V nasvetih za več zdravja tokrat vitamin B

Datum:

Vitamin B sestavlja več vitaminov. Ime vitamin B se je pojavilo zaradi natančnejših raziskav, ki so pokazale, da je vitamin B v resnici skupek več kemično različno formuliranih vitaminov, kateri se pogosto skupaj pojavljajo v enakih živilih. K vitaminom B prištevamo vitamine B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6 (piridoksin), pantonensko kislino, niacin, biotin, folno kislino in vitamin B12. Vsak od vitaminov ima posebno in pomembno funkcijo v telesu.

V lekarni imamo več preparatov, ki vsebujejo vse vitamine B. Rečemo jim B-kompleks. Po potrebi se lahko uporablja tudi posamezne vitamine, ki sodijo v to skupino. Odvisno od potreb posameznika. Pri vitaminu B12 moramo upoštevati, da se v prebavnem traktu zelo slabo absorbira. Ko zdravnik ugotovi pomanjkanje le tega, predpiše injekcije, kajti izkoristek iz tablet je le okrog odstotka.

Slika je simbolična. (Foto: iStock)

Vitamin B1 – tiamin
Pomemben je za funkcije živčevja in metabolizem ogljikovih hidratov. Priporočen dnevni odmerek je 1 do 1,5 mg. Naravni viri B1 so: kvas, riževe luščine, nerafinirana žitna zrna, polnovredna žita, jajčni rumenjak, večina zelenjave, mleko, soja, ribe, pusta svinjina.

Vitamin B2 – riboflavin
V organizmu deluje kot koencim. Sodeluje pri številnih pomembnih encimskih reakcijah presnove. Priporočen dnevni odmerek je od 1,2 do 1,5 mg. Del ga dobimo iz hrane, del pa ga sintetizirajo bakterije v črevesni flori. Največ ga je v mleku in mlečnih izdelkih, v kosmičih, drobovini in mastnih ribah. Nekaj ga je tudi v zelenjavi (predvsem temnozeleni) in sadju. Pomanjkanje riboflavina lahko vodi do anemije, ker lahko zmanjša absorpcijo železa iz hrane v prebavnem traktu. Pomemben je tudi za razvoj možganov pri plodu in otrocih. Pomanjkanje tega vitamina se pojavlja v deželah, kjer ni mleka in mlečnih izdelkov pri prehrani, pri nosečnicah in doječih materah. Pomanjkanje tega je možno odpraviti z ustreznejšo prehrano ali pa s pomočjo prehranskih dopolnil.

Slika je simbolična. (Foto: iStock)

Vitamin B3 – niacin
Sodeluje pri presnovi maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov, pri zmanjševanju nivoja holesterola in trigliceridov. Je sestavni del dveh koencimov, koencima I in koencima II, ki sta esencialna za delovanje številnih encimskih sistemov. V večjih količinah se nahaja v jetrih, mesu, ribah, kvasu, polnozrnatih žitih, nekaj pa tudi v krompirju, mleku in mlečnih izdelkih. Znaki pomanjkanja so sistemski, torej vidni po celem telesu: vnetje žrela in požiralnika, vaginalne sluznice, sluznice sečil, slabost, diareja (ki je lahko krvava), vrtoglavica, glavoboli, izguba spomina in drugi.

Več na spodnjepodravje.si …

Sorodno

Zadnji prispevki

Pirnat je imel odprt davčno ugodnejši s.p.

Pravnik Rajko Pirnat se je nedavno obregnil ob ustavnega...

Bo Golob kot Bratuškova pogorel na zaslišanju, če se samopredlaga za evropskega komisarja?

Tragikomedija z imenovanjem slovenskega spitzenkandidata za evropskega komisarja se...

Protimigracijska AfD postaja prva izbira mladih do 30 let

Nemška mladina je vse bolj desnonazorska. Prva politična izbira...