V Sloveniji delamo samo 3 mesece zase in 9 mesecev za državo

Foto: iStock

Po podatkih Eurostata Slovenci plačujemo skoraj najvišje davke na svetu. Država od našega zaslužka skupaj pobere kar 73 odstotkov davka. Poleg okoli 40 odstotkov davkov in prispevkov, ki jih država pobere od bruto plače, je tu še 22 % DDV, ki ga plačamo pri vsakem nakupu, pa razni dodatni davki kot so NUSZ, prometni davek, RTV prispevek itd.

73 odstotkov oziroma ¾ zaslužka damo državi ali povedano drugače v Sloveniji državljani delamo samo 3 mesece na leto zase, preostalih 9 mesecev pa za državo! In kaj država naredi s tem denarjem? Imamo vojsko, ki nima niti toliko, da bi vojakom kupila nove škornje, policijo, ki se vozi v dotrajanih avtomobilih, zdravstvo, kjer ljudje umirajo v čakalnih vrstah, pokojnine, ki ne zadoščajo niti za plačilo položnic, kaj šele, da bi si z njo lahko plačali oskrbo v domu za ostarele, “brezplačno” šolstvo, kjer vsak mesec dobite položnico in vrtce, ki jih do 80 % plačate sami.

Pa si predstavljate, da vam država denar, ki ga pobere, nakazuje na račun. Kakšno zdravstveno oskrbo bi si lahko plačali s tem denarjem? Katero šolo ali vrtec bi lahko izbrali za svojega otroka in koliko denarja bi lahko prihranili za stara leta?

A. Ž.

(članek je prvotno objavljen na utrip-ljubljane.si)

 

 • pajot

  Opranoglavci si bojo izvolili Serpentinška,pa bomo v doglednem času delali za državo 12 mescev. Po venezuelski poti v svetlo bodočnost!

 • althar

  Samo ta podatek zadostuje, da bi ljudje odpravili socializem za vedno.

  Vprašanje pa je, ali lahko volilcem z rdeče spranimi možgani sploh še rečemo ljudje, ali so le še podvrsta ovac?

 • Zgornji

  Umazanoglavski Slovenistan je v pogrebnem stanju. Ampak,kaj boljšega si za sedaj niti ne zaslužimo, ker smo se žal že preveč pokvarili … poboljšati se je pa težje …

 • dež

  Tistemu. ki je pripravil ta članek, matematika ni ravno vrlina. Če znaša povprečna neto plača 1000 €, to pomeni (na okroglo) 1600 € bruto. Preračun pokaže, da dobiš ven čez 60 %. Kar je slabo, da ne bo pomote, a v članku piše da dobiš samo 25%.

  • Tebi pa očitno dela težave razumevanje prebranega …
   OK, ker se že hvališ z matematiko pa naredi sledeč izračun:
   vzemi bruto plačo in prištej še prispevke, ki jih plača delodajalec. Tako dobiš celotno plačo in izhodiščno vrednost za nadaljne računanje. Potem odštej vse prispevke in dohodnino (dobiš neto plačo). Potem od tega zneska odštej 22% to je plačani DDV ki ga plačuješ ob vsakem nakupu.
   Sledijo razne trošarnine. Recimo, da na mesec prevoziš cca. 1000-1500 km in sedaj izračunaj koliko trošarnine si plačal za bencin. Potem so še razne obvezne takse (plačilo RTV, ekološki davek v računu za elektriko, …). Potem reciva da pokadiš neko povprečno količino cigaret na mesec – spet odštej tročarnino. Podobno z alkoholnimi pijačami. Pa ‘nepremičninski davek’ NUSZ pa še kaj.
   Ko enkrat upoštevaš vse te dodatne davke, pa se kar točno približaš omenjeni cifri.

   • dež

    Prispevek delodajalca (bruto/bruto) nima nobenega vpliva na delavca, on dobi svoj bruto.

    12 mesecev x 1600 € (povpr. plača) = 19200 €
    3 mesece x 1600 € = 4800 €
    19200 – 4800 = 14400 €
    Po tvojem torej, če delaš 3 mesece zase in 9 mesecev za državo, zaslužiš 4800 € in daš državi 14400 €. Tako razlaga prispevek. Govora je o tem, tudi statistika pozna ta pojem, do kdaj delaš za državo in od katerega meseca naprej je “vse” tvoje.
    Če potrošiš vse, kar si zaslužil in vzameš še toliko kredita, delaš za državo celo leto.

    • kralj matjaž

     Dež
     Resno vprašanje. Kakšna je razlika za delodajalca če nakaže bruto bruto in neto delavcu na njegov račun, ali če nakaže bruto bruto državi in neto delavcu. Delodajalec v obeh primerih nakaže isto količino denarja, je pa velika razlika v kvaliteti življenja, ki bi si ga delavec lahko privoščil s 1200€ ali pa s 600€. Je tako?

     • dež

      Tema je, koliko mesecev delavec dela za državo in koliko mesecev samo zase. Tisti bruto/bruto je pa dodaten davek firmi, ki se ga je izmislila državi. Res gre državi in bi podjetjem ostalo več, če ga ne bi bilo, a na izračun ta davek ne vpliva, ker plača delavca je vedno izražena v bruto znesku, iz njega se računajo tudi vsi prispevki.
      V Financah pravijo, da država pobere skoraj 2/3, tule https://www.finance.si/8853392, v članku pa piše, da 3/4.

     • kralj matjaž

      Dež
      Nisi mi odgovoril na vprašanje. Pač dejstvo je, da je delodajalcu vseeno ali delavcu nakaže celotno plačo ali del plače nakaže državi. Z vidika delavca pa je razlika očitna. Torej moti te, da Nova 24 trdi, da ti ostane 25% zasluženega, drug vir pa trdi da ti ostane 33,3333%, hm a je to res tako velika razlika, da ne bi bil zgrožen ob dejstvu visoke obdavčitve. V OŠ smo se zgražali zaradi desetine, torej 10%, po tvojem pa 66,6667% ali pa 75% moramo sprejeti in biti tiho.
      Dejstvo je, da so davki previsoki, dejstvo je da nas elita izčrpava, da smo dejasnko neke vrste moderni sužnji in se moramo začet postavljat zase.

     • dež

      O tem, da so davki previsoki, ni dvoma.
      Tudi če bi vsak zaposleni na trr. dobil svoj bruto in se sam odločil, komu in katere prispevke bo plačeval, ne bi bilo slabo.
      Vzemi povprečno plačo 1600 € bruto in izračunaj, koliko je več kot 25% in skoraj 2/3. Gre za zneska 4800 in 6400 €, če prvega zaokrožiš navzdol (več kot) na npr. 4500 in drugega navzgor (skoraj) npr. 7000 €, je lahko razlika ogromna.
      Sicer pa, sem malo pobrskal, tule piše kdaj je t.i. dan davčne svobode v SI, povezava http://www.svetilnik-slovenija.org/publikacije/2015/dan-davcne-svobode.

     • dež

      Še to, nisem se oglasil zato, da bi pametoval, ampak iz razloga, da v zadnjem času, ta portal ni nobena izjema, novinarji plonkajo eden od drugega, a ne preverijo, če tisto kar so prepisali v resnici drži.

    • To, da del tvojih prispevkov plača direktno delodajalec, je čisto navaden računovodski trik, da se prikrije višino prispvekov. Tvoja dejanska plača je pač bruto + prispvki delodajalca, pa če se na glavo postaviš. toliko pač mora delodajalec nakazati za tvojo plačo. To, da država zahteva, da se tvoji prispevki plačajo po dveh različnih kontih ne spremeni realnosti.
     In ne, delavec ne dobi bruto ampak čisto navaden neto. On nikoli na svojem TRRju ne vidi prispevkov, ki jih plača delodajalec zato je tvoja razlaga bedasta.

     Glede argumentov pa še enkrat. Prispevek govori tudi o davkih, ki jih plačaš PO prejemu neto, ti pa se sprenevedaš z upoštevanjem samo prispevkov in dohodnine.

     Kajti pov vsakem nakupu plačaš še tistih 22% in če gre za trošarninske izdelke še trošarnino. Potem so tu še razni drugi davki kot sta npr. NUSZ in RTV.

     Ko enkrat sešteješ še vse te prikrite davke, pa postane cifra 75% kar realna. Seveda slepci to ne vidite, zato tudi ne priznavate pravilnost izračuna.

     • dež

      Pri meni piše koliko je bruto/bruto, lahko si tudi vsak sam izračuna, npr. na Racunovodja.com. Vsi prispevki za zaposlenega so vezani na bruto OD. Za delodajalce se je država izmislila dodatni davek (bruto/bruto) s katerim pa zaposleni nima nič. Razen tega, da bi podjetju v katerem je zaposlen, brez njega ostalo več dobička.
      Kdaj je v povprečju t.i. dan davčne svobode v SI pa si lahko pogledaš tule, http://www.svetilnik-slovenija.org/publikacije/2015/dan-davcne-svobode.

  • macon

   Dodaj še ddv, trošarine in posredne davke kot so rtv naročnina, nusz in še kup drugih. Poleg tega je ob netu 1000, 1600 bruto na plačilni listi, obstaja pa še davek na izplačane plače, ki doda delodajalcu 15% na bruto na plačilni listi. Delodajalčev bruto bo torej 1840, da bo zaposleni dobil neto 1000.

 • Morala

  To je že dolgo znano, da si na narodu država polni blagajno in smo kar tiho!!! Potrebno vse priveske odstraniti, ki cuzajo davkoplačevalski denar in zmanjšati davke…Tako bi bilo dovolj denarja za dostojne plače delavcev. Narod životari, oblastniki in politiki oz. elita pa živi na veliki nogi!!!

  • Soave

   In potem bogati sindikalist Štrukelj spravi na ulice učitelje !! Da se borijo za višji dohodek ? Namesto, da bi si priborili večje spoštovanje. Le tega so popolnoma izgubili, Osnovno spoštovanje učitelja s strani vladajočih, staršev in učencev, pa je osnova za vzgojo otrok, ki so jim zaupani !!

 • Sašo

  Torej če pride SDS na oblast lahko pričakujemo znižanje ddv in manjšo obremenitev plač..ja, malo morgen…kot ste obljubljali nižje cene pogonskih goriv potem pa ste ko ste prišli na vlado podražili gorivo v nebo, pred volitvami pa kako je treba znižat ceno da bodo tudi tujci k nam hodili tankat. Da ne omenjam delavcev v Avstriji, tudi z njimi ste enako želeli naredit kot je naredil pri plačilu dohodnine Cerar, a ko je Cerar tio naredil ste skočili v luft. VSi vi ste ista banda, paraziti davkoplačevalcev.

  • sprehajalec

   Sašo, voli torej tistega, kjer ne bo davkov pa boš fino živel….

   • Sašo

    Davkov se pobere preveč. lepo po vrsti, v javni upravi je po nepotrebnem zaposlenih preveč ljudi, od šolstva ( fakultete razpisujejo študijska mesta za poklice s katerimi sploh ne obstajajo delovna mesta…razpisuje se na stotine mest za diplomirane medicinske sestre, po njih ni nobene potrebe, razen za fakultete ki pobirajo denar od teh študentov, ki jih je po diplomi treba nekam na silo porinit, spet plačajo davkoplačevalci. 9 nepotrebna, zaposlenih nekaj sto učiteljev dodatno zaradi tega, spet na breme davkoplačevalcev )), do uradov, konec koncev tudi do zdravstva , kjer je kadra dovolj le pravega ne, nekatere službe se podvajajo . Vojsko kot je je treba ukinit ker nima smisla, itak je v njej polovica bosancev ki ne bi smeli nositi naše uniforme . Čisto zapravljanje denarja . Plače davčno razbremenit, v prid delavcem in nekaj tudi v prid delodajalcem . Krize je konec, ddv se komot vrne na stanje pred krizo, kar lahko samo poveča konkurenčnost . Socialna..če si v roku enega leta nisi našel niti začasne službe, ti naslednji dve leti socialna podpora ne pripada . V zdravstu, dodatno zavarovanje plačujemo dražje, vsako drugo zdravilo je že treba doplačat, da ne omenjam storitev pri zobarju itd..javna naročila itd itd..
    V glavnem, na milijone € bi se dalo prihranit in na račun tega bi se znižali davki, s tem bi se pocenile storitve, pocenili bi se artikli, ljudje bi imeli več denarja in bi kupovali cenejše izdelke.
    To je to..

    • sprehajalec

     lep program, vendar to o profesorjih je stara zadeva in vleče korenine v socializem, ko so se množice samoupravljalcev s pomočjo Večernih šol, Ljudskih Univerz, Delavskih Univerz, Kumrovških šnel kursov, Administrativnih tečajev, študijev ob delu, poleg obstoječih izobraževalnih ustanov spravile v pisarne. Kdor je kaj dal nase, si je “zrihtal” pisarno, pa poklici so se izmišljali, da se je žlahto pa prijatelje in “našo” spravilo na toplo. vse je potekalo tako intenzivno, da je zmanjkalo delavcev za stroji in so se začeli zato uvažati Bosanci.

     Danes ni nič drugače.

     Vojska kot takšna je narejena za vojaški turizem, nič drugega. Po mnenju mnogih, bi bilo treba nazaj na naborništvo in osnovna vojaška urjenja. da kakšnega mladinca z pribitkom hormonov malo prizemljijo tam.

     Socialne danes preprosto ne dobiš, če nisi iz javnega. Ali pa imigrant. Če ti jo po nekem čudežu dajo, je pa to kredit, ki ga moraš vračati, ko prideš do kakšne dediščine ali kaj zaslužiš. Ves denar za socialno je namnejen za plače zaposlenih na socialnem.

     Slovenija je v blokadi. tako miselni kot politični. Vsak, ki bi poskušal karkoli poseči v obstoječe stanje na Javnem, bo odletel. Edina rešitev za Slovenijo je bankrot in nov začetek potem.

 • Anton

  delamo čedalje več za realno vedno manjšo plačo, pa še rečte da nismo ovce

  sarkazem press

  • holzer

   Ne ovce.Osli z še večjimi ušesi kot jih imajo pravi osli
   To je lahko le pri nas v Sloveniji.
   Vsepovsod drugod po svetu bi to bando na oblasti že zdavnaj nagnal.

   • sprehajalec

    Če ne bi še toliko njih v Sloveniji od te bande dobro živelo….

 • sprehajalec

  Rabimo na vse to še dodaten davek, da bodo kulturniki v miru ustvarjali…

 • tasilo

  – Malo dvignimo davke. Kaj dela folk?
  – Hja, nerga, seveda.
  – Še malo dvigni. Kaj delajo?
  – Glasno se pritožujejo.
  – Še dvigni. Kaj pa zdaj?
  – Mater, totalno že pizdijo!
  – Dvigni …
  – Besni so do konca, grozijo nam že!
  – Ni problema, še malo dvigni … Kaj pa zdaj?
  – Hmm … zdaj je pa vse tiho.
  – Uuu jebenti … hitro spusti malo!!!

 • kralj matjaž

  Saj vsakemu, ki ima vsaj dve možganski celici je to jasno.

 • Hribouc

  Toliko o Udbokučanizmu ali demokratičnem komunizmu po strategiji CK ZK Murgeldorf zadnjih 26 socialkapitalističnih Kučan-Golobičevih let na 50 sockomunajzarske podlage Kardelja, Kidriča in Mačka ter farškega rdečega genija Kocbeka in Bučarja!
  Res smo svetovni prvaki in na vseh uspešnostnih lestvizah tam nekje kot Zimbabve ter Kostarica s Haitijem!

 • Rok Lazansky

  Prokleta gamad lopovska sram jih je lahko kako delajo z nami hitler je ubijal z orožjem ti pa s kulijem fuj banda

 • Zgornji

  HVALA NOVA24 !!! ! !!! ZDAJ VSAJ VEM ZAKAJ NIČ NIMAM !!! ! !!! ZATO KER MI DRŽAVNI ZAJEDALSKI PARAZITI POBEREJO SKORAJ TRIČETRT ZASLUŽENEGA !!! ! !!! POKVAAARJENCI ZLOOBNI GNILI SATANSKI HUDIČEVSKI PEKLENSKI ZAŽIRALSKI SMRDLJIVI BEDNI GRDI OGABNI !!! ! !!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!