Vlada gluha za problematiko svinčene Zgornje Mežiške doline

Foto: Nova24tv

Ob poraznih rezultatih vsebnosti svinca v krvi otrok Mežice in Črne na Koroškem sta občini skupaj z ravensko enoto Nacionalnega inštituta za javno zdravje z dopisom vlado pozvale k povrnitvi manjkajočih in namenitvi dodatnih sanacijskih sredstev. Kot kaže, ta sredstva v proračunu za leto 2018 niso predvidena.

Letošnje poletje so rezultati merjenja vsebnosti svinca v krvi otrok pokazali izjemno slabe rezultate, vsak peti preverjani otrok je imel povišane vrednosti svinca v krvi, to je več kot 100 mikrogramov na liter krvi, kar je razburilo javnost v Mežici in Črni na Koroškem. Devet let po začetku izvajanja sanacijskega programa, s katerim naj bi se izboljšala življenjski standard in javno zdravje Mežiške doline, je glede na rezultate merjenja vsebnosti svinca v krvi videti, da je sanacija šele na začetku.

Država je s sanacijskim odlokom do leta 2017 Mežici, Črni na Koroškem in ravenski območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje za sanacijske ukrepe namenila 8.286.636 evra, do leta 2022, kolikor je predvideno trajanje sanacijskega programa, pa naj bi občini in NIJZ prejeli 13,4 milijona evrov. Temu seveda ne bo tako, saj od leta 2007 pa do leta 2016 država ni namenila toliko sanacijskih sredstev, kolikor jih je po programu predvidenih. Skupno država Mežici, Črni in NIJZ dolguje dobra dva milijona evrov sredstev, ki pa jih Mežiška dolina, kljub pozivom vladi, zaenkrat še ne bo prejela.

Celoten članek si lahko preberete na e-Koroška.

 • Ivan Serpentinšek

  Leva politika kot leva politika vedno za projekte ki unicujejo slovensko druzino…

  • Cucurbita Pepo

   Tudi onesnaževanje se deli na leve in desne ?

   • Ivan Serpentinšek

    Glede na to da so vecina casa na vladi bi lahko rekli da ja…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!