Vrtec Polžek v Višnji Gori bogatejši za edinstveno sobo za otroke s posebnimi potrebami v Sloveniji

Foto: Ivančna Gorica

Vrtec Polžek v Višnji Gori je v tem šolskem letu bogatejši za obnovljeno kuhinjo, kotlovnico, otroške sanitarije in senzorno sobo za otroke s posebnimi potrebami. V senzorni sobi so različni pripomočki, ki omogočajo aktivno vključevanje otroka, in pa tudi mirnejši prostor za počitek in sprostitev. Na voljo imajo različne taktilne igrače, zvočne, svetlobne, vizualne in glasbene pripomočke. V sprostitvene namene pa so otrokom na voljo masažna in grelna blazina, vodni stolp ter zavesa iz optičnih vlaken, torej še več kot zahteva normativ.

Pred ogledom novih pridobitev so se gostom, staršem ter babicam in dedkom s pevskimi in plesnimi točkami predstavili najmlajši otroci iz višnjanskega vrtca. Zbrane pa sta nagovorila še ravnateljica Vrtca Ivančna Gorica Branka Kovaček in župan Občine Ivančna Gorica Dušan Strnad. Slednji je dejal, da so te pridobitve, ki so predane namenu, zadnje v fazi prenove in dozidave vrtca Polžek. “Lahko rečemo, da je vrtec dokončno opremljen tako, da delavci in naši najmlajši uživajo pri svojem delu. Občina Ivančna Gorica se je tako po dozidavi prizidka k vrtcu pred štirimi leti lotila še prenove starega dela vrtca, ki ima zdaj novo sodobno kuhinjo, prenovljene sanitarije in spremenjen način ogrevanja,” je še dodal Strnad. Povedal je, da so senzorna soba in vse ostalo plod idej vrtca, ki jim občina poskuša slediti. Naslednjo večjo potrebo po investiranju v vrtčevsko vzgojo pa vidi v Šentvidu pri Stični.

Župan občine Ivančna Gorica Dušan Strnad. (Foto: Ivančna Gorica)

Po besedah ravnateljice Vrtca Ivančna Gorica se v višnjanskem vrtcu najbolj veselijo senzorne sobe, ki je edinstven primer v Sloveniji. Soba je prvenstveno namenjena otrokom s posebnimi potrebami in navsezadnje vsem ostalim predšolskim otrokom. Ta soba sledi konceptu, ki temelji na sproščenem zaznavanju v prijetnem in udobnem okolju. Za vodstvo vrtca in pedagoge je to velika dodana vrednost, da otrokom lahko omogočajo dobre bivalne pogoje. Po besedah specialne pedagoginje Petre Kuplenk pri otrocih spodbujajo različne čutne dražljaje, kot so vid, vonj, okus, sluh, tip, gibanje, motorika in ravnotežje v prostoru.

V senzorni sobi so različni pripomočki, ki omogočajo aktivno vključevanje otroka, in pa tudi mirnejši prostor za počitek in sprostitev. Na voljo imajo različne taktilne igrače, zvočne, svetlobne, vizualne in glasbene pripomočke. V sprostitvene namene pa so otrokom na voljo masažna in grelna blazina, vodni stolp ter zavesa iz optičnih vlaken, torej še več kot zahteva normativ. Po besedah pedagogov je vrtec trenutno eden od najbolje opremljenih vrtcev v Sloveniji.

C. Š.

 • xtc

  A sem se bodo hodil pa levičarji igrat?

  • Cucurbita Pepo

   xD

 • stajerc5

  Zadnji cas, da so nasli prostor za Vlado!

 • The Lioness

  Vseh teh otrok s posebnimi potrebami bi blo za 80% manj, če ne bi brezglavo cepili dojenčkov, brez bilokakšnega detaljnega pregleda – genski, imunološki, glutationski, toksikološke predispozicije… Vprašanje pediatra, če je otrok imel v zadnjih 14 dneh vročino ali pa je na kaj alergičen, je popolna neodgovornost pediatrov za zdravje otrok, ki jih brezglavo cepijo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!