Za UKC Maribor kaže, da gre veliko stvari narobe

Kirurska stolpnica UKC Maribor. (Foto: STA)

Prihodki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor so se v letih od 2013 do 2017 povečali za 28,5 milijona evrov, rast je bila 17-odstotna, kljub temu je UKC Maribor poslovanje v letu 2017 zaključil s 3,99 milijona evrov izgube. Izguba pa bi bila skoraj 10-milijonska, če ministrstvo za zdravje UKC-ju ne bi nakazalo skoraj 5,5 milijona evrov dodatnega davkoplačevalskega denarja.

UKC Maribor je z izgubo posloval v letu 2013, nato je v letih 2014 in 2015 imel presežek prihodkov (dobiček), v letu 2015 je bilo tega skoraj za milijon evrov. Nato pa je v letu 2016 ta mariborski javni zavod zašel v izgubo v višini 2,4 milijona evrov, v letu 2017 je bilo te skoraj 4 milijone evrov. V letu 2018 pa načrtujejo novih 4,7 milijona evrov izgube.

Prihodki UKC Maribor v zadnjih letih. (Vir: Gvin.com)

Zatika se tudi pri investicijah
Ob vsem tem se v UKC Maribor zatika tudi pri investicijah. Tako še vedno čakajo na dodatna dvigala za kirurško stolpnico in dodatni koronarografski aparat, kar jim je bilo obljubljeno že pred leti. Ministrstvo za zdravje je objavilo tudi javna naročila, ki so padla v vodo, zdaj pripravljajo nova.

Ministrstvo je prvi razpis za vgradnjo dodatnih dvigal objavilo pred tremi leti, a nobena od prejetih ponudb ni ustrezala zahtevam. Po navedbah zato, ker takšna dvigala, kot so bila zahtevana v takratni projektni dokumentaciji, sploh ne obstajajo.

Dodatna dvigala bi močno olajšala pretočnost med nadstropji v kirurški stolpnici in posledično pomembno izboljšala požarno varnost objekta. Trenutna štiri dvigala znotraj 16-nadstropne stolpnice so močno obremenjena, saj so namenjena tako bolnikom in osebju kot obiskovalcem. Z njimi premikajo tudi bolniške postelje in vozičke z zdravili ali drugo opremo, zato se na prosto dvigalo po navadi dolgo čaka.

Več na e-maribor.si …

 • Zgornji

  KDO TOREJ KRADE V MARIBORSKI BOLNIŠNICI ??? !!! ???

 • MižekFiga

  Ni dobrotnika iz Negove. Se pozna. Koncentreat v LJ je že izšolan za korupcijo in klientelizem. Zakaj bi bil še en aktiven v MB?

 • večni srb

  Najboljša bolnica v Sloveniji, po mojih izkušnjah.
  Vprašanje za kakšne dolgove gre, mogoče preveč zapravijo za bolnike, in potem ostale bolnice pri nas zgledajo kot šamanske kolonije. Ker se večina ne more več in bolje posvečati pacientom, je verjetno treba uničiti eno bolnico, ki izstopa.
  Korupcija je pa druga stvar, ne bi rekel, da so zdravniki prijazni in skoraj ni čakalnih vrst zato, ker imajo predobre plače ali uživajo kakšne posebne privilegije. Čudno je prav to, da so zdravniki navadni, moralni in strokovni ljudje, pa ne zaslužijo noben poseben denar in se tudi ne delajo vzvišene.
  Zakaj so izjeme dobre bolnice, večina pa ne, to je zanimivo, preden se začnemo meniti o korupciji kot običajno.

 • večni srb

  Najslabše bolnice so po mojem mnenju na celjskem, a tam pa ni nobene korupcije?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!