Zdravnica za srce s srcem

Foto: Osebni arhiv

Cirila Slemenik Pušnik, specialistka internistka iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec, ni zdravnica, ki se zgolj do potankosti razume na srce in z njim povezane težave, ampak je tudi tista, ki ima srce. Željo po doseganju zdravja in izboljšanja kakovosti življenja bolnikov podpira s prizadevanjem nenehnega iskanja rešitev in inovacij, s čimer stopa v koraku s časom in s sodobnimi tehnologijami ter s tem možnosti, ki so nam dane danes, preobraža v boljši jutri. Njeno poslanstvo, ki ga uresničuje v neizmerni skrbi za zdravje bolnikov, se brez dvoma kaže tudi v edinstveni inovaciji v slovenskem prostoru, namreč telemedicinski storitvi zdravljenja kroničnih bolnikov in orodju za elektronsko spremljanje bolnikov s sladkorno boleznijo, pri kateri jo je vodila želja, da bolnikom izboljša kakovost življenja. In to je, kljub temu da je za inovacijo prejela nagrado s strani GZS Območna zbornica Koroška, zanjo največja nagrada. Cirila ima tudi levji delež zaslug za izjemno napredno delovanje slovenjgraške ambulante za srčno popuščanje, in tako se od nje uči tudi stroka iz ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra.

Gospa Cirila, začniva pri s strani GZS Območna zbornica Koroška nagrajeni inovaciji o telemedicinski storitvi zdravljenja kroničnih bolnikov in orodju za elektronsko spremljanje bolnikov s sladkorno boleznijo. To je zanimiva novost, ki je slovensko zdravstvo pred tem še ni videlo.
Letos je bila možnost, da se s svojimi aktivnostmi in novostmi na razpis prijavi tudi negospodarstvo. Telemedicina je novost, ki v slovenskem zdravstvu do sedaj ni bila kaj prida zastopana. V okviru evropskega projekta United for Health, v katerega smo vstopili leta 2014, smo se odločili za sodelovanje v smislu zdravljenja in pomoči pri zdravljenju kroničnih bolnikov s srčnim popuščanjem in bolnikov s sladkorno boleznijo. Več sto bolnikov smo spremljali več kot eno leto, nekatere spremljamo še danes.

Kako uspešen je bil projekt? Kaj so vaši pacienti s tem pridobili?
Dosegli smo zelo dobre rezultate v primerjavi s preostalimi 16 evropskimi partnerji, imeli smo praktično najboljše rezultate, kar je posledica resnega pristopa. V projekt nismo vstopili kar tako – vstopili smo zato, da smo nekaj doprinesli. Videli smo možnost, da tem kroničnim bolnikom izboljšamo kakovost življenja. Bolniki zavoljo tega, ko dnevno pošiljajo podatke merjenja krvnega tlaka, utripa, teže, sladkorni bolniki pa rezultate sladkorja v krvi, ne potrebujejo tako pogostih obiskov ambulante. Po drugi strani pa dnevno pošiljanje podatkov omogoča konstantno spremljanje zdravstvenega stanja in zaznavanja sprememb, denimo porast krvnega tlaka, utripa, teže in s tem hitrega ukrepanja ob pomembnih odstopanjih …

Foto: Osebni arhiv

Kako vam bolniki posredujejo te podatke?
Zelo preprosto. Vsak bolnik je dobil merilnik tlaka, tehtnico, merilnik zasičenosti krvi s kisikom ali glukometer, ki je prek povezave “bluetooth” povezan na pametni telefon, ki ga je bolnik prav tako prejel. Ko si bolnik izmeri tlak, na isti način, kot si ga je meril prej, v roku ene minute prek pametnega telefona in strežnika v bolnišnici prejmemo podatke merjenja na naš računalnik. Tudi tehtnica deluje po enakem principu. Sistem je zelo dober, saj dnevno dobivamo objektivne podatke o pacientovem stanju, s tega vidika pa lahko lažje prilagajamo terapije.

Več na e-koroska.si …

  • Morala

    Čestitke in takšnih primanjkuje v Sloveniji!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!