Želite izvedeti, kako do višjega življenjskega standarda? S programom manj davkov za več osebnih dohodkov

Foto: iStock

Slovenija je davčno preveč obdavčena država, visoki davki zavirajo gospodarski razvoj, ljudje pa imajo zaradi njih nižje osebne dohodke ter plačujejo dražje izdelke in storitve. Zaradi vsega naštetega v SDS obljubljajo, da bodo držali obljubo in bodo po končani krizi DDV spustili na predkrizno raven z 22 odstotkov na 20 odstotkov in z 9,5 odstotka na 8,5 odstotka. Hkrati pa napovedujejo olajšave za nove investicije, davčne počitnice za novo ustanovljena podjetja ter zmanjšanje glavnice kredita za stanovanje pri rojstvu vsakega otroka. Konec so napovedali tudi davčnim blagajnam.

Temeljni namen alternativnega vladnega programa Slovenske demokratske stranke za področje financ je davčna razbremenitev državljanov. V SDS želijo doseči pravičnejšo davčno obravnavo gospodinjstev, zato bi po vzoru mnogih drugih držav uvedli možnost odločitve zakoncev za družinsko dohodnino. Zakonca bi vložila eno napoved z vsemi dohodki skupaj, ki sta jih dosegla v preteklem obdobju, in potem na podlagi teh dohodkov uveljavljala olajšave, ki jima pripadajo.

Napovedujejo tudi zvišanje investicijske olajšave in njeno razširitev na vsa osnovna sredstva, tudi na nepremičnine. Spremembe bi veljale tudi za samostojne podjetnike posameznike. S tem se bodo izboljšali pogoji gospodarjenja, kar bo spodbudilo podjetja, da investirajo, kar je ključnega pomena, da ostane podjetje konkurenčno, prav tako pa je to pot k povečanju zaposlovanja.

Davčne počitnice za novo ustanovljena podjetja in zmanjšanje glavnice kredita za vsakega otroka
Za nova podjetja predlagajo možnost izbire za davčne počitnice na dobiček za prva tri leta. Prvo leto v višini 100 odstotkov, drugo leto 75 odstotkov in tretje leto 50 odstotkov. Njihov predlog predvideva zvišanje praga za vključitev v sistem pavšalne obdavčitve in ukinjanje davčne blagajne, ker finančnih učinkov ne prinašajo, povečujejo pa administrativne postopke.

Za ureditev stanovanjskega problema mladih družin predlagajo, da se glavnica kredita zmanjša za 20 odstotkov ob rojstvu vsakega otroka. Pri obdavčitvi kmetov predlagajo, da se pri obdavčitvi upošteva le 40 odstotkov izračunanega katastrskega dohodka, ker se zavedajo, da je dejanski dohodek slovenskih kmetov nizek in pod udarom naravnih katastrof. Dvigujejo tudi prag, od katerega se šteje gospodinjstvo kot kmečko gospodinjstvo in je zavezanec za plačilo dohodnine iz naslova kmetijske dejavnosti na 500 evrov (zdaj 200 evrov).

V SDS napovedujejo ukinitev davčnih blagajn, ki podjetnikom in kmetom povzročajo visoke finančne stroške in nesorazmerne administrativne obremenitve. Novost je tudi nova Strategija upravljanja državnega premoženja, institucije, ki se ukvarjajo z upravljanjem državnega premoženja (SDH, DUTB in DSU), pa bodo združili. Pospešili in povečali bodo tudi učinkovitost črpanja sredstev EU s ciljem, da ta sredstva postanejo generator investicij, tehnološkega razvoja, inovativnosti in razvoja turizma.

C. Š.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!