Program, ki bo spodbujal umetniško kreativno rast kulture

Kultura je temelj nacionalne zavesti in istovetnosti, zato ji v Slovenski demokratski stranki posvečajo posebno pozornost. “Želimo ji omogočati rast in razvoj,” napovedujejo v svojem predvolilnem programu in dodajajo, da bodo povišali sredstva za kulturo na raven iz leta 2008, ki je spodbujal umetniško kreativno rast.

Temeljno usmeritev kulturne politike je v letih 2005-2008 predstavljal in začrtal Nacionalni program za kulturo. Tej usmeritvi kulturne politike se je stvarno oprijemljivo sledilo do konca leta 2008, v naslednjih letih pa se je gmotno stanje v kulturi začelo občutno slabšati. Država je sicer kulturi posvečala pozornost na deklarativni ravni, v stvarnosti pa njene rasti in razvoja ni spodbujala dovolj.

Kot obljubljajo v svojem programu, bodo delež proračunskih sredstev za kulturo vrnili na izhodiščno raven iz leta 2008, če želimo, da bo dobilo področje kulture ponovno ustreznejšo podlago in spodbudo za umetniško kreativno rast. V izvajanju kulturne politike bodo ostali zavezani usmeritvam in napotilom Nacionalnega programa za kulturo.

Tudi kultura mora biti manj obdavčena
S svojo politiko bodo močneje povezali ves slovenski kulturni prostor in hkrati krepili kulturno identiteto pokrajin z narečjimi vred. “Tu bo moralo biti poudarjeno sodelovanje na vsej vertikali od ljudske, to je ljubiteljske kulture (povečana vloga JSKD), do profesionalne, to je tako institucionalne (povečana dejavnost osrednjih kulturnih gledaliških, galerijskih in glasbenih institucij) kot neinstitucionalne kulture,” sporočajo.

“Uvedli bomo davčne olajšave za mecene, donatorje in sponzorje, ki bi vlagali v kulturo, saj stimulativna davčna politika povsod po svetu prispeva h kulturnemu razcvetu. Pozornost bo treba usmeriti tudi v gospodarstvo, da to prepozna soodvisnost obeh področij, v katerih pomeni več kulture boljše gospodarstvo in več gospodarstva boljšo kulturo.”

Večjo pozornost bodo posvetili tudi slovenski leposlovni, strokovni in znanstveni knjigi (humanistiki) ter njihovim avtorjem. Slovenski jezik ima namreč identitetno mesto v naši državni skupnosti. Jezik je tista povezovalna sila in temelj narodove biti, ki vzpostavlja skupnost kot politično, družbeno, kulturno in ne nazadnje tudi kot ekonomsko bit. Ker se prav v knjigi najbolj odraža nacionalna bit prek jezika, ki je temelj našega pogleda na svet in zavesti o nas samih, mora država omogočiti njeno dostopnost ter znižati njeno davčno obremenitev na dopustnih 5 odstotkov.

Kulturni turizem je lahko pomembna gospodarska panoga
Med drugim bodo modernizirali tudi javno službo za varstvo in ohranjanje kulturne dediščine, ki je izvirna naloga države, saj praviloma le država lahko zagotovi učinkovito usmerjanje razvoja, ki spoštuje dediščinske vrednote in jih kreativno nadgradi. Hkrati bodo spodbujali in krepili sodelovanje med ponudniki kulturnih in turističnih storitev. “Kulturni turizem bi moral postati, glede na sedanjo premajhno izrabo kulturnih in naravnih potencialov, pomembna gospodarska panoga,” so odločni v SDS.

Premislili bodo tudi o možnosti združitve nacionalnih muzejev po zgledu Avstrije, Češke in Madžarske. Razraščanje slovenskih muzejev je doslej potekalo v smeri razraščanja in ustanavljanja novih muzejev tudi na račun obstoječih nacionalnih, ki so dejansko v zelo nezavidljivem položaju. Zagotoviti je treba podlage za odlično delovanje nacionalnih muzejskih institucij, za predstavitev njihovih nacionalno pomembnih zbirk, s tem v zvezi pa je treba zagotoviti ustrezne prostorske, strokovne in raziskovalne pogoje. V tem kontekstu morata dobiti absolutno prednost v naslednjem obdobju prav Prirodoslovni in Narodni muzej.

Kulturne ustanove si zaslužijo nove prostore
V SDS ocenjujejo, da je treba oživiti Zakon o zagotavljanju sredstev za nekatere nujne programe Republike Slovenije v kulturi in pripraviti dolgoročnejši investicijski načrt, ki bo realno ocenjen in uresničen. Med prioritetami pa izpostavljajo gradnjo depojev za Arhiv Republike Slovenije, novogradnjo Prirodoslovnega muzeja Slovenije, obnovo oziroma novogradnjo ljubljanske Drame ter obnovo Narodnega muzeja Slovenije.

Na področju zakonodaje bodo posodobili in popravili oziroma dopolnili Zakon o RTV Slovenija, posodobili Zakon o medijih, Zakon o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih.

C. Š.

 • Janko Gedlička

  Me pa zanima, ali SDS ima v načrtu ukinitev obveznega RTV prispevka, in bi bila RTV odvisna od svobodnega trga? Morda bi ne bilo več udobno postlano presstitutkam in njihovim makrojem. Bilo bi luštno, če bi to gnezdo sami od sebe zapustili pri koritu nagneteni plazilci pred strici iz ozadja in bi tako prišli do objektivnega poročanja tudi tisti, ki imajo oprane možgane in ne morejo preklopiti drugam. Sploh mislim, da bi bilo prav, če bi umetniki pridobivali svoj dohodek na trgu. Me zanima kako bi se potem formirale visoke penzije za zaslužne umetnike, kakor za Makarovičevo in navdušenje za njene koncerte z rdečo zvezdo … pa donacije za Kombinatke itd. Ne morem pozabiti ogabnega in zlonamernega “humoriranja” radia GA-GA ob odhodu J. Janše v zapor. Saj se zavedam, da je tole moje pisanje podobno zgolj neuresničljivim sanjam, amak vsaj sanje so dovoljene ali ne? V času prve Janševe vlade je bil sicer spremenjen zakon o RTV, dejansko pa se ni nič spremenilo.

  • karlina

   Se povsem strinjam s tabo, kajti kar naenkrat ni več nič za gledati na vseh slovenskih televizijah, murglej tv, nič, a kanal , pop tv in planet pa vsiljuje muslimanske -turške nadaljevanke. V naši družini že nekaj časa več ne gledamo nobene od teh televizij, filme in koncerte gledamo iz računalnika na televizijo, glede na to, da mastno plačujemo za vse te kanale-SRAMOTA OD SRAMOTE !!!!!!

   • Soave

    ++++++++++++
    No, te turške nadaljevanke so se pa tudi meni ” zataknile ” !! Res so neverjetni ” naši ” !! Še vidi kdo je
    kdo je kdo v naši državi !
    Še malo, pa bo en kup manjšin in bodo imeli na TV odmerjen čas v svojem jeziku ?????

 • karlina

  HVALA BOGU, ZADNJI ČAS, DA BI SE POZLATILE TE BESEDE IN ŠLE V BOŽJA UŠESA. https://4d.rtvslo.si/arhiv/festivali/174379244

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!