V SDS pričeli s kampanjo “V zdravstvu bomo naredili red!”

Foto: sta

V ponedeljek se je začela kampanja SDS na temo katastrofalnega slovenskega zdravstva. “V zdravstvu bomo naredili red!” so odločni. Da mislijo resno, pa dokazuje reformni program, ki predvideva kar nekaj sprememb na bolje. Krajše čakalne vrste, uvedba zavarovanja za dolgotrajno oskrbo ter boljši dostop do izvajalcev zdravstvenih storitev so le tri od številnih predvidenih izpopolnitev.

V SDS so pripravili reformni program na temo slovenskega zdravstva, ki predvideva celovito nadgradnjo ob ohranjanju javnega, solidarnostnega in vzajemnega zdravstvenega zavarovanja, uvedbo zavarovanja za dolgotrajno oskrbo, preoblikovanje javnih zavodov v gospodarske družbe splošnega pomena, konkurenčno okolje in še mnogo drugih pozitivnih sprememb, ki jih bodo bolniki občutili na lastni koži v obliki bistveno krajših čakalnih vrst, boljšem dostopu do izvajalcev zdravstvenih storitev in ugodnejšega plačevanja košarice nabora pravic iz zavarovanja.

“Državljan, pacient in njegove potrebe morajo ponovno postati središče zdravstvenega sistema, denar mora slediti bolniku,” poudarjajo v SDS.

Podatki bodo dostopni uporabnikom
Pripravili bodo tudi kadrovsko in vsebinsko reorganizacijo Ministrstva za zdravje ter ustanovili neodvisno Agencijo za normative, standarde, kakovost in cene, ki bo skrbela za določanje standardov in normativov, kakovosti in finančno poštenih cen zdravstvenih storitev. “Vzpostavili bomo kontrolo sistema kakovosti za vse izvajalce, ti podatki pa bodo dostopni uporabnikom.”

“Vzpostavitev pravega konkurenčnega okolja med zavarovalnico in pogodbenimi izvajalci bo vodila v skrajšanje čakalnih dob zaradi učinkovitejšega načina dela, hkrati pa se bodo storitve na državni ravni pocenile.”

Sprememba zavarovalniškega sistema
Prepričani so, da mora biti zdravje na prvem mestu. “Cilj reforme zdravstva je ob finančni vzdržnosti zdravstvenega sistema izboljšati kakovost medicine, povečati dostopnost državljanov do zdravstvene oskrbe in zagotoviti konkurenčnost slovenske medicine v EU prostoru.” Reforma pa zahteva tudi spremembo zavarovalniškega sistema. “Sistem zdravstvenega zavarovanja mora ohraniti obvezno socialno zdravstveno zavarovanje, vendar se mora ZZZS reorganizirati v pravo zdravstveno zavarovalnico, ki bo v skladu z zakonom na podlagi razpisov sklepala pogodbe z izvajalci. Uvede se novo zavarovanje za dolgotrajno oskrbo.”

“Zdravstvo je namenjeno ljudem, oni ga plačujejo.”
Upokojeni zdravnik France Cukjati, dr. med., se sprašuje: “Kako je mogoče, da pacienti, prebivalci Slovenije, tisti, ki plačujejo zdravstvo, vso to norišnico v kliničnem centru kratko malo molče prenašajo na svojih plečih. Navsezadnje je zdravstvo namenjeno ljudem, oni ga plačujejo.” Nesprejemljivo pa se mu zdi tudi kadrovanje v UKC Ljubljana, saj, kot pravi, mesta direktorjev zasedajo ti, “ki nimajo pojma o zdravstvu, ki niso nikoli bili v dolgih čakalnih vrstah, ki pravzaprav tudi ne vedo, kaj je bolezen, kaj je trpljenje.” Poudaril je, da vsi tisti, ki se spoznajo na zdravstvo, vedo, kaj je potrebno storiti za izboljšanje stanja. In to je tudi temelj vladnega programa za področje zdravstva, ki ga je pripravil Strokovni svet SDS.

Marjanca Scheicher
 • Anton

  uf tega se levaki bojijo kot hudič kirža, namreč reda in discipline, kdo bo pa služil potlej na račun nas državljanov, kot to počno sedaj razni “lobisti”. Zakaj sem dal lobisti pod narekovaj, iz preprostega razloga, ker skoraj noben izmed njih nima licence za lobista ampak ljudje še kar naprej vehamentno govorijo o Zemljariču, Miklavčiču itditd kao o lobistih.

  sarkazem press

 • Cucurbita Pepo

  Poročate kot da ste v lasti SDS. Propaganda po vzoru komunizma.

  • Coeus

   Saj so v lasti SDS ;)

   • Soave

    Kaj pa je s tem narobe ??

    • Coeus

     Narobe naceloma ni nic… ne sme pa cuditi propaganda po vzoru komunizma ;)

     • Soave

      Vseeno mislim, da takale propaganda daleč okoli komunizma teče, no

     • Coeus

      Narobe mislis, no ;)

 • črnaovca

  Aha SDS sigurno saj se je za časa Janševe vlade izkazal Bručan pri kupovanju operacijskih miz. V zdravstvu lahko naredi red samo revolucija in prisilna uprava

  • MižekFiga

   Odlične so te nove operacijske mize. Ne manjka jim dosti, da te taka miza s pritiskom na gumb kresne po gobcu!

 • MižekFiga

  Manjka KONKURENČNOST na vseh nivojih zdravstvenega zavarovanja.
  Zato samo ena Zavarovalnica dela kar če in postavlja pogoje koliko nas sme zboleti? Odgovornost zdravnikov je nična, saj moramo podpisati klavzulo o njihovi neodgovornosti za njihovo napačno zdravlenje. …

  Glavni razlog za sedanjo slabo zdravstvo je komunistična filozofija zdravljenja, ker človek ni v ospredju.

 • Simofd

  Žal se reforme ne dela tako, da se doda še eno zavarovanje in zapiše nekaj o krajših vrstah. Reformo se dela, da se vzame neko ideološko-teoretično podlago in potem nadaljuje po vseh pritiklinah sistema. Npr. zasebna primarna in sekundarna raven ter javna tercialna raven. Ker bodo zasebniki šli tja, kjer so “stranke”, se bi javni sistem osredotočil le na podeljevanje koncesij, ki bi bile izdane na podlagi urejenosti prostorov in opreme in kvalifikacij nosilcev koncesije. Pa, vsekakor se je treba potem vprašati ali se potrebuje toliko bolnišnic na kupu, če pa potem okoli 50% pacientov pride v Ljubljano. Mogoče je treba le več reševalnih vozil in nova nova ljubljanska urgenca. In teh strateških, taktičnih in operativnih vprašanj je še ogromno.

  Je pa pohvalno, da se trudijo nekaj skupaj sestaviti in da so zraven ljudje, ki imajo čut za sočloveka, kot je g. Cukjati.

 • Krtača 20

  Bom jaz povedal kaj bojo nardil v SDS. Usral se bojo pa letel. Zdravnikov je premalo, sester je premalo. In nikjer v njihovem programu ne berem da bojo povečal osebje. Tko da vi kar farbajte naprej svojih pet ovc…

  • Soave

   Kako premalo vendar ?? Saj gospa ministrica pravijo, da delajo prav vse !!

 • soc

  Če komu ni jasno, kaj se dogaja pri smrdljivi glavi zdravstva in kako je možno, da poslovodja Semenarne postane direktor UKC Ljubljana, naj si prebere Delov intervju (18.12.) z močnim človekom v senci, ki skupaj z Majdo Hostnik Šetinc vlada na ministrstvu totalno nesposobne ministrice Celarčeve. Z vase zaverovanim nadutim medicinskim bratcem, ki se je preko funkcije poslovnega (!!!) direktorja ginekološke klinike prebil celo do državnega sveta in statusa “svetovalca ministrice”, Petrom Požunom.

  In potem mu bo vse jasno. Ministrstvo dejansko vodijo medicinski in topli bratci.

 • Mitja Kunstelj

  Sviranje kurcu. SDS nikoli več ne bo vladna stranka. Zate? Najbrž je Janez je mislil na Urško, saj ji je obljubil, da bo ministrica za zdravje. Kdaj boste pa polet na Luno organizirali za domoljubce

  • Olga_10

   SDS bo zmagala! Na luno boste pa šli vi z Murgleonejem in nepovratno karto!

  • Soave

   Oh, saj za polet na Luno, bi se pa verjetno pridružili tudi vi, a ne ??

 • Olga_10

  Čestitke SDS! Končno!

 • Miccy

  Ne bi želela kvariti optimističnega predbožičnega vzdušja, a vseeno dvomim v tovsrtne načrte. Prvo, SDS bo zelo, zelo težko v položaju, da bo v naslednjem mandatu sestavljala vlado ali bila del vladne koalicije. Drugič, v času obeh “vladavin” SDS-a ni prišlo do odločnih in korenitih sprememb na nobenem izmed pokrivanih področij. Svetla izjema je bil minister dr. Zver, ki je dejansko naredil nekaj potrebnih sprememb v šolstvu.

  • Coeus

   Iz ciste radovednosti… katere so bile te potrebne spremembe v solstvu, ki jih je naredi Zver?

   • Miccy

    dr. Zver je spremenil odnos do mature in domačih nalog, kar se je po koncu njegovega mandata hitro vrnilo nazaj na stare tire. Ostali SDS-ovi ministri iz prve vlade niti niso bili uspešni oz. niso korenito posegli v pokrivano področje, kar SDS obljublja sedaj. Če se ne motim, je bil minister za zdravstvo v prvi “vladavini” dr. Bručan, v drugi Janševi vladi dr. Gantar. Na podlag minulega dela obeh ministrov ne vem, od kod obljube, da bo SDS naredila red …

    • Coeus

     Odnos do mature in do domacih nalog niso, niti niso bile, potrebne spremembe v solstvu. Tezava solstva in izobrazevanja nasplosno je kompleksna in resljiva samo s korenito spremembo celotnega solskega oz. izobrazevalnega sistema… ampak to nikoli nobeni politicni opciji ni bilo v interesu… vsi si zelijo vzgajati poslusne in ubogljive ovcice… vse ostalo je pesek v oci.

     Slovenija intelektualcev v pravem pomenu besede ne premore vec ali pa se le ti ne zelijo izpostavljati. Ce bi jih bilo zadosti, bi vsa ta, stara politicna zalega, ze zdavnaj koncala na smetiscu zgodovine, kjer jim je tudi mesto.

     • Miccy

      Še kako so bile spremembe v zvezi domačih nalog in mature potrebne in mnogi starši smo jih bili veseli. Problem večine reform je, da napovedujejo globalne spremembe, imajo akcijske načrte, delovne skupine, velike cilje in na koncu se ne spremeni nič, če pa že, so to spremembe na slabše.

      Kar se intelektualcev tiče, je pravo vprašanje, kdo je pravzaprav intelektualec? Nekdo, ki je končal fakulteto? Nekdo, ki je načitan? Nekdo, ki je dovolj pokoren in ustrežljiv? Takih intelektualcev imamo kar veliko…

 • Coeus

  Spet eno samo nakladanje in lapanje v tri dni. Nobenega programa, ideje, ali predvidene resitve, kot ponavadi, ko SDS obljublja da bo naredila red ali resila kaj.
  Prazne obljube, ki jih ne znajo, niti ne zmorejo usresniciti. Tistih nekaj bebavih podpornikov SDS, ki komentirajo na tej strani, pa mislijo, da bo SDS resila zdravstvo. Priceless

  Vsak, ki premore vsaj minimalno zdravo kmecko pamet, naredi boljsi pogram ob enem pivu, kot ga domnevni strokovni svet SDS. In zopet bo nesposobna “levica” pometla z vami, za kar ob SDS-ovski nesposobnosti niti ne zahteva truda niti ni presenecenje.

 • Aichmbsi

  Kje je kak program? Vsaj usnutek?
  To so samo obljube ki ne vzdržijo.

 • Interkom

  Dokler ne naredijo 100% transparentnega programa za naročanje VSEH medicinskih potrebščin in zdravil, ki se bo javno vsakodnevno obnavljal s cenami vred na spletni strani, da tudi ljudje vidimo, koliko denarja posamezna ustanova porabi za nabavo in koliko materiala je bilo porabljeno pri delu, potem reda ne bo videti. (komnabcashbackpress)

 • rabbit

  No kako deluje Milojkin sistem vam povem iz enega primera.
  Moj oče dobi napotnico za ortopeda . E-NAPOTNICO, kot starejši mu je to španska vas. V roke zadevo vzamem jaz in kaj se zgodi eno uro nič ker te sistem meče ven. Ko pridem končno v sistem vpišem podatke in dobim nekaj datumov pri različnih ponudnikih. Izberem tisto, ki je najbolj kmalu in kaj se zgodi sistem me gladko vrže ven. Zadevo ponovim od začetka in spet isto spet sem zunaj sistema. Potem zopet in sedaj začnem klicati dobim telefonski odzivnik, da me bodo poklicali nazaj in res se to zgodi in sedaj presenečenje namesto izbranega datuma mi ponudijo datum konec meseca marca. Se lepo zahvalim in grem v lov za nove datume po celem dopoldnevu mi uspe dobiti datum za konec meseca januarja. Tak sistem naj si Milojka vtakne tam kjer sonce ne posveti.

 • tarantela

  He – he….

 • Antonius

  Zaradi pokradene pokojninske blagajne politika narekuje zdravnikom ravnanje, da upokojencem nič več ne predpisujejo antibiotikov. Vzrok in posledico najbrž ni potrebno nikomur posebej razlagati.
  Danes so splošni zdravniki bolj ja, kot ne, komercialisti. Z z nič vrednimi alibi zdravili svoje postarane paciente vlečejo za nos.
  Priznanje za zdravnika leta bi lahko najbolj uspešnim zdravnikom podeljevala kart SPIZ-ova blagajna.

  Kaj vse ve povedati strokovno pooblaščena iz ljubljanskega Kliničnega centra. Na Rp. predpisane velike količine nič vrednih zdravil je tudi zelo uspešen *biznis* naših primarcev.

  • Franc Šink

   Komaj čakam (če bom dočakal) tehnologijo ki je napoti da bo računalnik Dajal napotke (napotnice).Potem bodo zdravniki res samo še komercialisti mi fiziki bomo tudi nekaj doprinesli.

 • Soave

  Ja, bravo SDS. Veliko in dobro delate. V stranki je ogromno dobrih strokovnjakov, ki se trudijo. Vendar, žal, vemo, kako danes vse gre. Na eno vižo !!
  Levaki ne glede na vse dobre predloge, rinejo svoje ideje, , , vemo zakaj.
  Zato sem jaz vedno bolj črnogleda.
  Kaj nam pomagajo tile vaši načrti ? Nič !! Saj se prav nič ne potrudite za tisto osnovno – če seveda sploh imate željo vladati – stopiti končno skupaj !! Sami pač ne morete vladati, a ne ?

 • antimur

  Dokler ne bodo onemogočili Kučana, Zemljariča in podobno udbovsko svojat, se zadeve ne bodo premaknile na bolje.

 • Novakec1

  Logar je popušil na celi črti, vi boste pa tudi na področju zdravstva in še kje. Slolandijo reš edino padec meteorita.

  • borko

   ni Logar popušil sva ti pa jaz butl,,,,

   • Novakec1

    Ti si pa zaostal, po devetnastih dneh napišeš komentar na post.

 • učko

  V SDS-u vedno začnejo kakšno kampanjo, še posebej pred volitvami, ampak dlje od kampanje pa ne pririnejo !

  • ahnenpass

   Pridejo, ampak ko zmagajo, vedno sprejemajo neke kompromise, nekako potem uresničijo vse slabo, dobro pa pač ni izvedljivo, zaradi Kučana in komunistov.

 • Božobožo

  Naj raje Janša pove zakaj ga preganja davkarija?

 • france prešeren

  sicer pa…najprvo dobite volitve in potem globoke misli in kritike no že ste bili na oblasti…in kaj se je zgodilo

 • ahnenpass

  Zgleda ste začeli kampanijo, pobrišimo vse kar kritizira vaš program za boljše zdravstvo.

 • ahnenpass

  Vem še eno finto, kako bi se dalo praktično čez noč izbrisati čakalne vrste.
  Človek je kompleksen organizem in ga zato napada vrsta različnih bolezni, kar velja za vsak organ in kot celoto posebej. Vsak človek je tudi nekoliko drugačen, zato ne obstaja univerzalno pravilo, s katerim bi lahko določili vrsto raznih sindromov ampak mora razne spremembe ugotavljati zdravnik kar na terenu, ko pač pride do bolnika. Bolezni so lahko okrnjena naravna odpornost organizma, mehanske poškodbe ali razne okužbe, pri čemer za bakterije in celo za viruse velja podobno pravilo, niso vsi isti.
  Najlažje je zdravniku določiti vrsto bolezni takrat, ko je že dovolj napredovala, da so simptomi očitni oziroma jih lahko že zaznajo s preiskavami vzorcev. Običajno pridemo do zdravnika nekoliko prej, ko se pač slabo počutimo ali opazimo kaj nenavadnega. In tu se dejansko začnejo čakalne dobe, ko splošni zdravnik ne more biti prepričan za kakšno bolezen gre oziroma če smo sploh dovolj bolni, da se ne moremo sami pozdraviti. Dober zdravnik v takem primeru pacienta enostavno napoti k specialistu.
  Ne še takoj, kadar se jim znaki ne zdijo nič posebnega, najprej predpišejo vrsto bolj ali manj zanič zdravil, potem pa spremljajo vsake toliko kako deluje, če sploh. Ta del velja posebej izpostaviti. Zdravnik lahko pravilno ugotovi vzrok bolezni, vendar enostavno ne more predpisati ustreznega zdravila, ker teh ne krije niti dodatno zdravstveno zavarovanje. Obstajajo pa, ampak samo za keš(?!?). Pa smo tam.
  Ampak vrnimo se k simptomom, ki jih splošni zdravniki ne prepoznajo oziroma dvomijo. Obisk pri specialistu je cela procedura, ki se začne z napotnico. Napotnica nam seveda nič ne pomaga, dokler se ne spravimo v čedalje bolj oddaljene bolnice, kar lahko v rovtah in posebnih primerih, traja tudi več let. Ko pa postane dovolj hudo in bolnik le pride to bolnice, dobi najprej termin, kdaj bo imel specialist pač čas zanj. Nekatere stvari gredo zelo hitro, slikanje na primer, kjer je tudi vedno gužva, ker enostavno nočejo kupiti še ene razmeroma poceni naprave za slikanje notranjosti telesa. Ne zaradi naprave same ampak zaradi z njo povezanih stroškov in osebja, je treba racionalizirati, da bomo vsi imeli še kaj od posmrtnega življenja menda. Ampak tiste gužve niso tak problem, slika nastane takoj in si kmalu na vrsti.

  Tu sem našel prostor za revolucionarno inovacijo.

  Kaj bi se zgodilo, če bi pacienti enostavno slikali obolelo mesto kar doma, z mobilnim telefonom, sliko pa bi poslali k svojemu osebnemu zdravniku, skupaj s kratkim opisom splošnega počutja in drugih posebnosti? Tako bi si lahko zdravnik vzel čas in pogledal več takih stvari naenkrat, potem bi že v naprej vedeli, če je bolezen mogoče ozdraviti v ambulanti ali pa bi lahko zdravnik poslal našo sliko k specialistu in ga prosil za prvo mnenje. Preprosto in učinkovito, zakaj bi izgubljali dragocen čas, če je mogoče sliko zgolj ošvrkniti s pogledom, pa bi mojster medicinske obrti takoj vedel za kaj se gre ali pa bi potrdil napotnico in takoj sprejel bolnika, da bi si ga lahko osebno ogledal in opravil kar se preko interneta ne da.
  Pa nehajte brisat moje komentarje bedaki, če niso v nekem pravnem smislu sporni, ker ne pišem kar na pamet, nekaj pa le vem.

 • VIKTORE

  Ne smešite se z lažmi, ki prizadevajo vse državljane Slovenije. Bili ste na vladi, vaši člani so glasni v parlamentu, kritizirate vse in pljuvate po vseh, ki vam ne verjamejo. In kaj ste storili koristnega?? Vnesli v narod prepir in zdrahe, nezaupanje in odpor do vašega vohljanja na vseh področjih, kjer imate vaše vohljače. Niti te ogromne table, ki ste jih postavili po Podravju (npr.) , vas ne bodo rešile. Bi pa lahko doprinesle kakšno manjše zadovolstvo, če bi tisti denar, ki ga nespodobno zapravljate za razobešene laži in prazne obljube, naravnost dali zdravstvu in s tem vsaj nekoliko povrnili tisto, kaj so zagrešili vaši ljudje (Zidar, Mazijeva in mnogi drugi, ki so se skrivali po raznih funkcijah. Vaše promoviranje je neokusno in nepošteno glede na to , da ste imeli priložnost kaj urediti, pa ste tedaj mislili le na svoje zadnjice.

 • majda božnar

  Neverjetno, to stran so obiskovali samo desni, kot neopredeljen in kot državljan, ki redno spremlja politiko, ki redno spremlja tako imenovani gospodarski napredek, ki še vedno sanja, da se bodo uresničile Peterletove obljube, da bomo postali Švica – ga ni na volitvah, ki bi ga lahko izbrali – vsi so imeli priložnosti, pa jo je vsak zapravil zaradi lastnih interesov. Dokler ne bomo imeli nekoga, ki ga še ne poznamo (to prav gotovo ni kakšna preobrazba Cerarja), no, do takrat bomo v kočiji z nesposobnim kočijažem (predsednik vlade) in konji (ministri), ki so tam samo zaradi strankarske zasedbe stolčkov, ne pa zaradi pameti in skrbi za Slovenijo! Tako naši kočijaži s konji vred od osamosvojitve naprej peljejo v “rikverc”!

 • majda božnar

  Pa še eno vprašanje: gledam na POP novicah, kako Bosanci stojijo v vrsti za delo v obljubljeni deželi Sloveniji. Vidim koliko jih je že prišlo po letih v Slovenijo na delo. Povejte mi, kdaj bodo naši Romi , ki se neprestano razmnožujejo, stali v vrsti pred Zavodom za zaposlovanje?? Tukaj bi morali nekaj narediti – omejiti rojstva, namesto uvoženih naj dobijo zaposlitev, pa še zdravnike bi morali tako izobraziti, da takoj vidijo, kdo hoče bolniško zaradi lenobe ali pa je resnično bolan!

 • primsek

  akcij se SDS ne manjka, kaj pa tista “naredili bomo red pri finaciranju političnih strank”, to pogrešam

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!