V Sloveniji vsaj 1.000 neumnosti, ki jih je treba odpraviti: Nerealno je pričakovati, da bodo državljani poznali vso množico predpisov

Marko Zidanšek (foto: STA).

Marca je Slovenska ljudska stranka začela s kampanjo, s katero želi “odpraviti prenekatere neumnosti, ki so si jih v preteklih letih izmislili birokrati in ki otežujejo vsakdanje življenje, zavlačujejo postopke ali onemogočajo kreativnost”.

Po njihovih besedah je nerealno pričakovati, da bodo državljani poznali vso množico predpisov in se po njih ravnali, hkrati pa pretirana količina predpisov zavira ustvarjalno delo. Opozorili so še, da smo v Sloveniji imeli ob osamosvojitvi 357 zakonov in 872 podzakonskih aktov. Danes pa imamo v veljavi že več kot 800 zakonov in skoraj 20.000 podzakonskih aktov. Zato tako veliko število predpisov predstavlja na drugi strani velik zalogaj tudi za službe, ki nadzorujejo spoštovanje in izvajanje zakonov.

Velika večina slovenskih prebivalcev se na neki točki življenja sreča z nesmiselnimi birokratskimi ovirami, ki otežujejo na primer odprtje s.p.-ja, gradbene posege, nemalo pa je tudi zahtevkov za uveljavitev določenih pravic, zato vse to v stranki SLS želijo poenostaviti in s tem olajšati življenje državljank in državljanov. Dodali so še, da se držijo pravil, “da dober gospodar postavlja le toliko pravil, kolikor jih potrebuje za delovanje. Na tak način zagotavlja red in hkrati konkurenčno produktivnost”.

Odpravimo 1000 neumnosti (Nova24tv)

Dobrodošli so vsi predlogi za izboljšavo slovenske zakonodaje
Kot so sporočili iz SLS, je veliko predlogov že prišlo, kar samo potrjuje dejstvo, da je državljankam in državljanom mar in si želijo sprememb na bolje. Le nekaj izmed teh je s področja gospodarstva, sociale, šolstva, ureditve položaja gasilcev ali hitrejših postopkov za izdajo gradbenega dovoljenja.

V ta namen so postavili spletno stran http://www.sls.si/odpravimo1000neumnosti, na kateri lahko vsak odda svoj prispevek, idejo, predlog, kako izboljšati toge birokratske določbe ter vnesti sistemske in razumne rešitve.

A. G.

 • FORT WORTH

  Zidanšek se prebuja…
  Pravi, da nikoli ni prepozno…
  Hehehe

  • Novakec1

   Vlak je pa že odpeljal.

 • Damjan Renko

  Tudi poslanci SLS in vsi člani SLS, ki so bili v izvršni oblasti so naredili veliko štalo s svojim vplivanjem na sprejem in izvajanje zakonodaje. Ne zdaj jokcat in farbat folk pred volitvami kako boste uspešni. Bodite uspešni s svojimi idejami in ne idejami volivcev.

 • rubec

  Kot da ni dovolj smešno če ima človek dva priimka. Ta si je šla še obrvi narisat. Jao jao.

 • sprehajalec

  V Sloveniji od Kardeljevih časov, če ne še od prej prevladuje fetiš Zavitega govojenja. Bolj zavito govori in piše, bolj oseba misli, da bo učeno izpadla. To rezultira pa samo v tem, da te osebe nihče ne posluša, oziroma se že po prvem stavku izgubi nit, kaj je hotela sploh povedati. Nasploh pa Slovenec že po nekaj besedah vse razume in ve.

  Nasploh levičarji so ta kult prignali do absurdov, Kardeljev zakon o Združenem delu naprimer, je bil na 1100 straneh, malo ljudi ga je prebralo, še manj razumelo. Delali so se pa vsi, da ga razumejo. Enako je tudi s sedanjimi Zakoni in predpisi, bolj so zavito napisani, večja je učenost sestavljalca in pa seveda možnost, da se bodo našle luknje v teh sestavkih ter da jih ljudje preprosto ne bodo razumeli.

  Ena od prvih potez vsesplošne ozdravitve Slovenije, je prav vrnitev k preprostemu in kratkemu govorjenju.

  • Soave

   In ta fetiš s pridom uporabljajo že veliko let.
   Govorijo veliko, povedo pa nič. Oziroma, povedo tako, da povedano lahko obrnejo, po želji.

   • sprehajalec

    Tako je, v večini primerov je pa še tako, da celo tisti, ki želi kaj povedati na koncu ne ve, kaj je sploh hotel povedati. Ravno anglosaksonci naprimer, so pa nagnjeni k preprostemu govorjenju, zato so posledično uspešni.

    • Soave

     Naši so pa imeli sijajno komunajzersko šolo, kjer so se naučili , kako zavajati državljane.

 • Franjo Trojner

  Zidanšek, dozorel je čas za deželo Štajersko! Centraliste je potebno poraziti in ne nujno samo na bližnjih parlamentarnih volitvah!

 • Roman

  Dajte že enkrat napisati z imenom in priimkom kdo sestavlja in po katerem naročilu piše take zakone!

  • Zgornji

   Samo Barabe pišejo vse neumne zakone za vse ostale manj pokvarjene državljane .

  • Waltter

   Sestavljajo jih odvetniki ki imajo pogodbo z drzavo. Narocila pa sprejemajo od Mira dobrega, Milana Murgelskega, ter od lobistov ki so potrjeni s strani F21. Nekaj jih pa je skup spravil nas najbolj veseli gospodarski minister iz vlade desnice. Sicer najbolj je skakal v zrak od veselja ko je hotel vzeti malco in prevoz na delo

 • lili pili

  Zidansek je primeren za glavnega smetarja v sloveniji, zato je dobro usposobljen ostalo pa naj pusti pametnejsim

 • if

  Glede tega ima Zidanšek prav.
  Če entropijo definiramo kot kriterij neurejenosti sistema, potem je slovenska zakonodaja naplavljenka entropije!
  Tako stanje vzpostavljajo nedemokratične entitete družbe zlorabljajoč državo kot tehnologijo za uveljavljanje svojega propadajočega jaza! Pri tem so rušeni in zrušeni temelji družbe pripadajoča škoda tega držbenega dekadentnega procesa.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!