V Sloveniji vsaj 1.000 neumnosti, ki jih je treba odpraviti: Nerealno je pričakovati, da bodo državljani poznali vso množico predpisov

Marko Zidanšek (foto: STA).

Marca je Slovenska ljudska stranka začela s kampanjo, s katero želi “odpraviti prenekatere neumnosti, ki so si jih v preteklih letih izmislili birokrati in ki otežujejo vsakdanje življenje, zavlačujejo postopke ali onemogočajo kreativnost”.

Po njihovih besedah je nerealno pričakovati, da bodo državljani poznali vso množico predpisov in se po njih ravnali, hkrati pa pretirana količina predpisov zavira ustvarjalno delo. Opozorili so še, da smo v Sloveniji imeli ob osamosvojitvi 357 zakonov in 872 podzakonskih aktov. Danes pa imamo v veljavi že več kot 800 zakonov in skoraj 20.000 podzakonskih aktov. Zato tako veliko število predpisov predstavlja na drugi strani velik zalogaj tudi za službe, ki nadzorujejo spoštovanje in izvajanje zakonov.

Velika večina slovenskih prebivalcev se na neki točki življenja sreča z nesmiselnimi birokratskimi ovirami, ki otežujejo na primer odprtje s.p.-ja, gradbene posege, nemalo pa je tudi zahtevkov za uveljavitev določenih pravic, zato vse to v stranki SLS želijo poenostaviti in s tem olajšati življenje državljank in državljanov. Dodali so še, da se držijo pravil, “da dober gospodar postavlja le toliko pravil, kolikor jih potrebuje za delovanje. Na tak način zagotavlja red in hkrati konkurenčno produktivnost”.

Odpravimo 1000 neumnosti (Nova24tv)

Dobrodošli so vsi predlogi za izboljšavo slovenske zakonodaje
Kot so sporočili iz SLS, je veliko predlogov že prišlo, kar samo potrjuje dejstvo, da je državljankam in državljanom mar in si želijo sprememb na bolje. Le nekaj izmed teh je s področja gospodarstva, sociale, šolstva, ureditve položaja gasilcev ali hitrejših postopkov za izdajo gradbenega dovoljenja.

V ta namen so postavili spletno stran http://www.sls.si/odpravimo1000neumnosti, na kateri lahko vsak odda svoj prispevek, idejo, predlog, kako izboljšati toge birokratske določbe ter vnesti sistemske in razumne rešitve.

A. G.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!