Za dostojno starost in pokojnine – da bo starost lepa

V Slovenski demokratski stranki želijo upokojencem vrniti dostojanstvo, saj menijo, da si štirideset in več let dela zasluži življenja vredno pokojnino. V prvi vladi Janeza Janše med leti 2004 in 2008 so pokojnine realno zrasle za 24 odstotkov, tako bo tudi njihova prihodnja vlada poskrbela za dostojne pokojnine. Vsem upokojencem, s pokojnino nižjo od 500 evrov, bo vsako leto izplačana božičnica v višini 500 evrov. Upokojence pa bodo tudi oprostili plačevanja RTV-prispevka.

V Slovenski demokratski stranki ugotavljajo, da sedanji pokojninski sistem s težavo zagotavlja pokojnine čedalje večjemu številu upravičencev. Slovenija ima z vidika staranja prebivalstva enega izmed najbolj neugodnih trendov v celotni EU, zato lahko pričakujemo, da se bo potreba po spremembah v naslednjih letih le še povečala. Pokojninski sistem, ki je uspešno deloval v časih, ko je bilo razmerje med zaposlenimi in upokojenci 1:7 v prid zaposlenim, v spremenjenih razmerah, ko znaša razmerje le še 1:1,37, ne zmore več učinkovito delovati.

Ustanovitev demografskega sklada
Pokojninska reforma, ki je začela učinkovati v začetku leta 2013, je za slabo desetletje podaljšala vzdržnost sistema, vendar bo treba pokojninski sistem v najkrajšem času ponovno prilagoditi novo nastalim razmeram. Za zagotavljanje finančne vzdržnosti pokojninskega sistema sedanji sistem financiranja, ki temelji na plačevanju prispevkov delovno aktivnih, ne bo zadostoval. Ljudje bodo morali tudi sami skrbeti za svojo varnost v starosti. Prvi pogoj za to pa je, da imajo prihodke, ki takšno varčevanje sploh omogočajo. V Sloveniji je relativno malo zavarovanj za starost.

Ustanovitev demografskega sklada je bila predvidena že z veljavnim zakonom iz leta 2012, vendar nobena od vlad, ki so v zadnjih letih vodile Slovenijo, ni bila sposobna izvesti preoblikovanja KAD v demografski sklad. Demografski sklad ni edina, je pa ena izmed dopolnilnih rešitev za vzdrževanje stabilnosti pokojninskega sistema.

Dolgotrajna oskrba
Na področju dolgotrajne oskrbe je splošno sprejeto, da uporabniki dolgotrajne oskrbe dajejo prednost oskrbi na domu ali v bivalnem okolju pred institucionalno oskrbo. Vse države članice EU imajo urejen sistem dolgotrajne oskrbe, vendar se po vsebini in načinu financiranja med seboj razlikujejo. Obstajajo številne dobre prakse, ki bi jih lahko prenesli v slovenski sistem. Pri dolgotrajni oskrbi gre za mešanico storitev, katerih bistvena značilnost je, da pomagajo različnim skupinam ljudi, predvsem pa starejšim, opravljati osnovne življenjske potrebe v njihovem domačem okolju.

Foto: iStock

Slovenija kot edina članica EU tega področja nima sistemsko urejenega, na kar je tudi vsako leto znova opozorjena. Nezmožnost politične odločitve o tem pomembnem področju povzroča veliko socialno škodo vsem pomoči potrebnim. Dejstvo je, da bo za financiranje dolgotrajne oskrbe potrebno zagotoviti dodatna finančna sredstva.

KAD se bo preoblikoval v demografski sklad
Za rešitev izpostavljenih problemov v Slovenski demokratski stranki predlagajo takojšnje nadaljevanje javnih razprav in socialnega dialoga o prihodnosti pokojninskega sistema na podlagi Bele knjige o pokojninski reformi, spremembo veljavnega zakona v smeri izenačevanja višine prispevkov od posameznih prejemkov ter v smeri večje preglednosti in prenos pravic, ki nimajo narave pokojnin, v posebne zakone.

Veljavni zakon bi spremenili tudi tako, da omogočimo osebam, ki so že prejemniki pokojnin, da še naprej delajo pod pogojem, da od prejemkov plačujejo ustrezne davke in prispevke. KAD nameravajo preoblikovati v demografski sklad in sistemsko urediti področje dolgotrajne oskrbe s sprejemom zakona in podzakonskih predpisov.

“V Slovenski demokratski stranki želimo upokojencem vrniti dostojanstvo, menimo namreč, da si štirideset in več let dela zasluži življenja vredno pokojnino. V prvi vladi Janeza Janše med leti 2004 in 2008 so pokojnine realno zrasle za 24 odstotkov, tako bo tudi naša prihodnja vlada poskrbela za dostojne pokojnine. Vsem upokojencem s pokojnino, nižjo od 500 evrov, bo vsako leto izplačana božičnica v višini 500 evrov. Upokojence pa bomo tudi oprostili plačevanja RTV-prispevka.”

C. Š.

 • bubamara

  24% povečanje pokojnin smo ugotovili, da je bila posledica uvedbe evra. Realno so bile pokojnine enake to obdobje. Realna obljuba s področja pokojnin bi bila univerzalna pokojnina, ki bi omejila vrednosti od 600 do 900€. Sicer pa za pokojnine že dolgo plačujemo iz skupne davčne vreče in iz posojenega denarja. Upam, da SDS ne namerava še dodatno zadolžiti Slovence za plačevanje dodatnih bonbončkov upokojencem.

  • mona lisa

   Sploh se ne čudim da za pokojnine in plače navadnim džavljanom ni. Pri takih krajah denarja v naši državi je sploh čudno da za nas drugorazredne kaj ostane.

  • pikapolonca

   Ne, ni res, bile so redne uskladitve, poišči si!

   • pikapolonca

    Iz letnih poročil ZPIZa v letu 2005 3x, v letu 2006 2x, v letu 2007 2x in tudi v letu 2008 2 krat. Napredovala si v “tupamara”.

    • lili pili

     Pikapolonica in bubamara je eno te isto, ugotavljam, da je bubamara inteligentnejsa…..

   • bubamara

    Saj. Uskladitve zaradi inflacije.

   • Borut Stari

    To niso uskladitve ampak pokvarjena kozmetika. Vsak % uskladitve od malo je še vedno malo in nepošteno.

 • Miran

  Ivan ne bo nikoli več vladal. Za kaj takega je preveč nesposoben, saj se z vsemi skrega.

  • mona lisa

   Si tile zdaj in prejšni sposobni. Sploh ta vlada in prejšna je fijasko za državo.

 • Novakec1

  Poskrbite da se denar ne krade na vsakem koraku, da se porazdeli bolj pravično med sužnje in elito in ne razmetava za razne svetnike, nadzornike, opice ki snemajo bedaste reklame, ukinte fuzbal v takem obsegu, migranti raus, itd….

 • FORT WORTH

  Za Slovenijo bi mogoce bila idealna resitev univerzalne penzije 1.000€, ki bi se vsako leto usklajevala z inflacijo.
  Kakrsnekoli in vse mogoce privilegije pa vsem penzionistom ukiniti.
  Tako bi dosegli enotnost drzavljanov, vsaj tistih v penziji…

  • borko

   se strinjam,če imaš polno delovno dobo starost ni pomembna,ti si svoje oddelav

   • FORT WORTH

    In, kar si v aktivnem zivljenju dosegel si dosegel.
    Cas v penziji bi bil namenjen skrbi za zdravje, dodatno izobrazevanje, druzenje, aktivne pocitnice, skrb za vnucke…

  • mona lisa

   To bi bilo najbolj pošteno. Se poplnoma strinjam.

  • DJURO SUMAR

   Vedno sem se zavzemal za socializem. Vsem enake penzije.

   • FORT WORTH

    Ok
    Potem je potrebno tudi kucanu in ostalim priviligirancem ter borcem NOB letnika 1965 podeliti 1.000 € penzije.
    Upam, da se strinjas tudi v tem delu.

    • Goran Hvala

     Zakaj pa se ne bi strinjal…seveda se strinjam tudi jaz…panzioner je penzioner…kaj je on delal me ne briga..sedaj ne dela vec…je v penziji…1000e je cist kul in vec kot dovolj…kaj mislis da ce nisi jansevik da se pa kr strinjas z vsem kar levaki delajo..dalec od tega…

    • DJURO SUMAR

     Sedaj pa resno kaj mislim. Nisem za to, da imamo vsi enake penzije, mora pa se limitirati najnižja in najvišja, tako da lahko tisti z najnižjo živijo dostojno. Če država smatra, da morajo nekateri dobiti dodatek za zasluge, naj dodatek dobivajo iz posebnega sklada, ne pa iz sklada za penzije. Penzija naj bo penzija in nič drugega. V ta sklad spadajo kakšni vrhunski športniki, znanstveniki ali kdor koli za posebne zasluge, če se politika tako odloči. Ali sem spadajo Kučan ter borci pa ni moj problem.

   • bubamara

    Če se gremo socializem (kar je res), potem je to res edina opcija, da preživimo kot država.

    • Borut Stari

     Na volitvah voli Lunatikovo stranko pa boš imel socializem tipa Rusije, crknjene SFRJ, S. Koreje in posebej Venezuele kjer denarja ne rabijo saj ga itak nimajo kje in za kaj porabiti.

 • mona lisa

  Rešitev je zaposlit mlade in preprečit odhajanje mladih iz države. Zagotovit boljše življenje mladih da se bodo odločali za otroke. Sedaj pa se samo uvaža migrante ki se zajedajo v proračun in nikoli ne bodo pošteno delali. Naši mladi pa tako ne vidijo v naši državi nobene prihodnosti (delo za določen čas, prekarno delo, brezposelnost in predvsem delo za drobiž) tako da o ustvarjanju družine in otrocih lahko le sanjajo.

 • Anton

  stvar je enostavna, sam dnar je treba dat, brezposelnih je veliko in dajte možnost njim , dajte jim pošten denar, oni pa bodo oskrbovali onemogle upokojence na njih domovih, kajti zavedati se je treba da bo le teh čedalje več.Tako boste razbremenili finančno breme otrok upokojencev, ki že sedaj finančno pomagajo staršem, da le ti lahko domujejo na svojo zadnja leta v domovih. to je en predlog od moje strani.

  sarkazem press

 • DJURO SUMAR

  Tole je reklamni spot stranke SDS pred volitvami. Blablabla……….

  • Anton

   ti si tud en blabla, ti boš pa raje volil nekoga kot je bil dosedanji premier Cerar, ki je prišel na stolček brez slehernega programa. Sklepam, da boš glede na tvoj ubogi duh, volil kako blefersko strankso z Židanom na čelu al pa celo akr komedijanta Serpetinška. sam vedi njegov humor ti ne bo tešil želodčka in bo kmalu postal triller za preživetje.

   sarkazem press

   • Goran Hvala

    Vsi sam nakladajo kaj bi naredil…mene sam zanima od kje bodo dnar ulekl?..za penzionere dodatne 500e…za vsakega froca 3000e…ce jih je vec je ze kar zastonj vse glede na procentni racun ki so ga predstavl..tak me mal zanima kdo bo to financiral?.ucitelji?.policaji?.mogoce zdravniki al pa vojska?..;-)…sej drgac vsi vemo da denar je…sam eni se prevec okoriscajo…sam se zmeri me zanima od kje bo to pritekalo v blagajno za take podvige?..tistih 100.000 folka v realnem sektorju bel tezko..

   • DJURO SUMAR

    Stranka SDS pa ni bleferska. Ne me basat no. Tale članek ni drugega kot reklamni spot, tako kot tisto, ko je nekdo obljubil 1000 evrov penzije.

 • pepe16

  zbirali ste podpise za ukinitev RTV naročnine potem pa dajte v program ukinitev za vse ne samo za upokojence

  • francelj3

   Res je. Pa tudi dajati upokojencem, ki imajo manj od 500 evrov na mesec, posebno božičnico, ki je drugi ne dobijo, je protiustavno. Vsem je treba zviševati pokojnine za ENAK odstotek, tako da se ohranijo razmerja med njimi. Vse ostalo je komunistična uravnilovka.

   • 10mile30

    se pravi tudi tistim, ki že imajo dobre pokojnine?

    • francelj3

     Seveda! Če imajo dobre pokojnine, so jih najbrž zaslužili z višjo izobrazbo, uspešnejšim delom in/ali daljšo delovno dobo. Čemu neki bi solidarno odstopili del zaslužene pokojnine drugim, ki se jim sploh ni ljubilo delati, ni ljubilo hoditi v šolo ali delati dovolj dolgo. Če so pokojnine v redu danes, bi morale biti v redu tudi po enakem odstotnem zvišanju za vse. Vse ostalo je protiustavno. Če ti razložim malo bolj po domače: če je v redu, da ima nekdo 500 evrov na mesec, drugi pa 1000, bo najbrž v redu tudi, če bo imel (po zvišanju) prvi 600, drugi pa 1200 evrov.

     • 10mile30

      pokojnine niso uredu danes

     • francelj3

      Seveda niso v redu. Še posebno za neke delomrzne pritepence z vseh vetrov (predvsem oficirje JNA).
      Pokojnine so rezultat vseživljenskega dela in prispevka družbi, ne pa neka egalitarna socialna podpora, češ da imamo vsi enake želodce.

     • 10mile30

      Pokojnine so rezultat vseživljenskega dela in prispevka družbi, ne pa neka egalitarna socialna podpora…
      zakaj imajo pol eni, k so šli pred 10 leti v penzijo, tolk večjo kot pa ti, ki bodo šli letos npr?
      osebno mislim, da je treba vzet tistim z višjo plačo, penzijo in dat tistim z manjšo. drugace se ta razkorak še povečuje

     • lili pili

      Tudi luleke imamo razlicne, vprasaj zeno…

     • 10mile30

      se mi zdi, da se bojiš za svojo “komunistično” penzijo.

     • borko

      še enga ki ga je strah,,vsi enako

   • pikapolonca

    Bravo Francelj, ampak ne bodo te razumeli. Napačna vzgoja!

  • mona lisa

   Tako je plačilo RTV je ena velika kraja.

 • bednick

  500€ božičnice?
  Wau!
  Isto bi naredu TITO.
  Ma ne, TITO bi dal več.
  Najmanj 600€.
  Največ bi pa dal Erjavc. Ta bi dal pa 1000€.

 • Burek Burecki

  Naj zacnejo spodbujati rodnost saj ljudje z takimi placami tesko prezivljamo dostojno enega otroka kaj pa sele 3. Namesto tega CSD za vsako malenkost zmanjsujejo otroske dodatke in povecuje poloznice za vrtce…

  • Odgovornost za svoja dejanja

   Kaj ti pomaga rodnost, če ti novorojeni ne bodo imeli za dostojno preživetje!? Prosti trg, čim več konkurence in družbo odgovornih ljudi, to je rešitev in potem se tudi posledično dvigne rodnost.

 • francelj3

  No ja, če bi bili upokojenci pametni in vsaj malo razgledani, bi bil Desus že zdavnaj na smetišču zgodovine, SDS pa permanentno na oblasti. Ne pozabite, vlada 2004-2008 je zvišala pokojnine za okrog 25 %, pa takrat ni bilo nobene krize. Pomislite malo, koliko so se vam zvišale (oziroma realno znižale) pokojnine v času 2008-2018, ko se zanje do zadnjega diha bori demagog Rjavec.
  Vse, kar je treba storiti, je: zvišati prispevek delodajalcev za dvakrat (kar pomeni, postaviti ga nazaj na višino, kjer je bil, preden ga je bedni Drnovšek prepolovil). S tem bo pokojninski sklad spet postal samozadosten in ne bo odvisen od milosti partije, da mu tu in tam nameni kakšno miloščino iz proračuna. In seveda si tudi proračun ne bo mogel več prisilno “sposojati” denarja pri pokojninskem skladu.

  • Borut Stari

   V letih 2004-2008 uspešne države res ni bilo krize. Saj ni bila na oblasti retardirana tovarišija. Z vlado komsomolca Pahorja se je začela apokalipsa države.

 • RATATA

  Upokojencem je potrebno poleg oprostitve plačila erteve prispevka televizijo izklopit.

  • mona lisa

   Po tvoje jih je najbolje ubit. Tudi ti boš enkrat star.

   • RATATA

    Lizika, televizijo izklopit pomeni rtvSlo izklopit, ker jim tam napačno predstavijo stvari, da volijo komunajzrje še 27 let po “osamosvojitvi”.
    Pa tudi Akanalizejšn in poptelevizejšn tudi izklopit. Ostane pa še vedno dovolj programov za upokojence.

  • borko

   butl

   • RATATA

    Morda nisem. Če 615 000 upokojencem izklopiš rtvSlo, erjavca ne bo v parlamentu, pa tudi eSDe, eSeMCe in drugi lewakarji dobijo občutno manj glasov.

 • mona lisa

  Po 40 letih dela bi morala biti vsaka pokojnina dostojna. Trebalo bi uvest univerzalno pokojnino 1000 evrov. Tisti ki je prej imel veliko plačo in je bil pri koritu si je že itak nagrabil dovolj tisti z ubogo plačo pa naj ima vsaj toliko da si lahko prvošči dom ko bo obnemogel. Če bi ne bilo toliko kraj in požrešnosti v naši državi bi vsi živeli dostojno.

 • marker

  Najprej naj vsak dela 40 let, potem pa se pogovarjajmo o pokojnini. Večina tistih, ki tako jamra o nizki pokojnini, je starostno ali predčasno upokojenih. Res pa je, da so nekatere pokojnine za polno delovno dobo prenizke, kar je ponižujoče za te upokojence.

 • lili pili

  Ko boste prebrali obljuje vseh strank, boste hitro ugotovili, da za vecino tega ni denarja in da bi se morali za to dodatno zadolzit ali pa drugim vzet. Nekaj se da prihrNit, nekaj prerazporedit, za vse obljube pa ne. To je realnost tega casa.

 • Borut Stari

  Floskuli sistema, da mora sedaj za našo pokojnino nekdo, v ozadju, delati pametni ne verjamemo. Mi smo svojo pokojnino pošteno plačali. 40 let smo vplačevali v pokojninski sistem, ki je po samoupravnem socializemu, postal bankomat priviligirancev. Od leta 2000 se je odmerni odstotek, ki je
  ključen za višino pokojnine, začel zniževati s 85 na današnjih 57 odstotka za moške in 60 za ženske pri polni delovni dobi. Količnik, ki ključno vpliva na višino pokojnine se je za 40 let dela in vplačevanja v pokojninsko blagajno v 18-tih letih znižal za 67 %. Temu se reče ropanje.

 • pal

  Kot sem že napisal in ste me hitro izbrisali, po tej sds- logiki bi nekdo ki ni oddelal polnih 40let in ima pokojnino nekaj evrov pod 500 s to vašo božičnico na letni bazi krepko presegel pokojnino vseh tistih , ki so oddelali polno 40 letno del dobo in imajao sedaj pokojnino 500 ali kakšen evro preko, ja to je SDS populistična logika .

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!