Masleša, zadnji, ki je izrekel smrtno kazen

Smrtna kazen je bila na slovenskih tleh ukinjena šele leta 1989, zadnja smrtna eksekucija pa je bila izvedena leta 1959. 

Prva uradno zabeležena smrtna kazen je bila izvedena davnih 1700 let pr. Kr. v starem Babilonu po Hammurabijevem zakoniku, ki velja za prvo pravno kodifikacijo in prvi kazenski zakon. Hammurabijev zakonik je predvideval smrtno kazen kot kazensko sankcijo za 25 različnih kaznivih dejanj. V 14. stoletju pr. Kr. je bila opisana smrtna kazen tudi v Hetitskem zakoniku, v 7. stoletju pr. Kr. pa v Drakonskem zakoniku iz Aten, kjer je bila smrt predvidena kot edina kazen za vse vrste kriminalnih dejanj. Smrtno kazen so izvajali s križanjem, utopitvijo, pretepanjem do smrti, sežiganjem živih ljudi in s prebadanjem. V srednjem veku je obešanje postalo redna praksa sankcioniranja. Okrutnost tistega časa je prekinil britanski kralj Viljem Osvajalec, ki je prepovedal obešanja za katerakoli kazniva dejanja, razen v času vojne.

10. oktober je svetovni dan boja proti smrtni kazni. Smrtno kazen kot obliko kaznovanja za najhujše, a tudi ne tako hude zločine, še vedno izvajajo številne države.

Foto: YouTube

Foto: YouTube

Seveda to obdobje ni trajalo dolgo, še posebej, ko se je v 16. stoletju na britanski prestol povzpel zloglasni Henrik VIII. Poleg tega, da se je ločil od svoje prve žene in rimokatoliške cerkve, je bil odgovoren tudi za vsaj 72 tisoč usmrtitev. Razlog za smrtno kazen so bili že minimalni prestopki, kot so poroka z židom, zanikanje zločina in izdaja. Vešala pa so zamenjale najbolj krute metode pobijanja, kot so kuhanje v vreli vodi, zažiganje na grmadah, obglavljenje, razčetverjenje ipd.

Najnovejše statistike o smrtni kazni
Po podatkih Amnesty International se kazenske umsrtitve še vedno izvajajo v 22 državah sveta. V letu 2014 je bilo zabeleženih 607 usmrtitev, podatek pa ne vključuje Kitajske, ki po neuradnih podatkih na smrt obsodi in ubije nekajkrat več obsojencev kot cel svet skupaj. Največji eksekutorji so poleg Kitajske še Iran (289), Savdska Arabija (90), Irak (60) in ZDA (35). Uradnih in točnih podatkov v večini držav ni mogoče dobiti, saj so skrbno varovana državna skrivnost, realna številka usmrčenih pa naj bi bila nekajkrat višja. Število usmrtitev se je močno povečalo v državah s politično nestabilnostjo in notranjimi konflikti.

Pozitivna novica je, da je število usmrčenih manjše kot v letu 2013 ter da gredo številne države v postopek ukinitve smrtne kazni.

Moderne metode eksekucij
Države, ki še izvajajo usmrtitve, počnejo to s streljanjem, obešanjem, obglavljanjem, s pomočjo smrtonosnih injekcij in električnega stola. V Savdski Arabiji in Iranu so usmrtitve še vedno javni dogodek. Predvsem v islamskem svetu se vedno bolj dogaja, da so ljudje usmrčeni zaradi bogokletja, uporabe črne magije ali prešuštvovanja. Grozljive posnetke lahko vidimo predvsem z območij, ki jih nadzoruje ISIS in kjer jim človeško življenje ni popolnoma nič sveto. Skupna točka večine držav, kjer je uzakonjena smrtna kazen, je zelo nizka stopnja pravne varnosti in varstva človekovih pravic. Smrtna kazen pa je dokončna, kruta, ponižujoča in nečloveška oblika kaznovanja.

Zadnji človek je bil usmrčen z giljotino leta 1977 v Franciji.

Smrtna kazen v Sloveniji
Zadnji človek, ki je bil na naših tleh obsojen in tudi usmrčen, je bil Franc Rihtarič, ki je bil med različnimi kaznivimi dejanji obtožen tudi protikomunizma in bil ustreljen v gramozni jami blizu Hoč. Smrtna kazen je bila vseskozi del represivne kazenske zakonodaje socialistične Jugoslavije, vendar jo je k sreči malokrat uporabila. Kar pa ne zmanjšuje nedolžnosti in okrutnosti nekdanjega režima, saj je povojna komunistična oblast na veliko izvajala izvensodne poboje nedolžnih ljudi, s katerimi so zapolnili številne jame, rove in kraška brezna.

Foto: STA

Branko Masleša (Foto: STA)

Zadnjo smrtno kazen je v osemdesetih letih izrekel senat, v katerem je sedel sodnik Branko Masleša, ki je danes predsednik Vrhovnega sodišča samostojne in demokratične Slovenije. Do izvršitve kazni ni prišlo, vendar pa zaradi njega trpi sedanje sodstvo, ki se ne more znebiti duha prejšnjega časa in še vedno na veliko krši človekove pravice, kar nam kažejo statistike primerov pred Evropskim sodiščem za človekove pravice.

Na seznamu vseh držav zasedamo sramotno zadnje mesto.

M. P.

 • bojan dolmovic

  u017de vu010deraj bi moral odstopiti saj bo s tem najveu010d pripomogel k pravni dru017eavi.

  • MEFISTO

   Ne odstopiti, morali bi ga razreu0161iti in neu010dastno odpustiti iz dru017eavne sluu017ebe.

 • Bau017eek

  Kvalitetno napisano. Predzadnji odstavek mi je dal misliti. Ko se je govorilo, da je Masleu0161a izrekel smrtno kazen zoper psihiu010dnega bolnika, so me zelo zanimale podrobnosti pa jih nisem nikjer nau0161el. Vesel sem, da pou010dasi odkrivam, kako je zares bilo. Upam, da kmalu izvem dodatne podrobnosti. Hvala.

 • vremnov

  Branko Masleu0161a zadnji ki je izrekel smrtno kazen… a ni zanimivo v kaku0161ne absurde se slovenski leviu010darji vseskozi lovijo. Oni kao proti smrtni kazni, za integracijo zapornikov,… po drugi strani pa je njihov predsednik vrhovnega sodiu0161u010da zadnji ki je izrekel smrtno kazen…nnKako je lahko tak u010dlovek na tako pomembni fukciji v nau0161i dru017eavi pa se ne vprau0161a nihu010de od ostalih medijev… je tema pau010d tabu in prepovedano o tem govorit…nnJa tole s kru0161enjem u010dlovekovih pravic je pa poden. Mislim da bi bilo treba takoj ukinit trajni mandat sodnikom in pou010distit nesnago z vrha sodiu0161u010d!

  • viktorh

   “Kako je lahko tak u010dlovek na tako pomembni fukciji v nau0161i dru017eavi pa se ne vprau0161a nihu010de od ostalih medijev… je tema pau010d tabu in prepovedano o tem govorit…”nPa saj je vendar “NAu0160”.

 • tanja

  “Na seznamu vseh dru017eav zasedamo sramotno zadnje mesto.” V kateri disciplini oz. v u010dem??

 • Andrej

  No, tista zadnja obsodba na smrt je bila za Metoda Trobca, ki je posilil in umoril pet u017eensk, po spremembi v dosmrtni zapor pa je v zaporu skuu0161al ubiti u0161e dva u010dloveka. Smo pa seveda vsi proti smrtni kazni, razen nau0161ih vzornikov demokracije ZDA, ki jih u0161e zmeraj vsako leto z vladnim pooblastilom pomorijo po nekaj deset komadov.

 • Andrej

  No, tista zadnja obsodba na smrt je bila za Metoda Trobca, ki je posilil in umoril pet u017eensk, po spremembi v dosmrtni zapor pa je v zaporu skuu0161al ubiti u0161e dva u010dloveka. Smo pa seveda vsi proti smrtni kazni, razen nau0161ih vzornikov demokracije ZDA, ki jih u0161e zmeraj vsako leto z vladnim pooblastilom pomorijo po nekaj deset komadov.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!