Bi radi dobro molzli proračun? Preberite, kako gre to od rok Mirovnemu inštitutu!

Foto: iStock

Bolj se zdi naziv društva nenavaden, več denarja lahko dobite. Tako paradna levičarska organizacija pod zvenečim imenom Mirovni inštitut dobi skoraj 240.000 na leto, Inštitut za Afriške študije pa 72 tisočakov. Pa to žal še ni vse.

V Sloveniji je bilo 30. septembra registriranih 27.023 nevladnih organizacij, ki bolj ali manj aktivno izpolnjujejo svoje poslanstvo. Javna sredstva so mnogim med njimi pomemben vir financiranja, ki naj bi jih organizacije v skladu z učinkovitostjo porabe javnih sredstev smiselno porabljale. Davkoplačevalcem se postavlja vprašanje o njihovi dejanski učinkovitosti.

Zneski javnih sredstev med organizacijami zelo različni
V bazi AJPES-a smo preverili višino sredstev, ki so jih nekatere, bolj ali manj znane NVO v letu 2014 prejele iz naslova državnega proračuna in drugih javnih sredstev. V zadnjem stolpcu tabele spodaj je predstavljen še izračun deleža, ki ga predstavljajo javna sredstva glede na celotne dohodke.

Tabela prikazuje le prihodke iz naslova dotacij proračunskih in drugih javnih sredstev, fundacij, skladov in ustanov; izključene so donacije pravnih in fizičnih oseb.

Organizacija Javna sredstva % vseh sredstev
Amnesty International Slovenija 137.356 25,40
Društvo Ključ 103.081 72,99
Društvo za nenasilno komunikacijo 740.291 97,04
Društvo SOS 434.199 82,21
Humanitas 77.161 24,96
SEZAM – Združenje mladih staršev in otrok 56.525 56,56
Slovenska filantropija 616.522 65,91
Zveza prijateljev mladine 180.859 35,57

Vir: AJPES, izkaz poslovnega izida za 2014

Nekatere NVO s številnimi projekti, pri drugih debatirajo
Učinkovitost porabe javnih sredstev (nacionalnih ali evropskih) je v današnjem času varčevalnih ukrepov več kot aktualna problematika. Aktivnosti in projekti, ki jih organizacije izvajajo, se med seboj močno razlikujejo, predvsem v namenu in učinkovitosti. Nekatere organizacije na dnevni bazi konkretno pomagajo pri reševanju problemov in stisk mnogih ljudi, spet druge se dela lotevajo malo drugače. Splošna merila učinkovitosti projektov sicer ne obstajajo, vprašanje pa je, kateri med njimi so morda bolj namenjeni sami sebi in promociji organizacije kot pa ljudem.

Med temi so morda najbolj vprašljivi projekti, ki ljudi skozi različne kanale le informirajo; okrogle in debatne mize, ki potekajo za zaprtimi vrati; letaki, brošure in platforme, ki jih ljudje nikoli ne vidijo; financiranje ogledov dobrih praks v tujini in še bi lahko naštevali. Število takšnih projektov v Sloveniji in količino denarja, ki steče vanje, lahko samo ugibamo.

“Kaj imamo davkoplačevalci od tega?”
Zadnje dni je po družabnih omrežjih, posebej na Twiterju, zaokrožila razširjena tabela, v kateri so po navedbah avtorja pridobljeni podatki s spletne aplikacije Supervizor (Komisije za preprečevanje korupcije). V njej so predstavljeni podatki za leto 2015 o dohodkih vseh podpisanih organizacij odprtega pisma, ki so ga naslovili na predsednika vlade glede ravnanja z begunci in migranti. Tabela z zneski je opremljena s pomisleki, kaj ima “Janez” kot sinonim za povprečnega Slovenca, ki s plačevanjem davkov sofinancira NVO, sploh od tega.

https://twitter.com/sodnik/status/659809291944247297

Ali več javnih sredstev prinaša “Janezu” blagostanje?
30. septembra 2015 je bilo v Sloveniji registriranih 27.023 nevladnih organizacij, največ med njimi društev. Kot navaja CNVOS (Center za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij) se število NVO povečuje za okoli 500 na leto. Ali vse več nevladnih organizacij in s tem povezana javna sredstva pomenijo več dobrega za “Janeza” pa lahko presodite sami.

Anja Dangubič

 • epson mlacni

  Treba je upoštevati, da te “nevladne” organizacije in razna “družbena” gibanja ne prejemajo denarja kar tako, ampak je kot plačilo za dežurstvo na domu.
  Vseskozi so v stanju pripravljenosti za vsak primer! Namreč, ko bo vlado zopet prevzela stranka, ki ni SD(kp) ali derivat LDSa, bodo ti varuhi kaviar socializma zopet pokazali, kako neskončno so potrebni pri čuvanju “tjekovine naše rebolucije”.

  • John

   Samo spomnimo se pritiska, ki so ga vršili iz dneva v dan v času njihovega nevladanja. Vsak dan je nek drug NGO (kar kaže na dobro koordinacijo) pripravil okroglo mizo, posvetovanje, izjavo in obsojal. Za kar so, kot je razvidno iz razpredelnice, več kot dobro nagrajeni.

  • Tomaž Majer

   Če bi radi dobro molzli proračun, je prvi pogoj, da ste včasih bili član komunistične stranke, po osamosvojitvi pa ste se pridružili eni od “opozicijskih” strank, postali njen predsednik in začeli pljuvati po bivšem sistemu katerega aktivni del ste sami bili.

   Tako ste in boste živeli na račun proračuna (v socializmu in kapitalizmu) in vam ne bo treba celo življenje niti povohati službe v privatnem sektorju ali celo ustanoviti lastno podjetje, ter se dokazovati in boriti na trgu za vsak €. Vse, kar potrebujete je par naivnežev, ki vam bodo slepo sledili …

   • epson mlacni

    Zakaj se tebe ne odstrani iz portala?

    • Tomaž Majer

     Zakaj pa bi se?

     • epson mlacni

      Zato , ker provociraš in to je tvoj edini namen oglašanja na tem portalu.

     • Tomaž Majer

      Kaj pa je ta celoten članek drugega kot provokacija?

     • 604

      Zakaj pa je članek provokacija? Potem pa odgovori na ključno vprašanje okoli katerega se članek giblje – “Kaj konkretno ima povprecen delavec Janez od financiranja tehle skupin?”

      Lahko začnemo naštevat ipd, ampak vprašanje, če bo on te pridobitve razumel kot pridobitve ali kot nadloge, ki mu onemogočajo pridobiti si resnične pridobitve. No to je pa potem že vprašanje velikosti države ipd, kar je v osnovi libertarno/komunitarna dilema. Preprosto dejstvo pa je, da bo večina Janezov odgovorila z “nič, ali vsaj veliko premalo glede na vložek napram temu, kar bi lahko imel od vloženih sredtev če bi jih dal za lastne cilje, interese in vrednot”. Torej upravičenost tega financiranja obstoja je pa vprašanje kaj se lahko proti njemu naredi ko imaš prevelik procent prebivalstva ki v njem sodeluje in obenem prisega na odrekanje svoje moči v zameno za ideološko poveljevanje in bojevanje v sferi interesov in vrednot. Skratka, denar je veliko bolj grobo in osnovno sredstvo za dosego ciljev posameznika kot je borbanje v sferi javnih interesov (ki prav tako potrebujejo denar za obstoj) ampak si kot rečeno ljudje pri nas radi odrečejo kakšni svobodi v zameno za varnost, ki bi jo naj dobili s strani države in sicer v okviru najosnovnejših potreb in kot izgleda tudi v okviru duševno pastirskih potreb. Žal se ta varnost kot prva umika ravno na področju služenja denarja, in sicer najbolj pereče pri mladini, ki bo s staranjem neolib model, v katerega je bila potisnjena, prenesla tudi v svojo zrelo dobo. No, in ker nam država ne bo omogočala niti varstva v okviru osnov človekovega dostojanstva se bo vzpostavil tudi močen pritisk in dvom v njeno duševno pastirsko vlogo v ovliki financiranja teh NGOjev.

     • GeneralLeon

      Kot si že zgoraj zapisal, je ta majer po vsej verjetnosti plačan iz davkoplačevalskega denarja, ampak še vedno mora, kakopak, z lažnivo propagando krvavi denar tudi zaslužiti. Verjetno je namreč predsednik enega takšnih društev ustanovljenih v letu 2013, kjer so bili že s samo udeležbo na “vseslovAnski vstaji” dobro plačani! Po zadnjih informacijah okoli 4.000 eur po glavi, izplačano ko je padla vlada!

     • MEFISTO

      Zna biti tudi bolj konkreten.

      Za tega, ki ga ima v mislih, je poleg ostalega tudi že napisal, da bi ga postavil pred zid;najbolje skupaj z njegovimi otroki.

      Nekoč je tudi napisal, da bi temu, ki ga ima v mislih, najprej polomil vse kosti, potem pa bi ga na rahlem ognju počasi pekel vse do bridkega konca.

      Spremljate ga pod psevdonimi Tomaž Majer, Jovo Jamnica, Frajtonerica, Orglice in pod množico drugih gesel, pa boste tudi sami ugotovili, da se zlepa ne oglasi, da ne pljuva po slovenskem narodnem junaku.

     • daresi

      Obstaja še ena možnost. Neumen je.
      V četrtek sem gledal Vroči stol in Štrajna, ki se je ob svojih domislicah brez argumentov hihital in ob tem mislil, da je izviren, pogovorno spreten in celo pameten.
      Vsi ti ljudje se oprijemajo načina razmišljanja iz demagoško absolutističnega režima, ki nas je zatiral je po II. svetovni vojni in propadel. Zdaj hinavsko in umsko zaostalo očitajo človeku, da je bil komunist, ker je sistem pomagal zrušiti od znotraj. Tega mu nikakor ne morejo oprostiti, zato je njihova edina pot sovraštvo. Najbrž se ne zavedajo, da je sovraštvo tisto čustvo, ki najbolj razjeda tistega, ki sovraži. In prav je tako.

     • dob

      Ne, temveč zato, ker si lažnivec in provokator. Tvoj namen je usegliharjenje in izzivanje.

 • Shalalabayzer

  A mi lahko kdo pove, kaj konkretno ima povprecen delavec Janez od financiranja tehle skupin
  — Marko Krajnc (@sodnik)

  Ko mediji začno objavljati zgodbe s kriminalnim ozadjem, ta društva povedo povprečnemu delavcu Janezu, na prefinjen način, da naj drži jezik za zobmi, saj gre sicer za sovražni govor.
  Terminologija se je spremenila, metode pa ne…

 • Ludvik Poljanec

  izredno zanimivi podatki,ki so me šokirali in povzročili nelagodje.S tem denarjem bi lahko umno gospodarili in premagali marsikateri socialni problem Slovencev.

  • epson mlacni

   Premagovanje socialnih problemov na način kot se to danes počne v Evropi naravnost stimulira ljudi, da so in ostanejo socialni problemi. Pred leti je po mailih krožila zgodba o mlajšem moškem, ki je prosil delodajalca naj mu ne zviša plače, ker bo izgubil doklade, plačeval višji vrtec skratka, povišanje plače za 100 evrov bi mu znižalo mesečne prilive in povečalo odlive tako, da bi bil precej na slabšem. Socialna država, prekletstvo skupnega, je sistem vzajemnega ropanja, ki bo, kot izgleda, glavni razlog za nekaj zelo hudega, kar se zgrinja nad Evropo.

   Odlično branje na to temo http://www.reporter.si/svet/tom-g-palmer-tragedija-socialne-države/12764

 • hribovc

  gornji znesek se nanaša na navedenih 17 NVO… kakšen pa je ta znesek za vseh 27.023 NVO ???

 • južnificirana_si

  če jim rečeš , da so proračunski paraziti so pa vsi užaljeni in te imajo za fašista

 • usimoncic

  > A mi lahko kdo pove, kaj konkretno ima povprecen delavec Janez od financiranja tehle skupin?

  Tega ne vemo. Vemo pa kaj je imel Janez Janša v času politično motiviranega kazenskega pregona od financiranja Amnesty International, organizacije od katere bi upravičeno pričakoval podporo: ignoranco in dvignjen sredinec. Pa ne zato, ker ne bi bili obveščeni…

 • xtc

  Mislim ,da je treba tele razne inštitute te in one in nevladne organizacije samo odklopiti od jasel in jih striktno navezati na prostovoljne prispevke in samofinanciranje z nudenjem storitev,,ki jih nekdo naroči in to če gre za državo samo preko javnih razpisov in najnižjo ceno.pa da vidimo ,koliko tegale šudra bo ostalo v registru.

  • John

   Ravno zato pa so tako zagrizeni pri branjenju levih vlad, ker se bojijo, da bi jih desni odstavili od korita.

  • Ryuk

   Sej bi še kdo začel gladovno stavkat in izsiljevat.

 • Darth Vader

  leva volilna baza, katero se financira z davkoplačevalskim kapitalom :) keri loydeki, namesto da bi firme probal zagnat pa zaposlit ljudi, kateri nimajo jajc alpa vizije odpirat firme…..

 • rubec

  Ko sem pred leti potoval v Jušno afriško republiko, sem se obrnil na Inštitut za afriške študije, da bi mi pomagali okrog letalske karte, saj do takrat dalj od Mengša nikoli
  nisem bil. Moram reči, da so mi šli precej na roko. Za obisk krajev v Afriki so mi svetovali najkrajšo žensko ruto Ljubljana-Helsinki-Tokio-New York, od tam pa direkt za Johannesburg. In res, bilo je enkratno. Tudi enkrat nismo nabasali na turbulenco.

 • MEFISTO

  Tako imenovane nevladne organizacije so rezervni ešaloni za ubranitev pridobitev revolucije.

  Vprašajte jih, kakšne plače si delijo in koliko koristnega naredijo za tako velik denar.

 • viktorh

  Saj ni res, pa je. To je mogoče le v Sloveniji, deželi…

 • ptr

  Marksistični center pod okriljem ZKS, leta 1990 se preimenuje v Mirovni inštitut

  • viktorh

   Sedaj pa bi bilo zanimivo še izbrskati podatek o znesku, ki pa prejema ZZB NOB, ki pa je tudi sama sebi namen.

 • Orglice

  danes je plača in ne bom delal ničesar….za jutri pa sem si že pisal dopust……..hvala davkoplačevalci…..

 • Svobodnjak

  WTF je društvo za nenasilno komunikacijo? 603.000 eur!!!! Se kdo spomne stripa alan Forda? No, tam notri so imeli tudi take “agencije” samo da se je njihova uradno imenovala – agencija za istraživanje kovina i GUBLJENJE VREMENA. Tale društvo mi deluje enako – kraja denarja za gledanje v zrak….Država pa to dopušča? Pa to so sami kriminalci in lopovi, majkemi.

 • Svobodnjak

  Treba je futrat potomce komunistov. Pa saj so pobijali ljudi, da imajo danes take privilegije. NA NAŠ RAČUN??!?!

 • Tomaž Majer

  RKC dobi vsako leto več kot deset milijonov evrov iz državne malhe. Cerkev poleg tega ne plačuje niti davkov od darov niti dajatev na nepremičnine, v katerih mašujejo.

  Na tole največjo nevladno porabnico proračuna ste pa čisto pozabili.

  • GeneralLeon

   Haha, kdo pa plačuje davek na nepremičnino v Dražgošah? Ali prejemniki partizanskih penzij plačujejo davke? Sicer pa o tvoji razgledanosti je škoda vsake besede! Pa še davek na dar bi uvedel? Kaj potem bi ob rojstnodnevnih darilih izstavljal tudi položnico za plačilo davka glede na vrednost darila? Kristus kakšna inteligenca!!!

   • Tomaž Majer

    Prav imaš. Samo naivno sem včasih verjel, da so cerkveni kaj boljši od komunistov …. pa očitno niso.

    • viktorh

     Ti nisi naiven, si pokvarjen.

     • Tomaž Majer

      Ti pa si dober kot kruh …

   • viktorh

    Pusti ga, saj veš, da je malo….

 • Jakec

  Kaj pa SCNR (Študijski center za narodno spravo), ta je tudi “pokasiral” samo letos že 360 tisoč, pa je tudi sam sebi namen, pa še X takšnih centrov…

 • Jakec

  Nekdo je brisal mojo objavo??? Smo že v službi resnice. Omenjal sem samo, kje je SCNR (Študijski center za narodno spravo), ki je letos “pokasiral” 360 tisoč EUR.
  Mogoče ga ne smem omenjati, ker je direktorica g. Z***

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!