Nadškof Zore o tem, kdaj postaneš komunist

"Vprašanje družinskega zakonika in vprašanje družine presegata tako državo kot tudi Cerkev" (foto: N. K.).

Ni zahteval nobene avtorizacije intervjuja. Na vprašanja odgovarja jasno in kratko. To je ljubljanski nadškof Stanislav Zore. Čez dobra dva tedna bo minilo leto dni, odkar je prevzel krmilo nadškofije.

Po vseh finančnih aferah, odstopih škofov in dolgotrajnem obdobju brezvladja vodi nadškofijo brez strahu pred mediji, pred slovensko javnostjo. Pove, kar misli, pa naj gre za družinski zakonik ali pa migrantsko problematiko.

Gospod nadškof – da se najprej vrneva k zgodovini – je finančni zlom, ki je bil povezan z  mariborsko nadškofijo in posledično tudi s celotno slovensko Cerkvijo, že stvar preteklosti?
Povsem stvar preteklosti še ni. Tudi zato ker me novinarji vseskozi znova to sprašujete, to ne more biti stvar preteklosti. Se mi pa zdi, da smo zdaj prišli na tisto stopnjo, v kateri se stvari že dokončno rešujejo, namen je bil namreč doseči dogovor nadškofije z vsemi upniki, predvsem z bankami. Ta dogovor se zdaj začenja izvajati. Po času, ki je določen, se mi zdi, da bodo stvari postavljene na svoje mesto, s tem pa bo omogočen nov začetek. In to se mi zdi bistveno, ker ta nov začetek potrebuje ne samo mariborska nadškofija, temveč celotno tisto področje, potrebuje ga tudi mesto Maribor. Potrebuje več optimizma, več luči, več svetlobe. To pa mislim, da se začenja, in tega sem vesel.

Iz mariborske nadškofije so namreč prihajali glasovi, da je bilo več posluha za njihove težave s strani graške škofije kot s strani slovenskih škofij. Je to res?
Ne samo s strani graške škofije, tudi celovška škofija je sodelovala in kakor vem, se povezujejo tudi z nemško Cerkvijo. Te imajo namreč več sredstev in lahko pristopijo na drugačen način, tako v pogajanih z upniki kakor tudi glede konkretnega reševanja. Tukaj ne gre za vprašanje posluha, gre za vprašanje konkretnih možnosti.

"Vse to je samo gašenje požara," je med drugim o migrantski krizi povedal ljubljanski nadškof (foto: N. K.)

“Vse to je samo gašenje požara,” je med drugim o migrantski krizi povedal ljubljanski nadškof. (Foto: N. K.)

Torej ne gre za to, da vsaka slovenska škofija rešuje zgolj samo sebe?
Ne, ni šlo za to, temveč so možnosti zelo omejene. Sami veste, da sta tako celjska kot tudi murskosoboška škofija vpeti v vse to dogajanje, ker sta bili del mariborske nadškofije in vse te stvari se potem poznajo dosti širše.

Zelo nenavaden slog vodenja imate. Zdi se, da v celoti sledite smernicam papeža Frančiška.
Skušam. Skušam mu slediti. Konec koncev je le on tisti, ki je bil po volitvah v konklavu in po božji volji postavljen na mesto vodenja katoliške Cerkve. Poleg tega pa mislim, da njegov način vodenja prinaša nekaj novega, nekaj svežega v oznanjevanje Cerkve, kar dejansko dokazuje njegova neverjetna priljubljenost, tudi sprejetost z različnih strani. Tudi s strani naših medijev, ki so znali včasih biti zelo pikri, zdaj glede njega kakšnih takih stvari še nisem zasledil.

Nadškof Zore o novem medijskem projektu NOVA24TV: “Vse, kar lahko prinese k uravnoteženosti medijskega prostora, pozdravljam. To je potrebno in je dobrodošlo. Verjamem pa, da je to zahteven projekt, predvsem v tej naši razdvojenosti, ne samo družbeni, ampak predvsem medijski razdeljenosti in razslojenosti. Upam, da vam bo dejansko uspelo biti medij, ki bo prinašal svet, politiko, gospodarstvo in družbena vprašanja takšna, kot so. Ne pa »sfrizirana« za neke potrebe.”

Mogoče ravno obratno. Papež Frančišek se zdi precej sprejet tudi v teh “levih” krogih, v konservativnih pa nekoliko manj. Včasih mu celo očitajo, da je “rdeči” papež.
No, glede tega je papež navedel škofa Romera, ki so mu tudi očitali, da je “rdeči” škof, ampak pravi: “Dokler pomagam revežem, toliko časa sem dobrotnik, ko pa se začnem spraševati oziroma začnem spraševati okrog, zakaj so nekateri revni, takrat pa postanem rdeč ali pa komunističen in tako naprej.” To ni nič posebnega, tudi papež sam ne velja ravno za “rdečega”, je pa njegovo oznanilo vedno znova spraševanje za vsakega izmed nas, ali smo dovolj evangeljski, ali res zajemamo iz evangelija, ali pa se morda bojimo tiste evangeljske svobode in širine evangeljske radikalnosti, ki nam jo prinaša Jezus Kristus s svojim oznanilom.

Pojmi, kot so radikalna konservativa oziroma liberalna konservativa, so konec koncev neulovljivi. Če bi se zdajle začeli konkretno spraševati, kaj je papež Frančišek spremenil od Cerkvenega nauka, bi prišli do ugotovitve, da nič. To pomeni, da ohranja Cerkveni nauk. Normalno, da ga ohranja.

Seveda, ampak ko ravno govoriva o papežu Frančišku in vašem slogu vodenja, sem mislil tudi na poudarke, ki ste jih izrekli v zvezi z migranti in njihovim prihodom v Evropo.
Tukaj je bilo več izjav. Zdi se mi, da se mora ta migrantska situacija reševati na treh področjih. Eden je človek, ki je pred teboj. Če je lačen, mu daj jesti. Če je žejen, mu daj piti. Tukaj smo pred radikalnostjo evangelija.

Druga stvar je, tudi ta človek, ki je pred teboj, je potreben varstva. Vse je potrebno narediti za to, da bodo varni oni in da bomo varni tudi mi. Zato imamo pristojne institucije, ki morajo svoje poslanstvo in svojo službo dobro, dobro opravljati. Ampak vse to je samo gašenje požara.

Tisto tretje, kjer se mi zdi, da res sežemo v to migrantsko problematiko, pa je ustaviti nasilje na kriznih žariščih. In tam se stvari odvijajo prepočasi, bistveno prepočasi. Tam je še vedno preveč sebičnosti, očitno preveč sebičnosti s strani tistih, ki odločajo v svetovnih merilih, in samo tam se stvari dejansko lahko ustavijo. Edino tam se lahko migrantska problematika reši.

"...»dol« je potrebno ustavit stvari, tam kjer je žarišče vse krize in najbrž bo moral biti svet manj sebičen, samo malo manj sebičen, pa bo na tem stvari bistveno več miru." (foto: N. K.).

“…’dol’ je potrebno ustaviti stvari, tam, kjer je žarišče vse krize, in najbrž bo moral biti svet manj sebičen, samo malo manj sebičen, pa bo na tem svetu bistveno več miru.” (Foto: N. K.)

Se strinjate z izjavo murskosoboškega škofa, ki opozarja na islamizacijo Evrope?
Naknadno je bilo objavljeno tudi njegovo pojasnilo, kjer je pojasnil, da tudi on ni proti temu, da se pomaga ljudem, ki potrebujejo pomoč. Je pa proti temu, da bi si zakrivali oči in da bi bili nekako z glavo v pesku kakor noj med celotnim dogajanjem. Na te stvari je želel opozoriti in to je samo drugače povedano to, kar mislim tudi jaz; potrebno je poskrbeti za varnost, ‘dol’ je potrebno ustaviti stvari, tam, kjer je žarišče vse krize, in najbrž bo moral biti svet manj sebičen, samo malo manj sebičen, pa bo na tem svetu bistveno več miru.

Vas torej ni strah islamizacije?
To se lahko zgodi, seveda se lahko zgodi, vendar če bomo kristjani znali biti zares kristjani, torej če bomo kristjani res začeli živeti z evangelijem, potem se bo naša vera poglobila. Tudi naša pričevalna moč se bo okrepila. Zdaj je vprašanje, kako se bo ta migrantska problematika reševala. Če bodo vse migrante spravili v neka zaprta področja, potem bomo imeli islamske enklave v Evropi, več kot jih imamo sedaj. Imamo pa jih že precej. Če pa jih bodo znali nekako razporediti, morda tako kot je predlagal papež Frančišek, da sprejme eno družino ena župnija ali ena občina, potem se odpira možnost integracije.

In kdaj lahko ljubljanskega nadškofa Zoreta pričakujemo na Twitterju?
Tukaj sem pa jaz še iz nekega obdobja, ki je minilo. To so ta družbena omrežja, na katerih se pa prav nič ne znajdem.

Pa vendar, papež Benedikt je šel na Twitter, papež Frančišek je prav tako na Twitterju …
To še ne pomeni, da moram biti tudi jaz. Čeprav ne zanikam koristnosti tovrstnega komuniciranja z javnostjo, ampak zaenkrat se za to še nisem odločil.

Koliko je bilo ponudb s strani slovenskih župnij oziroma župnišč, če smo bolj natančni, da sprejmejo vsaj eno migrantsko družino?
Za eno vem, ampak je niso mogli sprejeti, ker je bila takrat zakonodaja še takšna, da se to ni dalo.

Je pa odprtost na strani slovenske Cerkve za tovrstno pobudo?
Je, vsaj s strani nekaterih. Ampak tu so stvari veliko bolj kompleksne kot pa zgolj ta zelo lepa ponudba, ki ste jo mediji hitro pograbili.

Pa menite, da bi migrantske družine, ki so več ali manj muslimanske, sploh bile pripravljeni živeti v katoliških župniščih?
Verjetno da, nekatere ja, to se je že dogajalo. Vse pa najbrž ne. Tako da se mi zdi, da tukaj ni lahkih rešitev in lahkih odgovorov. In glede tega si moramo biti na jasnem.

Z nadškofom Zoretom smo se pogovarjali tudi o družinskem zakoniku in o nujnosti boja za družino, za otroke, ki jim pripadata tako oče kot mati. In o zlorabi pojma človekovih pravic. Drugi del intervjuja bo objavljen v ponedeljek, 9. 11. 2015.

Uroš Urbanija, Nina Knapič

 

 

 

 

 • rubec

  Monsignor Zore, slušaj vamo.

  Izak, ravnatelj tesarske šole v Nazaretu, je leta 16 našega štetja k sebi poklical očeta enega svojih učencev. »Poslušajte Jožef, dolgo se že poznava. Kako kaj vaša žena Marija? Upam da jo zdravje služi, bogu hvala. Poklical sem vas zaradi vašega sina, katerega nedavno obnašanje si ne znam razložiti. Sicer je dober fant, pridno se uči, do sošolcev je spoštljiv, a ko sem fantom v razredu predstavil novega sošolca po imenu Muhammad, je vaš sicer vedno miren fant skočil na zaveso in tam pod stropom stokati začel.«Odpustite našemu ravnatelju o gospod, saj ne ve kaj dela.« Za tem pa seveda cel razred v smeh. Zelo na kratko Jožef. »Vaš mulc moti pouk.«

  • marta

   rubec nekaj podobnega govori ti muslimanom, če si upaš o njihovem Mohamedu, ali Alahu, da ti bodo “posvetili” v tvojo puhlo betico. Zakaj se tako rad spotikaš, nad kristjani in njihovim verovanjem ? Ker so olikani in ti nič nočejo ? ŽIVI IN PUSTI TUDI DRUGE ŽIVETI !

   • John

    Življenje je treba jemati tudi s kančkom humorja. Sploh v današnjih časih, ko nam, ki ne sprejemamo ene in edine resnice levičarjev, skoraj ne ostane drugega. Rubečeve zgodbe so po mojem mnenju dovolj duhovite, zanimivo preslikavajo današnjo situacijo v neke druge čase in na neke druge osebe. Sam v njih, niti v tej zgornji, ne vidim nobene žalitve krščanstva ali kristjanov.

    • rubec

     Hvala ti Džon za tole podporo, v teh zame težkih trenutkih.:))

     • John

      Košček torte.

     • rubec

      Pa pojdiva v slaščičarno Zvezda. Sem te kaj?

     • John

      Bodi moj gost.

     • rubec

      pri obeh odgovorih sem ti dal vigvam.

     • John

      Zvezda mi je daleč. Tako in drugače.

   • dob

    Morda rubec govori tako zato, ker je krščanstvo Slovencem naredilo več škode kot islam! Do zdaj, in za enkrat, ker za naprej še ne vemo, če ne bo islam krščanstva dohitel pri poneumljanju ljudi in bodo Slovenci 2 x bolj poneumljeni, kot so bili do sedaj. Pardon, 3x, ker sem pozabil všteti še komunizem!
    marta, mešaš inštitucijo z osebnim doživetjem Boga. Sovražim inštitucijo, ki mi prodaja svojega boga, toda ljubim Boga, ki je moj!

    • Ana Job

     Čestitam Dob, za ta super komentar! Vesela sem, da je še kdo prepoznal Marto, kot izjemno nazadnjaško osebo,ki rada vsiljuje svoje prepričanje. Edina od desničarjev je, ki sem jo bila prisiljena blokirati, kajti nevralgično mi je replicirala, kar deset dni pozabila pa je, da sem nepopustljiva in niti pod razno ne odstopam. S temi, zame osebno, izjemnimi komentarji, me je pred uro seznanil Ratata, ki ve, kaj rada preberem. Pogumni bodimo še naprej in ostanimo neomajni.

     Prisrčen pozdrav. :-))

     • dob

      Zdajle je že malo pozno, ampak saj bo še čas, da o tem drugič razvijemo debato. Moj Bog mi pravi takole: večja je razlika med številoma ena in dva, kot pa med številoma deset tisoč in sto tisoč!
      Ostani trdna. Lahko je biti trden v stališčih, kadar si del množice, ampak trden ostajati, ko si sam…
      Od mene imaš samo spoštovanje!

     • Ana Job

      Všeč mi je, da imaš svojega boga. Hvala ti za odgovor in pohvalo, ki me je zelo razveselila. Tudi jaz te izjemno spoštujem in krasno lastnost imaš, da se ne umikaš. To je edinstvena in pogumna lastnost,ki jo prepoznam pri redkih posameznikih.

      Pa lep in vesel vikend! :-)))

   • rubec

    Sem se hotel ogniti odgovoru pa ne gre. Muslimanska vera mi tega ne dovoli, saj že na peti platnici korana zapiše: repliciraj, repliciraj, repliciraj. Tudi to, da ti tako pozno odgovarjam, ker danes prav jaz dostavljam malice našemu kaplanu, ki visoko v turnu barva cerkvene zvonove, dokazuje, da tvoj očitek, da se spotikam ob kristjane ne drži. Sam sem do sebe dovolj kritičen, da priznam da o politiki nimam pojma. Predstavljam si pa nekaj. Zase misliš, da je zato ker si desničarka in to bogaboječe sorte dovolj. Jaz mislim da ni. Uboga desnica, če jo sestavljajo ljudje tvoje sorte. Puščoba in dolgčas, za katero upam, da ne bo nikoli prevladala. Hodim pa raje s Kurčanom nekje po planinah. Pa še nekaj. Če bi si kdaj kupila Družino in jo ne bi prebirala po cerkvah pred mašo zastonj in površno, bi videla da sem tam za satiro, ki je zate tako žaljiva pobral Zoretovo nagrado za najpronicljivejše gosje pero naše fare.

    Ker se bojim, da bo tudi ta tekst zate žaljiv, naj zaključim bolj spravno. Ne samo da nimaš humorja, si tudi zabita.

    • Nova24TV Mod 1

     Kulturni nivo komentiranja in dialoga lahko odražamo tudi brez žaljivk. #zabita

     • rubec

      eh

    • Ana Job

     Bravo, Rubec! Jaz sem imela zadnjič na članku o papežu Frančišku z Marto takšne težave, (10 dni mi je namreč pisarila in mi pošiljala replike po večkrat na dan), da sem jo bila prisiljena blokirati, kot prvo desničarko. Za človeka, ki hodi v cerkev je nemogoča, zabita in tudi zelo žleht. Lustrator, jaz mu pravim Inkvizitor pa ji je držal štango. Kljub temu, da sem zavedna Slovenka, s srcem za SDS mi je napisal, da ne morem biti zaveden domoljub, če ne odobravam vatikanske institucije, ki se okorišča in paktira s Kurčanom, da dobiva nazaj najboljšo slovensko zemljo vključno z blejskim otokom. Čestitam za tvoj komentar. Lep pozdrav :-)))

     • rubec

      Hehe, kje si me našla, Sem že pozabil da sem bil včasih kar dober.

     • Nata

      No, no, Ana ?? Tole je pa grdo ? Boš zopet pogrevala, da bi zakrila svojo nesramnost ??10 dni ti je pisarila ? Ana ??
      Lustrator je kar dobro odgovarjal in zagovarjal svoje stališče !! Kaj pa boš z blejskim otokom ?Boš ti, ali moja SDS skrbela zanj.
      Pa, prosim, ne zopet užaljeno obrnit hrbet.

     • Ana Job

      Pošteno naj delajo s prodajalkami na otoku in pošteno naj jih plačujejo. Slabše delajo z njimi, kot najboljši sosed! Izključno za denar se jim gre. Dobro, da so čolnarji takrat potegnili požrtnemu župniku ladjo na suho in pričeli s protesti. Naj se se briga za farane, ne pa za kopičenje denarja v Vatikan.

     • Nata

      Morda pa tudi kakšnega ” nazadnjaka rabi stranka SDS.?Nekaj nas je v stranki.
      aj praviš ? Boste zmogli brez nas ?
      Figo fresco !

     • Ana Job

      Prisiljeni bomo uporabiti Ljudmilo, čeprav je neperspektivna in popolnoma nekoristna in predvsem kopiči Vatikanu zemljišča. To je prioriteta Novi Sloveniji. Mogoče se bodo še zavzemali, da bi ženskam zmanjšali pravice, ker so izjemno nazadnjaški. Njihov program je usmiljenja vreden.

     • Nata

      Vprašanje, če bo ona za to ??
      Zakaj pa bi bila ? Ob vsem tem dolgoletnem pljuvanju SDS ?
      Pa, saj nismo pozabili, koliko je Nsi izgubila na račun SDS – samo , da bi se politika le zamenjala.
      In, kaj pa SDS pomaga njihov program ? Je na papirju. Je dober. In, jaz sem absolutno za. . . . . . ampak ?

     • Ana Job

      “V ustanavljanju je Ljudmila 24 tv, kjer bodo lahko šovinistično nastrojeni kristjani pljuvali 24 ur na dan, kako čimbolj onemogočiti in maltretirali ženski spol. Zavzemali se bodo zato, da bi se pospešila ISLAMIZACIJA in da bi se ženske pričele pokrivati. Ukinili bi jim volilno pravico in še marsikaj drugega. Gibati pa bi se po njihovem morale na območju kuhinje in pralnice. ”

      NIKDAR IN NIKOLI NE BOM PODPIRALA NAZADNJAKOV, BORILA SE BOM ZA PRAVICE ŽENSK IN BOM PROTI SPLAVOM!!!

    • Nata

     Nad teboj sem pa zelo razočarana.Ne, ne. . . . . .to ni prava beseda. Kaj naj bom razočarana. Jezna sem.
     Veš prav povsodi so ljudje take in drugačne sorte.Uboga desnica ??
     Ja, je uboga. Ampak zakaj ??Ker, žal, moja stranka in nekateri njeni pretirano privrženi fani, rinejo z glavo skozi zid.
     To, da nekomu poveš, da je zabit. . . . je spravno ??
     Beseda sprava? Izrabljana do konca.
     Ni vse humor, veš rubec.

     • rubec

      Vem Nata vem. Poleg humorja imam v čislih tudi ajdove žgance.

     • Nata

      Vsekakor. Sploh pozimi se priležejo.
      Pa. . .. . pa. . . . .

     • rubec

      Žgancev nata sploh ne maram. Sem se samo malo pohecal.

     • Nata

      Sem razumela. Imaš tudi mene za nazadnjakarico ??

     • rubec

      Nikakor ne. Ti si tukaj ena najboljših če ne celo ena najboljših, zato me čudi da si se spotaknila ob moj komentar. Sicer pa bolje to kot da bi se spotaknila ob grablje. Bom pa do tebe vedno spoštljiv za kar se ti že vnaprej opravičujem.

     • Nata

      Vidim, kam pes taco moli. Škoda. Sem rada prebirala tvoje komentarje.

     • RATATA

      Prevzemam krivdo za to, da se moraš spet hecati na dve leti staro temo, ki je čedalje bolj aktualna.
      Jobovka zna dobro zakuhati dobro konverzacijo.
      Zelo dobro zna tudi tarčo masirati.
      Sovražna tarča je uboga, prijateljska pa neznansko uživa.
      Oprosti rubec da si po moji krivdi umočen, čeprav me BQ. ;-)

     • rubec

      Ti si moj frend pa to ne razglašaj preveč. Rad bi še september dočakal da vnovčim en listek od pet plus ena. Menda je od Lota.

  • John

   Dobra.

 • Duhec

  Ocitno je siruacija kriticna, da celo RKC opozarja. Mlahavi Cerar pa nic…

 • Orglice

  RKC kar odgovarja takšna situacija….mešanje megle da narod pozabi na pedofilske ekscese…….zvon1…zvon 2 itd………..

  • John

   Eh, pleničar. Če bi prebral, bi videl da je govora tudi o tvojih zvonovih. Ampak ti ne bereš, ti ne veš, ti samo serješ.

   • viktorh

    Saj veš: »zloben človek vse obrne na zlo«. Nekateri so pač takšni…

  • John

   In če bi prebral, bi mogoče razbral, da delajo na tem, da uredijo stvari. Kar pa bi bolj težko trdili za tvoje pastirje iz Foruma 21.
   Ampak ti ne veš, ti ne bereš, ti samo serješ.

   • pajot

    Da se ti da! Z otrokom,ki je še v analni fazi razvoja,se ne moreš pametno pogovarjat. Počakaj,da zrase(če sploh kdaj bo).

  • Ruggedplant

   Pa ti veš kdo je dajal nekrite kredite Zvonoma?
   No, se mi je zdelo.

 • viktorh

  Človek, vreden spoštovanja in zaupanja.

  • karlina

   Točno tako, drugi Frančišek. Pameten in po njemu bi se lahko vsi zgledovali.

 • plavi-mil

  On je samo povedal, kar si misli velika večina Slovencev.

 • Ježek Teka Teka

  Cerkev je več naredila za Slovenijo v primeru beguncev … kot gnila leva vlada, pa to …

 • xtc

  Štumf je povedal samo realnost in resnico.
  Zore ima na teoretičnem ,delu prav v miselni smeri ampak žal praksa kaže,da integracija ni možna zaradi islamske verske togosti in tudi navad ter nekulture ter same higiene.In to velja vsaj za 955.Žal.

 • Tomaž Majer

  Nadškof Zore o novem medijskem projektu NOVA24TV: “Upam, da vam bo dejansko uspelo biti medij, ki bo prinašal svet, politiko, gospodarstvo in družbena
  vprašanja takšna, kot so. Ne pa »sfrizirana« za neke potrebe.” …….. upa … upanje umre zadnje …

  • Tojo

   Novi24tv kot kaže, kar lepo uspeva biti konkurenčen medij vsaj na internetu. Bomo videli kako bo s televizijskim oddajanjem. Verjetno bo tudi tam šla komu v nos.

 • Tomaž Majer

  Kar se beguncev tiče, bi največ naredili, če bi spremenili zakonodajo o azilu (tako kot sta to že naredili Nemčija in Avstrija). Na koncu bo veljal zakon in nobena ograja ali zid. Samo tega se seveda niti vlada, niti SDS, niti slovenska RKC ne spomnita predlagati. 50 let za razvitimi – bili in ostali.

 • Svobodnjak

  https://www.change.org/p/dr%C5

  ajde, podpisat peticijo, da se parazitski izdajalski radio, v katerem eni nedonošeni pohašišani pederastični mulci govorijo, kaj je najbolje za nas, in nam delajo škodo. Pa še denar od davkoplačcevalcev nam kradejo. Izdajalci naroda.

  Podpisat za zaprtje radia študent.

 • Frater

  Tako pri nadškofu Zoretu, kot tudi škofu Štumfu, lahko vidimo, da gre za moralno visokostoječi osebi, ki vselej zagovarjata načela svobode govora in demokracije in to v času, ko se levičarski ustroj trudi, da bi ljudem nataknil plašice politične korektnosti, ter jim vzpodbudil občutek krivde, če svobodno izražajo svoja menja. Nič presenetljivega, saj je ta ista cerkev trn v peti komunistom že iz časov totalitarizma, ko je bila edina politična alternativa partiji in slednjo je tudi preživela. Tudi tokrat bo tako!

 • Bilderberg

  Tudi cerkev je politika! Strogo tehnično gledano je krščanstvo tudi “priseljena” religija v Evropo. Pred krščanstvom smo tu pač bili tako imenovani “pogani”. Imeli smo svoje bogove, svoje navade – nikoli pa tudi svojega miru. Vedno se je nek “hudič” spravljal na nas. Na nek način nas je krščanstvo poenotilo kot kontinent in ubranilo kontinent pred vdori od zunaj. Krščanstvo se je v Evropi dobro prijelo zato ker je na nek način odgovarjalo avtohtonemu prebivalstvu. Ni bilo v nasprotju z našimi navadami in razne narode in države se je na ta način nekako povezalo. Če smo nekoliko bolj odkriti bomo ugotovili da je prav krščanstvo ustvarilo kar nekaj Unij v Evropi. Posledično žal tudi kar nekaj vojn med njimi. Katoliško, evangeličansko, pravoslavno, anglikansko. Prednost te politike (prek vere) je bila da je šla tudi preko meja in zidov – primer čas železne zavese in recimo temnice narodov – Jugoslavije. Govorit o ločenosti cerkve od države je absurd. Saj je eno in drugo rezultat politike. Vero cerkev uporablja v politične namene. Ne trdim da je to slabo – da ne bo nesporazuma. Po mojem je to celo dobro. Problem nekaterih vej islama je v temu da par sto let razvojno zaostajajo za razvitim svetom. Katoliška vera se je že stoletja nazaj znebila radikalnega verskega fanatizma. V islamu pa vidimo da ni tako (vsaj v delu tega ne). Radikalni islamisti so razvojno na stopnji zgodnjega srednjega veka in pričakovat da se bodo taki preko taki preko noči asimilirali z narodi ki so razvojno stoletja pred njimi, je naivno.

 • pajot

  Eh,zore,motiš se. Muslimani se ne bojo nikoli,poudarjam,nikoli integrirali s krščanskim svetom. Niso doživeli renesanse. Kar je poglavitno.

 • antimur

  Štumf je povedal to, kar misli večina slovenskih državljanov. Me pa čudi, da lahko nekakšen pisunček Alojz Pogorelčnik v slovenskih novicah nakraca na to temo, navajam: Svinja svinjsko misli”, pa ni nobene reakcije ne od varuhinje, niti ni opredeljeno kot sovražni govor. Morda zato, ker je kučanist, kajti samo oni lahko določajo kaj je ksenofobija, sovražni govor itd.

 • dob

  Nekje ne tako daleč v prihodnosti bo prišlo do konflikta med prepričanji, ki temeljijo na dogmi, in človekovo svobod, ki sledi logiki človekovih čustev in neposrednih izkušenj. Sedaj denimo prihaja le do spopada med dogmami, kjer se podobne dogme združujejo (začasno, seveda, ker sicer so tudi same sprte mere seboj) za spopad proti tisti dogmi, ki je sposobna večje brezobzirnosti in večjih krutosti kot so je sposobne same. Da si ne bi kdo mislil, da te, naše, tako imenovane, civilizirane religije in ideologije niso sposobne ustvariti “konteksta” v katerem lahko opravičijo prav vsako svoje bedno dejanje.
  Zdaj denimo pri prerazporejanju sil in novačenju za spopad je javnost posiljena v polarizacijo. Pri nas denimo se ljudje polarizirajo po liniji komunizem proti krščanstvu. Torej vsaka stran se zbira okrog svoje dogme, se je tišči, jo brani in zagovarja. Izgovor je: branimo svojo kulturo!
  Nekdanji sovražniki sklepajo začasna zavezništva, na primer krščanstvo s komunizmom, in komunisti s kapitalisti. Sam zastopam tretje stališče, ki je zdaj povsem neopazno, ni noben faktor in je zato enkrat še (moderator, če dovoliš!) – pičkin dim.
  Svoje stališče mirno lahko zagovarjam pred komerkoli. Kako svoja stališča zagovarjajo RKC, kučanizem, Putin, svetovni finančni lobi…. skratka tisti, ki vodijo ta svet v spopad vseh proti vsem, pa svojih stališč ne znajo odkrito predstaviti, jih skrivajo pred svetom in javnostjo v lastnih državah.
  Njihovo stališče (ideologij in religij ter drugih prepričanj, ki izvirajo iz dogme) je namreč tole:
  Nekoga je treba spraviti s sveta, da bomo imeli mir, medtem ko se pripravljamo za nov spopad z drugo dogmo, s katero se ne strinjamo.
  Bomo videli, če jim bo zneslo!

 • Orglice

  za komunista te takoj označijo če nisi za velikega vodjo in mu ne lezeš v tazadnjo…….zaradi desničarskih ovc komunisti ne bodo nikoli izginili ker jih oni vidijo na vsakem koraku….zvečer pa od straha pogledajo še pod posteljo….

 • hibernacija

  Sej logično bi bilo, da je RKC komunistična, če so pa Kristusovi evangeliji komunistični., navsezadnje tudi revolucijo saj je čudež le dejanje, v prenesenem, simboličnem pomenu, ko je iz vode naredil vino, v bistvu revolucionarno dejanj. Vino so v tistih časih smeli piti le bogati.

 • črnaovca

  Zore je pameten in škoda je da je premalo slišan

 • hibernacija

  Je pa Zore že drugič povsem jasno povedal, da je islamizacija odvisna od moči verovanja v Boga. Celo več, prihod beguncev lahko vero v Boga celo okrepi in jo poglobi!? Le poslušte ga, pa bo manj te kolektivne histerije!?

 • hibernacija

  Če bo pa slučajno vera v Boga odpovedala, je tu še vedno čezvesoljna cerkev ponve, pa šefrce!?!?

 • rubec

  Ratata je dober dečko poznava se še iz partizanov na Financah. Ti si pa tukaj prava osvežitev zato ne razumem ljudi ko jamrajo kako da je vroče hehe.
  Lp

  • Ana Job

   Živjo,
   včasih imamo res pravo bojišče, jaz pa tudi bolj malo izbiram besede za te levuharje, hahaha in jih obdelam, tako, kot se jim pritiče. Uživaj! :-))

 • RATATA

  Da mi ne boš Rubeca preveč okupirala in speljala!
  Z njim imam načrte za delat. Hehe

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!