80 odstotkov prepričanih, da migranti ogrožajo evropske vrednote

(slika: STA)

Več kot 51 % vprašanih meni, da bi Slovenija ob migrantski krzi morala zapreti mejo s Hrvaško po zgledu Madžarske. In če jih je 80 % prepričanih, da množično sprejemanje beguncev ogroža evropske vrednote, petina v tem ne vidi težav.

Kljub vsemu je tudi delež tistih, ki meni, da meje z našo južno sosedo ne bi smeli zapreti, precej velik – skoraj 41 %, medtem ko 8 % ne ve, kaj bi bilo najbolj prav.

Raziskava: Več kot polovica Slovencev za zaprtje južne meje po vzoru Madžarkse 2

Ali bi po vašem mnenju Slovenija morala zapreti mejo s Hrvaško po vzoru Madžarske?

Vlada ne izvaja nobenih ukrepov
Anketirane smo tudi povprašali, kako ocenjujejo odziv vlade na migrantsko krizo. 46 % jih je prepričanih, da vlada v zvezi z migrantsko krizo ne izvaja nobenih ukrepov in da vse sloni le na naporih policije in vojske.

Raziskava: Več kot polovica Slovencev za zaprtje južne meje po vzoru Madžarske 1

Skoraj tretjino pa jih je prepričanih, da je vlada v celoti izgubila nadzor in ne ohranja več suverenosti države. Da je vlada v spopadu z migrantsko krizo odlično pripravljena, je prepričanih le 21 % vprašanih.

Merklova ali Orban?
Ne glede na to, da je nemška kanclerka Angela Merkel tista, ki jo številni Evropejci obtožujejo, da je z vabilom migrantom v Nemčijo zakuhala to krizo, je Slovencem njen pristop za odtenek bolj ljub kot pristop madžarskega predsednika Viktorja Orbana. Pot nemške kanclerke se zdi boljša 39,9 % vprašanim, pot madžarskega predsednika vlade pa 37,6 %.

Raziskava: Več kot polovica Slovencev za zaprtje južne meje po vzoru Madžarske 2

In koliko beguncev lahko trajno sprejmemo?
Dobrih 42 % vprašanih meni, da prav nobenega, podoben odstotek vprašanih (41,5) pa ocenjuje, da bi jih Slovenija zmogla sprejeti tja do 5 tisoč. No, 6 % pa je prepričanih, da bi jih lahko sprejeli tudi do 50 tisoč.

Raziskavo javnega mnenja je na vzorcu 311 vprašanih 29. in 30. 10. za Novo24TV opravila agencija Parsifal.

Uroš Urbanija

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!