Se bo Schäuble postavil proti Merklovi? Begunska politika vse bolj maje stolček nemške kanclerke.

Foto: epa

Kritika begunske politike Angele Merkel ni nova – a če prihaja s strani Wolfganga Schäubla, potem ima to povsem drugo težo. Finančni minister naj bi na zasedanju predsedstva nasprotoval predstavitvi, da kanclerka uživa veliko podporo v stranki.
Do sedaj se je vedel izrazito tiho. Seveda igra Wolfgang Schäuble kot finančni minister tudi pri begunski krizi pomembno vlogo – od nekod mora vendar priti denar. A kadar je šlo za nezadovoljstvo CDU s kanclerko, se je Schäuble vedno držal nazaj. Drugače kot mnogi strankarski kolegi ni poskušal, da bi se javno profiliral na račun Angele Merkel. Ni sodeloval pri javnem izražanju zaskrbljenosti nad vse večjim prepadom med bazo in predsednico stranke. Kadar je govoril o begunski politiki, je vselej ostal pri svojem resorju, poroča nemški magazin FOCUS. 
Schäuble: Odnos med vrhom stranke in bazo je ogrožen
Po poročanju tednika Spiegel je Schäuble na zadnjem zasedanju predsedstva CDU opozoril, da je razpoloženje med članstvom stranke spričo begunskega vprašanja “dramatično” slabo. In je odločno posvaril, da če novi azilni paket zvezne vlade ne bo kmalu pokazal učinkov, bo to poškodovalo odnos med vodstvom stranke ter bazo, govora je bilo celo o hudi preizkušnji.
Zakaj je Schäuble spremenil retoriko do Merklove – zdaj o tem špekulirajo nemški mediji. Kot ena izmed možnosti se je pojavlja tudi ideja, da se zaveda svoje trenutno močne pozicije znotraj CDU in hoče sam postati kancler, a je to manj verjeten scenarij, saj je vsakomur jasno, da se Merklova ne bo umaknila prostovoljno.
Druga možnost je seveda tudi ta, da mu je enostavno dovolj poslušanja parol strankinih strategov, kako je treba samo zdržati. Tretja možnost, ki jo še omenja Focus in je najverjetnejša, pa je ta, da želi Merkolovo prepričati, da je smer glede beguncev – smer v propad.
Z odločitvijo, da bo sprejela begunce, je Angela Merkel določila smer nemške begunske politike. Od takrat naprej ponavlja svojo mantro: “Mi to zmoremo,” a vprašanje kako za mnoge ostaja nezadovoljivo pojasnjeno.

Poleg kanclerke je edini, ki ima res avtoriteto, zaradi begunske krize ostal le še Schäuble. Če Schäuble reče, da nekaj ni dobro in da med kanclerko in njeno stranko raste prepad, potem mu prisluhnejo vsi. Tudi kanclerka.

M. H.
 
 • desničar

  čas je da odide ,celo Evropo bo uničila z islamom

  • karlina

   Se strinjam, naredila je res katastrofalno in nepopravljivo napako celi Evropi, ker jih je tako prijazno vabila , begunci pa so to vzeli strogo resno.

   • marta

    Tu nekaj zelo, zelo smrdi. Kdo bi vedel, kaj je resnični razlog njene “zaljubljenosti” v Azijce in Afričane. Angelca izjasni se ! Evropa čaka tvoj pošten odgovor.

 • Illuminati Enlighted

  Dobesedno ne morem verjeti da je lahko Merklova tako naivna. Pa saj ona je pred leti šokirala svet s svojo izjavo kako multikulti ni uspel. Ona mora imet nekaj za bregom.

  • hannibal

   Ti si naiven. Imaš sicer dobre ideje in se trudiš, vendar bo potrebno še dosti raziskovanja. Si pa na dobri poti.

   Tista izjava Angele Kasner, da multi kulti ni uspel je pomenila samo to, da jim ni uspelo na mehek način germanov premešati s Turki. In da je zato na vrsti druga faza, ki jo sedaj gledaš. NADOMEŠČANJE germanov s Turki.

   • Illuminati Enlighted

    Še dobro da mi ne očitaš paranoje ;)

    • hannibal

     Ne, to pa ne. Pred desetimi leti sem bil tam, kjer si sedaj ti.

     • Illuminati Enlighted

      5 milijard + ? ;)

 • j52

  sem mislil,da merklca premore več razuma,ampak zdaj vidim,da jo po pameti še kura prekaša

 • Ryuk

  Upam, da jo nadomesti Schäuble.

 • Wild red duck

  Schableja za kanclerja na kolena je spravil Grške levake in mislim ,da je sposoben izgnati tudi to bando iz Nemčije.
  Schauble se dobro zaveda ,da so begunci propad ne rešitev EU,dejanskko je uporabnih 3% ostalo pa se prevali na socialo in kriminal,ki v Nemčiji strmo rase.
  Schaubleju je tudi jasno ,da takega finančnega bremena ni možno nositi in ,da če ne bo izgona magari z orožjem bo v Nemčiji izbruhnil upor nato poa vojna,saj Nemci vse bolj zahtevajo orožje za obrambo in radikalizirajo stališča.Merklova mora ODITI,kot tudi vsak drug EU politik ,ki podpira begunce.
  Skratka tele norosti peljejo v radikalizacijo in dobesedno “armirajo” temelje za Novega Adija,ki bo pričel z pohodom in kurjenjem ne samo teh ampak tudi drugih in Shauble se zaveda ,da je kriza gojišče ravno za take Adije.Merklova pa z podivjano politiko zadevo pelje ravno v smer še več konfliktov in radikaliziranja Nemcev posredno pa cele EU.Schauble se dobro zaveda ,da NOVI Adi ni nujen iz Nemčije čisto lahko pride iz Francije,Švice,Nizozemske,Švedske Norveške od vsepovsod tam kjer imajo vse večje težave 8in stroške z imigranti in vse večje konflikte,potreben je nato samo še apol vsem in katastrofa je tu.
  Schauble se zaveda da je treba norost ustaviti sedaj preden sod raznese in ,da begunci niso dodana vrednost EU ampak njeno razbitje,očitno je to Schauble dojel ,kake pasti se skrivajo za tem podivjanim Mrekelskim pristopom.

  • hannibal

   Zavedajo se samo, da je potrebno sedaj stvari malo pomiriti. Vsaj na zunaj.

   Akcija je tako ali tako končana. Tega vlaka sedaj ne zaustavi nihče več.

   Tale Schauble ni zdravilo bolezni. On je VZROK bolezni.

 • hannibal

  Čisti Garry Kasparov.

  Takšni kot je ta, v resnici vodijo Nemško politiko.

  Lutka Merklova je svoje delo končala in jo bodo za nagrado poslali na UN namesto BanKiMoona. Prišlo bo kozmetičnih sprememb, malih zaostritev azilne zakonodaje, v osnovi pa se bo invazija nadaljevala. Kajti sedaj, tudi če bi se tok migrantov zaustavil, je na vrsti ZDRUŽEVANJE DRUŽIN.

  Uradni podatki govorijo o 1.5 milijona imigrantov v Nemčijo. Prava številka je večja. Saj zna vsak pomnožiti 10 000 x 365. Recimo pa, da je minimalna številka 2 000 000.
  To pomeni, da pri združevanju družin to številko pomnožimo s 5 (povprečno številov članov družine, ki se bodo lahko sedaj “beguncu” pridružili. In smo pri številki: 10 000 000

  • Illuminati Enlighted

   Merklova bo padla. Nemci niso tak narod ki bi to gledal v nedogled.

   • hannibal

    Merklova nikdar ni bila zgoraj, da bi padla. Angela Kasner je zgolj puppet.

    • Illuminati Enlighted

     Kdaj so to po tvojem židje zavladali Nemčiji? Za časa Hitlerja?

 • Vrhovnisodnik

  Gelca začela uporabljat besede A.B., mi zmoremo, mi znamo, mi hočemo, končala je pa na smetišču.

 • jankoslav

  Kar se dogaja v in z Nemčijo, bodo verjetno Nemci volili tudi kravo, če bo protikandidatka Merkovi. Saj niso nori, samo morajo se končno otresti večne krivde zaradi nacizma.

  Tretje in četrta generacija ne more biti kriva za grehe svojim pradedov, pa še takrat veliko Nemcev ni podpiralo nacistov.

 • von Rhein

  Anketa na spletni strani Die freie Welt.
  Ste zato,da se postavi meja med Nemčijo in Avstrijo? 88,5% Ja
  9,4% Ne
  2,1% Neodločenih
  Podpora stranki Merklove (CDU/CSU) padla na najnižjo raven,36%.Do Meklove je zelo kritičen tudi Scheuble. Hitro raste podpora AfD -alternativi za Nemčijo.

 • von Rhein

  Vedno sem bil prepričan,da je pametna,sposobna političarka in zelo dobro vrti moški del,ko gre za politične odločitve.Sedaj sem prepričan,da je navadna butasta kokoš,ki se ne kontrolira,ko gre za emotivna izražanja.Če bi bila normalna ne bi dovolila selfijev z begunci in preko tega jasen poziv naj pridejo še ostali.No ona ni tako razumela,razumeli pa so tisti,ki so bili takrat in so še v Turčiji.Razumeli so Eritrejci,Pakistanci in ves babilon,ki se sedaj vali preko Slovenije.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!