13 kilogramov zlata, 200.000 nemških mark in umor Ivana Krambergerja – kaj se dogaja v kriminalistični policiji? (1. del)

Foto: Printscreen/Youtube

Velikokrat gledamo na poslance različnih strank kot le na poslance. Pozabljamo pa, da jih je večina, z izjemo nekaterih večnih, v življenju počela že marsikaj drugega. Tako je recimo poslanec SDS Vinko Gorenak velik poznavalec dela policije, saj je v njej deloval desetletja. Na svojem blogu je opisal marsikatero zgodbo, ki pa zaradi medijske blokade SDS ni doživela večje medijske pozornosti. Do sedaj.

V nadaljevanju objavljamo zapis, ki je zanimiv že s tega zornega kota, da je v slovenski kriminalistični policiji nekaj očitno hudo narobe. Ne gre le za odnos do dela, ampak tudi za 13 kilogramov zlata in 200.000 nemških mark. Gre za kovčke denarja, ki nikoli niso bili predani v proračun. Gre za dogovarjanje kriminalistov za “okroglo” mizo, koga bodo zje*ali.

Z bloga Vinka Gorenaka:
Pred dnevi sem objavil prispevek z naslovom Kako kriminalisti ”zje*ejo” kogarkoli. Prispevek so povzeli tudi nekateri mediji. Očitno pa je imel velik odmev tudi v vrhu kriminalistične policije in vrhu policije. Na svoji spletni strani so dan za tem objavili nepodpisan zapis z naslovom Osebna integriteta, strokovna pripadnost in dobri rezultati so trdni temelji kriminalistične policije – odziv. Zapis je neke vrste slab odgovor na moj prispevek. Ker ni podpisan, niti ne vem, komu naj odgovorim.

Naj na začetku zapišem, da moja osnovna trditev prejšnjega prispevka, kako kriminalisti sedejo za mizo in se dogovorijo, kako bodo koga ”zje*ali”, temelji na pripovedovanju kriminalista, ki je bil pri takem sestanku udeležen, v nadaljevanju pa na nekaterih dokumentih, ki sem jih lahko videl kot član parlamentarne komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb. Avtorji zapisa sploh ne polemizirajo z mojimi trditvami v prispevku, ampak jih le označijo za laži. V zameno in podkrepitev svojega zanikanja ne navedejo prav nobenega dokaza. Niti ne predstavijo mehanizmov, ki bi zlorabe v kriminalistični policiji preprečevali. Zato pa avtorji kar naprej opletajo z leporečenjem tipa ”etika, integriteta, zakonitost, strokovnost”. Ne pozabijo opisati vloge policije v vojni za Slovenijo, ki je v mojem prispevku ne omenjam, govorijo o policistkah in policistih, ki jih v mojem prispevku sploh ne omenjam.

Skratka nepodpisan zapis, poln moraliziranja, brez kakršnihkoli argumentov, ki bi navedbe v mojem prispevku vsaj poskušal negirati. V nadaljevanju bom zato navedel še nekatere primere, ki veliko povedo o etiki, integriteti, zakonitosti, strokovnosti kriminalistične policije in še čem. Primeri se večinoma ne nanašajo na danes vodilne ljudi v kriminalistični policiji ali policiji, zato pa veliko povedo o stanju duha zlasti v kriminalistični policiji.

Nespoštovanje sistema pritožb državljanov in sistema nadzora nad uporabo prisilnih sredstev
Uniformirani del policije je tudi v času pred letom 1990 v celoti in popolnoma spoštoval takrat dobro vzpostavljen sistem pritožb državljanov in sistem nadzora nad uporabo prisilnih sredstev. Mirno lahko zapišem, da smo bili odgovorni v uniformirani policiji pri tem izjemno strogi in mnogi policisti so morali zapustiti službo in stopiti pred sodišče že zaradi najmanjših odstopanj od predpisanih pravil na teh dveh področjih. Zato pa kriminalistična policija do takrat nikoli ni spoštovala zakonsko vzpostavljenega sistema pritožb državljanov in sistema nadzora nad uporabo prisilnih sredstev. Kakršnokoli ukrepanje kriminalistične policije na tem področju je bilo prej izjema kot pravilo. Tudi zato so se uniformirani policisti vedno počutili manj vredne.

Še posebej zato, ker so že takrat uniformirani policisti rešili kar 95 odstotkov vseh kaznivih dejanj, kriminalisti pa le 5 odstotkov. Konec leta 1988 se je tak primer grobe prekoračitve pooblastil zgodil v takratni celjski kriminalistični policiji. Takratni načelnik uprave (ne kriminalistične policije) Ivan Paul je zahteval uvedbo vseh predpisanih postopkov zoper kriminaliste. Bil je neuspešen, poslali so ga v pokoj in mu za darilo in molčečnost kupili barvni televizor. Užaljen je v pokoj odšel, televizorja pa ni hotel sprejeti. No, ”etike, integritete, zakonitosti in strokovnosti” že takrat, vsaj v tem primeru, ni bilo, čeprav so se na to tudi takrat sklicevali.  Red na tem področju v kriminalistični policiji smo z veliko odpora in veliko problemi naredili šele leta 1991. Sam sem pri tem, v vlogi svetovalca takratnega ministra Igorja Bavčarja, seveda aktivno sodeloval in si nakopal nemalo jeze in grdih pogledov kriminalistične policije.

Od kod orožje, strelivo in zlatnina?
Prve dni junija 1992, na dan umora Ivana Krambergerja, se je takratni notranji minister Igor Bavčar odločil, da bo zamenjal direktorja policijske uprave Koper. Poklical ga je v Ljubljano, tako da ni vedel, da bo zamenjan, mene pa poslal na njegovo mesto v Koper. V varovani železni blagajni v njegovi pisarni sem našel pravo malo orožarno dolgocevnega orožja in pištol ter nabojev.  Našel pa sem tudi kakšnega pol kilograma zlatih izdelkov in kup lističev z zapisi ”prodali 50 gramov zlata in kupili …”, ”prodali 100 gramov zlata in kupili naprave za ozvočenje ljudi” in podobno. Zadeva naj bi bila last kriminalistične policije. Ker pa njihov vodja ni vedel nič o tem, sem obvestil vrh kriminalistične policije v Ljubljani. Ti so prevzeli vse od orožja do nabojev in zlatnine ter listkov z zapisi o prodaji zlata. Pričakoval sem, da bo takratni vrh kriminalistične policije v Ljubljani izpeljal kakšne postopke, a jih nikoli ni. Na moje vprašanje, zakaj sem bil deležen le nekaj neprijetnih pogledov. Etika, integriteta, zakonitost in strokovnost so bile že takrat kar prirojene floskule odgovornih v kriminalistični policiji.

”Partizanske trojke” za višje plače
Skoraj polnih pet let, od leta 1994 do maja 1999, sem vodil službo za organizacijo in kadre notranjega ministrstva. V tej vlogi sem bil seveda zadolžen za notranjo organizacijo in tudi za plače vseh zaposlenih. Predstavniki kriminalistične policije so bili vsakodnevni obiskovalci moje pisarne. Njihove želje pa so bile seveda organizacijske narave, kar naprej je bilo, v imenu etike, integritete, zakonitosti in strokovnosti, potrebno izvajati spremembe v organizaciji, posledica česar bi bile seveda višje plače. Zahtevam sem se pogosto upiral, ko pa so prepričali vsakokratnega ministra, pa sem seveda moral popustiti. Stvari so šle tako daleč, da smo imeli organizacijo kriminalistične službe že v obliki ”partizanskih trojk”, kot sem njihovo organizacijo takrat sam poimenoval (danes ni bistveno drugačna). Šlo pa je za to, da je večina oddelkov imela sistemiziranega vodjo, enega ali dva kriminalista in tajnika. Realno pa je bilo zasedeno delovno mesto vodje in tajnika, kriminalistov pa največkrat v mnogih oddelkih sploh ni bilo. Vsako moje nasprotovanje takemu umetnemu višanju plač je bilo seveda sprejeto z grdimi pogledi in še čim (o tem morda kdaj drugič).

Pravi zaklad – 13 kilogramov zlata
Ko je leta 2000 mesto ministra prevzel dr. Peter Jambrek, sam pa sem prevzel mesto državnega sekretarja, sva v njegovi pisarni našla tudi železno blagajno. Ključev ni bilo nikjer, zato sva zahtevala, da strokovne službe blagajno na silo odprejo. V njej je bil star dežnik in manjši kup papirja. Zanimiv je bil zgolj en sam kos papirja. Na njem je bilo spisano neko potrdilo Banke Slovenije z neko šifro.

S to šifro smo v Banki Slovenije dvignili kar 13 kilogramov zlata in dragocenih zlatih izdelkov. V Banko Slovenije je bilo vse to prinešeno tik pred prihodom prve demokratično izvoljene vlade Lojzeta Peterleta leta 1990. Od kod vse to bogastvo, nismo nikoli izvedeli.

Ne verjamem, da bi bilo to delo uniformirane policije, prej bi to lahko bil nenavaden posel kriminalistične policije. Vse skupaj smo predali kriminalistični policiji z naročilom, da zgodovinsko vrednostne zlatnike in srebrnike preda ustreznemu muzeju, s preostankom zlatnine pa da ravna kot z najdenim predmetom. Ravnali smo v skladu z etiko, integriteto, zakonito in strokovno, tisti pred nami pa zagotovo ne.

Prvi nadzor vrha kriminalistične policije
Vrh kriminalistične policije od njenega nastanka do leta 2000 nikoli ni bil nadzorovan. To še posebej velja za uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov, kot so prisluškovanja, tajna opazovanja, sledenja in drugo. Sam sem pobudnik, takratni minister dr. Peter Jambrek pa podpisnik zahteve, s katero smo želeli opraviti prvi nadzor kriminalistične policije na tem področju sploh. Če se prav spomnim, se je takratni šef kriminalistične policije uprl nadzoru in smo ga zato zamenjali z Dušanom Mohorkom. Nadzor smo nato opravili, sam pa sem si seveda nakopal na glavo bes in jezo mnogih v kriminalistični policiji. Tudi takrat so govorili, da delajo v skladu z načeli etike, integritete, zakonito in strokovno, seveda ne da bi kdo preverjal, ali res ravnajo tako.

Od kod 200.000 nemških mark
Prvi ali drugi dan dela na mestu vodje slovenskih kriminalistov leta 2000 me je poklical njihov novi šef Dušan Mohorko. V železni omari svoje pisarne je našel kovček, poln nemških mark. Mislim, da je šlo za okoli 200.000 nemških mark (v evrih bi to bilo okoli 100.000 evrov). Točnega zneska se ne spomnim več, a manj kot 200.000 nemških mark ni bilo, prej več. Od kod ta denar, ni vedel nihče. Njegovega izvora tudi nikoli nismo verodostojno potrdili. Le ugibanja so se pojavila. Denar naj bi prometni policisti iz Novega mesta našli v vozilu nekega tujca, ki je v prometni nezgodi umrl. Denar naj bi odnesla kriminalistična policija, seveda nezakonito. Na načela etike, integritete, zakonitosti in strokovnosti pa so se sklicevali že takrat. No, denar smo nakazali v proračun Republike Slovenije. Bes in jeza odgovornih nad ravnanjem ministra dr. Petra Jambreka in mene pa nama je bil posredovan preko medijev. Tega namreč v imenu etike, integritete, strokovnosti in zakonitosti ne bi smela povedati javnosti.

Skrivanje kriminalistične policije za tožilstvo in sodstvo
Kakorkoli gledamo stvari, se vse odmevnejše zadeve tako ali drugače začno v kriminalistični policiji. Pa četudi gre za anonimne prijave ali pa prijave sumov kaznivih dejanj tožilstvu. V slednjem primeru tožilci tako ali tako pošljejo zadeve v preverjanje kriminalistični policiji. Uradno je seveda jasno, da kriminaliste pri tem ”usmerjajo”, kot pravi zakon, tožilci, v praksi pa je pogosto jasno, da je situacija povsem obratna, saj kriminalisti tožilcem predstavijo tiste dokaze, ki jih tako ali tako najprej oni sami selekcionirajo. O tem sem pisal v uvodoma omenjenem prispevku. Kakorkoli pa se posamezen postopek na relaciji od kriminalistične policije preko tožilstva do sodstva konča, ostaja dejstvo, da se začne praviloma v kriminalistični policiji, ki tudi po ugotovitvah sodstva pogosto krši človekove pravice, pa tudi zakonodajo. Več primerov bom navedel v nadaljevanju. Skrivanje kriminalistične policije za tem, da jih pri delu usmerjajo tožilci, je zato pogosto priročen izgovor za prikrivanje nezakonitosti in nestrokovnosti dela kriminalistične policije.

Se nadaljuje …

A. R., povzeto po blogu Vinka Gorenaka vinkogorenak.net

 • janez zorman

  Precej detajlni podatki Gorenaka. Verjamem, da se je zameril nepoštenim stanovskim “kolegom” !

 • indijanka

  Po tem zapisu sodeč, delo kriminalista ni prelaganje papirjev, ker v njih ne bi našli zlata. Skrivnostno. Vsaj upam, da so ga zasegli v kakšni akciji in zlata in denarja niso prejeli zato, da “gledajo proč”.

  • tinta

   “..delo kriminalista ni prelaganje papirjev..” –
   seveda, da ni le prelaganje papirjev, ampak je še marsikaj in , ko pride zadeva v javnost, jim mediji “pomagajo” – kakor komu…………

   • indijanka

    A misliš, da novinarje plačajo z zlatom:)?

    • tinta

     tega ne vem, vem pa da gorje poštenemu, ki se znajde v situaciji, kjer je prisoten tudi kriminal, ker zadeva se tukaj šele začne .

    • von Rhein

     Več načinov plačila obstaja.So pa nekateri pisuni “zlata vredni”.

 • Olga

  Čestitke, gospod Gorenak! Hvala za RESNICO!
  Takšnemu delovanju policije lako rečemo: mafija na delu!
  Največji zločin nad nami je, da ljudje, ki bi nas morali varovati, torej policija in sodstvo delujejo na podlagi ZLOČINSKEGA komunističnega sistema in njihove “udarne roke” – Udbe! Sedaj lahko razumemo, zakaj so vsi kriminalci na prostosti!

 • Duhec

  Jah…. policija, ki bi morala bit vredna zaupanja, je postala greznica kriminala. Gorenak bi se moral s tem ukvarjat, ko je bil Minister za notranje zadeve.

  • von Rhein

   Mogoče bi se,če ga ne bi na uličnih veselicah določili za “fertik”,oz.da je” gotov”.Odvisno od veseljakov,ki so to sporočilo prenesli na kartonske škatle,sprejeto pa je bilo v usnjenih sedežih.

   • Duhec

    Ne bi…. cel državni aparat bi mel proti seb. Sodstvo, policija, vojska….. vse je postalo nerešljivo.

   • Nata

    + + + + + + + + + dobro !!

   • rrrrr

    Kratek pedagoški ekspoze za bivšo policistko Duhčevo

    • tinta

     :)))))

 • MEFISTO

  Država je v totalnem kurcu, z njo vred pa tudi vsi, ampak res vsi posdsstemi.

  V TAKO STANJE NAS JE PRIPELJALA REVOLUCIJA, ČAS JE ZA ANTIREVOLUCIJO.

 • FerdoPiš

  Ah, vedno so oni drugi packi, mi pa ne, o ne….
  Vinkota zihr ni prav nič, častna titejeva, zamikal, da bi kak najden zlatnik padel v njegov žep, ane.
  One druge pa je. O ja.
  Ena sama sveta poštenost, pr mej duš da res…in potem svizec zavije čokolado.
  POLITIKI, MI VAM VERJAMEMO!
  P.s. Nauk: tudi v komunizmu so bili pošteni ljudje! Celo v grozni, represivni milici! Ne moreš verjet!

  • Nata

   Seveda . To pri nas velja prav za vse .Za vsa področja .
   Osebno in drugače.
   Samo , da imajo eni veliko večjo možnost prikazovati packarije drugih !
   Ja , tudi v komunizmu smo – SMO – bili pošteni .
   Samo da eni nimamo nič od tega ( če odštejem zavest , da imam vest čisto ) ,Drugi pa ………….veliko pikic

 • Stajerka

  mafija in naiven narod, kozlovska sodba je bila že zdavnaj spisana…….saj bo nov obraz, ki bo vse to obelodanil in razkril…….bo :))))
  niso si simpatizerji ex juge zastonj izborili pravice, da bodo podprli osamosvojitev samo v primeru, da NE bo izvedena lustracija……..one je izjavil, da bo jutri nov dan…..in res je nov – nekateri se kopljejo v bogastvu, ki jim ga je “priskrbel” brezdomec in delavec…….
  Če bi vedeli kaj je sram, bi sami sebe zakopali 2 m pod zemljo!!

 • totex39

  Res ne moreš verjeti, kakšne svinjarije so se dogajale in se še vedno. Upamo lahko, da se bodo tudi naši levičarji ( komunisti) malo umirili ko je Trump in ne bo ukazov iz zahoda.

 • Viktorh

  Jasno, ves čas delajo tako kot se je delalo v času komunizma – po udbovsko. Njim je dovoljeno vse.

 • Beli Sneg

  Če je v Butalah vse zavoženo, je pričakovanje da je policija boljša, neumno. Policija dela v sozvočju s tožilstvom, sodnijo in v spregi s politiko. Tako kot so bili naučeni v socializmu. Mladi so pa dovzetni in ni problem ukloniti se. Delovnih mest ni.

 • dare326

  Še en primer. V začetku devetdesetih je bilo vlomljeno pri znanem ljubljanskem gostilničarju. V preiskavi so kriminalisti pregledali celo hišo, čeprav ni bilo potrebe, in v eni od omar videli tudi skrito blagajno. Čez nekaj tednov je bilo še enkrat vlomljeno in izginila je samo blagajna za katero je vedel ožji krog družine in kriminalisti, ki so jo videli. Poduk. Če se vam zgodi kriminalist v hiši, preselite vse vrednejše predmete na drugo mesto.
  Zakaj denar in zlato v blagajnah krimi policije? Za financiranje tajnih operacij in špicljev. Kdaj se to zgodi? Ko ima policija prevelika pooblastila in to je običajno v diktatorskih režimih.

 • Nata

  + + + + + + + + + + + + + + + + + + Eh, g. Gorenak je zanimiv mož . Na srečo ( za nas ) veliko ve in predvsem zanimivo pove !

 • Iza Demos

  “…..Od kod vse to bogastvo, nismo nikoli izvedeli…..”

  Od orožarske afere. Mnogo pa ga je poniknilo v privat žepe in strankarske blagajne tako levih kot desnih. Izbrskajte iz najbolj varovanega prostora v DZ poročilo Trčonove komisije in mu odstranite najvišjo stopnjo zaupnosti, za katerega ste se osamosvojitelji dogovorili, da ga zaradi strankarskih interesov skrijete očem javnosti.
  Ne se delat norca iz nas!

  • sončnica

   ..tebe pa najbrž že iščejo … ;-)

   • Iva

    Ja, se včasih “vidimo” na montiranem procesu – sojenju proti dr. Noviču, ki je nezakonito-protipravno (je ugotovilo tudi US) v priporu že skoraj 2 leti! Na rezultate forenzične preiskave iz Nemčije čakamo že pol leta. Zakaj pravosodje ignorira videoposnetke, ki jasno povedo, da je šlo za dobro organizirano akcijo več sodelujočih tudi stranskih igralcev (trojke?). Le kdo je bil naročnik?

    • rrrrr

     Če se nam je za prikritje pravih storilcev in naročnikov umora dr. Jamnika pred nosom razgalila že cela nečastna vertikala NPU-tožilstvo-sodnica-sodni izvedenci-aktivni in upokojeni udbovci-ustavno sodišče, ki med seboj orkestrirano sodeluje, režimski novinarji enoglasno nabijajo, ostarela varuhinja in predsednik Mucolata (muscolata-mehkužec) molčijo, je odgovor lahko samo eden. Upam, da ga v kratkem tudi uradno dobimo.

  • Iva

   Orožarska afera (katera?) je večna floskula udbovcev. Mladinin lastnik je KB 1909 je naslednik udbovskega Saftija.

   Naloga F571 ni raziskovalno novinarstvo, ampak mešanje megle (vsi glih), z uničenjem JJ (začetek sega v Depalo vas, Smolnikar pa ni bil nedolžen civilist, ampak, tajni – plačani – marke pa še kaj, sodelavec D. Kosa-udbe). Novinar Mladine (ob pomoči pokvarjenega odvetnika S. Zdolška) je edini (le zakaj?) lahko obiskal v zaprti bolniški sobici tajnega agenta-plačanca (iz katerega fonda?) Smolnikarja in poslikal njegovo povito glavo, čeprav je imel le eno potemnelo oko (sic!)
   In sledil je medijski AGITPROP” namesto, da bi razkrili vpletenost Organizacije (Kučanov klan – Slivnik), danes oplemenitene z množico mladih karieristov, vidnega in nevidnega omrežja v vseh družbenih podsistemih. Najpomembnejši je danes finančni sektor, prevzeti-monoplizirani mediji in pravosodje, ki ni sposobno odkriti nobenega naklepa pri bančnem ropu državnih bank, je pa sposobno montirati afero Patria (obljubo nagrade brez dokazov) in nasprotnega politika (notranjega sovraga) ne le zapreti, ampak medijsko svinjati NON stop!
   BANANA republika!

   • rrrrr

    Mislim da je to prispevek dneva!

   • radames

    Večkrat je bil na nacionalki prikazan tisti kader, kjer Smolnikarja, ko je bil odpuščen iz bolnišnice, spremlja nek visok moški. Ker sem imel tako službo, da sem bil večkrat službeno – še v Jugoslaviji – na takih prireditvah, kjer so bili gostje visoki politiki in je bilo potrebno varovanje SDV, sem se njihove agente “učil na pamet”. In tak agent je spremljal Smolnikarja iz bolnišnice. Na podlagi tega sem takoj doumel “keč” Depale vasi.

    • rrrrr

     Radames, hvala za tvoje pojasnilo.

   • Iza Demos

    Predlagam, da ko SDS prevzame oblast, pričnete s postopkom pridobivanja poročila Trčonove komisije. Če ga pokažejo javnosti imate vi prav, če ne pa bo kar držalo, da je nekaj gnilega in so tako levi kot desni vpleteni v veliko nečednih poslov. No sicer je bilo marsikaj čudnega, da ne rečem kaj drugega v letih od 1989 do 1992. Bo zanimivo, ko bodo gospodje osamosvojitelji razkrili zakaj niso uredili meje s Hrvaško, pa od kje ves denar, ki se je valjal v črnih vrečah po hodnikih in še večje vprašanje kam je poniknil. Ali ni zanimivo, da dokumentov v trilogiji o orožarski aferi ni nihče zanikal (rekel, da so ponarejeni) in nihče ni nič tožil pisca? To morate pa le priznati, da ni v slovenski navadi, saj se tožimo in tožarimo na veliko.

    • Iva

     Zakaj avtorja famozne trilogije nista nikogar ovadila. Bi razložil?

     • Iza Demos

      Nista rabila, ker je bila sprožena tožba in tudi parlamentarna komisija pod vodstvom g. Mogeta je raziskovala te nečedne posle. A je tako tožilec kot Mogetova komisija naletela na zid najvišje stopnje zaupnosti. No pa obema so metali polena pod noge. Na sodišču pa so ugotovili, da ni dovolj dokazov. Bil pa je vsaj en dokaz in sicer izjava priče, da je res nosila kovčke z denarjem v Avstrijo. A se sodišču, čeprav je šlo za priznanje nezakonitega dejanja ni zdelo smiselno to preganjati po uradni dolžnosti. Le zakaj ne?
      Potem pa so se parlamentarci prizadevali za spremembo zakonodaje, tako, da so lahko dobili tudi tiste dokumente in na podlagi tega je nastalo Terčonovo poročilo, ki je v globoko jamo zakopano. Nič se bat se bojo imeli naši pravnuki o čem kregat, ko bo gradivo zagledalo luč sveta.

 • sončnica

  …ako bi šlo za dve konzervi paštete in štruco kruha,primer ziher ne bi ostal neraziskan

 • mona lisa

  Mafija obvladuje našo državo.

 • Caetano

  Udba se je ukvarjala podtalno in mimo nadzora SDK s trgovino z orozjem, tobakom, alkoholom itd. Od tam to zlato in denar.

  No, kasneje po osamosvojitvi pa so se preimenovali v Organizacijo in skrbeli predvsem za koruptno lastninjenje, da bi tudi v novih razmerah nadzorovali kapital pa tudi druge sfere, kot sodstvo, medije, politiko.

  V Organizacijo so vkljucili tudi Bavcarja, ki je ze prej imel udbovski dosje, njihov glavni sovraznik pa je Jansa.

 • ogledalo

  “Ampak da me zdaj ne boste narobe razumeli: Jaz ne šinfam tistih komunistov, ki so pošteni. Niso vsi komunisti lopovi, Dragi Slovenci. Tako kot tudi niso vsi duhovniki pokvarjeni.

  Dragi Slovenci, kaj hočem reči. Kar se Janez nauči, to Janez dela. Pri nas pa se je najlažje naučit spreminjat prepričanje. In če se Janez nauči spreminjat svoje prepričanje, če se nauči obračanja za koristmi, bo to počel nenehno. Na vaš račun. Vid’te ti so najbolj pokvarjeni. Danes je komunist, jutri je cerkven.

  Zato pravim, tisti ta pravi komunisti, so to tudi ostali, dragi Slovenci …Ta pa se obrača kot veter, sem pa tja. To so najslabši lumpi. In na nesrečo jih je med nami veliko.”….I.K.

  • tinta

   O tem, naj sodi Bog !

   • ogledalo

    Kateri? Komunistični, cerkveni ali bog kapitala?!…….”Dragi Slovenci, kaj hočem reči. Kar se Janez nauči, to Janez dela. Pri nas pa se je najlažje naučit spreminjat prepričanje. In če se Janez nauči spreminjat svoje prepričanje, če se nauči obračanja za koristmi, bo to počel nenehno. Na vaš račun. Vid’te ti so najbolj pokvarjeni. Danes je komunist, jutri je cerkven.”….Resnica, ki je meso postala!

  • radames

   Ti si pravzaprav zelo pokvarjen človek!

 • Stajerka

  evo ga na……odkar ni več Janševa zastopnica gre biznis na račun državljanof……..ejej jej, etični Cerar z etičnim Klemenčičem……..

  FOTO: Odkar je mož minister, ji cvetijo proračunski posli
  Odvetnica Nina Zidar Klemenčič je v desetih letih iz proračuna prejela skoraj 400 tisočakov – zanimivo je, da večino, odkar je mož minister za pravosodje.

  • ogledalo

   JI ivan ni plačal uslug?

   • tinta

    Ej, tole pa je vprašanje za Nino, ali pa njenega soproga, če slučajno ve .

 • ogledalo

  Umrli boste od obremenjenosti z Udbo, komunisti, rdečo zvezdo, domobranskim- izdajalskim “domoljubjem”, prelaganjem kosti…….In večna luč naj vam sveti! Amen!

  • tinta

   Jednako i tebi sine….
   Amen

   • ogledalo

    Ne razumem. Lahko razložiš prosim? Google translate : “Prav tako si sin..” Morda sem pa hči?!

    • Steiermark

     ja, mogoče, ampak ne človeška….

  • Anton

   A vam zadnja ura bije? Al zakaj tak bes nad željo po resnici?

   • ogledalo

    Če bi finko res imel tako gorečo željo po spremembah v organih za notranje zadeve, bi jih lahko začel urejati, ko je bil minister. Pa je raje lističe z glasovi “založil”! Zadnja ura vam je že zdavnaj odbila, zato pa tavate izgubljeni v času in prostoru! Resnica? Koga briga resnica?! Nekaj poštenih Slovencev se še morda bori za resnico. Med njimi ni niti enega politika!

    • Steiermark

     Takšne bolane lahko ven meče samo nekdo, ki ni pošten in povrhu niti Slovenec, je pa “aktiven” v političnem agitatorstvu, z namenom, da se prikrrije in izbriše zločine rdeče sodrge – jugosrbov!

   • Steiermark

    Bojijo se, da se javno in uradno pove prava zgodovina – resnica, kjer so tile rdeči izmečki imeli vlogo zločincev in morilcev slovenskega naroda!

  • Caetano

   Odpor proti komunizmu je bil upravičen. Če so fašisti v 19 letih pobili 30 Slovencev pa so se jim Tigrovci uprli, kako naj ne bi imel narod pravico se upreti komunistom, ki so pobili do nastanka vaških straž v Ljub. pokrajini okoli 700 ljudi?!

   In prav tako je bil upravičen povojni upor proti komunizmu posebej v letih 1945-1950, saj nam je grozil genocid po zgledu SZ. Zato so tudi medvojni zavezniki zapustili komuniste in ne glede na domobransko kolaboracijo podprli organizacijo ilegalnih odporniških skupin v Sloveniji. Posebej so bile aktivne na Štajerskem in v Prekmurju, čeprav je res, da so komunisti preveč trdno nadzorovali teren in družbo, da bi lahko bile uspešne. Ampak, če so pohodili dogovor Tito-Šubašič, goljufali na volitvah, izvedli masovne poboje, zapirali že za kako napačno besedo, na veliko plenili, postavili nova taborišča itd. je jasno, da je moral slediti odpor. Poleg tega je Jugoslavija komunizem širila še v Grčijo s pomočjo tamkajšnji komunistični revoluciji.

   Zaradi spora z informbirojem se je jug. partijski vrh nekako pomladi 1949 potem odločil, da si mora zavarovati hrbet in tudi, da je pripravljen popuščati. Američani so nato sklenili, da se bo režim dalo omehčati drugače in so kompenzirali pomoč, s popuščanjem režima tako, da oborožen odpor ni bil več potreben in genocid ni več grozil, ostala pa je seveda diktatura. Vseeno pa je kljub toliko zahodnega denarja vse propadlo.

   • ogledalo

    “Maščevalne sile so bile neukrotljive. »V vseh zavezniških vojskah so poveljniki ob izgredih svojih mož zamižali na eno oko.« Ko so ameriški vojaki odprli vrata prvih nacističnih taborišč smrti, voljnih izvajalcev holokavsta, je bilo to, kar so videli, tako šokantno, da je bruhal celo vsemogočni general George Patton, utelešenje možatosti in stoičnosti. Ljudje so jedli ljudi. Ko so prišli v Dachau, je dal četni poveljnik pobiti vse esesovce. Nekatere je postrelil kar sam. Ostale so dotolkli interniranci. Včasih so si dali duška tudi sami Judje, recimo »Maščevalci«, verjetno modeli za Tarantinove »Basterds«, in se znesli nad nacisti. Če ni šlo drugače, so jim zastrupili hrano.
    »Zavezniški vojaki se za mnoge takšne napade sprva niso zmenili ali pa so jih celo spodbujali.« Neki Jud, ki je preživel Belsen, je povedal, da so jim Rusi dali 24 ur, da z Nemci počnejo, kar hočejo, in da iz sebe spravijo maščevalnost. Tako je bilo tudi v drugih osvobojenih taboriščih smrti: Britanci, Rusi in Američani so dali internirancem čas, da so z Nemci počeli, kar so hoteli, da so torej z Nemci počeli to, kar so Nemci malo prej počeli z njimi.
    Leta 1946 je v Rimu, Neaplju in Milanu živelo 180 tisoč klateških otrok, v Jugoslaviji so partizani pogosto naleteli na skupine sestradanih otrok, ki so živeli v jamah, gozdovih, na Poljskem je bilo več kot milijon vojnih sirot, razseljenih je bilo 40 milijonov ljudi.
    Američani so nemške vojne ujetnike stlačili v 16 ogromnih ograd (»renska travniška taborišča«), kjer so – brez zavetja, brez vode, brez stranišč ipd. – cepali kot muhe. Koliko jih je umrlo? Uradno 4537, toda James Bacque, avtor knjige Druge izgube, pravi, da 800 tisoč, Lowe pa, da »skupno število ne more biti višje od 50–60.000«. V taboriščih, ki so bila pod britanskim nadzorom, je umrlo »le« 1254 nemških vojnih ujetnikov, toda v Britaniji jih je leta 1948 še vedno prisilno delalo 110 tisoč. V taboriščih, ki so bila pod francoskim nadzorom, je umrlo več kot 24 tisoč nemških ujetnikov. »Ne smemo pozabiti, da so to nizke številke: celo uradni zgodovinarji priznavajo, da na tisoče žrtev ni bilo evidentiranih.«

    • avtohtoni neandartalec

     Velja omeniti še kako so se socialno prisilno mobilizirani Slovenci, v nacistično vojsko in odrede fašistične policije, vračali proti koncu iz Ruske in drugih Evropskih front, hodili so kar čez planke, kar naravnost so jo udarili, po celi Evropi je blodilo na milijone sestradanih, bolnih in prestrašenih zombijev, ki se jim je omračil um. Marsikaj se je dogajalo, leta je trajalo preden so se grozote umirile in življenje počasi vračalo v neko zasilno normalo.

     • Steiermark

      Z vsakim svojim izvajanjem blodenj dokazuješ, da si resnično priplaval po kisli župi ali kar pasulju, v Slovenijo! Pojma nimaš, o čem čvekaš…….. Kakšna prisilna mobilizacija v nacistično vojsko in fašistične odrede itd. Če bi se zavedal, da je vsak odrasli prebivalec oz. državljan tudi vojaški obveznik, tako je bilo tudi pod okupatrsko jugovojsko, čeprav nismo nikoli bili jugoslovani ampak Slovenci, pa so morali naši očetje in bratje vseeno služiti pederski titovi vojski, jla. Če še ne veš, naj te spomnim, da je bila tako Štajerska, kot Gorenjska, del Nemškega rajha in so tudi naši predniki, tako, čisto normalno, bili vojaški obvezniki nemške vojske! Takrat je bila to naša domovina _ Nemčija! Vsi ki so pa morali iti , kar si nobeden Štajerc ni želel, izpolnjevati obvezo državljana in so se borili na Ruski fronti, ni bilo nobenemu omogočeno, da bi kar tako “čez planke” tekel domov! Vsi , ki so končali kot ujetniki v rusiji, niso imeli nobene izbire niti priložnosti, da bi bežali domov! Vsi ti vojaki, ujetniki v rusiji so jim služili kot delovni sužnji in so morali garati, tudi pri 40 stopinjah C, zato, da so jim zvečer dali košček kruha in neko vodo, kjer je plaval, če si imel srečo, tudi košček lista od zelja….. tudi moj oče je tako trpel, v rusiji in shujšal, pri 175 cm na 60 kg in je prišel šele konec 45 let domov, bolan in shiran in to je bil zadnji transport, kjer so ujetnike vračali v njihove prvotne države – štajerce v srbijo, kjer so jih pa dodatno zreducirali in koliko se jih je uspelo rešiti smrti v srbiji, so jih poskusili ponovno eliminirati, ko so se morali javiti doma, na občini, v Sloveniji! In vse to so počele rdeče fašistične svinje, ki nam vladajo še danes, poprej so pa v zločinu sodelovali tako s hitlerjem, kot z mussolinijem!

    • Caetano

     Torej ne mores primerjati straznikov SS v taboriscih, ki so tudi po sodbi mednarodnega sodisca v Nurenbergu pripadali zlocinski organizaciji z nekom, ki je bil ubit pri nas po vojni samo za to, ker je npr. govoril da ni vse v SZ tako, kot pravijo komunisti ali pa ki so ga ubili enostavno zato, da so mu zaplenili imetje. SS so bili zlocinska organizacija po sodbi mednarodnega sodisca in niso imeli niti statusa vojnega ujetnika, medtem ko so to nedolzni civilisti za vsako civilizirano druzbo, ki pac iz nekega politicnega ali razrednega razloga komunistom niso ustrezali.

     Tudi sicer ta Lowe navaja, kar nekaj netocnosti. V Grciji npr. niso dobili nobene oblasti v roke kolaboranti, ampak nekomunisticni odporniki. Grski komunisti so enako, kot nasi kolaborirali z nacisti, posebej se na zacetku vojne, potem so pa enako, kot KP monopolizirali odpor in unicevali druga odpor. gibanja. Boljsevizacijo dezele so jim preprecili ravno Anglezi, komunisti so proti njim dvignili vstajo, kot bi jo tudi v KPJ, ce bi prislo do kakega izkrcanja. Navodila so bila jasna. Enega navaja celo znani Daki v svoji knjigi.
     Zaradi ukaza iz SZ so se grski komunisti malo umirili, vendar nikoli oddali orozja, kot bi morali. Na zacetku 1946 pa so ponovno sli v akcijo in zaceli z revolucijo ob podpori KPJ.

     • ogledalo

      Očitno si bral nekega drugega Lowea, ali pa si ga “prilagajaš”?! Po potrebi?!

    • sprehajalec

     Gre za umore iz hipnega mascevanja. Naslednji dan so jih zamenjala sodisca. V slovenskem primeru je slo za nacrtovane sadisticne umore politicnih nasprotnikov, razrednih nasprotnikov od otrok zensk in starcev poleg uniformirancev. Nekaksen klasicid ce morda ne ravno genovid. V nemskem primeru zgoraj npr. Dachau, mitraljiranje paznikov in strazarjev je slo za uboj zelo verjetnih zlocincev. V slovenskem primeru je slo za pobijanje zelo verjetnih nedolznih.

     • ogledalo

      “Povojni poboji so bili le del tega kaosa. Kolaborante so povsod označevali za »golazen«, »stekle pse« in »podgane«. Povsod so pozivali k »dnevu obglavljenja«. V Belgiji je »kolektivna mržnja že spominjala na versko gorečnost«. Neki nizozemski zdravnik je zapisal: »Globoko sovraštvo do kolaborantov in želja po maščevanju sta se tako razpasla, da je bilo takšno ali drugačno kaznovanje neizogibno.«
      Tarče maščevanja so bili voditelji, politiki, župani, upravniki, uradniki, grofi, baroni, industrialci, trgovci, odvetniki, novinarji, orožniki, kmetje, duhovniki, prostitutke – vsi, ki so se nasmihali nacizmu. »Med osvoboditvenim kaosom so nizozemske in belgijske kolaborante naglo usmrtili in jim požgali hiše, medtem pa je policija vse to brezbrižno ali celo odobravajoče opazovala. V Italiji so trupla fašistov razobesili po ulicah, kjer so jih mimoidoči lahko obrcali ali popljuvali.«
      Kolaborante so mučili, posiljevali, pohabljali, linčali. V Franciji, kjer so kolaborantom rutinsko iztikali oči, jim v jamice vstavljali hrošče ter jih potem zašili, so nekemu grofu »raztrgali kožo med prsti na rokah in nogah, mu zdrobili dlani in stopala, ga večkrat zabodli z razbeljenim bajonetom, nazadnje pa so ga dali v kad z bencinom in zažgali.«
      V Belgiji so pobili »le« 265 kolaborantov, na Nizozemskem »le« sto, toda v Franciji so jih pobili 9000, v Italiji pa od 12 tisoč do 20 tisoč. Zakaj? »To so storili zato,« pravi Lowe, »ker so le redki verjeli, da bodo fašisti obsojeni tako, kot si zaslužijo, če jih bodo prepustili italijanskim sodiščem … Resničen problem in poglaviten vzrok, zakaj so se množice tako rade zatekle k linčanju, sta bila v tem, da so mnogi videli maščevanje kot edino pot do pravice.« Ali kot je rekel britanski pariški veleposlanik Duff Copper: »Dokler ljudje verjamejo, da bodo krivci kaznovani, so jih pripravljeni prepustiti zakonu, ko pa začnejo o tem dvomiti, vzamejo zakon v svoje roke.«
      Relativiziranje krivde je sporno, ker vodi v relativiziranje fašizma in holokavsta, ker torej to, kar se je dogajalo takoj po vojni, moralno izenačuje s holokavstom. To je nespodobno. In nevarno.”

     • sprehajalec

      Za razliko od nas se je kolaborante tam sodilo za dokazane zlocine. Pri nas pa se je pobijalo brez sojenja. Na Norveskem z uradno 50.000 Norvezani v SS se jih je obsodilo in likvidiralo 37. To pa je vse. Poleg tega je pri nas veljal za kolaboranta vsak javni usluzbenec. Vstaje so se zacele ravno s pobijanjem oroznikov. Francoski orozniki niso nikoli veljali za kolabotante. Opravljali so svoje delo med okupacijo.

     • radames

      Če govoriš o kolaborantih, ki se jih je pobijalo, povej tudi koliko kolaborantskih jugoslovanskih visokih partijcev se je pobilo, ker so se v titovem imenu z Nemci dogovarjali, da bi se skupno bojevali proti Angležem, če bi se izkrcali v Dalmaciji?

     • Nada

      Daj si ti še preberi od Viktor E. Frankl “Kljub vsemu rečem življenju DA”, ki je sam preživel koncentracijsko taborišče in zelo obsodil tiste, ki so potem “po osvoboditvi” počeli isto. Opisuje jih kot primitivne narave, ki so mislile, da so sedaj oni tisti, ki so na vrsti, da smejo samovoljno, brez zadržkov in pomišljanja uporabljati svojo moč in nasilje nad drugimi.

     • avtohtoni neandartalec

      Slovenija je bila nacistična dežela, tam ni bilo nedolžnih.

    • radames

     Daj povej in z linkom dokaži, kje so grobovi 800.000 nemških ujetnikov.
     Tolk da veš: v Nemčiji NI skrivnih grobišč!!!

     • Jovo Jamnica

      Moj oče je bil, kot nemški vojak, ujetnik v ameriškem “death campu”, Marseilles. Nobenega razloga ni imel, da bi mi lagal, ko mi je pripovedoval, kako so iz taborišča odpeljali vsaki dan, tovornjak mrtvih sojetnikov. Umrli so zaradi lakote, bolezni in izčrpanosti. Moj oče je tehtal septembra 1945, ko je prišel domov, 42 kg. Bil je star 25 let. V petih mesecih je shujšal za 30 kg. V višino je meril 172 cm.

     • Nada

      Moj oče pa je bil v Ukrajini na vzhodni fronti. V svojih spominih je opisoval, med drugim, delo z ruskimi ujetniki, ki so pogosto dobivali enako hrano kot nemška vojska in so jih uporabljali za pontonirska in druga dela. Veliko se je pogovarjal z njimi. Eden, s katerim se je spoprijateljil, mu je rekel, da vidi, da je dober človek zato mu svetuje, da se naj drži svojih (naj ne pomišlja o prebegu na sovjetsko stran), če želi še kdaj živ priti domov in tako je tudi bilo. Ko je bil hudo ranjen, so mu nemški zdravniki prav čudežno spretno rešili življenje.

     • Steiermark

      Izgleda, da je v tisti vsesplošni oslabelosti in degenerirani celični strukturi, posledici lakote, tebe tudi spočel. Sedaj šele lahko razumem, zakaj takšne blodnje , predvsem protislovenske in protičloveške, ven mečeš. Bo kar posledica “podhranjenih celic”, ki si jih poerbal!

     • avtohtoni neandartalec

      Prosim?
      Nemčija je polna skritih grobišč, če dvomiš za zahodno, je menda jasno vsaj kako so se jim zahvalili Rusi na vzhodu, še začeli niso prekopavati vseh tistih kosti.

    • Steiermark

     Potem so pa verjetno, zamenjali “vrata” golega otoka ali kakšnega drugega komunističnega lagerja, z nacističnim! Tistega, kaj so pa počeli revolucionarne opice, v Kočevskem Rogu ali na drugih moriščih, ko so na koščke rezali duhovnike, jim vtikali njihove spolne organe v usta, izkopavali uči in jih vesili na ušesa, jim živim izrezovali srca in jih pustili viseti iz luknje, ki so jim jo izrezali na prsnem košu, pa tudi drugim nesrečnikom, ki so ljubili svojo domovino Slovenijo in se bali komunizma, tega pa najbrž niso videli ali pa imajo vseeno kosmate želodce, kot tile rdeči morilci, revolucionarji, ki so nam bojda prinesli svobodo….. Kakšno pa? Ali si debil ali pa se samo delaš, da si, ker normalen in pošten človek ni zmožen takšnih zblojenih upravičevanj in natolcevanj!

     • avtohtoni neandartalec

      Čista resnica, isto kot zgodbice o palčkih, v katere nekateri zgleda še vedno verjamete, če sklepam po tvojih basnih.
      Tekmujete kdo bo napisal kaj bolj brutalnega, samo za to se še gre zgleda.

  • kolesar

   Ogledalo, mogoče si bil prisoten ŽIVIH betoniranja v Hudi jami, morda tudi izjavil, “da v hudi jami je še prostora. Hudobija ne pozna meja in sramota za take izjave 70 let pozneje.

   • ogledalo

    ??

  • radames

   Zelo primitivno!

   • ogledalo

    Namesto, da bi se ukvarjali s sedanjostjo se primitivno ukvarjate s preteklostjo. In ne samo, da je primitivno. Obsceni so poskusi spreminjanja zgodovine! Kar nima nič skupnega z umrlimi, pobitimi. Med in po vojni!

    • radames

     Dokler nimamo razčiščene preteklosti, je prihodnost klavrna.
     Država ne sme stati na krvi nedolžnih ljudi. Država mora imeti trdne temelje, da lahko stoji. Na laži, na nepokopanih ljudeh država NE MORE obstajati.
     Ker za te zločine še vedno na najvišji državni ravni ni poimensko imenovan nihče, in tudi nihče ni bil sojen, je s tem povedano, da se ljudi lahko ubija. Če se to lahko dela in ne obsodi, je kraja in ropanje družbenega premoženja v milijardah prava malenkost proti neobsodbi množičnega pobijanja.

     • Jovo Jamnica

      Država lahko stoji na krvi nedolžnih ljudi. Ko so belci osvajali, so tam, kjer so se znašli prvič, pobili vse, kar je lezlo in šlo. Na takšnem temelju so danes, recimo ZDA…

     • radames

      To je bilo pred več kot 200 leti. Evropa pa je zibelka zahodne civilizacije. Tudi 2 svetovni vojni je skotila. Evropa ni Divji zahod! Če bi bilo tako, ne bi sodili nobenemu nacistu.
      Miselnost se razvija. Belci so v Ameriki mislili, da delajo prav. Toda v državljanski vojni skoraj 100 let kasneje zmagovalci niso neusmiljeno pobijali.
      Končala se je tako, da so zmagovalci sprejeli medse nekaj deset tisoč premaganih in sestradanih Leejevih vojakov in jih nahranili. Ker so dejali, da so to njihovi „bratje“ !
      Danes seveda težko najdeš Američana, ki bi trdil, da je bilo pobijanje Indijancev dobro dejanje.

     • Jovo Jamnica

      Odgovoril sem ti samo na tvoje vehementne trditve o temeljih, na katerih naj bi stala država. Če recimo veš, koliko je danes v ZDA, pripadnikov KKK, potem bodeš vedel, koliko Američanov še danes sodi, da je dober črnec, le mrtev črnec…

     • fmg9

      Koliko pa je v US pripadnikov KKK, Jovica?

     • Jovo Jamnica

      Preveč…

     • fmg9

      Malo, ampak drži (še toliko malo je preveč), vsekakor pa procentalno manj na prebivalca, kot je v Sloveniji pripadnikov bivšega kriminalnega političnega režima.

     • Jovo Jamnica

      Ja, ampak to z eksistenčnim pogojem obstoja države, nima zveze.

     • Steiermark

      seveda ne, ker nas “rešujete” vi turški hlapci…..

     • Steiermark

      vsi pametni …..

     • avtohtoni neandartalec

      Dober Obama je mrtev Obama, lol ;)
      Južnjaki so zarukani, samo to je problem, oni imajo pa v južni Ameriki potomce Španskih klerotalibanov, če se jim zdijo kaj boljši oziroma njihov rasizem itak izvira od tistih arabcev.

     • Steiermark

      Radomes, pa je tudi Evropa del divjeg zahod, vsj pri nas, v Sloveniji, kjer so srbsko komunistična divjaška plemena, kamor so položila svoje šape, povzročila reke krvi – slovenske in nihče jim ni sodil, sedaj se celo njihovi potomci zgražajo, da zakaj se še pa vedno govori o pobojih, saj je vendar to primitivno! Drugi, civilizirani klavci oz. morilci, ki so morili po Evropi, so bili justificirani, nam so pa morilci , zločinci, vladali vse do 1991 in nato ponovno njihovi potomci – gamad, še dnes, z vseh vej oblasti. Dokler se nebo počistilo s to svojatjo in se jim sodilo ter jih odstranilo iz javnega življenja, pri nas nebo miru in pravice! Kdo pa še je videl, d lahko v eni civilizirani deželi, zahodne Evrope, zločinci prevzamejo oblast in se naprej izživljajo nad nedolžnim narodom ter ga še naprej zasužnjujo! Domov z vsemi opicami s planeta opic – ker drugo ti niso! Celo tako perverzni so, da si dodeljujejo dodatke za partizansko klanje, da dajejo državljanstva in visoke penzije jugogolazni, ki nas je tlačila vse do 1991 in nam nato tudi vsilila vojno in so od nas Slovencev dobili brce v svoje balkanske debilne r….ti…. Ampak te gamadi nič ni sram, gre naprej, kot buldožer!

     • avtohtoni neandartalec

      Zanimivo je, da je Slovenija zgnila šele potem, ko do zapustili Srbi, pa tudi večini Hrvatov gre danes precej slabše kot pred državljansko vojno, medtem ko Hrvati prvega razreda živijo kot v drugi Švici, ampak na račun obubožane večine.

     • Pjevač tuge

      Srbiji gre pa fantastično po letu 91 kajnede ? Daj nehaj avtohtoni, Slovenija je za Srbijo kljub krizi ŠVICA NA KUBIK.

     • fmg9

      No, to ni res, da so belci pobijali vse kjer so osvajali in kjer so se znašli prvi.
      Kaj misliš, da se pred naselitvijo EU priseljencev v Ameriko, plemena niso pobijala in skalpirala med seboj pred tem na tem kontinentu?

     • Steiermark

      Kaj ste vi jugosi oz. srbi bili “beli osvajalci (bolj zapečeni, po turško), ki ste klali in osvajali ter si izmislili reek: Tamo gde stavi nogu srbin, je zemlja srpska. Bedak zagamani, jugobedaški!

     • avtohtoni neandartalec

      Srbi so ustvarili tudi nekaj dobrih proizvodov, eden od njih je Hrvaški narod.

     • Pjevač tuge

      Se ti vidi da si prosrbsko usmerjen ! Tipičen Slovenec ki je padel pod vpliv velikosrbskih lož ki imajo pri nas razvite lovke. V zadnjem času se jim se pridružil tudi Mandarić ki je prevzel Olimpijo, čeprav je to samo krinka za veliko večje posle ki jih pomaga utirati Janković svojim bratom !

     • Steiermark

      Saj zato pa imamo tako gnilo vodstvo države, ki nas vodi v pogubo, ker to počnejo potomci morilcev nedolžnih ljudi, ki so jih klali, v imenu revolucije in svojega pedofilskega in pederastičnega prašiča tita

    • if

     Zgodovina se piše skladno z dejatvi, oziroma sesuva se komunistične laž!

    • Steiermark

     Primitivno ogledalo se boji odgovarjati za posledice oz dejanja ki jih je zagrešil v preteklosti! Boste odgovarjali in še kako. Če ne tukaj, ker ste še vedno zaščiteni od zločincev, pa pred stvarnikom, ki vas bo pahnil na razpolago vašemu gospodu, ki ste si ga sami izbrali – satanu!

  • Vztrajnik

   Tudi ti ne boš izjema, samo brez večne luči.

  • garfi

   ti si že mrtev

  • Pjevač tuge

   Ti si tipičen izdajalec lastnega naroda, kaj boš ti nam govoril s čim naj bomo mi obremenjeni ?! Moti vas , da je bila Udba zločinska organizacija, enako kot Gestapo. To vas jebe, da je rdeča zvezda enaka kljukastemu križu. Dobro poznam take pičke kot si ti ogledalo !

 • montyamp

  Potomstvo polnilcev 700 HUDIH JAM , s svojim mentorstvom , vajenci Stalinovih glist , so rak rana razpadajoče Slovenije .
  KDAJ IN KJE JE MORILEC VZGOJIL NORMALNEGA NASLEDNIKA ???
  STRPNOST MED LOPOVI = = = SAMOMOR

  • ogledalo

   “Spomnite se, kako je slovenska desnica pred nekaj leti oznanila, da ima zdaj pa res vsega dovolj in da bo evropski in svetovni javnosti povedala, kaj se je v Sloveniji dogajalo takoj po II. svetovni vojni – da bo torej Bruslju in Londonu in Parizu in Washingtonu razkrila povojne poboje. Čas je, da svet izve resnico! Lahko da so prvaki desnice to potem tudi storili. Morda. Težko je reči, kajti kakšnega viharja nismo zaznali. Viharja? Nehajte: v resnici nismo zaznali ničesar. Nobenega odziva. Čudno, boste rekli: povojni poboji so velika zgodba! To bi moralo odmevati!

   Odgovor na vprašanje, zakaj se Evropa in svet ob »resnici« nista in ne bi stresla in zakaj povojni poboji niso in ne bi postali globalni »škandal«, dobite v knjigi Podivjana celina (Savage Continent, 2012), ki je – v prevodu Brede Biščak – izšla tudi pri nas in v kateri britanski zgodovinar Keith Lowe opisuje, kaj se je v Evropi dogajalo takoj po II. svetovni vojni. Zgodba o Evropi takoj po vojni »ni zgodba o obnovi in rehabilitaciji«, ampak »zgodba o poti v anarhijo«.
   In Lowe opisuje prav to – anarhijo. Toda takoj poudari: »Kolikor sam vem, ni v nobenem jeziku izšlo delo, ki bi nadrobno opisovalo dogajanje po vsej celini – tako na Vzhodu kot na Zahodu – v tem prelomnem in nemirnem času.« Ne brez razloga, pravi: šlo je za tak kaos, da ga je tako rekoč nemogoče opisati. »Na neki način poskušam doseči nemogoče – opisati kaos.«
   In v tem je problem: celotna Evropa je bila takoj po vojni en sam kaotični, anarhični, neopisljivi poboj.”

   • radames

    In kje so grobovi po vsej zahodni Evropi? Tam ni bilo tajnega zakopavanja!

    • ogledalo

     “Povojni poboji so bili le del tega kaosa. Kolaborante so povsod označevali za »golazen«, »stekle pse« in »podgane«. Povsod so pozivali k »dnevu obglavljenja«. V Belgiji je »kolektivna mržnja že spominjala na versko gorečnost«. Neki nizozemski zdravnik je zapisal: »Globoko sovraštvo do kolaborantov in želja po maščevanju sta se tako razpasla, da je bilo takšno ali drugačno kaznovanje neizogibno.«
     Tarče maščevanja so bili voditelji, politiki, župani, upravniki, uradniki, grofi, baroni, industrialci, trgovci, odvetniki, novinarji, orožniki, kmetje, duhovniki, prostitutke – vsi, ki so se nasmihali nacizmu. »Med osvoboditvenim kaosom so nizozemske in belgijske kolaborante naglo usmrtili in jim požgali hiše, medtem pa je policija vse to brezbrižno ali celo odobravajoče opazovala. V Italiji so trupla fašistov razobesili po ulicah, kjer so jih mimoidoči lahko obrcali ali popljuvali.«
     Kolaborante so mučili, posiljevali, pohabljali, linčali. V Franciji, kjer so kolaborantom rutinsko iztikali oči, jim v jamice vstavljali hrošče ter jih potem zašili, so nekemu grofu »raztrgali kožo med prsti na rokah in nogah, mu zdrobili dlani in stopala, ga večkrat zabodli z razbeljenim bajonetom, nazadnje pa so ga dali v kad z bencinom in zažgali.«
     V Belgiji so pobili »le« 265 kolaborantov, na Nizozemskem »le« sto, toda v Franciji so jih pobili 9000, v Italiji pa od 12 tisoč do 20 tisoč. Zakaj? »To so storili zato,« pravi Lowe, »ker so le redki verjeli, da bodo fašisti obsojeni tako, kot si zaslužijo, če jih bodo prepustili italijanskim sodiščem … Resničen problem in poglaviten vzrok, zakaj so se množice tako rade zatekle k linčanju, sta bila v tem, da so mnogi videli maščevanje kot edino pot do pravice.« Ali kot je rekel britanski pariški veleposlanik Duff Copper: »Dokler ljudje verjamejo, da bodo krivci kaznovani, so jih pripravljeni prepustiti zakonu, ko pa začnejo o tem dvomiti, vzamejo zakon v svoje roke.«
     Relativiziranje krivde je sporno, ker vodi v relativiziranje fašizma in holokavsta, ker torej to, kar se je dogajalo takoj po vojni, moralno izenačuje s holokavstom. To je nespodobno. In nevarno.”

     • radames

      Ja, bila so maščevanja! Pri nas so bili vsi poboji na DRŽAVNI RAVNI, saj je tako ukazalo najvišje vodstvo države, ki je za to raboto dalo na tisoče in tisoče vojakov v KNOJ-u in armadi.

      Iz sarajevskega časnika:

      Značajan doprinos u razotkrivanju komunističkoga režima bivše Jugoslavije dao je i Savez udruga bivših političkih uznika i žrtava komunizma u Bosni i Hercegovini.

      U njihovu nedavno prihvaćenom dokumentu Sarajevska rezolucija tvrdi se da je u bivšoj Jugoslaviji u samo šest godina poslije II. svjetskog rata likvidirano 668.000 političkih neistomišljenika. U Rezoluciji BiH političkih zatvorenika koja je upućena i Vijeću Europe, Europskoj uniji, NATO-u i brojnim relevantnim adresama navode se javnosti do sada nepoznate stravične pojedinosti o izvješćima tajnih jugoslavenskih službi.

      Tako se citira dio izvješća poslijeratnog zloglasnog ministra unutrašnjih poslova i šefa tajne policije u SFRJ Aleksandra Rankovića iznesenog na Skupštini u Beogradu 1. veljače 1951. “Kroz naše zatvore je između 1945. i 1951. prošlo 3.777.776 uhapšenika, a likvidirano je 668.000”, naveo je tada Ranković.

      Takole pa so izgledali poboji na državni ravni v zahodni Evropi:

      Norveška: prebivalcev 3,300.000. Po končani 2. svetovni vojni usmrčenih 25 oseb.

      Danska: 3,85 mil. preb – usmrčenih 46

      Nizozemska: 9 mil. – 42

      Belgija: 8 mil. – 277

      Luksemburg 270.000 – 15

      Kanalski otoki 97.500 – 0

      Francija: 42 mil. – 10.791

      SLOVENIJA 1.5 mil – 14.000

      vir: Boris Mlakar, Epuracija in povojne žrtve v Zahodni Evropi, Prispevki za novejšo zgodovino 1996, str. 204-214

     • Caetano

      Ja in pa tudi v zahodni Evropi so v glavnem te divje poboje izvajali prav komunisti. Ni pa res, da ni bil zaradi tega nihce od njih preganjan. Tudi v Jugoslavijo se je takoj po vojni zateklo veliko ital. komunistov, ki so jim v Italiji sodili zaradi izvensodnih pobojev.

     • radames

      Ja, sem bral. Eden je celo k nam hodil stalno na dopust in pri nas tudi umrl. Sem pa pozabil kdo je to bil.

     • Caetano

      Bilo jih je precej. Kar nekaj so jih potem po informbiroju tudi nasi poslali v jug. taborisca. Se v 90. je pri nas zivel neki Mario Toffanini. Mislim, da v Sezani. Pravili so mu tudi Giaca, ker je nosil jakno na kateri je bilo vsitih vec rdecih zvezd.

     • avtohtoni neandartalec

      Če so pa celemu plametu dopovedovali, da so iz Atlantide, buržuazija je bila tako izrojena, da,se jim je popolnoma zmešalo. Kako je to mogoče?
      Preprosto, to ke bil čas, ko sta se mešali realnost in ideologija, ni še bilo sekularizma, verske vodje so imeli vpliv na celotno javno sfero, ljudje so bili polpismeni in so verjeli v karkoli, drugi so se streznili in vzeli znanost resno, rezultate so imeli ored očmi, znanstvena fantastika se je začela ločiti od domišljijske fantastike in globalna zavest o življenju, vesolju in sploh vsem se je začela oblikovati ter spreminjati.

      Od kod toliko neznanih žrtwv, nacisti otrok niso rojevali ampak kotili, hoteli so ustvariti raso Suoermanov, mlada blodn in plavooka dekleta so zapirali v posebno vrsto mladimskih kampov, lker so jih oplajali nacistični oficirji in vojaki, otroke so rojevale enega za drugim. Tistih bastardov nihče ni pogrešal, nihče jih ni poznal in štel, razen vojska, to niso bili normalni ljudje ampak hibridi, s popolnoma opranimi možgani, vokska je uničila sezname in do danes nihče ne ve koliko jih je bilo in kje so končali, zagotovo pa gre za milijome človeških nacističnih dronov, ki so preplavili Evropo in svet.

     • Steiermark

      Neandertalec, kdo te je naučil takšne zgodovine, ki ne obstaja v takšni obliki ampak velja edino za marksistično stalinistične sataniste….. edino oni so posiljevali , potem pa, če so njihove spolne sužnje tudi rodile, so otroka in mater, največkrat kar živa zakopali! Malo razmisli, kaj iz tvoje skisane neandertlsko jugoistične pameti uhaja – strupeni hlapi, nevarni tudi za okolje! Ali pa si morda ti eden izmed tistih “hibridov”, ki jih nihče nebi pogrešal , to da imaš oprane možgane se opazi na daleč…..Ali takšne bolane pišeš, ker si sam čisto nasprotje “blond” rase in bi jih rad, po srbjansko prikazal za duševne bolnike, medtem ko si to sam?

     • avtohtoni neandartalec

      Mene so učile knjige in resne produkcije kot npr. BBC, že youtube je poln dokumentarcev in si jih poglej, pa boš tslakoj vidrl, da 2.sv ni bila samo še ena vojna. Tudi Atlantido si nisem izmislil ampak so nacisti to res verjeli, osnova Nemške idrologije je bila okultna mistika.

      Če si ti Hrvat, jaz zato še nisem Srb, daj si že enkrat dopovedat.

     • Pjevač tuge

      Veliko narodov temelji na mistiki oziroma mitih. Tvoji Srbi so šli leta 91 v vojno z Mitom na Kosovem polju 1389….

     • Pjevač tuge

      Naprimer Sovjeti so tudi delali na mistiki, samo do kod so segli je pa vprašanje. Veliko ljudi se smeje tem teorijam, čeprav je mnogo stvari takšnih da jih tudi najboljši umi antizarot ne morejo spodbiti, Projekt Velikan na poljskem naprimer, ker si načitan verjetno poznaš ta orjaški podzemni kompleks, kjer pa niso izdelovali samo raket V 2, ampak so delali še marsikaj drugega.

     • radames

      “ker so le redki verjeli, da bodo fašisti obsojeni tako, kot si zaslužijo, če jih bodo prepustili italijanskim sodiščem”

      Ob kapitulaciji Italije so partizani imeli vse fašiste “na razpolago”. Zavarovali so jim celo pot umika iz Ljubljanske pokrajine. najvišji partijci so se rokovali z italijanskimi generali!!! Niti enega niso prijeli in mu sodili za streljanje talcev in požiganje vasi.
      Danes pa še vedno ZZB tuli, da niti eden fašist ni bil sojen.
      Raje nehaj, ker se krepko streljaš v koleno.
      Ti nimaš občutka za krivice, nimaš niti malo empatije.

     • if

      Prebivalci otočja Chanell Islands, del Velike Brianije, so kolaborirali z nacisti vsa leta.
      Zaradi kolaboracije z okupatorjem VB ni nobenega zakonito ali nezakonito usmrtila, oziroma, vsi so ostali še naprej svobodni državljani VB.

     • radames

      Britanske oblasti so jim celo svetovale, naj bodo lojalni do nemških oblasti in naj se ne upirajo.

     • Caetano

      Res je. So pa na otoku razpredli obv. sluzbo za Angleze. Nemci so se sicer tam drzali vojnega prava. Odpor se ne vodi nepremisljeno, ampak glede na razmere premisljeno. Ce ni v ozadju kaj drugega seveda..

     • Steiermark

      Saj pa ja vemo dobro, da so pred 39 letom, cela Evropa, tudi Angleži, bili na strani Hitlerja, samo kasneje, ko se je pokazalo, da imajo lahko koristi, če se obrnejo proti njemu, so to tudi storili!

     • Steiermark

      ja, stalinovi in titovi kolaboranti – stekle podgane, so Ljudi označevale z imeni, ki so edino njim pripadala!

     • Pjevač tuge

      In ti s ponosom nosim rdečo zvezdo, ki je po tvojem osvobodila Slovenijo 45 leta ? Slovenija 45 leta ni bila osvobojena ampak je iz ene okupacije padla v drugo, ki se je izkazala še za mnogo hujšo od tiste ki je trajala le 4 leta.

     • željudin

      lepo si zapisal…v 42 milijonski franciji so pobili 9000 kolaborantov…v 1,5 milijonski sloveniji pa 15000…ti to kaj pove ?

      če zdaj “relativizirava” zadevo na francijo…če bi bili francoski serijski morilci tako krvoločni kot slovenski serijski morilci, bi morali v 42 milijonski franciji pobiti 420 000 ljudi…in ne 9000

      daleč, daleč je bila slovenska družba takrat od civilizirane evrope…

     • macon

      Res, da so povsod pobijali, ampak obstaja pomembna razlika, ki so jo tvoji levi viri zamolčali. Cele divizije vojakov so pobijale, prevažale in zavarovale teren samo pri komunistih, na zahodu niso počeli množičnih izvensodnih usmrtitev za katere rabiš tisoče udeleženih in sistemsko logistiko.

    • Steiermark

     To znajo odlično opravljati, po vzoru stalina, rdeče stekle podgane!

   • radames

    Ti vse to o dogajanju v zahodni Evropi pišeš zato, da opravičuješ, relativiziraš in zmanjšuješ krivdo jugoslovanskih komunistov, ki so množično pobijali POLITIČNE NASPROTNIKE. Mnogo jih je bilo pobitih, ki s kolaborantstvom niso imeli nikakršne zveze. Pobiti so bili tudi partizani, ki komunistom po politični liniji niso bili všeč.
    Pri nas je šlo za komunistično revolucijo, ki MORA odstranti vse politične nasprotnike.
    Pišeš iz podlosti, ne pa zaradi dejstev.

 • avtohtoni neandartalec

  Kunstlka so zjebali, bomo brali pa blog od Gorenjaka, ki je meni osebno tudi manj melodramatičen in bolj zanimiv.

  • Steiermark

   Vsi prav dobro vedo, kaj počenjajo “miličniki” Slovencem – še vedno se izživljajo nad pošttenimi državljani, jih oglobljajo , ker so jim tako naročili “oni na vrhu” in sami nimajo toliko pameti v glavi, da bi se jim uprli, ker posledično oz. kasneje, ko jih ti rdeči podganarji , ki si zmišljujejo takšne zakone in globe, več sto E za 11 km prehitre vožnje in 5 točk -, jih bodo odvrgli kot kos dreka (samo čakam, kaj se bo dogajalo ob begunskem navalu, ali jih bodo ponovno obravnavali kot nebodigatreba in jin ne dali jesti , niti piti….. in prav jim naj bo, hlapcem zblojenih rdečuhov, ki privijajo narod, dokler kakšen “šrauf” nebo popustil pri ljudeh, potem pa….., nedolžne “naredijo za kriv” (tudi z lažnimi izjavami – lopovi pač….), medtem ko rešujejo svoje gangsterske prijatelje – psihopatske nasilneže ter njihovo krivdo pripišejo žrtvi, nakar pokvarjeni sodniki to smo potrdijo in ti pošljejo sodbo, brez možnosti pritožbe. Čisto po psihopatsko komunajzarsko – diktatorsko. So pa res prave svinje….. Kaj čemo, to imajo v krvi, DNK rdečih titoističnih zveri!

   • avtohtoni neandartalec

    Yep, opozicija mora zavrniti zakon o registraciji koles z motorjem in odpraviti tudi nezskonit in popolnoma neučinkovit prometni zakonik, ki so nam ga vsilili šalabajzerji iz Pahorjeve vlade.
    Zelo pomembno, ampak zgleda bi rada tudi opozicija predvsem kasirala, ne razumem kaj čakajo, pri tem bi jih vsi podprli.

    • Pjevač tuge

     Pazi se ! Imam informacije da te spremlja SOA ( Sigurnosno-obavještajna agencija ) iz Hrvaške !!!! In to Daniel Markić osebno, Baje je Daniel Markić got po poreklo, in prihaja iz votle zemlje da te za vuhe potegne !

     • avtohtoni neandartalec

      Nimam nobenega straha, imam čisto vest, do Hrvatov se obnašam isto kot do vseh drugih, politika in ideologija sta pa druga stvar, tudi jaz se ne spravljam na nikogar, če pove kaj misli in se zato tudi oni ne bodo na mene.
      Sovraštvo širijo profesionalni lažnjivci in skorumpirane barabe, tudi Hrvati bi imeli radi mir pred takimi, glede vsakdanjih problemov se odlično razumemo.

     • Pjevač tuge

      Vseeno si na muhi tajnih hrvaških služb. Rožle je zvrtal da Hrvatje pripravljajo svojo različico Abwehr samo zaradi tebe !

     • avtohtoni neandartalec

      Rožle mogoče, Hrvati niso tako žleht..

     • Rožle

      Pomoje da je biu prej …Kekec…
      on je kriv…

     • Pjevač tuge

      Pa da ne boš paničen, boj se ti svojih ta rdečih. Ker vidim da imaš vseeno nekaj še v glavi, te bodo hitro zaklali v imenu revolucije. Največje prasice so ravno ta rdeči, oni najprej pobijejo svoje ! Mi nismo takšni, čeprav nas opisujete kot nejhujše med najhujšimi.

     • avtohtoni neandartalec

      To imaš pa popolnoma prav, rdečekožci se ga napijejo in se jim zmeša, potem ne poznajo več nikogar.

 • garfi

  mogoče bodo nekoč snemali kriminalke in grozljivke
  materiala je dovolj

 • Ludvik Poljanec

  mi nimamo policistov ampak miličnike preoblečene v policiste.Sploh ne izvršujejo konvencije,ustave,evropskega kodeksa policijske etike niti 4.člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije,ki jim je popolnoma odvzel sodno funkcijo oni pa še kar naprej kasirajo,kasijo,kasirajo…. ADIJO PAMET IN RAZUM.

 • ney

  V zadnjem stavku vidim podobnost za motiv Kramberger in Cankar…

 • nevtrino

  Kdo bolj kakor kriminalisti obvladajo tovrstne zadeve ? Kriminalni kriminalisti …

 • tarantela

  Hm, kdaj pa o Krambergerju?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!