Policija ugotovila že 245 sumov kaznivih dejanj s področja bančne kriminalitete. Sodišča niso obsodila niti enega

Vrhovno sodišče- simbol krivosodja

Poslanec SDS Anže Logar je 2. novembra letos na Vlado RS naslovil poslansko vprašanje v zvezi s pregonom bančne kriminalitete. V odgovoru, ki ga je posredovala  vlada, je med drugim zapisano, da je policija do 28. oktobra letos evidentirala oziroma zaznala 245 sumov kaznivih dejanj s področja bančne kriminalitete. Evidentirana škoda je ocenjena na več kot milijardo evrov.

Policija je že zaključila 187 primerov. Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja je na tožilstvo podala 90 kazenskih ovadb za 116 kaznivih dejanj in 56 poročil za 71 sumov kaznivih dejanj, za katere so ugotovili, da ni podlage za kazensko ovadbo.

Ugotovljena škoda na podlagi podanih kazenskih ovadb, s katerimi so bile oškodovane banke, je 342 milijonov evrov. Trenutno ima policija v obravnavi še 58 nerešenih sumov kaznivih dejanj z ocenjeno škodo 432 milijonov evrov. V zvezi s tem še zbirajo dokaze in obvestila za uspešno izvedbo kasnejšega kazenskega postopka.

Vlada je podatke o kazenskih ovadbah oziroma naznanilih sumov storitve kaznivega dejanja pridobila od državnega tožilstva. Odgovori posameznih okrožnih državnih tožilstev zajemajo podatke od leta 2014 do začetka decembra letos.

Na Okrožnem državnem tožilstvu v Celju so lani prejeli eno kazensko ovadbo banke zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski družbi. V tem primeru je bila banka oškodovana za 21.600 evrov. Zadeva je trenutno v fazi preiskave, zahteva zanjo pa je bila vložena 28. avgusta 2015. Letos je Okrožno državno tožilstvo v Celju prejelo poročilo zoper dve osebi zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja, ki naj bi povzročili za 3.300.000 evrov škode. Ta primer je še v fazi predkazenskega postopka, kakor tudi kazenska ovadba zoper eno osebo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, ki naj bi povzročila škodo v višini 1.070.000 evrov. Za oba primera policisti še zbirajo obvestila.

Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je podatke pridobilo pri Strokovnem informacijskem centru v času od 1. 1. 2014 do 10. 11. 2016. Obravnavali so 20 zadev zoper znane storilce, ki so oškodovali banke. Skupna škoda znaša 278.524 evrov, od tega je po dveh sodbah ugotovljeno pravnomočno oškodovanje za 18.830 evrov. Na ljubljanskem državnem tožilstvu sta dve obsodilni sodbi postali pravnomočni, oprostilnih in zavrženih sodb pa nimajo.

Po podatkih Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru je bila vložena ena kazenska ovadba na podlagi predhodne pisne prijave Banke Slovenije. Po opravljeni preiskavi je zadeva, ki naj bi povzročila oškodovanje banke v višini 5.554.919,20 evrov, v reševanju pri pristojnem državnem tožilstvu. Ostala okrožna državna tožilstva kaznivih dejanj, ki so povezana z notranjo bančno kriminaliteto, niso obravnavala, je zapisano v odgovoru vlade, ki ga je v zvezi s poslanskim vprašanjem prejel Anže Logar.

Branka Jurhar

 • Novakec1

  Lovijo majhne ribce, tavelke pa mimo plavajo in se veselo redijo.

  • slosin

   Ali drugače rečeno:tolčejo po muhah, sloni pa mim bežijo…

   • karpelec

    Te je lažje polovit.

 • RATATA

  Zakaj mora ravno Nam vladati skropucal socio komunismus?

 • PIA PlA

  Obtoženi za bančni kriminal je stal pred sodnikom. Dobil je štiri mesece.
  “Kazen bi rad nastopil šele po sanaciji bank,” je poprosil.
  Sodnik ga je vprašal: “Kakšne vzroke pa imate?”
  “Poklicne, gospod sodnik, poklicne!”

 • montyamp

  Kandelabri čakajo .

 • Kučko pod pručko

  Če bi bil Kučan človek, kakršen naj bi bil prvi predsednik samostojne Slovenije, bi bilo pri nas zelo malo kriminalcev, ki bi kradli kot srake in ropali ter uničevali podjetja in banke. Ker pa je bil prav on pobudnik brezmejnega bogatenja svojega klana, da si je z naropanim denarjem pridobil praktično neomajno oblast, je šla Slovenija po žalostni poti.

  Zato bom, kot že ničkolikokrat doslej še enkrat napisal, da dokler bo Kučan, tvorec vsega zla, ki se je zgrnil nad nas, živel, toliko časa s Slovenijo ne bo nič bolje. Enostavno za to nimamo pogojev, ker ima trdno v rokah vse bančništvo, medije, sodstvo in represivne organe.

  Ko pa bo narava pobrala svoj davek, se bodo njegovi nasledniki za oblast kar sami pobili med seboj, s tem pa omogočili demokratičnim strankam, da bodo popeljale Slovenijo v lepše čase!!!

  • samsara

   Kučofevd.

 • RealRevolution

  Ni vsak slovenec Alenka Bratusek “dobra govorka angleskega jezika in sposobna premijerka slovenije” .
  V resnici je SLOVENC zelo mocn kmecki narod…Zelo!
  Ampak ne da se mu v veliki meri ubadat z oblastjo.Raje pridno in marljivo dela.Na to treba bit ponosen ceprav ga to po drugi strani tepe.Treba poudarjat v svet “kmecki ljudje”.In lahko bi imeli cebelo v grbu saj ponazarja marljivo delo.
  Ze nasi skakalci dosegajo odlicne rezultate in so velesila v tem.Ceprav po “ne naravnih” pogojih bi gdo mislil da so avtsajderji.In to je samo delcek taksnih uspehov…
  Ce bi drzava prav funkcionirala enkrat bi bili v velikih sportih velesila ceprav smo mali.Vec moznosti,podpore in ciljev za kaj takega.In pri drugih receh tudi.
  Martin Krpan bi zdaj spet prisel prav ko nam turki spet vdirajo.
  Enega se da lazje zatret,ce bi jih imelo vec “Krpana v seb” bi bili zmagovalci.

  Glede clanka pa: enostavno nimamo pogojev za kaj drugega.
  Ampak ce se volkovi med sabo raztrgajo za oblast se bodo ljudje obleceni v volcji kostum tudi.

  • ogledalo

   Kdo ti je sestavil tole, da tlačiš pod vse članke? Sam ne zmoreš?

 • althar

  Banke so doslej požrle že 6 milijard davkoplačevalskih evrov, oni pa nam o treh ovadbah za 30.000€? Pa dobro, koliko časa bomo še prenašali tole udbomafijsko sranje?

 • pajot

  Nikom nije lepše,nego nam,samo,da je tako svaki dan.

  • stajerc5

   Pacek, nisi se podpisal z: “Nasi”!!

 • Olga

  Volitve so edina rešitev!

 • montyamp

  Islandci so po kratkem postopku opravili z banditi : : :

  http://www.sinteza.co/resitev-krize-po-islandsko

 • stajerc5

  V mocvirju so nasli 18.830 evrckov? Ahahahahaaaahhaaaaahaaaaa, uuuuuaaaa, ahaahaaahaa…
  No ja, na stajerskem so izgleda vsaj malo bolj “zagnani”, ampak- mhhh, ahahahahahahahaaaaa…
  Nova, prosim, ne vec taksnih clankov, ker mi bo trebusna prepona “crknila”! Ne vem, kaksna je cakalna doba za sivanko in cvirn!

 • ogledalo

  9.2.2013…..»Največja težava Slovenije je večmilijardna bančna luknja. Sestavlja jo 16 povezanih konglomeratov, ki so večinoma v lasti članov Foruma 21. Luknja ima jasno prepoznavne botre in barvo. Po grobih ocenah se je iz državnih bank in podjetij prelilo v okrilje tranzicijske levice med 200 in 500 milijoni evrov na leto.«

  Zato se Damjan v zapisu vprašuje, ali je možno, da je Janša za trenutek izgubil prištevnost. »Ta bančna luknja je namreč nastala izključno v državnih bankah in nastala je izključno v času 2005–2008, ko je te državne banke nadzirala vladna koalicija pod vodstvom Janeza Janše. Kdo je tukaj nor?!« Damijan opozarja, da je leta 2005 vlada »aktivno pomagala Igorju Bavčarju in Bošku Šrotu pri prevzemu Mercatorja (pri čemer sta jima državna Kad in Sod še dala posojila za prevzem, pred tem pa dokapitalizirala Mercator). Dejstvo je tudi, da sta Kad in Sod leta 2007 sodelovala pri menedžerski privatizaciji Merkurja, tako da sta se iz njega umaknila s prodajo deležev Savi. Ista Sava pa je deleže prodala Merkurjevim menedžerjem, pri čemer je bil večinski lastnik Save tedaj državni Sod.«Damijan se zato vprašuje, kaj nam torej hoče povedati Janez Janša. »Da je kot predsednik vlade v obdobju 2005–2008 aktivno pomagal ‘tranzicijski levici’ pri ropanju državnih bank?! Da je morda slabo opravljal svoje delo, ker njegova vlada ni imenovala dovolj dobrih nadzornikov v državnih bankah? Da je morda slabo opravljal svoje delo, ker njegova vlada ni prodala večinskega deleža v NLB in tudi NKBM? Da je morda slabo opravljal svoje delo, ker njegova vlada ni imenovala dovolj dobrih direktorjev Kada in Soda?« »Toda zakaj je sedanja vlada pod vodstvom Janeza Janše istega Petra Ješovnika, podpredsednika nadzornega sveta NLB v času prejšnje Janševe vlade, ki je očitno gledal stran pri ‘bančnem ropu stoletja’ v banki, ki jo je nadziral, lani imenovala za predsednika uprave AUKN, ta teden pa za v. d. predsednika uprave državnega Soda?! Zakaj je sedanja Janševa vlada istega Marka Pogačnika, ki je v času prejšnje Janševe vlade vodil državni Sod, ki je omogočil Bavčarjev in Šrotov prevzem Mercatorja in menedžersko lastninjenje Merkurja, prejšnji teden imenovala za državnega sekretarja na ministrstvu za finance?!« V zapisu na svojem blogu Damijan čaka na pojasnila na vprašanja, povezana z opisanim dogajanjem, in sicer: zakaj Janševa vlada kadre, ki so očitno slabo opravljali svoje delo in »omogočili ‘bančni rop stoletja’, danes ponovno imenuje na najvišje položaje? Zakaj sedanjo vlado vodi isti predsednik, ki je soodgovoren za ‘bančni rop stoletja’? Zakaj isti predsednik vlade Janez Janša danes javno protestira proti katastrofalno slabemu predsedniku vlade Janezu Janši v obdobju 2005–2008?«

  • stajerc5

   Hej, dober komentar! Dolgo, dolgo se ze nisem tako nasmejal! Poiskusi najti se kaj od Mencingerja, da mi bo popoldan prej minil, hehehe…

  • pajot

   He,he,he,ti si fenomen.

  • macon

   Vlada ne nadzira bank, nadzira jih Banka Slovenije. Razčisti si že osnovne pojme, ker imaš v glavi totalitarno komunajzarsko brozgo. Izvršna oblast se ne vtika v podsisteme, ker ima zadosti dela z zakoni in parlamentarno proceduro. Na tv sem večkrat videl Bajuka, ki je rekel, da so mu na BS zagotovili, da je v bankah vse v redu, NLB pa Janševi vladi ni hotela pokazati kreditnih map, ker je bila to njihova poslovna skrivnost. Poleg tega so po bankah vseskozi vedrili kadri levice.

   Damijan, ekonomist na štrikcih levega režima je res relevanten s svojim laganjem.

   • domovina mili dom

    Ta osebek se še ni postavil pred ogledalo. Ker se boji, da bi njegova levica postala desnica. Taki potem po bifejih nategujejo ljudi z bedarijami.

   • indijanka

    Ne vem, kaj naj si mislim o Damjanu. Ne berem ga od dneva, ko je zapisal, da mu je šele po letih jasno, da se vse banke srečujejo z istim tveganjem, le rešujejo ga drugače. O njegovem sestavku o Hypo banki sem dolgo razmišljala.

  • MEFISTO

   Kdo je tukaj nor?

   Poleg Damjana tudi ti.

  • RATATA

   Trdno v sedlu jezdijo Slovence rdečeforumaški jokerji.

 • domovina mili dom

  Sedaj bo rdeče sodstvo obsodilo rdeče kriminalce. To bo to, da. Zapreti “prebivalce” F21, komplet, to bi avtomatsko bilo zadoščeno pravici.

  • RATATA

   Polovili bi jih lahko z ribiškimi mrežami.

  • karlina

   TOČNO !!!!!!!

 • Vrhovni sodnik

  A pol bo forum 21 v arestu.

 • karlina

  Pa kaj se čudite, saj vendarle ja zivimo v demokratični in še kako zelo moralni , etični in pošteni drzavi, kajne gospod predsednik Cmerar. SRAMOTA !!!!!!

 • Unikatna

  V imenu demokracije se lahko dela vse!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!