V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve uresničili 25-letne sanje. Postavili so muzej slovenske osamosvojitve

Foto: R.F.K.

V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) so uresničili 25-letne sanje. Postavili so Muzej slovenske osamosvojitve. V prostorih VSO, na Cankarjevi cesti 11 v Ljubljani, kjer se muzej tudi nahaja, pa je potekala slavnostna otvoritev muzejske zbirke.

“Naravnost sramota je, da slovenska država po 25., 26. letih nima muzeja slovenske osamosvojitve. Imamo muzej novejše zgodovine, imamo celo kopico muzejev, ampak vsaka resna, spodobna država, ki nase kaj da, bi morala imeti muzej osamosvojitve,” je dejal Aleš Hojs, predsednik združenja VSO.

V Muzeju slovenske osamosvojitve je vse, kar je bilo ključno za slovensko osamosvojitev
V samem muzeju je moč videti, da je ta izrazito vsebinski. V muzeju je opisano vse, kar je bilo ključno za slovensko osamosvojitev. Koncept je postavljen tako, da ko se vstopi v stavbo, so v prostoru na desno predstavljena Majniška deklaracija, začetki demokratizacije v Sloveniji, imajo celo relikvijo, ki jo je podaril Janez Janša. Razstavljene so tri zelo pomembne vrste vojaškega orožja, ki jih je za priložnostno otvoritev posodila Slovenska vojska.

V muzeju se nahaja tudi rekvizit, ki je v tem trenutku najbolj cenjen oziroma vreden: v vitrini so razstavljene kopija sablje, originalna pištola z orožnim listom, najpomembnejšega človeka slovenske osamosvojitve, Jožeta Pučnika.

Foto: R.F.K.

Aleš Hojs, predsednik združenja VSO (Foto: R. F. K.).

Aleš Hojs, ki je odprl muzejska vrata, se je uvodoma zahvalil vsem članom, simpatizerjem, sponzorjem, donatorjem in vsem, ki so kakorkoli pripomogli k prvemu koraku vse do končne ureditve Muzeja slovenske osamosvojitve. Hojs verjame, da bodo tudi v prihodnje po svojih močeh pomagali, da bo muzej tehnično in vsebinsko verodostojen pomnik časom, ko smo si Slovenci izborili svojo državo.

Hojs je za Nova24TV dejal, da je muzej namenjen izobraževanju mladih in tudi tistim, ki so že starejši. Muzej je nastal, da je mogoče slovensko osamosvojitev prikazati dokumentirano in razumljivo skozi zbirko, ki ponazarja to najpomembnejše obdobje Slovenske zgodovine. “Težko rečem, da je v tako kratkem času, kot smo ga imeli od nakupa teh prostorov do današnje slovesne otvoritve muzejske zbirke ta prostor dokončno izpopolnjen, zato seveda vabimo vse, ki razpolagajo s kakršnimi koli eksponati, da jih podarijo našem muzeju. Tukaj jih bomo z veseljem razstavili,” je še sporočil Aleš Hojs. Dodal je še, da bodo v naslednjem letu poskušali muzejsko gradivo nadgraditi, torej v samih prostorih urediti tudi avdio vizualno predstavitev, kar pomeni, da bi s projektorji, televizijskim oziroma filmskim materialom zadevo še bol celovito predstavili in seveda na nek način tudi popestrili.   

Predsednik združenja VSO je spomnil tudi na to, kako so si v Združenju že tretjo leto zaporedoma prizadevali, da bi najpomembnejše obdobje naše zgodovine, našo osamosvojitev, predstavili tudi s tematskim muzejem, ki bi bil posvečen le temu zgodovinskemu obdobju.

Janković dejal, da primernega prostora za muzej nimajo, Cerar pa niti odgovoril ni
Tako so že v letu 2014 na MORS naslovili prošnjo za možnost pridobitve ustreznih prostorov, a so prejeli odgovor, da primernega prostora v središču Ljubljane nimajo. Nato se je septembra 2015 kot predsednik Združenja VSO sestal z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, ki je pozdravil idejo o postavitvi takšnega muzeja, a je tudi on dogovoril, da mestna občina ne razpolaga s primernim prostorom v centru Ljubljane. Sledila je prošnja Ministrstvu za kulturo, kjer so prav tako odgovorili, da primernih prostorov nimajo. Nazadnje so se obrnili še na predsednika vlade, Mira Cerarja, s predlogom, da bi se del prostorov na Beethovnovi ulici, ki so že vrsto let prazni in nevzdrževani, namenili muzeju slovenske osamosvojitve. Slednji niti odgovoril ni. Od vseh naprošenih so tako dobili negativne odgovore, zato so zbrali vse napore in  pridobili lastniške prostore, namenjene Muzeju osamosvojitve.

Naložbo v prostore so financirali deloma z lastnimi sredstvi
Predsedstvo Združenja VSO je na svoji seji v začetku septembra sprejelo sklep, s katerim je predsedniku dalo mandat za pripravo vzdržne finančne konstrukcije in izvedbo nakupa prostorov, primernih za muzej. Tako se je še v istem mesecu ponudila priložnost nakupa ustreznih prostorov v samem centru Ljubljane, na Cankarjevi 11. V Združenju VSO smo naložbo v prostore financirali deloma z lastnimi sredstvi (članarina, sponzorska sredstva in donacije), deloma pa z dolgoročnim kreditom, katerega odplačilo glavnice in obresti ne presega sredstev, ki jih zberejo s članarino in donacijami.

Obiskovalka muzeja (Foto: R.F.K.)

Obiskovalka muzeja (Foto: R.F.K.)

Vtisi prvih obiskovalcev so bili nadvse pozitivni
Obiskovalci so z navdušenjem dejali, da so zelo veseli, da je prišlo do otvoritve tega muzeja. Zahvalili so se tudi Alešu Hojsu, ki mu je uspelo odpreti muzej. Mladino, dijake in študente pa so pozvali, naj muzej obiščejo in spoznajo zgodovino slovenskega naroda, ker Slovenci moramo poznati svojo zgodovino, da gremo lahko v prihodnost.

Otvoritve so se udeležili slovenski osamosvojitelji in drugi visoki gostje, med njimi načelnik generalštaba Andrej Osterman, gospod Janez Janša, gospod Božo Predalič ter številni poslanci slovenskega in evropskega parlamenta.

Robert Fojkar Komac pa je imel to čast, da je zapel Zdravljico in Odo radosti.

I. K.

 • macon

  Normalno, da ni prostora za muzej osamosvojitve, ko vlada komunajzarski režim, za borčevski muzej bi se prostor našel v petih minutah. Veleizdajalci pač zaničujejo slovensko državo in vrednote na katerih je nastala in to niso vrednote klavske revolucije in 46-letnega zatiranja Slovencev pod udbofašističnim škornjem.

  Leva golazen pač ne more iz svoje kože.

 • Iza Demos

  Kjer je volja je pot.

 • FRANC3

  Čestitam. Prav je, da se država spominja svojega rojstnega dne. Vedno so nas učili, da se moramo zavedati korenin in biti ponosni na zgodovino.
  Kar naenkrat pa so naši levaki z ZB na čelu prišli na dan s floskulo, da zgodovina ni pomembna, ampak je pomembna samo prihodnost. In to pravijo ravno tisti, ki živijo samo od zgodovine, hodijo na maškarade pod rdečo zvezdo in dobro živijo od borčevskih penzij in privilegijev.

 • Andrej

  “…celo relikvijo, ki jo je podaril Janez Janša” A je Janša že uradno razglašen za svetnika?

  • gušto

   Od kdaj pa svetniki podarjajo relikvije? Matr si izobražen.

  • janez zorman

   Glede na to, kaj vse Udbaši z njim že 30 let počnejo, bi ga lahko proglasili za Svetnika !

 • janez zorman

  Opala, tole pa ne bo za slovensko mularijo, ki se učijo zgodovino “po repi”. Učitelji zgodovine bojo dobili namig, da se morajo “modernega” muzeja na široko ogibati.
  Cerar sploh ni odgovoril, kar je logično na njegov status – partijskega rdečkota !
  Zoki pa ni našel prostora, kljub temu, da je Stara Ljubljana na pol prazna. Strašni gradbinec in podjetnik, res ?! V ta muzej bi pasala prav tastova pištolca, s katero je grozil po Lj.

 • Olga

  Čestitke VSO in gospod Hojs!
  Sledi zadnja faza osamosvojitve! Je pa naloga VSEH Slovencev: nagnati vse, ki so bili in so še PROTI Slovenski osamosvojitvi! Jankovića, ki na grad ne obesi niti Slovenske zastave, poznamo! Ljubljančani, pošljite ga na smetišče, saj vam bo zapustil le dolgove, džamijo in umazanijo! V Slovenskem parlamentu “moralni” Cerar nima kaj iskati, saj dela proti interesom Slovencev!

  • domovina mili dom

   Ni šans, zakaj misliš ,da je kučan uvozil ekonomiste frula smer v Ljubljano.

   • Olga

    Ali mu bomo dovolili, da se gre svojo zločinsko dejavnost naprej?!! Si želimo, da nam vlada gerontokracija iz podzemlja in nas vlači nazaj, svet je pa že v 22. stoletju!?

    • domovina mili dom

     V Ljubljani ima 50% Slovencev rdečke, na 40 balkanske podlage. Tako dobiš 100% balkanskega župana.

 • Duhec

  Ja fajn…. ni jim uspelo, ko je vladala desnica, jim je pa zdej, ko vlada leva lopovska Cmerarjeva levica.

  • Ruggedplant

   Je res tak problem prebrati teh nekaj vrstic članka in s tem prihraniti na novi samoblamaži:

   “Tako so že v letu 2014 na MORS naslovili prošnjo” – je takrat slučajno “vladala desnica”?

   Pa poglejmo kaj ima s projektom leva lopovska Cmerarjeva levica?

   “Nazadnje so se obrnili še na predsednika vlade, Mira Cerarja, s predlogom, da bi se del prostorov na Beethovnovi ulici, ki so že vrsto let prazni in nevzdrževani, namenili muzeju slovenske osamosvojitve. Slednji niti odgovoril ni. Od vseh naprošenih so tako dobili negativne odgovore, zato so zbrali vse napore in pridobili lastniške prostore, namenjene Muzeju osamosvojitve.”

   • Duhec

    Kaj v mojem zapisu ne drži???

    • Ruggedplant

     To, da z nepostavitvijo muzeja v času Janševe vlade, le ta nima ničesar, kakor tudi Cmerarjeva nima nič z njegovo postavitvijo. Tvoj zapis je tipičen primer manipulacije z dejstvi, kar sem ti zelo jasno ilustriral že s samimi citati iz članka.

     • Duhec

      Nič ne spremeni dejstva, da muzeja niso odprli v času Janševe vlade….

  • Nata

   Pa , kaj vse za vraga , bi ti rada , da bi tista vlada v ubogih štirih letih naredila ??
   Ma , dej no !

   • Duhec

    Če v teh 4 letih niso mogli nič nardit, pol je popolnoma neumno, da so sploh vladali, predstavljali so sam strošek.

    • Nata

     A , nič niso naredili ?

     • Duhec

      Ti si napisala, da kaj bi naj pa nardili… zanimivo, da jih podpreš in nič ne pričakuješ, nič ne zahtevaš. Ok… tolaži se s tem, da vsaj levi niso mel možnost krast. Tud to je neki… očitno dovolj za podpornike desnice.

     • Nata

      Se nisva razumeli .
      Veliko pišeš na tem portalu in stalno se ponavlja – nič niso naredili .
      Jaz pa pravim , da je bilo težko veliko narediti . Saj menda nisi pozabila , kaj vse se je dogajalo tudi med 2004 – 2008 ?
      Veliko polen je letelo , a ne ? No , pa nekaj so pa le uspeli v tistih štirih letih .

     • Vera

      Če po mnenju ” duhca ” niso nič naredili, toda kateri imamo dober spomin , so takrat šle plače gor in pokojnine tudi ! Janševa vlada je odlično predsedovala 6 mesecev EU-ju , zadolženost je bila nizka, zaposlenost pa veliko višja kot je pod cmerarjevo vladavino – pardon, Kučanovo !

 • janez.pokoncni

  Ampak res. V vsaki vasi imamo še danes nameščen kak opomnik na “slavne” čase morilske revolucije, v imenu katere so pobili na tisoče ljudi in uničili življenja generacijam, na drugi strani pa država v 25tih letih ni zmogla postaviti enega muzeja v čast najslavnejšega in najpomembnejšega obdobja slovenskega naroda in države.

 • učko

  Pa pazijo naj, da ne bojo rdečkarji podtaknili kakšen ogenj !!!!

  • domovina mili dom

   Kaj ogenj. Da ne bodo infiltrirali pleničarje notri. Tako kot veterani sever.

 • totex39

  Končno smo dočakali, da so postavili muzej osamosvojitve. A so bili udeleženi tudi levičarji ?

 • Hribouc

  Ljubi Bog , končno!
  Hvala VSO!
  Hvala, g.Hojs!
  Naša, torej slovenska identiteta je dobila prepotreben vezni člen, ki se ga ne da razkleniti!

  Bog nas čuvaj, Slovenke in Slovenci!

 • Hribouc

  JA ŠE TOLE, DRAGI , SLOVENKE IN SLOVENCI :

  SLAVNI Amer.filozov španske krvi, GEORGE SANTAYANA

  »Tisti, ki ne poznajo preteklosti, so obsojeni na to, da jo ponovijo«

  “Those who cannot remember the past are condemned to repeat it”,

  »KTO NIE PAMIETA HISTORII SKAZANY JEST NA JEJ PONOWNE PRZEŽYCIE«

  »Wer die vergangenheit nicht kennt ist dazu verurteilt, sie zu wiederholen !«

  Bil je učenec Harvarda in Oxforda in tudi tamkajšnji predavatelj.
  ——————————————————————————————————————————
  Njegove besede so javno izpostavljene v taborišču Auschwitz/Oswiencim in
  v eni od nemških podzemnih postaj železnice. nEMCI SO SE NAUČILI, pOLJAKI TUDI.

  Udbokučanisti definitivno NE! GOVORITE JIM NA VSAKEM KORAKU .Hvala.

 • domovina mili dom

  Na vse spomenike iz pretekle jugo tiranije in na posamezne toteme jugo komunističnih morilcev slovenstva, dodati samo dopis: to so spomeniki terorizma in morilcev demokracije slovenskega naroda. Tako bi postala Slovenija velik muzej. Opozorilo, da se komunizem ne sme več ponoviti.

 • Nata

  Ja……..sej !! Drugačnega odziva niti ni za pričakovati , glede na dogajanje v zadnjih letih !
  Sramota.
  Spodaj ste dobro napisali , dragi komentatorji .

 • Viktorh

  Upravičeno smo ponosni in veseli.
  Ves trud gospodov Rojsa in Predaliča je poplačan.

  • Vera

   Oprostite Viktorh : G.Hojsa ste imeli v mislih, kajne ?

   • Viktorh

    Da, hvala.

 • Duhec

  Odprtje muzeja bi moralo bit samoumevno (pa ne po preteku 25 let, to je res dolga, predolga doba), še bolj bi pa moralo bit samoumevno opravičilo vsem svojcem žrtev osamosvojitvene vojne s strani odgovornih, ki so iz Slo nardil greznico, mela je pa vse pogoje, da postane zgodba o uspehu. Pa ne tisti žrtvi, ki je bla v sovražnem helikopterju in se je pol to neki vleklo po sodišču, osebo, ki se je odločla, da se ga sestreli… je ni države na svetu, ki ga neb. Obstaja pa očitno država, kjer so vodilni ocenli, da je to nesprejemljivo in kaznivo. Bolano…. zato je Krkovič naslednji, ki si zasluži spomenik.

  • Krtača17

   V Komendi so tudi TO jevci razstrelili lasten tank da so ga lahko kazali po tv in se šli “medijsko propagando”. Po 25 letih bi se vse take zgodbe tudi lahko razčistile.

   • janez zorman

    A ti veš koliko so tardeči svojih pospravili; pa nikome ništa ?! Vprašaj Repo !

   • baldeagle

    Licemer licemerski dvolični komunistični!!!! Ko pa so na tnalu vsa zverinska početja nepismenih in primitivnih gošarjev, pa gobezdaš, kako se je potrebno distancirati od preteklosti in se fokusirati na prihodnost. Če bi te poznal v realnem življenju, bi ti ob vsakem srečanju pljunil v tvoj grdi rdeči dvolični ksiht.

    • Krtača17

     Pezde si pezde boš ostal. Ko boš meni pljuval v obraz se ti bo glava odtrkolikala h tvojim pezdetovskim isisovcem!

 • rubec

  Če bi iskali prostor za muzej sprevržene spolne umetnosti bi cerar poleg garaže prispeval še svoj dildo. Majkulimujebem bastardsku.

  • dob

   Če bi se Hojs pisal hovs-hovs, bi že zdavnaj našli zanj primeren plac.

  • Hribouc

   Ta bo počasi zrastel v Trnovski fari, nekje na obrobju Murgel. Izbirčni multibabec Mirko v voščeni obliki zagotovo spada zdraven.

   “Kompare press”

  • Jefferson Vendski

   Lolita iz Dravelj se drugač ne zanima kaj dosti za politko, ampak ko si omenil “muzej sprevržene spolne umetnosti”, je kar zastrigla z ušesi (pa še s čim)

 • baldeagle

  Globok poklon organizatorjem, kateri so s svojim trudom in velikim domovinskim čutom uspeli realizirati želje mnogih domoljubnih Slovencev. Ta muzej predstavlja eno največjih vrednot slovenskega naroda, ker prikazuje čas, v katerem so bile realizirane dolgoletne sanje slovenskega ljudstva, živeti v samostojni in suvereni državi Sloveniji.

  Vse slovenske šole so dolžne, da svojim učencem najmanj dvakrat letno vsako šolsko leto omogočijo obiske tega muzeja in jih podrobno seznanijo z dogodki v tistem času. Le tako se bo krepila slovenska zavest in bodo mlajše generacije lahko ponosne na svoj slovenski rod. Biti Slovenec, mora biti v ponos vsem Slovencem, kjerkoli se ti že nahajajo in s ponosom poudarjati svoje slovensko poreklo doma in v tujini.

 • Hribouc

  Matkurja s’m zamudu-amp’k grem pogledat čimpreje.

  Pa Kučanov borbeni komplet s palmovo vejico in rdečim golobčkom?

  Pa voščene lutke Jožefa Školča, Gregija Golobičnega in Ivana Potrčnega, Ribičičeve muštace -velike zvezde protiosamosvojitve in šleparji Komunizma na zadnja vrata?
  A je tam razstavljen Bezjak s svojim oklopnikom in protitankovskimi raketami?

 • Viktorh

  Čudim se in ne morem verjeti, da si noben levičar, zagovornik propadlega sistema, ne upa napisati vsaj nekaj grdih zločinov, storjenih mesec ali dva po končani osamosvojitveni vojni 1991.

  • Primoz Papez

   Naštejte te zločine prosim…..

   • sprehajalec

    Huda jama, tankovski jarki na Teznem, Lancovo, Kočevski Rog, Šterntal, Teharje, domobranski ranjenci na Toškem čelu, vlak ranjencev pri Lescah, lahko bi našteval še vse popoldne. To so nedela, ki so jih zagrešili levičarji prva dva meseca osvoboditve.

  • janez cepec

   glede ne to, de si biu ti največji levak, pa UDBOUC, ne vem, kva zdej tle pizdiš. napiš, kok si jih, pi…..a tii mat……a ovadu, pa pouzroču nihovo smrt u prejšnem sistemu, de si se uhka ogrebu pr korit, pa še bazen si si bojd azaslužu. s s vojmu delam si ga nis, VOLUHAR

   • sprehajalec

    kaj si danes dežuren? Na Božič, koliko boš pa dnevnico imel?

 • samsara

  Je tam tudi kakšna lutka kučana, z ustreznim napisom na tabli obešeni okrog vratu?

 • Anonimni_Profesor

  Lep čeprav majhen privatni vojni muzej ima tudi brigadir in osamosvojitelj Janez J. Švajncer v Logatcu, včasih urednik časopisa Slovenska vojska.

 • janez cepec

  zanima me, kašno relikvijo je podaru ljubljeni vodja? kje jo j sploh dubu? a je to tist, kar ma za nohtam črnga, al kuga?

  • sprehajalec

   Ivan Janez je kot rdeča cunja za cepce…

 • sprehajalec

  Vseeno pogrešam med eksponati tisto standardno SMB brdsko planinsko uniformo, katere kroj je izviral iz austro ogrske, ki jo je nosila velika večina teritorialne obrambe v tistih časih.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!