Norosti uradne psihosocialne “stroke”

(Foto: iStock)

Do nesrečnih “koroških dečkov” se je treba enkrat za vselej strokovno opredeliti – in prišel je trenutek, ko je strokovni diskurz treba opraviti javno.

Sam sem se angažiral, kolikor mi je bilo to omogočeno (nacionalni mediji se me namreč otepajo in bojijo kot hudič križa). Bistveno več sta opravila in se izpostavila socialni delavec Franc Donko in predvsem Borut Pogačnik (socialni delavec, sociolog in psihoterapevt) s svojim nedavnim, na nek način iskreno (pre)drznim in etičnim, tako rekoč zgodovinskim nastopom – k(j)er ni šlo samo za suhoparni govor – v Državnem zboru (30.6.2016) na 20. nujni seji Komisije za peticije ter človekove pravice in enake možnosti, ki jo vodi Eva Irgl. Sejo so koalicijski poslanci sicer zapustili, jo obstruirali.

Na podoben način, po svoje pa še veliko bolj brezčutno, se je obnašalo Ministrstvo za družino, ki ga vodi ločenka – torej svojo družino ima razdrto – Anja Kopač Mrak, ki se na sredinem shodu pred zgradbo ministrstva ni prikazalo sočutni množici in tistemu delu psihosocialne stroke, ki ne misli tako spodletelo kot uradna kvazi psihosocialna “stroka”.

Shod v podporo »koroškima dečkoma« (in babici in dedku) ni bil politične narave! Šlo je za shod človečnosti proti levi politiki dotičnega Ministrstva. Uradno psihosocialno kvazi stroko je spet kritiziral in streznjeval »njihov« Borut Pogačnik. Svoje sem dodal tuj jaz. Ponavljal sem tisto, kar govorim že tri mesece.

(Foto: STA)

(Foto: STA)

Moji strokovni, torej psihoanalitični argumenti, zakaj sodita, tako rekoč osirotela, dečka v družinski milje, v emocionalni objem dedka in babice – nikakor pa ne v brezčutno rejo k neznanim rejnikom – so še vedno natančno takšni, kot jih je (ob Francu Donku) izpostavil prav Borut Pogačnik. Oba dečka se namreč nahajata sredi najbolj občutljive faze psihosocialnega oziroma libidinalnega (čustvenega) razvoja – gre za falično fazo, katere temelj predstavlja znameniti Ojdipov kompleks.

Mlajši deček (3-letnik) je v tem smislu na nek način še bolj ranljiv oziroma ranljiv na drugačen način (kot 5-letni bratec), ker je izgubil svoj temeljni, prvi in primarni “objekt želje”, kot se reče v psihoanalizi, mamico. Če se babica kot nadomestni objekt želje za umrlo mamico ne bo ohranila – aktualna kvazi psihosocialna “stroka” dečkoma kot surogat (nadomestek) vsiljuje neznano rejnico – se bo dečku (oziroma kar obema, tudi 5-letnemu) v temeljih sesul ves libidinalni sistem, torej dobršen del čustvene paradigme, v katero bodo v odraslosti vstopale ženske. In ne samo to – pri obeh dečkih (pri vsakem na svoj način) se bodo lahko obdobno vzpostavljale razne depresivno-anksiozna motnje, tesnoba, epizode oziroma izbruhi depresije »neznanega« izvora, ali še kakšne hujše oblike psihičnih motenj, da o nesublimiranih izbruhih agresije – ker gre pač za dečka in ne za deklici – niti ne govorimo!

Za ranljivi duši je neznosna že sama izguba mamice, na nek način pa tudi očeta – oče je namreč (kot “dovolj dober oče”) za oba dečka (vsaj za nekaj let) povsem izgubljen, ker je pač morilec njune mamice. In če je dečkoma odvzeta sedaj še babica, bo njuna rana oziroma psihična brazgotina tako globoka, da se jo ne bo dalo v odraslosti sanirati z nobeno psihoterapijo niti s tableti.

Glede na to, da je “otrok oče odraslemu človeku”, kot je rekel Freud, lahko psihoanalitično sklepamo, da se obema dečkoma – če ju ne vrnejo dedku in babici – obeta huda življenjska/psihična kalvarij, v katero bosta posredno vpletla še nekatere druge – vsekakor vse ženske, s katerimi se bosta libidinalno (čustveno in seksualno) “zapletala”.

(Foto: STA)

(Foto: STA)

Legitimno je pričakovati, da bosta zaradi primanjkljaja v prejemanju ljubezni – in babica je po izgubi mamice lahko edino blažilo v njuni libidinalni (čustveni) stiski – pristala v svetu omame, bodisi z alkoholom ali še kakšno hujšo (mehko ali trdo) drogo. Umetnemu ugodju, ki ga ustvarjajo droge, ne bosta znala reči ne, tudi zato ne, ker se v njunem Nadjazu ne bo odražal “(dovolj) dober ojdipski oče”. Njun Nadjaz bo šibek in brez moči, ko bosta pretehtavala ugodje, ki ga nudijo instantni nadomestki (in promiskuitetnost – nezavedno boste vselej iskala manjkajočo mamico in babico). Zato, da bi se Nadjaz vsaj približno dostojno formiral, dečka nujno rabita nadomestni lik manjkajočega ojdipskega očeta, ki ga imata oziroma bi ga imela v dedku, če ne bi v njun ponovno vzpostavljen družinski milje intervenirala država z vso to njeno (FSD-jevsko) kvazi-psihosocialno “stroko”.

Moški lik v rejniški paradigmi nikoli ni in ne more biti dostojen surogat/nadomestek za očeta. Dedek pa je lahko. Dečka bosta v odraslosti – če bosta ostala v reji – najverjetneje kršila zakone brez posebnega pečenja vesti. Imperativu ugodja in uživanja (Onega) njun šibek Nadjaz ne bo predstavljal posebne opozicije. In če bosta pristala v zaporu, se bosta lahko sklicevala na ponesrečeno intervencijo države v njuno življenje v reji.

(Foto: STA)

(Foto: STA)

Drugače povedano: državo bosta lahko na Evropskem sodišču (za človekove pravice) tožila vselej, kadar oziroma če bosta prišla navzkriž z zakonom. Vrle, takrat še živeče, CSD-jevske in ministrske “strokovnjakinje”, ki sedaj podpirajo to kalvarijo, ki jo v ozadju diktira FSD in njena siva eminenca Gabi Čečinovič Vogrinčič, se bodo takrat zagovarjale ravno na svoje šolanje na FSD in sedaj že upokojeno “strokovnjakinjo”, torej na takrat (čez 20 let) verjetno že pokojno Gabi Čačinovič Vogrinčič. Ampak Lidija Hartman Koletnik (sedanja oziroma odstopljena direktorica CSD Velenje), ministrica Anja Kopač Mrak (in njen strankarski šef Dejan Židan) in tudi predsednik Vlade Miro Cerar bodo takrat še živi … Živ bo inšpektor Peter Stefanoski, direktor Direktorata za družino Andrej del Fabrio, odstopljeni direktor CSD Slovenj Gradec Jurij Šumečnik, pa direktorica Skupnosti CSD Darja Kuzmanič Korba tudi … Živa bosta tudi vsaj dva dekana FSD: Bogdan Lešnik in Vesna Leskošek in tudi  “skrbnica” otrok Alenka Gabrovec, “pooblaščenka” Nuša Maček in tudi pravnica, ki brani logiko strokovnosti CSD Velenje Simona Marko … Ali bodo ti »strokovnjaki« (in politiki) takrat kaj dogovarjali?!

PS: In ne obstajata samo »koroška dečka« – še grozljivejša je zgodba 6-letnega »prekmurskega dečka«, ki ga je ugrabil CSD Murska Sobota in ima doma jokajočo mamico in očka in sestrico!

Roman Vodeb

 • AlojzZ

  “Ali bodo ti »strokovnjaki« (in politiki) takrat kaj dogovarjali?!”
  Če ne bodo sedaj, ne bodo nikoli.

 • Anton

  malo off topic, pa vendarle da človeku za mislit

  https://www.youtube.com/watch?v=0VXQh8Pll8Y

 • Viktorh

  Ali bodo ti »strokovnjaki« (in politiki) takrat kaj dogovarjali?!

  Žal, spoštovani g. Roman Vodeb, izkušnje so pokazale, da v “SRS” nihče od “strokovnjakov” nikoli za nič ne odgovarja..

  Zanimivo pa bi bilo prebirati Vaše mnenje o tem kako sta propadli komunistični sistem in KPS vplivala na ljudi s te sfere “strokovnjakov”. Kolikor se spomnim teh časov, pa se jih kar dobro, mislim, da je je bil vpliv zastrašujoč. Spomnim se zapitega izobraženca, ki v velikem gospodarskem sistemu ni delal, pa so ga namestili za glavnega direktorja v drugem, manjšem podjetju. Na prvem kolegiju je jasno in glasno povedal, da ima od “komiteta” vsa pooblastila, da lahko vsakega izmed nas zamenja kadar koli, brez obrazložitve. Pri tem pa je še udaril po mizi…

  In, očitno je tako še sedaj povsod tam, kjer imajo glavno besedo prekaljeni partijski kadri – v javni – državni upravi.

 • Anton

  še sedaj ne vem kdo sta rejnika teh dveh koroških otrok?

  • Franc Šink

   Tudi meni je vse malo sumljivo.Pa ne samo to,sprašujem se ali sta sploh skupaj?

 • antimur

  Dokler se niso razne strokovne službe kot CSD, psihologi, sociologi, praviloma levaki, razen izjem, začeli mešati v najbolj ranljiv del družbe, to so otroci, so bile zadeve še obladljive, zdaj je zaradi teh “strokovnjakov”, ki gredo skozi izobraževanje pedagogov kot je rdeča Čačinovička, stvar nerešljiva. Zdaj, ko so za=bali kar se je dalo, poizkušajo zadeve reševati s tem, da bi enostavno ukinili družine, celo spol jim gre v nos. To niso ljudje, to so deformirane spake, ki jih proizvaja levi fašizem. Čeprav je volja ljudstva bila jasno izražena na referemdumu, se tem barabam za to =be in gonijo svojo ogabno politiko kot buldožer. Kopačka,ti se pa spelji iz ministrstva in to čimprej.

 • avtohtoni neandartalec

  Fanta sta bila zvečer pri starših od katere, ki je šla z očetom na koncert Šank roka, po katerem sta se najbrž hudo spričkala, zato jo je zadavil z golimi rokami. Vprašajmo se na hitro, če bi se jima zbudili isti občutki, če bi se vračala iz kina, kjer ljudje običajno ne počivajo med predstavo ali gledališča, kjer morajo gledalci sedeti disciplinirano in dostojanstveno. Oba sta imel otroke že iz prejšnjih zakonov, kljub temu sta se.odpravila obujat nostalgijo na rock koncert, med omladino, ki rabi več stimulansov, da spraznijo energijo. Zato je rock’n roll mladinska scena, mladi morajo sproščati energijo, da lažje obvladujejo hiperaktivnost. Mamice in očka zjutraj ni bilo po njiju, odpeljali so ju v vrtec, od koder so ju nato še ugrabili. Ni jasno zakaj, verjetno so staršema pokojne povedali kaj se je zgodilo, morda jih je.njuna reakcija pripravila do tega, da so otroke raje odstranili iz sovražnega okolja.

  Seveda trpita in nikoli ne bo več isto, hudo prikrajšanosti bosta občutila, trpa depresije ter vse mogoče stiske, predvsem zaradi moralnih temeljev naše izrojene družbe, v kateri tekmujejo starši, pri čemer otroke uporabljajo kot figure. Ne moreta biti takšna kot večina, te sociološke deficite bodo zlorabili tako ali drugače vsi okoli njiju, tudi družina.
  Ob tem se velja vprašati kaj je narobe z osnovno družbeno celico, pomislite, samo v Iraku so svetovni policaji pobili milijon moških, če bi imel vsakdo enega otroka,.ali to pomeni milijon manično depresivnih psihopatov? Številni so se k nam preselili iz Balkana, s podobnimi travmatičnimi izkušnjami in uničeno mladostjo, ampak zato še niso duševni bolniki. Družine nimajo, nič drugega ne bi bilo narobe, če ne bi bila ravno to tako visoka socialna vrednota. Vsaj za katoliške dežele je to značilno, ker temelji na družinskih prejemkih, kjer družinsko pleme kontrolirajo poglavarji, ki imajo tudi edini denar, s katerim vzdržujejo takšne družinske.ekonomije.
  Družino je začel spreminjati prav Freud, z razlogom. Še več, prav zaradi psihoanalize se je Evropa, in kmalu zatem Amerika, izognila ciklusom neskončne repetecije inkarnacije zla, ki so ga puščale za sabo stalne vojne, za naravne vire ter ideološke cilje. Analiza je omogočila nov pogled na človeško zavest in življenje, najbolj je prišla do izraza po Ameriškem napadu z atomsko bombo nedojemljivo moči in seveda po klavernem Vietnamu, katerega posledice zdravijo do danes. Bombe niso samo pobijale ampak so ljudje potem zato mutirali, napalm je požigal kožo na telesih, najstniki v različnih fazi so poklali cele vasi nemočnih domačinov, brez psihoanalize, bi se Amerika mentalno povrnila v kakšni dobo. V vseh socialističnih deželah je.začela močna družba razbijati tradicionalne vezi med ljudmi, iz odnosov je izginila vsa romantika, razmahnila sta se feminizem in istospolna scena in tako naprej, cela Socialistična skupnost je postala temeljna celica, ki slehernega posameznika opozarja, da zaradi peščice upornikov svet ne bo več razpadel in so osebne zablode intimne, relativne in irelevantne. Sami smo, bolj kot kdajkoli, vendar določene družbe doživljajo največjo evolucijo zdravih medčloveških odnosov v zgodovini, predvsem zaradi o čutka naivne sebičnosti, ki jo omogoča liberalna blaginja.

  Poglejmo pri nas, ženske se pustijo oploditi najbolj primernim samcem, ki otroka državi mastno zaračunajo, reševanje birokratskih anagramov in iskanje ugodnosti stimulira pozornost, ljudi so začele zanimati ekonomske igre, ki so bile do nedavna zabetonirane v verskih in fevdalističnih zakonih.
  Verjetno to ni bil Freudov cilj, čeprav bi v po svoje vesel, da sodobna družba omogoča toliko prostora in se ljudje pravzaprav ne sekiraj več za vsako malenkost.

  Ne glede na razloge, država je spet pokazala mišice tam kjer je bilo najmanj treba, brez vsake empatije so vdrli v družinsko sfero in odpeljali otroke, depresija očitno deluje. Potem so se zapletli še v preventivno filozofijo, ko so skušali zavarovati dva nemočna starčka, da ne.bi škodila sebi in drugim, oboje je patetična demonstracija avtoritativnega aparata, ki ne.dovoli skupnosti, da bi prevzela vlogo širše družine. Ve se, kdo v naših vaških skupnostih hrani in oblači svojo čredo.

  Te družine ni več, škoda se je sprenevedali, otroka bosta do konca življenja spraševala, očka Povej, zakaj si zadavil našo mamico, on pa se bo oklepal zadnjih vrednot, ki so mu ostale, da je trdo grabil dinarčke in na kup in jima brisal riti, da je šla lahko gospa na koncert Šank rocka, ona dva sta dobila igračke, pa tudi tastoma je verjetno kaj zrihtal. Vse to bi bilo res, če ji ne bi prav on vzel Življenj

 • indijanka

  Pretresljiva zgodba majhne deklice in zgodba koroških dečkov imata nekaj skupnega. Obe sta posledici nasilja. Tema o kateri ne govorimo. Nasilje nad otroci in ženskami. Nasilje nas obdaja, zato zbuja strah. Del družbe ga ignorira, del družbe za storjeno zahteva smrtno kazen. Kako majhnemu triletniku poveš, da je oče umoril mamo, kako sestricam poveš, da sta mama in očim umorila najmlajšo? Družba pa še vedno molči. Nihče ne razmišlja o vzrokih, ki so pripeljali do tragedij. Politika pa se ne čuti odgovorno. Ne čuti se odgovorno kljub temu, da ne naredi prav ničesar, da bi nasilje ustavila. Mogoče je brez idej v tej borbi ali pa je preprosto ugotovila, da s preplašenimi ljudmi lažje manipulira. Strah in nemoč. Zgodba koroških dečkov in male deklice. Kako nemočna se počutim, ker jim ne morem pomagati…groza me obhaja in solznimi očmi zrem v oči svojih otrok. Polne upanja in zaupanja so. So bile moje tudi takšne?

  • avtohtoni neandartalec

   Mene najbolj skrbi, da ne bosta otroka postala kriminalisti o,iroma.sodavca in ovaduha družbene samozaščite, zdaj ko ju je zaznamovala travma totitarne izkušnje, tiste tipe, ki so ju zgrabili in odnesli si bosta zapomnila bolj kot vse ostale, nenazadnje so zaprli tudi očeta. Kot bi se pogovarjali o Turški invaziji in janičarji madona…

   • indijanka

    Oče je za ta dva izgubljen. Ob njem se ne moreta počutiti niti varno, še manj ga lahko spoštujeta. Moški si. Razmišljaš o tem, da lahko razlikuješ ljubezen do otrok in ljubezen do ženske. Ti že. Otroci pa ne. Ljubezen doživljajo skozi materine oči. Mati jih vzgoji, jih nauči ugodja. Vse se začne in konča z materjo. Otroka bosta odrasla brez srca s skritim sovraštvom do očeta. Babica je njuna edina možnost. Diši po materi. Sovraštva pa bi se odvajali skupaj, ker jim je skupno.

    • avtohtoni neandartalec

     Mislim, da ni tako preprosto, mati je drugačna, ker smo del njenega telesa, ne gre za boljše in slabše, spola sta različni sferi doživljanja človeštva.
     Ne pozabi, da sta fanta, starša pokojne bosta v njiju videla vse več očeta, in čedalje manj njune katere, ki jo v spominu očitno idealizirana.
     Jaz ne.bi še odpisal očeta , bosanci so neverjetno trmasti in nepopustljivi do sebe, idealno ne.bo, ni pa nujno odnos popolnoma zavožen. So le kri, to je bil uboj iz afekta, ne pa racionalno, premišljeno dejanje, ženo je ubil ker je ena velika rit in otročje hudoben, iz skopih poxatkov bi težko sklepal, da je pokvarjen.

     • indijanka

      Ženo je že prej pretepal, kajne? Nazadnje jo je ubil. Kako bi pa po tvoje še lahko presegel dno človečnosti?

 • tarantela

  Mislim, da se moramo zamisliti nad slovensko družbo. Kaj se dogaja, da starši ne skrbijo za otroke tako, kot bi morali? V tako majhni državici kot je Slovenija, imamo vsako leto okoli 300 otrok, ki jih starši tako zanemarjajo ali celo grdo ravnajo z njimi, da jih morajo dati v oskrbo rejnikom. Torej le niso vsega krivi CSD. Meni da misliti to, da je potrebno 300 otrokom vsako leto priskrbeti primerno okolje za življenje in razvoj. Tu bi bilo potrebno vložiti trud, vzgajati starše. Zreli ljudje bodo sposobni vzgajati svoje otroke, ki bodo kasneje to sposobnost prenesli naprej v svoj naraščaj.

  • dori

   tako veliko stevilo je zato, ker je pri nas, ko se pojavi tezava, prva resitev locitev starsev in otrok. poznam primer ze iz pred 20 let, ko sem bila se sama mladostnik. moja prijateljica (soseda) je po vstopu v srednjo solo zasla v tezave: spricala solo, pila, kadila (tudi travo), po cele dneve in noci “bluzil” naokoli … posledicno sole ni izdelala. starsi so hoteli ukrepati in ji prepovedali izhode. ona je sla na csd in povedala, kako jo doma zatirajo. res je, da njena mama ni bila dobra mama ( v otrostvu je bila zlorabljena, zato ni nikoli znala imeti svoje hcere zares rada), je pa zato imeli cudovitega oceta, ki se ji je zelo posvecal, jo vozil naokoli, se z njo pogovarjal in ji bil na razpolago. skratka, razmere res niso bile idelane, vendar po moje dovolj dobre, da bi se dalo kaj narediti in druzini pomagati. na csd pa so takoj rekli, da tole, da jo zapirajo doma pa res nikamor ne pelje in jo namestili v dom, kjer zivijo mladostniki z nevzdrznimi razmerami doma! brez da bi se sploh potrudili najprej resiti stvari znotraj druzine!! ze samo to, da je prisla na csd ji je dalo pravico, da 3 tedne biva v kriznem centru. se pravi vsak otrok, ki je uzaljen zaradi neke kazni, gre lahko za 3 tedne od doma! da ne govorimo, kaj bo, ce bo sprejet nov zakon, ki za nasilje nad otrokom smatra tudi omejitev gibanja!!!! pa da zakljucim zgodbo. Moja prijateljica je bivanje v domu zakljucila brez izobrazbe, delala je priloznostno, v glavnem na crno. v domu se je spoznala s trdimi drogami in ko se mi je nazadnje oglasila pred parimi leti, me je prosila, ce se ji lahko polulam v loncek, da bo nesla “cisti” urin na Metelkovo, da bo dobila metadon ….

   • Franc Šink

    Kljub temu je rejništvo boljša rešitev kot dom.V rejništvu se dela 24 ur na dan v domu pa 8 ur in še to z FDV navlako!

    • avtohtoni neandartalec

     Ni nujno, rejniki so lahko dobri in slabi, v sirotišnicah so ljudje taki kot pač so, vsega po malem.

   • avtohtoni neandartalec

    Še sreča, da si ti ušel peklu droge in zrasel v tako razgledanega pravičnega in poštenjakarski. A punco že imaš, ona že ve, da je tvoja?

  • avtohtoni neandartalec

   Vsako leto se v Slovenijo preseli približno tisoč Albanskih otrok, iz Albanije, ne iz Kosova. So popolnoma zavrti in neizobraženi, kljub temu jim nekako uspe odrasti v prave Albance, vsi so si skoraj na las podobni, čeprav večinoma nimajo stikov z očetom, marsikdaj ga niso še nikoli videli.
   Je pa res tudi, da je pri nas vsako leto slabše, čedalje manj državljanov se je pripravljeno izražati v javnih debatah, ki so ključni kriterij odprte družbe.

 • Poštenje velja

  prokleta slovenija

  • Franc Šink

   Ja in pokvarjena tudi!

  • garfi

   prokleta levaška in lgtb zlovenija

   • avtohtoni neandartalec

    Levičarstvo je pri nas dokaj normalno, komunizema se pa res ne da več ločiti od prekletega klerotalibanskega fašizma.

    • garfi

     klerofašizem je izmišljotina dvojne agentke spomenke

 • karpelec

  Čas bi že bil, da bi take norosti pristojni strokovnjaki in vlada že enkrat pametno rešili- prerasli in se začeli ukvarjati tudi z drugimi problemi v državi, ki jih je nešteto.

  • avtohtoni neandartalec

   Taki norci si domišljajo da so posebni, izbrani, prihodnost v vsakem primeru bo, zakaj ne bi bila to njihova izmišljotina, če je itak vseeno kaj bo, če le bo.

 • dr Janez Sveti

  Ker sem genij,ne potrebujem nikogar, da mi svetuje, zato ker VEM!

  V tem primeru otroci spadajo v svojo družino in to sta edino lahko njuna babica in dedek. Kakšna sta, takšna sta, njihova sta. Njihovi geni.

  Konec !
  Dr Janez Sveti genij

  • Anton

   genij je nekaj mitološkega, termin zanj so si kot za marsikaj drugega izmislili ljudje, s ciljem predalčkat družbo. Inteligenca ni zgolj spretnost kognitivnih znanj, je še marsikaj drugega , predvsem pa sočutje do sočloveka.

   • dr Janez Sveti

    Kaj je sočutje? Da čutim, kakor čuti trpeči? To ne gre. To je samo strah, da tudi sam nebi tega trpel, saj si drugače tega trpljenja ne morem predstavljat.
    Zato pozabi, Sočutje je lahko samo takšno, da nikomur ne želiš slabega in ne delaš slabo. Če pa se mu dogaja, ne imej občutka krivde, ker nisi nič kriv.
    Zakaj se dogaja kar se dogaja, ne ve nihče. Lahko razmišljamo in postavljamo teorije, vendar nimamo pojma.
    Vsak od nas ima svoj svet, ki je za njega realen. Vsak dogodek v našem življenju, nas je naredil takšne, kakršni smo danes. Zato smo tako različni.Tako kot niti ena zenica v očesu na tem planetu ni enaka drugi.
    DR Janez Sveti vesoljc

    • avtohtoni neandartalec

     Zakak potem pišeš v prvi oseniČe res verjameš, da je vse relativno in da so vsi zorni koti enakovredni, zakaj potem pišeš v prvi osebi, kot bi sam sebe moral prepričevati.

     • dr Janez Sveti

      Tako se izražam. Tebe očitno bolj zanima, kaj jaz čutim, kakor, kakšna je moja realnost.
      Dr Janez Sveti vesoljc

  • tarantela

   Blagor Tebi, imel si srečno otroštvo v svoji družini. Kot otrok sem si želela, da me dajo drugam, da pobegnem, čeprav sem živela v družini rodnih staršev in stare mame. Včasih, ko je bilo zares hudo, sem se zatekla v samoto in domišljijsko pravljico, da imam drugje pravo mamo, ki bo prišla, me stisnila v objem in odpeljala s seboj.

   • dob

    tarantela, ne vem kako drugi tvojo izpoved sprejemajo. Jaz jo sprejmem s hvaležnostjo nekoga, ki prepozna isti vzorec pri mnogih ljudeh, tako pri moških kot pri ženskah. Vsi takšni otroci morajo v sebi sami poravnavati krivice sveta, ki jih niso oni naredili. V srcu so prisiljeni poiskati druge, drugačne, manj nasilne možnosti, včasih jim uspe, velikokrat pa tudi ne.
    Ampak moje srce je vedno z njimi.

    • avtohtoni neandartalec

     Strah in nemoč sta dve popolnoma različni stvari.

     • dob

      Ravno tako kot avtohtoni in nenadertalec.

   • dr Janez Sveti

    Prepričan sem, da imamo vsi, kakšno zgodbo iz otroštva, po kateri bi lahko analizirali (pa ne bomo), zakaj smo takšni v odraslem obdobju.
    Mogoče se lahko primerjamo z računalniki. Iz tovarne pridejo sicer z različno kvalitetnimi materiali in močmi, vendar so prazni. Potem pa kupci v njih nalagajo programe in vsebine. Lahko so diplomske naloge, kvantna fizika, ali pa navodila za teroristični napad , otroška pornografija in virusi, ki jih pošilja samodejno na druge računalnike z namenom uničenja le teh.

    Pa razmislimo ali nismo res hologrami, ki imajo naložen program? Vsak svojega z različno strojno opremo?
    Dr Janez Sveti vesoljc

 • dob

  Komunizem je ustvarjal samohranilke, te pa so komunizmu rojevale vojščake revolucije in jih pitale s svojim nezadovoljstvom. Kot vojščaki revolucije varujejo pojme in izhodišča revolucije.
  Vodeb ni opisal le dveh dečkov. Opisal je celotno Slovenijo iz obdobja vlade komunizma.
  Preden se lahko družba organizira tako, da lahko izvaja terapijo nad takšnimi potomci (ki se ji reče normalnost!) se ti že organizirajo pod vodstvom Manipulatorja, in udarijo nazaj.

  Kaj ščitijo s tem? Ščitijo “mamičino bolečinico”. To delajo zdaj v parlamentu, ko dvigujejo rokice! Dvigujejo jih za svojo mamico.

  Ljudje s podobnim problemom volijo ljudi s podobnim problemom. In zmagajo.
  Zato vsi zgubljamo.

  • indijanka

   Kaj pa drug paradoks Vodebove teorije? Mati se ne sme postaviti med očeta/očima in otroka. Ne sme niti mirno zaščititi otroka, ker kljub mirnem pristopu zmanjšuje avtoriteto moškega. Po njegovi teoriji taki družini ne pomagajo niti družinske terapije. Pomaga edino kaznovalna politika take matere, ki se je drznila upreti moški sili in avtoriteti. Moški lahko leta joče osamljen drugje, ne sme pa popustiti, ker sicer se ženska nikoli ne bo naučila spoštovati moškega. Kaznovati jo mora.

   • dob

    Kadar vidim na televiziji pretepeno žensko, ki govori o peklu, v katerem je ždela in trpela leta in leta, skupaj z nasilnim možem…. In se pritožuje nad svojo nesrečo….
    Po navadi zavpijem v ekran: Hej, sama si ga izbrala, nisem ti ga jaz izbiral!!!!! Kam si gledala, koza jedna! Hotela si se maščevati za izgubo življenja – dobila si maščevalca! Nisi vedela, da se bo slej ko prej obrnilo proti tebi in da se bo zgodba ponavljala.

    indijanka, Jezus, ki je božje Srce, je povedal, da maščevanje ne prinaša rešitve. Zdaj praktično vse družbe sveta temeljijo na maščevanju. Tam, kjer ne, iščejo drugačne možnosti.
    Naša družba slavi umor kot sredstvo za reševanje sporov v družbi. Zato potrebuje maščevalce. Če bi nehala slaviti umor, bo iskala druge možnosti in bi nastajali drugačni družinski odnosi, ki bi rojevali drugačne ljudi. Ki bi iskali drugačne možnosti, ne umora.

    Napredek družbe je odvisen od emocionalnega napredka posameznika. Mi smo kot družba še vedno zaostali v letu 1945. Gospodarsko, emocionalno, po znanju, po dojemanju sveta, po VSEM.

    • indijanka

     Drži. Zato me je stiskala groza ob skandiranju smrtne kazni. Veš Dob, težko je doseči mir v srcu. Ga pa najbolj potrebujejo otroci. Prinesejo jim ga lahko samo matere. Zato se tudi tu zgrozim ob vsaki “gajstni besedi” ženske tu na portalu. Zato preziram Vodeba, ker ni pristaš ničelne tolerance do nasilja in žensko postavlja za seksualni objekt. Včasih je iz njegovih zapisov čutiti pravo sovraštvo ženskega sveta.Spoštujem pa dalajlamo. V razmislek ti pošiljam njegove besede. ” Svet bo rešila zahodna ženska. Vendar nova, avtentična ženska ne prevzema moške vloge, niti ni nasprotje moškemu. Je ravnotežje, spoštovanje, sodelovanje”.

     • dob

      Ni Vodeb nasilen, samo strasten je v zagovoru svojega mnenja, pa zato včasih zgleda kot nasilje.

      Dalajlama ima prav. Svet bo rešila zahodna ženska, ko jo bo srečala pamet, da bo hotela sama biti Ženska. Vse druge ženske po svetu so še predaleč od tega, da bi hrepenele biti Ženska ampak se oddaljujejo od ženskosti kot se le morejo. Eden od načinov oddaljevanja od ženskosti je beg v podobnost z moškimi.
      Ironija pa je v tem, da same ustvarjajo nasilne moške, z namenom, da maščujejo svojo nesrečo, za katero se ne zavedajo od kod izhaja. Same jo naredijo, iz njih izhaja. Samo-sovraštvo se imenuje! One izdelajo moške, da jih maščujejo, potem pa se mačoti maščujejo njim, ker mislijo, da s tem branijo mamico. Ves boj poteka v polju podzavesti in ga le malo brizgne v območje zavesti (moškosti).
      Moški (moški pogojno gledano!) se skritih ženskih energij bojijo.

      A se v bistvu ves čas ena Ženska maščuje sama sebi. To je vsa človeška Zgodovina v enem stavku.

      Kadar me nek problem močno zadeva, ko ga zaznam tudi pri drugih, potem preklopim register z intelekta v čustvo – in čustva me vedno peljejo k rešitvi! Se še ni zgodilo, da Srce ne bi vedelo, kaj je prav, kje se bomo rešili in kako.
      Po navadi si napišem pesem in jo preberem. Tako vem. Sicer ne bi vedel!

      MEDICINA

      Zarinem ti prste v Telo.
      Gnetem počasi in odločno.
      Iščem –
      najdem
      vozel.
      Odpri usta!
      Odpri usta in pusti glasu ven, na svobodo, na svetlo.
      Pojdi z njim.
      Sledi mu po Telesu
      do mesta, kjer boliš,
      kjer si majhna, prestrašena, otrpla.
      Naj tvoj glas razplete Bolečino.
      Vzdih,
      globok,
      ji da zalet,
      da zleti iz tebe
      vsa Bolečina Vesolja
      in vsa teža Sveta, ki je v tebi.
      Naj se ti Telo zatrese,
      zavibrira v joku!
      Naj ti bridke solze brizgajo iz oči –
      z vso silo!
      Usta imej odprta.
      Tako ima prosto pot,
      kar mora iz tebe.

      Tukaj sem, s tabo. Slišiš?!
      Čuvam te, da te ne more nihče raniti,
      ko si odprta.
      Nihče!

      Hudournik, ki drvi tvojim očem naproti
      in hrup,polomljenih vej,
      ki se zatikajo, lomijo, še lomijo, drobijo…
      končno privre na površje,
      ven, na prostost!

      Potem
      vozli popustijo,
      se Telo zmehča
      in lahko prenese
      nežen dotik mojih rok.

      Hvala ti
      za to.

     • indijanka

      Lepo. Nikoli nisem dvomila vate. Odgovori pa na moj preprost stavek. Ali ima Vodeb ničelno toleranco do nasilja nad ženskami in otroci? Sestavek dalajlame še enkrat preberi. Ženska ne bo nasprotje moškega. Ni Vzhodna ampak Zahodna. Ravnovesje, spoštovanje, sodelovanje.

     • dob

      Tega ne vem, ker Vodeba osebno ne poznam. Ima družino.
      Bi moral družino poznati, da bi takšne stvari vedel.

      Vendar se jaz Vodeba ne bojim, on ne bo škode naredil. Kvečjemu bo pomagal, kjer bo le mogel. Njemu je človek pomemben. Zanj človek ni predmet, ni stvar! Vodeb razume pomen odnosov v družini, ki se drugje lahko odvijejo samo v simbolični obliki in kot nadomestilo za manjkajoče ali pomanjkljivo kvalitetno družinsko življenje. S tem pa nadomestilo za kvalitetne družinske odnose, ki jih ni bilo, pa bi morali biti!

      Nadomestila za odnose v družini – ni!

      Nadomestilo je zmešana družba brez orientacije, kakršna je naša.

     • dob

      https://www.youtube.com/watch?v=OPe-0qqvYh8

      Tale intervju z Lady Diano veliko pove o vlogi ženske v današnji družbi.

     • avtohtoni neandartalec

      Nična toleranca do nasilja je fašistični umotvor, ker svet ni idealen, narod pa še manj, ničle ni mogoče nikoli doseči, še huje, fašistični aparat raje kaznuje sto nedolžnih kot da bi se jim izmaknil en sam kriv. Sicer ne more biti nula, če ni idealna rešitev, pa mora biti nujno za del družbe krivična.

     • indijanka

      Zakaj vedno povsod tlačiš fašiste? O nasilju v družini govorimo. O nasilju, ki brez ničelne tolerance dobi krila in postane začaran krog. Takoj, ko začutiš, da so meje presežene moraš ukrepati in ne sanjati o tem, da gre za ljubezen. Ljubezen čutiš. Nikoli ne pretentaš srca. Če se sprijazniš z nasiljem nazadnje sovražiš sebe. Vsak lahko doseže ljubezen. Ženske je preveč strah. Ne zavedajo se, da ne morejo izgubiti tistega kar nimajo. Lahko pa izgubijo sebe. Nasilje ni ljubezen. Ljubosumje ni ljubezen. V obeh primerih gre za bolezen.

   • dob

    Nekje moraš potegniti mejo, nekje moraš prerezati začarani krog, ki ti grozi, da te bo pogoltnil in tako vključil še tebe v ponavljanje. Tako postaneš še sam(a) del začaranega kroga in ga poganjaš, ne da bi se tega zavedal(a). Človek brani nezavedne stvari kot bi bile njegove. Tako potem postane takšen, kot misli da mora biti, neha si pa želeti postati vse tisto, kar bi lahko bil, ko bi si le upal!

    Torej: Upati si – je gonilo.

    • indijanka

     Žal mi je za tvoje otroštvo. Sama sem drugačna mati. Bilo je obdobje, ko sem delala od trenutka, ko se je zdanilo, do trenutka, ko se je stemnilo. Od ponedeljka do nedelje. Projekt. V družini je tretji mesec vrelo. Njen mir in ravnovesje sem. Otroci so kraljevali in partner je pogum za soočenje z njimi nabiral ned prijatelji. Ko se je lotil mojega sina, sem se postavila vmes. Nihče ne bo tepel mojih otrok, niti mene v našem domu. Odšel je. Na mojo pobudo je poiskal terapevta. Vodeba. Terapijo sem ti zapisala zgoraj. Čeprav ga ženske obožujejo živi sam, v bližini mojega doma. Prijatelja sva. Hči je nora nanj. V moj dom pa nima več vstopa, čeprav sanja o ljubezni. V mojem domu so moji otroci varni. Varnost in svobodno srce. To dolgujem tistim, ki so najbližje mojemu srcu. Moji zvezdi Severnici, Sončku in moji Luni.

     • dob

      Prav si storila. Nihče ne tepe otroka.
      Naj ti ne bo žal mojega otroštva, sam sem si ga izbral še preden sem se rodil.
      Svoje starše vidim kot svoje otroke. Od otrok se učimo.

     • indijanka

      :) Nisem znala živeti življenja bogatih in naj dosežkov in nisem prenesla nasilja. Z življenjem plešem. Prijetno je. Zbujam se z nasmehom in zaspim sanjami in mirom v srcu. To učim tudi svoje tri..upsi..dva. Eden je že samostojen.

   • avtohtoni neandartalec

    Zanimivo, pri nas smo dejansko vzgojeni v tovarištvu med staršema, otroci naj ne bi nikoli slišali vpitja in načelno starša ne smeta posegati v odločitve partnerja dokler so otroci zraven.
    Narobe, zakaj se zakonca ne.bi kregala poleg otrok in kritizirala odločiteve partnerja, odrasle osebe se itak ne derejo brez veze, družina pa deluje najbolj povezano, če vsakdo z veseljem pove kaj misli ter pri tem posluša ostale iz svojega klana, tako je tudi vsem najbolj jasno kaj se z njimi dogaja.
    Resno verjamem, da so številne tragedije posledica sovražna vojaške propagande, ljudje si kmalu se misliti ne bodo upali več brez stroge samocenzure, v strahu, da so razumeli katero od temeljnih družbenih zapovedi narobe oziroma je lahko njihova intimna misel razumljena kot potencialna grožnja.

    • indijanka

     Zdi se, da otroke imaš. Po moji presoji je za otroke izjemno pomembno učenje z zgledom. To je mogoče le z iskrenim odnosom in ne za zaprtimi vrati. Trudim se, da otrokom ne prikrivam čustev. Še bolj se trudim, da se lahko učijo. Tudi na mojih napakah. Daleč od popolnosti sem. Imam jih pa rada.

 • Anton

  to je posledica dolgotrajne vzgoje komunistov, boljševistov, ki so nas poučevali,da je edina vrlina denar, vera pa opij za ljudstvo. Država, narod, ki je zgrajen brez vere, duhovnih vrednot je kot hiša brez temeljev, katere obstoj vsak najmanjši povodenj, potres ogrozi. Preberite si priliko v svetem pismu, kjer Kristus nazorno pravi Petru: Peter, ti si Peter skala in na tej skali bom gradil svoje kraljestvo,…..Sveto pismo je treba brati kot vsako knjigo z očmi, odprtim srcem predvsem pa z razumom in boš dolgo in dobro živel, če boš dosledno upošteval knjigo Božjih zapisov.O tem nas uči zgodovina, lep primer je stari Rim in primerjava s tedanjim časom je neizbežna,neizprosna in takorekoč na dlani. Vzorci dogajanj s sedanjim časom so podobni , če ne celo identični. Vrlina ljudi je zabava, hedonizem, delo, znanje pa nekaj obstranskega.Vladajo nam ljudje, ki delo, znanje prezirajo, uživajo pa v udobju, jemanju posojil,ceno za njiv egoizem, hedonizem pa plačuje narod. Malikujejo denar in vse kar vidijo je zgolj denar. Človek je za njih zgolj številka,torej konstanta, pa vendarle vemo da človek ne more biti drugega kot spremenljivka .Takšna obravnava človeka vodi družbo v duhovni, pa tudi v materialni kolaps, kjer je porazdelitev vrednot, denarja izrazito nepošteno porazdeljena.

 • Domoljub in gej

  Zanimivo, da se psihosocialno stroko jemlje smrtno resno, ko teče voda na vaš mlin, recimo, ko se gre za različna stališča do istospolno usmerjenih… Potem vam sklicevanje na to stroko ne dela nobenih težav…

  • dob

   Zakaj pa gledaš na istospolno usmerjenost kot na psihosocialni problem?!

   • Domoljub in gej

    Sem mogoče kje napisal, da jaz gledam z tega vidika?

    • dob

     Kaj potem pomeni očitek “Zanimivo, da se psihosocialno stroko jemlje smrtno resno, ko teče voda na vaš mlin”?

     Ljudje, ki so emocionalno zavrti, bodo v vsaki stvari našli izgovor za zaščito svojega emocionalnega manka. Tudi v dobrih in še celo v najboljših rešitvah bodo enostavno rešitve podredili svojim travmam in njihovi ohranitvi. Skoznje travma živi in deluje.

     Travma pa ni to, da si homoseksualec. Travma je bolečina nesprejetosti.

     To pa, da bi gejevski lobi rad pisal zakonodajo, ki bo veljala za vse, je pa maščevalnost. To pomeni ne sprejemati samega sebe. Posiljevanje ljudi v nekaj, kar ne marajo. Vzrokov zato, zakaj jim nekaj ni všeč, je lahko neskončno. Lobiji so površni in vse skupaj dajo v isti koš. Zato vsevprek zmerjajo s homofobi, rasisti, fašisti, nacisti…
     Homoseksualni lobi ni nič drugačen od vseh političnih strank, ki imajo skrajne politične programe! V glavnem se borijo za izpeljavo lastnega programa, ki je skoncentriran na boj za svoj problem.

     Pogrešam stranko s programom, ki se bojuje za srečo človeka. Kateregakoli.

     • Domoljub in gej

      Kakšen očitek!? Predvsem je moj namen bil provokativne narave, z njim sem apeliral na Romana, ker so njegove izjave kontradiktorne… Ko mu paše se stroke oprijema kot klop, ko pa ne pa…

     • Viktorh

      Pojma nimaš o tej kolumni.

     • Domoljub in gej

      Nočem in ne bi želel imeti pojma o radikalnih stališčih, ki jih širiš…

     • Domoljub in gej

      Ti si pa sedaj celo dramo naredil iz tega, pa vidim da zelo dobro poznaš tematiko istospolno usmerjenih… Če kdo, potem imaš ti neke probleme z istospolnimi… Ti si začel videti očitke, na tvojem zelniku je zrasla ideja, da jaz gledam na svojo usmerjenost na način kot mi ga podtikaš… Če že pogledam na problem, ki ga imaš z mojim zapisom z vidika psihologije: ti si to, ti ti, ti-jaz sem jaz jaz…

     • dob

      Razumem. Jaz sem lobi.
      Po vsej verjetnosti tudi gangster. Praktično lobster.

     • tzt

      V mislih si imel jastoga, a ne?

      Drugače pa odlično razmišljanje in komenti. Samo tale gej ti ni dorasel in nič ne šteka.

     • dob

      Štekanje je proces. Ne zapirajmo vrat, če je le mogoče.

     • tzt

      Najprej sem mislil, da te je površno prebral. Spodnji komenti pa govorijo v smeri brcanja v zaprta vrata.

     • Viktorh

      Škoda, temu odposlancu ne boš zabil v glavo, saj veš…

     • dob

      Eh! (resigniran vzdih). Morda samo nočem, da bi Domoljub in gej bil še naprej prepričan, da brca v zaprta vrata in da se ni mogoče pogovarjati.

     • avtohtoni neandartalec

      Homoseksualno gibanje je del represivne politike, ker gre dejansko za duševno motnjo, skupinica buzijev hoče popisati vse tovrstne hedoniste, ker jih sistem prepoznava kot potencialno nevarnost, ki izhaja že zgolj iz druženja.
      Čedalje več jih je.tudi oboroženih z biološkim orožjem, ki lahko hitro zdesetka cele pokrajine.

     • Nata

      + + + + + + + + + + + + + + + + + +

    • avtohtoni neandartalec

     Homoseksualnost je osebna, ni pa in nikoli ne.bo človekova pravica.

  • Viktorh

   Zanimivo v kaj se zapletaš.
   Le kaj naj počnejo CSD in njihovi pomagači na področju homoseksualnosti.
   Imate urejen status. Družina pač ne morete biti, ker ne marate družin.

   Me pa čudi, da se pred dnevi nisi vključil v debato:
   “Združeni narodi z resolucijo zaščitili tradicionalno družino”
   http://nova24tv.si/svet/zdruzeni-narodi-z-resolucijo-zascitili-tradicionalno-druzino/

  • MižekFiga

   POBIČ, manj te vidimo in slišimo, raje te imamo! Kapiš?

  • pokvarjeniSvet

   citiriam tvojo izjavo:

   Dejansko so beli strajt moški na isti razvojni stopnji kot tisti v arabskem svetu, vendar so samo zatrli svoje nagone, ker se bojijo zakonov in kazni. Desetletje anarhije, pa bi ti beli strejt moški postali še bolj radikalni od muslimanov… Samo 50 let nazaj so beli strejt zavezniki z ženskami ravnali kot z živino, z istospolno usmerjenimi pa kot muslimani… Zavezniki smo torej istospolno usmerjeni in ženske, ker poznamo naravo strejt moških…

   vidim da se boste sami sebe pokopali….kdo bo sedaj kriv mi zdravo naravno spolno usmerjeni Evropejci, Hitler, bižiček ?

   • avtohtoni neandartalec

    Psihoanaliza ni psihiatrija, gospod Vodeb je izpostavil en mehanizem, ti boš pa svojega.
    Meni se zdi pa prijateljski odnos do bralcev dober, bralcev nudi zdrav pogled na duševno dinamiko, marsikdo lahko najde v.njegovih spisih razlog za ponos in predvsem pogum. Pogum, kako razviti svoj polni potencial in uživati vlogi, ki nam jo je namenila narava, takšnega kritika si lahko nasprotna stran samo želi.

    • Steiermark

     Ja, prav tako je ljubi neandertalec – uživati v vlogi, ki nam jo je namenila narava in ne ltgbt-jevske zveri, izprijenci in sovražniki normalnega človeka! Narava nam je “namenila” človeško življenje, ki se laho (naravno) nadaljuje (v nasprotnem primeru pa ga je konec – lgbt-jevcev tudi….) le med ”

     dopolnjevanjem” med moškim in žensko. Ali si kdaj videl, da sta lahko dve lezbi ali gejćka zaplodila otroka, kar med sabo?

     • avtohtoni neandartalec

      Že, že, ampak po moje itak niso nikoli iskreno verjeli, pretvarjajo se pa menda lahko, a ne.

      O spolih imam neko svojo idejo, mogoče prav zaradi Freuda vidim kako neverjetno brezno smo ustvarili med biološko in našo kolektivno zavedno sfero, pa je telo edini subjekt na svetu, ki je del pristnega naravnega in pravzaprav nimamo nobene druge možnosti kot da ga uporabljamo in neskončno spoštujemo. Ideologija je ločila duh od telesa, domišljija ni del tega sveta, sicer se narava s tako mogočnim in neomejenim potencialom preprosto ne bi igrala.
      Obstaja še druga možnost, da je domišljija skrajno omejena in določena, to bi recimo pojasnilo od kod je na svetu toliko kompletnih idiotov.
      Sicer pa sem popolnoma prepričan, glavni razlog za razvoj homoseksualnosti sta pomanjkanje lepih izkušenj in posledično duševna zavrtost.
      V raziskovanju telesa vedno obstaja neka mistika, če opazujemo sebe, se nam odpirajo določene senzacije, zaradi katerih zavest zaobjame širši spekter realnosti, šele raziskovanje telesa nasprotnega spola nas zbližuje kot ljudi, spol in zavest morata biti torej nekako povezan fenomen.
      Sam bi težko davil človeka, menda traja skoraj deset minut preden možgani ostanejo brez kisika, ne maram še tako dolgo dotikati tujcev, sploh moškega spola, čeprav je res zanimiva izkušnja, če ti punca zaupa celo kontroliranje nekaterih njenih vitalnih življenjskih potreb. Ne Mislim posebej na davljenje, gre za manipulacijo s telesom, ki deluje popolnoma drugače kot tvoje, zato je spolnost tako pristno transcendentalna izkušnja.

   • Domoljub in gej

    Kaj sem pa v tem komentarju napisal takšnega, kar ne bi bilo res!?

    • pokvarjeniSvet

     Ti rajši povej zakaj tega ne upate širiti v Izraelu, ostalihg bližnjevzhod državah in Afriki ? pa ti dobro veš da tam takšni kot ti še 1 uro nebi živeli, bi takoj šel rakom živžgat. V izraelu bi vas sedaj ti ki vas podpirajo iz ozadja za vašo propagando in pomehkuženje moških v Evropi tam uničili že na začetki če bi upali samo pisniti….samo kaj jaz vam ljudem brez karakterja z dvojno moralo in dvojnimi merili obrazlagam…saj sami veste kako je.
     Samo ne mislite, da vas bodo gospodarji tolerirali ko se bo njihov cilj uresničil še naprej tolerirali, verjemi mi da boste vi ali generacije pokasirali svojo porcijo….samo možno da do takrat nebova ne ti in ne jaz temu več priča.

     in zakaj se to samo širi v belskih državah….in ne mi o razvoju in bogatostih teh….tudi Vzhodna Azija je bolj razvita in bogata države kot so Japonska, Južna Koreja, Singapur, tudi Tajska je 100% bolj razvita od te vukojebine Afrike in BV….ampak tam skoraj ni skupnosti LGBT, feministk

     • Domoljub in gej

      Ti pa res nekaj na blef… Med muslimani je homoseksualnosti prisotne še več kot v evropi, radikalni posamezniki tvojega kova pač počnejo z homoseksualci, kar pač počnejo, se jih najde v vsaki družbi, čeprav še to ne pomeni, da so pa kar vsi muslimani sovražni do istospolno usmerjenih… Na tajskem so priljubljeni tako imenovani lady boyi, ki so še bolj vroča roba od žensk, da čudnih spolnih praks japoncev sploh ne omenjam… Tvoje omejen svet ni glas večine po svetu….

     • pokvarjeniSvet

      ti si blefer ker sedaj mene obtožuješ da počnem nekaj z homoseksualci – to si ti v tvojih mokrih sanjah želiš .ROFL…..alo to je tvoja domena da nekaj počneš z moškimi, ne moja. Še en dokaz, da vi LGBT izhajate iz istega lonca kot komunisti, ker drugim podtikate zadeve z namenom diskreditacije in demoniziranja – čisto ista taktika.

      Seveda se homoseksualnost najde vsepovsod….samo vi ste hinavci ker to šopate samo v Evropi v ZDA, Kanadi, Avstrliji in Novi Zelandiji…..kje na Japonskem, Singapurju, Južni Koreji…itd imaš tako močno LGBT in ostalo liberalno dekadentno navlako z namenom promoviranja in vsiljevanja?

      Ti praviš da je Izrael odprt za to jaz ti pa tega ne verjamem: že spodnji video pove več kot dovolj koliko so ti ljudje v tej državi odprti do tega:
      https://www.youtube.com/watch?v=HdbFhZAoVfI

      to ti laži samemu sebi, vsem pač ne moreš.

     • Domoljub in gej
     • Domoljub in gej

      Čez deset let boste homofobi v manjšini tako kot v zda, kamor spadate… Nobeni radikalci, ki sovražijo vse okoli sebe in ki imajo za vsako rešitev problem ne smete in ne boste kreirali usode drugih ljudi…

     • pokvarjeniSvet

      o tem ne odločaš ne ti in ne jaz. Ste si že ustvarili kar ste si, boste pač mogli to pojesti kar ste si skuhali. Pa ne od mene ali pa nevem koga spet vlačiš noter radikalce ali kaj podobnega…saj dobro veš kdo bo ustvarjal probleme in kje.

     • pokvarjeniSvet

      čez deset let boste LGBT bili preganjanji s strni tega kar se vabi sedaj v Evropo…če ne razumeš preberi Koran.

     • Domoljub in gej

      V Izraelu so vsako leto parade ponosa po vseh večjih mestih ;) Tel Aviv je zelo odprto in moderno mesto…

     • pokvarjeniSvet

      zakaj se pa ne preseliš tja in tam šiti tvojo ideologijo…ti plačam enosmerno karto za tja takoj.

     • Domoljub in gej

      Res se mi ne da več na tvoj nivo spuščat, ker si že sam ugotovil, da nimaš argumentov in so tvoji celotni zapisi en domišljiski spis tvojih predstav sveta, ki se zaključi, ko stopiš čez vrata svojega doma na ulico…

  • Steiermark

   domoljubni gej, ne flancaj, nehajte že enkrat manipulirati in prirejati “znanstvene raziskave”, ki nasprotujejo naravi in naravnemu razvoju človeka – ženske ali moškega. Srednji spol, v človeštvu ni nikoli obstajal, zblojenci pa! Vaša lgbt logika spada edino na zblojeni planet opic, tam kjer , kot komunajzli, iztrebljajo normalne ljudi, nenormalni – opice, pa ukazujejo in zasužnjujejo! Pa v garaže svojih somišljenikov, večkrat zaidi……. ti bo pomagalo, tako kot njim……oni vladajo in ukazujejo normalnim ljudem (dokler se jim nebomo, dokončno in odločno, uprli in ta “ura” vztrajno in zagotovo prihaja – je tik pred vrati!)

   • Domoljub in gej

    Stroka se moti, tako kot se ljudje motimo privat v življenju, ker so stroka ljudje… To lahko spoznaš pri različnih diagnozah, ko ljudi beli angeli obsodijo na smrt, pa jim ljudje vedno znova dokazujejo da se da preživeti… Misliš da se v psihologiji ne motijo, če recimo nekoga v neki raziskavi žene, da bi čim bolj nekoga oblatil!? Ne dam nič na razne ankete, raziskave itd… Življenje je čisto nekaj drugega….

    • avtohtoni neandartalec

     Ljudje naravnost ljubimo čudeže, za vsako ceno hočemo videti nemogoče, vendar upoštevaj, večini se ponesreči in grafično končajo, zgolj peščica jih preživi in te se potem izpostavlja kot dokaz, da je mogoče naravne zakone preprosto ignorirati, kar je seveda elementarna zabloda in vnaprej izgubljena bitka.
     Bom povedal še drugače, v temi zgledajo vsi mački črni, vendar je vsakdo zase prepričan, da smo prav mi videli največjega tigra.

 • MižekFiga

  Vodeb se ne moti!
  Vodeb ima VSE prav!
  Iztirjenci izginite nazaj v anonimo!
  Na plan so vas potegnili komunisti za 5% volilnega izida.

  • MižekFiga

   Pa še to:
   Enakopravni ste že!
   Enakovredni boste NIKOLI!

  • Domoljub in gej

   Nihče na tem svetu nima vsega prav… Najhujši komunisti ste prav tisti, ki ste bili vzgajani v komunizmu, po osamosvojitvi ste se spreobrnili v demokrate, radikalna stališča, ki so vam jih z vzgojo vcepili v komunizmu pa še vedno širite naprej…

   • garfi

    očitno ti je stopil na žulj
    demokrati smo komunisti, tudi ti zamenjaj zdravila

   • AlojzZ

    Ljubosumje? Se ga da preboleti, kar hrabro!

   • pokvarjeniSvet

    komunizem, LGBT, feminizem, transhumanizem, tehnokratizem in podobna liberalistična navlaka izhaja iz istega lonca…..le toliko v vednost preden kogarkoli označiš/etikiraš za komunista.

   • Olga

    Konec argumentov? Napad!? Vse ima prav Cerarjeva horda, mar ne?!!

 • Ludvik Poljanec

  Lani Marca je CSD MS na enak način brez določbe sodišča ugrabil otroka in ga na silo(zopet brez odločbe sodišča) dal v rejo.Staraš se borita in sedaj ju kriminalizirajo. GRE ZA NACISTIČNO,FAŠISTIČNO ,KOMUNISTIČNO DELOVAJE CSD MS ,ki je popolnoma suspendirala konvencijo,ustavo,sodbe ESČP in pamet in razum.Zadevo bom predstavil javnosti v jeseni.

  • Olga

   Pravilno! Vse je treba dati v javnost! Komunisti so navajeni, da vedno obvelja njihova “resnica”! Kadar pa nimajo argumentov, se zavijejo v molk češ, da je to v dobro vpletenih!??

 • Olga

  “Stroka” naj s svojo skorumpirano in nesposobno ministrico izgine s slovenskega prizorišča! Prostor naj dajo spodobnim, ki bodo živeli in delali za Slovenijo in njene državljane! Predlagam tudi kazenski pregon odgovornih, od ministrice navzdol, socialne “inšpekcije”….. in osebno materialno odgovornost!

 • radames

  Levičarji in levičarstvo so poguba naše (slovenske) družbe.

 • CyberWest

  Kaj se je pa zgodilo z Urošem Urbanijo? Zdaj vidim, da je v.d. odgovornega urednika Jure Ferjan? Uredništvo ni nič obveščalo o kadrovskih menjavah? Kdo kaj ve?

 • montyamp

  Banda ki straši po državno upravnih katakombah , katere je zgradila Avstroogrska , je potomstvo GOŠARSKIH MORILCEV IN POLNILCEV 700 HUDIH JQM . KJE IN KDAJ JE MORILEC VZGOJIL NORMALNEGA CSD USLUŽBENCA ??????????

 • FraterMagnus

  jaz sem pa mislil da je vzgoja brezspolnikov namen celotne lgtb-infiltrirane moderne vzgojne paradigme z namenom zmanjševati količino prebivalstva za prevlado nad materialnimi viri

 • Aton

  Iztirjenci, ki kradete otroke. Preberite dvakrat, kar piše Vodeb. Čeprav dvomim, da bo kaj pomagalo!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!