Aleš Hojs: “Prišel bo dan, ko se bo Slovenska vojska zavedala, kdaj, kje in kako je nastala!”

Foto: Barbara Pirh

Bil je nekoliko hladen in meglen zimski dan, 17. decembra 1990, ko se je v kraju, ki je za večino državljanov nedostopen in skrivnosten, dogajalo nekaj posebnega. Prvič je bila postrojena enota TO, ki je imela sedež v bližini vasi Primoži. V postroju so bili večinoma pripadniki rezervne sestave zaščitne brigade TO.

Prvi javni postroj brigade, ki si je kasneje nadela ime MORiS, ni bil naključen. Bil je jasno sporočilo takratni JLA, da smo pripravljeni tudi z orožjem braniti začrtano prihodnost. Nekaj dni zatem se je odvijal plebiscit, ki je dokončno začrtal odločitev slovenski samostojnosti.

Na prireditvi, kjer so se spomnili tega pomembnega dogodka, so spregovorili Aleš Hojs, predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, Tone Krkovič, načelnik Manevrske strukture narodne zaščite 1990, in Roman Hrovat, podžupan občine Kočevje. Trobilni kvintet Orkestra Slovenske vojske in dramski igralec Roman Končar so poskrbeli za kulturni program.

Kočevska Reka je zgodovinski kraj slovenske osamosvojitve. V letu, ko Slovenija praznuje 25. obletnico samostojnosti, je prav, da se spomnimo tudi takšnih dogodkov, ki so bili ključni za dokončno osamosvojitev. Na tem kraju so takrat stali možje in žene, ki so bili pripravljeni kot demokrati in domoljubi narediti vse za svobodo Slovenije in njeno samostojno državnost. Ko je prišel čas, so svojo obljubo tudi držali. Na prireditvi so se z minuto molka spomnili tistih, ki so za domovino dali največ, kar je možno dati, svoje življenje.

Foto: Barbara Pirh
Foto: Barbara Pirh

Združenje VSO že nekaj let na tem kraju pripravlja slovesnosti v spomin na ta dogodek, zato je kot prvi pred mikrofon stopil Aleš Hojs, predsednik VSO. Spomnil je tudi na dan, ko je bila sprejeta prva slovenska Ustava, to je bil 23. december 1991. Takrat ni nobenemu piscu Ustave prišlo niti na misel, da bi jo povezoval z nekdanjo iz SFRJ. Čeprav so bili mnogi, ki so sodelovali pri pisanju, pomembni člani nekdanjega režima,  so čutili, da bo ta prinesla spremembe, prelom. V Ustavo so zapisali svobodo, pravičnost, demokracijo in vse tisto, kar naj bi veljalo za moderne države. Nekoliko drugače se je zgodilo s prenovo našega obrambnega sistema. Glede Slovenske vojske je optimističen in verjame, da se bo tudi ta enkrat zavedala, kdaj, kje in kako je nastala, in poudaril, da ta čas zagotovo ni daleč.

Foto: Barbara Pirh
Foto: Barbara Pirh

Roman Končar je navdušil z domoljubnimi in v srce segajočimi pesnitvami. “Pogumno in odločno, zavedajoč se smrti, smo bili drug z drugim podprti. Ma jok brate odpade, nikoli ne bomo strti,” je glasno vzkliknil.

Roman Končar Foto: Barbara Pirh
Roman Končar
Foto: Barbara Pirh

Kot vedno je bil tudi tokrat zelo izčrpen brigadni general Tone Krkovič. Objavili smo že njegov celotni govor. Vprašali smo ga tudi, kaj meni o morebitni ponovni uvedbi obveznega služenja vojaškega roka. Pravi, da je pri mladih čutiti željo in potrebo, a jim žal sistem tega ne omogoča. Omenil je zgledovanje po Izraelu in Švici, ki sta mu zelo blizu. Žal mu je, da se je ta obveznost sploh kdaj prekinila, ker je temu vedno nasprotoval in noče nositi posledic za to. Se pa strinja, da bi morala biti ta obveznost organizirana v razumni obliki, v razumnem času, intenzivno ali na način specialne brigade MORiS.

Foto: Barbara Pirh
Tone Krkovič Foto: Barbara Pirh

Spregovoril je tudi Roman Hrovat, podžupan občine Kočevje. Zahvalil se je vsem, ki so se takrat brez pomislekov odzvali klicu domovine. Kočevska je del pomembnih dogodkov v slovenski zgodovini. Večina prvega postroja je bila namreč ravno iz Kočevja in na to so tudi v občini Kočevje izredno ponosni.

Na kraju, na katerem je prišlo do prvega postroja, je ob 15. obletnici leta 2005 začel nastajati spominski park MSNZ, a ni bil nikoli dokončan. Tam vseeno stoji spominsko obeležje tega pomembnega dogodka, na katerega je delegacija združenja VSO položila venec.

Foto: Barbara Pirh
Foto: Barbara Pirh

Zbralo se je veliko ljudi, ki v srcu dobro mislijo in so ponosni na svojo domovino Slovenijo, a mnogi so poudarili, da resnično upajo, da se bo zavedanje o pomembnosti takšnih dogodkov z leti povečalo, saj zdaj živimo v samostojni in demokratični državi. Glede slednjega so bili tako govorci kot ostali obiskovalci optimistični.

Barbara Pirh

 • Caetano

  Tonetu sta blizu Izrael in Svica. Pametno in lepa kombinacija.

 • Olga

  Na Slovensko vojsko smo bili ob osamosvojitvi zelo ponosni! Ponosni bomo še naprej, vendar moramo nagnati levake s Kučanom, ki delajo nam in naši vojski škodo! Veleizdajalci sodijo v zapor!

  • Pevec

   Veleizdajalci sodijo na gavge-vislice!!

 • Jovo Jamnica

  Maistrovi borci… 1918!

  • rrrrr

   Tako je. In Slovenski domobranci 1943…..leta 1943!

  • RATATA

   Maister je v prve linije poslal svoje ljube srbijanske triletne arestante v šajkačah kot grožnjo nemškim avstrijcem, kiso svoj gnev manif3stirali tudi proti Slovencem na Koroškem. Tudi zato so bili Naši ljudje na referendumu za Agstrijo in ne zq smrdljivo barbarsko jugoslavijo.

   • Jovo Jamnica

    Ne nakladaj tja v en dan. Maistrovi borci so bili skoraj vsi Štajerci.
    ———————————-
    Aljančič Zdenko, laborant – vojni obveznik
    Aljančič Zdenko, uradnik Premoženske uprave – rez. čast, nacionalist
    Amalietti Julij, višji sodni svetnik – rez. častnik
    Amon Anton, železničar – vojni obveznik
    Amon Josip, carinik – rez. podčastnik
    Andrejčič Srečko, policijski uslužbenec – aktivni policijski podčastnik
    Antončič Anton, trgovec – rez. podčastnik
    Apih Vilko, uslužbenec banske zdravstvene zavarovalnice – rez. časnik
    Arčon Bernhard, zidar – vojni obveznik
    Artič Franjo, kontrolor državnih železnic – rez. častnik
    Avsenak Franc, dninar – vojni obveznik, Chauv. – nacionalist
    Babič Ferdo, ključavničarski mojster – rez. podčastnik
    Babič Ivan, trgovec – rez. podčastnik (?), nacionalist
    Babič Josip, mizar na železnici– rez. podčastnik
    Bačnik Jakob, železničarski uslužbenec – rez. podčastnik, nacionalist
    Bačnik Josip, železničarski uslužbenec – rez. častnik, nacionalist
    Bajt Anton, uslužbenec – rez. podčastnik (?), nacionalist
    Baldhauser Janez, železničar – obveznik narodnega sveta
    Baloha Vaclav, višji vojni godbenik v rezervi – rez. podčastnik
    Banovšek Leopold, trgovec s sadjem – vojni obveznik
    Barle Jože, direktor mestnega računskega urada – rez. častnik
    Batič Viktor, policist v pokoju – rez. policijski podčastnik
    Bauman Alojz, voznik mestnega pogrebnega zavoda – vojni obveznik
    Bavčar Josip, višji policist v pokoju – rez. policijski podčastnik
    Bedo Lovro, delavec – vojni obveznik
    Bende Josip, črkostavec – rez. kaplar (desetnik)
    Bende Roman, novinar – rez. podčastnik, nacionalist
    Benedičič Anton, krojač – vojni obveznik, nacionalist
    Bera Florijan, vojni glasbenik 45. pešpolka – aktivni podčastnik
    Beranič Anton, gostilničar – rez. podčastnik, nacionalist
    Berdon Andrej, upokojenec – rez. podčastnik
    Bergoč dr. Jožef, odvetnik – rez. častnik (?)
    Birma Josip, učitelj – rez. častnik
    Birtič Ernest, gostilničar – rez. podčastnik
    Bitenc Jožef, finančni kontrolor – vojni obveznik
    .
    .
    .

    • RATATA

     Seveda so bili Maistrovi borci vsi Slovenci. Tisti v prvih vrstah in dodatek, ki pa se ne štejejo za Maistrove borce (so bili pa zraven) so bili pa jezni srbijanski vojni ujetniki, tako kot sem napisal. Vem, da si Ti bil priden pionir.

     • Jovo Jamnica

      Kako vezo ma to z Majstrom, da sem bil pionir? Pa daj gor priimke totih Srbijancof, če že najedaš…

     • RATATA

      Z odgovorom si povedal, da ti ni nič jasno.

     • Jovo Jamnica

      Kaj mi ni jasno. Vlečeš Srbe vsepovsod, kjer jim je mesto in tam, kjer jim ni. Država Slovencev, Hrvatov in Srbov je eksistirala samo mesec dni. In še to s Srbi do Drine. Glavni so bili v Zagrebu. Korošec je bil odrezan od odločanja, ker je bil v usodnih dneh v Švici. Slovenci smo bili izigrani. Si že slišal za Krfsko deklaracijo iz leta 1917? Jugoslovanski klub na Dunaju? Smrt Aleksandra Obrenovića 1903? Povezavo med klanom Karađorđević in Britansko krono? Gavrilo Princip? Kaj mi ni jasno… še enkrat?

     • RATATA

      Vse to poznam!
      Tu ni nič Slovenskega.
      Hrvati so režiserji, ne pa mi.
      Vse smo imeli, oni pa nič. Zato tako.

     • RATATA

      Ma kaki priimki bumbar prekleti, to so brezimni, niti ljudje niso bili. Nihče jih ni maral, ker oni niso marali niso nikogar!

     • Jovo Jamnica

      Brezimni ja… to bo

 • Viktorh

  Res je bilo svečano.
  Vprašam pa se, kje so bili še ostali slovenski domoljubi, ki vsako prosto minuto izkoristijo za pot v tujino, za udeležbo na takšni svečanosti pa si ne vzamejo časa.

  • rrrrr

   Tudi sam sem bil včeraj tam in na to sem šed posebaj ponosen. Narod, ki ne spoštuje svoje lastne vojske, pa čeprav je ta z minimalnimi žrtvami nagonila nekajkrat močnejšega okupatorja in si izbojevala osamosvojitev, ni vreden svoje države. …Če bi bili Slovenci kot Poljaki, bi nas bilo na tem svetem mestu na proslavi 300.000 !

   • cosmosjasnovidec

    Ne da narod ne bi spoštoval Slovenske vojske ampak se mu že smili zaradi tega kakšni ji vladajo.Sami čefutarji in seveda komunajzerji kateri so iz SLO vojske naredili popolne reveže kar je več kot sramota.
    Narod misli,da bo na takih srečnjih naletel na levo komunajzersko drhal od Cmerarja,Pahorja pa celo tovariša Kučana ter ostale čefutarske nesnage katere ne more videti.
    Kaj pa tovariš “PAHOR”?:
    Ali se on kot prvi ni bil dolžan udeležitve,ko se slini zraven kot nekakšen poveljnik?
    Raje se prilizuje njegovemu diktatorskemu muslimanskemu morilcu Erdoganu.

 • jan

  Slovenska vojska? Slovenija ima Nato plačance, ne slovensko vojsko. To se je jasno pokazalo, ko je imela slovenska vojska Nato vajo, pri kateri so napadli skupino Slovencev s slovensko zastavo, ker so hoteli preprečiti simuliran vdor migrantov v Slovenijo. Slovenski natovci so zaščitili migrante, ne Slovence. Vojska, ki napade lastno zastavo, ne zasluži svojega imena. Potrebujemo ponovno uvedbo splošne vojaške obveznosti, tudi za ženske in nekaj sto tisoč rezervistov po švicarskem zgledu, ki bodo imeli orožje doma. Nekj tisoč plačancev, ki so pripravljeni napasti lastno ljudstvo namreč ni nobena garancija za našo vernost.

  • jan

   Varnost, seveda, ne vernost.

  • RATATA

   Izrojeno!

 • tarantela

  Ja, glih sam Hojs in še kdo so zaslužni, ostali so pa itak en kakec, a ne? Vojaki pa itak vejo, zato se pa v to ne vtikajo. Pravi heroji se ne hvalisajo!!!

 • Caetano

  V tem intervjuju Tone pove veliko zanimivih stvari:

  https://www.youtube.com/watch?v=0_CWxh7OPeY

  • RATATA

   Pogledal kritično. Res dobro!

 • montyamp

  Kaj žveplenega ni bilo ???
  Krambergerja tudi ne ???

  JANŠA HEROJ — KUĆAN GNOJ

 • montyamp

  Emancipacija samozapravnega fašizma v boju za enakost med pametnimi , je tako kot bi fičota dali na formulo 1 .
  Potomec ali vajenec zločinca ne more biti NORMALEN .
  Vojsko potrebujemo , če se UDBOPARTIJSKI enklavi slučajno utrga , ti bastardi so sposobni moriti kot za šalo . (Kramberger)
  Atentat UDBE 1989-Škotska . Šef partije in UDBE — PLAVI .
  Kaj pa pravi HANZI RTVCENZURA IN LAŽI NA POLOŽNICE ???
  Kje je srbska Hrvatica iz bosne Ašćićeva , da se ji slučajno presstitutki spet ne zrola ???!!!
  Kandelabri čakajo .

 • MEFISTO

  Nekaj ne razumem.

  Ne koč smo dan vstaje praznovali 2. julija, ko so neke barabe sklatile s kolesa slovenskega žandarja

  Partizanska vojska pa je bila ustanovljena v vukojebini Rudo šele 22. decembra istega leta.

  Kdo se je do torej do konca leta 1941 junaško in srdito boril z okupatorjem?

  • Viktorh

   Hostarji, skriti po meščanskih hišah, polnih hrane in pijače.

   • Caetano

    To so bili pa vosovci, ki jih je ustanovila KP avgusta 1941, kot svojo udarno pest. Imeli so kritje pri delu bivse policije v t.i. Ljub. pokrajini ki se je povezal z njimi, zato so imeli hrbet dobro krit. Hanzic nadrobno opisuje tudi s cim so se ukvarjali. V glavnem komunisticna zadeva.

  • rrrrr

   Ja kdo, TIGR. Že od leta 1927.

   • Caetano

    Tigr je vsekakor v casu same druge svetovne vojne, ko je KP javno pozdravljala sovjetske osvojitve evropskih dezel in njih nasilno boljsevizacijo, kot plod dogovora med Hitlerjem in Stalinom ze izvajal sabotaze na zeleznicah v aneksirani Avstriji in Italiji.

    • rrrrr

     TIGR je organiziral sabotaže na infrastrukturi in napadal izpostavljene in kompromitirane fašistične uradnika že pred II svet. vojno. Podpiral ga je Kraljevina Jugoslavija in angleška obveščevalna služba.

     • Caetano

      To vsekakor. Hotel sem povedati kako je bilo na zacetku 2. svet. vojne. Tigr vrsi sabotaze, komunisti pozdravljajo delitev Evrope po dveh totalitarnih rezimih.

  • Caetano

   Bilo je veliko odporniških skupin, komunisti so prišli poleg šele pozneje, nikakor pa ne pred napadom Nemčije na SZ. Do tedaj je bilo navodilo, da morajo ovajati pripadnike drugih odpor. gibanj okupatorjem. Četniki različnih vrst, večinoma pa pod komando Mihajloviča so se dvignili predvsem zaradi ustaškega nasilja, veliko pa jih je bilo zlasti v Bosni in v sami Srbiji. Recimo, če se spomniš ”Valterja, ki brani Sarajevo”. To je bil dejansko četnik, po vojni pa so komunisti rekli, da je bil komunist.

   Tudi pri nas so bile razne skupine. Člani Nagodetove skupine so delovali npr. na nemškem okupacijskem ozemlju blizu Ljubljane. Mislim, da jih je vodil neki Zupan, ki so ga kasneje menda ustrelili, kot talca.

   Potem TIGR, ki so ga v času, ki omenjaš pomagali uničevati tudi komunisti. Na Mali Gori je maja 1941 komunist ovadil Tigrovce fašistom in to je bil pri nas prvi spopad z okupatorjem. Nekatere partizanske čete in organizacije na Primorskem so bile še dolgo dejansko tigrovske.

   Po zaostritvi revolucije konec 1941 so nekatere izmed teh skupin komunisti uničili fizično, druge spet so ovadili okupatorju, kot npr. bivše jug. oficirje kateri so imeli tajno društvo v Ljubljani, ki je imelo sprva sporazum z OF. Nekatere so asimilirali z manipulacijami in tako, da so jim na razne načine pobili voditelje itd.

   • Jovo Jamnica

    Prvi upor proti okupatoru se je zgodil 29. aprila 1941, v Mariboru, takrat Marburg an der Drau. Oborožen spopad je bil le v toliko, kolikor so Nemci nekaj mesecev po sabotaži, hrabre slovenske fante polovili in jih neoborožene likvidirali z orožjem.

    • Caetano

     Tisto sabotazo pripisujejo komunisticnim mladincem. Vendar to ni bil oborozen spopad dveh strani. Vsekakor je veliko pricevanj iz raznih krajev Stajerske in Gorenjske, da so komunisti takrat sodelovali z nacisti pri izseljevanju Slovencev. Se kasneje so se hvalili s tem, da so Nemci le nekaj dobrega storili, da so izselili farje in politikante in s tem olajsali revolucijo.

     • Jovo Jamnica

      Seveda ni bil oborožen spopad, saj fantje niso bili oboroženi in niso imeli namena streči po življenju komurkoli. S svojo sabotažo so demonstrirali nestrinjanje z neupravičeno okupacijo. Zakaj so morali umreti??? Nemci so izselili 60.000 Slovencev, da bi naredili prostor 15.000. Kočevarjem. Komunisti s tem niso imeli nobene zveze.

     • Caetano

      O imeli, imeli so vezo z izseljevanjem. Pomagali so skupaj z domacimi Nemci sestavljati spiske koga naj se izseli.

      To ni nic presenetljivega. To je bilo v casu sporazuma z nacisti pred napadom na SZ. Sam Djilas priznava, da so konec aprila 1941 v partiji sklenili, da napovedujejo vojno Simovicevi vladi v Londonu, njene pristase doma pa je treba ovajati okupatorjem. V istem casu so v Srbiji trosili komunisti letake, da je treba zatreti bedne oficirje in t.i. mescanske stranke, ki da organizirajo neke svoje enote. Nacisti pa so spustili v Franciji zajete spanske borce nazaj v Srbijo. V Makedoniji je KP po nalogu kominterne sklenila celo da je treba izrociti orozje bivse jug. vojske Bolgarom, da ne bi kaj motili diplomatskih odnosov Sofije in Moskve. Orozje so v drugih republikah bivse Jugoslavije sicer zbirali, a za poznejso revolucijo, ko bo dala Moskva znak.
      Pri nas so bili takrat izdani tigrovci na Mali gori. Sodelovanje komunistov pri izseljevanju je bil le del te siroko razvejane kolaboracije.

     • Jovo Jamnica

      Ti boš zdaj vpletel celi Balkan v eksodus tistih 60.000 Slovencev, ki so bili izbrani “ad hoc”, ker je Hitler pozabil na Kočevare?

     • Caetano

      KPS je bila samo del KPJ in kot sovjetska agentura je sledila vsem interesom kominterne.

     • Jovo Jamnica

      Partija je v Kraljevini Jugoslaviji delovala v ilegali. Leta 1941 je ilegalna partija pri nas, štela kakšnih 800 članov, od katerih je bila le peščica mednarodno angažiranih. Nemci se na aneksiranem ozemlju z njimi sploh niso obremenjevali. Dvomim, da so sploh vedeli zanje. Kaj misliš, je nek Slovenec stopil na Gestapo in jim jel naštevat, koga naj iz Brežic izselijo. Narpred pa se jim je pohvalil, da je komunist in spoštuje pakt Molotov-Ribbentrop…

     • Caetano

      Ja Jovo partijcem je bila dana direktiva takrat, da se jih en del vkljuci v okupatorjev aparat. In nacisti so sprejemali njihove usluge. Npr. znan je primer da je uradnik komunist sestavil na Gorenjskem spisek koga naj se izseli. Vanj je vkjucil npr. eno celo druzino, spustil pa samo enega clana, ki je bil komunist. Potem pa se je v druzini zvedelo kako je bilo…

     • Jovo Jamnica

      Madona, jaz eno, ti drugo. Pa neki posamezni primeri na Gorenskem. Govorim o 60.000, na mah izseljenih Slovencih!

     • Caetano

      Primerov je bilo vec, jaz vem za tri recimo. Glej seveda niso pa samo komunisti sodelovali pri tem, tega ne pravim, ampak v vecini domaci Nemci, ki so dobro poznali ljudi in njihova politicna prepricanja.

      Tudi to ko omenjas npr. Kocevarje, da niso prisli v rajh. Na Dolenjskem je bilo takrat precej navdusenja za nemsko okupacijo. Slo je predvsem za socialno noto, ces Nemci bodo dali boljse pogoje za delavca in kmeta. Lokalni komunisti so v vec primerih te trende se podpihovali. Ti privrzenci nemske zasedbe so nekatere kritike celo sli javit Nemcem.

     • Jovo Jamnica

      Dejstvo je, da komunisti s Kočevarji niso imeli nič. Noben komunist jih ni prepričeval v selitev, ampak so povsem podlegli nacistični propagandi. Ker pa se je Nemcem mudilo, so na mah iz mnogo večjega ozemlja, poseljenega skoraj izključno s slovenskim življem, izselili vse, kar je bilo živega. Niso se ubadali z meritvami o arijski primernosti in ostalimi preverbami odličnosti.
      https://www.youtube.com/watch?v=agpXKel23LY

     • Caetano

      Ne Kocevarjev ni bilo treba prepricevati v selitev to je res. Komunisti pa so po dolenjskih vaseh podpihovali navdusenje za nemsko okupacijo proti italijanski.

     • Jovo Jamnica

      To pa je druga zgodba. Z izselitvijo Kočevarjev, se je partizanom (komunistom) odprlo veliko, težko dostopnega terena, ki so ga lahko uporabili za diverzantske akcije proti nemotiviranim Italijanom.

     • Caetano

      Koristi od tega teritorija so pozneje res imeli, vendar jih ne bi dobili, če bi se udejanila njihova propaganda, da bi ta območja in deli Dolenjske prišli pod Nemčijo.

     • rrrrr

      To je bil Ilich ( šola v MB po njegovem imenu) Zaradi te nepremišljene mladostniške akcije komunističnega podmladka je bilo ustreljenih kar nekaj talcev. Klasika: nerazumna akcija povzroči nerazumne represalije. Pa to ni osamljen primer ampak algoritem komunistične ,,NOB”.

     • Jovo Jamnica

      Kdo, ki ni sodeloval v akciji, je bil ustreljen kot talec?

     • rrrrr

      Si že slišal za racije? Pa za talce, ki so jih Nemci takoj po okupaciji (brez razloga) zaprli kot varščino za preprečitev nerazumnih frajerisanj vročeglavih omladincev?. Čuj, idi te v Muzej revolucije, tam boš fse dobo.

     • Jovo Jamnica

      Kaj na spletu ni podatka, kateri talci so umrli zaradi primera ILICH?
      …Največ talcev, kar 866, je bilo ustreljenih leta 1942. V enem samem popoldnevu 2. oktobra 1942 so na dvorišču mariborskih sodnih zaporov usmrtili 143 talcev…

     • rrrrr

      Pa si se kdaj vprašal, zakaj? Prečitaj si kako verodostojno zgodovinsko knjigo preden si svoje pomanjkljivo znanje in razumevanje nadomeščaš z lepljenjem linkov kot potrditev. Pa vse dobro

     • Jovo Jamnica

      Ja pa kdo si ti, da bom glih tvoje nasvete poslušal. Ni človeka, ki mu ne bi bilo mogoče očitati pomanjkljivega znanja in razumevanja. Vedno izhajam iz dejstva, da je nekdo 6. aprila 1941, neupravičeno s pomočjo nasilja, prevzel oblast na ozemlju, ki je bilo do tistega trenutka pod jurisdikcijo suverene države, Kraljevine Jugoslavije. Vse žrtve, ki so bile posledica tega dejanja, gredo na rovaš, predvsem nacistične Nemčije in njenih vazalov. Streljanje nedolžnih talcev, kot način zastraševanja, nima z vrednotami sodobne človeške družbe, nobene zveze. To je hkrati moj odgovor, zakaj so umrli talci.

     • rrrrr

      Če meniš, da je okupator streljal talce kot čin zastraševanja in ne epresalije kot odgovor na nerazumne akcije komunističnih skrivačev in izzivačev, je meni tudi prav. Ti moraš živeti sam s svojim razumevanjem vzrokov in posledic. Problem nastane takrat, ko tu ponavljaš neumnosti, ki so ti jih sistematično vcepljalii. Prav zato sem ti priporočil kakšno dobro knjigo. Predvsem pa več kritičnega ( in logike) razmišljanja- sicer pa me ni treba upoštevati!

    • cosmosjasnovidec

     Fante so pa izdali komunajzerji kateri so še takrat sodelovali z nemškim okupatorjem drugače jih ne bi polovili.

     • Caetano

      Mr. Jasnovidec kdo ve. Morda karte…

     • Jovo Jamnica

      Ni dokazov.

     • cosmosjasnovidec

      Sedaj jih res več ni saj je poniknilo tudi na stotine drugih.

  • Ivan Friderik Novak

   “Prvoborci”. . . . he, he, he, . . .

 • črnaovca

  Slovenska vojska je nastala iz TO le da so eno enoto preimenovali. Hojs in ostali ferajn lahko trdi kar hoče a tisti ki smo bili l.91 zraven vemo kako je teklo kdo je bil kje in kaj je počel. Kdo se je boril v Krakovskem gozdu in kdo je blokiral kasarne ter zavzemal skladišča

  • rrrrr

   Ti si res bil tam: Ampak v tanku z rdečo zvezdo

 • Viktorh

  Nekaterim bo potrebno še počistiti podstrešje.

 • sunday

  jaz se najbolj bojim, da bo v kratkem prišel dan, ko bo slovenska vojska morala po nalogu te vlade predati te ostanke orožja tem pritepenim podganjim iztrebkom, da nas bodo lažje pokončali in nam pobrali kar imamo in levi čefutarski izdajalcise bodo hvalili, da so očistili slovenijo!!!

  • avtohtoni neandartalec

   Odkar so nas separatisti zapletli v mednarodno trgovino z orožjem, ni več take panike, tudi meja več ni, naši veliki Slovenci, po rodu iz Hrvaške, so lahko doma in nazaj, s polnim kuferanom, v nekaj urah.

   • Ivan Friderik Novak

    Potem takem so tudi dr. Ivan & Co. separatisti.
    (Blaž Zgaga, Matej Šurc: Trilogija v imenu države)

 • avtohtoni neandartalec

  Prišel bo tudi dan, ko se bo Slovenija zavedla kako so si teroristi delili vojaška in druga stanovanja, po Jazbinškovem zakonu, le da so si jih nakupili tudi po pet in več, ker je bila cena tako ugodna.
  Ne vsi, ne samo zase, okupator do danes izganja zavedne Slovence in domoljube iz domov, v katerih so bili rojeni, te pa potem prodajajo za simbolično ceno, na kvazi javnih dražbah svojim sosedom in propadlim gradbincem. V normalni državi, se gre za take fore lahko tudi pred zid, pri nas si kmečka mafija deli priznanja in se razglaša za vojsko odrešitve. Mogoče se bodo rešili Haga, sramote nikakor, zato jaz na neko večno slavo in čast, ki jo je nekaj časa uživala pri nas JNA, na mestu sodobjmnih fašistov ne bi računal.

  • Caetano

   Prav vrh JLA je bil obsojen v Haagu. Nekateri generali pa tudi osebno.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!