Ali bo 2017 zadnje leto ZZB NOB?

Lucija Šikovec Ušaj

Ali smo želeli ubežati totalitarizmu in diktaturi delavskega razreda ali smo želeli priti v demokracijo? Je bila naša vizija beg od nečesa ali pot z jasnim ciljem? Leta 91, ko sem bila na začetku svoje poklicne poti, sem bila prepričana, da smo se odločili za hojo po poti z jasno določenim ciljem, za demokracijo, tržno gospodarstvo, za spoštovanje posameznika in človekovih pravic.

Da nismo imeli sanje samo za en dan in da ni bilo potrebe, da nam nekdo te sanje izrecno dovoli. 26 let je minilo od tistega referenduma, ko smo stopili na pot z jasnim ciljem, ne vedoč, da so med nami tisti, ki so nam dovolili sanje samo za en dan in ki so nam jih nato ukradli in jih sanjajo še danes, ne kot naše, temveč kot svoje.

ZZB NOB leta 2017 nima kaj početi v naši državi
ZZB NOB je ena izmed tistih, ki so nam ukradli sanje. Je organizacija, ki leta 2017 nima kaj početi v naši državi. Ki od leta 1991 ni imela več kaj početi v naši državi. Koncem leta 2016 je prišel trenutek, ko sem po pooblastilu Društva Huda jama vložila prijavo na Okrožno državno tožilstvo, da to začne s postopkom pred Upravnim sodiščem za prepoved delovanja omenjenega društva.

Zakaj šele sedaj in zakaj sploh? Nedvomno je bilo v zadnjih 26 letih nešteto dogodkov, ki bi zahtevali, da se ZZB NOB izbriše iz registra, da se prepove njeno delovanje, vendar smo nanje gledali kot na nekak relikt zgodovine, malce s humorjem, malce z nejevoljo, upajoč, da bo vendarle nekdo rekel, dovolj je bilo, dovolj ste potvarjali zgodovino, dovolj izkoriščate proračunski denar, dovolj je netenja sovraštva. Vendar smo čakali zaman. Vsako leto gledamo Dražgoše, resnica očitno nikogar izmed njih ne zanima. Preživeli smo sramoto Stanovnikovega govora, ta se mi je najbolj vtisnil v spomin. Vsako leto se sprašujemo, kateremu izbrancu bivše Udbe bo pripadala “čast”, da bo tam trosil neumnosti, žalitve, laži, kajti za tistega sklepamo, da je trenutno v milosti gospodarja muh.

Torej, zakaj šele sedaj ali zakaj že sedaj? Dva dogodka sta bila, ki ne smeta iti v pozabo! Dve ravnanji, ki sta pokazali ne samo na bedo v razmišljanju, ampak tudi na to, da jim država Slovenija ne pomeni nič, da so pripravljeni ravnati proti Ustavi lastne države, ki jih bogato financira, pri tem pa ljudje zbirajo zamaške, da omogočijo operacijo bolnih otrok. Po podatkih Erar.si je slovenska država od leta 2003 do novembra 2016 ZZB NOB izplačala 7.234.786,48 EUR, npr. samo junija 2016 383.906,14 EUR. In kaj smo dobili za naš denar? Kajti gre za naš denar, ne pozabite!

ZZB NOB je glede Hude Jame napadla celo predsednika države
V času pričetka pietetnega pokopa zverinsko pobitih in za enajstimi pregradami zazidanih žrtev, za katere se že od leta 1991 dalje borijo posamezniki, je ZZB NOB napadla celo predsednika države. Njegovo udeležbo so označili za krepitev nestrpnosti in sprevračanje zgodovinskih dejstev. Kaj si mislijo o skupinah in posameznikih, ki se trudijo z odkrivanjem zamolčanih morišč, ki želijo žrtve dostojno pokopati, ki jim želijo dati ime in priimek, si lahko brez težav predstavljamo. Ne moremo enostavno zamahniti z roko in se zadovoljiti, da gre za primitivce in jih hkrati financirati!

Drugi dogodek, ki ga prav tako ni mogoče spregledati in ga je treba obsoditi kot dejanje, ki je v nasprotju z Ustavo RS, pa je brez dvoma shod v BiH, kjer so predstavniki ZZB NOB proslavljali 73. obletnico zasedanja Avnoja v Jajcu, kjer se je dejansko končala usoda Jugoslavije kot demokratične večstrankarske države.

V imenu ZZB NOB je obakrat nastopil Milan Gorjanc. V Jajcu so, kot je za Delo povedal A. S., skoraj v ilegali komunistični pripadniki šestih republik ustanovili Centralni komite ZK Jugoslavije, ki naj bi se trudil združiti vse jugoslovanske narode v skupno državo.

Ko neko društvo, ki ga financira proračun Republike Slovenije, sestankuje in se povezuje z drugimi državami, da bi rušili lastno državo, pa je skrajni čas, da se njegovo delovanje prepove. Ali je kakšna bistvena razlika med državljani, ki odhajajo na Bližnji vzhod in se pridružujejo ISIS-u, in temi, ki se ilegalno združujejo v BiH in napovedujejo uničenje lastne države, presodite sami. Mogoče se vam danes ne zdijo nevarni, tako kot smo zamahnili z roko, ko so se pojavili prvi zemljevidi z označenimi mejami Islamskega kalifata. Danes vemo, da je nevarnost ne samo konkretna, ampak da nam trkajo na polodprta vrata in v povezavi s tistimi iz Jajca predstavljajo že resno grožnjo mladi državi. Zato je sedaj skrajni čas, da se upremo burkaštvu, imenovanemu ZZB NOB, ker prerašča v bistveno bolj nevarno igro.

Lucija Šikovec Ušaj

 • AlojzZ

  Berem: “ZZB NOB leta 2017 nima kaj početi v naši državi”

  Se samo polovično strinjam, ker naj bo, če nima prepovedanih ciljev in metod. V nobenem primeru pa se ne sme napajati iz denarja davkoplačevalcev, niti posredno ne.

  Na nas pa je dolžnost, da širimo resnico o dogodkih med in po 2. svetovni vojni. In to bolj aktivno in bolj glasno, kot to delajo pristaši komunistične revolucije.

 • APMMB

  V času največjih priprav na Dražgoše je naravnost čudno,da nekdo napoveduje konec ZZB NOB.
  S pomočjo proračuna, koalicije in neumnih Slovencev,se ta profana organizacija krepi in postaja vedno močnejša.Upam si trditi,da bo letos v Dražgošah padel rekord. Zanesljivo bo letos v Dražgošah petkrat več borcev in bork( tistih, rojenih 30 ali 40 let po vojni), kot je bilo satatistov v propadlem filmu.
  Govori bodo bolj gromoglasni, kot rafali vseh partizanskih bitk in ZZB NOB bo dosegal še eno zmago v ofenzivah, ki jih bojuje z naivnimi Slovenci.
  Počasi, a vztrajno Slovenija tone v dikraturo in kmalu bomo Severna Koreja sredi demokratične Evrope. Prav gotovo pa bo to unikum, ki ga svet še ni videl. Vse komunistične revolucije so se zgodile s silo in z množičnimi poboji. V Sloveniji pa se bo zgodilo to,kar komunisti še niso izvedli nikjer. Slovenci se bomo kar vdali komunističnim nasilnežem in jim prepustili, da uičijo in požgejo Slovenijo.Do sedj so jo že oropali za 50 milijard, v bodoče pa bodo odnesli še vse tisto, kar žrebelj ne drži.
  Vsi uspehi zapoznelih partizanov pa bazirajo na neumni kršanskem reku, “če te po levem licu, nastavi še desno”.
  Z barabami je potrebno enako kot one s tabo. Brez puntov ne bo šlo.
  Če bodo veličastne Dražgoše, je potrebno zanetiti še veličastnjšo stavko vseh, ki jim ti krvosesi pijejo kri .

  • AlojzZ

   Reklo “če te po levem licu, nastavi še desno” je že čisto v redu. Samo ne vem zakaj hkrati ne učijo tudi doktrine pravične obrambe:

   V O J N A

   Jezus je bil nenasilen, v govoru na gori poziva k nenasilju. »Ne upirajte se hudobnežu, ampak če te kdo udari po desnem licu, mu nastavi še levo« (Mt 5, 39). V tem smislu nekateri odklanjajo vsako uporabo sile in so za radikalni pacifizem.

   Radikalni pacifizem
   Radikalni pacifisti so prepričani, da je v skladu s Svetim pismom edino popolna odpoved kakršnikoli uporabi sile. Ali Kristus res zahteva, da na nasilje odgovorimo z nenasiljem in pripravljenostjo na mučeništvo? Če bi taka trditev držala, se ne bi kristjani smeli postaviti po robu turškemu ladjevju pri Lepantu 1571, kar bi imelo za posledico, da bi Turki zasedli Evropo. Ne bi se smeli vojaško zoperstaviti Hitlerju. Kakšna bi bila danes Evropa in svet, si lahko predstavljamo. Ženi, ki jo nekdo skuša posiliti, ne bi smeli priskočiti na pomoč. Protestantski teolog Karl Barth je kritiziral stališče zahodnih držav, ki so v času pred 2. svetovno vojno hotele mir za vsako ceno. Ravno ta drža je naciste opogumila, da so začeli vojno avanturo. Sam Gandhi je v drugi svetovni vojni pristal na rekrutacijo v indijske čete, da bi se boril proti Hitlerju. Papež Janez Pavel II. pa je izjavil: “Mi nismo kakršni koli pacifisti! Ne želimo miru za vsako ceno. Mir mora biti delo pravičnosti!” Radikalni pacifizem sicer izgleda herojski, vendar s svojim radikalnim odklanjanjem nenasilja spravi napadalca v skušnjavo, da uporabi silo. Računa namreč, da bo z lahkoto prišel do “plena”, ker se nasprotna stran ne bo branila.

   Nauk Cerkve
   Cerkev sicer podpira vsa prizadevanja za mir in želi, da bi se vsi spori uredili v duhu medsebojnega spoštovanja in razumevanja. Vendar priznava pravico do samoobrambe. »Dokler bo obstajala vojna nevarnost, dokler ne bomo imeli pristojne mednarodne oblasti, ki bi ji bile na voljo primerne sile, vse dotlej vladam, ki so izčrpale sleherno možnost miroljubnih pogajanj, ne bo mogoče odreči zakonito pravico, da se branijo« (KKC 2308).

   Pogoji za »zakonito obrambo z vojaško silo« so:
   • “da bi bila škoda, ki bi jo napadalec prizadejal narodu ali skupnosti narodov, trajna, velika in nedvomna;
   • da so se vsa druga sredstva, da bi temu napravili konec, izkazala kot neizvedljiva ali neučinkovita;
   • da se združi več resnih pogojev za uspeh;
   • da uporaba orožja ne bo imela za posledico hujšega zla in hujših neredov, kakor pa je zlo, ki naj bo odvrnjeno. Moč modernih sredstev razdejanja ima zelo veliko težo pri ocenjevanju tega pogoja” (KKC 23o8).

   Po mnenju Cerkve je vojna nujno zlo, ki se mu vedno ne da izogniti. Vendar tudi v času vojne veljajo nravne zapovedi. »Treba je spoštovati in človekoljubno ravnati s tistimi, ki se bojujejo, z ranjenimi vojaki in ujetniki« (KKC 2312). Cerkev zavrača slepo pokorščino v vojski. »Obstaja moralna obveznost upreti se poveljem, ki zapovedujejo genocid« (KKC 2313). Nihče se torej ne more izgovarjati, češ da je izpolnjeval le povelja nadrejenih.
   Prav tako Cerkev obsoja »vsako vojno dejanje, ki meri na uničenje celih mest ali obsežnih pokrajin z njihovim prebivalstvom brez razlikovanja« (KKC 2314). Vojno z atomskim, biološkim in kemičnim orožjem pa označi Katekizem »za zločin proti Bogu in proti človeku« (KKC 2314).

   Karizma nenasilja
   Je potem govor na gori le nedosegljiv ideal? Nikakor. Kristjan si mora prizadevati za mir. Pripravljen mora biti rajši pretrpeti krivico, kakor da bi jo sam delal. Njegova osnovna drža mora biti ljubezen in odpuščanje tar pripravljenost na spravo. Ima pa seveda tudi pravico na samoobrambo. Še posebej tisti, ki mu je zaupana skrb za dobro skupnosti. Vendar radikalnost govora na gori ostane. Posameznik lahko začuti oseben klic, da se po Kristusovem zgledu odpove zakoniti obrambi. Kot nekdo, ki čuti klic k »neoženjenosti zaradi Božjega kraljestva«. Vendar taka »karizma nenasilja« ne more postati dolžnost za vse kristjane, kot tudi ni »karizma neoženjenosti«. Sv. Tomaž Akvinski je zastopal mišljenje, da morajo duhovniki in škofje raje dati svoje življenje kot prelivati kri. Daj Bog, da kristjani še posebej v današnjem času ne bi preslišali Jezusovih besed: “Blagor tistim, ki delajo za mir, kajti imenovani bodo Bozji sinovi” (Mt 5, 9)!

   Jože Pucelj: KO BI LJUBEZNI NE IMEL
   Ljubljana, Župnijski urad Dravlje 2000

   • APMMB

    Niti približno ne mislim, da bi kristjani morali primiti orožje in začeti streljati.
    Nujno pa je,da pokažejo, da so kristjani in da se ne strinjajo z razmerami, kakršne je v Sloveniji ustvalila razdiralna levica.
    Zakaj je slovenska duhovšičina omogočila obisk Mira Cerarja v Vatikanu? Kaj pa ima Cerar iskati v Vatikanu? Je predsednik vlade, ki odkrito zatira katoličane v Sloveniji,potem pa mu metropolit omogoči obisk Vatikana. Kaj so storili trije politični škratje dobrega za katoličane, da jih je metropolit sprejel pod svojo streho, k maši za domovino?
    Ni potrebno, da vsakega zgrabi za kravatlc in ga vrže iz cerkve. Lahko pa bi jim napel levite pri maši, da bi se spokorili, ali pa osramočeni zapustili cerkev. Dovolj štofa je imel škof, da bi to storil.Saj je normalo šibati farizeje, ali ne?

    Dne 05. januar 2017 06:30 je Disqus napisal/-a:

    • AlojzZ

     Ste kristjan, gospod APMMB?

  • Jožef

   Dvakrat mu oprosti tretjič ga pa fentaj.

 • Tetka iz ozadja

  Nič se bat.ZZB NOB bo ostala.Kako se bo finacirala?Tudi tukaj se nič bat.Finacirala se bo iz proračuna in nas podpornikov.Partizansko gobanje je bilo v svetu prepoznano kot gibanje proti nacizmu in fašizmu.Prejemali so sredstva in opremo od zavezniške koalicije,ki se je borila proti tretjemu rajhu.Imeli smo pa tudi kolaboracijsko stran,ki je prejemala opemo in denar od nacistov in fašistov.In ti so bili v svetu prepoznani kot kolaboranti.Slednji ne bodo nikoli dobivali sredstev iz proračuna.
  Kaj vam tukaj sedaj ni jasno?

  • tarantela

   Začenja se predvolilni golaž.

   • Tetka iz ozadja

    Tarantela,SDS ima predvolilni golaž 365 dni na leto,24 ur na dan

    • tarantela

     Samo se ne zavedajo, da si zabijajo žebelj…

     • rrrrr

      Lepo vaju je brati tetka und tarantela. Sta kot dve sorodni duši, ki jima počasi pohaja zrak. Kot iz predrtega šlauha na picikelnu.

  • francelj3

   Ni mi jasno, kako lahko trdite, da so bili gošarji gibanje proti nacizmu in fašizmu. Pomislite na leto 1941 in tovariško sodelovanje z nacisti v času 6.4.-22.6.41, pomislite na Velebita, Zagreb in leto 1943, ko so se na vsak način želeli z Nemci z ramo ob rami boriti proti zaveznikom, če bi se izkrcali v Istri. Sploh se pa nikoli niso borili proti okupatorjem, ampak samo proti lastnemu narodu, ki so ga brezobzirno pobijali, preostali čas so se pa skrivali v luknjah, jedli kremšnite in čakali, da jim bodo njihovi sovjetski šefi, s katerimi so kolaborirali, prinesli komunizem na svojih bajonetih. In zdaj VI nekaterim očitate kolaboracijo!! Škandal!! Praktično vse slovenske žrtve vojne so posledica partizanarskih zločinov, tistih nekaj nemških žrtev pa pretežno posledica prometnih nesreč, bolezni in Tigra. In za te zločine te zveri in njihove potomce že 70 let nagrajujemo?!

  • rabbit

   Če bi se vi sami financirali in ne iz naših žuljev, crknete prvo minuto, ker kaj pa znate, edino kar znate je laž in kraja. Ostalo vam je pa španska vas.

 • Silka

  “Osvoboditelji” so pobili osem krat več domačinov od okupatorjev. Že preko 70 let pa so zato nagrajeni od države. Te nagrade uživajo tudi njihovi vnuki. Hala za tako, FEJ IN FUJ.

  • MEFISTO

   Razmerje v pobitih je bilo še hujše.

   S TEM, DA JE TREBA UPOŠTEVATI, DA SO OKUPATORJI MORALI POBITI VELIKO LJUDI PO NAROČILU PARTIJE.

 • MEFISTO

  Tako imenovana ZZB NOB je suha veja na odmirajočem drevesu, ki bosta, če bo šlo tako naprej, kmalu odmrla in izginila.

  • goldhorn

   Mati narava in Matilda bosta opravili svoje delo……

 • Krtača17

  Bravo nova! Torej boste zdaj aktivno začeli podpirati četnike in domobrance? Lepo lepo…

  • centurion

   Pa ti veš kdo so bili četniki in
   kdo domobranci?

   • goldhorn

    On ve tisto, kar je bilo zapisano v partijskih čitankah.

   • Franc Šink

    Ne ne ve.

  • Capi

   Pa kje si našel zdaj četnike in domobrance? Članek je o ZZB in NOB.
   1.Dejstvo je da je partija nasilno prevzela oblast pod pretvezo NOB!
   2.Dejstvo je, da so se borili proti vsem, ki niso simpatizirali z njihovo ideologijo!
   3.To ideologijo hočejo živeti in jo nam vsiljujejo še 70let po koncu “NOB”!

   Kar pa se tiče domobrancev….vsaka stvar se rodi iz določenega razloga….da se nekaj zgodi, mora obstajati tudi vzrok…….če pa ne veš vzroka, si preberi stavek št.2!!!

   Pa malo se počohaj s to tvojo krtačo, ker si že čisto krastav od teh tvojih idolov……

   • lukamiha

    Dobro si mu razložil dejstva!

 • VERZIFIKATOR

  Milanko Gorjanac

  PETELINČKI IN JAJCE

  V valilnici smo novih petelinčkov,
  izšli ki naj iz bojev bi krvavih,
  ofenziv na jugu rdečih, pravih,
  pa jatica le kokljinih so sinčkov.

  Inkubator dom jim je edini,
  jih umetna luč samo vzdržuje,
  kaj naj se od njih sploh pričakuje,
  kot da kikirikajo v množini.

  Pa so glej, objestni, petelinčki,
  bi celo z odklopom ti grozili
  in da tjakaj bodo vse vrnili,
  kjer podobni se valijo slinčki.

  Pač, odklop nobena ni težava,
  vzemi jim elektrike dobavo,
  pa bo konec z njihovo zabavo,
  bo prišla na plan realnost prava.

  Enkrat le jim piče več ne daj,
  pa ne bo o čivkah niti sluha,
  zanje domovina čisto gluha,
  v jajce se povrnejo nazaj.

  Tam sprejeti bodo na široko,
  jajce takšnih gostov komaj čaka,
  petelinčka, rdečega junaka,
  skopijo na mah in na globoko.

  In še nekaj se jim bo zgodilo,
  se iz kokošnjaka jih izvrže,
  kajti takšno reč se pač zavrže,
  ki zaudarja kakor jajce gnilo.

  P. S. Naj se nikomur ne zatakne, če mordfa zajtrkuje jajce.

 • centurion

  A to pomeni, da bodo nehali hodit iz gozdov?

  • Vera

   Zadnji čas je,da spoznajo svojo veliko zmoto in prevaro.

 • APMMB

  Tetka, zavezniki so podpirali partizane ker niso vedeli, da jim vlada zločinska partija. Ko so to ugotovili je bilo prepozno, partizani so žeprevzeli oblast in začeli pobijati politične nasprotnike. politični nasprotnik v demokraciji ni izdajalec, komunisti pa so jih označili za izdajalce in jih pobijali, kot marčes. Do danes se niso odpovedali tega, da so nasprotnii izdajalci. Tako obravnavajo še danes opozicijo.
  Pride pa čas, ko bodo komunisti označeni za izdajalce in bodo izločeni iz družbe.

  • sprehajalec

   Churchillu je bilo vseeno komu pomaga proti Hitlerju. Do leta 1943 je računal na Dražo in tudi ko so Sovjeti vkorakali v Beograd, so iskali stik le z Kraljevsko Vlado, torej četniki, ki so bili za njih legitimni. Šele po ogorčenih protestih Maršala v Moskvo so začeli upoštevati tudi partizane. Mišljena je bila sestava Vlade z Šubašičem in Maršalom kot vojnim ministrom. Maršal je nategnil vse na koncu z realno silo na terenu in prevzel absolutno oblast z državnim udarom. Zaradi začetka konfronatacije med Vzhodom in Zahodom, pa ga je začel upoštevati tudi Stalin, čeprav Maršal ni upal nikoli k njemu v Moskvo. Tja je pošiljal Kardelja. In Churchill je dejal tisto znano o železni zavesi med Trstom in Baltikom.

 • resnicaboli

  Dajte no prej se bo zemlja nehala vrteti kod bo zmanjkalo te organizacije norcev.

 • totex39

  Sramota za tako državo, da se še v letu 2017 moramo ubadati z delovanjem tako imenovane komunistične ZZB NOB, še hujše pa je, da se ta gamat plačuje iz proračunskih sredstev. Zadnji čas je, da se tem izdajalcem sodno onemogoči delovati.

 • Artur

  Si lahko predstavljate koliko bi si s tem denarjem opomogli brezposelni vojni veterani, ki živijo ne posvoji krivdi na robu revščine katerim je z borbo dejansko bilo 91 leta za samostojno Slovenijo ne za pa hlapčevanje nekemu Beogradu kar so bile težnje Slo, komunjar s svojo krvavo revolucijo med vojno in po vojni.

 • Tone

  Ne, gospa, Zveza združenj borcev za vrednote NOB bo kar še živela, saj izhaja iz in obuja spomin na najbolj plemenite tradicije tega ljudstva.
  Tone Vrhovnik Straka

  • rabbit

   Mučenja, ubijanja, izdajstvo, likvidacije, metanja živih ljudi v jame itd, jat o so pa res svetle točke.

  • tarantela

   Se strinjam!

  • lukamiha

   Za pomore Slovencev v tisočih in nekaj sto Nemcev ter Italijanov? Kakšni borci so to bili? Meni se zdijo bolj morilci!

  • Franc Šink

   Namesto besede borcev bi lahko uporabil besedo norcev.

   • rabbit

    Ne pravilna beseda je MORILCEV.

  • Viktorh

   No, no, glede na to, da ste izobraženec, pa bi človek le pričakoval, da sta vas starša poučila o času, ko so začeli delovati, o času med in po vojni, o prikritem in zločinskem delovanju….
   A te morda slišali ZA VERBALNI DELIKT?

  • Borut Stari

   Tovariš, To vašo kot praviš plemenito tradicijo ljudstva,si lahko nekam vtaknete. Tiste, katere niste zasužnjil in umsko pohabili, ste pa za vsak slučaj zverinsko pomorili . To je ta vaša svetla tradicija. Ljudstvo pri temu nima nič in se na njega ne morete sklicevati.Vaša svetla dejanja so v jamah in breznih. Si na to ponosen?

  • Tone

   Glejte, napisal sem pač, da po mojem gospa nima prav. In zakaj po mojem nima prav. Pri tem nisem nikogar vrgel v jamo, ubil, zaprl, nič od tega. Ne da tega ne počnem, po mojem trdnem prepričanju ne poznam nikogar, ki bi kaj takega delal, in ga tudi ne bi želel poznati. Verjamem pa, da so partizani pripomogli k osvoboditvi teh krajev, da bi brez njihove aktivnosti bodisi umrlo še več ljudi in bi bila tudi povojna usoda teh krajev močno drugačna, veliko bolj podobna tisti, ki jo je za Slovence pripravljala Nemčija. Ponosen sem, da so moji predniki to zaznali (v časih, ko je bila takšna odločitev presneto bolj pomembna kot danes) in se postavili na partizansko stran, in ponosno vzdržujem ta spomin.

   • Viktorh

    Ne, ne, napisali ste:

    “NOB bo kar še živela, saj izhaja iz in obuja spomin na najbolj plemenite tradicije tega ljudstva.”

    Da pa to ni res, ves svet.

    • Tone

     Solidarnost, nesebična pomoč drugemu, odločitev za odhod z doma in negotovo, celo ogrožujočo usodo zaradi ideje o skupnem dobrem? Pomoč soljudem, ko niti zase niso imeli? Ideja o skupnem, boljšem svetu? To je tisto, kar imenujem plemenita tradicija, vsa Evropa jo priznava in slavi.

     • Viktorh

      Tovariš Tone, a se vi hočete norčevati?
      Lahko, le brez mene.

      Še enkrat si preberite tole:

      “Kot vemo, so septembra 1941 enostransko razglasili, da bodo vsak boj proti okupatorju zunaj OF razumeli kot narodno izdajstvo …
      To je bil odlok OF, ki je dejansko pomenil razkol in boj za oblast že v razmerah, ko narod ječi pod bremenom okupacije. V skladu s tem so na primer 4. dec. 1941 umorili Fanouša Emmerja, ki je organiziral jugoslovanske kraljeve oficirje in druge domoljubne sile tradicionalnega tabora za odpor proti okupatorju. Taktika partijcev je torej bila: Vsak, ki se bori proti okupatorju in ni podrejen OF, je naš sovražnik. Tega se je partija dosledno držala in tako z umori povzročila razkol med domoljubnimi Slovenci.
      Dejstvo je, da so že kmalu po okupaciji več žrtev med slovenskimi civilisti povzročili partizani. Arhivski viri in sedaj tudi tabela žrtev in povzročiteljev dokazuje, je vodstvo OF spomladi 1942 tam, kjer je lahko, zavestno napadlo tradicionalni tabor, da bi s terorjem ustvarilo pogoje za prevzem oblasti. Računali so namreč, da bo že tega leta konec vojne, in se spustili v revolucionarni boj po boljševističnem modelu. Podatki kažejo, da je že leta 1941 OF likvidirala najmanj 31 civilnih oseb, v prvih mesecih leta 1942 pa ves čas več kot okupator: januarja 20, februarja 16, marca 27, aprila 71, maja 121 in junija kar 243 slovenskih civilnih oseb. “

     • Tone

      ‘Kot vemo’ me zmeraj spomni na tisto staro pravljico o zajcu in levu, kjer je večkrat v rabi ‘vsakdo ve’…
      Tudi če vse zgoraj napisano drži, to ne spremeni vrednosti narodnoosvobodilnega boja, gospod Viktorh. Sem proti smrtni kazni, ne razumem, kako lahko nekdo sploh drugemu vzame življenje in težko razumem tudi podatke, ki jih navajate. Jih pa razumem v zgodovinskem kontekstu, v katerem se ni dogajala SAMO borba komunistov za oblast, pač pa tudi boj celotnega naroda za preživetje. In po mojem mnenju prvo (komunistični boj in teror) NE vrže usodne sence na drugo (samoobrambni boj naroda za preživetje). Vidite, v tem se razhajava. Ne rabiva se ne bratiti ne žaliti, tako pač je.

     • Viktorh

      Veste, moja navada ni govoriti na pamet.
      “Kot vemo” je vprašal novinar Demokracije, ki se je pogovarjal z Dr. Jožetom Možina po zagovoru doktorske disertacije.

      Možina mu je odgovoril : “To je bil odlok OF, ki je dejansko pomenil razkol in boj za oblast že v razmerah, ko narod ječi pod bremenom okupacije. V skladu s tem so na primer 4. dec. 1941 umorili Fanouša Emmerja, ki je organiziral jugoslovanske kraljeve oficirje in druge domoljubne sile tradicionalnega tabora za odpor proti okupatorju. Taktika partijcev je torej bila: Vsak, ki se bori proti okupatorju in ni podrejen OF, je naš sovražnik. Tega se je partija dosledno držala in tako z umori povzročila razkol med domoljubnimi Slovenci….” …itd.
      Torej, citiral sem znanstvenika, zgodovinarja, čigar ugotovitve režimski zgodovinarji ne izpodbijajo.
      Ne vidim razloga, da bi moral kogar koli prepričevati v verodostojnosti napisanega.
      Zaradi tega, spoštujem Vaše mnenje, ki je drugačno od mojega, vendar ugotavljam, da nima smisla prepričevati prepričanega.
      S spoštovanjem
      Viktor Hajsinger

   • rabbit

    Moja stara starša sta zaradi partizanskega nasilja pristala na Rabu in požagne so jim bile domačije. Kdo je delal nasilje komunistična drhal, ki se ni borila proti okupatorju celo več večkrat je odkrito sodelovala z njim.

  • ogledalo

   Tone, vsa čast! Si edini, ki se upa podpisati pod svoje mnenje! Seveda se strinjam s teboj. Vedno več nas je v Združenju, tudi mladih, tako da se bo ta spomin ohranjal večno! In prav je tako!

   • Capi

    Poslušaj, tapravih borcev – poštenih partizanov že zdavnaj ni, ali pa jih lahko prešteješ na prste ene roke………Vsi ostali so/ste samo priskledniki, ki v tem iščete svoje koristi. Postkomunistična oblast pa vas samo izkorišča, da ohranja stanje ki jim odgovarja. Nategujejo vas ravno tako, kot Karl svoje upokojence…..

  • moon

   He he… metanje v jame.. to je pa res plemenita tradicija tega ljudstva..

 • sprehajalec

  Naslov je zgrešen, moralo bi pisati “Ali bo 2117 zadnje leto ZZB NOB?”.

  Problem je globji, ZZB NOB si je namreč z fizično likvidacijo opozicije zagotovil genetski pool za svoje delovanje.

 • dež

  Prijava je OK, hvala bogu. Ampak sprašujem se, kakšna je zakonska osnova, da ZZB sploh prejema davkoplačevalski denar, kdo pa so oni, da so do tega upravičeni ? V debatah na to temo sem že večkrat zasledil, da zakonske podlage ni.
  Dajmo Nova24, potrudite se malo in obdelajte to temo bolj podrobno. Na podlagi katerega zakona / predpisa ZZB prejema javni denar ? In če zakonska osnova obstaja ali je to v skladu z ustavo ?
  Se mi zdi, da bodo tožilci zavrgli predlog za uvedbo postopka, če ne oni bo v korist borcev odločilo sodišče, o tem sem prepričan.

  • MEFISTO

   Pravna osnova za obdarovanje nepotrebne in lažnive ZZB NOB je v plebiscitarni volji davkoplačevalcev, ki npčejo, da bi odmrla najbolj največja parazitska organizacija.

  • tarantela

   Denar dobiva kot vsa društva.

   • Borut Stari

    Dobiva ne prisluži.Prvorazredni paraziti.Do konkretne spremembe oblasti.

    • Tetka iz ozadja

     Ki se pa ne bo zgodila

     • Borut Stari

      To je tvoje mnenje, Kakorkoli, bo narava za to poskrbela. Evolucija je počasna vendar temeljita.One dementne in alzheimerje bo v tej dekadi pobralo. In to se bo zgodilo.Kar naenkrat ne bo več ne partizanov ne domobrancev. Puf! in izginila bo, kvaliteti življenja nevarna umetna delitev, Mladim zanamcem je nezanimiva tema. In prav je tako.

     • Tetka iz ozadja

      Ja ampak podpornikov ZZB nas je čezdalje več

     • Borut Stari

      Ja, ko zmanjka trujega denarja bo konec tega in ostalega preseravanja.
      Grčija press!

     • rabbit

      Že Margaret Teacher je rekla, da je komunizem živ toliko časa dokler živi od tujega dela in denarja potem je pa mrtev.

     • rrrrr

      Za toliko novih podpornikov je naše zdravstvo žal občutno podhranjeno. In kje naj vas ustrezno oskrbijo ? Naše psihiatrične ustanove so že zdaj preobremenjene z vašimi očeti in dedki.

     • rabbit

      Pa si predstavljaš koliko bo še novih pacientov, ko enkrat Janše ne bo saj oni samo od njega praktično živij,o to jim je kot kruh pa mleko. Se kar bojim kaj bo takrat.

   • dež

    Vsa društva ? Sem član treh pa nobeno od občine, kaj šele države, ne dobi niti 1€. Kaj ti borci počno takšnega, da bi morali dobiti denar od države ?

 • Franc Bizjak

  Odličen komentar Lucija. ZZB se za svoj obstoj nima kaj bati saj predstavlja enega glavnih temeljev rdeče gangsterske mafije, ki je ukradla in okupirala državo l. 1045. NOB ni bil samo največja prevara v zgodovini Slovencev ampak je bil tudi ena najvećjih prevar zaveznikov v II. svet. vojni. Širjenje laži in sovraštva med Slovenci jim je bil tako takrat kot danes najpomembnejša naloga, da o likvidacijah vseh, ki so prepoznali njihovo pravo vlogo in zavrnili kakršno koli španovijo z njimi sploh ne govorimo. Peščica poštenih in nevednih naivnežev, ki je zatavala v njihove vrste teh dejstev ne spreminja. K sreči pa se neustavljivo veča število Slovencev, ki pravo resnico o vlogi NOB, ZZB in še koga vse bolj spoznava.

 • althar

  Skrajni čas. Glede na vse minule izjave je to pokvarjeno druščino formalno seveda treba prepovedati, mislim tudi, da je večina njihovih članov, ki so dovolj stari, da so sodelovali v 2. SV, zrela za arest. Privatno pa sicer lahko častijo, kar želijo, dokler ne začnejo snovati novih terorističnih dejanj.

  Res pa je tudi, da v deželi čebinskega pravosodja s to prepovedjo ne boste uspeli.

 • Tetka iz ozadja

  Roko na srce,ZZB NOB,bi morala Janši in stranki SDS postaviti spomenik,saj brez njiju bi Slovenci že zdavnaj pozabili na partizane in belčke.

  • Iva

   Kdo v stotisočih evrov letno financira ZZB in zakaj? Janša in SDS ali tetke in strici iz ozadja preko marionet iz ospredja?
   In tetk in stricev financiranih s strani paradržave kar mrgoli na vseh spletnih portalih bi znala povedati Tetka iz ozadja!

   • Tetka iz ozadja

    Kdo finacira ZZB? Jaz in ti in tako bo ostalo, pa če se ti na glavo postaviš

 • Claudio Moro

  Na tem portalu smo samo DOMOBRANCI! Kdor ni nas,naj gre drugam!

  • Tetka iz ozadja

   TI,moraš pa imeti kar cmok v grlu,ko vam prilepijo etiketo izdajalcev lastnega naroda,plačancev nacizma,kolaboranti itd…

   • Claudio Moro

    Samo DOMOBRANCI smo,vsaj delno,resili Slovenko cast!!!!!! Prekleta RDECA morilka!!

    • Tetka iz ozadja

     V tujini npr. v Nemčji ali Anglji pa vas je sram kaj takega priznati :-)

  • Vera

   Tu smo domoljubi, saj ni več veliko ” partizanov “, če pa že so stari okrog 100 let . Domobranci so branili domove , kar pa ni greh !

   • Tetka iz ozadja

    O je je ,greh, pa še prezir.Še Nemški generali so prezirali izdajalce,ampak so jih potrebovali.

    • rabbit

     Ja res je ko je Tito poslal svoje hlapce, k Nemcem v Zagreb z nalogo naj jim predlaga sodelovanje z njimi, če bi se anglo-američani izkrcali v Istri je nemški general rekel z banditi pa mi ne sklepamo zavezništev.

     • Tetka iz ozadja

      Ali ti je to Janša povedal

     • rabbit

      Ne Milovan Dilas v svoji knjigi bil je eden od Titovih hlapcev ki se je šel pogajat v štab v Zagrebu preberi.

    • Vera

     Mi domoljubi rojeni po II.sv.vojni pa preziramo vse, ki neupravičeno prejemajo borčevske penzije, ko pa niti za puško mnogi niso niti prijeli . Pravi borci so padli ali malo po vojni umrli !

   • rabbit

    Vera pravih partizanov ni več če so slučajno preživeli vojno vihro (največ jih je padlo ravno od partizanske puške) so jih njihovi kompanjoni po vojni tako ali drugače onemogočili, eni so imeli srečo in celo preživeli.

  • Iva

   Si ti tudi Tetka iz ozadja alias provokator?

 • AboutTown

  Domobranci ste sodelovali z Nacisti in jim pomagali pri uničevanju Slovencev. To je neizbrisljivo zgodovinsko dejstvo. Tega ne morete zbrisati, pa če si še ne vem kako želite.

  • Iva

   Si ti tudi sodeloval (sodeluješ) pri uničenju Slovencev in si član ZZB?

   • AboutTown

    Ne. Pa ne spreminjaj teme. Govorim o domobrancih.

    • Borut Stari

     Domobranci so branili domovino pred komunistično zalego. Žal, premalo. Še vedno ste tu.

     • Tetka iz ozadja

      Ampak prezirali so jih pa vsi in še danes je tako

     • rabbit

      Ti a zato so škofa Rožmana povabili v ZDA pa še kar nekaj domobrancev je živelo tam pa v Franciji pa Veliki Britaniji Čudno da jih niso pobili.

     • Primoz Papez

      Domobranci so sodelovali z nacisti….
      Nacizem obsoja cel svet…

     • antimur

      Komunizem tudi, saj je največ gorja in smrti prišlo prav od te zmešane in zlagane ideologije

     • Primoz Papez

      Zakaj so pa potem na 70 obletnico dneva D povabili Slovenske borce vNOB ne pa domobrancev….

     • rabbit

      Koga so povabili

     • Primoz Papez

      Ouistreham – Prvič po koncu druge svetovne vojne so bili na glavno slovesnost ob obletnici zavezniškega izkrcanja v Normandiji povabljeni tudi predstavniki slovenske borčevske organizacije – torej partizani. Na prizorišče največje invazije v zgodovini človeštva jih je povabil francoski predsednik François Hollande.

      Trinajst slovenskih partizanov in predstavnikov borčevske organizacije ter njihovih spremljevalcev, ki so na enodnevni obisk Normandije prileteli s posebnim letalom, je imelo na prireditvi od sedemdesetletnici dneva D, brez konkurence globalno najodmevnejši prireditvi letošnjega leta, popolnoma enakovreden status kot vsi drugi veterani. Na tribunah so sedeli skupaj z Angleži, Američani, Avstralci, Novozelandci, Čehi, Poljaki ..

     • Fireblade

      Večina partizanov ni bila komunistov, nategnjeni so bili oboji, brezveze se prepirat in pojasnjevat, dejstva so enostavna za razlago. Nujno pa je počistit s komunizmom in yugobando ki živi z našim davkoplačevalskim denarjem. Domobranstvo nima spomenikov, trgov in ulic, komunizem pa ja. torej ko bo to izenačeno bo tudi udba padla in bo Slovenija končno osvobojena.

  • domovina mili dom

   Iz Wikiped:

   Delovanje ob okupaciji in razkosanju Kraljevine Jugoslavije

   6. aprila 1941
   so sile osi napadle, razkosale in okupirale Jugoslavijo. Slovenski
   komunisti so v skladu z navodili iz Moskve nacistično okupacijo sprejeli
   benevolentno in jo dojemali kot prvi korak k zrušitvi obstoječega
   družbenega reda. Hvalili so naciste kot sovražnike svetovnega kapitalizma in se navduševali nad državno-planskim gospodarstvom, kot ga je izvajala Hitlerjeva Nemčija. K dezerterstvu so nagovarjali nabornike redne kraljeve vojske in sabotirali tovarne. Komunisti in njihovi simpatizerji v nekaterih največjih delavskih središčih (Jesenice, Trbovlje) so ob prihodu prvih nemških čet s svojih domov izobešali zastave s svastiko, v Trbovljah so organizirali tudi skupinsko proslavljanje 1.maja. Nekateri najbolj goreči med njimi so se celo včlanili v Hitlerjugend
   in novačili člane zanj. V obdobju, ko so nacistične okupacijske oblasti
   začele s prvimi izgoni zavednih Slovencev, intelektualcev, duhovnikov
   in velikih kmetov iz okupiranih Gorenjske, Koroške in Štajerske,
   so bili slovenski komunisti varni pred preganjanjem. V prvih dveh
   mesecih okupacije slovenski komunisti niso na noben način nasprotovali
   nacističnemu okupacijskemu režimu, temveč so ga marsikdaj celo
   podpirali. [5]

  • antimur

   Bedak komunajzerski!. Preberi še kaj drugega kot samo “zgodovino” Repeta in Pierazzija, pa medijsko kučanistično sranje, pa boš ugotovil, da ste paktirali z največjimi zločinci, kot je Stalin in med drugim tudi nekaj časa s Hitlerjem in zaradi ljubezni do njiju ubijali svoj lastni narod. Dosti imamo teh lažnivih in namišljenih “junakov”, ki niste v večini primerov bili nič drugega kot zločinci. Zato marš v tri kučanistične 3,14zde.

   • AboutTown

    Preprosto vprašanje: Ali so domobranci sodelovali z Nacisti (DA/NE). Hvala za odgovor.

    • rabbit

     Ti jaz odgovorim SEVEDA SO zakaj, a zato ker jim je bilo to v veselje NE . Zato ker jih je v to pahnila komunistična drhal, ki je začela takoj z začetkom vojne pobijati civilno prebivalstvo. To bi lahko prebral v knjigi Alberta Svetine Erna namestnika Ivana Mačka Matije. Pobijali so tudi svoje zakaj zato, ker so bili nekateri izobraženi in bi jih lahko prehiteli pri vzponu na oblast. Kidrič je rekel na vprašanje Angele Vode kako bomo kaznovali domače izdajalce, če jih pa ni rekel JIH BOMO PA NAREDILI in so jih. Ivan Maček Matija je imel še pred začetkom vojne spisek ljudi iz Zadobrove in Sneberja, ki jih je potrebno likvidirati. Celo listina OZN govori o t.i. izdaji iz nuje in take ljudi je prepovedano preganjati še manj pa pobijati kot so storili rdeči banditi.

    • antimur

     Proti vprašanje. So “slavni borci” morili v imenu revolucije, v imenu zločinske internacionalistične ideologije in to svoj narod? Seveda, dokazljivo in to veliko pred tem, ko so kakšen patron namenili okupatorju. Zanimivo, predvsem pa nerazumljivo je dejstvo, da je padlih okupatorjev bilo samo majhen procent proti zločinsko umorjenih lastnih državljanov. Tega vam domoljubni Slovenci ne bomo pozabili, lahko vam oprostimo, toda samo, če boste svoja zločinska dejanja nehali prikazovati kot herojstvo.

     • AboutTown

      Najprej odgovori na sila preprosto vprašanje z DA ali NE, potem se pa lotiva tvojega “proti vprašanja”. Hvala.

     • antimur

      Veš kaj je vzrok in kaj posledica. Dovolj grozljivo je že samo dejstvo, da se mora nekdo zateči pod okrilje okupatorja, da se reši pred zločinskimi sonarodnjaki, ki so bili prav tako zapriseženi največjemu morilcu Stalinu. Da boš razumel moje poglede, sovražim vsako nasilje, sploh pa zločince in njihove ideologije, od Hitlerja, Stalina, Broza. Za to ti apeliram in vsem kučanistom, ne vnašajte teh zločinskih ideologij v današnji čas, ampak se obnašajte in delujte v prid slovenstvu in Slovencem.

   • moon

    Ne sekiraj se. Zgornji je (vsaj) na gobah..

  • pajot

   Komunisti ste sodelovali z Nacisti in jim pomagali pri uničenju Poljakov. Pakt Ribbentrop-Molotov.

 • AboutTown
 • AboutTown
 • AboutTown
 • AboutTown
 • domovina mili dom

  Plemenit poizkus, vendar jalov, kot pri obtožbi kučana za izdajo in sodelovanje pri plenjenju orožja iz strani balkanskega agresorja.
  Morate se zavedati, da na mitingih častilcev rdečega pentagrama sodelujejo represivni organi. Samega sebe ne bodo obsodili.
  Morda pa je način, da se začne razkrivati, čemu takšne vsote tej zločinski organizaciji. Kdo določa višino, kje je zapisano zakaj, koliko? To so vprašanja za vas novinarji. Javno se naj objavijo podatki.

 • AboutTown
 • ogledalo

  ZZB NOB bo ostala za vedno kot opomnik vsem kolaborantom na njihovo izdajstvo lastne domovine! Domobranci so največja sramota v zgodovini slovenskega naroda! SF-SN!

  • Iva

   Saj ni res pa je, bližajo se Dražgoše!

  • AboutTown

   Točno tako!

  • Fireblade

   kolaboriranje s Satlinom in povojno klanje titoistov je največji zločin, ki se je zgodil na tem ozemlju. Nategnjeni so bili tako slovenci, ki so odšli v domobrance, kot tisti, ki so šli med partizane. Na obeh straneh je klal ljudi socializem!! En nacionalistični drug boljševistični.

 • tarantela

  V Nemčiji pripravljajo zakon, po katerem bo prepovedano širjenje sovražnega podpihovanja in laži na družbenih omrežjih kot so Facebook, twiter itd. Če skrbnik v 24 urah ne bo izbrisal takih komentarjev, bo kazen pol milijona evrov.

  • moon

   Super. (Levaska sprijena) Svoboda na pohodu v polnem sijaju.

 • Viktorh

  http://www.hervardi.com/razpad_komunizma_v_evropi_ter_demokratizacija_in_osamosvojitev_slovenije.php
  poglavje1. 3. 6.
  Po nepopolnih podatkih je bilo v Sloveniji po 9. maju 1945 pobitih od 14.000 do 18.000 slovenskih državljanov. V tem številu niso zajeti tujci (vojni ujetniki in civilisti hrvaške, srbske, bosanske, albanske, nemške in italijanske narodnosti – pomorjeni ležijo v številnih množičnih grobiščih od Koroške do Maribora, okoli Celja, v Kočevskem Rogu, na Gorenjskem in blizu slovensko-hrvaške meje), ki sta jih po vojni likvidirala slovenska OZNA in slovenski KNOJ, predvsem pa enote 3. in 4. Jugoslovanske armade. Število teh žrtev gre gotovo v deset tisoče.

  • ogledalo

   “Največ žrtev je povzročil nemški okupator, več kot 31.700. Za okoli 20.000 ljudi nismo mogli ugotoviti, kdo je povzročil njihovo smrt – na vzhodni fronti na primer za veliko vojakov ne vemo, kaj je povzročilo njihovo smrt. Za Rdečo armado imamo ugotovljeno, da je povzročila nekaj več kot 5.000 slovenskih žrtev, vemo pa, da so na tej fronti umirali vojaki tudi v drugačnih okoliščinah – v nesrečah z orožjem, zaradi hudih zim, obolelosti. Partizansko-revolucionarni tabor je povzročil več kot 24.000 žrtev – med vojno in po njej. Če ne bi bilo povojnih pobojev, bi Slovenci imeli za 15 odstotkov manj žrtev. Italijanski okupator je povzročil nekaj čez 6.400 žrtev. Protirevolucionarni tabor, v katerem so zajete vaške straže, četniki in vse tri veje domobranstva, so zakrivili smrt 4.400 ljudi – to so žrtve, ki so padle v njihovih samostojnih akcijah, ne pa žrtve, ki so jih povzročili v sodelovanju z okupatorjem (te žrtve so prištete k številu žrtev okupatorja). Zavezniške vojaške enote so predvsem v bombardiranjih pustile skoraj 1.900 žrtev. Več kot 900 žrtev je bilo zaradi nesreč – pri čiščenju orožja in podobno. Ustaši so povzročili blizu 800 žrtev – večji del so to Slovenci, ki so bili izgnani na območje NDH, kar nekaj žrtev pa je iz časa umika hrvaških enot v Avstrijo ob koncu vojne.”…..Inštitut za novejšo zgodovino!

   • Viktorh

    ogledalo Viktorh • eno uro nazaj
    “Največ žrtev je povzročil nemški okupator, več kot 31.700. Za okoli 20.000 ljudi nismo mogli ugotoviti, kdo je povzročil njihovo smrt

    A to po 9. maju 1945???

    • rrrrr

     Naš Viktorh je danes v formi! Prave topovske salve zgodovinskih argumentov, dejstev in razmišljanj na te indoktrinirane ubožce (nočem jih naštevati, saj se znajo sami,, predstaviti”).
     Glede na njihovo znanje in razumevanje izvora in poteka revolucije bi kot učni pripomoček za njihovo izobraževanje zadoščalo že nekaj pasjih bombic… Povzročile bi enako cviljenje….

     • Viktorh

      Le kje je ogledalo, da pojasni??

     • ogledalo

      Vse podatke ima Muzej novejše zgodovine in so dostopni tudi na medmrežju!

     • Viktorh

      Kaj ti pomaga, če pa jih nočeš koristiti…

 • ogledalo

  “Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije” je pravilno ime združenja, katerega člani skrbijo za to, da se boj za osvoboditev Slovenije in sodelovanje z Zavezniki nikoli ne pozabi, kljub poskusom kolaborantov in njihovih potomcev po spreminjanju zgodovine. Boj partizanov ne bo nikoli pozabljen. Nikoli! Prav tako ne bo nikoli pozabljeno izdajstvo lastnega naroda in prisega domobrancev okupatorju , z blagoslovom slovenske RKC! Še Nemci so se soočili s svojo zgodovino in priznali svoj greh! Belogardisti pa še kar tavajo v času in prostoru! Smrt fašizmu!

  • rabbit

   Zakaj vas pa nikoli ne povabijo na nobeno slavje, ki ga imajo zavezniki naprimer na izkrcanje v Normandiji. Poljake so pa povabili čeprav ni bilo nobenega komunistične narodnoosvobodilnega boja.

   • ogledalo

    27.5.1994…..”DELEGACIJA/SLOVENSKI/BORCI/VETERANI/NORMANDIJA
    Na povabilo državnega sveta francoskega nacionalnega združenja vojnih veteranov ARAC, sta danes v Dives-Sur-Mer odpotovala Iztok Žagar, predstavnik Zveze združenj borcev Slovenije, in Drago Bitenc, generalni sekretar Združenja veteranov vojne za Slovenijo, je sporočil član izvšnega odbora pri Zvezi borcev Slovenije, Tone Poljšak.”! ….

    • rabbit

     Dva mandeljca od tega en nima nobene zveze z drugo svetovno vojno.

     • ogledalo

      ” Ouistreham – Prvič po koncu druge svetovne vojne so bili na glavno slovesnost ob obletnici zavezniškega izkrcanja v Normandiji povabljeni tudi predstavniki slovenske borčevske organizacije – torej partizani. Na prizorišče največje invazije v zgodovini človeštva jih je povabil francoski predsednik François Hollande.
      Trinajst slovenskih partizanov in predstavnikov borčevske organizacije ter njihovih spremljevalcev, ki so na enodnevni obisk Normandije prileteli s posebnim letalom, je imelo na prireditvi od sedemdesetletnici dneva D, brez konkurence globalno najodmevnejši prireditvi letošnjega leta, popolnoma enakovreden status kot vsi drugi veterani. Na tribunah so sedeli skupaj z Angleži, Američani, Avstralci, Novozelandci, Čehi, Poljaki … Bili so ponosni, da so končno tudi uradno del ene najpomembnejših in pozitivnih zgodb moderne človeške zgodovine.
      Legendarni pravnik in dolgoletni borec za človekove pravice Ljubo Bavcon je bil vzhičen. V senci »veteranske tribune« je dejal, da je povabilo slovenskim partizanom – Sloveniji – v Normandijo velik dogodek in zasluženo, a (pre)dolgo pričakovano priznanje za slovenski odpor proti nacizmu in fašizmu med drugo svetovno vojno. “….a bo??!!

     • rabbit

      Se pravi prvič pred samostojno Slovenijo komunistični klavci niso bili povabljeni NIKAMOR to je pa res veliko povedalo o t.i. veliko komunistični zmagi nad nacizmom in fašizmom. Vsi zavezniki so vedeli s kom imajo opravka z navadnimi morilci, ki so z njihovo pomočjo prišli do oblasti.

     • Jovo Jamnica

      70. obletnica je bila in nikoli več ne bode… Brez uradne akreditacije, se tamkaj ni mogel pojaviti nihče.

      http://paterbogdan.si/wp-content/uploads/2016/06/img_0091-640×480.jpg

   • ogledalo

    Domobrancev res ne vabijo, saj so kolaboranti z okupatorjem nacionalna sramota povsod po svetu! zajček, pojma nimaš!!

    • rabbit

     Veš njih ni potrebno vabiti zakaj zato, ker komunističnim morilcem se le ti prikazujejo v sanjah in ne morejo spati, potem pa vojni klavec Maček začne hoditi v cerkev in ga, ko umre naskrivaj ob polnoči cerkven pokopljejo. Haha

     • ogledalo

      Domosranci so pobijali kar v cerkvah, da so jim bili grehi takoj odpuščeni! Vsekakor pa ta del slovenske zgodovine ni smešen. Smejejo(te) se lahko samo bebci!

     • rabbit

      Ne smejete se vi poglej svojega komunističnega humorista Godniča, ki leta 2017 govori,da so jih še premalo pobili in da je dobro da se čisti rov Svete Barbare, da naredijo prostor za nove.

    • Ruggedplant

     Narobe, komunistek. Domobrancev prav nikjer na svetu ne enačijo z nacizmom, ker so z nemci sodelovali na najbolj čist možen način, tak kakršen je bil v 2. sv. vojni uresničen malokje. Brez domobrancev bi namreč partizani brez kakršnegakoli odpora poklali še nekajkrat več Slovencev kot so jih.

     Na drugi strani pa ne boš našel razvite svetovne države, ki komunizma ostro ne obsoja in ki jim ni jasno nič o tem, da so partizani že od svojega začetka paktirali z nacisti in fašisti, le da so med vojno s svojimi obvbeščevalci zelo prozorno nategovali angleške zaveznike.

     Nazaj v šolo!

     • Tetka iz ozadja

      Kolaborante so obešali na ulične svetilke.(Rim Mussolini)

     • Ruggedplant

      Obešali so IZDAJALCE in ne KOLABORANTOV. Če Tito ob koncu vojne ne bi preprečil zavezniškega izkrcanja na jadranu, bi se to po vojni zgodilo tudi Titovim partizanom.

     • ogledalo

      Na zahodu domobrancev nihče ne omenja, ker niso bili nek vojaški faktor v 2.sv.vojni. Omenjajo pa jugoslovanske partizane, kot edino gverilo, ki je prerasla v vojsko. Mene bi tudi bilo sram, če bi paktiral z okupatorjem!

     • Ruggedplant

      V 2. sv. vojni res ne, za Slovenijo pa močno, saj so bili po Vaških stražarjih edini ( tistih nekaj četnikov), ki so se po robu postavili komunističnim morilcem.

      Kar pa se tiče “kot edine gveril, ki je prerasla v vojsko.” – tako je sebi in svetu lagal prevarani Churchill, da je javnosti opravičel vsa sredstva in mednarodno podporo, ki jih je naivno podelil Titu v svoji zablodi, da partizani dejansko nase vlečejo še enkrat toliko nemških divizij kolikor jih je bilo (kasneje tudi z dokumenti dokazano) v tistem času sploh prisotnih v Jugoslaviji – s tem da se je večina tako ali tako ukvarjala z edinimi resnimi uporniki – četniki.

      “Mene bi tudi bilo sram, če bi paktiral z okupatorjem!”
      Kot podpornika partizanstva te je torej že? Nič kaj očitno ne kažeš tega sramu.

  • Fireblade

   Partizani niso bili komunisti!! To je največje potvarjanje zgodovine in izkoriščanje NOB za socialistično propagando udbe!!

   • Ruggedplant

    Prosim? Partizane so ustanovili komunisti, pa ne kakršnikoli, pač pa tisti najbolj radikalni, ki so še nekaj mesecev pred napadom Nemčije na SZ bili v tesnem zavezništvu z nacisti. Vse partizane za katere so ugotovili, da niso na na najožji svetovnonazorski liniji z uradno komunistično partijo, so pospravili že med vojno. Rešiti so se uspeli samo tisti, ki so o svojih političnih pogledih molčali ali pa dezertirali – tudi teh je bilo ogromno, nemalokrat k domobrancem.

    • Fireblade

     Drži, ampak začetek formiranja ni bil namen izvajanja komunistične revolucije. To bi bilo potrebno strogo obsodit in pobrisat vso drhal s simboliko vred. Veliko pravih partizanov je bilo zavednih slovencev, katolikov, bili so proti stalinizmu in vsem okupatorjem. Končali so kot si sam napisal. Te podgani ki se danes oglašajo pa so se itak skrivale po luknjah ali pa še rojeni niso bili takrat. Penzije pa jim plačujemo mi.

     • Tetka iz ozadja

      Ja pa dvanajst letniki prejemajo veteranski dodatek

     • Ruggedplant

      “Drži, ampak začetek formiranja ni bil namen izvajanja komunistične revolucije.”

      Kolikor se strinjam z ostalim napisanim, je ta stavek žal popolnoma nasproten resnici. Svetujem ti, da se malo pozanimaš KDO je organiziral prvi sestanek NOB, KOGA so povabili k sodelovanju, kdo je gibanje že od samega začetka vodil, KDO je gibanje dejansko ustanovil preko svojih agentov in ti bo zelo kmalu postalo jasno kako močno mimo si ga pihnil z zgoraj napisanim. Tvoj prvi stavek me spominja na tisto zlajnano reklo “saj komunizem kot ideja ni slab, samo izvedba je bila napačna”. Pa brez zamere.

     • Fireblade

      Kakorkoli, a je bilo to takrat jasno ljudem? Tudi izvolitev kućana 1991 se je ljudem zdela OK.

     • Ruggedplant

      Tu ne razpravljava o tem koliko je bilo komu kaj jasno, ampak o tem kdo je ustanovil slovensko partizanstvo, kdo ga je že od samega začetka vodil in predvsem s kakšnimi nameni. Velikemu delu Slovencev je bilo to že takrat kristalno jasno, zato so se morali partizani po enoletnem neuspešnem agitiranju poslužiti bolj prefinjenih (beri: prisilnih) taktik – lažnivi propagandi o “narodno osvobodilnem” boju so dodali še prisilne mobilizacije in skrivaško napadanje okupatorskih civilov ali manjših vodov na katerega so okupatorji odgovorili v skladu z vnaprej objavljenim “cenikom” nad civili. Slednjim potem ni preostalo drugega kot da se pridružijo partizanom – bodisi iz maščevanja okupatorjem za pobite svojce/prijatelje ali pa preprosto zato ker niso hoteli umreti kot neoboroženi civilisti. Pika na i pa je bila še Dolomitska izjava l. 1943 s katero so tudi formalno prepovedali kakršnokoli alternativno odporniško gibanje (torej kakršnokoli gibanje, ki bi se okupatorju, s katerim so imeli partizani svoje dogovore o nenapadanju, dejansko zoperstavilo). Povečini je šlo torej za prisilo (oziroma izbiro umreti kot talec od okupatorskega orožja, umreti kot talec zaradi “protirevolucionarne dejavnosti”, umreti v taborišču, biti vpoklican v vojsko okupatorja in tvegati vzhodno fronto), tisti ki so med bandite vstopili naivno idealistično, pa tega izgovora tudi formalno niso več mogli imeti po Dolomitski izjavi v kateri se je komunistična partija tudi formalno opredelila kot edino legitimno vodstvo partizanstva.

      “Tudi izvolitev kućana 1991 se je ljudem zdela OK.”

      Res je – a to še ne pomeni, da je BILA OK. Ljudje s(m)o pač zmešana bitja in taki bomo dokler nam nekdo ne nalije čistega vina in izobrazi.

 • Razrednisovrag

  Partizani niso partizane kot taki, so navadni BANDITI.

  Še definicija bandita: bandít -a m (i) ekspr. oborožen tat, razbojnik.

  Pa še resnica, kaj so bili partizani/banditi. Navadni izdajalci, kolaborilari so z italijanskimi fašisti.

  https://www.youtube.com/watch?v=dsUVfRNDJIU

  https://www.youtube.com/watch?v=HCCyue_G4F8

  https://www.youtube.com/watch?v=gu-wEGWV85s

  • Ruggedplant

   Tudi z nacisti, mimogrede – le da nekoliko bolj podtalno, ker je bil Hitler precej bolj dosleden glede kakršnegakoli sodelovanja s komunisti od Mussolinija.

 • AboutTown

  Preprosto vprašanje:

  Ali so domobranci sodelovali z Nacisti (DA/NE)

  Hvala za odgovor.

  • moon

   Se eno:

   Ali so komunisti sodelovali z nacisti?

   • dvanajstzvezdic

    Z fašisti gotovo.

   • Viktorh

    SO!!!!

   • Tetka iz ozadja

    Do neke mere da do leta 1929,ko so kumunisti premagali Hitlerja na volitvah in jih je Hitler označil za svoje sovražnike.Dokončno so pa prekinili sodelovanje 27.02.1933 z požigom Reichstaga

    • moon

     Uau.. obvladas..
     Pri nasih rdecih kmerih pa ti spomin odpove.. kot ponavadi.

     • Tetka iz ozadja

      Se boš moral enkrat sprijaznit,da je nacizem izgubil vojno

     • rabbit

      Komunizem tudi,

     • Tetka iz ozadja

      Tukaj se pa motiš

     • rabbit

      Povsod je že šel po gobe mogoče je le še v tvoji glavi to pa predvidevam da je res.

     • Tetka iz ozadja

      Jaz sem po srcu socialist,proletarec,ne komunist

     • rabbit

      Isto sranje samo drugo pakovanje zagovarjaš morilce in to si.

     • moon

      Imas prav, pa tudi vasemu komunizmu slabo kaze…

     • rabbit

      Hitler je s komunisti sodeloval do napada na Rusijo. Oziroma praviloma je komunisti so s Hitlerjem sodelovali do napada na Rusijo.

     • Tetka iz ozadja

      Kako zgodovinsko knjigo moraš prebrati,pa ne tiste,ki jo je napisal tvoj veliki vodja

     • rabbit

      Knjige Milovana Džilasa Titovega namestnika, Alberta Svetina Erna Od narodno osvobodilnega boja do banditizma, Skrite spomine Angele Vode, Peter Batty kako je Tito prevaral Churchilla. To je samo za začetek ko boš to predelala se pa slišiva.

     • Tetka iz ozadja

      Govrim o porazu nacistične stranke leta 1929 in požigu Reichstaga

     • francelj3

      In ne tistih, ki so jih podpisali (nepismeni) rdeči zločinci.

     • Ruggedplant

      Formalno res. Neformalno pa so Titovi komunisti z nacisti ilegalno (brez Hitlerjeve vednosti) sodelovali vse do samega konca 2. svetovne vojne. V skupnih akcijah so napadali zaveznike in četnike, skrbeli za nepoškodovanost ključnih transportnih poti na jugovzhodno fronto, partija je gestapu priskrbovala veliko večino seznamov za deportacije v delovna in uničevalna taborišča, ti pa so jim v zameno dobavljali sanitetni material, hrano in celo vojaško opremo.

     • francelj3

      Natanko tako.

    • francelj3

     Dokončno so prekinili sodelovanje? Dajte no. Boljševiki in nacisti so ideološko sorodni levičarji. Sodelovali so od nastanka nacizma, nacisti so se pri sovjetih celo naučili, kako graditi koncentracijska taborišča, in dobili načrte za Auschwitz. Jugoboljševiki (Vladimir Velebit v Zagrebu) so se l. 1943 celo poskusili dogovoriti z generalom Glaise-Horstenauom in Himmlerjem za skupno borbo proti zahodnim zaveznikom, če bi se izkrcali v Istri (pa je Hitler to prepovedal, češ da se z banditi ne pogajajo). Tako fašisti do septembra 1943 kot nacisti do maja 1945 so s partizanarji tesno sodelovali.

   • AboutTown

    Najprej prvo.

  • Fireblade

   spet en omejenec ..S čim imajo veze domobranci?

   Ali so partizani komunisti?? Da/Ne
   Ali so komunisti poklali partizane in domobrance? Da/Ne

   • AboutTown

    Je res tako težko odgovoriti na to vprašanje?

    • rabbit

     Najmanj dva sva ti odgovorila ampak ti pa še vedno nisi, je težko priznati,da si potomec morilcev.

     • AboutTown

      Ne vidim tvojega odgovora. Torej DA ali NE?

     • Ruggedplant

      Moj odgovor imaš zgoraj. Za argumentirano repliko ti dam na voljo cel teden in zaradi mene lahko skupaj nabobnaš celoten politbiro partijskih ponarejevalcev zgodovine z Repetom in Pierazzo na čelu. Dogovorjeno?

     • AboutTown

      Kaj je pa ponarejenega? Katera od slik, ki sem jih pripel je ponarejena? Prosim razsvetli me!

     • Ruggedplant

      Ne ločiš nemške propagande od domobranske in domnevam, da naš imaš za podobno ideološko pohabljene, da tega ne bomo spregledali. Patetično.

    • Fireblade

     domobranstvo je nateg, tako kot rdeča zvezda, kardelj, tito, kidrić, kućan, stanovnik in vse ostale podgane, ki bi jih bilo treba umaknit iz demokratične ureditve!! Zmagal ni nihče!! Kaj ni jasno, slovenci so bili zdesetkani in izgani iz tega ozemlja.

     • AboutTown

      Ja, domobranstvo je res nateg. Domobranci so med vojno nategnili kar precej Slovencev, da so jih potem Nemci zajeli in poslali v taborišča umret. Imaš prav.

     • Fireblade

      Komunisti ala neke jurišne čete so tudi pihnile enega nemca, nacisti so pa potem kot maščevanje požgali nekaj vasi in obesili kakšnih 15 nedolžnih. To so bili res borci, ki si zaslužijo penzije, ker so odgovorni za klanje slovencev.

  • ogledalo

   Seveda so. Obstojajo pisni dokazi.

  • Ruggedplant

   Uporabljali so nemško orožje in opremo za obrambo slovenskih
   civilistov pred rdečimi klavci, če je bilo to tvoje vprašanje. Niti en
   sam aspekt domobranskega sodelovanja z nemško vojsko ni v nobenem smislu
   niti pravno, niti moralno sporen – tovrstno sodelovanje se je dogajalo
   po vsej Evropi, saj je po Haaški vojni konvenciji iz leta 1907
   PREDPISANO – če okupator ne more na okupiranem ozemlju zagotavljati
   reda, miru in nemotenega uradovanja, MORA za te funkcije pooblastiti
   lokalno prebivalstvo. Temu se reče DOVOLJENA KOLABORACIJA, partizansko
   delovanje in sodelovanje s fašisti in nacisti V ŠKODO LASTNEGA NARODA in
   brez kakršnekoli podpore ljudstva oziroma njegovih demokratično
   izvoljenih političnih predstavnikov pa se po mednarodnem pravu
   klasificira kot IZDAJSTVO (kar ni isto kot kolaboracija), ki velja za
   največji zločin proti državi in zanj je bila po večini sveta (in seveda
   tudi v kraljevini Jugoslaviji) zagrožena najostrejša kazen. Če bi bili
   pravna država, bi morali VSI, ki so se udeležili revolucionarnega
   gibanja odgovarjati pred sodiščem. Tisti, ki v vojni niso povzročili
   nikakršne škode oziroma so bili v partizane mobilizirani pod prisilo, bi
   jo odnesli brez posledic, vsi ostali pa bi morali ne glede na leta
   prejeti najostrejše kazni – v poduk vsem naslednjim generacijam, tako
   kot so to naredili nemci s svojimi nacisti in velika večina
   ex-komunističnih držav na lustracijskih procesih.

   Prosim premisli te besede predno odgovoriš, sicer lahko debato zaključiva že takoj na tej točki. Hvala za razumevanje.

   • Tetka iz ozadja

    Še Nemški generali so z prezirom gledali na njih.Ampak potrebovali so jih.

    • Ruggedplant

     Nemški generali so nanje gledali s prezirom, ker jim je bila na prvem mestu vedno Slovenija in niso želeli sodelovati v niti enem samem napadu na kraljevo vojsko, vedeli so tudi, da domobranci skrivaj pomagajo zaveznikom in z njimi načrtujejo skupno akcijo proti Nemcem, ko bi na jadranu prišlo do izkrcanja. Eden glavnih domobrancev, Ernest Peterlin, je bil skupaj z mnogo domobranskimi častniki zaradi tega aretiran s strani Gestapa in leta 1944 so jih odpeljali v Dachau.

     Jasno?

   • AboutTown

    Torej Domobranci so kolaborirali z okupatorjem, ki je hotel uničiti slovenski narod. Hvala za odgovor. To je vse.

    • Tomzi

     Torej bi se po tvoje morali na milost in nemilost prepustiti komunistom, ki so uničili slovenski narod.

     • AboutTown

      Nihče razen Nacistov in z njimi Domobrancev ni imel namena uničiti slovenskega naroda. Daj izbij si to iz glave…

     • Ruggedplant

      Seveda. Zato je na slovenskih tleh že med samo vojno umrlo skupno približno 800 okupatorjev (cca 350 Italijanov, 450 Nemcev) in okoli 100.000 Slovencev, nekaj povsem normalnega, kajne. Da o povojnem genocidu nad narodom niti ne govorim.

      Si se kdaj vprašal zakaj smo se morali leta 91 z vojno osamosvojiti od tvorbe, ki “NI IMELA NAMENA UNIČITI SLOVENSKEGA NARODA”? Zakaj smo se torej odcepili?

     • Tomzi

      Vendar dejstvo obstaja, slovenski narod je močno poškodovan.

    • TOMLC

     Socialisti ste lezli v Hitlerjev šupak,
     takrat ko ste si razdelili Poljsko.
     Če Hitlerja ne bi bilo tudi slovenskih komijev ne bi bilo.
     Zdaj bi imeli že 100 let demokracije.

 • AboutTown
  • dvanajstzvezdic

   Ah, dej ga no lomt.

  • Ruggedplant

   Si popolnoma funkcionalno nepismen, zgodovinski analfabet vzgojen s strani partijskih “tovarišic” ali se zgolj pretvarjaš, da izzoveš pozornost in stopiš na živce kredibilnim komentatorjem na kredibilnem portalu?

   Hvala za odgovor.

   • AboutTown

    Je res tako težko odgovoriti? Ali vam je vsem skrajno nerodno in skušate na to pozabiti?

    • tarantela

     Oprosti, da se vmešam! Pusti jih v njihovem prepričanju, večina državljanov vemo, kako je bilo. Lahko tožijo, Slovenija se bo smejala.
     Lep pozdrav!

     • Tetka iz ozadja

      Saj veliki vodja tudi toži državo ker je dobil premalo glasov na volitvah.Na naslednjih volitvah bo tožil državljane,ker so premalo glasovali za SDS

    • Ruggedplant

     Mislim, da sem ti na tej temi zelo jasno odgovoril na prav vsa tvoja podtikanja in manipulacije za naivno, zgodovinsko podizobraženo rajo. In prav zato, ker nekaj vem o zgodovini in nisem ravno po župi priplaval, sem na slovensko domobranstvo zelo ponosen, pa čeprav nisem imel med njimi prav nobenega sorodnika, ki bi mi lahko v glavo potencialno vbil svoj subjektivni “prav”.

     • AboutTown

      Tore se strinjaš, da so domobranci kolaborirali z Nacisti (okupatorji). In na to si ponosen? Lepo.

   • Tetka iz ozadja

    Tukaj se pa ne da pretvorit zgodovina,preveč je dokumentacije o tem,da so bili PLAČANCI nacistov in to vas jezi,ker obstajajo dokazi

 • Iva

  Zgodilo se je tisto, kar je rekel poljski vrhovni poveljnik vojske E. Rydz – Smigly pred začetkom vojne: »Hitler nam bo vzel svobodo, Stalin pa dušo.«

  Desetletja so nam vladali Stalinovi učenci, zato ni čudno, da je slovenski narod ostal brez svoje duše. No, danes pa nam vladajo njihovi kloni v celofanu – pod masko demokracije.

  • Tetka iz ozadja

   O ja Slovenci smo narod z dušo in ponosni ter tudi zelo uspešni sicer vas je nekaj plevela med nami ampak naše seme klije in klije.

   • rabbit

    Pojdi v Argentino pa boš videla kako napredni so Slovenci tam je Pahor samo debelo gledal kako uspešni so ti domobrančki kot jih vi imenujete. Imajo take tovarne pa par tisoč zaposlenih. Doma pa ostal sam ološ zato pa vidimo kam gre slovensko gospodarstvo tako uspešni so da so vse pokupili Hrvati in drugi.

    • tarantela

     Pa glih Argentino daješ za vzor! Pred leti so imeli tam tak gospodarski krah, da so potomci beguncev prihajali v Slovenijo.

     • rabbit

      Saj ni čudno ko jo pa vodijo komunisti ala Kirchnerjeva Slovenci so pa uspešni zelo uspešni malo razširi obzorja pa boš videl. Saj ni čudno da si zaplankana do amena.

    • AboutTown

     AHahaa!!! Najbolj propadla in zadolžena država… joj…

     • Tomzi

      Če nisi opazil govori o Slovencih, ki tam živijo in delajo in so uspešni. Ne govori o državi.

     • AboutTown

      Cela država je v kurcu in imajo hiperinflacijo, samo Slovencem gre pa dobro, a ne? Fak, no…

     • rabbit

      Ja res so kaj je že kakšen Slovenec pridela 10 milijonov litrov vina a. V Argentini pa je možno veš.

     • AboutTown

      Wow!

     • rabbit

      Ti kar wow malo pojdi tja pa boš videl skladišče na 15000 hektarih.

     • rabbit

      Kdo jo je spravil Slovenci, ne komunistična de Kircnerjeva in njena banda.

    • Tetka iz ozadja

     Tukaj si pa mal v temo brcnil.

     • Tomzi

      Kaj ko bi z dokazom ovrgel trditev, ki se ti zdi, da ne drži.

 • Viktorh
 • Viktorh

  Črna knjiga zločinov: Od Lenina preko Hitlerja do Tita
  Dr. Boštjan M. Turk 18. dec. 2016 7:06 0 | Osveženo: 7:16 / 18.12.2016
  Leta 2017 se bomo spominjali stote obletnice dogodka, ki je nepovratno obeležil svetovno zgodovino, še posebej vzhodni del starega sveta, s poudarkom na srednji Evropi.
  To je oktobrska revolucija, ki je začela uresničevati komunistično abstrakcijo v življenjski in politični konkretnosti. Nobena ideologija ni toliko časa držala v šahu ljudi kot prav ta.
  Komunizem so popisovali in analizirali mnogi, a nihče ni dosegel te prepoznavnosti kot prav Črna knjiga komunizma, ki je do ljudi prišla na osemdeseto obletnico oktobrske revolucije, jeseni 1997. Prodana je bila v več kot miljon izvodih, natisnjenih v 16 jezikih. Razpravljati o Črni knjigi komunizma pomeni razpravljati o bistvem, kar nas kot bitja 20. in 21. stoletja določa.
  Zakaj? Črna knjiga komunizma je zbudila takšno pozornost predvsem zaradi uvodnika Stéphana Courtoisa, natančneje zaradi enega stavka, ki je ustaljeno interpretacijo vsega, kar pojmujemo kot teror polpreteklosti, temeljito zatreslo, če ne postavilo na glavo. Stavek se glasi: »Genocid nad pripadniki drugega družbenega razreda je enak genocidu nad pripadniki druge rase. Smrt od lakote, ki doleti otroka v Ukrajini, ko Stalin namerno sproži uničujoče gladovanje, se v svoji usodnosti ne razlikuje od smrti židovskega otroka, ki v Varšavskem getu umre zato, ker Nemci preprečijo dostop slehernega živeža vanj«. In ko je Stéphane Courtois napisal ta stavek, je moral napisati tudi naslednjega: »Metode, ki jih je začel uveljavljati Lenin, sistematizirali pa so jih Stalin in njegovi podaniki, so identične početju nacistov, s to pomembno razliko, da so bila grozodejstva izvršena, ko nacizma še nikjer ni bilo«. V neposredni bližini gornjega navedka najdemo tudi izpoved Rudolfa Hössa, človeka, ki je bil zadolžen za izgradnjo Auschwitza in bil tam 16. aprila 1947 tudi obešen kot njegov direktor. Höss je na sojenju povedal, da so Auschwitz zgradili po načrtih, ki so bili posredovani neposredno iz Sovjetske zveze. Po njih so tam gradili gulage. Še posebej so bili nacisti pozorni na dejstvo, da so Sovjeti izvajali množične likvidacije zapornikov s prisilnim delom. Na vratih največjega nacističnega taborišča smrti je pisalo Delo osvobaja (Arbeit macht frei)….
  Dodati je potrebno nespregledljivo dejstvo, namreč, da se je druga svetovna vojna začela z delitvijo Poljske, ki je sledila konkordatu med nacisti in komunisti. Prva tretjina druge vojne se je odvila, ko sta bila Hitler in Stalin v paktu. Francoski komunisti so na dan zasedbe Pariza, 14. junija 1940 na nemške oblasti naslovili prošnjo za nadaljne izhajanje partijskega glasila L’Humanité (ta še danes izhaja): »Francoski narod želi, da se oblikuje nova oblast, ki bo naslonjena na SZ«, beremo v uvodniku številke, ki izide istega dne (Stéphane Courtois, Boljševizem po francosko, str. 136).
  Uvodnik v Črno knjigo komunizma je ta svet postavil na glavo. Povedal je, da je totalitarizem eden, da pa ima dva obraza, kot kovanec: z ene strani se sveti Stalinov, z druge Hitlerjev portret. Reakcija na metodološko izenačenje komunizma z nacizmom je bila strahotna. Kako, da ne, komunisti so se pretihotapili na svetlo stran zgodovine preko svojega »antifašizma«. Raziskovanje preteklosti pove, da so bili bolj fašistični od svojih fašističnih vzornikov. Predvsem pa so bili pred njimi: v roke so jim dali orodje za množično uničevanje. Med gulagom in koncentracijskim taboriščem nacistov je razlika v imenu, ne v načinu, metodi in posledicah (število mrtvih).
  Svet, v katerem se je oblikovalo človeštvo v drugi polovici 20. stoletja, te temeljne premise ni upošteval. Vzgojeni smo bili, da so bili komunisti pozitivni, nacisti pa negativni. Nacisti so seveda bili negativni, a prav toliko kot komunisti, saj so se učili od njih. V Jugoslaviji je bilo to še posebej poudarjeno. Tito je bil nezmotljivo božanstvo, partizani brezmadežni angeli, povojna oblast (1945 – 1990) pa obljubljena dežela. A dejansko je bilo vse drugače.
  Resnica je kategorija, ki osvobaja, čeprav je za to potrebno plačati veliko ceno. Na Courtoisa so se spravili vsi zgodovinarji leve in sredinske provenience: kako tudi da ne, večina njihovega opusa je zrasla na napačni predpostavki.
  A stvar je preprosta: če hočemo, da se zlo totalitarizma nikoli več ne ponovi, moramo razumeti njegovo dialektiko. Ta pa temelji na zgodovinskih dejstvih. Toliko slabše za one, ki jih ne upoštevajo. A dolgo je tudi trajalo, da so ljudje sprejeli dejstvo: Zemlja je okrogla, vrti se okoli sonca.
  Mi smo, ob stoletnici oktobrske revolucije, nekje na začetku tega procesa. A čas dela za nas.

  • Nata

   + + + + + + + + + + + + + +

  • AboutTown

   “A dejansko je bilo vse drugače.” To je ta stavek, ki ga domobrančki iščete!! Bravo.

   • Nata

    Pa kateri domobrančki, za vraga ??Jaz sem Slovenka, povojna generacija, ki marsikaj ve . Iz izkušenj svoje družine !! Pa se leta in leta o tem ni smelo govoriti !Ne bodite nesramni !
    Tisti linki so pa kaj??
    Kronski dokaz ?

    • AboutTown

     Ne. Samo dokaz, da so domobranci kolaborirali z okupatorjem. OK? Te je sram tega? Mene bi bilo.

     • Nata

      Ne, ni OK, !! Sram me pa tudi ni ! Zakaj neki ? Pa tebe ,da pa živiš v takile državi, ki je nadaljevanje komunistične Juge ?Ki je pobijala zavedne Slovence in njihove potomce ? Ni jih obsodila, ampak………….

 • TOMLC

  Ali podpirate, da se ZZB ukine, z veliko večino DA.
  https://twitter.com/spagetyuse/status/792055617070440448

 • TOMLC

  Lucija 5 (odl)

 • von Rhein

  Burkaštvo ,dober izraz za neumnosti,ki jih počnejo.Ne tisti še živeči resnični borci.Skrivači in mladi vrinjenci ,ki iščejo posebne koristi in ugodnosti.Ne vem sicer kdo je ta Gorjanc,po zapisanem kaže,da je nek idiot,ki bi rad uveljavljal “tekovine”za vse večne čase.Enako kot vrh te pohlepne in grabežljive organizacije.

 • Fireblade

  Tisti, ki želi počistit z zločinci titoisti, yugo paraziti, komunisti in udbovci, ni domobranec, nehajte pljuvat butlni nategnjeni. Partizani niso bili vsi komunisti, ti ki danes mahajo z jugo zastavami so poklali domobrance in partizane, torej prave slovence!! Balkanci in zarukan proletariat je tako okupiral Slovenijo n si jo lasti še danes preko javnega sektorja in državnih firmic, za katere gre 70% naših plač preko davkov + 3.5 milijarde pufov socialistične stranke nabijejo vsako leto davkoplačevalcem, da se vzdržuje ta sistem. To prerekanje in sprenevedanje z zgodovino samo pomaga pri ohranjanju revolucionarne oblasti UDBE!! Domobrancev se ne slavi, tako tudi klavcev stalinističnega režima nimamo kaj promovirat. Jugoslavijo in komunistično revolucijo je treba umaknit iz javnosti. Slovenija ni balkan, in bo kmalu očiščena socialističnih zajedalcev.

 • domovina mili dom

  Dogodki pa so sledeči:
  Če bi ta organizacija zaprla svojo štacuno leta 91, pospravila svoje krvave simbole, šla v “stand by” zaradi šparanja energije, se ne vmešavala v politiko, bi se sedaj v Sloveniji ne šli ravbarje in žendarje.
  Zgodovino bi pripovedovali, brez sovražne konotacije o partizanih in domobrancih, pač likih iz zgodovine.
  Tako pa nas ti zgodovinski liki z rdečimi paradami in simboli vsak dan spominjajo na bolečo preteklost pobojev slovenskega naroda.

 • TOMLC

  Bi morali ukiniti borčevske pokojnine? –>večina pravi DA
  https://twitter.com/janjakralj/status/800046967921459200

 • Viktorh

  Gospod Možina, pred dnevi ste na Filozofski fakulteti v Ljubljani, na Oddelku za zgodovino, doktorirali iz dogajanja na Slovenskem v letih 1941 in 1942. Kakšen je uradni naslov vaše doktorske disertacije?

  Naslov Začetki oboroženih oddelkov protirevolucionarnega tabora v Ljubljanski pokrajini zamejuje bistveno dogajanje, ki je privedlo do medslovenskega konflikta v prvih dveh letih okupacije, ki je tlakovalo pot nasilnemu prevzemu oblasti, kar je trajalo potem do leta 1990, v nekaterih žalostnih podrobnostih pa še danes. Gre za eno od velikih tem, bistven, v mnogo čem manjkajoči člen v razumevanju medvojnega dogajanja, ki razpihuje staro ideološko meglo, še vedno prisotno na tem področju. Teza, ki sem jo predstavil, sloni na na novo odkritih dokumentih in podatkih o smrtnih žrtvah med vojno, ki so sploh prvič v tem smislu predstavljeni in interpretirani.

  Se pravi, da gre za raziskavo vzrokov in začetkov komunistične revolucije in protirevolucije?

  Drži, temeljno vprašanje je bilo, zakaj so se v nekaterih krajih, kjer je bilo t. i. partizansko osvobojeno ozemlje, ljudje po več kot enem letu okupacije uprli, pa ne okupatorju, ampak partizanom. Dokumenti in pričevanja kažejo, da je vodstvo partizanskega gibanja, ki je bilo v jedru komunistično, zamudilo priložnost, da bi v upor proti okupatorju pritegnilo vse protiokupatorsko razpoložene sile, ampak je celo v nasprotju z navodili Kominterne delovalo ekskluzivno in sploh od pomladi 1942 sistematično pobijalo Slovence iz katoliškega in liberalnega tabora. Ravnanje komunističnega vodstva kaže, da je bila bolj kot uspešna in enotna osvobodilna vojna zanje pomembna revolucija. Pri tem izvirnem grehu netenja nacionalnega razkola je sodeloval tudi Edvard Kocbek, kolikor je pač takrat koristil vodilnim partijcem, ki so vse skupaj diktirali.

 • Viktorh

  Ste imeli pri pripravi doktorata kaj težav z dostopom do arhivov? Ali to bolj velja za obdobje po drugi svetovni vojni? Nekateri imajo zaradi tega precejšnje težave …

  V Arhivu Republike Slovenije so mi dali na voljo vse, kar sem prosil, saj je to starejše gradivo brez težav dostopno za raziskovalce. Seveda ne vemo, koliko in kaj so v povojnem obdobju, zlasti iz partizanskih arhivov, izločili oz. uničili. Vemo, da so delovale komisije, ki so odstranjevale vse, kar bi škodovalo »ugledu« partizanskega gibanja in vodilnih komunistov. Vseeno pa je Arhiv RS tozadevno bogat in prav fascinantno je, koliko dokumentov je bilo sproduciranih že v začetku leta 1942, ko je bilo partizanov v pokrajini le nekaj sto. Najdejo se tudi listine, ki imajo oznako, da v prejšnjem režimu niso bile dovoljene za javnost. Nekaj težav je bilo s podatki iz baze Inštituta za novejšo zgodovino o žrtvah druge svetovne vojne pri nas, vendar so mi za doktorsko raziskavo dali na voljo dovolj podatkov, da sem izdelal nekaj tabel, ki so ključno podatkovno orodje študije, saj prinašajo šokantne informacije o naravi in poteku vojne z vidika žrtev in povzročiteljev. Tu ne gre več za interpretacije, ampak dejstva, ki so podkrepljena s podatki. Posebej pa moram izpostaviti, da sem uporabil še praktično neznan arhiv Ehrlichovih stražarjev, ki je bil desetletja zakopan, prinaša pa izredno zanimive, prvič videne dokumente tako protirevolucionarne kot tudi partizanske strani. Slednje so stražarji zaplenili v partizanskih bunkerjih med vojno. Še največje težave sem imel z Arhivom Studia Slovenica v Škofovih zavodih, kjer je skrbnik dr. Arnež odklonil možnost vpogleda. Razumi, kdor more.

 • Viktorh

  Vrniva se k vašemu doktoratu. Očitno je, da se tradicionalni tabor s prevladujočo katoliško Slovensko ljudsko stranko v tistem času ni najbolje znašel. Vemo, da je decembra 1940 umrl dolgoletni predsednik SLS Anton Korošec.

  V nekem pismu med vojno, julija 1943, je takratni voditelj stražarjev dr. Ciril Žebot vodstvu SLS očital, da so, čeprav so pred vojno dosegali absolutno večinsko volilno podporo, dovolili, da je manjšinska KPS izvedla revolucijo, ne da bi naletela na kak organiziran odpor SLS. To seveda drži, vendar so okoliščine mnogo bolj zapletene. Gotovo je smrt Korošca in pozneje njegovega naslednika Kulovca ob bombardiranju Beograda to sicer močno stranko spravila v dodatne težave, tako da je imela ob izbruhu vojne šibko vodstvo. Kmalu po začetku okupacije, ko so tudi sami ustanovili ilegalno Slovensko legijo za odpor proti okupatorju, so bili povsem šokirani ob dejstvu, da so konec leta 1941 in v začetku naslednjega komunisti začeli pobijati njihove izpostavljene člane, tudi izrazito protiokupatorsko usmerjene. Iz dokumentov se vidi, da dolgo niso bili sposobni konkurirati partizanskemu terorju.

 • Olga

  Dali smo jim možnost za normalno integracijo, vendar roke niso sprejeli! Še dodatno in izdatno smo financirali priviligirance, oni pa rušijo našo domovino in njene legalne inštitucije! Torej so TERORISTI! Komunizem je zločinski sistem in v civiliziranem svetu prepovedan, tako kot nacizem in fašizem! Je rak sodobne družbe!

  Podpiram zakonito pot do prepovedi delovanja zločincev in kaznovanje vseh, ki propagirajo zločinski sistem!!! Preveriti je treba tudi vse priviligirane penzije in jih ukiniti! Če so tako emoatični kot trdijo, bodo razumeli, da je denar treba nameniti otrokom in vsem, ki so v stiski! Mogoče bodo pa v levaška maniri, tako kot bivši predsednik na Hrvaškem, Mesič, garali po provisidju! Bomo videli “demokratične” inštitucije!

  • Tetka iz ozadja

   Mogoče pa bi začela pri sinu Antona Krkoviča,ki je bil ob osamosvojitvi star dvanajst let in danes dobiva veteranski dodatek.

   • Antonius

    Nekoč ste me na Reporterju prepričavali, da hodite v cerkev.
    Anton Krkovič je že davno nazaj javno demantiral, kar vi še vedno lažnivega trobite. Krkovičev sin ne prejema nobenega dodatka iz naslova veteranskih dodatkov.
    Na Reporterju ste še dali nekaj na svoj ugled, sedaj ste pa zabredli v močvirje gnilega.

    • rabbit

     Ravno v Reporterju je to pisalo da je Kladošek iz upravne enote Kočevje po dovoljenju vseh Krkovičev (Toneta obeh bratov in sina), daje povedal in zapisal, da veteranski dodatek prejema samo Tone Krkovič ostali trije pa niti niso dali vlogo zanj. Lažeš tetka, da se kar kadi.

     • rabbit

      No pa sem našla original članek v Reporterju:

      V zvezi z vašim vprašanjem, ki se nanaša na denarne prejemke (letni prejemek, veteranski dodatek), ki jih prejemajo člani družine Krkovič, in sicer Tone Krkovič, Toni Krkovič ml., Ivan Krkovič in Matija Krkovič, vam sporočamo, da Anton Krkovič prejema letni prejemek v višini 1.104,77 eur bruto, oziroma 828,58 eur neto. Toni Krkovič ml., Ivan Krkovič in Matija Krkovič pa ne prejemajo nobenih denarnih prejemkov,« nam je odgovoril načelnik upravne enote v Kočevju Roman Kladošek po poprejšnjem soglasju omenjenih članov družine Krkovič.

   • Olga

    Vse je uradno, preverite! Vaša trditev je postavljena na LAŽ!

    • Antonius

     Saj Tetka iz ozadja je itak en navaden moški lažnivec.

     • Tetka iz ozadja

      Seznam upravičencev je sestavljal Krkovič
      Da je
      seznam sestavljal sam in njegovi najožji sodelavci ter da ga je potrdil
      parlament, nam je Krkovič povedal v telefonskem pogovoru. Trdi, da
      njegov sin denarja ne dobiva. O dodatku pa je za Preverjeno povedal: “Lahko,
      da je tistih 500 ali pa 100 evrov, ne vem, koliko dobimo.
      Zanemarljivo.” “Samo to prikazati kot privilegij, pa bom vedno znova
      trdil, da bi bilo pa perverzno,” poseben dodatek opravičuje Krkovič.

      V
      Zvezi veteranov Slovenije so ogorčeni, saj pravijo, da ne vedo niti
      tega, po kakšnih merilih so se osebe znašle na seznamu, niti kakšna
      dokazila so za to predložili. Vojni veteran Drago Kosmač je prepričan,
      da so si posamezniki prek teh seznamov poskušali izboljšati položaj.

     • Antonius

      A vi res verjamete, da ste samo vi pametni. Na podoben način me je udbovec prepričeval, zakaj je Janša obelodanil ‘kučanov kontejner orožja na mariborskem letališču. Za prmej zato, ker mu niso izplačali njegovega deleža.
      Zdaj pa vi meni s telefonskim pogovorom?!
      Najbrž res sodite samo med dobro zdresirane, ker bi vas za razumevanje moralo biti malo več skupaj.
      Zveza veteranov Slovenije pa ogorčeni Lipič? Ah, dajte no?! A vam logika ne deluje.

    • Tetka iz ozadja

     “Absolutno, saj je z mano, z mojim yugom 45 prepotoval 12.000
     kilometrov in uporabljal sem ga zato, da sem dajal videz normalnega
     potovanja,” je za oddajo Preverjeno povedal upokojeni brigadir Anton Krkovič

   • samotoje

    S tole lažjo pa ni sreče, a ne. Ne prime se in ne prime. Morda kaže poskusiti na kakšnem nižjem nivoju.

    • Tetka iz ozadja

     Izjava dneva, ki je letos požela največ (ne)odobravanja v obliki klikov, pripada osamosvojitelju Tonetu Krkoviču, ki je na televiziji dejal, da si status veterana vojne za Slovenijo zasluži tudi njegov sin. Ta je bil takrat star 12 let.

     • Margu501

      Objavljeno pa je bilo tudi, da to ni res, to pa vas že ne briga več, ane tetka !

    • Tetka iz ozadja

     Osebno sem gledal na tv to njegovo priznanje,samo da poiščem link.Res pa da je društvo veteranov izjavilo da ne plačujejo nobenega dodatka Krkovičovem sinu.(seveda ker gre iz državnega proračuna)

     • francelj3

      Kaj je, tetka? Ste dobili orangutanova jajca in postali moški?

   • rabbit

    Ja hudič je ko komunist laže pa na koncu drug komunist pove da to ni res.

 • Viktorh

  No, po drugi strani pa so slovenski komunisti pod krinko t. i. Osvobodilne fronte zelo dobro izkoristili okupacijo, saj so bili navajeni na ilegalno delovanje.

  Gotovo, najprej − ko govorimo o maloštevilčni, pred vojno prepovedani KPS − je treba upoštevati, da zaradi prepovedi sicer ni odkrito nastopala na volitvah, vendar je imela veliko privržencev v sindikatih, šolstvu in kulturni sferi, njen vpliv pa je rastel. Poleg tega se je do tedaj vodilni, recimo mu tradicionalni, tabor ukvarjal z reševanjem in nastanitvijo več kot 20.000 beguncev, ki so pred nacisti pribežali v Ljubljano, hkrati pa so predvojni politiki z okupacijo doživeli erozijo svoje dotedanje oblasti in ugleda. Komunisti pa so, prej prepovedani, sedaj imeli svojo delujočo ilegalno mrežo, kar je bila ključna prednost. Sicer pa je Komunistična partija, ki je ves čas po prvi svetovni vojni sistematično spodkopavala Kraljevino Jugoslavijo, na posvetu na Dubravi pri Zagrebu leta 1940 pogojevala obrambo države z interesi revolucije in Sovjetske zveze. In tako je tudi bilo. Za boj proti okupatorju se niso odločili takrat, ko je bila napadena domovina Jugoslavija, ampak takrat, ko je bila napadena SZ. Osvobodilna fronta je imela na začetku zelo šibko reprezentativno moč, bila je sredstvo, s katerim je partija pozneje uspešno pridobivala podporo za partizanstvo tudi v okoljih, ki do komunizma niso gojila pozitivnega prepričanja, bila pa so domoljubno naravnana.

  • Margu501

   Upam, da vse to vaše vedenje o takratnem rdečem terorju, izide v knjižni obliki. Da se ne izgubi spomin naroda.

 • Viktorh

  Tole pa je kislina na rane naših osvoboditeljev:

  Kot vemo, so septembra 1941 enostransko razglasili, da bodo vsak boj proti okupatorju zunaj OF razumeli kot narodno izdajstvo …

  To je bil odlok OF, ki je dejansko pomenil razkol in boj za oblast že v razmerah, ko narod ječi pod bremenom okupacije. V skladu s tem so na primer 4. dec. 1941 umorili Fanouša Emmerja, ki je organiziral jugoslovanske kraljeve oficirje in druge domoljubne sile tradicionalnega tabora za odpor proti okupatorju. Taktika partijcev je torej bila: Vsak, ki se bori proti okupatorju in ni podrejen OF, je naš sovražnik. Tega se je partija dosledno držala in tako z umori povzročila razkol med domoljubnimi Slovenci.

 • Viktorh

  Pri tem je bila udarna pest komunistov Varnostno-obveščevalna služba (VOS), skrivna partijska oborožena formacija, ki jo je v okviru OF avgusta 1941 ustanovil Centralni komite Komunistične partije Slovenije. Kot vemo, je VOS v tistem času vodila Zdenka Kidrič. V svoji doktorski disertaciji posebno pozornost namenjate nasilju VOS?

  Za teror VOS v Ljubljani je zelo kvalitetno raziskavo opravil dr. Damijan Hančič. Sam sem naletel na nekaj še neznanih pisem med Zdenko Kidrič in Edvardom Kardeljem, ki dodatno razkrivajo, da je navodila za odmevnejše umore v Ljubljani dajal Kardelj. Podrobneje sem raziskal dve eksekucijski partizanski skupini, ki sta delovali na podeželju. Ena je leteča patrulja Staneta Semiča – Dakija, ki je dan po umoru župana in še dveh občinskih mož pri Sv. Vidu aprila 1942 dobila kot priznanje naziv »proletarska«, njeni pripadniki pa so lahko nosili emblem srpa in kladiva. Druga taka enota je udarna četa Petra Cafute – Gada, ki je v obdobju, ko je izvajal umore tudi več družinskih članov, npr. Mravljetovih na Brezovici, prav tako doživel pohvalo svojih nadrejenih. Hočem povedati, da številni najokrutnejši umori niti po naključju niso bili predmet samovolje, ampak sestavni del partijsko-partizanske taktike na posameznem območju.

 • TOMLC

  Borce ukinit!
  Tisti ki ni prišel še iz hoste, naj tam tudi ostane.
  Jaaaassno!
  Da se razumemo.

  • AboutTown

   Ne kričat, no…
   A ja. Pa ne razumemo se… kako “ukint”? Če še živijo?

   • TOMLC

    Dovolj je bilo.
    Naj travo mulijo ali pa guznejo.
    Da se razumemo.

    • AboutTown

     Lepo! Klasično desničarsko. Pustimo jih da crknejo. Idiot zafukan. Da se razumemo.

     • TOMLC

      Ko komunist umre, to je balzam za domovino.
      En lopov in ena podpora manj.
      Da se razumemo.

     • rabbit

      Na žalost ni tako si tisto penzijo seveda zaslužno prilastijo njegovi sorodniki saj veš da jih je več kot pa je bilo borcev po vojni sedaj jih je okoli 27.000.

     • TOMLC

      Po končani vojni je bilo 4000 borcev,
      danes pa je 50.000 borcev parazitov –> titovih šlosarjev.
      Torej vse borćevske penzije bomo ukinili,
      tako kot na Poljskem. Naj gredo pri 80 ih pa delat, saj nikoli niso.
      Da se razumemo.

     • rabbit

      Matr bi bilo samomorov Žale pa ne bi propadle.

     • TOMLC

      Tudi samomori še pridejo na vrsto,
      ker rdeči klavci komunajzerski enostavno ne morejo umreti.

     • rabbit

      Veš to je pa božja kazen veš ni luštno vsak večer iti spat pa te pridejo duše malo pogledat. Vem iz prve roke mi je to pripovedoval človek, ki je moril na Teherjah pa mu je bilo iskreno žal saj veš mlad pa neumen. A ja za nagrado so ga pa komunisti zaprli, mu vzeli tovornjak zaplenili obrt in moral je v Nemčijo daje prislužil penizjo. Tako so komunisti ravnali z ljudmi, ki so namesto njih pobijali. Vendar je bil on eden redkih, ki je upal Stanovniku v obraz povedati, da je on njega naredil za morilca.

    • Tetka iz ozadja

     Ne to pa ne, mi smo večina in tako bo ostalo pa da se ti na glavo postaviš

     • TOMLC

      Večina je že umrla od kaviarja.
      Vas je malo, pa še prdnit ne morete več.
      Da se razumemo.

     • Tetka iz ozadja

      Zahvaljajoč velikem vodiji nas je potpornikov zmeraj več.

     • rabbit

      Ne Tomlc oni niso večina saj nikoli niso bili so pa znali super ustrahovati ljudi in zato mislijo da so nad rasa kot je mislil Hitler pa so pozabili na nekaj, da jih bo Matlida tudi po njih prišla slej kot prej pa še težko umrejo nekateri si kar sami pomagajo ko Kardeljeva Pepa še marsikateri komunistični veljak pa so to lepo zapakirali v naravno smrt čeprav marsikdo ve da temu ni bilo tako.

     • TOMLC

      Tako je komunizem bomo prepovedali, kot v celi EU.
      Penzije pa ukinili. Naj guznejo.
      Da se razumemo.

     • rabbit

      Si predstavljaš da bi morali ti pizdeki v življenju kaj sami narediti, pa ckrnejo prvo minuto ker nič ne znajo samo kradejo in lažejo.

     • TOMLC

      Borci niso nikoli delali, razen med vojno, ko so klobase kradli po kmetijah. In posiljevali.
      Da se razumemo.

     • rabbit

      Albert Svetina je v svoji knjigi napisal kako je bilo med t.i. Roško ofenzivo. Štab NOB se je poskril v bunkarje in jedel pil ter kavsal njegove besede, pravi borci so se zunaj pa z Italijani tolki in je bilo več kot 100 mrtvih.
      Očetove stare tet sta pripovedovale kako so prišli komunisti – borci k njim skupaj s svojimi priležnicami so zasedli hišo pojedli in popili še tisto malo kar sta imeli, one dve sta morale pa medtem stražiti, da so se lahko oni kurbali. To je pa res boj.

   • francelj3

    Treba jim je nehati plačevati plače. Če vse življenje niso nič delali in nimajo drugih pogojev za pokojnino kot “borčevski” status, naj crknejo od lakote, če je slučajno kateri še živ.

    • AboutTown

     Lepo!

 • Viktorh

  Kdo so bili glavne tarče VOS?

  Sprva je bilo precej Primorcev, že 9. sept. 1941 npr. streljajo

  mojega prastrica Vladimirja Kavčiča, aktivnega tigrovca in sodelavca Ferda Bidovca, ki mu je pred aretacijo leta 1930 uspelo pobegniti v Jugoslavijo, kjer je delal še naprej proti fašizmu. Dovolj je bilo, da je na sestanku s komunisti dejal, da je odpor treba snovati tako, da ne bo izzval maščevanja nad nedolžnimi civilisti. Tigrovci so bili tarče tudi pozneje, tudi tisti, ki so šli v partizane. Sicer pa je VOS OF glavnino svojega terorja namenila uglednim, vplivnim posameznikom katoliškega in liberalnega tabora, županom, premožnejšim osebam, tudi mladim voditeljem katoliških organizacij. Ko so enkrat z bombo v kavarni na Gosposvetski ubili Italijanko Ariello Rea, je Kardelj protestiral pri svojih, češ, ne smete ubijati italijanskih žensk, ker se bo to slabo odražalo pri Italijanih. No, perverznost je v tem, da je bilo med več kot 1.100 slovenskih civilistov, ki jih je ubila OF v letu 1942, blizu 40 odstotkov žensk. Veliko tudi otrok, največ junija, po analizi podatkov INZ kar 32, zato se ne čudim najdbi otroških okostij v Krimski jami.

 • Viktorh

  Nedvomno so ti brutalni uboji znanih Slovencev v Ljubljani in celotni Ljubljanski pokrajini v slovenski javnosti močno odmevali.

  Tu je šlo za ekstremizem terorističnega tipa. Računali so na dvojni učinek. Umor, s katerim odstranijo potencialnega nasprotnika, in umor kot sredstvo zastraševanja, ker so na ta način pokorili širša območja. Dodatna okoliščina je dejstvo, da je bilo veliko odvisno od lokalnih zaupnikov OF, ki so določali, pri kom bodo partizani zaplenili hrano in koga naj likvidirajo. To so stvari, ki še danes razdvajajo vasi na Dolenjskem in Notranjskem, saj so bili prenekateri, ki so vstopili v to zločinsko igro, pozneje nagrajeni, njihove žrtve pa zamolčane. Imamo tudi primere, vem za nekatere na Primorskem, ko so terenci za partizane oddali najprej svoje govedo ali pa so dobesedno izprosili, naj ne likvidirajo najbogatejšega kmeta na vasi. To so po enem pričevanju komunisti od vaškega odbora OF zahtevali v Podragi na Vipavskem, da smo konkretni.

 • Viktorh

  Verjetno so ljudje potem logično začeli spoznavati, da jih bolj ogrožajo slovenski komunisti kot okupator. Na to ste opozorili tako s pomočjo številk kot grafov.

  Res je, o tem pričajo podatki. Dejstvo je, da so že kmalu po okupaciji več žrtev med slovenskimi civilisti povzročili partizani. Arhivski viri in sedaj tudi tabela žrtev in povzročiteljev dokazuje, je vodstvo OF spomladi 1942 tam, kjer je lahko, zavestno napadlo tradicionalni tabor, da bi s terorjem ustvarilo pogoje za prevzem oblasti. Računali so namreč, da bo že tega leta konec vojne, in se spustili v revolucionarni boj po boljševističnem modelu. Podatki kažejo, da je že leta 1941 OF likvidirala najmanj 31 civilnih oseb, v prvih mesecih leta 1942 pa ves čas več kot okupator: januarja 20, februarja 16, marca 27, aprila 71, maja 121 in junija kar 243 slovenskih civilnih oseb. Ves ta čas je bil okupator, ki je imel okrog 50.000 svojih vojakov, v pokrajini do poletne ofenzive za slovenske ljudi manjša grožnja kot manj kot tisoč partizanov. To so seveda šokantni podatki, ki odpirajo ključna vprašanja o naravi vojne, ki so jo s partizanskim gibanjem vodili komunisti. V tem segmentu nikakor ni mogla biti osvobodilna. Šlo je za normiran revolucionarni teror, ki ima tudi dokumentirano povezavo s Kardeljevimi zapisi Zdenki Kidrič. Prav v juniju 1942 pravi, citiram: »Po mojem se sedaj začenja tista vrsta vojne, ki je že napol državljanska in v kateri – ‘ujetniki ne obstajajo niti kot pojem niti kot dejstvo’, t. j. ko se kolje vse, kar pride pod nož.« Kardeljevim navodilom so sledila okrutna ravnanja.

 • Viktorh

  Je na podlagi vsega tega logično, da je prišlo postopoma do ustanavljanja vaških straž?

  Ne bi se spuščal v moralne sodbe, kot zgodovinar raziskujem in predstavljam dejstva, vsekakor pa ima po naravnem pravu človek pravico do obrambe, če je napaden. In po krajih, ki so predmet raziskave, je prav do tega prišlo. Upor je bil pravzaprav zapoznel in sprva neorganiziran. Vidi se, da predvsem katoliško prebivalstvo zlepa ni bilo sposobno odgovoriti na nasilje z nasiljem. To je bilo za slovenskega podeželskega človeka, ne da bi ga idealiziral, vseeno pretrd oreh, zato pride do prvih uporov po tem, ko partizanska stran ubije že okrog 800 civilnih oseb v pokrajini. Več mesecev partizanskega ustrahovanja in okupatorjevih povračilnih akcij so ljudje le trpeli in niso storili nič. Razen duhovščine jim v lokalnem okolju ni skušal pomagati nihče.

 • Antonius

  Zelo tehtna razmišljanja gospe Lucije Šikovec Ušaj dokazujejo spodnji komentarji, odraslih potomcev na partizanskih dodatkih.
  Hvaležni moramo biti za javni izpad ZZB NOB in Milanu Gorjancu, ker so se prav s tem izpadom popolnoma diskvalificirali. Njim pomeni Slovenija samo blagajno, ki jim plačuje za partizanske pravljice s katerimi jo vlečejo za nos.
  Čudi me, da nihče ne opazi s kakšnimi bitkami proti okupatorju se hvalijo eNOBejevci in ZZBjevci. Edina bitka proti okupatorju s katero se hvalijo je izmišljena dražgoška bitka, vse ostale bitke na katere se zvezdni profesionalci sklicujejo pa odkrivamo in odkopavamo po povojnih moriščih. Dopovedujejo nam, da so bile njihove najtežje bitke proti okupatorju, bitke z domobranci.
  Kot profesionalce jih imenujem pa zato, ker so nam svoj poslovni odnos z državo zaračunali. Še danes plačujemo dodatke pet letnim partizanom.

  Dokler je Stanovnik še živ bi mu moral nekdo z odgovornega mesta zastaviti vprašanje, zakaj ZZB ni nikoli izpostavila vprašanja agresorski Italiji o povračilu vojne škode. Zanimivo bi bilo gledati njegovo cincanje in sprenevedanje.

  Luciji pa palce gor v podporo, za njen še kako utemeljen napor

  • francelj3

   “Bitke proti okupatorju” so bile videti takole: 20 partizanarjev pride iz hoste v vas in iz zasede ustreli enega ali dva Nemca. Potem subvencionirani “junaki” zbežijo nazaj v gozd. Nemci ne morejo izvesti sankcij za napad proti napadalcem, zato vas požgejo, domačine pa po možnosti izženejo. Na ta način so “partizanarski junaki” preko svojih prijateljev nacistov iztrebljali slovenski narod, predvsem slovenske kmete, saj so vedeli, da je kmet kralj, dokler ima zemljo, in mu nihče nič ne more, zato jih je za prevzem oblasti treba vse pobiti.

   • Antonius

    Res je! Razvpite so Dražgoše, manj poznana tovrstna bitka se je zgodila tudi pred vhodom na IG. Posledica za vaško skupnost je bila enaka. Med transportiranimi na jug Italije je bil tudi moj pokojni prijatelj z očetom vred.

 • Viktorh

  So vaške straže nastajale samoiniciativno ali s pomočjo kakšnega navodila »od zgoraj«?

  Saj ravno to je tudi ena od ugotovitev raziskave, da so bili namreč ljudje v največ primerih, sploh na začetku, prepuščeni sami sebi. Navodil od zgoraj sprva ni bilo, nasprotno.

  Kakšna je bila pri tem vloga predvojnih političnih strank?

  Povedal vam bom primer, ki ga navaja Jakob Kolarič. Velikolaški župan Paternost, v njegovi hiši na Rašici so partizani na primer ubili tri dekleta, med njimi 16-letno Ano Prijatelj, je o razmerah poročal Milošu Staretu, tajniku SLS in ga prepričeval o nujnosti samoobrambe. Stare ga je zavrnil, da orožja iz rok okupatorja že ne bodo sprejemali. Paternost se je poslovil razočaran, kako vodstvo SLS ne razume, da so na podeželju številni v življenjski nevarnosti.

  • Tetka iz ozadja

   Viktor samo to čakam,da napišeš,da so partizani obdali Ljubljano z žičnato ograjo

   • Ruggedplant

    Neposredno ne – za kaj takega so bili preleni in premalo pogumni. So pa edini krivec, da so to storili Italijani po tem, ko so od prvega dne dalje izvajali teroristične napade nad zavednimi Slovenci, predvsem intelektualci, fašisti pa situacije niso niti znali, niti hoteli obvladovati na tak način kot bi okupator po vojnem pravu MORAL.

   • francelj3

    Ne, z žico so jo obdali Italijani, da bi zaščitili Ljubljančane pred zahrbtnimi nočnimi napadi rdečih kriminalcev.

    • Antonius

     Italijani z žico niso varovali nikogar. Vsa resnica je v tem, da so dali svojim tihim partizanskim zaveznikom Italijani vedeti, kje hočejo imeti mir.
     Revolucionarne teroriste ja pamet srečala šele po umoru Natlačena, Erlicha in študenta teologije. Njihovih 25 so postavili pred zid, eden si je uspel izpogajati preživetje /plačilo/ in od takrat v Ljubljani ni bilo več nikakršnega partizanskega terorizma, do njihovega umika v Italijo, septembra, leta 43.
     Dolgo časa po vojni se je ulica uradno imenovala Ulica 24. talcev, potem so jo pa preračunljivo preimenovali v ulico vseh talcev

   • rrrrr

    Komunistični gverilci res niso Ljubljane obdali z žico, a je tudi niso 9.maja 1945 takoj odstranili temveč šele 26.maja 1945. Tetka iz ozadja, posoda mod(no)rosti, ali veš zakaj?

 • Jovo Jamnica

  Nikoli ne more prit do konsenza, saj vsaj polovici slovenskega življa, domobranstvo ni bilo znano.

  • Tetka iz ozadja

   Zahvaljajoč stranki SDS in Janši partizanstvo ne bo nikoli pozabljeno.

   • Jovo Jamnica

    Drži. Celo krepi se. Dražgoše bodo letos hit… Čeprav, neupravičeno!

    • tarantela

     To, kar počnejo ima ravno nasprotni učinek. Hebat ga!

   • Olga

    Tudi pred sodnike bodo prišli zaradi svoje “slave”!

  • Antonius

   V nemški okupacijski coni domobranstvo niti potrebno ni bilo, ker so za red na okupiranem območju skrbeli Nemci. Do 43. leta so hostarji svoj teror nad nedolžnim prebivalstvom zganjali samo v italijanski okupacijski coni, po dolenjskem in notranjskem do obale.
   Je pa na vaših koncih, partizansko vojskovanje z okupatorjem doživelo 99 obešenih žrtev v Frankolovem. Nesmiselni izdajalski strel revolucionarnega partizana v hrbet oficirja umikajoče se nemške vojske je poskrbel, da k okupatorskim žrtvam prištevajo tudi tiste, povsem nepotrebne in nedolžne žrtve pričakovanih represalij.

   • rabbit

    Točno tako, Nemci so streljali celo svoje pa samo zato ker je izpred gostilne vzel kolo in nemški častnik je zato svojega vojaka ustrelil.

   • Jovo Jamnica

    Ti zakaj, jaz zato…

    • Antonius

     Razumem! Najprej vam je brada zrasla, nato očala, potem ste pa vse ostalo zraven dodali.

     • Jovo Jamnica

      No ja, očala so sončna in niso zrasla, ampak sem si jih nataknil. Enako, kakor kapo.

     • Antonius

      Šest jih je razumelo moj ZATO na vprašanje ZAKAJ, vi pač ne.

     • Jovo Jamnica

      Ojejej. Sem si drznil pokukat, kdo predstavlja “Sedem veličastnih”? Malodane cvetober mojih oponentov, ki bi me radi videli v svoji združbi. Pravzaprav, sem počaščen!

 • tarantela

  Vsem, ki zagovarjajo domobransko zavezništvo s Hitlerjem, ki je bil nedvomno okupator, tole vprašanje. Če se strinjate z zavezništvom z okupatorjem, zakaj, za vraga, se otepate migrantske okupacije, a ne bi še z njimi šli v koalicijo. Radikalni islamisti so proti vsemu, kar zagovarjajo levičarji: splav, homoseksualnost, razgaljene ženske, po njihovem morajo biti ženske doma, moški ima prvo in glavno besedo in sploh. Skratka: zagovarjajo evropske konservativne ideje, razlika je samo v tem, da se njihov bog imenuje Allah, pri nas pa Bog. Krvoločnost sta pa izkazala oba, tako v zgodovini, kot v nekaterih državah še danes.

  • antimur

   Toliko gorja, kot je naredil islam, ni nobena religija. Malo se poduči, kako letijo glave katolikom in to samo zato, ker so katoliki. Dokler se ne boš malo spravil k sebi, pa raje utihni.

   • tarantela

    Drži, ampak to kar počne katolicizem z ženskami v nekaterih državah južne Amerike, je pa višek inkvizicije za sedanji čas.

  • Ruggedplant

   Edini način, da s sebe opereš sramoto, ki si jo pravkar naklamfala v tem komentarju, je da komentar kar sama izbrišeš, jaz pa se bom delal, da tega nisem prebral. Zmenjeno?

  • rabbit

   Z njimi paktiraš ti in ne jaz . Ti zagovarjaš paktiranje z islamom. Tudi tvoji so paktirali s Hitlerjem. Je res ali ne . Ne ločiš pa vzroka in posledice. Ko je začel s paktiranjem s Hitlerjem komunisti ali domobranci.

   • Tetka iz ozadja

    Hebat ga doborančkov se drži pečat izdajalcev in kolaborantov in tega ne bo nihče opral

    • rabbit

     Pojdi v Argentino pa boš videla tam te ljudi tako spoštujejo, da za državni slovenski praznik mesto zapre celo glavno avenijo za celodnevno proslavo. kdo to naredi za slovenske komunistke.

     • Ruggedplant

      Saj pri nas tudi: največji in najdražji stadion v prestolnici države rezervirajo za rdečo orgijo slavljenja totalitarnega režima in umetne države, ki je v pičnil 50 letih uspela uničiti slovenstvo toliko kot ga niso uspeli germani v enem tisočletju.

     • Hun

      cudi me da je najvec nacisticnih oficirjev in Slovenskih kapitalisticnih industrijalcev, ki so imeli denar z Vatikansko pomocjo zbezali v Argentino
      navadni nemski vojaki in domobranski kmetje so umrli med vojno ali po vojni ….

   • tarantela

    Govorim o partizanih, komunisti so drugo pleme. No, pa tudi slednji so se Hitlerju uprli Rupnik in Rožman sta pa kolaborirala še dolgo potem, ko so se podali v bitko proti Hitlerju tudi zahodni zavezniki. Celo fašisti so položili orožje leta 1943, sam pri nas so vztrajali do svojega bridkega konca.

    • rabbit

     Pa ti veš kdaj so nastali domobranci. Zgodovina ti je zgleda španska vas.

     • tarantela

      Zaradi tega sem bila tudi osebno prizadeta, mojega mladega strica so vpoklicali v domobranstvo, pol so pa tisti, ki so ga vpoklicali, stisnili jajca čez mejo, moj 19-letni stric je pa po vojni končal svoje mlado življenje kdo ve kje. Vpoklicali so ga potem, ko so se zahodne države že uprle nacistom!!! Najhujši zločinci je bil vrh kolaborantov!!!

     • rabbit

      Še enkrat ti veš da se je druga svetovana vojna začela 1939 domobranci pa nastali 1943.Takrat so bile že vse zahodne države najmanj tri leta v vojni. Pranje možganov je pa pri tebi zelo močno.

     • tarantela

      Domobranci so nastali, ko sta se cerkev in kapital zbala za svojo prevlado. Ampak v krvavo klanje so poslali svoje najbolj revne člane, da so branili njihove riti. Pravzaprav so jih poslali branit privilegije.

     • rabbit

      Pa ti a bereš zgodovinski učbenik za 5 razred osnovne šole izpred 50 let ali kaj.

     • tarantela

      Zgodovina se piše sama.

     • rabbit

      Ponavadi komunisti pravite, da zgodovino pišejo zmagovalci.

     • Tetka iz ozadja

      Ne kumonisti- to pravi zgodovina

     • rabbit

      Čigava zgodovina, komunistična.

  • Olga

   Klobase, malice, vozovnice, zdravilišča ……????

   • tarantela

    Olgica, partizani so Ti pa povzročili veliko trpljenja, razumem, da si jezna.
    Mogoče bi bilo dobro, ko bi videla požrtije, ki si jih privoščijo stranke za denar iz proračuna!

    • Olga

     Meni konkretno proti moji volji praznijo račun kot davkoplačevalcu!

     • tarantela

      Tako pač je, hoteli ste demokracijo, zdaj jo pa imate!

     • rabbit

      Kakšno demokracijo kje pa ti v Sloveniji vidiš kakšno demokracijo.

     • tohuvabohu

      To je demokracija na 45 let podlage.

     • Olga

      Kriminalci v demokraciji ne dobijo denarja, so v zaporu! In tja ta druščina sodi!

  • Viktorh

   Tole pa ni slabo:

   Pakt Ribbentrop-Molotov (tudi pakt Hitler-Stalin), poimenovan po zunanjih ministrih, je pakt o nenapadanju med nacistično Nemčijo pod vodstvom Hitlerja in komunistično Sovjetsko zvezo pod vodstvom Stalina, ki so ga podpisali 23. avgusta 1939 v Moskvi. Sporazum o nenapadanju je trajal do Operacije Barbarossa 22. junija 1941, ko je Nemčija vdrla na ozemlje Sovjetske zveze.
   Poleg obljube nenapadanja je desetletni pakt vseboval tudi gospodarsko pogodbo (sovjetsko pšenico in nafto za industrijo in orožje; dopolnilo predhodnega nemško-sovjetskega gospodarskega sporazuma) ter tajno klavzulo, ki je določalo interesno in vplivno območje obeh držav v Evropi: ta je bila najprej določena po severni meji Litve, rekah Narev, Visla in San, kasneje pa je bila spremenjena, tako da je v sovjetsko cono padla tudi Litva, v zameno pa pa se je razmejitev na Poljskem pomaknila proti vzhodu v korist nacistične Nemčije. Sporazum je pod krinko vplivnih con predvideval medsebojno podporo obeh držav pri okupaciji ozemelj tujih držav

   In jugoslovanski komunisti – revolucionarji so se tega držali in namesto Nemcev pobijal Slovence.

   • rabbit

    To si lahko taratelca prebere v kakšni zgodovinski knjig pa je prelena piše samo tiso, kar ve da je nujno za ohranitev privilegija.

    • tarantela

     Slovenski partizani so šli zaradi ljubezni do domovino v boj proti okupatorju in nimajo nobene zveze s tem, kar se je dogajalo na severu Evrope. Partizani so se borili tu in za nas vse, niso dopustili, da izgine slovenski jezik na našem ozemlju. Tudi samostojne Slovenije, brez njihovega poguma v tistih časih, ne bi bilo!

     • rabbit

      Ha ha kot bi poslušala tovarišico zgodovine,ki nam je leta 1980 govorila o junaštvih partizanov. Pa sedaj je že dobrih 30 let od tega pa daj tovarišica pojdi v knjižnico pa kaj preberi.

     • tarantela

      O partizanski zgodovini vem veliko več, kot so tebi povedali drugi.

     • rabbit

      Seveda veš iz lastnih izkušenj zato pa tako vztrajno braniš privilegije.

     • tohuvabohu

      A tudi kaj veš o njihovih zločinih?

     • rabbit

      Seveda ve saj jih je izvajala zato jih pa zagovarja. Iz tega izhajajo tudi njeni privilegiji.

     • Olga

      Iz pravljic?

     • montyamp

      Kaj ti so tisti partizani katere sta kidrić in kardelj poklala ???
      Budalo

     • Olga

      Majski hrošči? Jih poznate? Ljubezen do privilegijev!

     • rabbit

      To pravi tudi sin enega znanega borca o svojem očetu in njegovih pijandurskih kolegih sami majski hrošči z mojim starim na čelu.

  • Viktorh

   Dejstvo je, da so že kmalu po okupaciji več žrtev med slovenskimi civilisti povzročili partizani. Arhivski viri in sedaj tudi tabela žrtev in povzročiteljev dokazuje, je vodstvo OF spomladi 1942 tam, kjer je lahko, zavestno napadlo tradicionalni tabor, da bi s terorjem ustvarilo pogoje za prevzem oblasti. Računali so namreč, da bo že tega leta konec vojne, in se spustili v revolucionarni boj po boljševističnem modelu. Podatki kažejo, da je že leta 1941 OF likvidirala najmanj 31 civilnih oseb, v prvih mesecih leta 1942 pa ves čas več kot okupator: januarja 20, februarja 16, marca 27, aprila 71, maja 121 in junija kar 243 slovenskih civilnih oseb.

   • rabbit

    Samo pogled na table, ki so postavljene na slovenskih pokopališčih pove vse največ žrtev 1942 in 1945. Ti dve letici prevladujeta.

 • TOMLC

  Se strinjam.
  Ko pride letos desnica na oblast bo temu konec.
  Vso rdečo kramo na funkcijah bomo zamenjali,
  borčevske penzije ukinili, tako nekako kot na Poljskem.
  Plan je že narejen.
  Da se razumemo.

  • Tetka iz ozadja

   Pa saj sam veš,da desnica ne bo nikoli prišla na oblast.Največja varovalka za to je veliki vodja osebno.

   • TOMLC

    Samo upozoriti sem vas hotel, upam da ste dali kaj na stran,
    da ne boste na stara leta lačni. Ker drugače trava pa to,…
    Da se razumemo.

    • Tetka iz ozadja

     Prej bo Sava iz Brežic proti Ljubljani tekla kot pa bo janša premier ali predsednik države

     • TOMLC

      Članek govori o borcih, ti pa drkaš na JJ.
      Pazi Janeeeez!
      Da se razumemo.

     • Tetka iz ozadja

      Ti si prvi zapisal,da bo desnica prišla na oblast jaz sem samo repliciral

     • TOMLC

      Seveda da bo desnica prišla na oblast.
      Na desni se pripravlja sfera tebi neznana.

     • Tetka iz ozadja

      No dajva malce konkretneje piši mi na zasebno,se dogovoriva,da dava vsak 5.000 € v koverto shraniva pri notarju in dvigneš pri notarju obe kuverte,če bo predsednik vlade po naslednjih volitvah veliki vodja,če ne ,jaz poberem obe kuverte

     • TOMLC

      Govorim o zmagi desnice.
      Sestavlja se prva desna stranka na slovenskem.
      Altright struja, če ti je kaj jasno–> za Slovenca in za Slovenijo.
      Ne za komuniste niti za kozjejebce.
      Da se razumemo.

     • Tetka iz ozadja

      Ker ljudje enačijo desnico z velikim vojdjem,tega pa večina Slovencev ne mara,tako nima nobena desna stranka možnosti za zmago.

     • TOMLC

      Si mislila rečt nobeden od JLA oficirjev in njihovih pankrtov.
      Ker ta režim peljejo pankrti nekdanjega komunističnega režima.
      Prav komunisti so klali, da lahko zdaj njihovi pankrti kradejo.
      Da se razumemo.

     • Tetka iz ozadja

      Ali pa ostalih 80% Slovenstva

     • TOMLC

      Pusti ti slovenstvo pri miru.
      Kadar kdo pride z vrečko se mora asimilirat,
      če ne pa na trejekt in v otačbino.
      Da se razumemo.

     • Ruggedplant

      Kdo pa je ta veliki vodja? Demokrati in konservativci na takšne pojme ne prisegamo, doslej ste jim zgodovinsko sledili edino socialisti vseh veroizpovedi (nacizem, komunizem, fašizem) in glede na to, da ste v svoji fanatičnosti slavili najprej ključavničarja, potem murgeljskega vetromlatca, v kasnejši eri pa še bolj pomilovanja vredne intelektualno osiromašene posameznike tipa Pahor, Zoki, Tuerk in Cmerar.

     • tarantela

      Najbrž bo Amerika posegla vmes, hi-hi…

     • TOMLC

      hi hi butl, levica se napaja iz skupnega proračuna,
      sisa denar v vseh državnih podjetjih,
      desnica pa dobiva denar iz tujine.
      Da se razumemo

 • Viktorh

  Spoštovane tovarišice in tovariši, častilci propadlega zločinskega sistema, zagovorniki mnenja partijskega otroka, ki pravi: ” Zveza združenj borcev za vrednote NOB bo kar še živela, saj izhaja iz in obuja spomin na najbolj plemenite tradicije tega ljudstva.”,

  začnite razmišljati, se zamislite, lahko pa tudi berete zgodovinske prispevke režimskih piscev Repeta ali pa tisto, kar piše tovariš Giuseppe Pierazzi, čigar oče je po vojni iz juge z družino zbežal v Italijo – NE V RUSIJO.

  Po potrebi pa vam bom skuhal čajček kot štefica.
  Uživajte v svoji zaslepljenosti.

  • Tone

   Gospod Viktorh, če ste s partijskim otrokom mislili name, ne bo sreče, nobeden mojih ni bil v partiji. in jaz tudi ne, je bilo to v mojih časih že precej demode.

   • Viktorh

    Potem pa bi človek od Vas, intelektualca, le pričakoval malce več objektivnosti in trditev, temelječih na dokumentih.
    S spoštovanjem.

 • Ruggedplant

  Odličen članek, podpišem vse do zadnjega ločila!

  Kako hudo skeli resnica, ki po 70-letni indoktrinaciji s strani vseh državnih institucij še vedno živi, pa jasno priča horda hostarskih boljševikov, ki so svojimi primitivnimi komunističnimi floskulami znova nasmetili portal v upanju, da smo tudi tu podobno trdih betic kot na njihovih matičnih kominternovskih spletnih bazah (hanzi-mmc, siol, dnevnik, 24kur, večer,…).

  • Tetka iz ozadja

   Medije je dobro imeti na svoji strani,saj zato je bila ustanovljena Nova tv

   • Ruggedplant

    Medije je dobro imeti le na strani Resnice. In zato je bila ustanovljena Nova Tv in zato še dandanes kljubuje vsem partijskim lovkam, ki preko svojih državniih podjetij in črnih udbovskih fondov “izginulega denarja” vlagajo milijarde v mainstream prorežimski agitprop. Ker s(m)o nekateri popolnoma siti desetletij enoumnih laži in žejni režimsko neodvisne resnice.

    • Tetka iz ozadja

     Potemtakem po volitvah ne boste tarnali,da vam mediji niso bili naklonjeni in ste za to izgubili volitve.Saj imate svoje medije.Kaj ne?

     • Ruggedplant

      Še enkrat: Ko bodo Nova24 + Radio Ognjišče + Demokracija obsegali 80% slovenskega medijskega prostora, protislovenski mediji pa 20%, takrat bo tvoj komentar postal kaj več kot prdec v vetru. A se bojim, da bo do tam še dolga pot.

   • Olga

    Seveda, da vidijo ljudje tudi drugo plat medalje – RESNICO!

    • Tetka iz ozadja

     Potem po volitvah ne boste tarnali,da so krivi mediji za vaš poraz.Lepo,ker ste to namreč vseskozi počeli

     • tohuvabohu

      Najmanj dve desetletji še rabimo, da očistimo javno življenje vseh rdečih krvosesov. To pomeni državno upravo, sodstvo, organe pregona, šolstvo, medije in še kaj.

     • Ruggedplant

      Ko bodo Nova24 + Radio Ognjišče + Demokracija obsegali 80% slovenskega medijskega prostora, protislovenski mediji pa 20%, takrat bo tvoj komentar postal kaj več kot prdec v vetru. A se bojim, da bo do tam še dolga pot.

 • TOMLC

  Mater bodo borci gledali kot zabodeni voli, ko zadnjega ne bo več penzije.
  Ukinili jih bomo. Borce in penzije.
  Tako kot na Poljskem.
  Da se razumemo.

  • Tetka iz ozadja

   Prej pa morate priti na oblast,kar je misija nemogoče.Se strinjava?

   • Ruggedplant

    To so pred kakšnim desetletjem trobili tudi hrvaški komunisti, kjer je ideološka zastrupljenost in neinformiranost družbe podobna slovenski, se strinjava?

    • Tetka iz ozadja

     Ja,toda Hrvatje niso imeli velikega vodjo,ki je garant za poraz.Se strinjava?

     • Ruggedplant

      Hrvati so s strani komunistične jugovojske pred poltretjim desetletjem pretrpeli precej več kot mi in samo najbolj slaboumnim se danes še kolca po nekdanji Jugovini. Pri njih so osamosvojitelji največji narodni heroji, saj so samo po njihovi zaslugi prišli do države, ki je vmes 1000 let niso imeli, pri nas pa so osamosvojitelji največja tarča drežavnih struktur. In dokler je ljudstvo tako noro, bo žal še naprej tako. A brez skrbi, prišel bo čas, ko bodo tudi največji loleki pogruntali zakaj nas prav vse ex-komunistine države prehitevajo po desni in takrat bodo letele glave. Močno upam, da ne le vodstvu današnjih KPS strank, ampak tudi vam, podpornikom, ki jim omogočate nesmrtno maltretiranje slovenskega naroda.

     • Tetka iz ozadja

      Ne bo šlo

     • tohuvabohu

      Enkrat bo že šlo. Do takrat pa se naj vam pošteno trese rit.

     • Tetka iz ozadja

      Ne,ne bo:-)

     • tohuvabohu

      Potem se vam bo pa še dlje tresla rit.

     • Tetka iz ozadja

      Ne ker smo superiorni.

     • tohuvabohu

      To pa drži. Superiorni ste pri ropanju Slovenije. Že 70 let!

     • Tetka iz ozadja

      In še naslednjih 70

     • tohuvabohu

      Verjamem, vi bi še 700 let, če bi vam narod pustil. Samo ko bo narodu dovolj, takrat bo pa hudo.

     • Tetka iz ozadja

      Osel,ali nisi skapiral mi smo narod,vi ste neka obskurna opozicija kratkega diha

     • tohuvabohu

      Vi niste narod, ampak ulična drhal.

     • rabbit

      Še drhal niso so osebki ,ki jih drži skupaj korito in to tisto korito, ki ga nikakor nočejo izgubiti zato se ga tako oklepajo.

     • tohuvabohu

      To je banda orangutanov, po naše rdečih gozdnih ljudi.

     • Ruggedplant

      Kateri narod pa? Slovenskega ste namreč napadli leta 41, ga nato s tujo simboliko, jezikom, kulturo in mentaliteto posiljevali nadaljnih 50 let, ponovno napadli leta 91 in z istovrstnim posiljevanjem nadaljevali še nadaljnjih 25 let.

      Odgovor nestrpno pričakujem, saj na vaših shodih razen zelo redkih izjem nisem videl še niti ene Slovenske zastave, Jugoslavije ni več (pa tudi nikoli ni bila narod), zato sem radoveden do ušes.

     • rabbit

      Veš kaj je edina dobra stran da mejimo na Hrvate, da nikoli več ne bi šli v kakšno Jugoslavijo. Garancija za zmeraj.

     • S čim pa se ti ženšče futraš, da takšne neumnosti ven stresaš?

     • rabbit

      Iz komunističnega korita, veš tam je veliko pomij, edina slaba stran je, da gre iz najinega žepa to njeno futranje. Pa se ne sekiram sej enkrat ji bo že udarilo na zdravje to njeno prenajedanje.

     • Tetka iz ozadja

      Všeč mi je ker imam prav.

   • TOMLC

    Ne!
    Ekstremna desnica vas bo pojedla.
    Akciji odgovarja reakcija.
    Da se razumemo

    • rabbit

     Res bi komunistom privoščila res kašnega pravega desničarja ala Kaczinsky. Pol bi šele pljuval žveplo.

     • TOMLC

      Prihaja!
      Torej;
      SDS zmerna,
      Primc za stare mame,
      Alt right ekstremno desna –> borci za Slovenijo
      PROTI vsem ostalim rdečim govedarjem,
      sem sodijo tudi hlapci srbom
      Da se razumemo.

     • Tetka iz ozadja

      In spet se ne bo sešlo :-)

     • TOMLC

      saj ste ustanovili srbsko stranko,
      bomo zdaj videli kdo je močnejši.
      Da se razumemo.

     • Tetka iz ozadja

      Sploh ni pomembno katero stranko,samo,da je proti Janši pa je zagotovljena zmaga.

     • TOMLC

      Murglkomijadi in rdeči krami se tokrat ne bo izšlo.
      Trajekti za izdajalce Slovenije že nestrpno čakajo v Kopru.
      Tokrat ne bomo pozabili na nikogar.
      Spisek je narejen in se dopolnjuje.
      Da se razumemo.

     • montyamp

      Žveplenega pljunit v obraz , social fašista .
      Murglokapitaliste v Nemčijo na sojenje .

  • Artur

   Iz tvojih ust v ljudska ušesa ampak so v večini še toliko zapacana , da v njih še vedno rdeča repa uspeva .

 • soc

  Draga Lučka, kakšna škoda, da ob obletnici male mature v onem pajzlu pod gradom nisva udarila kakšne resne politične, v brk ultralevakom tipa nagaravžne (in v tistih časih elitnemu razredu podtaknjene) Nevenke…

 • Fogglof Tunnek

  Čujte, prosim vas lepo…vi govorite o shodi v BIH… kjer so predstavniki ZZB NOB proslavljali 73. obletnico zasedanja Avnoja v Jajcu??? Čujte, leta 1977 se je Ivan Janez Janša kot odposlanec ZSMS in kot komunistični “komisar” udeležil marša skozi Kozaro, JAJCE, Drvar, Srb in Bihać, po poteh delegatof na II. zasedanje Avnoja v Jajce???… A toti starčki ZZB pa ne bi smeli obujat lepih spominof od takrat???

  • Fogglof Tunnek

   Vilko Oblak, ki se je leta 1977 s Janšo udeležil pohoda po poteh Avnoja je med drugim reko: “Tako idealističnega komunista, kot je bil Janez, do takrat še nisem videl.”

   • Fogglof Tunnek

    Pa še to, te pa bom ftihno… Mladi Janez naj bi se namreč malce preveč “vživel v pohod”, na katerem je poskušal podoživeti tudi kakšne detajle z marša na II. zasedanje Avnoja… Tako si je Vilko Oblak dobro zapomnil, da so morali v njegovi četi na Janšef ukaz celo “pretrčavati cesto.”… Ceste torej niso smeli prečkati “mirnodobno”, ampak so morali prek nje teči sklonjeni in se na drugi strani zakamuflirati v jarek, da jih sovražnik ne bi mogel zaznati…Jas Ivanu Janezu Janši tega ne zamerim…pa ZZB tudi ne !!!… Bili so pač lepi cajti !!!

    • rabbit

     Za razliko od tebe sva jaz in očitno tudi Janša spoznala da so bile to pravljice ti pa še vedno verjameš vanje.

     • Fogglof Tunnek

      Čuj zajček, začni se pripravljat na Vejko noč…o politiki pa ne razpravljaj…ker si zgubiš… Kapish?

     • rabbit

      O bojim se takih pritepencev kot si ti. Komunistični pujsek.

     • Fogglof Tunnek

      Reko sn psssst, ker si brez argumentof…

     • montyamp

      Sem našel nekaj podatkov o navijaču murglofašizma Fogglofem Tunneki in jih prekopiral od avtorja @cosmosjasnovidec .

      Tunnek , da te ni sram .
      Preveril sem nekaj informacij za levaškega cigana
      kateri se tukaj nahaja pod nickom “ANTON TIČ” na kokodakarski 24.kurji
      pa “FOGLOF TUNEK”.”ABOUTTOWN”Je pa njegov ciganski brat sem pa objavil
      resnico o teh dveh opečenih zato,ker se zelo preseravata tukaj v resnici
      sta pa levaška cigana.
      Dobil sem naslednje informacije:
      Haložan sicer sin ciganske družine priseljene v Haloze pred davnimi leti v leseno barako za socialno ogrožene.
      Pijanec
      prve klase kateri povzroča nemire po celih Halozah z njegovim dretjem
      po celi vasi v alkoholiziranem nenehnem stanju zaradi katerega je bil že
      cirka najmanj 25 krat mobiliziran na prisilna zdravljenja katera niso
      doprinesla k uspešnim rezultatom.
      Večkrat kaznovan zaradi spolnega nadlegovanja sosedove koze po imenu “Julika”.
      Prijavo
      je podalo “Varstvo za zaščito živali” na pobudo oškodovanega soseda
      kateri je večkrat bil denarno kaznovan z strani sodnika za prekrške,ker
      je z njim fizično obračunal vsako krat,ko ga je zalotil zraven.
      Da ne bom pisal še ogromno bom navedel le še:
      Poskus
      posilstva turista z Hrvaške,nadlegovanje mladih fantov kateri so ga
      večinoma prebutali zaradi istospolne usmerjenosti,kraje kokoši po
      celotni vasi ter pridelkov na njivah ITD.
      To sem navedel le nekaj malenkosti čakam še pa na dodatne informacije.
      PS:
      Na novo trenutno dodam še to,da je zelo cenjen kuhalec Ježevega ciganskega golaža med cigani.
      Slaba
      stran tega njegovega kuhanja ciganskih golažev je pa,da Ježi postjajo
      ogrožena vrsta saj so že skoraj vse pobili in požrli.

     • rabbit

      Komunističen pujsek a se bojiš da se bo korito skrčilo oz, da ti bo odvzeto.

    • tohuvabohu

     Kaj bi ti rad, nesreča totngrobarska? Če rabiš pomoč, potem tu zapravljaš čas.

   • rabbit

    Ko sem bila jaz v pionirje sprejeta sem tudi verjela v Titota in podobne nebuloze, potem je pa čez pol leta Tito umrl so mi pa starši povedali resnico in zabičali da o tem javno ne smem govoriti. Pa v Miklavža in Dedka mraza sem tudi verjela sedaj v odrasli dobi pa človek kaj prebere pa vidi, da je bilo to najmanj laž če ne že kaj huje s katerim so nas pitali v šli.

  • TOMLC

   Rokomavh –> še en socialistek.

  • von Rhein

   Tunnek,dobro si informiran,veliko veš,bogate izkušnje imaš,skratka vreden si svoje cene,ki presega ceno odojka v vašem koncu.Zanima me nekaj.Kako si prebolel krajo partijske članarine.Vsa leta si zvesto vsak mesec vplačal (no odtrgali so ti) določen znesek.Nabralo se je kar nekaj ,pa ti tvoj partijski šef,murgelškrat,to ukrade in odnese v tuje kraje.Ti in taki kot ti bi danes vsaj MLADINO morali dobivati zastonj.

 • Johan

  Mafija naj se financira z članarino in pokradenim denarjem njihovih članov. Z zakonom pa prepovedati financiranje iz proračuna države in Občin !!

 • ptr

  Še najbolj boste razpenili komunajzarje, če Nova in tistih še nekaj nerežimskih medijev ne dela reklame za Dražgoše in podobne rdečezvezdarske seanse in jih kratkomalo ignorira. Kot da ni bilo nič. Če ste “zlobni”, lahko ravno med temi seansami zapišete kaj o “Krimskih jamah” in podobnem, najde se pa tudi kar nekaj primerov, ki močno smrdijo po komunistični kolaboraciji z okupatorji… Za začetek morda kaj o tem, kako je častni predsednik ZZB lezel v ta zadnjo nacističnemu zločincu Waldheimu…

  • tarantela

   No, Waldheima so pa države postavile za generalnega sekretarja ZN. Torej so vsi…

 • montyamp

  Sem našel nekaj podatkov o navijaču murglofašizma Fogglofem Tunneki in jih prekopiral od avtorja @cosmosjasnovidec

  Tunnek , da te ni sram .
  Preveril sem nekaj informacij za levaškega cigana
  kateri se tukaj nahaja pod nickom “ANTON TIČ” na kokodakarski 24.kurji
  pa “FOGLOF TUNEK”.”ABOUTTOWN”Je pa njegov ciganski brat sem pa objavil
  resnico o teh dveh opečenih zato,ker se zelo preseravata tukaj v resnici
  sta pa levaška cigana.
  Dobil sem naslednje informacije:
  Haložan sicer sin ciganske družine priseljene v Haloze pred davnimi leti v leseno barako za socialno ogrožene.
  Pijanec
  prve klase kateri povzroča nemire po celih Halozah z njegovim dretjem
  po celi vasi v alkoholiziranem nenehnem stanju zaradi katerega je bil že
  cirka najmanj 25 krat mobiliziran na prisilna zdravljenja katera niso
  doprinesla k uspešnim rezultatom.
  Večkrat kaznovan zaradi spolnega nadlegovanja sosedove koze po imenu “Julika”.
  Prijavo
  je podalo “Varstvo za zaščito živali” na pobudo oškodovanega soseda
  kateri je večkrat bil denarno kaznovan z strani sodnika za prekrške,ker
  je z njim fizično obračunal vsako krat,ko ga je zalotil zraven.
  Da ne bom pisal še ogromno bom navedel le še:
  Poskus
  posilstva turista z Hrvaške,nadlegovanje mladih fantov kateri so ga
  večinoma prebutali zaradi istospolne usmerjenosti,kraje kokoši po
  celotni vasi ter pridelkov na njivah ITD.
  To sem navedel le nekaj malenkosti čakam še pa na dodatne informacije.
  PS:
  Na novo trenutno dodam še to,da je zelo cenjen kuhalec Ježevega ciganskega golaža med cigani.
  Slaba
  stran tega njegovega kuhanja ciganskih golažev je pa,da Ježi postjajo
  ogrožena vrsta saj so že skoraj vse pobili in požrli.

  • Jovo Jamnica

   Jas pa sn tebi najdo nekaj, da se lahko malo režiš. To je blo v Švici… LOL
   свашта сам у животу видео ал ово никад….(svašta sam u životu video al ovo nikad…)… Marsikaj sem za življenja videl, toda kaj takšnega, nikoli…

   https://www.youtube.com/watch?v=3VJ_0dgHh_w

   • von Rhein

    https://www.youtube.com/watch?v=dIckHfC1cWoTo bodočnost ZZB pa si namerno spregledal.

    • Jovo Jamnica

     …bodočnosti pravim jaz…prihodnost. Zato bodočnost spregledam mimgrede…

     • von Rhein

      Imaš prav kar zadeva pojme.Toda teli pajacki so,če hočem biti dosleden ,bodučnost in ne prihodnost.

    • montyamp

     Daj tole na Marantz ojačevalec in Quadral zvočnike : : :
     https://www.youtube.com/watch?v=b6b5TZ5Co9I

   • montyamp

    Pa ti si NACI-LOL .
    Daj tole na Marantz ojačevalec in Quadral zvočnike : : :
    https://www.youtube.com/watch?…

    • Jovo Jamnica

     Sevea sn naci. Ampak slovenski. Jugo komiji so mi prauli, da sn šovinist in separatist. Včasih so me hotli nahoblat, ko smo še bli fkup v Jugi. Tvoj link sn pogledo doli pri fon Rajnu. Na mojemi Onkyo pa Bose se mi zdi, da harmonikaš fuša po činelah…

 • montyamp

  Zveza pleničarjev – naslednikov polnilcev 700 HUDIH JAM , je kulturno društvo rdečih fašistov ki so stražili med WW2 slovenske železnice za Hitlerja .
  Resnica o tej kidrić-kardeljanski golazni vas ne bo osvobodila , edino vsebino vašega želodca lahko ob omembi gošarskih shrambo-napadalcev , dobite v pomoč proti povampirjenim Stalinovim glistam . Kandelabri čakajo , borcev je vsak dan več .

  • Artur

   Treba se še informirati kje izdelujejo najbolj zanesljive za ziher, pa še na zalogo paziti res je, kidrić-kardeljanske golazni je vsak dan več, rdeča zombiranost je na pohodu in vse bolj je trdovrtatna.

   • Jovo Jamnica

    Čudno…neda?

 • TOMLC

  Sprejeli bomo zakon, da bodo borci beri rdeči prevaranti vračali penzije za nazaj.
  Če ne bodo imeli bomo rubili.
  Tokrat do gat.
  Da se razumemo.

  • Jovo Jamnica

   Notranji minister vlade v senci ga je že spisal. Zato pa je v senci…

   • Tetka iz ozadja

    Mogoče pa je zato v senci,ker ni vreden,da sonce sije po njemu.Kdo bi vedel?

    • ent’č

     meriš po sebi ? Še mal, mal ga otresaj pa boš letela skoz okno

     • Tetka iz ozadja

      :-)

   • Ruggedplant

    In zato ker je v senci, je že poltretje desetletje v senci vsa Slovenija. Ampak važno da “na Slovenskem smo mi gospodaaaar”, koga brigajo posledice…

    • Jovo Jamnica

     Čuj, saj jas sn za to, da pride is sence. Očitno niso sposobni…

     • Ruggedplant

      Je za napačno rešen račun 2 + 2 = 6 kriv račun ali tisti, ki ga rešuje? Ob zadevah, ki se pod rdečimi vladami praktično na vseh področjih družbe odvijajo v državi EU v 21. stoletju, bi moralo biti na ulicah vsak dan vsaj milijon razjarjenih državljanov, ki bi zahtevalo kastracijo 70-let vladajočega klana, a temu pač ni tako, ker živimo v državi b’čkov. In to, da je več kot 2/3 mojih sodržavljanov sodoprstih kopitarjev pač zelo težko obdolžiš opozicijo, se ti ne zdi?

     • Jovo Jamnica

      Opozicija se povsod po demokratičnem svetu bori za prevzem oblasti, na način, da se več ali manj uspešno, prilagaja trenutnim razmeram. Če je sestavljena iz večih strank, potem more najmočnejša opozicijska stranka pridobivat na naklonjenosti članstva drugih opozicijskih strank. Nič hudega, če na diplomatski način. Gre vendar za oblast. Tudi pri nezadovoljnih podpornikih strank, ki tvorijo vladno koalicijo, se diplomatski način obnašanja opozicije obrestuje, da potlej na volitvah pride do sprememb. Da o bazenu neopredeljenih sploh ne govorim.

     • Ruggedplant

      Recimo. Ampak v tvojem zapisu najdem 3 ključne napake;
      1. Slovenija NI demokratični svet. Demokratični svet definira pluralna družba v kateri država (vlada) opravlja le administrativne funkcije, ne pa totalitarnega obvladovanja vseh družbenih sfer.
      2. Morda te bo presenetilo, a prav “nediplomatski” Janša je EDINI predsednik stranke, ki je na koalicijska pogajanja obakrat povabil predstavnike vseh parlamentarnih strank v iskanju širše koalicije. Kdaj je kakšna rdeča vlada nazadnje v sodelovanje povabila SDS osebno ne pomnim.
      3. Bazen “neopredeljenih” v Sloveniji je le fikcija. Po 25 let izkušenj bi ti lahko bilo že počasi jasno v katero smer se na koncu slednji VSELEJ nagnejo. Njihova “neopredeljenost” je le v tem, da se vse do zadnjega ne morejo odločiti kateri protislovenski stranki bodo oddali svoj glas. In prav tej populaciji je namenjena celotna mainstream medijska mašinerija, ki jim “subtilno” namigne novega murgeljskega maziljenca, ki bo garantirano premagal “princa teme”.
      Kdor je ob vsem tem kar se je naši v državi dogajalo zadnjih 70 let še vedno “neopredeljen”, si pravzaprav volilne pravice niti ne zasluži. Demokracija namreč zares deluje le pod pogojem osveščenih volivcev.

     • Jovo Jamnica

      Zdaj te pa nekaj spomnim. Greva v leto 1942. “Partizanom” se očita tudi kolaboracija s fašisti in v manjši meri z nacisti. Torej, vodilni kreatorji revolucionarnega prevzema oblasti so bili diplomatski, kar nenazadnje pomeni, da so se pogajali s figo v žepu. Paktirali so z nasprotnikom takrat, ko so v tem videli dolgoročno korist v boju za oblast. Izhajali so iz pozicije, da bodo okupatorji nekoč poraženi in se bodo iz ozemlja umaknili. Oblast pa bo v tistem trenutku padla v roke tistim, ki bodo na prevzem pripravljeni…

     • Ruggedplant

      Tako je. Identično agendo so imeli najprej vaški stražarji in kasneje Domobranci a z enim samim namenom: v najhujših časih obvarovati lasten narod pred oboroženimi komunističnimi klavci in državnim prevratom. Namen partizanov pa je bil ravno nasproten – sodelovati s fašisti in nacisti pri iztrebljanju Slovenstva in Slovencev. Slednje jim je tudi uspelo in tako nekateri še dandanes kar ne morejo/te verjeti dejstvu, da je partizansko gibanje odgovorno za 100x več slovenskih kot pa naci-fašističnih žrtev.

   • TOMLC

    Murgl jugo komiči bolj slabo obvladajo sistem.
    Ker kominterna, to izrecno prepoveduje.
    Nekateri pa nastavijo gospodarju, kot se to za Watchdogs
    tudi spodobi.
    Da se razumemo.

 • VERZIFIKATOR

  Milanko Gorjanac

  PETELINČKI IN JAJCE

  V valilnici smo novih petelinčkov,
  izšli ki naj iz bojev bi krvavih,
  ofenziv na jugu rdečih, pravih,
  pa jatica le kokljinih so sinčkov.

  Inkubator dom jim je edini,
  jih umetna luč samo vzdržuje,
  kaj naj se od njih sploh pričakuje,
  kot da kikirikajo v množini.

  Pa so glej, objestni, petelinčki,
  bi celo z odklopom ti grozili
  in da tjakaj bodo vse vrnili,
  kjer podobni se valijo slinčki.

  Pač, odklop nobena ni težava,
  vzemi jim elektrike dobavo,
  pa bo konec z njihovo zabavo,
  bo prišla na plan realnost prava.

  Enkrat le jim piče več ne daj,
  pa ne bo o čivkah niti sluha,
  zanje domovina čisto gluha,
  v jajce se povrnejo nazaj.

  Tam sprejeti bodo na široko,
  jajce takšnih gostov komaj čaka,
  petelinčka, rdečega junaka,
  skopijo na mah in na globoko.

  In še nekaj se jim bo zgodilo,
  se iz kokošnjaka jih izvrže,
  kajti takšno reč se pač zavrže,
  ki zaudarja kakor jajce gnilo.

  P. S. Naj se nikomur ne zatakne, če ima morda za kosilo jed z jajci.

 • MEFISTO

  Le toliko naj še počakajo s prepovedjo ZZB NOB, da izpeljejo še zadnjo komedijo ob obletnici dražgoške sramote.

  Potem pa naj gredo starejši člani na zapeček,, mlajši pa v kamnolome na delo, skale razbijati.

  • Viktorh

   Dovolj je, če jim zaprejo bankomat, pa so v riti.

   • Ruggedplant

    Hočeš reči državni proračun?

    • Viktorh

     No, dolgo časa uporabljamo za tovrstno barabijo izraz, da vse barabe, obešene na državne jasnili, dobivajo denar iz bankomatov., hi, hi

     • Ruggedplant

      Želel sem odbiti še zadnjo senco dvoma.

 • Janez

  Da si je Pepca Kardelj sama pomagala na oni svet nikar ne verjemite.Pomagali so ji drugi.Kdo,vam napišem ob drugi priliki.Precej o tem ve sedaj že malo dementni partizan,(kje se je boril,je kar hudo vprašanje)po imenu Bogo Gorjan.Ta “pomembnež” veliko ve.Več pa drugič.

  • radames

   PISMO PEPCE KARDELJ

   Pred časom sem na spletni strani Darka Bulata zasledil prispevek z naslovom »Kronologija smrti Pepce Kardelj roj. Maček (1914 – 1990)«. Prispevek se sklicuje na takratno revijo Tribuna v katerem je Pepca Kardelj 26. 03. 1990, torej tik pred smrtjo, umrla je 15. 04. 1990, objavila naslednji prispevek z naslovom: »Narodna pomiritev zdaj«. V njem je zapisala naslednje: »Izjava predsedstva o narodni spravi kaže, da predsedstvo še vedno ni dojelo kakšno je razpoloženje prebivalcev Slovenije do tega vprašanja. Predsedstvo še vedno ne vidi, da bije komunizmu na slovenskih tleh zadnja ura. Komunisti bodo morali kot posamezniki in kot stranka ne samo moralno ampak tudi pred sodiščem odgovarjati za storjene zločine. O krivdi Republike Slovenije pa je v zvezi z zločini težko govoriti, saj so bili vsi vzvodi oblasti od leta 1945 do danes v rokah komunistov. Poboj domobrancev in njihovih spremstev (nedolžnih otrok in njihovih mater) kot tudi številnih zavednih Slovencev, ki sploh niso bili aktivno udeleženi v vojni, pa je bil izvršen v imenu neke ideje komunizma. Ne gre tudi pozabiti, da so se tovariši komunisti trudili klati na najbolj nečloveški način, če se sploh lahko tako izrazimo. Ti tovariši so danes nosilci visokih državnih odlikovanj in v večini člani ZKS – Stranke demokratične prenove. Predsedstvo bi zato moralo dati pobudo za preiskavo, objaviti imena žrtev in ugotoviti, kje so žrtve pokopane. Treba bo tudi začeti razmišljati o izplačilu odškodnine svojcem”.
   Če smo za pregon vojnih zločincev, moramo biti načelni. Vojni zločini ne zastarajo, ne beli in ne rdeči. Krivce je treba imenovati in obsoditi zaradi tistih, ki so živi, ki so delali v varnostnoobveščevlni službi, pa niso klali, tistih partizanov. Ki se danes čutijo ogoljufane in tistih izseljencev v Argentini, ki so vsaj toliko Slovenci kot mi, pa si kljub temu, da niso nič krivi, ne upajo v domovino. Zaradi živih in poštenih ljudi torej«.
   http://www.dlib.si/stream/URN:…

   ____________________________________________________-

   Napisala ga je 26. marca 1990, umrla pa 15. aprila istega leta. Komunistični krvniki so hitrih rok!!!

 • ogledalo

  “Prisegam pri Vsemogočnem Bogu, da bom zvest, hraber in svojim nadrejenim pokoren, da bom v skupnem boju z nemško oboroženo silo, stoječo pod poveljstvom vodje velike Nemčije, SS četami in policijo, proti banditom in komunizmu kakor tudi njegovim zaveznikom svoje dolžnosti vestno izpolnjeval za svojo slovensko domovino kot del svobodne Evrope. Za ta boj sem pripravljen žrtvovati tudi svoje življenje. Tako mi Bog pomagaj…..Sem prostovoljno pristopil v Slovensko Domobranstvo, v boj in uničenje komunizma, kateri je moji deželi že toliko gorja prinesel in celo Evropo ogrozil. Moja trdna volja je, z vsemi mojimi močmi, v zadovoljstvo moje dežele in Evrope bojevati se pod nemškim vodstvom, in za to tudi moje življenje postaviti. To obvezo sem danes s sveto prisego potrdil. Sem bil o dolžnosti in pravicah v službenem, disciplinarnem in gospodarskem oziru poučen.”…IZDAJALCI!!!

  • Rožle

   Prisega je bila izključno demokratični Evropi …

  • Jovo Jamnica

   Tako beremo to dejstvo, vsi pravi Štajerci, slovenskega porekla.

   • Steiermark

    Ja kdaj si pa ti postal “pravi Štajerc” in slovenskega porekla? Ali pa morda tudi na balkanu obstajajo “Štajerci”?

    • Jovo Jamnica

     Seveda obstajajo. Največ iz časa, ko so jih Nemci selili v Srbijo, da bi v zaplenjene domačije naselili Kočevarje…

     • Ruggedplant

      Potem si nemara tudi slišal za to kdo je Gestapu “anonimno” pošiljal sezname za izselitev samih zavednih Slovencev med katerimi “naključno” ni bilo komunističnih aktivistov?

     • Jovo Jamnica

      To ni veljalo za tisti zloglasni štajerski trikotnik, odkoder so izselili, brez pardona, 50.000 Slovencev ali točneje, prebivalcev III. Reicha. Da bi se takrat Nemci v vaseh okoli Brežic, ukvarjali s tem, kdo je kakor komunist in kdo ne, je malodane tragikomično prepričanje. Naši rojaki so imeli veliko sreče, da so jih sploh žive deportirali…

     • Ruggedplant

      Govoril sem generalno za Štajersko, Kočevska oziroma Dolenjska sta nekoliko drugačni zgodbi – Nemcem je bilo pomembno predvsem da se razseli domačine, po možnosti tiste, ki so za slovensko narodno identiteto najpomembnejši – torej duhovniki, župani, politiki, industrijalci, večji obrtniki in kmetje, domoljubni aktivisti. In kdo bi slednje bolje poznal kot komunisti, ki so jim bili našteti še večja prepreka do izvedbe državnega udara in uničenja Slovenstva v internacionalni komunistični brozgi imenovani SFRJ.

     • Jovo Jamnica

      Če ne bi “veliki” štirje, počez razkosali slovenske zemlje, bi bilo vse drugače. Morebiti bi se recimo, že leta 1972, razšli, kakor so se Čehi in Slovaki, saj so bili Čehi okupirani od, Slovaki pa priključeni III. Reichu.

     • Ruggedplant

      Če ne bi bilo komunistične revolucije, se po vsej verjetnosti sploh ne bi bilo potrebno razdruževati od nikogar. Kraljevina Jugoslavija je bila namreč že v obdobju pred vojno tik pred razpadom, saj je imela Hrvaška željo po lastni poti, Slovenija nekoliko manj, a še vedno, Črna Gora je imela svojo identiteto, Srbi svojo,… Osamosvajanje po vojni bi bilo še toliko enostavneje zaradi padca oziroma ošibitve Beograjske vlade v izgnanstvu, ki med Jugoslovani že kmalu po pobegu ni več uživala nikakršnega spoštovanja.

      Vsekakor pa se razdruževanje pod morebitno kraljevino ne bi končalo tako pozno in tako krvavo kot se je leta 91 na Balkanu.

     • Jovo Jamnica

      Saj sem zato napisal zgoraj letnico 1972. Če pa bi se pri nas formiralo odporniško gibanje po vzoru Poljske, potem naši komiji ne bi imeli šans, brez vpletanja Stalina. Na konferenci v Teheranu bi v tem primeru pri nas podprli četnike in druge uporne formacije. Tako pa je bila ravno kolaboracija nekomunističnih formacij kriva za konsenzualno odločitev vodilnih mož protihitlerjevske koalicije.

     • Ruggedplant

      …ki so bili zavedeni, delovali za LASTNO rit in jim je bilo vseeno koliko Slovencev, Hrvatov in Srbov pade v nesmiselni bitki s premočnimi nacisti, da so le pridobili tistih nekaj mesecev nemške distrakcije za strnitev lastnih vrst. Žal tako krvavega in strastnega napada na oblast kakor pri nas ni komunistična partija izvedla v nobeni izmed omenjenih držav, je pa tudi res, da so šokirani slovenski politiki (večinoma SLS) takrat reagirali preveč šokirano, presenečeno, neodločno, skratka kratkovidno, da bi preprečili nadaljnji razvoj dogodkov. Poljaki in Srbi, ki so na drugi strani imeli močno odporniško protinacistično gibanje pa so zaradi tega kasneje potegnili še krajšo – obojim so namreč hrbet obrnili umazani preračunljivi zavezniki z Angleži in naivnim Churchillom na čelu ter jih tako prepustili na milost in nemilost 1. nacistom in 2. komunistom. No, od tistega, ki je zmožen kakršnegakoli pakta s Stalinom, pravzaprav nič drugega ne moreš niti pričakovati.

     • Jovo Jamnica

      Ja. Hudič je to, kadar oba veva, kaj se je nekoč dogajalo… Razlika med nama je edino v tvojem pokroviteljstvu in moji benevolenci…

     • Ruggedplant

      Pri meni ne boš našel prav nikakršnega pokroviteljstva do zla in zločinov – že po naravi sem kritičen, torej kritičen v vse smeri, tudi do svojih in sebe. Če ne bi bil, bi se mi vsakič ko napadam nasprotno stran v grlu naredil cmok, saj ne bi vedel kaj bo priletelo z druge strani. Na tvojo hipotezo o močnem odporniškem protinacističnem gibanju sem odgovoril z jasnima realnima primeroma (celo tistima, ki si ju sam želel dati kot zgled). Do koga sem torej pokroviteljski?

   • RATATA

    Po nepotrebnem si siknil in pritrdil špeglu.

    • Jovo Jamnica

     Zakaj le. Leta 1943, komunizem še zdaleč ni bil baubau, sploh med neukim ljudem na podeželju. Nasprotno. Propaganda ga je ljudstvu z lahkoto prikazovala, kot nekaj boljšega od tistega, kar so poznali in izkusili na lastni koži. Ne pozabi, kdaj so se pojavili socialisti utopisti…

     • RATATA

      Propaganda ja.
      Kje pa je lahko pridobil informacijo o resnosti ponudbe?

     • Jovo Jamnica

      Ja. V verodostojnem časopisu Slovenski domobranec… vendar. Žal, na Štajerskem takrat ni izhajal. Verjetno smo Štajerci tako indoktrinirani, ker smo brali le Nemcem primerne novice…

  • Ruggedplant

   Izdaja KOGA ali ČESA?? Lepo, da si se potrudil s copy-pastom celotne prisege, zdaj ko jo imaš pri roki, pa te vljudno vabim k obrazložitvi tvojega komentarja. V celotni izjavi ni niti ene same besede ali prispodobe, ki bi nakazovali na kateregakoli drugega sovražnika od: KOMUNIZMA. Ta pa je seveda ne le največji nasprotnik slovenstva (danes po 70 letih bi ti to lahko postalo jasno??), ampak celotnega sveta. Slednji je namreč daleč najpogubnejša ideologija v zgodovini človeštva – po številu človeških in materialnih žrtev ter načinu njune realizacije, mu ideološka brata dvojčka nacizem in fašizem ne sežeta niti do kolen.

   • Aron

    domobranci so bili poleg tega, da so izdali svoj narod, izgleda tudi funkcionalno nepismeni: ‘da bom v skupnem boju z nemško oboroženo silo, stoječo pod poveljstvom vodje velike Nemčije, SS četami in policijo, proti banditom in komunizmu kakor tudi njegovim zaveznikom…’ noben jim zgleda ni jasno obrazložil, da se morajo boriti proti komunistom, kot tudi proti zahodnim zaveznikom in ostalim banditom. pa sami izobraženci med njimi…

    • Ruggedplant

     Milo rečeno ironično, glede na to, da so domobranci PRED PARTIZANI (!!) reševali in skrivali zavezniške komandose in obveščevalne agente na področju Slovenije enako kot so to počeli četniki na področju Srbije, se ti ne zdi? Pod domobranskim metkom ni padel niti en sam zahodni zaveznik, pod partizanskimi pa kar precej. Še več – domobranci so se z zavezniki dogovarjali o skupnem napadu na Nemce, čim se zgodi izkrcanje na Jadranu, kar je tudi glavni razlog, da Nemci domobrancev niso opremljali s težjim orožjem. Ugani kdo je poskrbel, da do izkrcanja ni prišlo in s kom je hotel skleniti zavezništvo (pa so ga Nemci zavrnili), da bi izkrcanje ustavil, če bi do njega slučajno prišlo?

     Res se sprašujem od kod se jemljete komiji, da tako korajžno a popolnoma brez zaledja argumentov tule jurišate v prepad. Vas ni vsaj osebno nič sram, da se takole javno sramotite ali pa vam je vseeno, ker tako ali tako menjate nicke kot nogavice?

     • Aron

      Spomni me, koliko okupatorskih vojakov je v vsem silnem sodelovanju z zavezniki padlo pod domobranskimi streli?

     • Ruggedplant

      Zakaj pa bi bilo potrebno sploh pobijati okupatorjeve vojake, če je ni bilo sile na svetu, ki bi se jim lahko samostojno postavili po robu in so na naših tleh naredili neprimerljivo manj škode od komunističnih banditov? Ne pozabi; niti Nemci, niti Italijani niso na naših tleh (razen redkih izjem) streljali civile v tri krasne, če ni bilo za to vzvoda. Takšna so imeli navodila od samega vrha in kazni za nespoštovanje teh pravil, so bile izredno stroge – ja, tudi strelski vodi za lastne vojake, ki bi jim padlo na pamet izvajati represalije nad domačini kar tako iz dolgčasa.

      Kot je bilo že ugotovljeno s strani zgodovinarjev – če v Sloveniji ne bi bilo partizanstva, bi žrtve šteli največ v stotinah, tako pa smo v pičlih 4 letih prišli do TISOČKRATNIKA te številke. Zakaj? Za lažnivo titulo politkomisarjev, ki so se pred lastnim narodom in Evropo hvalili, da so nagnali Nemce iz domovine.A kot rečeno je bilo ravno nasprotno – pobiti (iz hoste kajpak, v celotni vojni niso dobili NITI ENE odprte bitke) so uspeli okoli 450 Nemcev, ti pa so nebranjene vasi požgali, zravnali z zemljo, prebivalce pa postrelili ali odpeljali v taborišča. In nekateri ste na to celo ponosni? Junaštvo pa tako!

     • baubau

      komunisti so bili in so okupatorji.

    • Steiermark

     Za tako pritlehne in debilne izjave, kot ste jih zmožni samo vi, kumrovški “učenjaki” in dr. znanosti (vaše znanje in obnašanje je povsem podobno doktorjem, ki prihajajo iz afrike in bližnjega – dalnjega vzhoda, ki se po doktorsko poserjejo sredi ulice ali na sedež na vlaku……), aron!

     • Aron

      a argumentacija brez ad hominem napadov ni možna?

    • Antonius

     Funkcionalno nepismenih je še danes veliko med nami, ker ne obvladajo računalniško internetnih tehnologij.
     Da bi pa domobranci izdali svoj narod, ste si pa po partijsko izmislili. Domobranci so se borili proti izdajalskim revolucionarnim internacionalistom, da bi svoj narod zavarovali in zaščitili.
     Med komunisti pa res že takrat ni bilo nobenih izobražencev, sami falirani študenti delomrzneži. Še danes jih je od naivnih izvoljenih med nami, ki brez truda in volje do pravega dela živijo na tuj račun.
     Argentinski Peron je dobro vedel zakaj je čakal prav na slovenske izobražence.

     Aron, med Slovenci je živelo kar nekaj PRAVIČNIKOV in nobeden izmed njih ni bil nikoli komunist.

 • Aron

  nevem no, dokler so tudi ostala društva, naprimer kvazi veteranski VSO, deležna davkoplačevalskih sredstev, naj jih pa tudi ZZBNOB.

  • Ruggedplant

   Si pravkar izenačil NOB, ki je poskrbel, da smo proti demokratični volji Slovencev za 50 let pristali v komunistični SFRJ, z VSO, ki je poskrbel, da smo se (vsaj navidez) te tiranije rešili in vse od prve Karantanije po skoraj poldrugem tisočletju spet dobili lastno državo?

   Globoko te je lahko sram za to kar si napisal in le protislovenski tovarišiji na vladi se lahko zahvališ, da zaradi tega komentarja ne odgovarjaš pred organi pregona.

   • Aron

    … nadalje berem, da je celo izdajalska NSZ dobili v zadnjih letih več kot 500.000 eur davkoplačevalskega denarja.

    • tohuvabohu

     Kaj če bi vlada sprejela zakon, da potomci t. i. izdajalcev ne smejo plačevati davkov? Potem pa tudi tega denarja ne rabijo.

     • Ruggedplant

      S tem imajo pa velik problem. Večino realnih davkov v blagajno namreč prinašajo slednji, saj jim drugega kot realni sektor ne preostane, medtem ko se več kot polovica državljanov iz preverjenih družin debelo masti in zapravlja skupni proračun na svojih preplačanih službicah javnega sektorja &co (državna podjetja).

    • radames

     NSZ je na svoje stroške in s prostovoljnimi prispevki postavila Farne spominske plošče pobitim v revoluciji.
     Enkratno delo, ki priča, koliko ljudi so pobili “osvoboditelji”. Sprehodi se po slovenskih mestih in vaseh te rsi oglej koliko Slovencev so pobili, namesto, da bi se šli vojno proti okupatorju. Na ploščah je okoli 12.000 imen. Italijanskih in nemških okupatorjev je bilo pobitih cca 10x manj.
     Izdajalci pa so “osvoboditelji”, ki so imeli namen, da bodo skupno z nemško vojsko pregnali Angleže, če bi se izkrcali v Dalmaciji ali Istri.

     • Aron

      ‘ Italijanskih in nemških okupatorjev je bilo pobitih cca 10x manj.’

      verjetno nemci in italijani res niso v sloveniji postavljali spominskih plošč padlim vojakom, podatki INZ pa govorijo o cca 600 padlih nemških vojakih in cca 1500 padlih italijanskih vojakih. kar nekaj več kot tvojih 1200, kajne?

      kam je pa NZS dala pol miljončka proračunskih sredstev, če so plošče postavljali na svoje stroške in ‘z darovi vernikov’?

     • radames

      Sovražne vojske so bile okupacijske vojske. Bori se proti okupatorjem! Partizani pa so se v glavnem borili proti slovenskim civilistom in po koncu vojne so pobili razorožene vojne ujetnike, kar je vojni zločin. Po tvoje je pobijanje Slovencev v tisočih in tisočih PRIMERLJIVO z 2100 (številke, ki si jih navedel so v resnici precej manjše) padlimi vojaki, ki so OKUPIRALI slovensko ozemlje!
      Kakšen človek si ti? Neizmerno pokvarjen.

     • Aron

      sem kje omenjal, da poboji civilistov in povojni poboji niso zlocin? ravno tako jih obsojam, kot poboje 1400+ civilistov ki so jih pobile domace kvizlinske enote. kdo se je ze boril za domovino? po tvoje kvizlingi, ki so ubili 0 okupatorjev ter 1400+ sodrzavljanov civilistov..

 • TOMLC

  Imamo dve vrsti borcev in na nobene ne bomo pozabili.
  Borcem iz 2. svtovne vojne bomo zakonsko ukinili penzije, tak kot na poljskem.
  Druga vrsta borcev pa so JLA borci iz 91 leta, ki jim bomo tudi pobrali penzije in podporo, ter jih pospremili do trajekta, kot leta 91. Če bodo njihovi pankrti jamrali,
  gredo pa kar v kompletu. Recimo taki, kot je tetka iz ozadja.
  Da se razumemo.

 • Gašper Blažič Ero

  Bojim se, da bo zveza borcev obstajala vse do tedaj, dokler bo obstajal en sam slo-komi. Tako da… pobožne želje.

 • TOMLC

  Takih kriminalnih združb, kot je borčevska je še čuda.
  Slovenci poglejte si kam vse teče vaš denar.
  Same kriminalne združbe, ki delujejo proti Sloveniji in proti Slovencem.
  Delajo za komuniste in islamske kozjejebce.
  https://twitter.com/tomltoml/status/816719114983133184

 • baldeagle

  Še danes se zgražamo nad tistimi, ki so leta 1941 ustanovili PIF. Začetek komunistične okupacije Slovenije in komunističnega zasužnjevanja in terorja nad lastnim
  ljudstvom.

  Komunizem je zločinska ideologija, v imenu katere so partijski zločinci na najokrutnejši in krvav način odstranili svoje politične nasprotnike in si tako na nedemokratičen način, mimo volilnih skrinjic prigrabili oblast.

  Niti enega komunističnega režima ni bilo na svetu, ki ne bi bil do skrajnosti krvav in zatiralski do lastnih ljudi, ki ne bi uporabil najhujših podlosti za polastitev oblasti. Tak je bil pri nas, tak je bil povsod drugod.

  Komunizem je huda civilizacijska sramota, ki jo po vsem, kar o komunizmu vemo danes, lahko zagovarja samo umsko prizadet individuum.

  Da je ta zločinska organizacija še danes finansirana iz državnega proračuna, je za to državo sramota par excellence.

  • Iva

   Winston Churchill je duhovito dejal: Socializem in komunizem delujeta samo na dveh krajih: v nebesih, kjer ju ne potrebujejo in v peklu, kjer ju že imajo.

   • joze

    Mogoce si slisala za Leipzig.

 • Anton

  https://www.dnevnik.si/1042747925/slovenija/slovenijo-letno-zapusti-vec-kot-8000-slovencev-

  še en dokaz kako btast so levaki, da ne omenjam še ostalih statističnih kazalnikov

 • baldeagle

  Nobeno “ljudstvo” se ni uprlo, kot bi to radi prikazali dediči komunističnih morilcev. NOB je vodila izključno mala teroristična organizacija, potem ko se je končalo prijateljevanje med Hitlerjem in Stalinom. Za svoje račune in interese je
  naredila pokol med svojimi in jih namerno sprla, kar je težek zločin. Zato si ne zasluži pohvale, pač pa kazen.

  • Fogglof Tunnek

   Drugorazredna tema.

  • janez.pokoncni

   Točno! Glede upora ljudstva podatek, ki da misliti in bi ga moral poznati čisto vsak Slovenec ;

   31.12.1941 je bilo v Sloveniji MANJ (!) kot 1000 (tisoč) partizanov. Za lažjo predstavo. Malo manj kot 1000 imamo danes v SLO medvedov. Že glede na to, kako so vpeti medvedi v življenja velike večine prebivalcev Slovenije, si lahko vsak ustvari sliko o “pomembnosti” te peščice gošarjev, ki so se v gozdove v večini zatekli zaradi strahu pred policijo, ki se je odločila malo resneje obračunati s tatovi.

 • joze

  Se danes nisem videl vasega predloga za predsednika drzave.

  • Jovo Jamnica

   Problem. Izbrati morejo takšnega, da ne bode po nemarnem prišel v drugi krog, kjer se bo spet lahko izbiralo med dvema levakoma…

 • Fogglof Tunnek

  Čujte, pustite v ZZB…pa naj grejo v Jajce…saj svojih več nimajo…so že prestari…ampak vrnimo se malo v našo bližnjo zgodovino 1977… Sedanji precednik SDS-a ni bil ne nasprotnik Avnoja ne Janez. Bil je mladi komisar Ivan, ki se je ob 40-letnici KPS s kolegi peš odpravil po poteh Avnoja. V biltenu AVNOJ 77, ki so nam poslali Janševi bifši prijatelji, je objavil tudi svoje popotniške vtise… “Tukaj se nahajamo, da bi si pridobili izkušnje, z njimi obogatili svojo aktivnost in hkrati te izkušnje prenesli na bazo, iz katere izhajamo. Vsi udeleženci pohoda ‘AVNOJ 77’ bi morali postati nosilci različnih aktivnosti v svojih sredinah, predvsem pa na področju splošnega ljudskega odpora in družbene samozaščite.”… Čujte, nekdo bi pričakoval, da so to moje, Tunekove, besede…ampak jok brate…to izrekel Ivan Janez Janša…Ste kaj zardeli…desnosučni?

  • dob

   Več kot dovolj razlogov si naštel, zakaj boš na prihodnjih državnozborskih volitvah volil za SDS in Janšo!

  • joze

   Soferji volvotov in land roverjev ze pocasi parkirajo na pokopaliscu zgodovine

 • joze

  Ali nova24 se dela?

 • Fogglof Tunnek

  Ka še je leta 1977 reko Ivan Janez Janša?… “V takih okoliščinah se torej rojevajo novi kadri, ki bodo sposobni prevzeti naloge, ki jih čakajo ali v komisijah pri predsedstvu občinskih konferenc ZSM ali pa v delovnih organizacijah na področju SLO. Kajti mladega človeka gradi akcija. Izkušnje starejših prehajajo na nas, mlajše. Hkrati s tem pa teče proces osamosvajanja – izkušnje starejših tovarišev so samo osnova za nadaljnjo izgradnjo. Mladi smo bili vedno najbolj revolucionarni in na nas leži naloga, da naprej razvijamo našo samoupravno socialistično družbo, da jo gradimo na revolucionarnih temeljih, temeljih marksizma.” … Ne se jeziti na mene…to niso moje besede…to so besede tistega za kerega sn jas bil na Roški, naj ga izpustijo iz vojaškega zapora…gnes pa mi on pravi, da sn levi fašist !!!

  • Fogglof Tunnek

   Da zgodbo zaključim… JJ je zelo resen, v njegovi četi, ki se je podala po poteh avnojske Jugoslavije v Jajce, ni bilo zabave, fse je bilo podrejeno obujanju junaške zgodovine in spominof na Tita. Ja ja, tako se gnes spominjajo Janeza Janše tisti, ki so ga poznali fčasih, ko je bil še zagrizen komunist.

   • radames

    Klovn!

   • komar marko

    Ka j pa tisti ki so včeraj romali v Jajce za NAŠ DENAR! Kaj pa ti, ki še vedno obujaš socilaizem in trdiš, kako dobro se je živelo!

 • radames

  Skoraj 72 let po koncu 2. vojne se še vedno zelo energično kregamo, kako je bilo.
  Se vam ne zdi, da to dejstvo pove, kakšno godljo so nam zakuhali “osvoboditelji”. Še vedno niso razčiščene bistvene zadeve.
  Hvala pa gospodu Kocbeku, ki je ob svoji 70 letnici podal intevju za tržaški Zaliv (1975) in se v njem izpovedal o povojnih pobojih. S tem njegovim dejanjem so bile komunistične oblasti prisiljene, da te poboje polemično obravnavajo v medijih. Do takrat je bilo vsako javno omenjanje pobojev strogo kaznovano.
  Kocbeka so zaradi tega zelo maltretirali, tako da se mu je v bran javno postavil nemški pisatelj in Nobelovec Heinrich Böll. Kocbek pa je v svoj devnik zapisal tole:

  Edvard Kocbek je 9. februarja 1976 zapisal v svoj Dnevnik: “Prvič v življenju mi je iz globine žal, da sem se rodil kot Slovenec in prvič po tridesetih letih mi je postalo iz vseh vlaken mojega človeka žal za partizanstvo. Komunizem je resnično satansko maščevalna in infernalna sila. Česa naj se zdaj oprimem ?”

  Dnevnik 1954 – 1977, Izbor, Ljubljana 2004, strani 248 in 249.

  • francelj3

   Skoraj 72 let po koncu 2. vojne redimo kup parazitov, njihovih otrok in vnukov. Do kdaj še?!!!!!

 • Fogglof Tunnek

  Čujte, a se še spomnite leta 2012, ko je takratni slovenski premier Janez Janša imel odmeven intervju, ki ga je vodil voditelj Jože Možina na TV Slovenija na parlamentarnem kanalu. Med drugim je Janša slikovito opisal (ne)kredibilnost Dela, ko je reko, da v Delu niti osmrtnicam ni za verjeti???… No vidite, ka pa Nova24TV?…njej je fse za verjet?… I don’t think so !!!

  • montyamp

   Tvoj sosed je reku , da bo kozo Juliko prodal in kupil kozla Janeza .

  • komar marko

   in zapiši eno SAMO laž, ki so jo navedli. SAMO ENO!
   Kaj pa tisto, da si se boril za SLO? Kaj je na tem??

  • radames

   Komunisti (v Sloveniji pa tudi mnogi naprednjaški liberalci) so vulgarni historični materialisti. Za njih je pomembno, da so v zgodovini vedno na pravi strani, vsi njihovi dejanski ali namišljeni nasprotniki kot so Cerkev, vele-kapital, imperialisti, nacionalisti, nazadnjaki…, pa na napačni. Zato tako zavzeto loščijo svojo zgodovinsko podobo. Iz zgodovine delajo mitologijo, iz biografij panegirike.
   ************************************

   Ker je KPS na začetku okupacije svetovala, naj ljudje vstopajo v okupatorjevo službo, so Aleš Stanovnik, dr. J. Pokorn in dr. J. Vilfan, vsi komunisti in sodelavci nacistov, v tem obdobju delali v Šentvidu pri Gestapu (selitvena komisija!).

 • montyamp

  ZVEZA UDBOPARTIJSKIH TERORISTOV — ZZB-NOB
  To so vajenci Stalinovih kidrić-kardeljanskih podrepnikov , vršilci genocida nad slovenskim narodom .
  Hitler jih je rabil za straženje železnic v Sloveniji med WW2 .
  Ko je bil Hitler premagan , so ti povampirjeni komunistični zločinci , ob podpori blesavih Angležev udarili po nedolžnih in neoboroženih NORMALNIH LJUDEH .
  Veleizdajo takšne sorte Nemci kaznujejo z obešanjem , pri nas pa tisti , ki bi morali viseti , množijo svoje mladiče po oblasti .
  KJE IN KDAJ JE MORILEC STORIL NORMALNO DRŽAVO ???

 • komar marko

  No ja. Koliko milijonov se je prelilo. KOliko maškarad so uprizorili, koliko pravljic so prodali na naš račun?

  • Fogglof Tunnek

   Kdo, desnosučni? Potomci petokolonašef? Samo fprašam.

   • komar marko

    No o peti koloni je govoril nek poslanec, ki jo je dokazal, pa potem VSE TIHO JE BILO!

 • baubau

  Zadnje leto delovanja borcev nob je bilo že 1945!

 • TOMLC

  Pravijo, da bodo borci ko se zamenja oblast dobivali penzijo
  samo še v bonih za hrano. Okoli 150€ v bonih.
  Dost majo , saj so celo življenje žrli in nič delali.
  Med vojno pa klobase kradli.

 • Fogglof Tunnek

  Čigave maškarade?… ZZB v so se oktobra 2016 odzvali na dogajanje okoli prenosa posmrtnih ostankof žrtef iz Hude Jame. Rekli so, citiram…”Častiti ustaše, jih imenovati junake, jim polagati vence je žalitev našega boja za svobodo, žalitev vseh borcev proti fašizmu in nacizmu, je ne nazadnje tudi žalitev naših zaveznikov v drugi svetovni vojni.”… Ka zaj komar malarija, a nimajo praf? Ajd povej…ti bi rad bil kao inteligenten.

  • Jovo Jamnica

   Fseeno mi nea gre v glavo, kak si lahko potpornik ZL, saj je to protinarodna drža. ZL glea na mene, rodoljuba – s prezirom, ker me smatra za nacija…

   • komar marko

    življenje na tuj račun po sistemu, da vzameš kolikor rabiš (IZPRAZNJENE BANKE) ti pride v gene. Stavit grem, da so potomci vzgojeni na enak način!

  • komar marko

   No ja , za proslavo 70 letnnice zaveznikov jih niso povabili. Titeka so pa priznali oktobra 44. Le zakaj! Titek je izjavil pred smrtjo, če bi imel 41 toliko partizanov kot jih je bilo maja 45, bi s SOVRAGOM opravil v enem tednu. No ja, konec vojne jih je bilo 25.999, danes prejema preko 25.999 zaslužno penzijo! Generacija, ni kaj!

   • Jovo Jamnica

    So jih povabili. Ne smeši se, saj fotografija ne laže. Če pa so povabili še koga, ki je bil pod Titovo komando, pa ne vem. Slovenski borci so bili dokaj avtonomni. To avtonomnost jih je veliko plačalo z glavo!
    http://www.zzb-nob.si/data/upload/IMGP6887.jpg

    • komar marko

     na urgenco in na prošnjo je potem prišlo vabilo. Prav?Glede avtonomnosti pa ne bi rad mešal kominterne tam od aprila 41 naprej!

     • Jovo Jamnica

      Če bi Bojan ILICH s tovariši upošteval direktive kominterne, potlej bi verjetno še dolgo tlačil rodno grudo…

     • komar marko

      O temu se je praktično do včeraj molčalo. Prav zako o spopadu na lokaciji GOZDA MARTULJKA, kjer se je dan za tem uprl stotnik kraljeve vojske z vojaštvom. To so bili prvi spopadi o katerih se ne ve NIČ!

     • Jovo Jamnica

      Kaj pa tveziš? Vojaki Kraljevine Jugoslavije so se upirali, kjer je bilo mogoče. Zaradi dezorganizacije so bili upori kratke sape. Še oficirski kader je bil neenoten. Kako bi si potlej lahko kdo predstavljal učinkovit upor proti takratni super vojski. Kako pa so Francozi bežali? Kako so Britanci rešili glavnino svojih enot v Evropi? Z begom na Otok. Imeli so srečo, da je Göring prepričal Hitlera, kakor bode te Britanske enote zmlel v prah s pomočjo aviacije, na obali Atlantika…

     • komar marko

      O teh UPORIH se do včeraj ni vedelo popolnoma NIč! PRAV!

    • Viktorh

     To,preprosto, NE drži.
     Povabljen je bil Predsednik RS, vendar je organizatorje prosil, da namesto njega pridejo na svečanost predstavniki ZZB…

     • komar marko

      Zaprosil je predsenika, da je poslal vabilo. o teh stvareh je malo zapisanega, ker je samocenzura.

     • Jovo Jamnica

      Oprosti, bral sem ekspoze francoske ambasade, ki ga več na spletu ne najdem. Francozi so posredovali, da so naši dobili zeleno luč. Kakšno je ozadje, pa res ne vem.

     • komar marko

      tudi jaz ne najdem določenih stvari in mi je enostavno žal, da si jih ne shranim. Dejstva pa so, da je prosil Pahor za vabilo!

     • Viktorh

      Vse so izbrisali. Bilo pa je tako.

      Tule imaš le še naslov, v tekstu tega ni:

      U. Makovec: Stebri vere in zvestobe – Časnik
      http://www.casnik.si/index.php/2014/06/…/u-makovec-stebri-vere-in-zvestobe/
      7. jun. 2014 – Z zvestobo Bogu, narodu in domovini so »pogrnjene mize preteklosti, odnosov, srca, zemlje in prihodnosti«, kot je … Predstavniki ZZB so bili povabljeni na vztrajne prošnje predsednika Pahorja pri francoskemu predsedniku.
      Kaj vse so pripravljeni storiti…

     • Jovo Jamnica

      Hvala za link. Zanimivo branje, sploh komentarji Judov, kar zasledim redkokje. O Pahorjevemu zavzemanju in izmotavanju pa sem prebral že na linku, ki mi ga je serviral Komarjev Marko.

     • radames

      Če bi bil de Gaulle še živ, jih sigurno ne bi Francozi povabili.

     • Jovo Jamnica

      Res me zanima, na čem temelji ta tvoja gotovost. Mogoče na neskladju med de Gaullom in Josipom Brozom? Pomenljivo je, da sta bila, tako de Gaulle, kakor Pompidou iz iste stranke… Pa tudi Franc Rozman – Stane na Euro kovancu, izdan za časa Sarkozyja, Francozov ni motil, ko so plačevali z njim.

      https://www.granger.com/wmpix/age/rue/0110943-TITO-AND-POMPIDOU-1970-President-Josip-Broz-Tito-of-Yugoslavia-foreground-left-with-President-Georges-Pompidou-of-France-right-at-the-entrance-of-the-Elysee-Palace-in-Paris-October-1970.jpg

    • komar marko

     Evo, samo za tebe, da SE TI NE BOŠ SMEŠIL IN SE BOŠ ŠE KAJ IZOBRAZIL.
     http://www.rtvslo.si/slovenija/pahor-slovenski-delegaciji-le-izprosil-pot-v-normandijo/338674

     • Jovo Jamnica

      Zakaj mi podtikaš, da se smešim, če pa je delegacija tam bila, ti pa si zgoraj trdil, da ni bila. Sploh ni bilo debate, zakaj je bila delegacija povabljena in kaj je temu vabilu botrovalo. Zdaj, ko si mi prilepil link, pač vem, kako je zadeva potekala. Super. Če ti po pravici povem, se je meni zdela ta prisotnost čudaška, saj nisem našel povezave med slovenskimi borci pod rdečo zvezdo in invazijo v Normandiji, leta 1944. Dejansko bi se potem lahko predstavniki borcev udeležili tudi kakšne spominske komemoracije konca WWII na Pacifiku.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Victory_over_Japan_Day#/media/File:Kissing_the_War_Goodbye.jpg

  • radames

   Torej ZZB zelo dobro ve, kdo je kje bil umorjen, če gobcajo, da so tam ustaši. Skrivajo, skrivajo, ker so zavezani molčečnosti.

   Poleg tega pa so partizani med vojno odlično sodelovali z ustaši. malo se poglobi v zgodovino takoimenovane “NOB” pa boš odkril tudi to sodelovanje. Nabijati parole in floskule ni častno dejanje. Pomeni samo, da si nadudlan!

 • FORT WORTH

  Potrebno je zato stvoriti toliko mnogo beskućnika, da ovi beskućnici budu većina u državi.

  Stoga mi moramo da palimo. Pripucaćemo pa ćemo se povući. Nemci nas neće naći, ali će iz osvete da pale sela. Onda će nam seljaci, koji tamo ostanu bez krova, Pijadesami doći i mi ćemo imati narod uza se pa ćemo na taj način postati gospodari situacije. Oni koji nemaju ni kuće ni zemlje ni stoke, brzo će se i sami priključiti nama, jer ćemo im obećati veliku pljačku.

  Teže će biti sa onima koji imaju neki posed. Njih ćemo povezati uza se predavanjima, pozorišnim predstavama i drugom propagandom… Tako ćemo postepeno proći kroz sve pokrajine. Seljak koji poseduje kuću, zemlju i stoku, radnik koji prima platu i ima hleba, za nas ništa ne vredi. Mi od njih moramo načiniti beskućnike, proletere… Samo nesrećnici postaju komunisti, zato mi moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti, mi smo smrtni neprijatelji svakog blagostanja, reda i (Dokument se nalazi u Arhivu vojnoistorijskog instituta u Beogradu u fajlu Štaba vrhovne komande (JVUO) pod oznakom K-12, 30/12)

 • Fogglof Tunnek

  Čujte, kratko in jedrnato… desnica zlorablja tragično zgodovino za propagando!!! Fpleteni v iskanje grobišča pa služijo mastne honorarje in se bogatijo. Bobu bob!!!

  • komar marko

   medtem ko ljubitelji marksizma z doktrino, da vzameš kolikor rabiš, pridno praznijo BANKE na račun delavčkov!

  • radames

   Grobišče – narobe
   Morišče – prav

   Pojdi delat ti. Zastonj!!!

 • komar marko

  V času, ko so še potekali boji in utrjevanje izkrcanja zaveznikov v Normandiji, so imeli slovenski partizani na Primorskem ( avgusta 1944) pisni sporazum z Nemci o nenapadanju in neoviranju transporta.Ali lahko kdo navede za to obdobju kaj pomembnega ali kako porušitev?

  .” Tito je predlagal sovragu da bi skupaj napadli Anglo-ameriške zaveznike v kolikor bi se izkrcali v Dalmaciji.”
  ” Odkrito smo izjavili , da bi napadli Angleže , če bi se izkrcali…”
  – Milovan Djilas, Partizanska vojna ( Spomini 1941-45) , 1978, : 326

 • Fogglof Tunnek

  Tak, zaj pa vas mam dovolj. Zdaj pa je res treba rečti bobu bob… Čujte desnosučni…pretvarjati dejstva, lastna grozodejstva zamolčati in celo poveličevati je podlo in ponižujoče! Poveličevati tiste, ki so izdali, prisegli in se borili proti lastnemu narodu je zločin prve vrste! Molčati pred dejstvi in druge obtoževati je cilj oživeti sovraštvo med fsemi nami! Kdo stoji za tem?… RKC in SDS sta padli pred zrelostnim izpitom, pred lastnimi ljudmi!

  • radames

   Klovn!

 • Fogglof Tunnek

  A se je kdo, kadarkoli opravičil, priznal in se pokesal?? NE! Opravičevati svoja grozljiva dejanja drugim naprtiti fso krivdo je moralno sprevrženo dejanje! Koliko jih je bilo umorjenih z blagoslovom RKC, koliko pred oltarji zaklanih? Koliko? Ste fsi prezrli, dejstvo, da ste izdali lastne državljane, po drugi strani pa trdili, da ste se borili za ohranitef Slovenstva? Kakšno cinično dejstvo!

 • željudin

  vojna se dobiva na fronti, ne pa s pobijanjem nosečih žensk po hišah, kot so to počeli partizani…

  • Fogglof Tunnek

   A res, naj te spomnim…Črna roka je bila tajna teroristična organizacija belogardistične policije, legije smrti, plave garde in pozneje domobrancef, ki je na najokrutnejše načine tajno po noči pobijala pristaše OF in odpornike partizanske vojske. Ime si je prislužila po črnem odtisu roke, ki ga je puščala na domovih pristašef odpora ali na grozilnih pismih naslovljenih na simpatizerje odpora. Zgledovala se je po Hitlerjevi tajni državni policiji, ki je pod imenom Nacht und Nebel (noč in megla) zavoljo pomanjkanja dokazof skrivno ubijala svoje žrtve. Izginile so brez sledu – požrla jih je noč. Med slovenskimi črnorokci so bili številni duhovniki in bojeviti kaplani v uniformah vojnih kuratov… Dejstvu je, da domobranci niso dobili nobene bitke, vendar moramo paziti, v Sloveniji še vedno deluje Nova Slovenska Zaveza.

   • komar marko

    Ali mi lahko navedeš eno bitko v SLO, ki so jo dobili partizani. SAMO ENO!

    • AboutTown

     Umm… tisto ta zadnjo. Aahahaha!!!

     • Fogglof Tunnek

      Bravo AboutTown…mu jas na rabim odgovoriti…

     • komar marko

      no ja, kdo je prvi stopil v Ljubljano se ve. Kdo je osbobajal pa tudi. Niso zastonj v prekmurju in na štajerskem žene plačevale ta davek. Prav? da pa ne bo nesporazuma, da ni bilo naših traven!

     • AboutTown

      9. maja 1945 so Ljubljano vkorakale enote 29. divizije in 7. korpusa slovenske partizanske vojske. Osnova zgodovine. A ne? Ali imaš ti kak drug podatek? Rusi? Američani? Vesoljci?

     • komar marko

      torej si še vedno pri pravljicah! ha, ha

     • AboutTown

      Kako je z odgovorom? Bo šlo? Ne… ah.

     • radames

      Morali bi Američani. Za Slovence je največji kiks zgodovine, da so vkorakali “osvoboditelji”-revolucionarji.

    • Viktorh

     Ja, na žalost to je tista, ki so jo sovjeti skupaj z jugo komunisti izvedli na Trst in Benečijo. Tam so vse pokradli, pofukali, potem pa so jih zavezniki izgnali, Slovenci pa smo ostali brez tega ozemlja.

   • željudin

    Pri izkopavanju posmrtnih ostankov žrtev iz Krimske jame je bil tudi Damjan Debevec, ki je povezal vsa spoznanja o okostjih z identifikacijskimi podatki, kdo so bili ti ljudje. Spol in starost najdenih okostij je primerjal s seznamom pogrešanih oseb in ugotovil, da je identificiral vse ženske osebe. “Večinoma so v jami civilisti, nekaj pa je tudi partizanov, ki so tam zaradi obračunavanj med sabo. Zagotovo vemo, kdo je nosečnica, po drugi strani pa nimamo podatka, kdo sta enoletni otrok in malček, star med 2 in 3 leti.” Potem pa je šokiral vse prisotne – poimensko je imenoval ljudi, ki so odgovorni za te žrtve: “Živih od odgovornih ni več. To je delala vojska in v vojski je jasna linija poveljevanja in ta linija poveljevanja je tudi linija odgovornosti. Pobijala je 3. četa 1. (Šercerjevega) bataljona Notranjskega odreda, ki mu je poveljeval Tone Vidmar s partizanskim imenom Luka Suhadolc, politkomisar bataljona pa je bil Mirko Novak s partizanskim imenom Fric. Poveljnik 3. čete je bil Jože Merlak s partizanskim imenom Milan Pišler, politkomisar te čete pa je bil Albert Kovač s partizanskim imenom Peter Grčar – Lumpi. Če bi bili ti ljudje še živi, z obsodbo ne bi bilo nekih hudih težav.”

    Zakaj je bilo za boj proti okupatorju potrebno pobiti 2 in 3 letnega otroka in nosečo žensko?

   • slosin

    Dej, no dej! Take traparije ste nam prodajali vsaj 50 let. Ata, mislim da bo najbolje, da ti zamenjajo plenice, pogledajo pod tvojo posteljo, če ni pod njo kakšen SDS-sovec ali (bog ne daj) sam Janša ….pa spat…

  • AboutTown

   A to ti je dedek opral glavo? Upam, da si ta drugo pereš sam.

   • željudin

    Krimska jama

    Poimenski seznam morilcev šokiral prisotne

    Pri izkopavanju posmrtnih ostankov žrtev iz Krimske jame je bil tudi Damjan Debevec, ki je povezal vsa spoznanja o okostjih z identifikacijskimi podatki, kdo so bili ti ljudje. Spol in starost najdenih okostij je primerjal s seznamom pogrešanih oseb in ugotovil, da je identificiral vse ženske osebe. “Večinoma so v jami civilisti, nekaj pa je tudi partizanov, ki so tam zaradi obračunavanj med sabo. Zagotovo vemo, kdo je nosečnica, po drugi strani pa nimamo podatka, kdo sta enoletni otrok in malček, star med 2 in 3 leti.” Potem pa je šokiral vse prisotne – poimensko je imenoval ljudi, ki so odgovorni za te žrtve: “Živih od odgovornih ni več. To je delala vojska in v vojski je jasna linija poveljevanja in ta linija poveljevanja je tudi linija odgovornosti. Pobijala je 3. četa 1. (Šercerjevega) bataljona Notranjskega odreda, ki mu je poveljeval Tone Vidmar s partizanskim imenom Luka Suhadolc, politkomisar bataljona pa je bil Mirko Novak s partizanskim imenom Fric. Poveljnik 3. čete je bil Jože Merlak s partizanskim imenom Milan Pišler, politkomisar te čete pa je bil Albert Kovač s partizanskim imenom Peter Grčar – Lumpi. Če bi bili ti ljudje še živi, z obsodbo ne bi bilo nekih hudih težav.”

    Zakaj je bilo za boj proti okupatorju potrebno pobiti 2 in 3 letnega otroka in nosečo žensko?

    • AboutTown

     Poglej, Žele. Nihče ne pravi, da je to primerno. Daleč od tega.
     Ampak razumi (prosim potrudi se), da je zelo zelo težko ocenjevati posledice vojnih grozot, tako psihološke kot fizične, iz udobnega naslonjača in s tipkovnico. Zgolj za miselni poskus si predstavljaj, da so ti zažgali domačijo, ubili očeta, posilili mater, poklali ostalo družino in te skušali najti in ubiti 4 leta. Videl si vse grozote, videl si goreče otroke, zmrcvarjene starce… vse.
     In potem pride konec te more. Konec vojne in ti veš, kdo je kriv za vse to, kar si izgubil. Natančno veš. In ti se mu ne bi maščeval? Res?
     Ne zagovarjam maščevanja. Skušam samo razumeti psiho ljudi po letih terorja, lakote…
     Razumeš?

     • željudin

      najprej mi je dedek pral glavo, zdaj pa moram še razumeti psihopata, ki je umoril nosečnico in dva ter triletnega otroka in zdaj prejema mastno penzijo…

     • AboutTown

      Kako to vse veš? Izjemno!
      Usrane.

     • željudin

      to je to. človek, ki ne razume psihopata, ki je umoril nosečnico ter 2 in 3 letnega otroka, je usrane.

     • AboutTown

      Jp.

     • komar marko

      ne veš kaj pišeš!

     • AboutTown

      Seveda ne.

     • radames

      Vojne grozote?????? REVOLUCIONARNE GROZOTE! To z 2. vojno nima nič, razen v tem, da so 2. vojno izkoristili za revolucijo. Borili so se proti domačim ljudem, ne pa proti okupatorju. Revolucija, pač!
      Toliko o Krimski jami, ki je predmet tvojega odgovora.

  • Viktorh

   NI RES. TO SO POČENJALI KOMUNISTI – REVOLUCIONARJI, ki so si dodelili ekskluzivno pravico upora….

   • janez cepec

    ne to ste počeli UDBOUCI, kateri član si biu tud tih

    • Viktorh

     Ne, Oznovci!

  • ogledalo

   “TEROR V LJUBLJANI IN OKOLICI
   Jesenski ofenzivi ni uspelo uničiti naše vojske, zato so postavili Nemci in domobranci močne, s tanki podprte in z letali zavarovane posadke v Novem Mestu, Kočevju, ter postopno še v nekaterih drugih večjih krajih, kakor na Grosupljem v Ribnici v Velikih Laščah itd.
   Tu so tvorili jedro posadk domobranci pod nemškim poveljstvom. Iz Ljubljane in iz novih postojank so začeli domobranciudirati ob robovih osvobojenega ozemlja v notranjost, loviti ljudi, ki so jih sumili pripadnosti OF, jih ubijati, mučiti, odpeljevati v Nemčijo, ropati njih imovino in požigati domove. Predvsem pa se je začelo fašistično domobransko nasilje v Ljubljani in okolici. Že pred veliko nemško ofenzivo, ko je bilo organiziranje domobranstva v polnem teku, so začeli zapirati naše ljudi, vmes pa tudi že orelivati kri.
   Za nemškega prezidenta »Ljubljanske pokrajine« je bil postavljen bivši italijanski župan Ljubljane, Jugoslovanski kraljevi general Leon Rupnik, pod neposrednim vodstvom dr. Rainerja. Glavna naloga Rupnikova je bila, vzpostaviti »slovensko« vojsko. Ustanovil je organizacijski štab in postavil za poveljnika slovenskih domobrancev polkovnika Krenerja. Načelnik štaba je podpolkovnik Peterlin, njegov pomočnik pa podpolkovnik VIZJAK. ( Zelo verjetno sorodnik Vizjaka ki ga poznamo danes)
   Neposredna zveza med dr. Rainerjem in rupnikom je Hauptberichstleiter dr. Lapper, med domobranci in nemško vojsko podpolkovnik Balke, šef nemške oborožene sile, šef varnostne službe pa je stotnik Schluifer. Glavni nemški komandant je SS skupinski vodja general Rosener. Le ti so glavni krivci za domobransko fašistično nasilje nad Slovenci.
   PRVE ŽRTVE
   12.10.1943 so domobranci ustavili na bloku, ko se je vračal s šentviške meje s svojo družino, železničarja Jožeta Stermeckega, ga pretepli, pobili na tla, davili, da je drugi dan umrl. Imeli so ga na svoji listi in trdili da je hotel pobegniti. Toda ta od Italijanov prevzeti izgovor (Italijano so sploh o vsaki usmrtitvi morali poročati civilnim oblasten tako, da žrtev ni bila usmrčena, ampak je padla na begu ali v borbi, dokument imamo v rokah.) bomo našli še v mnogo sličnih primerih. Žrtev je zapustila ženo in dva nepreskrbljena otroka.
   Nekako v istem času so domobranci ponoči aretirali dijaka Mačka iz Zadobrove in Puharjevo, ženo upokojenega orožnika iz Dev. M. v Polju. Oba sta izginila brez sledu.
   Na dolenjskem bloku so domobranci potegnili z voza priletno kmetico, doma nekje z Dolenjske, mater šestih otrok, jo odpeljali proti Orlam in jo za cerkvijo v Rudniku ubili. Žrtev so popolnoma izropali.
   KOZLARJEVA GOŠČA
   Kmalu se je razširil doslej neznan naziv : KOZLARJEVA GOŠČA!
   Poleg cerkvice sv. Urha na Dobrunjah in gramozne jame pri sv. Križu pri Ljubljani bo ta gozd ohranil svoje ime kot najstrahotnejše morišče podivjanih domobrancev.
   Dne 25.11.1943 so domobranci planili v Črno vas na Barju in odurno zahtevali od prebivalcev, ki so že spali da naj se oblečejo in gredo z njimi. Zasilno oblečene so zvezali in jih z vso naglico, suvajoč jih s kopiti pušk gnali v temo. Zamanj je bilo vprašanje, kam in zakaj jih peljejo, jok in prošnje. Poveljnik domobrancev v barjanski šoli, 30 letni Franc Frakelj, ki si je nadel ime Petra Skalarja (da bi morda kot bivši bogoslovec tudi na zunaj spominjal na svoje veroboriteljsko poslanstvo) je vodil ta pošastni sprevod. Med njimi je bil tudi Viktor Berlot iz Galjevice. V tem sprevodu so bile sledeče žrtve:
   Vsa rodbina Melikova, gospodarja 50 letni Ivan in 58 letni Franc, 56 letna Marija, 14 letni Bojan in 15 letni Slavko, 14 letna Vera Škraba in 44 letni Anton Škraba. Angela Modičeva in 19 letna Stefka Vidmarjeva. Vaščani so od daleč z očmi in ušesi spremljali to nočno grozoto. Kmalu so slišali obupno vpitje in krike smrtne groze, nato tri rafala iz mitralijeza, posamične strele iz pušk in končno eksplozijo ročne bombe. 16 ljudi je padlo. Med njimi otroci.
   Na morišče je prišla sodna komisija, ki se je ustavila na posestvu Marije Škafarjeve iz Črne vasi. Št. 177. Domobranski poročnik Franc frakelj pa jo je odgnal in komisiji zagrozil. Ljudje so načli ob jarku ob gošči pozneje 11 trupel, za vasjo pri gošči pa dva grobova. Še dolgo so ljudje kazali okrvavljeni kol in zobovje 14 letne Vere Škraba, ki je ležalo raztreseno po morišču. Ugotovilo se je, da so bili na istem mestu umorjeni od domobrancev še sledeči: Lojzka in Ivana Leneršičeva, Antonija Golobova, Milko Kaizer, Vinko, Jera,Tilka ter Roman Ukmar, Jože,Marija in oba Franca Brancelj, Jože Javornik, Alojzija Benetova, Helena Modičeva, Jože Vidmar, Marija Aličeva, Marija Verbičeva, Martin in Pavla Furlanova, Pavla Jankovičeva, Franca Škrabova, Minka grumanova, Janez,Marija,Lojzka Grebenčeva, Francka Strumbljeva, Ivana Lesičeva, Marija Podržajeva, Franca Tanckova, Alojz in Albina Škafarjeva, Ivana Bolhova, Anton Jesih in še mnogo drugih, ki jih pogrešajo.
   Umor Marije in Lojzke Grebenčeve je tako razburil prebivalstvo, da je poveljstvo domobrancev v Velikih Laščah pisalo hčerki pokojne 1.6.1944 pismo v katerem so opravičuje, da ta umor ni v zvezi s kakim poveljem domobrancev. Opozarja jo, da naj napiše partizanom, da je v nevarnosti njeno življenje in življenje mnogih drugih ljudi za katere vedo, da živijo s partizani v dobrih odnosih. Grozi pa da bodo domobranci izvajali posledice, če se odpeljane osebe v treh dneh ne vrnejo. (Glej stran 37 pismo Podlesnika).
   Domobranci se izgovarjajo da so imenovani odpeljani na prisilno delo v Nemčijo. Toda dočim so trupla ubite Marije Aličeve, Ivane Škrabove in Jakoba Modica ležala še nezakopana v gošči, so sporočili iz Nemčije, da so tam umrli. Očitno je da igrajo Nemci z domačimi krvoloki pod istim klobukom.
   Toda narod pozna krivce in ljudski glas je božji glas, ki ne utihne! Nedvomno je odgovoren poveljnik domobranske posadke Podpeči Leopold Pristavec, veletrgovec iz vasi Jezero, ki je kriv smrti Marije Verbičeve z Jezera in Antona Modica iz Vrbljanj.
   Po njegovem nalogu so morili domobranci :« FRANC TELBAN IZ PRESERJA, TONE URŠIČ IN JANEZ CIMPERMAN IZ JEZERA JOŽE MODIC, JANEZ JURČEJ IN JANEZ ZALAR IZ PODPEČI.
   Ivana Bolha je bila ustreljena za zidom ižanskega pokopališča. 14 dni so jo imeli zaprto v barjanski šoli. Usmrtili so jo 10.11.1944, ko je okoli 25 domobrancev pod vodstvom komandanta Fraklja in Oblaka obkolilo Iško vas in odpeljalo 10 žrtev, od katerih pa so partizani z nepričakovanim napadom rešili 8, domobranci so umorili le staro ženico, ki jim ni mogla ubežati”….I.N.

   • željudin

    popolnoma si zgrešil temo.
    tukaj razpravljamo o zločinih zveze borcev, ki z našim davkoplačevalskim denarjem skuša obnoviti jugoslavijo in s tem deluje proti in ruši ustavni red države slovenije.

    poleg tega ti predlagam da se nehaš ukvarjati s preteklostjo in se zazreš v prihodnost. mlade zanimajo službe in stanovanja, ne pa tvoja kozlarjeva gošča…

 • AboutTown

  Baba na začetku članka izgleda, kot bi se smejala in jokala hkrati. Resen znak disociativne motnje identitete…

  • komar marko

   pa saj dejansko ne veš ali bi se smejal, ali pa jokal. Konec 45 jih je bilo 25.000- Po toliko desetletjih jih NAGRADO dobiva več kot 25.000. Ali imaš mogoče ti odgovor ali pa imaš kako motnjo, pa ne bom navajal tipa motnje!

   • AboutTown

    Ja. V zvezo borcev se vpisuje vse več ljudi.
    Na, da ne boš neumen umrl:
    http://www.zurnal24.si/zveza-borcev-mladi-clanstvo-clanek-269013

    • komar marko

     HA, HA, HA. Ne berem norosti, vpisujejo se na naš RAČUN. Za svojega sigurno ne!

     • AboutTown

      Ha ha. Ni zelo malo bereš, zato pa imaš težavice. A ne?
      Članstvo v ZZB je plačljivo, novi člani ne prejemajo dohodkov. A ne? Kreten.

     • komar marko

      in dotacij iz proračuna v katerega jaz plačujem preko 5 MIO. in kaj porečeš na 25.000 zaslužnih. pa ne pljuvati v ekran, ker boš še slabše videl!

     • AboutTown

      Ti ne plačuješ 5 mio € v proračun. Sicer pa jaz plačujem tudi SDS…

     • komar marko

      kaj ti veš kaj jaz plačam. Lažeš pa, da plačuješ za SDS! Prav! le kako si lahko tako nerazgledan!

     • slosin

      Tebi in tvojim je ZPIZ lani izplačali 23,5 mio eur davkoplačevalskega denarja kot dodatek k vašim penzijam….pazi …samo DODATKOV…..ker ste se kao borili. Turnšek je enkrat izjavil, da je bilo po vojni več kot 50.000 partizanov….
      v SLO pa je bilo v borbah pobitih cca 400 Nemcev in cca 320 Italijanov…..
      Preprost račun pokaže, da ima v poprečju naš silni borec proti okupatorju na vesti 0,01 okupatorskega vojaka…silni borci, ni kaj….Najbolj so se izkazali šele po vojni, ko je bilo treba streljati na neoborožene ljudi…Tu so bili pa neprekosljivi-s trupli so napolnili cca 600 brezen. Današnji teroristi so ob teh podatkih pravi amaterji……

     • AboutTown

      Umiri se, pikec. Saj te bo kap! In zdravljenja ne bom plačeval jaz… CMOK!

    • sprehajalec

     Zveza Borcev ze dolgo pred Finsko prakticira institut Univerzalnega dohodka. Kot prva na svetu. Seveda poiskusno le za svoje clane, ki pa jih vsled naravnih zakonitosti zanesljivo jemlje zemlja. Zato zelja po novih clanih.

   • Viktorh

    Jasno, da ima motnjo.

    “Borderline personality disorder” oz. mejna osebnost ali čustveno neuravnovešena osebnostna motnja sodi med osebnostne motnje z nestanovitnim čustvovanjem, razpoloženjem in vedenjem, z nestanovitnimi odnosi do okolja in moteno samopodobo.

    Ta, konkretno, je prepričan, da so nas komunisti – revolucionarji – OSAMOSVOJILI.

    • janez cepec

     ti že veš, si biu zraun

     • Viktorh

      Odgovor enak prejšnjemu…

  • Fogglof Tunnek

   Moja prva asociacija pa je bla, da jo kakat tišči…

   • AboutTown

    :D :D

   • janez cepec

    ne u špegu se j pogledala, pa se je zgrozila

   • sprehajalec

    Ha, ha , trije musketirji na kupu. Gliha vkup striha. Da se ne boste sedaj zaceli med seboj trostat oziroma zdruzevati moci za skupaj vsaj en smiselen stavek? Pa se ta bo bolj plitek, se bojim…

    • janez cepec

     ja važn, de so tvoji komentarji tko prodorni

     • sprehajalec

      Kar tudi so, zato dobiš lajk.

  • Viktorh

   Zanimivo, res zanimivo, da pa nisi uspel dojeti, da te, samozavestne dame, nisi sposoben razumeti. Ne nje, ne njenega sporočila.

   Res pa je, da se lahko domoljub ob teh dejstvih smeje in joče – sočasno.

   • AboutTown

    Pa saj pravim!!

    • Viktorh

     Torej, si nesposoben dojemanja…

     • AboutTown

      Ja, no!!

   • janez cepec

    ti si glih tok domoljub, kot sm jest janšouc. UDBOUC, kot si ti, ostane udbouc in komunajzar ceu živlene, pa če se dons maš še za tacga demokrata. bazen ti je pa prou pršu, ga nis zasu, a?

    • Viktorh

     =Be se meni kaj si ti 3,14zda.

     • janez cepec

      vem de se ti jebe, sam ne moreš več, k si verjetn zarad trauv ki jih maš že ves zapit

     • Viktorh

      Pokliči me zjutraj na 041 550 857 pa se pogovoriva.

     • janez cepec

      a je to st. klinike u Begnah?

   • željudin

    on razume psihopata, ki je umoril nosečnico in 2 in 3 letnega otroka. kdor razume takšno pošast, bo težko razumel gospo lucijo, ki ni nikogar ubila…

 • komar marko

  kaj pravite, kje je bil zadnji ČAROVNIŠKI PROCES! Kdo kaj ve?

  • antimur

   Ne vem, prepričan sem pa, da bo zadnji v murglah.

   • komar marko

    pišem o zadnjem, kjer so na neki železniški postaji januarja 52 polili z bencinom in zažgali! SRČNO upam, da je bil to ZADNJI. NIKOLI VEČ NOROSTI! Ljudje, pamet v roke!

    • željudin

     storilec pa je dobil kazen teden dni pogojno za polivanje človeka z bencinom in zažig…v taki državi smo živeli…

  • janez cepec

   na sv. Urhu

   • komar marko

    in kaj ste tam počeli po maju 45! Je kaj novega?

 • T16

  Bravo, g. Lucija, moj poklon.

 • Fogglof Tunnek

  Klerikalna desnica hoče revašizem za poraz leta 45. to je problem… da niso zmagali in potolkli fse koministe in partizane.

  • janez cepec

   če bi vojsko zmagal tabeli, kar pa se hvala Bog ni nardil, poj bi biu po vojsk šele masaker. zato pa pravem, fantje zgubl ste, zajebal ste se, ni ste bli na taprav stran

   • Fogglof Tunnek

    janez, ti nisi cepec :)

    • janez cepec

     bo že držal, ja

   • sprehajalec

    To so ugibanja brez osnove, temvec se poskusa vsegliharstvo. Vsi bi bili isti. Napaka. Mescanska desnica ni nikjer na svetu nikoli izvajala izvensodnih likvidacij. Sploh pa ne vojnih ujetnikov. Mescanska desnica se je vedno opirala na pravo, kot eno njenih temeljnih ustanov. Le proletarski cepci se pozvizgajo na pravo.

    • rabbit

     Če bi bili vsaj proletarski cepci bi vsaj še bilo, ampak po večini so bili to nepismeni cepci z lenuharskim mišljenjem.

   • macon

    Tvoje predvidevanje, kaj bi beli, ne izenači njihovega namena s pokolom, ki so ga naredili rdeči.

    Kdo je izgubil? En moj dedek se je v prvi svetovni zlagal glede starosti in šel med prostovoljce (mislim, da je bil 16), bil večkrat odlikovan, od vojaka napredoval do narednika, preživel Galicijo in soško fronto. Preživel je boj za en hrib, kjer je od njegovega polka okoli 1400 mož preživelo 100. V drugi svetovni je bil gorenjski vos-ovec. Po vojni je poslal vse k vragu in ni hotel imeti več ničesar s komunisti, ker je videl, kaj so počeli. Njega je pamet srečala 1945., cepcev ne bo nikoli.

    • janez cepec

     ne vam, kvam ma tvoj deda veze s tabelim. vojsko so zgubl, niso se odločil za taprave, pa basta. očitno je to na zahodu usem jasn, k sam pratizansko vojsko prštevajo med zmagovalce ww2, o kašnih belogardistih, de ne rečem slovenski vojski, kot bi se rad predstavlal, pa ne vejo nč

   • Tetka iz ozadja

    Ma niti ne,ker bi jih Hitler fental z obrazložitvijo: “če ste izdali svojo domovino,boste izdali tudi mene” .Običajno s v zgodovini tko zmeraj naredili z izdajalci.

    • sprehajalec

     Tetka, veš kaj bi Hitler naredil s teboj?

  • sprehajalec

   Enak problem vidim jaz tudi v Haskih avtokratih, ki zelijo revansizem za zadnje Balkanske vojne.

 • janez cepec

  dokler bo še kešn borc živ, pustmo to, de je res, de so usi tapravi uglavnem do 45. padl, nej bo tud zveza borceu. glih tko, kot majo domobrančki svojo novo zavezo, kar glih ni čist prou, glede na to kdo je zmagu, ka-li?

  • željudin

   partizani so se borili za jugoslavijo in socializem. oboje je na zelo gnusen in sramoten način odšlo na smetišče zgodovine. to ni zmaga.

   • janez cepec

    za kerga so se boril belčki, k so prisegli Dolfetu, ta jih je obleku pa nahranu, za uslugo so pa okopatorju izdajal domoljube, če jih niso kr sami fental?

    • sprehajalec

     Ti si konstantno na nečem, povsod vidiš belo. Bele miške? Verjetno še s ta belim gledaš…..

    • željudin

     borili so se proti zločinski revoluciji

 • montyamp

  Balkan se širi kot ptičja gripa .

  Rdeči virusi so odporni na turbo šmarnico .

  Plevel vedno zmaguje , zato so komunisti in kamenometakci novodobna kuga .

 • Aresnica

  Ali bo 2017 zadnje leto ZZB NOB?

  Gospa Lucija Šikovec Ušaj -Se strinjam 2017- oziroma čimprej -upam, da vsaj 2018.
  ___________
  Lep pozdrav

 • TOMLC

  Je kakšnega borca danes kap sunila?
  Lahko bi ga, ker to blagodejno vpliva na domovino in seveda na proračun.
  Manj borcev prinese več denarja in več miru.
  Da se razumemo.

  • ney

   Pravih borcev že zdavnaj ni več, to so naslonjači…

   • TOMLC

    Vem. Tukaj so samo še komunistični prdci.
    Ti rdeči prdci nam uničujejo standard.

  • francelj3

   To sploh ni res. Vse ugodnosti podedujejo njihovi pankrti. Menda je bilo leta 1945 5000 “borcev”, danes pa 27.000. Razlago, prosim.

 • Hribouc

  Kar nikoli ni niti malo padlo na um našim sredinskim, sredinsko sredinskim, desno sredinskim in desnim ali zelo desnim poslancem v vseh 25 letih – o vzrokih ne bomo razpravljali, ker nimamo jajc in jajčnikov, kajneda – je, končno in hvala Bogu kresnilo v draguljasti glavi plemenite in kremenite Slovenke – trezne korajžnice, ki ji želim absolutno uspešno, srečno in Zdravo novo, leto Gospodovo, 2017 !
  NA ZDRAVJE , DRAGA GOSPA IN NAJ VAM LJUBI BOG STOJI OB STRANI!
  “Čisto navadni ljudje, bomo, počasi dopovedali svetu, česa vse opozicija komunistom ni nikoli bila sposobna povedati v ksiht naravnost in brez politikantske preračunljivosti!”

 • Tetka iz ozadja

  Hodujete se zaradi povojnih pobojev.Če bi zmagal Hitler bi se zgodilo enako z orazložitvijo:”če ste izdali svojo domovino ,potem boste izdali tudi mene.”V vsej zgodovini vojskovanja so tako delali z izdajalci.

  • sprehajalec

   Kdaj in kje, naštej leta in te konflikte, kjer so pobili vse nasprotnike po končanih spopadih?

   • Tetka iz ozadja

    Ne nasprotnike,nasprotnike so spoštovali,izdajalce so pa oboji prezirali-zmagovalci in poraženci

    • sprehajalec

     Tetka lepo sem vprasal kdo in kje je likvidiral vse izdajalce? Postrezi z podatki. Ce nekaj trdis obrazlozi. Saj nisi ZZB ali pac?

    • TOMLC

     Saj partizani – borci – tito niso vodili bitk.
     Vojno je ustavil zahod.
     Po končani vojni pa se je vojna za komunistično drhal
     šele začela. Pobijali so bogate in pametne Slovence.
     A zakaj?
     Ker so se jih bali.
     Da se razumemo.

  • Vlado77

   Spet neka logika morilcev. Če bi bilo to res potem bi morali neki narodi pobiti več kot pol prebivalstva. Koliko jih je volilo Hitlerja? In podpiralo Musolinija ,da ne govorimo o kvizlingih v Norveški , in tudi v drugih državah. Nikjer nimajo 600 grobišč ! Edino komunisti so pobijali vse brez sodb in brez dokazov. Pobijali so celo eventualne nasprotnike , pobijali so kar tako , tudi če je sosed koga prijavil.

 • ney

  “Ko neko društvo, ki ga financira proračun Republike Slovenije, sestankuje in se povezuje z drugimi državami, da bi rušili lastno državo, pa je skrajni čas, da se njegovo delovanje prepove.”
  Skrajni čas je bil že pred nekaj leti…

 • Cveto Gerčer

  Draga Lucija, kdaj si nazadnje prebirala zgodovino? Si že obiskala svojega psihiatra? Res ga nujno potrebuješ, kot še nekateri komentatorji spodaj!
  Bolana si veš….

  • baldeagle

   Očitno tudi tebi še ni popustila indoktrinacija, ki si so ti jo vcepili v bučo rdeči zločinci. Zato še vedno živiš v lupini, v kateri nimaš širšega vpogleda v slovensko polpreteklo zgodovino in še vedno misliš, da je edina prava zgodovina tista, ki so jo pisali rdeči pokvarjeni lažnivci.
   Danes se piše leto 2017 in znano dejstvo je, da so partijski lažnivci spisali popolnoma zlagano zgodovino, ki z resnico nima popolnoma nič skupnega.
   Laž je nesmrtna duša komunizma.

   • Aresnica

    baldeagle- takrat še fantek sedaj tovariš Cveto Gerčar je je v tistih časih z odprtimi usti napeto poslušal oddajo – Še pomnite tovariši -in tovariš bebo še vedno verjame tem pravljicam.
    ______________
    Lep pozdrav

    • radames

     Iz ust profesionalca na radiu Ljubljana, ki se je ukvarjal s poslušanostjo oddaj radia. Oddaja Še pomnite tovariši je MORALA biti najbolj poslušana oddaja Radia Ljubljana. Ne Četrtkov večer, ne popularna nedeljska večerna oddaja Marjana Kralja, ne Naši poslušalci čestitajo in pozdravljajo, ampak – Še pomnite tovariši!!!!

    • Cveto Gerčer

     Cveto NIKOLI ni bil rdeč ali črn ali farški! Poznam zgodovino in znam ločit zrno od plevela. Na tole stran sem “priletel” slučajno in sem res zgrožen, kako se tukaj obkladate! Nihče pa nima “jajc”, da bi se predstavil z imenom in priimkom kot sem se sam. Sedaj šele vidim, koliko je med nami sovraštva…Razpihujejo pa ga razne Lucije, Leljaki…..ki bi radi spremenili zgodovino, a se je žal ne da. Je kakršna je, pa tudi tule je ne boste uspeli spremeniti!
     Veliko ljubezni v letu 2017

     • radames

      Si že dokazal, da zgodovine ne poznaš. Beri zgoraj moj post.

  • Viktorh

   Če je kdo prfuknjen, si ti
   Prostak!

   • janez cepec

    enkrat UDBOUC, vedno udbouc. a si se že streznu, ejga?

    • RATATA

     Zagovora svojih početij ti tu ni treba pisat.
     Tisto kar vemo o tebi ni tako hudo, da bi bilo potrebno ukrepati ostreje kot le z odvzemom neupravičenih privilegijev, ki si jih bil deležen.
     Samo kp sodi izvensodno!
     Čas je da se samoomejiš.

  • centurion

   Tebi zgleda ni mogel niti psihiater pomagat…
   Problem pri tebi je kot pri vseh komunistih- nizek IQ.
   Nižji od jutrišnjih polarnih temperatur…

  • radames

   Novejšir deči zgodovinarji sploh ne omenjajo več komunistične revolucije v letih 1941-1945, čeprav so po vojni vsi politiki kar naprej govorili o revoluciji , ki so jo vedno omenjali PRED takoimenovano “NOB”. Tudi tam, kjer je danes Muzej novejše zgodovine, je bil včasih Muzej REVOLUCIJE.
   Na revolucijo se NAMENOMA pozablja in namenoma se je NOČE več omenjati. Torej! Je zate to zgodovina in zgodovinopisje????
   Odgovori si sam!

  • sprehajalec

   Cveto jo je prebiral 1975 leta v osmem razredu OŠ.

  • sunday

   pravilno se napiše bolna in ne bolana – se spomnim iz osn. šole tam nekje 1 ali 2. razred!!!

   • janez cepec

    ja sej več jih pa tko nis naredu, pa še to so bli razredi pomožne šole

    • sprehajalec

     Se ti je zazdelo, da si našel sošolca?

     • janez cepec

      ne, ti si ga, k si se šetu po krugu

 • komunist

  Kako je bilo v Jajce, pa kar vprašaj svojega diktatorja jj, ima dosti izkušenj z romanjem tja, in priseganjem večne zvestobe tovarišu Titu!!!

  • baldeagle

   OK, ker nekateri levakarski kreteni tako vneto poudarjate nekakšen Janšev pohod v Jajce pred davnimi desetletji, bi prosil, da mi obrazložiš, v čem je bil ta pohod škodljiv za slovensko ljudstvo?
   Omenjaš, da je Janša diktator. Prosil bi za pojasnilo, kdaj si je Janša samovoljno prigrabil oblast in kdaj je bila diktatura, ko je on vodil vlado? Prosil bi natančen datum njegove diktature. Ker, ko prebiram nekatere vaše levakarske poste v katerih omenjate, da je Janša diktator, sem očitno nekaj spregledal in mi nikakor ne uspe najti časa diktatorske oblasti, ki naj bi jo po vaših levakarskih trditvah vodil Janez Janša.
   Še enkrat apeliram na kogarkoli, da mi postreže z verodostojnimi podatki, kdaj se je zgodila vladavina Janševe diktature? Bo šlo, ali je za levakarska gobezdala to pretežka naloga?

  • sunday

   veš, janša je spregledal ti in tebi podobni pa ne in tudi nikoli ne bote, ker zato moraš imeti v glavi kakšen zavoj več, da lahko razmišljaš – misliti, se vam niti posrečiti ne more !!!

  • radames

   Kakor izgleda vas vodi en center, ki vam je ukazal tole lajno o Janši. Ni ga med primitivnimi zagovorniki tardečih, ki tega ne bi napisal že taužentkrat. Vaši vodje v centru nimajo prav nobene domišljije. O tvoji in vaši domišljiji pa ni, da bi govoril.

  • RATATA

   Kak butl si.

  • ferdo

   Zelo se trudiš, ampak takšni plunki vsi padejo nazaj na pljuvača.
   Le daj še !

  • Ros

   Pozna oba sistema do potankosti. Še študiral je obramboslovje.
   Jaz mu to štejem med razgledanost.

   Nihče mu ne more očitati, da ocenjuje kar malo na pamet. To se vidi, ko je pri pomembnih problemih praviloma 2 meseca ali večpred vladajočo garnituro.

   Sprijazni se, JJ je najboljši voditelj, kar jih trenutno ima Slovenija.

 • Vrhovni sodnik

  Takoj 1991 jih je bilo treba ukint in tud borčevske penzije, ker države ki jim jih je priznala ni bilo več, jebi ga, tud Gorbačov ko je SSSR ukinil je tud ob službo bil.

 • Prihajam Slovenija

  Bravo Lucija, to mi deli, pa Andreja pozdrav.

 • montyamp

  GORJE NARODU , KO POSTAVIJO HLAPCI STALINOVIH GLIST , SVOJE MARIONETE NA OBLAST .

  KOMUNISTIČNI GOLAŽ ZA POSOJILA , KATERA BODO VRAČALI , ŠE NEROJENI .

  KRUHOBORCI , UNIČEVALCI NORMALNOST , BRATRANCI BOLGARSKE ELITE – ZZB .

  NAPADALCI HLEVOV , PODSTREŠIJ IN KLETI ,

  MORILCI OTROK ŽENSK , POŠTENIH LJUDI ,

  TAKŠNIM DAJETE POKOJNINE .

  DA VAS NI SRAM .

  KANDELABRI ČAKAJO .

  • ogledalo

   Kaj čakaš!? Kar na kandelaber…

  • Ros

   Pošteno sojenje bo dovolj.

   Nobenega nasilja in groženj. S tem jim greste na roke.
   Ker vas zvlečejo na svoj nivo in vas premagajo z izkušnjami.

 • ogledalo

  Stane Kirn, nekdanji belogardist…….”V nobenem primeru to ni bila »taktična« kolaboracija. Vedeli smo, da delamo narobe. Domobransko vodstvo je zavestno, ne pa taktično, sodelovalo najprej z Italijani, nato pa z Nemci. Gregorij Rožman v Italijanih ni videl okupatorjev, ampak borce proti komunizmu in zato je z njimi sodeloval. Poznate sliko, na kateri je Rožman obdan s petdesetimi domobranci? Tik ob njem je znani klavec iz Barja Frakl. Vse izhaja iz škofije. Rožman ni imel niti enega duhovnika, ki bi ga poslal na Rab, med 15.000 vernikov, imel pa je 30 kuratov za »duhovno oskrbo« domobrancev. Kurati so bili oboroženi in imeli so oficirske čine. Rakitniški duhovnik in njegov brat sta bila oficirja. Je to taktična kolaboracija?”..Zakaj se nekateri še danes ne morejo sprijazniti z domobranskim porazom in resnico o sodelovanju z okupatorjem?………. ” To so blodnje. V naših vaseh so bile v minulih petdesetih letih strasti pomirjene. Vsi smo vedeli, da so partizani osvobodili domovino in da je bila večina domobrancev prisiljena v sodelovanje z okupatorjem. Naj poudarim, da največjo krivdo za bratomorno vojno nosi RKC s škofom Rožmanom na čelu. Cerkev še do danes ni izrazila kesanja za svoje početje med vojno. Ker je tiho, njen molk izrabljajo nekateri domobranski zadrteži.”…”Vedeti moramo – ne vem, zakaj tega Zveza borcev ne poudarja -, da partizani niso pobijali kar tjavendan. V našem kraju so partizani ubili mladega fanta, ki je z družino prebegnil iz Italije. Ker je znal italijansko, se je z njimi družil. Obtožili so ga, da ovaja. Vendar sam menim, da se ni pobijalo kar v tri dni, četudi drži, da se je vse dogajalo brez sodnega procesa. Toda tudi nasprotna stran je brez sodnih procesov pobila ogromno ljudi. V Kozlarjevi gošči pri Črni vasi je bilo leta 1944 pobitih okrog 100 žensk samo zato, ker so bile v sorodu s kakšnim partizanom. Zagrebli so jih tako slabo, da so se celo Nemci zgražali, zato so ukazali, da jih izkopljejo in po krščansko pokopljejo na pokopališčih.”….Sami ste nekje zapisali, da je ljudstvo sovražilo domobrance? > Zagotovo. Brat je imel hišo ob Tržaški cesti na Bičevju, kjer sem bil večer pred odhodom domobrancev. V grobni tišini so marširali skozi Ljubljano. Le tu in tam je odjeknil kakšen strel in besede: »Ljubljana, kur rbaa rdeča, le počakajte, da se vrnemo!« Naslednje jutro so bili v mestu že partizani. V nekaj urah je bila Ljubljana polna rož in zastav…….. Kako ste vi sprejeli osvoboditev? > Tudi jaz sem mahal v civilni obleki partizanom. Še danes slišim žensko, ki je ob meni rekla: »Poglej ga, včeraj je bil še v domobranski uniformi, zdaj pa vpije ‘Živijo, partizani’.« Usedel sem se na kolo in se z novo zastavico odpeljal domov v Podpeč ter se vključil v delo krajevnega odbora OF. Ker sem bil policist in le nekaj dni pripadnik domobranske formacije, sem bil zaprt po vojni le tri mesece in to brez obsodbe…….”

  • željudin

   popolnoma si zgrešil temo.
   tukaj razpravljamo o zločinih zveze borcev, ki z našim davkoplačevalskim denarjem skuša obnoviti jugoslavijo in s tem deluje proti in ruši ustavni red države slovenije.

   poleg tega ti predlagam da se nehaš ukvarjati s preteklostjo in se zazreš v prihodnost. mlade zanimajo službe in stanovanja, ne pa tvoj škof rožman…

   • janez cepec

    to, da b’ se nehal ukvarjat s preteklostjo pa položte na srce vašmu ljubljenmu vodji, k že četrt stoletja kalimerovsko bluzi eno in isto stvar

    • željudin

     zakaj njemu, ko pa vi očitno niste nič boljši ?

     • Ros

      Ta cela debata lepo povzame realno sliko. Tudi Nemcem nebi bilo treba začeti svetovne vojne, zasesti skoraj celotne Evrope… Imeti koncentracijskih taborišč… Z umori so začeli oni. Komunizem se verjetno nebi tako razbohotil po svetu, če nebi Nemci začeli vojne.

      Pri vsem tem lahko povzamemo, da vojna ni dobra (za nikogar).

      In še ena pomembna tema je pri vsem tem. Tema, ki se je vsi nekako izogibamo. Nacizem in Komunizem sta satanistična sistema. Vprašanje, kako bi opedelili razmere pred tem? Že sama vojna je zlo sporna, (pri tej temi).

      Toliko je govora o komunizmu pri nas, ker smo ga tudi mi doživeli. Ta revolucija je bila proti ustaljenemu redu. Kar lahko razumemo, proti kralju in fevdalnemu sistemu. Delno tudi proti kapitalizmu. Tudi proti cerkvi in takratnemu izobraženstvu. Verjetno so vsi te sistemi imeli resne pomanjkljivosti. Ironija pa je, da, po teh starih zapiskih in pričevanjih, izgleda, da so takrat ljudje mnogo bolje vedelei zakaj se gre, kot današnje generacije. Kar je vsaj čudno. V resnici je posledica sistematičnega pranja možganov in velikega medijskega pritiska. Vse to je prevara.

      Ta tema je tako težavna za dojemanje in pogovor, ker večina ljudi težko prizna ali sprejme, da je oblast v naši (bivši in?) domovini prevzel satanizem.
      To so zlo težke teme. A žal resnične. Mnogi komunistični veljaki ali vplivneži, so tako ali drugače priznali, da so satanisti. Da je bil to upor proti bogu, proti tedanji oblasti. Namen in cilj je bila kraja in prevzem oblasti za vsako ceno. Svobodo so videli tako, da lahko delajo kar hočejo. Ne v pravi svobodi, ki je služenje bogu. Vsi imamo resne posledice zaradi tega. Veliko ljudi je povsem zaslepljenih in vidi v satanizmu svobodo. Ali sploh ne dojemajo, kaj se dogaja. Veliko je povsem prestrašenih, ker vedo, da so odvisni od socialnih transferjev ali privilegijev, ker drugače ne morejo živeti. Večina pa se boji groznega mučenja, če bi se drznili upreti kumunističnim botrom. Ko govorimo o satanizmu, so to resnične grozne zgodbe.

      Slovenska levica to zavrne s prezirljivim nasmeškom. Pa ni ne smešno, ne zabavno. Grozno je. To so cele generacije, ki imajo čuden moralni kompas. Češ, saj so drugi tudi zlobni in kradejo. Med takimi so mladostniki, ki so sposobni s pravičniškim nasmeškom grozljivo mučiti sočloveka, sošolca. Prijatelja? To se vse sliši paranoično. A je resnično. Videno. Izpričano. Argument pa je; Kaj so Nacisti delali Judom. Pa niso, ne Judje, ne verniki. Če bi slišali Jude, ko slišijo takšen argument. Milan Kučan in Zoran Janković sta oba priznala, da sta satanista. Umore in mučenje imajo za plačilno valuto.

      Le kako naj se mladostnik, ki odrašča v “levi” družbi orientira? Saj ima satanistično propagando na vsakem koraku.

      Zanimiv je slovenski izraz za levico. Lev pomeni srce v Hebrejščini. Večina nas ni sposobna brutalnega nasilja, čeprav nam ga ponujajo in vsiljujejo z vseh strani. Nam srce ne dovoli.

      Levičarji se nam smilijo. Vedno ponavljajo, sedaj je vse drugače. Na dobroto nas “lovijo”. Svoje žrtve nam kažejo, češ kako skrbijo za njih in jih ščitijo. Da lahko še bolj zabodejo svoje kremplje v njih.

      Namen levice je bil, da se omogoči ljudem napredek in enakomernejše možnosti. A pravo levico imajo, kjer so trdne krščanske vrednote. Kjer sta razum in srce usklajena. Kjer je pravo vodenje. Komunizem je le brutalen prevzem oblasti z vsemi možnimi sredstvi. Prevzem kraljevih fevdalnih in cerkvenih “pooblastil” s strani ljubosumnih kriminalcev. Ironija je, da so bili številni komunistični veljaki, preden so prevzeli oblast, mnogo srečnejši. Večen boj za to, kdo je najpomembnješi, ki je že v naprej izgubljen. Producira le izgubo in uničenje. Kot večna mistična vojna samega s sabo, ki jo razvlečejo čez cel svet. Totalna vojna, ki se pogosto bije kar v vsakem posamezniku…. Takšne ljudi moderna družba nadzira, zdravi, sankcionira.
      Komunisti pa želijo v ta kalup postaviti svoje nasprotnike. In še vedno delajo točno to.

      S tem so uničili pravo levico. Jaz se jih izogibam. Prav bojim se komunističnih krvnikov in mučiteljev. Naredili so mi toliko škode, da izgledam malo slabše, kot tisti terorist na sliki iz rubrike Svet. Zapuščam rojstno mesto. Če bi mi zdravje dopuščalo, bi pobegnil že pred desetletjem ali dvema. Pa sem družinski in nostalgičen človek, zelo navezan na svoj dom in okolico. Celo multikulturnost in sožitje med narodi in verskimi skupnostmi mi veliko pomeni. Zanimivo, da tudi tu komunisti ne zaostajajo. Prav oni se najbolj bojijo tujcev, prostega prehoda ljudi, znanja in idej. Kar niti ni čudno, saj so večini komunističnih držav, neki tujci iz Rusije, izvozili že komunizem.

     • željudin

      kjerkoli je bila levica dovolj dolgo na oblasti, se je končalo z ekonomsko katastrofo, državljansko vojno in koncentracijskimi taborišči…

  • Novakec1

   Takih zgodb je veliko; moj oče je bil zaradi soseda domobranca deportiran v Gonars in kasneje na Rab, k sreči je preživel. S tem sosedom smo v po vojni še dolgo živeli v “sožitju” sem bil eden redki ki sem govoril z njim (oče se je žal kmalu delovno ponesrečil pri obnovi Slovenije) Nimam nič proti tabelim, tačrnim, tardečim, čefurjem, šekastim , mavričnim, zapečenim, manj zapečenim če mi ne serjejo na glavo.

  • slosin

   Po vsem, kar sem prebral o dogodkih izpred 75. let mi je kristalno jasno, da bi bilo pol manj sranja, če ne bi ta rdeči začeli uvajati komunizma……..

  • radames

   V Kirnovo gostilno v Kamniku pod Krimom je hodil jest Ivan Maček. Največkrat je jedel zastonj. To si je zapomnil in po vojni rešil Staneta Kirna.
   Torej? Ker nisi toliko priseben, da bi razumel, naj povem, da je Stane Kirn moral vrniti uslugo s pisanjem, kjer je navajal neresnična dejstva.

  • Aron

   hvala za prispevek. odličen intervju s kirnom: http://www.mladina.si/46616/v_belo_gardo_so_novacile_zupnije/

   skoraj neverjetno, kakšno negativno vlogo je odigrala RKC v svojem protikomunističnem boju in s tem de facto povzročila bratomorno vojno, namesto da bi odločno nastopila v boju proti okupatorju.

 • ogledalo

  Vojni cilj belogardistov ni bil kolaboracija z okupatorjem. Njihov cilj je bil, da zmedejo okupatorja. Kar jim je enkrat celo uspelo. Tako so zamenjali črnorokca Fraklja na mestu škofa Rožmana, Peter Križaj, duhovnik z Urha je zamenjal generala Rupnika. Z omenjenimi rošadami so tako zmedli nasprotnika (Nemce), da so jih končno premagali in zmagali v namiznem nogometu 4:2. Rezultat je prišel v anale kot največja zmaga domobrancev v 2.sv. vojni! Pravi sovražnik se je skrival v domačem prebivalstvu, ki ni hotelo igrati nogometa ne z Nemci in ne z belogardisti.

  • željudin

   popolnoma si zgrešil temo.
   tukaj razpravljamo o zločinih zveze borcev, ki z našim davkoplačevalskim denarjem skuša obnoviti jugoslavijo in s tem deluje proti in ruši ustavni red države slovenije.

   poleg tega ti predlagam da se nehaš ukvarjati s preteklostjo in se zazreš v prihodnost. mlade zanimajo službe in stanovanja, ne pa tvoji domobranci…

   • janez cepec

    ja uhka bi kdo razpravlu o kolaboraciji in zločinih tabelih, pa o nihovi slovenski zavezi, s katero bi rad obudil tradicijo belogardizma

    • željudin

     zveza borcev se dogovarja za ustanovitev nove jugoslavije. to je napad na ustavni red države slovenije.

     ko bo nova zaveza storila podoben zločin, se bom prvi oglasil. verjemi.

     • tarantela

      To je popolnoma nemogoče. Srbi in Hrvati se grdo gledajo. Srbi imajo apetite do ozemlja v Bosni, Albanci v Črni gori in Makedoniji, tretja Jugoslavija je isto kot noriško kraljestvo. Brez smisla, da bi sploh jemali resno.

     • željudin

      sploh ni pomembno, koliko je to mogoče. pomembno je da ti serijski morilci delujejo kontra ustavi države slovenije. kaj tu ni jasno ?

 • TOMLC

  Tle po Ljubljani se govori, da je bilo včeraj na urgenci zaradi tega članka 147 borcev.
  Diagnoza –> srčna kap.
  Koliko jih bo šele, ko jim vzamemo penzijo, tako kot so to storili na poljskem.
  To bo pravo olajšanje za proračun.
  Navijam za proračun.
  Da se razumemo.

 • Mariborske ulice
 • Vlado77

  Lucija 100% se strinjam. Take ZZB ,ki jo podpira vsaka leva vlada nimajo nikjer niti na Balkanu. Nesprejemljivo je , da se postavljajo spomeniki in spominske plošče morilcem in to na mestu pobojev. Nesprejemljivo je , da to plačujemo vsi davkoplačevalci. Torej tudi potomci zverinsko umorjenih. Ta Turnšek pa vse opravičuje , češ da so vsem sodili . Me zanima kako- so dali vsakemu minuto? Nihče od zverinsko umorjenih se ni mogel braniti . In žalostno je , da nikogar nismo obsodili. So pa sodili nacistom v Nemčiji in drugih državah tudi če so bili prek 90 let stari. Gre za genocid brez kazni. Ne le , da ni bilo kazni , mnogi so lepo živeli s lepimi penzijami do smrti , nekateri še živijo. No Turnšek je posebne vrste borec , če je imel 6 let. ZZB je nič drugega kot organizacija ,ki širi ideologijo komunistov tistega časa. In vse to plačujemo vsi . Sem za referendum , da se to ZZB zbriše . Pa naj hodijo v Dražgoše na svoje stroške – me prav zanima koliko jih bo. Plus je že skrajni čas , da se s zakonom prepovejo simboli komunizma in vse rdeče zvezde.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!