Anže Logar: “Če Moderna galerija odkupuje blagovno znamko Janez Janša in davkoplačevalci dajemo svoj denar, kako bomo razvijali dobro umetnost?”

Foto: Twitter

Saj ni res, pa je. Na današnji obravnavi predloga novele krovnega zakona o kulturi v Državnem zboru RS je bilo mogoče videti pretežno naklonjenost do ukrepa, ki predvideva uvedbo obveznega deleža za umetniške stvaritve v investicijskih projektih, ki so financirani z javnimi sredstvi. Poslanec največje opozicijske stranke SDS dr. Anže Logar, ki nasprotuje tovrstni noveli, je kritično izpostavil, da če Moderna galerija odkupuje blagovno znamko Janeza Janša in davkoplačevalci za to dajemo svoj denar, se opravičeno poraja vprašanje, kako bomo vendar razvijali dobro slovensko umetnost.

Trije umetniki so se leta 2007 včlanili v zdajšnjo največjo opozicijsko stranko, Slovensko demokratsko stranko (SDS), in si ime spremenili v ime predsednika stranke in takratnega predsednika vlade Janeza Janše. Osebni razlogi naj bi predstavljali razlog za njihovo preimenovanje in od takrat naprej naj bi na različne načine začele izginjati razmejitve med umetnostjo in njihovim življenjem. Trojica naj bi posamično in skupinsko preučevala različne implikacije spremembe imena in svoje življenje preoblikovala v trajajoči performans, umetnost pa v sredstvo, ki bi spodbudilo razmislek za razpravo o statusu, funkciji stvari, povezanih z identiteto, torej s potnim listom, osebno izkaznico itd.

Foto: Twitter

Javnost želijo prepričati, da so nerazumljeni in preganjani umetniki
Janša je glede omenjenih aktivistov opozoril, da bi ti očitno na vsak način radi javnost prepričali, da so nerazumljeni in preganjani umetniki, v resnici pa so med največjimi dobičkarji v državi. Emil Hrvatin, Davide Grassi in Žiga Kariž so namreč lastniki in zastopniki podjetij, ki so prejela 5,5 milijona evrov iz državnega proračuna. Zavod Maska je do zdaj prejel kar 3,8 milijona evrov javnih sredstev, Zavod Aksioma pa 1,725 milijona evrov. Na takšen način se iz denarja davkoplačevalcev financira cenena politična propaganda, čeprav bi v Sloveniji krvavo potrebovali denar za izboljšanje kakovosti življenja državljank in državljanov Republike Slovenije.

SMC trdi, da naj bi bila novela v javnem interesu
Največja stranka SMC zagovarja stališče, da naj bi bila novela zakona o kulturi v izrazito javnem interesu, saj se ta nanaša na umetnike, do katerih javni denar ne prispe. Po besedah poslanca Dragana Matića ukrep predvideva, da bi investitorji v javne investicije namenili odstotek sredstev za umetnost, če bi šlo za znesek v vrednosti do deset milijonov evrov in 1,25 odstotka v primeru, ko bi šlo za investicijo v vrednosti nad deset milijoni evri. S tem naj bi po prepričanju Matića prišlo do spodbujanja ustvarjalnosti, kulturni minister Tone Peršak pa poudarja, da ukrep prispeva k izboljšanju položaja vizualnih umetnikov, ki naj bi se znašli v težavnem obdobju. Poslanska skupina Levica, ki se je pritrdilno opredelila do predloga novele krovnega zakona o kulturi, je ob tem opozorila, da ne sme priti do financiranja le ozkega kroga ljudi. Jasno pa je, da se bo zgodilo prav to.

Minister za kulturo Tone Peršak (Foto: STA)

Več o razstavi lahko preberete na naslednji povezavi: http://www.mg-lj.si/si/razstave/2115/janez-jansa-janez-jansa-janez-jansa/

H. M.

 • Olga

  Odškodnina Janši in zapor za “umetnike” in tiste, ki zlorabo omogočajo!

 • xtc

  Pedofili ,zoofili,lezbijke in ostala deviantna stvar postajajo umetnost.
  Grozljivo.
  Seveda je zanimivo vprašanje,čemu se potem rodijo Adolfi,ki obljubjajo rešitev,težav?=

 • samotoje

  Logar ima prav. Treba je še dodati, da denar uniči umetnikov talent in moč ustvarjanja. Samo reven in lačen umetnik lahko ustvarja na polno (dokaz: od Mozarta do Murna jih kar mrgoli). Te tri janše je treba dati na stradanje, da bodo morda nekega dne postali umetniki.

  • stajerc5

   Najjbolje jih je stradati tako dolgo, da jih potem razstavis v anatomskem muzeju…

   • Steiermark

    V anatomskem muzeju za duševne kripeljne….

 • dr Janez Sveti

  ” Emil Hrvatin, Davide Grassi in Žiga Kariž so namreč lastniki in zastopniki podjetij, ki so prejela 5,5 milijona evrov iz državnega proračuna.”

  Pa naj mi kdo dokaže, da ne živim na ladji norcev! Samo še umetnica s pasjim ljubimcem manjka za popoln performens!

  DR Janez Sveti edini genij

  • baubau

   tud to že plačujemo,kar brez skrbi.

 • baubau

  banditizem,,,,again,,,

 • RATATA

  Brez jana cvitkovića in dušana jovanovića ni slovenaćkega filma majkemi!
  Brez manifika in zlatka pa ni slovenaćke muske ocami!

 • stajerc5

  Vem, da ne spada sem, ampak vseeno: V rdecih Delovih Slov.novicah je Romana ze na drugem mestu, pred Sarcem, uahahahahaaaa……

 • Anton

  http://www.zurnal24.si/zdravje/intima/mlade-vse-bolj-zanima-trojcek-298614

  mediji s pomočjo levice vršijo psihološki pritisk na publiko s takimi in njej podobnimi novicami. Stem želijo spodbuditi med javnostjo, še psebno med mladimi, pozornost , vse s ciljem degredacije kršanskih vrednot v Evropi. Levici, socilaistom, lako samo čestitam za dobro poznavanje psihologije oz kako mediji delujejo zavestno pa tudi podzavestno na um mladega človeka. tu gre za evidentno obliko pranja možganov. Veliko zaslugo k temu je prispevala moderna politika izobraževanja, visokošolstva, ki kreira topoumne izobražence , z manjko samokritike in sposobnosti kritičnega razmišljanja. vse to in še več pa je posledica temu kar smo priča danes, degredacije krščanskih vrednot.Če bomo izgubili stik z vrednotami, bomo izgubili tudi lastno identiteto in če nek narod izgubi lastno identiteto, postane na lahek način tarča ostalih kultur. vse je logika na tem svetu.

  • Olga

   Zato je komunizem zločinski sistem in Kučan zločinec!

 • RATATA

  Peršaku se na žnablih vid, da je pokvarjenec

 • Peter

  Kaj ko bi šel tov matić pametovat v Srbijo?

 • Grenze

  Trije pedri buziti usrani bi pocrkali od lakote če jih nebi mi živeli drekači rdeči ritopizdolizniki.

 • sloustava

  Persak, ce imas kancek morale in se zavedas, da bo tvoje ere konec in te ne bo povohal noben kulturnik vec, da te ne bo sram stopiti med svoje otroke, potem vsaj razmisli, kaj delas. Je prav, da delas pogrom nad narodom? Je prav, da tvoje kleceplazenje unicuje Filharmonijo, ker dovoljujes, da so se, celo manj dobri glasbeniki, preko “sindikata”in medijev, otresli g. Damjanovica?

 • ljubinica

  Kot pravi Jancar: V drzavi, kjer imajo absolutno oblast levicarji, je dolgocasno biti levicar.
  ——–
  Je pa seveda “koristno” v materialnem smislu. Kot vsaka prostitucija.
  ——–
  Vsa zblojenost slovenskega levakarstva je npr. razvidna iz spisa Jedrt Furlan, objavljenega na Crnkovicevem portalu.

 • piko8

  Ustavimo zblojeno levico!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!