Anže Logar: Sum na pranje denarja v NLB predstavlja kriminalno dejanje mednarodnih razsežnosti

Foto:STAfoto

“Naleteli smo na primer, ki si ga človek zdravo-razumsko težko predstavlja, da se lahko zgodi, ob vsem nadzoru in ob tako pomembni instituciji kot je NLB, ki mora imeti notranje kontrole. Ker primer vsebuje podatke obveščevalno-varnostnih služb, smo pripravili delno poročilo in dokumente posredovali Komisiji DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, s prošnjo, da pridobi manjkajoči del dokumentacije, na podlagi katere bomo lahko sklepali o razsežnostih tega problema,” je v izjavi pojasnil poslanec dr. Anže Logar, ki je hkrati predsednik parlamentarne preiskovalne komisije za ugotavljanje zlorab v bančnem sistemu.

Po odmevnem razkritju o pranju denarja, ki naj bi potekalo znotraj največje sistemske banke NLB v letih 2009 in 2010, o čemer je na novinarski konferenci spregovoril predsednik Komisije DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb mag. Branko Grims, je omenjeno razkritje v izjavi komentiral tudi predsednik preiskovalne komisije, ki preiskuje zlorabe v slovenskem bančnem sistemu, Anže Logar.

Predsednik komisije Logar je pojasnil, da je na ta primer naletela preiskovalna komisija, ki jo vodi, ko je križala različne dokumente, ki so jih pridobili od Banke Slovenije, Urada za preprečevanje pranja denarja in na podlagi zaseženih dokumentov NLB. “Naleteli smo na primer, ki si ga človek zdravo-razumsko težko predstavlja, da se lahko zgodi, ob vsem nadzoru in ob tako pomembni instituciji kot je NLB, ki mora imeti notranje kontrole. Ker primer vsebuje podatke obveščevalno-varnostnih služb, smo pripravili delno poročilo in dokumente posredovali Komisiji DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, s prošnjo, da pridobi manjkajoči del dokumentacije, na podlagi katere bomo lahko sklepali o razsežnostih tega problema,” je v izjavi pojasnil Logar.

NLB je poslovala z ustanovami, ki so na črnem seznamu Evropske unije
Na vprašanje novinarke o tem, ali se v tem primeru kaže, da je nekdo, ki je posloval z iranskimi bankami prek NLB, skušal oprati ta denar in ga poslati na več naslovov, da gre za mednarodni škandal in ali nadzorne ustanove v naši državi niso opravile svoje naloge, je Logar dejal, da se zaenkrat govori o sumih pranja denarja. “Želimo pridobiti dodatne informacije od obveščevalnih služb, da bo naše poročilo lahko celovito. Nakazuje pa se praksa, ki se zagotovo ne bi smela zgoditi: poslovanje z bančnimi ustanovami, ki so na črnem seznamu Evropske unije prek največje državne banke. Mislim, da je to kriminalno dejanje takšnih razsežnosti, ki vključuje tudi vpletenost drugih obveščevalnih služb. Kar pa je pri tej zgodbi neverjetno je, kako se je lahko sploh več kot leto in pol dogajalo, da so bila takšna in podobna nakazila,” je povedal Logar in dodal, da je treba najprej preveriti odgovornost upravljanja in nadziranja znotraj banke, nato pa še odgovornost nadzornih ustanov, ki so dopuščale, da se je to toliko časa dogajalo. “Hkrati pa tudi, koliko in v kakšnem obsegu je bila o tem obveščena na koncu koncev tudi politika, ki je prek državnega lastništva obvladovala to banko,” je poudaril Logar.

Foto: STA

Na vprašanje o tem, ali bi lahko sume glede pranja denarja povezali tudi z zaustavitvijo prodaje  NLB, pa Logar odgovarja, da je preiskovalna komisija, ki jo vodi, s svojim delom prišla na sled številnim nepravilnostim, ki so se dogajale v tej banki. “Roko na srce je za organe pregona še precej dela za preiskovanje delovanja te banke, pa najsi bo v državnem ali zasebnem lastništvu.”

Organi pregona še vedno ne opravljajo svojega dela

Ob vprašanju novinarke, da do tega trenutka ni še nihče odgovarjal za bančno luknjo in ali je v primeru bančne afere glede pranja denarja mogoče pričakovati drugačen epilog, pa poslanec Logar odgovarja, da bi za bančno luknjo morali odgovarjati tako tisti, ki so dajali kredite, kot tisti, ki so jih prejemali. “Če je bera tako slaba kot je danes, to pomeni, da organi pregona doslej svojega dela niso opravili. Ta primer, o katerem govoriva, je po podatkih, ki jih imamo do zdaj, tako prozoren, da v tem pogledu ne bo težko najti krivcev in jih sprocesirati,” je dejal Logar in dodal, da so v času, ko se je to dogajalo, največjo slovensko banko NLB vodili Marjan Kramar, Draško Veselinovič in Božo Jašovič. “To so trije predsedniki uprav, ki so bili očitno dobro obveščeni o tem dogajanju,” je povedal Logar. “Vse dogajanje bo podrobneje opisano v poročilu, ki ga pripravlja naša preiskovalna komisija,” je še zatrdil Logar, ki opozarja, da omenjeni primer presega meje Republike Slovenije.

Sicer pa bo preiskovalna komisija, ki jo vodi Anže Logar, nadaljevala z zaslišanji prič v ponedeljek, 5. junija, ko bosta zaslišana France Arhar, eden od direktorjev banke LHB in nekdanji guverner Banke Slovenije, ter nekdanji predsednik upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank Marko Simoneti.

C. Š.

 • PikaPolonica

  Tole je pa vroče in hkrati nevarno. Upam, da ima Logar 24 urno varovanje. A dreza v mafijo?

  • samotoje

   Dreza, dreza. In to v kakšno mafijo.

  • Mantadea

   Verjetno ga imata policija in udbomafija ze dolgo pod nadzorom, pa ne zaradi varovanja.

 • totex39

  To je dobra novica, da se dokončno dokažejo kakšna kriminalna dejanja se dogajajo v tej banki in da se vsem lopovom vzamejo premoženje, ki so ga pridobili z nakredenim denarjem. Takega kot je g. Logar še Slovenija ni imela, zato mu moramo stati ob strani.

 • Olga

  Zato pa so bili tako nagrajeni! Vse kriminalce do smrti v zapor in jim pobrati vse premoženje! Tudi guvernerjem!
  Vsi na volitve! Naženimo levake, ki bi nam radi podtaknili se kakšno “sanacijo” svojega bankomata!

 • domovina mili dom

  Aktivirati mednarodne policijske in pravosodne mline. Samo tako bo počiščena leva kriminaliteta.

 • samotoje

  Ko bo tole počilo, bo to škandal brez primere. Glede na to, da “fantje” ne bodo dovolili obravnave Logarjevega poročila v parlamentu, bodo sledile volitve. Torej bi morala opozicija doseči javno obravnavo in pridobiti vse informacije od tujih agencij in policij. Za tole bodo “ta podjetni” morali sedeti.

 • Stajerka

  ne samo, da je NLB bankomat peščice, ki se imajo za elito, so pa navadni lopovi…. NLB je njihov bunker, ki je poln municije…….in ko bo preskočila iskra – takšna ali drugačna – bo naredilo BUUMMMMM…..v glavah ljudi, sedel tako ali tako ne bo nihče, razen če bo zadevo v roke prevzelo mednarodno sodišče, kar bi bilo za slovenske državljane veliko olajšanje in odrešitev……

 • odzunaj

  In ker je rop v NLB vse težji je Cerarjeva vlada za paradržavno mafijo s svojo večino v Parlamentu sprejela Zakon o 2. tiru, ki ustanavlja novo mafijsko denarnico – državno podjetje 2DTK za gradnjo in upravljanje 27 km enojnega 2, tira Koper Divača.
  Zakaj teh nalog vlada ni predala že obstoječim Slovenskim železnicam, ki že vseskozi vodijo gradnje in upravljanje celotnega slovenskega omrežja !?!
  Zakon je legalizacija ropa v višini 3 milijard eurov ! 20. let star zastarel projekt, izbran brez javnega razpisa, je še brez gradbenega dovoljenja in brez projekta izvedbenih del . V zakonu je prevrednoten najmanj trikrat na vrednost (zapis v zakonu) od 1,4 do 1,8 milijarde eurov. Za upravljanje novega enega tira dolžine 27 km pa bo (zapis v zakonu) 2DTK letno financirana s 50-70 milijoni letno, v 45 letni podeljeni koncesiji pa skupno do preko 3 milijarde. Z izgradnjo tira bi 2DTK dobil blizu 5 milijard eurov.

  Če odštejemo dejanske stroške je tako Zakon legaliziral rop v višini najmanj 3 milijarde v 45. letih !

 • Demonkrat

  Sweet dreams are made of this
  Who am I to disagree?
  I travel the world
  And the seven seas,
  Everybody’s looking for something.
  Some of them want to use you
  Some of them want to get used by you
  Some of them want to abuse you
  Some of them want to be abused.

 • karpelec

  Težka bo pot očiščenja gnile dežele gnilih jajc, da bomo lahko zadihali s polnimi pljuči brez kemisovega dima.

 • Franjo Trojner

  Če je pravna država fuč, ne deluje, ni vzpostavljena je kaos in surovo plenjenje vseprisotno! In pri nas zelo očitno pravne države nimamo, kar se vsak dan vedno znova na prav vseh področjih potrjuje. Banke so zelo nazoren in ne edini pokazatelj naše zafurane tranzicije, demokratizacije. Škoda je bila storjena takrat, ko smo dovolili , da nas namesto demokratov tipa g. Vaclava Havla vodijo in demokratizirajo demoni in ne dremokrati.

 • Ana Job

  Kaj češ, če so zdaj vsi naenkrat dementni. Začelo se je pa z Zidarjem, ki je bil prvi, ki se ni ničesar spomnil. Ta nevarni virus demence se širi z svetlobno hitrostjo. Še malo pa bodo okuženi vsi levičarji.

 • Janez

  Tiste beroče !
  KI IMAJO OSEBEN STIK !
  S spošt. POSLANCI SDS,
  KI SE UKVARJAJO TUDI S FINANCAMI R.SLO ! J. Janša, A. Logar, B. Grims itd.
  Prosim !
  DA JIH OPOZORIJO !
  Na moj opis -NENAVADNIH POTI – POD OKNA CENTRALE N L B !
  – EX SD-MINISTRA ZA FINANCE DR. F. K. !

  Dne 1.6. 2017 okrog 16 h je ta nam vsem znani gospod dr. F. K. Ex SD MINISTER ZA FINANCE
  JE
  ŠEL MIMO SLAŠČIČARNE MAXIMARKET – DO VZNOŽJA STOLPNICE CENTRALE N L B !
  Tam !
  Je postal in gledal v okna stavbe centrale NLB !
  Nato
  je odšel v senco dreves pred. STAVBO ZA SPOMENIKOM KARDELJU.
  Zdelo
  SE JE KOT DA JE NEKOGA V STOLPNICI NLB OPOZORIL NA SVOJ PRIHOD !?
  In nato – morda – v senci pri centrali NLB sosednje stavbe – morda – čakal – na ? SREČANJE.?
  Samega “srečanja” – nisem videl !
  Že večkrat pa sem nehote opazil g. Dr. F. K. NA TEJ ISTI POTI – POD OKNA CENTRALE NLB.
  Gospodu dr. F. K.
  SE OPRAVIČUJEM !
  – ČE TA NJEGOVA POTA POD VZNOŽJE CENTRALE NLB – NISO NIČ JAVNO POMEMBNA.
  Uradni osebi
  Pa lahko podam pričanje teh mojih nehotenih videnj poti dr.. F. K.. Hvala. L.r. Janez. KOMENDA

 • montyamp

  Država z gnilim sodstvom , koruptivnim tožilstvom in policijo ki je sposobna le na cesti terorizirati obubožan in prestrašen narod , je sramota ki obrača želodce vsem poštenim ljudem.
  KDAJ IN KJE JE MORILSKA GOLAZEN VZGOJILA NORMALNO NASLEDSTVO ?????????

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!