Bo DZ danes ‘ustoličil’ kršitelja človekovih pravic Damijana Florjančiča za predsednika vrhovnega sodišča?

Damijan Florjančič (foto: Youtube)

V Državnem zboru RS se bo danes nadaljevala seja, na kateri bodo odločali o imenovanju Damijana Florjančiča za predsednika Vrhovnega sodišča RS. Če bo Florjančič tudi izvoljen, bo to jamstvo, da se po Branku Masleši v slovenskem sodstvu ne bo veliko spremenilo. 

Poročali smo že, da so člani Mandatno-volilne komisije Državnemu zboru RS predlagali, naj na mesto predsednika Vrhovnega sodišča RS imenuje ‘zloglasnega’ sodnika Damijana Florjančiča. Na seji komisije je pred slabim tednom glasovalo za, torej za to, da se za predsednika vrhovnega sodišča predlaga Florjančiča, 11 članov, 5 pa jih je bilo proti.

Klemenčič ga podpira, ker naj bi šlo za “kariernega” sodnika
Minister za pravosodje Goran Klemenčič je povedal, da se je odločil za Florjančiča zato, ker naj bi šlo za kariernega sodnika. Florjančič je po Klemenčičevih ugotovitvah prehodil celotno pot od prvostopenjskega do vrhovnega sodišča, vmes pa je kot dodeljeni sodnik na ministrstvo za pravosodje opravljal tudi naloge, povezane z zakonodajnimi postopki, s področjem usposabljanja in tudi izobraževanja. Izpostavil je tudi, da je vodil Okrožno sodišče v Kopru. Florjančič je vrhovni sodnik od oktobra 2010, pred tem je bil v letih 2007 in 2008 kot višji sodnik dodeljen na ministrstvo za pravosodje, v obdobju 2008 do 2010 pa je bil direktor Centra za izobraževanje v pravosodju.

Od Centra za izobraževanje v pravosodju, kjer je bil Florjančič nekoč direktor, pa se še ni povsem ločil. Lani, na primer, je v portoroškem hotelu Bernardin, v času, ko je potekala druga izvedba dvodnevne kazenskopravne šole, predaval na temo Človekove pravice in kazensko pravo. Človek, ki je v zadevi Patria grobo kršil človekove pravice Janezu Janši, Ivanu Črnkoviču in Tonetu Krkoviču, je torej predaval prav na temo človekovih pravic. Ironija, ki je možna samo v Sloveniji! Ta center trenutno vodi višja sodnica Tadeja Jelovšek – ki je, kakšno naključje! – žena urednika sobotne priloge Dela Alija Žerdina

“Florjančič ni in nikoli ne bo sprejemljiv kandidat”
Dr. Vinko Gorenak pa je izpostavil, da Florjančič “za SDS ni in nikoli ne bo sprejemljiv kandidat”, saj je pri svojem delu “kršil človekove pravice”. Gorenak je izpostavil, da je ta sporni sodnik sodeloval v sodnem postopku v zadevi Patria, konkretno v tem primeru pa je “ustavno sodišče ugotovilo, da so sodniki sodili za nekaj, kar ni kaznivo dejanje. Vsi, ki so v tej verigi sodelovali, so zato kršili človekove pravice”. Poleg tega je opozoril, da je državni zbor v tej zadevi predsedniku SDS Janezu Janši nezakonito odvzel poslanski mandat.

Oseba, ki sodi kot kaznivo dejanje tisto dejanje, ki ni kaznivo, ne more biti predsednik vrhovnega sodišča
Gorenak je še povedal: “Kandidat, ki je sodeloval v sodnem procesu, ki je potekal za dejanje, ki ni kaznivo dejanje, ne more biti predsednik vrhovnega sodišča. Ustavno sodišče je reklo, da zadeva Patria in Janša, ko je prišla na prvostopenjsko sodišče, ni izpolnjevala znakov kaznivega dejanja in bi ga moralo sodišče že na prvi stopnji zavreči. Pa je šlo kljub temu do vrhovnega in ustavnega sodišča. Torej, vsi sodniki, ki so tu sodelovali, so sodili za dejanje, ki ni kaznivo dejanje. In takšna oseba ne more biti predsednik vrhovnega sodišča.” Klemenčič je sicer na Gorenakove navedbe odgovoril, da Florjančič ni kandidat levice. Gorenak pa je prepričan: “Za to, da je bil ta gospod za časa Šturma premeščen iz sodišča na ministrstvo, opravil neko nalogo in šel nazaj na sodišče, je nemogoče reči, da je desni kandidat.” Ob koncu se je Gorenak še vprašal, kako je lahko zdaj “ta kandidat primeren, tisti kandidat, ki se je na vrhovnem sodišču postavil kontra, se pravi je bil mnenja, da Janša ni storil kaznivega dejanja, to je kandidat Štravs, pa ni primeren?”

A farsa se nadaljuje že danes: ob 9. uri se bo v Državnem zboru RS nadaljevala seja, na kateri bodo odločali o imenovanju Damijana Florjančiča za predsednika Vrhovnega sodišča RS.

Marjanca Scheicher

 • Tetka iz ozadja

  Sedaj hočejo kršiti tudi Časarjevo pravico do lastnine:

  Že od začetka sodnih procesov proti nekdanjemu predsedniku
  uprave Luke Koper Robertu Časarju se zastavlja vprašanje, kdo je imetnik
  petmilijonskega zemljiškega dolga, ki ga je Časar vpisal na svoje
  nepremičnine v Portorožu in Lendavskih goricah, da bi se, kot kaže,
  izognil rubežu in tako rešil svoje premoženje. Kdo je torej Časarju
  posodil pet milijonov evrov in dolg zavaroval z zemljiškim pismom?
  Razkrivamo, da je to kar Časarjeva žena.

  • janez zorman

   Janša je po uspešnem vodenju ES in Slovenije, po koncu mandata, kot prvi in edini slovenski premier priznal, da je v času vodenja Slovenije, napravil tudi nekaj napak, ki jih NE BI več ponovil. Prav tako je k sodelovanju (Partnerstvo za razvoj) povabil člane bivše KPS, ker je verjetno še vedno verjel v človeško dobroto (vprašanje če upravičeno, glede na konstrukte, ki so mu zagrenili življenje za 8 let).
   Zato, draga Tetka oz. Striček, oladi malo, dokler boste pripravljali za nadaljnje vodenje Slovenije Pasje princese, ki so podarjale državni denar svojim prijateljem v stiski.

   • Peter

    Oh, je lahko upravičeno ponosen tetka na njihov jagodni izbor….princesa, šlosar tone, solatar zoki, ni da ni, en večji biser od drugega, rispekt tetka, svaka čast, no…

 • AlojzZ

  Psihopata treba s silo spraviti z oblasti. Sicer ne bi bil psihopat!

 • Fireblade

  NOVA 24 čas je da naredite kaj na kvaliteti vsebin!!!! http://siol.net/siol-plus/kolumne/slovenska-medijska-krajina-435433

  • Iza Demos

   Zelo zanimivo. Hvala za povezavo. G. Turk sicer ni moja priljubljena oseba, a tole je res dobra ideja in kvaliteten izdelek.

   Vsi bi se morali zamisliti nad tole njegovo ugotovitvijo: “Kar mi je bilo na diagramu intuitivno takoj všeč, je parabola, na katero so mediji nanizani (slika 2). Bolj ko so strankarsko goreči, manj se jim je treba truditi s kakovostjo (področji L in D). Njihovi bralci željo prebrati potrditev tistega, kar že vedo. Novice iz teh medijev se kot blisk širijo po družabnih omrežjih, saj ljudje vendar delijo tisto, kar je nekdo dobro (in enostransko) povedal, ne tistega, kar jih vsegliharsko sili v razmišljanje ali morda celo ruši njihovo predstavo o stvareh. Na področju S je delo težje. Občinstvo prepričajo s kakovostjo. In potem je tu še območje N. To so mediji, ki ljudi poneumljajo, jih pa vsaj ne hujskajo proti drugim ljudem.”

 • centurion

  V pravosodnem leglu je samo še slabše od najslabšega na izbiro.
  70 let zločinskega vladanja, vzgoje in izobraževanja.

 • janez zorman

  Dokler se ne bo vsa udbopartijska mafija spravila v penzion, ne bo dosti bolje. Vse bojo storili, da se jim ne okrnejo pridobljene “pravice”. Lep primer so senilni profesorji na družboslovnih faksih, ki rabijo vodiča, da sploh najdejo svoje delovno mesto. Ampak partijski vnučki rabijo denar za sproščanje svojih kozlarij in kolo se vrti dalje – proti Balkanu,..in ga dohiteva. Žalostno.

 • VERZIFIKATOR

  Göran Klemensson – Ombudsman

  PATRIOTSKO DEJANJE
  ALI SAGA O SV. DAMJÁNU IN SV. FLORJÁNU

  Robotika sodobnosti vse zmore,
  zato poznamo takšnega robota,
  iz enega edinega je lota,
  domača tehnika ga zdaj premore.

  Izum domače je inteligence,
  estetsko ni seveda modeliran,
  daljinsko voden, spretno navigiran,
  razume vse ukaze na frekvence.

  Ni robot ta neinteligenten,
  tudi če ga le za stroj imajo,
  njega delovanja ne poznajo,
  je razumen in nadvse potenten.

  Ker v prihodnost temno že zdaj vidi,
  se zato ta stroj v nebo ozira,
  in da pot k rešitvi si utira,
  upa, saj se sproti vse mu spridi.

  Dva si najde tamkaj priprošnjika,
  prvega pač svetega Damjána,
  drugega pa svetega Florjána,
  z njima v družbi biti zgolj ga mika.

  Sveti Flórjan in pajdaš Damján,
  moreta robotu pomagáti,
  ga izključenja obvarovati,
  ko se znašel bo v težavah sam.

  Znana sta oba kot patriota,
  najdete ju v združbi patriotski,
  v isti, kjer je tudi stroj robotski,
  vsi pa kot iz istega so lota.

  Sveti Dámjan in njegov pajdaš,
  priprošnjika bi bila vrhovna,
  vsa zadeva strogo je strokovna,
  po načelu »jaz ti dam – mi daš«.

  Kot robot naš zna zacepetati,
  takšna sta vrhovna priprošnjika,
  uigrana patriotska klika,
  znata sto pravic brž poteptati.

  S tem robotu sta zagotovilo,
  da še ni dozôrel za smetišče,
  da še nekaj časa bo igrišče,
  preden se ga vodstvo bo znebilo.

  Ko robotu se pod tlemi vname,
  sveti Flórjan tekel bo gasiti,
  sveti Dámjan skušal pa rešiti,
  da robotu glave se ne sname.

 • domovina mili dom

  Bo. Režiserji in sodelavci konstrukta Patrija morajo biti nagrajeni. Tako pravi plavi.

 • Fogglof Tunnek

  Bravo Klemenčič! Končno ena prava poteza.

 • Fogglof Tunnek

  Damijan Florjančič: “Eno od šibkosti delovanja vrhovnega sodišča… kot vrha sodnega sistema v državi… vidim v njegovem ne dovolj transparentnem in odprtem delovanju. Ker javnosti premalo prizadevno poskušamo pojasniti našo vlogo, potem nas javnost nemalokrat ne razume, zato je do sodniškega dela tako kritična, včasih sicer tudi neupravičeno.”… Bravo, tak se govori.

 • Anton Zor

  Seveda go bodo , kje ste z rajtngo, gliha skup štriha.

 • FORT WORTH

  Komunajzerski rezim se radikalizira z roko v roki s seriatarji…oboji proti Slovencem !

  • Fogglof Tunnek

   LAŽ !!!… Čista laž !!!

   • FORT WORTH

    Ce ti aparatčik napises,da je laz,potem bo ze drzalo… (:-)))))

   • Rožle

    Naj ti bo, ko si že plačanec ….

   • Borut Stari

    Komunajzerski režim se radikalizira. Napak, ta je že radikalen. Režimi so vedno radikalni.

 • tasilo

  (X) Bo DZ danes ‘ustoličil’ KRŠITELJA človekovih PRAVIC?
  (X) Človek, ki je /…/ grobo KRŠIL človekove PRAVICE JANEZU JANŠI, …
  (X) saj je pri svojem delu “KRŠIL človekove PRAVICE”
  (X) Vsi, ki so v tej verigi sodelovali, SO zato KRŠILI človekove PRAVICE

  Dragi srčki Hanibalovi, spet brez razmišljanja opletate s skladnjo, ki je ne razumete dobro in tako iz same šlamparije ali pak topoumnosti razširjate in trosite naokrog že dodobra uveljavljeno napako in neumnost.

  V slovenščini PRAVIC ne moremo KRŠITI! Pravico/-e je mogoče KRATITI, ODREKATI, OMEJEVATI; PRIKRAJŠATI KOGA ZA …

  Nadalje, v slovenščini:
  1. NI možno NEKOMU nekaj/nečesa kršiti; Si predtavljate stupidno frazo “KRŠIM TI pravico”?? Ali: kršim ti zasebnost?
  2. JE možno KRŠITI zakone, predpise, pravila, pogodbe, načela, kodekse, dogovore …

  Slovenističnim pisunom se pogosto ne ljubi niti tipkati, kaj šele razmišljati, zato jim moramo napisati kuharski recept, kako vendarle lahko naredijo prav:

  (>) Bo DZ danes ‘ustoličil’ KRŠITELJA NAČEL o človekovih PRAVICAH?
  (>) Človek, ki je /…/ pri JanezU JanšI grobo KRŠIL NAČELA o človekovih pravicah
  (>) saj je pri svojem delu “KRŠIL NAČELA o človekovih PRAVICAH”
  (>) Vsi, ki so v tej verigi sodelovali, SO zato KRŠILI NAČELA o človekovih PRAVICAH
  * ‘Načela’ po potrebi in glede na kontekst seveda lahko zamenjamo z zakoni, predpisi, pravili

  In navsezadnje, se vam ne zdi, da je še posebno za pravnika ali sodnika in z vidika splošne percepcije veliko hujša obtožba, če rečemo, da je KRŠIL USTAVNO NAČELO, ZAKON, PREDPIS … o človekovih pravicah kot pa “kršil človekove pravice”? Če sodnik krši zakone, pravila, predpise, načela … to ni majhna reč.

  LP, Hanibal Lector

  • Peter

   Na, pa spet ne pišeš šank jambov, no…
   Lektorja rabijo na Novi, to se pa vsi strinjamo…čeprav nisem slavist tudi mene kar oči zabolijo…

  • Mojca pokraculja

   Krasno si razložil , edino tale zadnja tvoja ugotovitev, kako hujša je obtožba, če pravniku očitaš, da je kršil zakon, predpis, je pa oprosti mi , čisto zgrešena. Pravniki in sodniki se neizmerno trudijo, da ne delajo po zakonih, predpisih , da sploh ne govorimo o načelih. Z vsem naštetim se morajo truditi navadni državljani in dokazovati do najvišjih inštanc, kaj v zakonih, predpisih piše. Bognedaj da se sklicujejo na načela, to je pa že vnaprej izgubljena zadeva.

   • tasilo

    Spregledala si, da sem napisal tudi “… in z vidika splošne percepcije …” ; mislim, najraje cel stavek še enkrat preberi … Predmet Hanibalovega zapisa je slovnica, semantika, sintaksa ipd. in ne slovensko krivosodje.

    • Mojca pokraculja

     Nisem spregledala, da si se skliceval tudi na vidike splošne percepcije. Moj namen je bil le povedati, da mnogi pravniki niso več dojemljivi za kakršnokoli “obtožbo”-kritiko, in da jim je popolnoma vnemar, če kršijo zakone. Pa jim že z vidika splošne percepije ne bi smelo biti.
     Prosim še naprej opozarjaj na slovnico in na pravilno, razumljivo pisanje ter izražanje. Pa še kakšen haiku dodaj.

     • tasilo

      Velja. Hvala za podporo!

 • Olga

  Javno je treba objaviti poimenski seznam vseh poslancev, ki bodo glasovali za ustoličenje kršitelja človekovih pravic na mesto vrhovnega sodnika! Vsi so zame KRIMINALCI, saj zavestno kršijo zakone, ki tako dejanje izrecno PREPOVEDUJEJO!

 • tarantela

  Imate kakšen predlog, kateri sodnik bi bil za vse strani primeren za ta položaj?

  • skrajna resnica

   Bavconovi pripravniki lahko sodijo v imenu ljudstva le še v S Koreji, Kubi in Venezueli. Kršenje ustave ni primerna referenca niti za čistilko na sodišču.

   • tarantela

    Prav zato sprašujem: imate kakšen predlog za vrhovnega sodnika?

    • skrajna resnica

     Se bojim da lahko slovenske pravnike preštejemo na prste ene roke (Jaklič in Trstenjak). Nujno potrebujemo zunanjo revizijo po možnosti tujcev, ki niso obremenjeni z ideologijo.
     “Dodal bi še primer Nemčije: po združitvi socialistične Vzhodne Nemčije in Zahodne Nemčije leta 1990 je samo osem odstotkov sodnikov in tožilcev iz Vzhodne Nemčije ostalo na svojih položajih. Do položajev so namreč prišli na podlagi partijske lojalnosti in ideološke neoporečnosti ter s tem povezanega kadrovanja.”
     http://siol.net/novice/slovenija/kdor-je-v-prejsnji-drzavi-sodil-v-imenu-ljudstva-danes-sodi-kot-najvecji-demokrat-277357

  • Borut Stari

   Ker ne poznam kriterijev pri izbiro sodnikov bom kar tiho.Tudi tega ne vem , ali sploh imamo kriterije. Bi reku, da ne. Raje se uporablja kriterij, primeren neprimeren. Moralno politično podoben? Ja, to bo.

  • domovina mili dom

   Vsak, ki ni kontaminiran s politiko. Ki ni sodeloval v političnem scenariju, ne glede proti katerikoli opciji.

 • KIKI

  Ne vem, kako razmišljate, ljudstvo moje drago, saj dobro veste,
  da nagrado za življenjsko nedelo dobi tisti, ki je uspešno uničeval
  in tiraniziral Janeza Janšo!! Politično sodni mlini socialistično-komunistične
  demokracije (SKD) poskrbijo za svoje in jih postavljajo za paradne konje
  v politiki, sodstvu in gospodarstvu!
  Kakšno znanje, strokovnost in uspešnost neki, le trdna lojalnost do komunjarov
  velja v tej naši Vukojebini velja!

  • učko

   Bravo, sam Janša ima pri tem nemalo zaslug! Sam je bil eden glavnih, ki je sesul Demos, sesul Peterletovo vlado nadaljeval v Drnovškovi vladi kot zaslužen, dokler ni Kučanu stopil na žulj z mariborskim orožjem in posledično Depalovo vasjo! Janša je soler in jih zaradi tega dobiva po buči. No, že nekaj časa pa se uspešno skriva in samo še twita tako, kot mi tule pišemo!!!

   • janez cepec

    ja, ljubljeni vodja je pravi vajenc dosmrtnega predsednika bivše Juge, vašga Titeja. Ivan bi biu eden in edini, dosmrtni vodja, sodbe sodiš, če mu ne pašejo pa tko ne prizna. čista kopija, sam de Tito ni biu tko plešast

  • učko

   Se mal ponavljaš, copy-paste, dej rajš kej nouga napiš !

 • skrajna resnica

  Roka roko umije: ustoličili ga bodo tisti, ki so po njegovi zaslugi ustoličeni.

 • lauraas

  Pa kaj se ni možno nikjer v Evropi pritožit? Saj pa od dveh kandidatov ustoličijo mnogo slabšega in to brez razlage, zakaj boljšega ne?

 • učko

  Režimski Kretenčić bo pač delal tako, kot mu je ukazano z Udbo-mafijskega vrha! Basta!!!

 • Igor Kavalar

  Kje je Aron da bo razložil kako so imenovanja sodnikov in njihove sodbe neodvisne? ;)

 • Peter

  Vidim, da je tumpek spet tukaj.
  Si mel včeraj dopust, tumpek, no?

 • totex39

  Če bo res izvoljen, bodo kršitelji človekovih pravic še naprej na sceni in vse bo potekalo po starem.

 • Peter

  Ste pričakovali kaj drugega, no?

 • dež

  “Človek, ki je v zadevi Patria grobo kršil človekove pravice Janezu Janši, Ivanu Črnkoviču in Tonetu Krkoviču, je torej predaval prav na temo človekovih pravic. Ironija, ki je možna samo v Sloveniji!”

  O tej zadevi je odločil senat, katerega član je bil tudi Florjančič. Kaj, če je bil preglasovan, kje piše, da je on glasoval tako, kot je odločil senat ?

 • radames

  Vsi, ki zelo radi pozabljajo na človekove pravice, plezajo po lojtrci navzgor.

 • TOMAŽ MAJERIČ

  Kdaj vam bo jasno, Da človekove pravice daleč najbolj krši ravno Janša in SDS!!!!! Kdaj vam bo to jasno?????
  Tak človekm pa ne samo on, imate še cel trop neverjetnih lažnivcev ne MOREJO IN NE SMEJO ZASTOPATI ostalega poštenega ljudstva!!! Ne v vaškem balinarskem in gobarskem društvu, še najmanj pa v parlamentu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!