[V ŽIVO] Bo danes veliko obljub in malo dejanj: bo koalicija ministrici za zdravje “umila roke”? O njenem delu lahko glasujete tudi vi

(Foto: STA)

V hramu demokracije se obeta 15-urna razprava, ki bo odločila o usodi vselej “vročega” zdravstvenega resorja. Ministrica Milojka Kolar Celarc bo, kljub temu da to nerada počne, tokrat morala davkoplačevalcem pojasniti svoje bledo delovanje, ki se odraža v stanju slovenskega zdravstva, ki pa ga sami najbolje poznate. O upravičenosti interpelacije lahko glasujete tudi po SMS-sporočilih, tako da pošljete NovaZA ali NovaPROTI na številko 3993.

“Slovenija v letnih poročilih OECD izkazuje čedalje slabše rezultate na področju kakovosti zdravstvenega varstva državljanov,” navajajo predlagatelji iz največje opozicijske stranke SDS, ki bodo od ministrice Kolar Celarčeve terjali odgovore – zakaj so čakalne dobe vedno daljše, zakaj je finančno stanje resorja zaskrbljujoče in zakaj se v javnih zdravstvenih zavodih kadruje politično.

Veliko obljub, malo dejanj
Opozicija z interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za zdravje zahteva pojasnila tudi glede korupcije in afer, pa vse do pojasnitve splošnega dejstva, da ukrepov, ki bi stanje izboljšali, kljub številnim obljubam enostavno ni, medtem ko kvaliteta zdravstvene oskrbe strmo pada.

Ne zamudite V ŽIVO na Nova24TV – tokrat prvič nekoliko drugače

Vljudno vas vabimo k spremljanju celotne interpelacije na Nova24TV. Dogajanje v Državnem zboru bomo popestrili s komentatorji in gosti v studiu.

Svoje mnenje boste lahko v živo izrazili tudi vi – cenjeni gledalke in gledalci – preko SMS-glasovanja in telefonskega klica oz. pogovora z voditelji in gosti v studiu.

Neposredni prenos z napovedjo v studiu se začne ob 8.55.

Ali podpirate interpelacijo zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc? Pošljite SMS-sporočilo NovaZA ali NovaPROTI na številko 3993

Več kot 114.000 pacianetov čaka na prvi pregled
Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je 1. avgusta 2016 v naboru 13 specialističnih ambulant na prvi ambulantni pregled čakalo 114.282 pacientov. Statistični podatki kažejo, da se je število čakajočih na prvi ambulantni pregled v letu dni povečalo za 6 %, število tistih, ki čakajo naddopustno dolgo na prvi pregled, pa za kar 26 %. Nad dopustno dolgo čakalno dobo je na prvi ambulantni pregled čakalo 13.991 pacientov, kar pomeni 2.127 oziroma 17,93 % čakajočih več kot v enakem obdobju meseca julija.

“Potrebno je sprejeti dolgoročne ukrepe, ki bodo sistemsko rešili oziroma skrajšali čakalne dobe. Prekomerno dolge čakalne vrste posledično vodijo tudi v odločitve bolnikov, da se odločajo za samoplačniške preglede ali za zdravljenje v tujini. Dejstvo je, da zdravstvo nujno potrebuje vsaj 200 milijonov evrov, učinki pa bodo (če sploh bodo) vidni šele čez leto ali dve,” so jasni v Slovenski demokratski stranki.

Navedene številke in podatki kažejo, da zmanjševanje čakalnih dob razen v lepih besedah in obljubah ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc ni prva prioriteta zdravstvene politike te vlade. Izvaja se projekt skrajševanja čakalnih dob, kjer ministrica obljublja dodatnih 7,9 milijona evrov za skrajševanje čakalnih dob na določenih področjih, a rezultatov do danes ni. Ključ problema pa je očitno nesprejeta celovita zdravstvena reforma.

V največji opozicijski stranki – Slovenski demokratski stranki – so interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc vložili na podlagi naslednjih dejstev:

1. odgovornosti zaradi nepriprave ključne zakonodaje na področju zdravstva, ki bi omogočila celostno reformo zdravstva v Sloveniji

2. odgovornosti pri vzpostavitvi in delovanju mreže urgentnih centrov v Sloveniji

3. odgovornosti za slabo finančno stanje v slovenskem zdravstvu

4. odgovornosti pri neukrepanju pri podaljševanju čakalnih dob v slovenskem zdravstvu

5. soodgovornosti pri slabem poslovanju javnih zdravstvenih zavodov in vlogi pri političnem kadrovanju v javne zdravstvene zavode

6. soodgovornost za neukrepanje na področju koruptivnih dejanj v zdravstvu

7. odgovornosti pri pripravi zakonodaje na podlagi političnih prioritet, ki so v škodo bolnikov in pacientov ter zaposlenih v javnih zdravstvenih zavodih

8. dejanj in stališč ministrice, pristojne za zdravstvo, pri izvrševanju politične funkcije, ki imajo za posledico izgubljeno zaupanje v zdravstvene institucije države

Nesprejetje ključne zakonodaje, neupoštevanje stroke in nepripravljenost za dialog
Pripravljen predlog novele Zakona o zdravstveni dejavnosti želi praktično onemogočiti dejavnost koncesionarjev, kar je v nasprotju z evropskimi smernicami, ki zahtevajo popolnoma prosto konkurenco na tem področju. S strani ZZS je bila zato že dana prijava Evropski komisiji.

Pri razpoložljivih osnutkih sprememb zakonodaje (Zakon o lekarniški dejavnosti, ZZdej) Ministrstvo za zdravje ne implementira določil prava EU. Kjer sta zdravstvena in lekarniška dejavnost tržna dejavnost, veljajo pravila svobodnega opravljanja storitev, prepoved omejevanja konkurence, prepoved državne pomoči.

“Na vsak način se želi bistveno zmanjšati pomen Zdravniške zbornice in s tem vzpostaviti stanje socialističnega obdobja, ko zdravniška zbornica ni bila dovoljena,” opozarjajo v največji opozicijski stranki in ob tem z zaskrbljenostjo ugotavljajo: “S strani ministrice za zdravje je organiziran napad na zdravništvo v celoti, saj želi ukiniti zakon o zdravniški službi.”

SDS: “Z uredbo o nabavljanju krvi in zdravil iz krvnih pripravkov v Sloveniji je ministrica kršila osnovna načela Zakona o javnih naročilih.”

Izgube javnih zavodov se povečujejo tudi zaradi neupoštevanja dejstva, da so zavodi oz. izvajalci podrejeni trgu pri nabavah opreme in materialov, država pa regulira cene zdravstvenih storitev glede na razpoložljiva finančna sredstva in ne na podlagi ekonomskih postavk.

Načrt delovanja urgentnih centrov še vedno ni pripravljen. “Ministrica je objektivno odgovorna za smrtni primer (najmanj eden, verjetno pa kar tri) v Urgentnem centru pri SB Nova Gorica,” so prepričani v SDS, kjer dodajajo, da “nadzor nad izvedeno izgradnjo ni bil izveden skladno s predpisi oziroma inštalacije niso izvedli kompetentni izvajalci.”
(Foto: STA)

(Foto: STA)

Ministrstvo molči, korupcija pa ostaja nekaznovana
Da korupcija močno prežema zdravstveni sistem in je tudi vzrok za povečanje stroškov v zdravstvu, so že pred časom opozorili posamezniki, zaposleni v zdravstvu. S posameznimi primeri korupcije v zdravstvu in posledično slabšanjem kakovosti zdravstvenih storitev so se ukvarjale tudi različne pristojne institucije: Računsko sodišče RS, Komisija za preprečevanje korupcije in Nacionalni preiskovalni urad.

3. februarja 2016 je na 25. seji Komisije za nadzor javnih financ javnost s svojimi izjavami presenetila v. d. generalne direktorice UKC Ljubljana Brigita Čokl. Govorila je o posameznikih v zdravstvu, ki gredo tudi do najvišjih predstavnikov države, da dosežejo svoje. To naj bi tudi sama doživela. Marsikoga izjave v. d. generalne direktorice UKC Ljubljana niso presenetile. O enakih ali podobnih zadevah se v Sloveniji govori že nekaj let.

Po vseh preiskavah, tudi kriminalističnih, se do danes ni zgodilo popolnoma nič. Prej nasprotno, podjetja, ki so bila vpletena v številne sumljive posle, še naprej ostajajo dobavitelji medicinske opreme, serviserji in posojevalci opreme na reverz. Velikokrat celo edini dobavitelj. Ministrica Milojka Kolar Celarc pa molči in kljub obljubam, da bo zadevi prišla do dna, tega še ni storila. Bo interpelacija o delu in odgovornosti streznitev ali pa bo koalicijski “glasovalni stroj” dosegel svoje?

Morebitna vprašanja kot tudi svoje mnenje ali prepričanje lahko izrazite na Nova24TV v studijski oddaji, v kateri bomo spremljali celotno interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc.

Jure Ferjan

 • VERZIFIKATOR

  Miloš Kolarc

  MILADOJKA JUNID IN INTERPRETACIJA

  Pesmico o Miladojki peti,
  tudi dobro glasbeno podprto,
  zdi se kot z razumom zdravim sprto,
  a poskusimo jo razumeti.

  Svojčas je prekladala finance,
  dobro se mendá zavarovala,
  v druge vode se potem podala,
  saj domače vse so ji uzance.

  Vodja benda jo za pevko vzame,
  skrb pa njena celostno bo zdravje,
  kar zapoje, njemu vedno prav je,
  da le poslušalce s tem razvname.

  Petje njeno bálzam je za zdravje,
  vodja milo vsem dopoveduje
  in od Miladojke pričakuje
  polifonično koncertno slavje.

  Za užitke zdrave virtualne,
  ki jih glasba njena zdaj ponuja,
  je zares potrebna skrajna muja,
  tega vrste so dokaz čakalne.

  Kajpak niso vrste to za karte
  za koncerte njene in nastope,
  na predčasne čaka se pokope
  in vnaprej vplačujejo se parte.

  Miladojka pevka ni zabavna,
  dasiravno se z nasmeški sili,
  njeni zvoki nikdar niso mili,
  hrapavost oblika je pojavna.

  Silno slišal vedno boš hreščanje,
  poslušalstvo vidno negoduje,
  ta jezi se, oni glasno psuje,
  včasih sliši se celo streljánje.

  Miladojke dosti to ne gane,
  a so spomnili jo na obvezo,
  da kot pevka dala je zavezo,
  naj se končno vendar malo zgane.

  Pravijo ji, naj se reformira,
  celostno pripravi naj reformo,
  spremeni podobo, vtis in normo,
  zdravje naj ne bo ji več ovira.

  Miladojka resno vse obljublja,
  dasiravno ji talenta manjka,
  mošnja pa z denarci je pretanka
  in še tisto v prazno se izgublja.

  Pa domisli takšne se rešitve:
  v glasbi so pomembni interpreti,
  treba je le prave v službo vzeti,
  to privedlo bo do pomiritve.

  Misli, da bo to rešitev prava,
  s tem ko sile zdrave angažira
  in ustrezno jih interpretira,
  koza da bo cela in pa zdrava.

  V interpretativni silni vnemi
  bistvenega vendar ne opazi,
  da zadeva je že v tisti fazi,
  ko se komaj še drži nad tlemi.

  Da se nič več ne interpretira,
  pevka naša komajda dojame,
  ko za dobro zdrava pamet vzame:
  Miladojko se interpelira.

  • tinta

   Tako zgodaj pa ji najbrž ni še nikoli nihče zapel pesmice…

   • VERZIFIKATOR

    Prezgodaj, že v začetku septembra, ko so njen pevski interpelacijski nastop šele napovedali.

 • Shalalabayzer

  Če je ljudem vseeno koga volijo ali pa sploh ne volijo…
  pomeni, da imajo dovolj denarja, da si privoščijo privatno zdravljenje.

  V nasprotnem primeru ne bi volili tako kot so.

  • Franc Šink

   Prav imaš. najbolj kričijo tisti , ki ne gredo na volitve.

 • dež

  Umivajo sicer lahko, a smrdelo bo še naprej. Smrad prihaja iz celotna koalicija ne samo od ministrice. So preveč dreka zmešali, da bi se vso svinjarijo dalo odpraviti z enim pranjem.

 • Stajerka

  zadnji aktualni dogodki zaudarjajo po najglobji greznici v samih vrhovih…..tako državnih kot sodniških…..
  ZAKAJ je gospod (predvidevam) posrednik pri podkupninah dobil samo hišni pripor, kjer si lahko ureja alibije, vpliva na priče in ščiti hrbte sostorilcem???
  To je višek svinjarije in norčevanje iz naroda, prav tako se je v tem primeru izkazal raziskovalni duh neodvisnega slovenskega novinarstva :)))….2x je bil v medijih omenjen Vrhunec, potem je vse vtihnilo in prvi osumljeni je lahko odkorakal v domače zavetje, razpoložljivo z vsemi komunikacijskimi kanali…..
  BANDA LOPOVSKA, KORITNIŠKA…..niti skrivate ne več svoje lopovščine, postali ste predrzni in nesramno pogumni – VSI po spisku, vendar zapomnite si nekaj – potrpežljivost je božja mast……

 • Silka

  Naj gospa, v preprečitev še večje škode, čim prej spakira in naj gre domov kuhat marmelado

  • karpelec

   Če bi le znala.

 • totex39

  Gnilobe v zdravstvu je ogromno, če dregneš v to svinjarijo in da nimaš podpore ne dosežeš nič. Gnoj namreč vedno drži skupaj in se v tem primeru ne bo raztrosil. Na žalost tako je in nič drugače ne bo.

 • MEFISTO

  Ne bo ji potrebno umivanje rok.

  Včeraj si jih je na “zabaven” način razkužila na Jsenicah, islamski metropoli.

 • Olga

  Kljukci drug drugega ščitijo! Nesposobnjakoviči! So produkt zavoženega komunističnega šolstva! Tuspdi sramu nimajo, saj nimajo morale!
  Za državljane bi bilo bolje, da bi namesto vsakega od njih posadili drevo! Bi imeli več koristi!

 • lambizer

  Spet en dan, ko bodo poslanci ogromno naredili za državljane.

 • Unikatna

  Če bi si vsi umili oz. razkužili roke z “razkužilom”, ne morejo bacilov odpraviti! :) Roka roko umije, le toliko časa dokler bomo Slovenci to dopuščali!

 • radames

  Ko bo ministrica uspešno prestala interpelacijo in mafiji sporočila, da “gremo naprej v svetle zarje”, bo narod ostal miren.
  Priseben narod bi zagnal vik in krik ter trušč. Zahteval bi, da vlada odstopi in odide iz države brez pravice vračanja.
  Mi pa ponižno sklonimo glave in sprejemamo odločitve mafije. Do kdaj še, narod??? Do kdaj???

 • KIKI

  Mati božja, če bomo spet vsi enaki, kot si želi ZL, potem bodo pa razni Kučani,
  in ostala banda morali v dolgo vrsto za domačo zdravstveno storitev!…
  Milojka si je že rezervirala psihoterapijo v tujini, v zameno za svetovalno pogodbo,
  ki smo jo plačali mi, butci!

  • karpelec

   Takih v tujini ne sprejemajo, ker že vnaprej vedo, da ne bo uspeha.

 • Mojca pokraculja

  Novinar Tomaž Celestina je poročal na Radio Slovenija1 in podučeval kaj in kakšna je “ta prava” interpelacija nekako takole: Interpelacija ni namenjena kritikam ; interpelacija se zlorablja v politične namene; interpelacija se je izrodila v debatiranje; ni več tisto kar naj bi bila, zato nobena interpelacija ne uspe. Interpelacija je namenjene temu da se vladajočim nastavi ogledalo. SIC!
  Celarčeva pa v istem slogu.

  To je pojem interpelacije po diktaturi, ki nam vlada! Naj se že vnaprej ve, da nikomur ne bo uspelo interpelirati diktatorjev, razen če gre za obračun med njimi samimi.

  • nevtrino

   Saj znajo, če jim kaj ne ustreza, pač ignorirajo in označijo za zlorabo, za sovražni govor, za drugorazredno temo, za politiziranje, za nasilje, za tratenje časa. Najhujše je pa to, da se vse to vladno teroriziranje in ropanje državljanov jugobutalah mirno gleda in prenaša.

 • dob

  Sprašujem se, zakaj nek minister sploh pristane na to, da bo minister, ko pa vnaprej ve, da bo njegova naloga le vzdrževati obstoječe stanje ter ga varovati pred spremembo.
  Kakšni možgani so to.
  Mi imamo na vseh položajih same pionirčke z rdečo rutko, plavo kapico in zvezdo na čelu. Tršica je rekla…

  • nevtrino

   Ja prav takšni so favoriti za jugobutalske ministre.

  • krtmauen

   Je že tako, da se tudi poklicnim morilcem kdaj oglasi vest … za nekaj časa. Ustavi jih pa ne.
   Da je pregroba primerjava?!?! Hmnja, za Moker Klitoris Cerarjev niti ne …

  • Mojca pokraculja

   Ja Dob, a ni to najbolj “komot” , da vzdržuješ obstoječe stanje? Pa še to nekaterim ne uspeva, kaj šele, da bi stanje kakorkoli spremenili. Tega , zadnjega, tršica ni rekla. Tudi ni rekla, da se stanje ne sme poslabšat, torej se lahko !
   Možgani- ministrski, pa delujejo izključno v smeri, kakšne privilegije si bodo ustvarili zase. No recimo, misliš, da bi ministrica čakala 1 leto na operacijo kolka, ali pa na pregled žil pri flebologu 1 leto in pol, ali pa na ultrazvok srca (UKC) 1 leto ?!

  • traktor

   Sploh takšna,kot je tale.100 let je bila sekretarka,delala je iste stvari,zdaj pa ni nič kriva za stanje.

  • Anton

   očitno ji je nekaj bilo obljubljeno

   • karpelec

    Ona je obljubila njim

 • rubec

  Čeprav ne gledam direktnega prenosa bi prosil koalicijo da tudi meni umije roke. Namesto njih raje gledam kanal s starševsko kodo pa čeprav je le posnetek.

  • indijanka

   :) hmm..ali upoštevaš razmerje med moškimi in ženskami v parlamentu ali na csd..ju?

   • rubec

    Ne omenjaj mi csd, zdaj ko sem tik pred Vrhuncem.

    • karpelec

     Ko boš končel z Vrhuncem, si ne umivaj rok z njihovo žajfo, ker je polna bakterij in virusov, ki ti lahko kritično načnejo zdravje.

 • Olga

  Njeno delo? Pokrivanje kraj lopovov iz ozadja!
  Njeno delo je z moje strani ocenjeno nezadostno (1)! Naj takoj spoka na smetišče zgodovine!

 • domovina mili dom

  Ko to vladajočo garnituro pogledaš v ksiht vidiš, da bi, pa ne bi, pa boljš, da ne.
  Komaj čakam, da bo prišlo do natega jajc in jajčnikov.

 • Osti jarej

  a je modeldolfe dr.znanosti?

  • karpelec

   dr. retoričnih znanosti…po njegovem mnenju.

  • MEFISTO

   Ne, samo akademik.

 • Anton

  torej mene zanimajo dejanja, ne prazne besede, gospa minisitrica, kaj ste od tistega kar ste obljubili, dejansko uresničili, pa ni treba 15 ur razprav na škodo državlajnov.

 • Shalalabayzer

  Skrajšanje čakalnih vrst je uredila:
  Čakalnih vrst za zasedbo položajev za zdravstvene funkcionarje NI
  Zaključna dela v zdravstvu – pogrebni zavodi – imajo polne roke dela – VIŠJI BDP, MANJ BOLNIKOV
  sarkazem, če kdo ni razumel :)

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!