Bo moral nekdanji vidni član stranke SD v zapor?

Sebastjan Kokl (Foto: STA)

Sodni postopek proti direktorju Študentske organizacije Univerze na Primorskem Sebastjanu Koklu počasi dobiva epilog, poroča RTV. Niso pa povedali, da je Kokl nekdanji vidni član stranke SD, prav tako niso razjasnili drugih okoliščin, ki so močno povezane s stranko SD.

Sebastjan Kokl je že vrsto let direktor Študentske organizacije Univerze na Primorskem in je obtožen ponarejanja statuta študentske organizacije, vendar so te obtožbe po mnenju vira, ki dobro pozna delovanje v študentskih organizacijah“malenkost v primerjavi s tem, kaj vse je Kokl v resnici počel.”

“Gre za vidnega člana stranke SD, ki je popolnoma sprivatiziral in spolitiziral ŠOU, poleg tega pa so vsake volitve zmanipulirali in priredili, da so na njih zmagali,” nam je sporočil vir, ki ima o Koklu izjemno negativno mnenje. Kokl je bil nekoč namreč predsednik koprskega odbora Socialnih demokratov, poleg sebe pa je imel več sodelavcev iz SD, ki so mu pomagali pri rabotah v ŠOUP. Kot ena ključnih oseb se omenja nekdanja dolgoletna članica stranke SD in kandidatka za poslanko na listi te stranke Nika Štravs, ki je bila celo soobtožena. Mimogrede, Nika Štravs je trenutno predstavnica za stike z javnostjo na koprski občini pri županu Borisu Popoviču.

Dolgoletno vladanje pustilo veliko razdejanje
Kokl deluje v študentski organizaciji v Kopru že od leta 2003, od leta 2007 pa je neprekinjeno njen direktor, kjer je v veliki meri deloval za zasebne interese. To je počel tako očitno, da je tožilstvo proti njemu napovedalo nov postopek, v katerem ga bremenijo nadaljevanja kaznivega dejanja poneverbe listin, zlorabe uradnega položaja in materialnega okoriščanja na račun študentske blagajne. Sicer pa mu v prvotnem postopku grozi pet let zapora in vračilo dobrih 170 tisoč evrov denarne kazni zaradi denarja, ki si ga je prisvojil na račun domnevnih fiktivnih računov in ponarejanja.

Foto: STA

Foto: STA

Večina prisvojenega denarja je stekla v podjetji Garmond in Duval, ki ju je tako in drugače dolga leta obvladoval takratni Koklov (in ŠOUP-ov) nadzornik Goran Sambt. Tožilstvo je po naših informacijah na podlagi zasežene dokumentacije naračunalo, da ga je samo v podjetju Garmond končalo za dobrih 118.000 evrov. Očitki tožilstva v zvezi s Koklom temeljijo na leta 2012 zbranih dokazih, ko so na vrata ŠOUP-a potrkali kriminalisti in opravili hišno preiskavo.

 

M. P.