Boris Štefanec: “Trenutno stanje je nevzdržno, ker ne omogoča dovolj dobrega dela komisije”

Predsednik KPK Boris Štefanec (foto: Nova24TV)

Na Komisiji za preprečevanje korupcije mislijo, da je prav in da se spodobi, da obeležijo mednarodni dan boja proti korupciji, ki je sicer 9. decembra. Na novinarski konferenci je predsednik KPK Boris Štefanec razkril, da število prijav sumov korupcije zopet narašča.  

Na današnji novinarski konferenci je predsednik KPK Boris Štefanec dejal, da je konvencija prvi akt pravne narave, ki je s sprejetjem določil temelje in še danes določa temelje za boj zoper korupcijo. “In je seveda verjetno najpomembnejši mednarodni akt v tem smislu,” je še dodal.

9. decembra leta 2003 je bila v mestu Merida v Mehiki sprejeta Konvencija Združenih narodov proti korupciji.

Štefanec je v uvodu povedal, da je akt začel veljati leta 2005. Republika Slovenija pa je to konvencijo potrdila in sprejela leta 2008. “Se pravi, od leta 2008 lahko povemo, da smo tudi v Republiki Sloveniji na nek način v okviru, v konceptu mednarodnega boja zoper korupcijo. In od takrat naprej se je seveda veliko spremenilo tudi v sami Republiki Sloveniji,”  je še izrekel Boris Štefanec.

Trend števila prijav se obrača v pozitivno smer
Ob tej priložnosti je predsednik KPK povedal tudi o delu Komisije: “Bliža se konec leta, ko bomo morali pripraviti tudi na nek način statistični in vsebinski pregled dela Komisije v lanskem letu.” Zato je Štefanec želel poudariti nekaj stvari – dejal je, da z zadovoljstvom ugotavljajo, da se trend števila prijav obrača v pozitivno smer.

Torej nedvomno drži, da smo v letošnjem letu že prejeli in  tudi bomo do konca leta prejeli več prijav, kot smo jih lansko leto. Zato smo v KPK zadovoljni, da se je ta trend obrnil v pozitivno smer.”

Povečalo se je število obravnavanih prekrškovnih zadev
Štefanec je poudaril, da se je bistveno povečalo število obravnavanih prekrškovnih zadev, ki so bile obravnavane, in pri tem so izrekli številne globe in sankcije. “Gre enostavno za to, da smo zelo intenzivno pregledovali zavezance za prijavo in seveda njihovo ustreznost prijave premoženjskega stanja,” je še dodal.

Enako velja tudi za področje lobiranja. Tudi tukaj se je trend povečal in Štefanec misli, da bo ta trend letos še presežen.

Računalniška aplikacija Erar
Štefanec je omenil še novo računalniško aplikacijo, ki se mu zdi pomembna, in sicer Erar. Ta je  nadomestila aplikacijo Supervizor. “Sedaj se njen sin ali vnuk imenuje Erar in je seveda v enakem obsegu, kot je bil Supervizor oziroma je obseg bistveno povečan. Ko bomo uspeli urediti vsa pravna pravila okrog pridobivanja, obdelave podatkov in potem objave podatkov, bo to še toliko lažje,” je pojasnil Štefanec.

Novela zakona o integriteti in preprečevanju korupcije
Ta novela je v obliki delovnega gradiva oziroma osnutka zagledala luč nedavno nazaj in je sedaj v javni razpravi, ki bo tekla do konca letošnjega leta. Štefanec je poudaril pomembnost novele in opozoril na stališča komisije: “To seveda niso stališča, ki bi bila sama po sebi na senatu sprejeta, ampak so stališča, ki si jih izmenjujemo vsi, ki na Komisiji delamo.” Štefanec je dejal, da oblikujejo ustrezne podlage, ki bi tako ali drugače, če bodo seveda zakonsko sprejete, pomenile olajšano in drugačno delo Komisije.

 Štefanec: “Temeljene pravne podlage za delovanje komisije je treba pripraviti tako, da ne bodo neuspešne na sodiščih.”

Od junija 2016 do danes so bile neuspešne štiri odmevne zadeve. Te zadeve so padle na sodiščih ob istem zakonu, ki ga imamo že od leta 2010, in vsa sodišča z Vrhovnim sodiščem na čelu so od leta 2010 do julija 2016 odločala povsem drugače. “Torej so sodišča enostavno rekla, da je postopek pred Komisijo zakonit in ustaven.” Od julija leta 2016 se je zgodil ta premik in sprememba stališča Vrhovnega sodišča, ko je Vrhovno sodišče prvič jasno, odločno in glasno določilo: “Postopek pred komisijo ni zakonit.” Štefanec pa je dodal: “Ni pa zakonit zaradi tega, ker neustrezno ščiti udeležence ali pa jih ne ščiti dovolj.”  

Trenutno stanje je nevzdržno
Štefanec je komentiral, da je trenutno stanje nevzdržno, ker ne omogoča dovolj dobrega dela komisije. “Seveda v javnosti nikoli ni dobro, da se izve, kako zadeve pred komisijo padajo. Moram pa jasno povedati, da nobena zadeva ni padla iz vsebinskih razlogov. Vse zadeve so padle iz procesnih razlogov, kot temu pravimo pravniki,” je komentiral Štefanec.

Upravno sodišče jim je na tožbo že izdalo sodbo
Predsednik KPK je še dejal, da jim je Upravno sodišče v 15-dnevnem roku, ki jim ga je dalo, da pripravijo odgovor na tožbo, že izdalo sodbo. Dodal je: “Tu moram reči, da sem res zaskrbljen nad zaščito pravnega reda in pravno varnostjo v Republiki Sloveniji.”  

Premoženjsko stanje funkcionarjev
Štefanec je omenil tudi premoženjsko stanje funkcionarjev, ki bo ob sprejemu novele moralo biti objavljeno na njihovi spletni strani: “Edina težava je ta, da smo imeli do sedaj pravilo, da se objavlja oziroma obravnava tako imenovani prirast premoženja, sedaj pa bo objavljeno premoženjsko stanje. To bo v prihodnjih določbah zahtevalo, da bomo od teh funkcionarjev, ki so zavezanci tudi za objavo premoženjskega stanja, morali zahtevati ponovno prijavo recimo v 30 dneh po uveljavitvi zakona.”  

Stališče Borisa Štefaneca v zvezi z dodatnim pogojem za razrešitev funkcionarja komisije
Za zaključek je predsednik KPK izrazil svoje stališče v zvezi z dodatnim pogojem za razrešitev funkcionarja komisije: “Ta pogoj je osebnostna primernost. S tem pogojem nimam nobenega problema in ga lahko tudi načeloma podpiram, dokler je ta pogoj v fazi kandidiranja in imenovanja predsednika KPK. Skratka, nekdo, ki ga bo imenoval – to je predsednik Republike, naj preveri tudi osebnostno primernost, in to v času kandidiranja.” Štefanec je dodal, da se absolutno ne strinja s tem, da nad predsednikom komisije visi demoklejev meč ves njegov mandat. “To  je še toliko bolj nesprejemljivo, ker glede na to, da imamo ta trenutek nekaj neodvisnih državnih organov, med katere sodi tudi Komisija, noben izmed organov nima pogoja osebnostne primernosti v času trajanja mandata,” je na koncu dejal Boris Štefanec.

Za televizijo Nova24TV pa je predsednik KPK dejal, da je letošnje leto 2016 prav tako turbolentno, kot so bila doslej vsa leta od trenutka funkcije predsednika KPK. “Vedno se dogaja, vedno je komisija tako ali drugače v slovenski javnosti relativno zelo opažena. In odziv tistih, ki jih razkrivajo, ni ravno najboljši.”

Vita Habjan Barborič, pravnica pri KPK, je povedala, da bodo danes odprli že 3. filmski festival proti korupciji, v okviru katerega bodo predstavili 5 različnih filmov. Obiskovalci si bodo v Slovenski kinoteki lahko ogledali film Snowden, Gomora in film Bob Roberts. Omenila je še, da bodo čez dan potekala izobraževanja na temo aplikacije Erar. V torek pa bo v Kinoteki potekala še okrogla miza na temo zaščite prijaviteljev korupcije.

I. K.

 • Olga

  Pod Klemenčičem je KPK zlorabljala svoja pooblastila v politične namene! Klemenčič se kot minister za krivosodja trudi, da bi komisijo dobil pod svoje okrilje! Tudi glede svojega premoženja in premoženja svoje žene, izigrava vse po vrsti!
  Kdaj bodo morali vsi funkcionarji, predvsem pa Klemenčič, obelodaniti svoje premoženje?!! Ko bo vse pokradeno?!!
  Deloma si norce iz Hrvatov! Oni imajo svoje premoženje prijavljeno, skladno z zakonom!

 • RATATA

  Vsi se delajo da kpk-ju in njenemu vodji nekdo nekaj hoče. On je tam na varnem.
  Kdo je pozabil, da je bil tale štefanecel,
  ki se zdaj za brki skriva ustanovni član zorangutanove pozitovne slovenije na svojem koncu (fotografirali). Tedaj še brezmustačni.

  • von Rhein

   Brki mu služijo kot filter besed.

   • karpelec

    Jih filtrira po kvaliteti ali kvantiteti?

 • Iza Demos

  Samo jamranje in izgovarjanje da se nič ne da. V SLO se nič ne da in nič se ne izplača. Ampak zanimivo, da ravno tisti, ki najbolj jamrajo in so najbolj pošteni in sposobni kar vztrajajo v tej državi. Če bi se meni godila taka krivica in bi bila tako zelo sposobna bi taki državi obrnila hrbet. No saj veliko res poštenih in sposobnih ji tudi je, a jih je zelo malo (tistih, ki so le prenesli račune in obrnili hrbet FURS ne štejem).

  • cosmosjasnovidec

   In kaj sedaj hočeš nakladati,da zaradi levaških iztrebkov ter komunajzarjev naj mi zavedni Slovenci zapustimo svoje domove in lastnine ter se izselimo v tujino???
   Hahahahaha kar sanjajte svojad komunajzerska čefutarska še naprej,ker je ravno to v vašem načrtu.
   Ampak ne ne ne ne tako pa to ne gre.
   Frčali,leteli ali kakorkoli boste počasi vi iz Slovenije tako,da ne boste imeli niti prostora.
   Kateri ste balkanski čefutosi nazaj v svoje čobanske balkanske zaostale vasice k svojim ovcam in kozam ostali levaki kateri so pa podporniki komunajzarjev in njihovih pastirjev pa kot pravite balkanci “KUDA KOJI MILI MOJI”.

   • RATATA

    Tale Iza se sploh ne zaveda, da ni ustrezno razvita.
    Sem ji že zadnjič svetoval, naj umakne Demos iz imena (nicka), pa sploh ne šmirgla.
    Ni ji pomoči. Škodlivka. PIPS.

   • Iza Demos

    Imaš prav, nikamor se nam ne bo treba seliti, kajti če bo šlo tako naprej se bomo vsi na svetu med seboj sprli in uničili tako, da bo ostala le še 1/3 sedanjega svetovnega prebivalstva, kot načrtuje svetovna elita, ki dela na uveljavitvi NWO (Novi svetovni red). In ta 1/3 bo delala tako kot bo odločala Svetovna vlada.

 • janez cepec

  dokler bo na KPK Štefanec, ne mormo prčakvat kešnih silnih rezultatov

  • Olga

   Ni kriv Štefanec, krivi so vaši s Kučanom na čelu!

  • cosmosjasnovidec

   Dokler bodo v vladi skorumpirani kriminalski levi komunajzerski zahojenci ne more biti prav nikakršnih pozitivnih rezultatov razen propadanja Slovenije si hotel napisati?
   Že samo taki nepomembni levaki kot si ti so na samo škodo Slovenije in Slovencev,ker naredijo samo zmešnjavo vsepovsod saj se sploh ne zavedajo za kaj gre in treskajo kar v prazno.

  • MEFISTO

   Takih že ne kot pod Klemenčičem.

 • montyamp

  Haha , murglo-krivosodje se igra s komisijo za pospeševanje korupcije .
  To je metanje šodra v oči butastim Slovencem .
  Kje na svetu , imajo v NORMALNIH deželah takšno komisijo ???????
  Žvepleni pritlikavec je spacal tole komisijo , da je lahko je.al Janšo .
  Blesavi narod pa naseda UDBOVSKIM MORILCEM .
  To so rdeči dirkalni magarci , med EU konjenico .

 • althar

  Ukinite se, bo še največ koristi od vas.

 • cosmosjasnovidec

  Pa kako pomembnost ima mednarodni dan boja proti korupciji v Sloveniji?
  Kdo je pa kljub številnim prijavam in dokazom v Sloveniji sploh obsojen?
  Kaj je z copatarjem Jankovičem proti kateremu je nešteto dokazov in je vodilni lopov v Sloveniji številka1?
  Ukine naj se ta komisija,ker ne koristi ničemur vlečejo pa samo dobre plače na račun davkoplačevalcev.
  Prekleta banda skorumpirana lopovska.

  • RATATA

   Pa zakaj bi kdo zorangutanu kdo kaj hotel, če je bil pa v otroštvu tako reven?
   Živel je v samem blatu, zato ni čudno da hoče vse asfaltirati.

 • pajot

  Trenutno stanje ni nevzdržno samo v komisiji,pač pa tudi v parlamentu,predsedništvu države,na vseh ministrstvih,policiji,vojski,zdravstvu,gospodarstvu,kulturi etc..etc…Vzdržno je,vsaj tako kaže,samo v Murglah.

 • sprehajalec

  Mene pa resnično zanima, kaj je ta komisija na čelu s Štefancem dala od sebe. Kakšno prijavo ali kar koli? Na spletni strani sem jih naštel 38 + Štefanec, pa razpis imajo za višjega strokovnjaka za raziskovanje korupcije. Pa to je nori svet. Kar se spomnim v zvezi komisije je cviljenje Štefanca pred kamero, kako mu lastni zaposleni pa bivši predsedniki Komisije skačejov hrbet.

  Pa to je burleska, pa tega svet nima. Za norca nas imajo vse po vrsti. Svet se drugače vrti, kot si Slovencelj predstavja.

 • MEFISTO

  Tale Štefanec pa kar preseneča.

  Če je kdo pričakoval, da bo naredil čistko na levici, se je seveda zmotil

  Zmotil se je pa tudi tisti, ki je pričakoval, da bo levici zobal iz rok in čistil na desnici.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!