Brutalno umorjena zakonca Hribar lahko po 61 letih končno počivata v miru

Foto: iStock

Na gradu Strmol so odkrili spominsko obeležje zadnjima lastnikoma gradu, zakoncema Hribar, ki so ju leta 1944 umorili pripadniki varnostno-obveščevalne službe. Predsednik Borut Pahor je ob tej priložnosti izrazil obžalovanje za zločin, ki je družini Hribar vzel sorodnika.

Pahor je poudaril, da se ob spominu na njuno tragično usodo z obžalovanjem spominjamo vseh žrtev revolucionalnega nasilja. “Kdor ju je ubil, se je strašno spozabil nad človeškim življenjem, pravičnostjo in stvarjo, za katero se je boril,” je še dodal.

Opravičilo družini Hribar
Družini Hribar se je Pahor opravičil, ker je bilo potrebno toliko časa, da sta jima bila vrnjena čast in dostojanstvo. Zahvalil se ji je, da je vsa dejanja na poti rehabilitacije spomina in imena Ksenije in Rada Hribarja vodila na način, ki je iskreno spraven, poroča STA.

“Napredek nekega naroda se ne meri le v materialni blaginji. Izrazi se tudi v njegovem duhovnem stanju. Če je to duhovno stanje stanje strpnosti in spoštovanja, stanje brez zamer in predsodkov, potem ni trdnejšega temelja od tega tudi za našo narodno obnovo in razvoj,” je še povedal Pahor.

Zakonca Hribar dostojno pokopana šele po 61 letih
Zakonca Hribar so pripadniki varnostno-obveščevalne službe umorili januarja 1944. Njune posmrtne ostanke so arheologi v gozdu nad vasjo Mače izkopali marca letos, šele nedavno pa so ju pokopali v družinski grobnici na ljubljanskih Žalah.

Peter Hribar: Dovolj je bilo razklanosti
Peter Hribar, nečak Rada Hribarja, pa je poudaril, da je bilo dovolj razklanosti. Ta je globoko zažrta v duše tistih naših najstarejših, ki so doživeli vse grozote druge svetovne vojne, in vedno znova zastruplja rod za rodom. Kot je dejal, je skrajni čas, da končno nastopi čas odpuščanja ter se ta tragedija slovenskega naroda končno in enkrat za vselej konča.

N. K., STA

 • viktorh

  “Napredek nekega naroda se ne meri le v materialni blaginji. Izrazi se tudi v njegovem duhovnem stanju. Če je to duhovno stanje stanje strpnosti in spoštovanja, stanje brez zamer in predsodkov, potem ni trdnejšega temelja od tega tudi za našo narodno obnovo in razvoj,” je še povedal Pahor.
  Lepo, spoštovanja vredno.
  Bojim pa se, da ga bodo zaradi tega levičarji raztrgali…

  • Borut Stari

   Duhovno stanje Slovencev je posledično zaradi 70 letne političe deformacije v zelo klavrnem stanju. Primer je g. Peter Hribar. Odpuščanje? Ne sme se nikoli zločincem odpustiti.

   • viktorh

    No, jaz pravim, da odpuščam, pozabim pa zlepa ne, če me je kdo zavestno prizadel.

    • Borut Stari

     To ni bilo dejanje,ki se ga da pozabiti še manj odpustiti. To je bil umor iz koristoljublja. Kriminal najvišje stopnje.Izvedli so ga poklicni morilci.

     • viktorh

      Ja, Borut, zato sem napisal, da odpuščam, zlepa pa ne pozabim.
      V konkretnem primeru je šlo za zločin KPS nad civilnima osebama, ki pač nista simpatizirala s komunizmom. Šlo je za terorizem, ki se je nadaljeval še dolgo po vojni.

 • Wild red duck

  Dokler nebo obsodb in javnih razglasitev zločincev ni iz zadeve NIČ-
  Barabe morajo biti razgaljene ,da jih narod lahko popljuva in idi kakšno sramoto so naredili Slovencem.

 • Peter Pavel

  Miru ne bosta našla, dokler zločin in zločinec ne bosta obsojena.

 • Nataša Valant

  Ja, že….že…..gospod Hribar – samo za tako odpuščanje sta vedno potrebna dva !! Ne more samo ena stran vedno ” nastavljati lice ” . Zato je obsodba teh zločinov nujna .
  Kako pa ? Hm….bolj težko , saj Parlament še Evropsko Resolucijo ne želi sprejeti – samo ” seznanil se je z njo ” ?!

 • Borut Stari

  Zločini proti človeštvu ne zastarajo Pahor. Žrtve ne rabijo opravičila. Zločinci, ki imajo svoja imena in priimke, si ne zaslužijo odpuščanja ( Peter dobro so te preparirali). Potrebni so le legalne objavljene sodbe. Tudi posthumno in neglede na pedigre. Zločinci povojnih pobojev in njihovi nasledniki bi radi, zločine pospravili za vedno pod preprogo

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!