Če so ameriške sanje mrtve, potem so evropske že dolgo mumificirane

Foto: Youtube

Velikokrat poslušamo, da so umrle ameriške sanje. Sanje o deželi kjer je lahko vsak predsednik države, ne glede na poreklo. Kjer lahko vsak postane direktor podjetja, vodja obrata, učitelj, poslovnež in bankir. Le truditi se mora in vse poti bodo odprte. Danes vemo, to je pokazal predvsem primer Hillary Clinton, da je Amerika prepredena z lobiji in privilegiranci, ki vladajo državi iz senc.

Vprašanje, ki se ga moramo vprašati evropejci pa je: “Kaj pa evropske sanje? Ali te sploh obstajajo?” Smo celina na kateri je poleg visokega standarda življenja, kulture, izobraževanja in omike, obstoječ tudi standard delovne etike? Smo obljubljena dežela, kjer bi vsakdo rad živel? Statistični podatki kažejo, da temu ni tako. Statistični podatki tudi kažejo, da če so mrtve ameriške sanje, so evropske sanje že dolgo v “naftalinu.”

Najbogatejše evropske države komaj dohajajo najrevnejše ameriške
Statistika, ki dokazuje, da ameriške zvezne države močno prekašajo evropske je sicer iz leta 2014. Nekatere evropske države so v tem času okrevale, a ne dovolj, da bi prehitele najproduktivnejše ameriške. Če samo pogledamo podatke o bruto domačem proizvodu je jasno, da Evropa daleč zaostaja za večino ameriških zveznih držav.

Nemčija, ki je gospodarsko najmočnejša evropska država se je na primerjalnem seznamu uvrstila šele na 38. mesto. Pred njo se po BDP-ju zvrsti kar 37 ameriških zveznih držav. Za primerjavo. Nemški bruto domači proizvod na prebivalca je v letu 2014 znašal 45.802 dolarja, medtem ko je BDP na prebivalca amerške zvezne države Severna Dakota znašal kar 72.719 dolarjev. Pred Nemčijo so države, za katere si ne bi mislili, da bodo. Drugi najvišji BDP na prebivalca ima Aljaska, sledita ji Wyoming in Connecticut.

Za Nemčijo zaostajajo le zvezne države Nova Mehika, Arizona, Kentucky, Florida, Montana, Alabama, Maine, Arkansas, Zahodna Vorginija, Južna Karolina, Idaho in Mississippi. Zvezna država Mississippi je imela v letu 2014 kot najrevnejša zvezna država ZDA višji BDP na prebivalca kot Italija. Večina ameriških zveznih držav pa je imela večji BDP na prebivalca kot Švedska, Danska, Belgija, Velika Britanija in Francija.

Če usiha Amerika, kje je šele Evropa?
Ob takih podatkih se moramo vprašati kaj je problem Evrope, da tako močno zaostaja, za zveznimi državami ZDA. Tudi če primerjamo ZDA in Evropsko unijo je viden razkorak. Celotne Združene države so imele v letu 2015 BDP na prebivalca 51.486 dolarjev. Medtem ko je BDP na prebivalca Evropske unije v letu 2015 znašal 34.860 dolarjev. Za primerjavo. BDP na prebivalca najrevnejše ameriške zvezne države je leta 2014 znašal 34.784 dolarjev, Evropske unije pa 34.283 dolarjev.

Trgovinski sporazum TTIP je po zadnjih podatkih padel v vodo. Evropsko gospodarstvo bi se lahko povezalo z ameriškim. Izmenjava dobrin in medsebojno sodelovanje bi omogočila ogromno novih delovnih mest in poslovnih priložnosti. Sporazum, če bi ga v določenih točkah prilagodili evropski zakonodaji in standardom, bi bil lahko za nas izjemno koristen. Stara Evropa se oklepa svojega starega slovesa, a upajmo, da ne bo prepozno spoznala, da sama ne more biti konkurenčna v globaliziranem svetu.

Sploh specifična pa je v tem primeru Slovenija, naše gospodarstvo in naša zunanja politika. Mi protestiramo proti povezovanju z ZDA, namesto tega se raje obračamo k trgom kot je Rusija in Kitajska. Za primerjavo. BDP na prebivalca Rusije je znašal v letu 2015 11.038 dolarjev, Kitajske pa 6416 dolarjev. Slovenski BDP na prebivalca pa je v letu 2015 znašal 23.895 dolarjev. Zakaj se torej naša politika obrača k neperspektivnim tržiščem in se raje ne poveže z veliko močnejšimi ZDA. Morda pa je problem ideološki. V Ameriki vlada kapitalizem, ljudje so produktivni in kolikor ustvarijo, toliko imajo. Pri nas pa vlada tovarišijski kapitalizem, ljudje dobijo toliko kolikor so lojalni in tiho in prijatelji s pravimi botri. Prihodnost za Evropo, če bo uvajala socialistične prijeme, ni svetla. Še temnejša pa je za Slovenijo, ki je šolski primer klientelizma in korupcije v vseh porah življenja.

Tako vidimo, da je, kljub vsem težavam in razlikam, Amerika še vedno dežela kjer so sanje na dosegu roke. To je dokazal tudi Donald Trump, to dokazujejo podatki o BDP-ju na prebivalca. V Evropi pa se prebuja rak socializma, zaležanih lobistov in političnih dogovarjanj za zaprtimi vrati. V Evropi, sploh pa v Sloveniji zadnje dve leti, ljudje ne vidijo več priložnosti za inovativnost in podjetnost. A vse kar potrebujemo, tudi pri nas, je, da ljudje svojo prihodnost vzamejo v svoje roke. Nič več prerokov in novih obrazov. Ljudje moramo uporabiti moč svojega glasu in si na volitvah izglasovati boljšo Slovenijo, za boljši jutri.

Aleksander Rant

 • RealRevolution

  Evropa mora biti evropa ampak politiki niso evropa.Ce politiko vodijo mehkuze je s tem hudo narobe.
  Tudi v sloveniji bi moral minister za obrambo vodit kak bivsi vojskovodja ali v tej smeri ne pa do so butasti v vrhu.Za sport,sportnik…Politiki sam govorijo in ni nic ucinka.Za vsakega ministra je treba dat tistga na stolcek ki se je s tem ukvarjal.
  TTIP je prav da bi padel v vodo.Z hrano pa nam ni treba izmenjevat z nobenim,ker smo najboljsi v tem.In najbolj pomembno “voda za vse”!
  Posel je pa drugo.Treba tud obdrzat nasa podjetja in delovna mesta tu ne pa da vse odnesejo na kitajsko.Nabit jim davek gor za 5000 % pa bojo tu delovna mesta.Kapitalizem pa vtisnat sem.Seveda ga je treba preuredit za nase razmere.Pa nekatere podrobnosti spremenit.In tudi korenin ne mormo zbrisat.Smo slovani.Simpl

  • pokvarjeniSvet

   Res je TTIP je največje sranje, smo pa dobili kanadsko različico TTIP kar pa je podobno sranje.

   Kaj ima originalna izvorna Evropa z Afričanami, Arabci in ostalimi narodi iz Trejtega Sveta ?? NIČ ! Ampak sedaj ko imamo kulturni marksizem oz multikulturalizem bodo pa ti narodi večina evropskega prebivalstva in na konci bodo genetsko 100% pri vsakem Evropejcu tokom nekaj let ali desetletij. Pol pa bomo Res AFRO-EURABIJA !!

  • janez.pokoncni

   TTIP, vključno s podvarijantami pogajanj, je dosegljiv na internetu v bistvu v vseh jezikih. Kaj konkretno je po tvoje narobe z njim?
   Konkretno, ne klamfe iz forumov. Kako lahko ta prizadane konkretno tebe?

   • pokvarjeniSvet

    pol pa daj link, pa glej da bo uradni dokument, ne neka fake listina za javnost.

    • janez.pokoncni

     Tole moje zadnje sporočilo namenjeno tebi, ker greš tja kamor pošljem vse bebce, ki jim evidentno primanjkuje osnovne inteligence – med ignorirane.

     Malo se pozanimaj kaj je to google, do takrat pa lahko buljiš tudi v to kar se skriva linku, a razumel ne boš nič.

     http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ttip/

     • pokvarjeniSvet

      veliko čitiva, bom pogledal.

      Sicer pa kaj se buniš pa jokaš pa javkaš…saj je na vašo srečo bil sprejet CETA kar predvidevam da ni kaj razlike med TTIPom in me CETA, razen da se pot CETA reklmira Kanada, ki pa ima enaki prehrambeni sistem kot ZDA – torej ni kaj za dodat. Oni če hočejo svoje standarde dvignit bi imeli velike težave na gospodarskem področju. vedno je lažje standarde spustit, kar me pa za marksistične izdajalce v EU parlamentu sploh ne preseneča.

      tako da bomo že zaznali kakšna je razlika oz da je ni.

   • RealRevolution

    Enostavno se ne sme lezit v rit vsemu.Se nasi desni v eu so butasti ali pa jim pase to.Tud kdo se bo tega oklepal na volitvah bo glase izgubljal.To je “katastrofalna” pogodba.Tudi Trump je tako rekel.Potem drzi.Narobe ljudje so bili na oblasti.Ze znano…

    To ne gre direktno za vsakega ker se lahk izognes s tem da sam obdelujes njivo naprimer.Pac “znajdi se” kdo noce gso itd jest.Voda je ze in bo kot zlato.Zakaj pa heineken kupil lasko?Ze zdaj je cista izvirna voda vec vredna kot celi pir. Korporacije bi lahko tudi tozile drzavo.Prevec odprte meje niso vredi.Ni prave varnosti lahk se se ti bolj presvercajo.In spet je kaos.

    Lej ljudem ne pase in to je bistvo in tako je opraviceno.Nivazn men,teb,poslancem.Vazn je ljudem.In je cisto pametno za drzavo da se ga zmucka in vrze v kos.Sestavi naj se pogodba samo v zvezi s poslom,pustijo naj naravne vire,drzavo pred korporacijam,hrano,meje, se marsikaj ampak najbolj vazn je cisti zrak in nasa cista voda.

    • janez.pokoncni

     Huh, prosil sem te, da konkretno poves, v čem je TTIP zate problematičen glede na to, da mu ostro nasprotuješ ampak roko na srce vedel sem, da TTIPja nisi niti videl.
     Kar se tiče GSOja, ki nima s TTIPjem nekih stičnih točk. Tisti, ki ne verjamejo, da nas je ustvaril Bog verjamejo v evolucijo, evolucija pa so genske spremembe. Ok laboratorjiski GSO naravo pohitri pa vendarle gre za podoben “šmoren”.
     Debata o tem kaj je bolj škodljivo GSO ali fitofarmacija je vsaj po mojem skrajno bebava. Škropiva so MNOGO hujše zlo. To, da se je Evropa povsem nagnila v smer fitofarmacije je samo posledica izjemne propagande kemične industrije. Ne glede na vse. Kdo te bo silil jesti morebitno GSO ameriško hrano, če ti nizozemska solata, ki ni videla z od zemlje bolj tekne? Jaz osebno bi se 1000x prej odločil za GSO kot za s kemijo tretirano hrano, če ne bi imel druge izbire. Na mojo “srečo” skoraj vso hrano, ki jo pojemo, pridelamo z družino sami.

     • RealRevolution

      Ce ti pase tako je logicno.Noces ali nemores razumet.Polno je takih…

     • janez.pokoncni

      Pismo, a imate danes primitivci zopet kakšno srečanje na novi24? Belbečeš same neumnosti, si polpismen …
      Ti in kreten pokvarjensvet imata danes smolo, da pač reagiram na bebave komentarje ampak v tolažbo, od zdaj naprej si varen pred mano, ker greš tja kamor sodiš – med smeti.

     • RealRevolution

      Ti bos sel med smeti ker bo Trump poustril zakone.Ne bos vec kr tak odprl biznis cez atlantik pa kr tak sluzo z “pleh poslom”.Omadezujes Ameriko.Amerika se mora cim bolj otresit krvosesov.
      Nisi za velike stvari.
      In se zalis kmecke ljudi “polpismen”.
      Z malo truda bogatas…
      Jaz sem genij.
      God Bless America

   • RealRevolution

    Konkretno?
    Nasa drzava je na izgubi.

    • janez.pokoncni

     Kako je v izgubi??? Daj pri vragu vražjem izpljuni nekaj konkretnega!!

     • RealRevolution

      Ni ti dano razumet.Tu je tvoj maksimum.Vsak moj stavek je direkten.

     • xtc

      ::::::::je direkten_stavek ekonomskega analfabeta:

     • xtc

      Glej s temi cepci nima smisla:
      Če vzameš samo dva primera znanec je pridelovalec vin brez žvepla in seveda bio;povpraševanja ne dohaja;glavna trga mu postajata ZDA in Kanada zanimivo je ;da je iz rdeče familije a o kupcih od tam govori le v presežkih in pravi kako ga njegovi partnerji od tam spodbujajo naj z kolegi poskrbijo za večjo količino bio izdelkov;kajti tam so možnosti za trženje bio izdelkov ogromne;potencial pa praktično neizčrpen ;a kaj ko Slovenci nočejo raje rinejo v panoge in niše kjer je konkurenca najhujša ne tja kjer je treba biti dober in vložiti ogromno truda:
      Kaj hočem povedati namesto;da se Slovenceljni igrajo intenzivno kmetijstvo;bi se morali podati v nišne panoge in če bi se slovenski kmetje zaradi relativno še ne onesnažene zemlje ustrezno povezali in pričeli z bio proizvodnjo in vzpostavili biomarko in kvaliteto;bi lahko lepo živeli samamo od oskrbe parih mest v ZDA in še kje z bio izdelki;ne pa da rinejo v najbolj intenzivne panoge z najhujšo konkurenco:

     • b5r

      Pa saj ti si tudi cepec. Je prav fino priti vsake toliko časa malo naokoli in te zbosti, ker misliš, kako si pameten. Samo zato, da začneš vreščati z VELIKIMI ČRKAMI. He he he.

 • MEFISTO

  Če so ameriške sanje mrtve, evropske že dolgo mumificirane, kakšne so potem slovenske?

  • Franc Šink

   Moraste !

 • RealRevolution

  Tudi obvarovat naravno okolje,cisti zrak in vodo.
  In ne same tovarne po dezeli sicer bi bili siva dezela,ne zelena .
  Ker gospodarstvo v pravem kapitalizmu raznese tako zacveti.Bi bilo treba pazit na taksne stvari “s cim in kje bi se ukvarjali najvec”.Tako zacveti da bi lahko korporacije imele potek nad drzavo ce ne bi bilo v ustavi napisano za taksne potrebne stvari.

  Ampak zaenkrat se nic ne kaze na to da bi se nas sistem sploh spremenil.Se pa lahk vse hiter spremeni.

 • karpelec

  Ne bi o ameriških mrtvih, ne bi o evropskih mumuficiranih, ampak bi o slovenskih plastificiranih, ki jim lahko spreminjaš obliko in barvo, glede na raspoloženje in barvo oblasti. Sprejema vse odtenke različnih barv, trenutno se najbolje počuti v sanjah mavričnih barv, ker za njimi lahko marsikaj skrije.
  Kristalno čiste in jasne bodo pa ostale le nedosanjane sanje malega človeka, ki jih tudi pobarvat ne more.

 • dr Janez Sveti

  Meni gre odlično!
  DR Janez Sveti genij

 • Franc Novak 1979

  Po logiki tega pisca bi bilo najbolje če Avstrijci čimprej postavijo tovarno na prvovorstno kmetijsko zemljišče na Štajerskem? Potem bomo imeli 3.000 novih delovnih mest in uničeno okolje, hrano bomo pa kupovali v tujini (NGO) seveda po višjih cenah. Kaj ti pomaga višji dohodek, če pa je zam, kjer je dohodek visok, tudi strošek življenja visok. In tam kjer zaslužijo evro na dan, delajo zato, ker lahko s 30 evri preživijo mesec. Primerjave bi bile možne samo na osnovi primerjav življenskih stroškov in prihodkov. S 1.000 evri na mesec bi tisti, ki zasluži zdaj 30 evrov preživel še 30 ljudi, ki pa bi se samo plodili in nič razmišljali, kako preživeti, pri nas pa s 1.000 evri štiričlanska družina zelo težko preživi. Če je Evropa mumificirana, Ameriške sanje umirajo, pa je temu novinarju logika izumrla

  • Steiermark

   Zakaj pa mora biti problem, odprtja 3.000 delovnih mest, na Štajerski, če pa smo, potem, ko smo “postali del Slovenije” postajali in postali tudi najmanj razviti in revni, česar v Avstriji ni bilo! Zakaj se pa ne poišče, tudi v okolici Maribora, zemljišč, ki so industrijsko že “onesnažena” in nemorejo služiti več drugemu, kot industrijski izgradnji?

   • pokvarjeniSvet

    Največja napaka štajerske je Rudolf maister, največja napaka Nemčije v 2. Svetovni vojni je da niso spucali vseh Askhenazijev….pa se danes sploh nebi imeli o takšnih problemih kot jih imamo sedaj nič za menit, ker jih nebi bilo.

    komunizem in vsi goljufi bi bili izbrisani iz obličja zemlje, tako bi bil mir. Sedaj je pa obratno dobivajo podporo od teh socio- psihopatov

    • xtc

     Misliš sebe?Zadel si bingo!

     • pokvarjeniSvet

      kaj so to zdaj neke brezvzene neuravnovešene fore vas pacientov Hrastovca kot ping pong žigice v stilu: “ne ne to si ti….ti sti…misliš sebe…itd,

      Bo treba odgovorne v Hrastovec poklicat da vam povečajo doze pomirjeval in prepovedet interneta…makar, da se vam do karaj spipa.

   • Franc Novak 1979

    Ni problem na Štajerskem, problem je na odlični pridelovalni zemlji. A ni v Mariboru cel kup “zaprtih” fabrik, kjer bi tak projekt lahko sedel.

  • macon

   Delno je to res, vendar je tam, kjer so dohodki 30 EUR tehnika približno tako draga kot pri nas oziroma zaradi slabe ponudbe še dražja. Pa pustimo bedarije kot so televizorji in mobilni telefoni, zamisli si svoje življenje brez hladilnika in pralnega stroja.

   Potem so v ZDA nepremičnine veliko cenejše kot pri nas (približno tretjino naše cene glede na paritetno nakupno moč), bencin, elektrika in vsa tehnika. Vse zato, ker imajo delo manj obdavčeno, nižji ddv, plačilno disciplino, imajo pa nepremičninski davek. Naroči kaj po internetu iz ZDA, vse pride kot je dogovorjeno, nategne te prej kak prodajalec iz naših logov. To je zato, ker so tudi bolj etični.

 • dob

  Dober članek.
  Srečno novo tableto!

  • karpelec

   …a za lepše sanje?

   • dob

    Pri nas smo navajeni, da “razumemo” realnost skozi ponujeno informacijo.
    Informacijo pa jemljemo kot tableto.
    Skratka, predozirani smo z informacijami.

    Ker niso nič vredne in ker so zato neuporabne, povečujemo dozo. Mislimo, da več informacij pomeni boljšo obveščenost. Na koncu niti ne vemo več, kaj je pomembno, pa tudi tega ne znamo oceniti, kaj bi nam pomagalo. Nekateri so zato prepričanio, da nič vedeti – pomaga!
    V Sloveniji kučanisti in jugoslovenarji zagovarjajo ravno takšno stališče.
    Vse njihovo znanje vodenja države se nahaja v : kaj vas briga, kaj vam mi za hrbtom pripravljamo!

    Nič ne vem, vse je v redu, včasih nam je bilo lepše ko nismo nič vedeli. Kaj me briga, samo da je meni lepo, če drugi umirajo, je to njihova stvar, pustite me pri miru, jaz zahtevam prirejeno informacijo, ker ne morem brez nje. Resnica je zame preveč boleča… sicer pa – kaj pa je sploh resnica??? Resnico se da različno interpretirati in jaz imam rad, da mi jo RTV interpretira tako, da nič ne vem. To je moja človekova pravica!
    Naša država spoštuje človekove pravice. Nasprotovanje mojim človekovim pravicam je širjenje sovraštva in sovražni govor. To je kaznivo.

 • južnificirana_si

  eu=sz

 • neny

  “Prihodnost za Evropo, če bo uvajala socialistične prijeme, ni svetla.”
  Naša miniatura se želi primerjati s kolonialisti ZDA. Kje ima SLO vsaj eno tako kolonijo, kot je Hoffer? Kako se gradi ekonomija? Radi bi bili Američani, Švicarji, brez pogojev za to…

 • Olga

  Amerika bo preživela! S Trumpom je na dobri poti! Trump jim obljublja delovna mesta in delo! Ne obljublja podpore lenuhom!

  Evropa pa z raznimi mehanizmi podpira Grčijo, komunistično nakazo in s tem kaže vsem, da se lahko živi brez truda in dela! Vsi Evropejci mečemo v to brezno brez dna miljarde, čeprav se sami težko prebijamo! Grčija pa ne čuti niti potrebe, da bi zaščitila Evropo pred NEZAKONITIMI migranti!?

  Oblasti večine držav, prav tako tudi birokracija EU, so odtujeni od želja ljudi! Njim je cilj le denar in oblast za vsako ceno! Vse pa zavijajo v celofan in prodajajo ljudem kot humanost!???
  Sprašuje se, ali smo dolžni biti humani do nekoga, ki ne spoštuje naše kulture, se ne uči jezika, celo izvaja teroristične akcije in posiljuje v imenu VERE!?

  • pokvarjeniSvet

   No to še bomo videli kdo v resnici je Trump in kdo stoji za njim in kdo ne stoji za njim…to bo pokazal šele čas.

   Za EU pa že v tem trenutku oz že dolgo vemo da bo pogubna za Evropo in Evropejce….želim si da EU propade in nacionalne države spostavijo nacionalni red nazaj s domoljubnimi strankami ki niso okužene s Askhenazijskim kulturno marksističnim ali čemerkoli podobnim sranjem. Ampak bojim se da je prepozno !

   • Steiermark

    Kdaj boš skapiral, da nas, vsaj Slovenije, nebodo pustili svobodne, da nas bodo porinili nazaj pod srbsko nadvlado, kot so to storili z nami, najprej 1918, drugič pa po 45 letu! Vsi so vedeli, da je tito in komunizem, najstrašnejša diktatutra, ki zasužnji človeka in ga intelektualno in materialno uniči! To so delali z nami, vse do 1991 leta, sedaj se pa počasi ponovno plazijo, nazaj, ter se pripravljajo na popolni prevzem naše dežele in ponovno zasužnjenje ljudi! Za nas Slovence oz. Slovenijo, je edina garancija, da ostanemo tesno povezani v EU in tako preprečimo to zgodovinsko svinjarijo, ki je mnogo hujša od nacizma! Sicer pa, saj smo jo sami izkusili na svoji koži! V EU pa moramo, čimprej doseči, reformo, po kateri bo vsa uničevalska golazen, kot je juncker in ostala rdeče satanistična zalega, izginejo…..da bomo imeli državljani, neke vrste “direktno demokracijo”, kjer ti ali oni povzpetneži in nato zasužnjevalci naroda, nebodo imeli zadnje besede!

    • Olga

     Narod si bo pisal sodbo sam! Na volitve! Začnimo ceniti SAMOSTOJNO SLOVENSKO DRŽAVO!

    • pokvarjeniSvet

     Mene zanima kaj je EU obljubila Srbom v zameno da vstopijo v EU.

     Glede na to da lahko vidimo da je Bruslju drek mar za avtohtone suverene narode ki že stoletja živijo v Evropi in imajo svoje države. Še več Bruselj dela vse da bi se narodi uničili in razvrednotili….tako da me niti 0,000001% ne bi čudilo če nas je ta dekdentni marksistični Bruselj že prodal komu bodisi Srbom, bodisi Arabcem…o svobodi v takšni EU nimamo kaj sanjati.

     kako boš dosegla reformo če je CELI vrh skorupiran in poln izdajalcev in socio psihopatov ki jim je alfa in omega primarni cilj da uničijo vse evropske narode, nacionalne države in Evropo kot takšno kot smo jo stoletja poznali.

     Z lepa nebo šlo, samo za vojno, z nasilnim prevzemom oblasti v vseh državah, povsej verjetnosti s krvjo….s reformo ?? hahaha ne se smešit no. Če je tako enostavno pol za začni zbirati podpise po EU državah za referendum oz peticijo za novo reformo….samo kdo je bo na koncu izvedel in jo realiziral te pa spet vrne na to ugotovitev da z grda, pol more vojska in policija tebe ubogat in ne te socio psihopate. Kaj če ti bodo referendum prepovedali isto kot je to storil Brglez v Sloveniji ?? de javu že videno.
     Ti res misliš da bodo ti izdajalci in soci psihopati kar tako zlepa odenehali ?

     Pol je bolje da EU razpade kot pa da vstrajamo zastojn in zamana noter, ker samo od sebe se zlepa nebo nič uredilo.

  • b5r

   Ampak Trump nima takih problemov s Putinom, kakršne imaš ti.

   • Olga

    Trump je povedal, da bo pustil diktatorje pri miru! Putin je diktator! Ni njegov prijatelj! Rusi si pač zaslužijo tisto, kar imajo!

    • b5r

     Ne nabijaj Olga. Lažeš sama sebi in celemu svetu, samo zato, da se tvoja zgodbica ne bi zrušila v prah.

     Trump nima problemov s Putinom, niti s Sadamom ni imel velikih problemov, niti jih nima z Dutertom. Ampak zate je to seveda pretežko razumet in se potem lažeš in izmišljuješ.

 • if

  ++++++++++++++++++++++++

 • garfi

  sporazumi so lahko dobri, vendar jih morajo sklepati pravi ljudje
  če bo Trump uspešen je v tudi v smrtni nevarnosti
  kućkoslavija bo uničila še to kar je dobrega
  v eu so poslali 500.000 mladih islamistov in najmanj 8 teroristov in nihče ne bo odgovarjal
  junker je Orbana zmerjal s fašistom, ker je edini pravilno zaščitil državo
  cmerko in drugi eu mafijci sedaj trobijo solidarnost in enakost, da jih dobijo nazaj v zadostnem številu
  zaradi tega je vb že odšla in lahko še Francija
  to počno levaki in liberalci
  potem smo tam kamor nas kretenski murgelčan želi, na balkanu in v krempljih
  putkota

 • Mihilus

  Moderen kapitalizem tekmuje v temu kako čim ceneje proizvesti in prodati čim več sranja in narediti čim večji profit. Pri temu se en ozira na okolje, ker to stane, prav tako se ne ozira na ljudi, ker to prav tako stane. Kapitalizmu dol visi za socialno kohezijo in za prihodnost. Vse kar šteje je kratkovidni profit.

  To so “ideali” trenutnega sistema. Ampak to niso moje sanje. Preziram ameriške sanje.

  • pokvarjeniSvet

   ameriške sanje vodijo v novi svetovni red…zato jih je treba si iz glave izbit.

  • radames

   Še en blesav marksist. Če je kapitalizem tako zanič, zakaj je potlej propadel komunizem, kapitalizem pa ne?
   Kdaj boste končno že spodnesli kapitalizem?
   Na naslovnici ameriškega TIME-a je bil leta 1963 upodobljen tito, zraven pa napis: kriči, da bo uničil kapitalizem, obenem pa zahteva pomoč od njega.
   A se boste že zresnili al se ne boste? Bedaki!

   • Mihilus

    Jaz sem sicer podpornik nacional socializma. V Jugoslaviji sicer res nismo imeli ne vem kakšnega razkošja, smo pa živeli od tega kar smo sami ustvarili. Kolikor imamo danes višji standard je izključno in samo posledica kreditov. Če se nebi zadolževali bi ta trenutek imeli nižji standard, kot smo ga imeli v jugi. In prihaja čas, ko bo potrebno poravnati račune. Poleg tega smo v Jugoslaviji žal imeli multikulti socializem, ki se ne obnese; tudi med tako podobnimi narodi kot smo bili v jugi.

    To nikakor ne pomeni, da podpiram NSDAP verzijo nacional socializma. Se pa po drugi strani tudi zavedam, da bo v prehodnem obdobju za ohranitev miru potrebna nekoliko bolj avtoritativna verzija, ker trenutno smo v zares globoki godlji. Tudi trenutna liberalna demokracija bo postajala vedno bolj avtoritativna v želji, da obdrži mir. Na srečo svojega propada liberalna demokracija in kapitalizem ne more preprečiti. Na žalost pa bolj kot ga bodo poskušali, večje bodo poplave krvi.

    • radames

     Največja šala stoletja je tale tvoj zapis: “V Jugoslaviji sicer res nismo imeli ne vem kakšnega razkošja, smo pa živeli od tega kar smo sami ustvarili.”
     Kaj tako butastga še nisem prebral.
     Konec, adijo, poberi se!

     • Mihilus

      Če sem se v zadnjem letu nekaj naučil, potem je to, da smo ljudje neracionalna bitja z izjemno omejeno sposobnostjo dojemanja realnosti. Naša glava ves čas ukrivlja resničnost skozi prizmo morale, dogme, čustev in prvinskih nagonov. Tvoja dva prispevka izražata čustva, ne racionalnosti. V kolikor boš med živimi čez 10 let boš videl, da sem imel prav. Ljudje, ki so ti dali upvote prav tako.

  • pokvarjeniSvet

   american dream = multikulturalizem, ekstremo konzumerstvo, beli genocid, ekstremna izraba resursov, ekstremno uničevanje narave, laži, manipulacije, nizke plače in veliko dela za delovni razred, veliko prazitov lenuhov, velika JS, podpora diktatorskih sistemov kot so Saudska Arabija, Severna Koreja ISIS,..itd. Z eno besedo kulturni marksizem.

 • janez.pokoncni

  Mene je Amerika v bistvu najbolj pozitivno impresionirala. Tam vse “laufa” in vse je relativno preprosto. Proti klopočejo običajno tisti, ki so bili tam le s prstom na zemljevidu. Na veliko se prebuja tudi Azija. Po 2ww so bili Japonci tako cenjeni, kot so danes Kitajci. Potem smo v 80tih vihali nosove nad korejskimi izdelki, danes se tu in tam zmrdujem le še nad kitajskimi.

  Članek je zelo dober vendar avtor noče odgovoriti na vprašanje zakaj Evropa tako pospešeno nazaduje. V čem je razlika med Evropo in ostalim svetom? Odgovor je na dlani : socialna država, sistem vzajemnega ropanja, ki ubija delovne in ustvarjalne ter v ospredje potiska nesposobne in lene.

  A se lahko kjerkoli v Evropi pojavijo Google, Amazon, itd? Lahko kdo prišepne en odmeven startup ali novo podjetje, ki bi zaposlovalo nekaj 10K ljudi in je nastalo v zadnjih 20 letih v Evropi? Ne more, ker ga ni in ga ne bo. Tudi Švedi, Nemci in ostali imajo startupe vendar ti, čim se potenciali začno uresničevati, zapustijo Evropo.

  • pokvarjeniSvet

   Zakaj si še stalno tu ?? srečno kekec.

   • janez.pokoncni

    Sem v službi pri UN, kot sodelavec posebne komisije za preučevanje kretenov. Ker teh v ZDA manjka, vas je pa tukaj v obilju, pač moram biti tukaj.
    Razumeš? Ne?
    Predstavljaj si, da preučujem kite ubijalce. V Blejskem jezeru bi ne imel kaj za preučevati. Ko se boste kreteni začeli preseljevati v ZDA, pridem za vami še jaz.

    • pokvarjeniSvet

     Torej si fauliran sodelavec JS in zguba ker drugače kot po vezah pri tebi ne gre..nič novega pri tebi.

     lepo si povedal ko se boste VI kreteni preselili v ZDA…se še niste. Ampak vprašanje je zakaj še se niste ? ker živite od davkoplačevalskega denarja, zato ste tukaj.

     • janez.pokoncni

      Ah, UN ni JS. Ne ga biksati. Na Cipru imam firmo in preko te firme sodelujem z UN. Trenutno raziskujemo velikansko krivico , ki se je zgodila žabam. Raziskujemo namreč kako je možno, da ste takšni modeli razvrščeni na evolucijski lestvici pred žabami. Enostavno ni naravno in ni pošteno.

      “Torej si fauliran sodelavec”

      Ja faUliral me je pa Messi …

     • pokvarjeniSvet

      UN financirajo države z davkoplačevalskim denarjem, smotko.

      aja za tebe je UN firma za tvoj nizki levičarski intelekt, tako so povedali vam takšnim modelom.

     • Steiermark

      pokvarjeni svet, preden se spraviš na koga, se malo prepričaj kdo je in kaj je! Ne brcat v temo, kar tako, ker si nekdo , ki je uspešen podjetnik in živi (zelo dobro), svoje pameti in pošteno prisluženega, izrazi mišljenje, ki je nasprotno tvojemu – najmanj pa levičarsko!

     • xtc

      Ne trudi se z njim preveliko;ko mu postaviš par pravih ekonomskih dilem hitro začno iz njega bruhati socialistične ideje kot pri vseh putinoljubcih:

     • xtc

      A vidiš ;da ne dojema njegov domet je CCCP;Moskva;Rusija ;Putin in rdeča zvezda večne idiotske sreče:

     • janez.pokoncni

      ;) Vem od prvega stavka, ki ga je izdavil.
      Navadno dajem bebce kar med ignorirane, ampak danes sem “zvezan” doma, ker sem rahlo zbolel in sem se odločil dvema bebcema pokazati, da sta bedaka ob tem pa pozabil na znano pravilo : pametnemu lahko hitro dokažeš, da ni požrl vse pameti na svetu, idiotu pa je nemogoče dokazati, da je idiot.

     • xtc

      Žal je tako in nažalost trenutno tile v Sloveniji kraljujejo:

     • janez.pokoncni

      Res je, žal.

     • traktor

      To, car si.

     • dob

      Če pa kaj ne ve, pobrska malo po Goolagu!

     • indijanka

      Danes si bil pa razpoložen :). Veš, da v nekaterih ameriških bankah že sedijo državni uradniki in v praksi preverjajo zakon o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma. Mi, ki nam sploh ni jasno, kaj je korupcija, pa mislimo, da tam ni reda. Slepi in gluhi smo :) zato so naše vstopnice po Alan Fordu najdražje.

   • radames

    Jebenti, koliko škode so nam prinesli komunistični “osvoboditelji”! Zaradi njihove polstoletne vladavine in njihovega mita o “NOB” si pač eden tistih, ki so jih povsem preparirali. Če ne bi bilo njih, bi verjetno mislil normalno. Butastih levičarjev bi bilo samo peščica!

    • pokvarjeniSvet

     Ja pa še vedno sto tukaj ti uvozniki marksizma nočejo in nočejo zapustiti slovenije. Nismo že imeli dovolj škode in probleme z komunističnimi revolucijami, zdaj pa pa so tukaj priheftani na davkoplačevalski proračun in nas fopajo da je kulturni marksizem super ker ga ima ZDA in tam vse funkcionira ane….zadolženi do amena…živijo samo zato ker jim odpisujejo dolgove.

     marskisti je marksist ne glede ali priahaj iz Rusije ali ZDA, marksisti so vsi isti in vsi imajo iste gospodarje iz ozadja. Po domače povedano so izdajalci človeštva, Evrope pa tak al tak.

   • xtc

    Stem postom si res dokazal ;da si navaden socialistično rusofilski neumen kekec;v bistvu yugokekec:

    • traktor

     Saj je že po nicku vse jasno. Najraje bi živel na račun drugih.

    • pokvarjeniSvet

     če je kdo marksist si to zagotovo ti. Tebi je samo všeč ker to prihaja iz zahoda in da je od istih ljudi (družine predniki – potomci/nasledniki) ki so si izmislil in financirali boljševistično revolucijo v Rusiji 1917 te sploh ne moti.

     Tak, da ti kar imej sebe za bedaka in glumi še kar naprej, nas ne moreš imeti.

 • radames

  Kar poglejte Aljasko in na Google Street Anchorage in njegovo okolico in primerjajte z Magadanom v Rusiji. Obe mesti sta približno na isti zemljepisni širini. Kakšna razlika! S tem, da ima Magadan grozljivo dediščino iz sovjetskih časov.

  V USA imam žlahto in vem, kako je tam. Mnogo boljše kot v Evropi. Letos mi je spodletel obisk, naslednje leto pa zagotovo bo.

 • MEFISTO

  Slovenci smo nehali sanjati.

  Zdaj nas mučijo le še rdeče nočne more.

 • tarantela

  No, v Ameriki le ni tako, kot si rišemo pravljice o njih! Znanka je obiskala sorodnike v ZDA od vzhoda do Pacifika. Potovala je dva meseca.Ugotovila je, da se imamo v povprečju tu v Sloveniji bolje!! Ne pustimo se farbat o uspešni in super Ameriki, bogati so samo nekateri!

  • xtc

   To:da živimo vSloveiji bolje kot v ZDA je resnica_ampak ta resnica ima zelo temno plat_živimo na puf;delamo bistveno bistveno manj;produktivni smo manj;obdavčeni bolj in skorumpirani :
   Dejstvo je tole tako malo kot se dela v Sloveniji in kot smo produktivni je Amerika res uboga dežela:dEJSTVO JE ;DA S TAKO MALO DELA;ODGOVORNOSTI;DELOVNIH UR IN številom prostih dni v ZDA nebi imel za toplo vodo:

  • macon

   Ma ja. Sodelavec je obiskal sorodnika v Clevelandu, bratov prijatelj sorodnike v Kaliforniji. Dejstvo je, da so ZDA dežela, kjer lahko uspejo zdravi belci, ki nekaj znajo in so pripravljeni delati, oba sta mi povedala kup zgodb o tem. V Sloveniji tudi taki ne morejo uspeti, tukaj se samo laže, blefira in klečeplazi, to je recept za uspeh.

   Delajo budale.

   Okoli 3% Američanov ali deset milijonov ljudi živi v ZDA v milijonarskih gospodinjstvih. Pol svetovnih milijonarjev je v ZDA. Švica ima okoli 10% prebivalstva milijonarskega.

  • radames

   Večina v USA je do bogastva prišla s svojim delom.
   Pri nas pa s kriminalom.
   Mencinger je že pred leti napovedal propad in bankrot USA. Levakarji vedno udarijo mimo.

   • traktor

    Mencinger je en navadni, kako se že reče, mafijski consigliere al kaj.

   • Olga

    ++++++++++++++ Denar si pa sposojajo pri kapitalistih! Kapitalizem je edini delujoč sistem! Mencingerjeva Venezuela, Kuba… so pa v riti!

  • Tanja Bor

   Prepricana sem, da vam je to povedala, da vam ne bi bilo hudo. Zakaj ni priseljevanja iz ZDA, ce je tako lepo?

  • indijanka

   Poznaš Benko Pulko? Izjemno kritična je. Njej je Amerika izjemno všeč. Preselila se je tja.

   • Jovo Jamnica

    Tudi jaz bi se preselil tja, če bi me ne oviral “emšo”. Ko sem pred leti spoznaval njihov način življenja, mi je bilo všeč. Samo, takrat mi je bilo všeč tudi pri nas…

    • indijanka

     :) to bi ti pa celo pripisala.

 • xtc

  Žal je ameriški gospodarski model v stilu;”keep it simple” še vedno najbolje delujoč na svetu:Čeprav se tudi v njem pojavljajo anomalije;pa jih kljub temu sistem;kot tak dokaj dobro ustavlja;saj lahko vsakdo praktično postane karkoli:Seveda ;pri Slovencihvedno prevladuje socializem in njegova miselnos;bolje biti pri revež med reveži ;kot zadnji bogataš med bogatimi(kar nas uničuje):
  Namesto;da bi prevzemali uspešne modele poslovanja iz ZDA raje lezeo k Rusom;Irancem IPD TRETJERAZREDNIM GOSPODARSTVOM;KER IMAJO V NJIH LEVAKI OBČUTEK VEČ VREDNOSTI;VENDAR PA TAM NI KAJ VELIKO POSLOV;ŠE MANJ DOBIČKOV;RAZEN ZA POSVEČENE LEVAKE:
  Prav zanimivo je opazovati neuke ekonomske bebce(socialistične);ki se veselijo propada TIPP:
  Ne samo ;da bi prinesel ogromno oljšanje poslovanj;odprl za EU TRŽNE NIŠE V ZDA_sploh bio kmetijstvo in določene butične stvari ter izdelke višjega cenovnega razreda itd:
  Večina teh ekonomskih nepismencev niti ne razume;da večino premium EU izdelkov Evropa proda v ZDA NATO ZALIVSKIH DRŽAVAH NATO ŠELE PRIDEJO LJUBLJENČKI SOCIALISTOV Rusi:
  Skratka zakaj ameriški model deluje in veliko uspešnih EU start upov ter podjetij beži tja?
  Zato;ker gospodarstvo tam krmari politiko in ne obratno in gospodarstvo je veliko bolj neodvisno od politike:Seveda pa je treba vedeti še nekaj;da vsak izdelek ;ki ga lasiraš in če je dober;četudi ga prodajaš po parih mestih je odjem tako velik;da si miljonar v hipu zaradi same velikosti mest:

 • Iza Demos

  Ne se sekirat v bližnji prihodnosti bomo imeli NWO. Svetovna vlada izbrana izmed svetovnih bankirjev, naftnih in farmacevtskih mogotcev in nekaterih kronanih glav ob podpori predvsem vseh organizacij OZN, NATA. En monetarni sistem, en zakon , ena policija, ena vojska . Število prebivalstva na svetu se bo drastično zmanjšalo, ne bo več srednjega razreda le še vladajoči in služabniki. Socialna država, ki bo nagradila poslušnost s hrano in drugimi dobrinami, upornikom/stavkajočim pa ne bo omogočila dostopa do hrane in dobrin ali pa jih kar kaznovala z izobčitvijo in jih prepustila v milost in ne milost prebivalcev sveta.
  Torej nič več volitev,referendumov, skrbi za hrano in druge dobrine le ubogati bomo morali velikega brata, in če ne bomo te sreče, da smo med vladajočimi še pridno služiti višjemu razredu. To bo izziv! Nič več levih, pa desnih, pa srednjih pa zelenih,samo vladajoči in služabniki. Še sreča, da v USA to kujejo že več desetletij (bančnik, Paul Warburg, 17.2.1950 : “imeli bomo svetovno vlado pa če vam je všeč ali ne. Vprašanje je le ali bomo do te vlade prišli s podreditvijo ali privolitvijo.”) pa še nismo prav blizu.
  In vem, da se sliši obrabljeno, a denar ni vse in osebno ne bi rada živela za dlje kot 6 mesecev izven moje revne, problematične, skregane Slovenije. Izselitev iz SLO bi bil moj zadnji ukrep v boju za preživetje.

 • RealRevolution

  Janez pokoncni in xtc sploh nista za Ameriko.Ko stopis na zulj pol vidis rezultat.Saj je se vec takih.
  Je rekel meni da nam primankuje osnovne inteligence,ker sem proti TTIP.Sem pa genij in Trump je tudi.In pravi isto.Ni treba da je kdo zelo inteligenten.Tudi tistim nekaterim majnka vec vrst pameti(izkusnje,modrost,veda,splosno kak se potegnes iz zagate,oster instinkt,vesc v necem,moralen,cim bolj dober,pravicnost, in se na tisoce stvari odlikuje pamet.
  Vglavnem rabi se razum in pamet da vidite stvari ki jih drugi nocejo ali jim ni dano.Ni sam belo in crno.Skor vsi profili so slabi.Velik dobrih ljudi ko gledajo novice tu gor ali pa ne nima profila.Skor vsi.Ker tak brezveze pisat na info clankih ker ne dosezes nic.Ker tak se samo pogovarja nekaj ljudi in ne vsi ljudje ko berejo clanek.Ker je tako prav.Kdo bi v realnem zivljenju poslusal te “internetne gangsterje” zaprte v svoji sobi pred racunalnikom?.

  • xtc

   Najhuje je ;ko začnejo nekaj razlagati ekonomski nepismenci;bebci in socialisti;ki mislijo;da se denar dela z prerazporejanjeminrase v bankomatih:
   Seveda PA BO tUDI tRUMP MORAL STOPITI NA REALNA TLA;TISTO KAR ŽELI LAHKO ZANETI CARINSKE IN DRUGE VOJNE_ENO JE POLITIČNA VOLILNA KMPANIJA DRUGO JE ŽIVLJENJE Z REALNOSTJO:
   Realnost pa je taka ;da smo lahko zelo nazorno videli kdo je bil proti TIPP_ostareli hipiji;delomrzneži;socialisti;narkiči;pedofili;lgtb druščina skratka to čemur se reče družbeni rob to pa pove tudi vse:

   • RealRevolution

    Trump in dobri ljudje so zakon.
    Ti si ziv pa si mrtev ker ne ves kaj je zivljenje.
    In bos v bedi ko bo konec sveta.
    V tem zivljenju se jih bos pa dobil.Ce bi prisel v realnem zivljenju 1 na 1 bi te stisnil tak kot bo tebe zivljenje.
    Tega bo zmeri vec zato pa treba uvedit vojsko ljudem nazaj da se mal naucijo kaj je zivljenje.Jansa bo uvedel nazaj ce zmaga.

    Ti si na strani hudica!

    • xtc

     Z bebci je vedno hudo kot s socialisti ali nacional socialisti vsi se imajo poklicane za od boga_ljudje pod njimi pa živijo v peklu:

     • RealRevolution

      Kake bederaje pises.
      Se vedno si za na garmado.

 • RealRevolution

  Trump je rekel:Spet se bo govorilo Vesel Bozic in ne veseli prazniki.Kdo razume ve vcem je stvar.Kdo se ne pa hoce bo tudi.Kdo pa noce pa ne bo.
  Dobri ljudje,ki hocejo vedo.
  Simpl

 • xtc

  Težava nainih ljudi je v tem ;da mislijo ;da jeTrump vsemogočen in dabo bistveno spreminjal ameriške prioritete:
  Ob prerivanju za oblast v ZDA me niti to ne moti;vendar pa so hudo naivni tisti;ki mislijo;da bo Trup delal po domače;če bo ga bo to pokopalo(v endar dvomim);kot pa je bilo razvidno iz parih zadnjih dogodkov je zelo dober igralec;ki najprej blefira;da doseže tisto kar je realno_očitno nekateri težko razumejo politiko:

  • RealRevolution

   Politika je najmanjsa stvar.
   Amerika in celi svet je ustvarjen od Boga.
   Ti si proti in vse se placa.
   Vrzit na garmado take.To je politika.
   Zato pa je to tak ko nima noben straha pred nicim.

   • xtc

    Bebci sodijo ba psihiatrijo ne na forume:Sicer so mnenja dobrodošla idiotizmi pač ne:

    • RealRevolution

     Smo na forumu?Pametni se izogibajo temu kolk se lahko.In resujejo to v realnem zivljenju.Ti nic ne pomenis ker te noben nikol ne poslusa na 24NOVA.
     Tudi ce bi te,to ni nic to so sam komentarji na info strani.
     Jaz sem genij.
     Tebe ze vsak blokira na nova24 za hec?

 • plamen100

  V sloveniji je edina resitev obrat na desno, potem pa takoj opraviti lustracijo na
  sodiscih, univerzah, javni upravi…podobno kot Turki. Ce SDS tega ne kani narediti potem bolje da se ne gre politike….ker ni logicno da SDS npr zmaga, po tv in univerzah pa bodo na dolgo in siroko pisali in ucili proti vladajoci politiki in hvalili neoliberalizem kot edino pravo politiko in nacin zivljenja. No saj naslednja faza pa je potem ulica na kateri bo MILIJON SIROMASNIH IN LACNIH IN TO TEH, KI SO ZE DANES NA DRZBENEM DNU vendar danes na oblasti nimajo pravega nasprotnika, da bi protestirati zato bo njihove danasnje bede jutri kriv Jansa!

 • radames

  Partizansko in komunistično indoktrinirani ljudje so še vedno prepričani, da se v Sloveniji živi najbolje na svetu, v USA pa slabo in da bodo zdaj zdaj propadle.
  Tako mišljenje so nam vcepili “osvoboditelji” in še precej generacij bo trajalo, da se se vpliva teh zločincev otresemo.

 • RealRevolution

  Trump je upanje delavnim in pravicnih ljudi,ki hocejo da se stvari poslihtajo vsaj za 8 let ali pa dlje.
  Ker vemo da enkrat bo vsega konec.In se slabse bo preden bo konec sveta.
  Ce bi Hillary uspelo bi kaca imela se vec oblasti.In bi bilo tem ze prej.
  Sam cakajo ko se kaj ne strinjas.Npr si proti lgbt in te kar obtozijo tiste brezpredmetne besede.Udarjajo po Krscanstvu…

 • Krtača17

  Ja, v usa lepo skrbijo za brezdomce, ni kaj. Smo še dobri da pri nas nimamo takih šotorišč: https://youtu.be/nYFeY2pS0ks

  Drugače pa, pričakovati drugačen rezultat kot ko smo se udinjali beogradu in zdaj bruslju, je norost!

 • Aton

  Obračamo se k Rusiji in Kitajski. Ideološko? Pa se zavedamo, da tam KGB kapitalizem kruto vlada z brezpravnimi, drugorazrednimi, manjšinami?

  • Jovo Jamnica

   Kje pa so se KGB-jevci priučili o kapitalizmu? Mene so učili, da so Rusi preskočili iz fevdalizma v socjalizem…

   • Olga

    V socializmu je samo raja! Putin in KGB- jevci so v turbo kapitalizmu!

   • radames

    Hruščov pa je v začetku 60. let rekel, da bo SZ leta 1981 v komunizmu. Da se to ne bi uresničilo, so ga 1964 odstranili.

    • Jovo Jamnica

     Ja, Gagarin je Amerom nagnal strah v kosti. Prvi se je srečal z Bogom…

   • Aton

    Ti si od stare šole. Očitno ne obiščeš Rusije, čeprav si (tudi očitno) stalno pod vplivom vodke.

 • AlojzZ

  Kaj je problem Evrope? To, da želi Božje kraljestvo brez Boga. To pač ne gre in posledice so tu. EU staroselce izpodrivajo prišleki, ki na njih gledajo kot na drugorazredne ljudi, njihove ženske pa kot na spolne sužnje.

 • althar

  Žal precej površen komentar, ki slika svet kot preprosto dihotomijo ali ZDA ali komunizem. A svet še zdaleč ni tako zelo preprost.
  Za vse, kar bi lahko napisal na to temo, ni tule ne prostora, ne časa. Zato le na kratko nekaj glavnih poudarkov.

  Evropa ni ena, ampak so (vsaj) tri. Zahodni, kolonialni del, ki je doživel in preživel svoje zlate čase in rabi svoj večstoletni purgatorij, da se začne postavljati na novo. ES in PT sta svoj purgatorij morda že preživeli, FR, UK in NL zagotovo še ne.
  Srednja Evropa (s SLO), zelo dolgo razdeljena na (v mnogo primerih dokaj liberalne) majhne fevdalne entitete, ni nikoli doživela svojega vrhunca, poskusila z dvema uničujočima vojnama in morda s tem porabila svoj potencial, morda pa še ne. To vprašanje ostaja odprto.
  Vzhodna Evropa, večino svoje zgodovine vojna krajina, se (figurativno) šele pripravlja na svojih 5 minut slave. V njej je še vedno ogromno strahu, a tudi človeške energije.
  O Evropi se torej ne da govoriti kot o eni entiteti.

  ZDA so svoja zlata leta (besedna igra namerna) doživela konec 19., začetek 20. stol, torej v času dejanskega zlatega standarda. Ameriške sanje so se simbolno končale leta 1910 na Jekyll Islandu, ko so na tajnem sestanku glavni ameriški bankirji z nekaj vladnimi predstavniki zasnovali ameriško centralno banko, dejansko pa v 30. letih z uvedbo FDR socializma (sic) z devalvacijo, zaplembo zlata, zapiranjem mej in vsem vmes. ZDA so bile zaradi gospodarskega potopa evropskih držav po dveh vojnah in strahu pred komunizmom 1944 v Bretton Woodsu sicer oklicane za svetovnega hegemona, a od takrat gre tam bolj ali manj navzdol. Najvišji standard so dosegli, na primer v začetku 60. let, najvišje plače pa v začetku 70. Če se komu ljubi, lahko te in še mnoge druge podatke preveri po bazi FRED (St. Louis Fed). Svoj položaj rešujejo v glavnem s tem, da edini lahko tiskajo svetovno valuto, a zamenjava dolarja s SDR se naglo bliža. Ameriško stoletje se nepreklicno končuje.
  Še to. Njihovim podatkom, še posebno podatkom o BDP, ne gre zupati kaj dosti. Poleg tega, da pri računanju BDP upoštevajo debilizme tipa “potencialna najemnina, ki bi jo z oddajanjem dosegli ljudje, ki stanujejo v lastnih hišah”, podatek o BDP poljubno manipulirajo z arbitrarno določeno stopnjo inflacije (PCE) in spreminjajo za leta nazaj. Recesija 2008, na primer, je bila s strani njihovega statističnega urada (BLS) “priznana” za nazaj po več kot enem letu.

 • pokvarjeniSvet

  Jebeš take sanje (ameriške sanje), kjer si in še boš večji suženj socio psihopatov.

  Pol raje sanj sploh nimam če niso takšne kot se za normalnega, poštenega, moralnega in svobodnega človeka spodobi.

 • Borut Stari

  Sanje so samo sanje. Realnost pa je nekaj povsem drugega, Eni sanjajo,drugi delajo in proizvajajo novo vrednost, Sanjači živijo v revščini in sovražijo tiste, ki imajo, zaradi znanja, večjo vrednost in boljšo kvaliteto življenja. In, sedaj imamo rezultanto. Sanjači,utopisti bom rekel, kar privrženci impotentnega socialističnega sistema sovražijo tiste, ki so sposobni zaradi produktivnega sistema in znanja povečevati kvaliteto življenja. Sanje “neuporabnih” in živečih v slovenskem nacional socialističnem sistemu je, Imeti službo in prejemati socialno pomoč,Ter zaradi fovšije pljuvati po sposobnih. Ali želimo tako življenje?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!