Cena sprave za levičarje – najdražja betonska bloka v zgodovini brez omembe revolucionarnega nasilja in komunističnega genocida

Ljubljana, Kongresni trg. Spomenik vsem zrtvam vojn in z vojnami povezanim zrtvam.

Na Kongresnem trgu v Ljubljani bomo dobili nov spomenik, ki naj bi v svoji socialistični “lepoti” med seboj spravil dva pola razbitega naroda. V resnici gre za fatamorgano levice, ki bi rada naredila križ čez svoje umazano perilo. Kipi zločincem (Titu, Mačku, Kardelju, Kidriču) bodo stali še naprej, še vedno bomo imeli Titove trge in ulice, še vedno se bodo oboževalci zločinskega totalitarnega režima zbirali v Dražgošah in praznovali lažno zmago, ki je nikoli ni bilo.

Zakaj torej ta spomenik? Čemu služi? Služi kampanji levice, ki bo po parih pregrešno dragih litrih betona (1,2 milijona) ob vsaki omembi povojnih pobojev s prstom kazala na desnico, češ: “Mi smo se spravili, oni pa se nočejo!” Spomenik naj bi simbolno počastil žrtve vseh vojn  ne glede na to, na kateri strani so padle. V resnici pa gre za zakrivanje genocida in medvojnega nasilja s strani partizanov ter za revizionizem nazaj v socializem. Gre za to, da če se revolucionarnega klanja že ne da opravičevati, pa o njem vsaj ne bomo govorili, saj smo baje “spravljeni”.

Česa se bojijo levičarji?
Levičarje je strah predvsem resnice. Na povojni laži socializma namreč stojijo vse njihove politične ideje, politični pedigre in smisel njihovih političnih strank. Od kod bo SD črpal svojo zgodovinsko pravico, če njihove heroje razglasimo za morilce? Kako bo levica upravičila rdečo zvezdo, če jo razglasimo za simbol genocida in razdora naroda? Kako bodo levičarji vse, ki se ne strinjajo z njimi, označevali za domobrance, če se dokaže, da so vaške straže in domobranci nastali zaradi komunističnega terorja in ne zaradi okupatorja?

Odgovor je: težko! Zato je treba postoriti vse, da se zgodovinska resnica, če je že ne morejo prirediti, vsaj utiša. In ta spomenik ni nič drugega kot pokrivanje 50 let zločinov, ki so jih komunisti izvajali nad lastnim narodom. Od pobojev med vojno, ki niso bili nič drugega kot oboroženi roparski napadi, do povojnih pobojev, kjer se je dogajalo organizirano “čiščenje” vseh, ki so bili tako ali drugače nevarni režimu. Od katoliških družin, ki so predstavljale močno narodno zavedno jedro, do meščanske inteligence, ki bi lahko socialistične nebuloze strokovno postavila na laž. Vsi ti so bili podvrženi pregonu, likvidacijam, mučenju  nečloveškemu izživljanju nad sočlovekom. Pod parolo “izdajalcev” so morili nekaj mesecev stare dojenčke in otroke. Pod parolo “svobode” so posiljevali ženske, ljudem zabijali v glavo žeblje (pri živem telesu) in jih dajali iz kože (pri živem telesu). Znani so tudi primeri nekrofilije in kanibalizma.

In s temi pošastmi naj bi se spravili z lažnim spomenikom? Sprava je mogoča le takrat, ko pošasti, ki so razdvojile narod, odgovarjajo za svoja dejanja. Ko se morilce in posiljevalce posmrtno obsodi. Ko se jasno in glasno pove, da je bil komunizem zločinski sistem, ki je na oblast prišel s krvjo nedolžnih ljudi. Sistem, ki je moril iz užitka, ropal iz zavisti in posiljeval iz živalske sle. Ko bo resnica javna, znana in obelodanjena, lahko začnemo govoriti o spravi. Pa ne o spravi med eno ali drugo stranko. Ne o spravi med zagovorniki kriminalnega sistema in nasprotniki kriminalnega sistema. Pač pa o spravi med potomci zločincev in potomci žrtev.

Prava sprava je potrebna, a z veliko mero samorefleksije
Vprašanje pa ostaja, kako si levičarji predstavljajo spravo, če bo v prvi vrsti na otvoritvi spomenika sedel nekdanji šef centralnega komiteja komunistov Milan Kučan. Človek, ki je vedno zagovarjal izkrivljeno zgodovino. Človek, ki je bil proti slovenski osamosvojitvi. Človek, ki načeluje hobotnici, ki iz ozadja upravlja z našo državo. Človek, ki je bil leta na čelu režima, ki ni sposoben iskrenega priznanja lastne kriminalne preteklosti. Človek, ki ni nikoli obžaloval represije in “izginotij” državljanov Jugoslavije.

Kako bomo dosegli spravo, če bo osrednji govornik nekdanji predsednik ZSMS, če se bosta slovesnosti udeležila Miro Cerar, čigar vlada ni realizirala resolucije o totalitarizmih, in Milan Brglez, ki je za povojne poboje dejal, da je to pač naravno pravo? Ob spomeniku se bo zbral celoten vrh zanikovalcev genocida in državljanske vojne. Celoten vrh ljudi, za katere je sprava kot kos kruha. Kupiš (za 1,2 milijona evrov), “poješ” (imaš lepo slovesnost) in si sit (instant sprava!). Brez priznanja izvensodnih pobojev, brez priznanja banditizma, brez priznanja okrutnih zločinov proti človeštvu. Sprava brez priznanja komunističnih zločinov nima smisla.

Vsegliharska retorika bo samo še bolj razdelila narod. Tisti, ki živijo v prepričanju, da je šlo za narodno osvobodilni boj, bodo godli, kako so se spravili, potomci izvensodno pomorjenih pa bodo še naprej zahtevali pravico. A pri današnji slovesnosti bo predvsem v ospredju misel: “Morilcu se je vedno lahko spraviti, če za svoja dejanja nikoli ne dogovarja.” In tako bo danes. Zagovorniki morilskega režima ne bodo nikoli priznali zločinov, žrtvam pa bo vsiljena instant sprava v stilu: “Tu imate kos betona, zdaj nam pa dajte mir!”

A. R.

 • TOML

  Ma kakšna sprava neki.
  Še živeče klavce Slovencev spraviti v arest,
  socialistične podpornike teh klavcev pa obsodit.
  To so kriminalci in s kriminalci ni sprave.
  Očistiti Slovenijo!

  • karlina

   MOJ VELIK PODPIS !!!!!!

   • etrusk

    Dober predlog , toda kdaj se bo to uresničilo .Moje mnenje v svetem nikolaju.

  • Kosobrin

   Moraš napisati, katere klavce misliš. Ker so bili na obeh straneh. Ta spomenik je postavljen za vse žrtve, in vi tega ne odobravate.

   • TOML

    Si pa res rdeče teslo, še enkrat preberi post.

 • šmentanamuha

  Na spomenik je pod nujno treba napisati: SMRT JANŠIZMU, SVOBODA NARODU!

  • Slovencsm

   Nekateri očitno še zaspat ne morete brez misli na JJ. Sovraštvo lahko rodi samo sovraštvo. Kakol lahko govorite o svobodi, če istočasno nekomu želite smrt? Svoboda namreč pomeni živeti z drugimi v sožitju in miru.

  • karlina

   Pravi komunistična levaška novinarka !!!!!!!

  • Hribouc

   Po diagonali pa : Smrt komunizmu in svobodo narodu za veke!

 • Nata

  + + + + + + + + + + + k spodnjim besedam ni kaj dodati. . . . točno to mislijo s tem spomenikom.

  “Tu imate kos betona, zdaj nam pa dajte mir!”

 • domovina mili dom

  Dokler se bodo po ulicah sprehajale horde z rdečo okupatorsko zvezdo, poveličevalo komunističnega diktatorja, dokler bodo sodniki, tožilci, policaji preganjali Slovenstvo, dokler bodo stali spomeniki krvnikov, ne bo sprave. Amen pika stop.

  • karlina

   PODPIS

  • Hribouc

   Podpis, hvala!

 • Anthon

  Spomenik nacističnim izdajalskim domobrancem? NIKOLI!

  • radames

   Ti pa pojma nimaš o novejši zgodovini.
   Da so se ljudje z orožjem uprli komunistom, bo nekoč priznano kot najplemenitejše dejanje v vsej slovenski zgodovini

  • zokispoki

   Poglej, poglej, se en idiot ! Ali si bil zraven, da tako govoris, ali pa sta tvoje kurje mozgane oprala
   Pierazzi in Repe?

   • sprehajalec

    Gre za krajo nickov.

  • pajot

   Si pozabu na pakt hitler stalin. Ko ste bili komunajzarji v spregi s Hitlerjem? Ko ste uživali in noreli,ko je hitler napadel Jugoslavijo? Banda,

   • karlina

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • Slovencsm

   Zakaj pa imamo spomeniku komunistom, ki so bili najprej po tvoje izdajalci, ker so paktirali z nacisti do 1942 in potem še izvedli revolucijo ter genocid nad lastnim narodom? Bodi toliko iskren in še za to reci NIKOLI.

  • radames

   Februarja 1942 so komunisti na DOPISNICAH vsem oficirjem in rezervnim oficirjem Kraljeve jugo vojske poslali poziv naj se vklopijo v NOV. Seveda so cca 600 oficirjev Italijani pohopsali in jih odpeljali v internacijo. Kdo je izdajalec, ti provokatorski primitivec???

   • pajot

    Ljubo Šercer jim je nasedel. In so ga kasneje pospravili. Govnari.

 • radames

  Janša je takole tvitnil:
  Predsednik SDS Janez Janša se je odzval na Twitterju in se ustavil pri
  imenu spomenika: »Novo izkrivljanje resnice. Vojna je za množično
  komunistično morijo l. 1945 kriva toliko kot je puška kriva za umor.«

  Jaz pa že leta pišem: v Sloveniji (pa tudi po preostali Jugi) ni šlo v letih 1941-1945 toliko za 2.svetovno vojno, kot je
  šlo za komunistično revolucijo.

  Nekoč sem potomcu šefa zelo čudne jugo “službe”, ko sva se pogovarjala o zaprtih ljudeh takoj po 2. vojni, na njegov vzklik: “Kaj naredi vojna!”, odgovoril, da ne vojna, temveč komunistična revolucija.

  • hribovc

   Janša je sam “novo izkrivljanje resnice”. Komunist!

   • radames

    Ukraden nick. Tudi Pučnik je bil komunist. Tudi Solženicin in Saharov, kot najznamenitejša sovjetska oporečnika in Nobelovca sta bila v partiji.
    Nehaj ponavljati kot papagaj. S tem sploh ne užgeš, ampak izpadeš BEDAK.

    • Hun

     zakaj izpade bedak…sj vi iscete resnico…

     • sprehajalec

      nažrli smo se tvoje resnice Hun v 70 letih…

     • Hun

      se mal pa bos sqip(šiptarščino) poslusal v Slo

     • sprehajalec

      Ja, po zaslugi tvoje Fajonke pa tistega Samuela, ki sta po kosovu talala Vize za dober denar. pa na osnovi ponarejenih papirjev.

     • Hun

      vize za šiptarje je treba omejit..jst nimam nc prot njim…ampal bojte se prodorne nacije ki se sirijo kot podgane…
      Tud JJ ni dobil kr tako častnega doktorata..se prav jim desnicarji nudite podporo

     • sprehajalec

      reci to Tanji Fajon, neformalnemu novemu obrazu slovenske levice.

     • Slovencsm

      Ker je argument brezvezen, Ogromno je bilo ljudi v partiji, ki so se ji kasneje uprli, ko so spoznali način njenega delovanja, ki je bil zelo različen od začetnih obljub. Argument je ravno kontra. Če si bil v partiji in si jo spoznal ter se ji kasneje uprl, si moral biti resnično pogumen in resnicoljuben. Namreč vedel si, kako funkcionira in kaj te lahko doleti, če se ji upreš.

     • Hun

      v partijo si vstopil zarad osebnih intetesov da si lahko napredoval…nasploh v sluzbi in politiki

     • Hun

      tisti ki se niso spilal v karakterju da so nekaj vec od povprecnezev…preventivno niso vstopal v partijo…resnico o vstopu in izstopu pa moralno zavijej sam seb v celofanček

     • dob

      Kdor išče resnico je bedak.
      Genialna ugotovitev komunistične inteligence.

     • Hun

      eno je iskanje resnice…drugo je trmasto vztrajat v nedogled pri svojem prou

     • dob

      Eno je iskanje resnice, drugo si pa ti.

     • Hun

      ti jo ocitno za casa tvojega zivlenja ne bos docakal

   • zokispoki

    Butelj !

  • Hun

   vse je res ..ne verjamem pa da bi imel tako moc revolzcionarji ce bi narod v tistih casih zivel v izobilju

  • pajot

   Komunajzarski klavci se ne zavedajo in se ne spomnijo,kaj je rekel njihov vodja Mitja Ribičič na RTV Slovenija(takrat še RTV Ljubljana): “Kdor ne ve,da je šlo za revolucijo,ta ne ve ničesar.” Banda,ki bo prav kmalu sankcionirana.

   • karlina

    PODPIS

 • PikaPolonica

  Sramota, da herojske partizane enačite z izdajalci Slovenije in nacističnimi kolaboranti! SRAMOTA!!!!!!

  • goldhorn

   Zate je herojsko pobijat neoborožene civiliste?

  • zokispoki

   Ce je karkoli sramota je dejstvo, da kreteni se vedno trdite, da je nekaj normalnega, da ste pobili otroke, mame in nedolzne fante, samo zato, ker so bili pac na napacni strani. Sprevrzeno in odurno ! Mentalni kripli ste komunajzarji, prav zares vam ni pomoci !

   • karlina

    PODIS

  • Slovencsm

   O herojskih partizanih vse dobro. A teh je bilo bore malo. Glede kolaboracije je pa korektno napisati, da so kounisti uradno paktirali z nacisti vse do 1942. Zgodovinsko potrjeno in vsem znano. Mislim, da ste v hudi zagati in zato tako sovraštvo vije iz vas.

   • pajot

    Herojskih partizanov skorajda ni bilo. So jih komunisti potolkli. Vse dokumentirano. Jebi ga,takle mamo.

  • radames

   Heroji imajo na vesti največ pomorjenih ljudi. Najhujši morilci so bili.

 • Anja Kovacic

  SMRT VSEM IZDAJALCEM SLOVENIJE! Z DOMOBRANCI NA ČELU!

  • goldhorn

   Saj so jih tvoji predniki pobili.

  • Slovencsm

   Si bila zraven?

  • zokispoki

   Dober komunist, je mrtev komunist !

  • pajot

   Se pravi,da so izdajalci Slovenije tudi tvoji komunisti. Lepo,da priznaš.

  • radames

   Greš v osamo. Blokada. Tvojih izzivanj- po naročilu – ne bom bral.
   Najbolj sadistične med partizani so bile partizanke. Ljudje na podeželju so se strašno zgražali nad njihovim početjem.
   Eno ime: Ivana Mulec iz Loške doline. Si njena potomka?

   • pajot

    Milka Planinc je mučenim domobrancem v Rogu še živim rezala penise in jih jedla.

 • hribovc

  Kot ponavadi tale Janševa diktatorska Nova24 zopet po komandi diktatorja Janeza razdvaja Slovence in jih ponovno sili k DRŽAVLJANSKI BRATOMORNI VOJNI.

  • radames

   No, zdaj greš v blokado, BARABA!

  • pajot

   Pizdun komunajzarski. Tudi tebe čaka kazen.

  • Slovencsm

   Saj vseskozi govorim, da je bila med in po drugi svetovni vojni državljanska bratomorna vojna. Zdaj sem dobil potrditev še od zagovornika tega režima. Zdaj lahko na novo napišemo zgodovinske knjige, kot je res bilo.

   • šmentanamuha

    Dolenjska še zdaleč ni cela Slovenija. Na Štajerskem, Gorenjskem, Koroškem, Prekmurju …. nikoli ni bilo bratomorne vojne v 2. svetovni vojni, ker tudi domobrancev tam ni bilo.

    • Slovencsm

     Nasilje s strani komunistov je bilo pa prisotno povsod. Tudi v teh krajih, ki jih omenjaš. Tam so izvajali bratomorno vojno nad civilnim prebivalstvom. Že do leta 1942 jih je umrlo skoraj 900, ko ni bilo še nikjer nobene vaške straže kot predhodnice domobranske vojske.

    • karlina

     TO TI MISLIŠ

  • zokispoki

   Debil !

   • pajot

    seveda je debil. V hribih se onegavijo med sabo. rezultat je viden na tem forumu.

 • Hun

  1.200€ za mrtve..namest da bi dal za penzioniste na minimalcu

 • hribovc

  “Smrt fašizmu, svoboda narodu!”

  • pajot

   Smrt komunizmu,svoboda narodu. Tebe,hribovc smo pa že zacahnal. he,he,he…

   • hribovc

    Da ne boš tudi ti v jamo padel.

    • rubec

     Ti si zgleda že večkrat.

     • pajot

      Zato pa ma plošnato glavo,zahojenec hribovski.

    • pajot

     Jaz ne,ti pa zagotovo.

   • zokispoki

    Smrt komunizmu, svoboda narodu !Kdo smo to mi , pizdun komunajzarski ? Kucan & co.,
    ali kdo? Imbecil bolani !

    • pajot

     Imbecil si seveda ti. Kradeš nicke,otroci te sovražijo,sosed ti fuka ženo. Kaj čmo,tako je življenje.

  • Slovencsm

   Fašizem, nacizem in komunizem – smrt vsakega naroda. Vsi trije so teptali osnovno človekovo pravico do svobode.

   • Jurij Musar

    Najhujšega si namerno izpustil: KATOLICIZEM.

    • pajot

     musar,musar,da se greš takole sramotit…eh..človek zmešan…

    • sprehajalec

     Če si ti za Mohamedanstvo in Džihad Jurij, potem ne sili s tem še druge….

     • Jurij Musar

      Ne sprenevedaj se, saj dobro veš, da sem ateist in da vse vere mečem v en koš.

     • pajot

      Dokler se ne boš srečal z Matildo. Takrat pa boš prosil župnika naj te pride obiskat. Deja vu,

     • sprehajalec

      Jurij ne. On bo Mujazina klical.

     • Jurij Musar

      Ne bodi smešen.

    • Hun

     pod tem so bli pokorni hlapci fevdalskim gospodarjem

    • Slovencsm

     Očitno ali ne veš kaj pišeš ali pa namerno to delaš. Katolicizem ni ideologija, kot so vse prejšnje tri. Katolicizem pomeni udejstvovanje katoliške cerkve v politiki. Je prostovoljno in nenasilno dejanje. Vsekakor je bil katolicizem prisoten pred drugo svetovno vojno. Temeljil je na spoštovanju in nenasilju. Katoliška cerkev se je vedno borila za Slovenstvo. In nenazadnje je tudi ogromno pripomogla, da se je leta 1990 Slovenija tudi osamosvojila.

     • Jurij Musar

      Vatikan je največja svetovna multinacionalka, ki temelji na izkoriščanju ljudskih množic.

     • karlina

      AMPAK ČETUDI, NE MORI, KOT ISLAMISTI

     • Jurij Musar

      Kdo pa bombardira Sirijo?

    • karlina

     Ne ISLAMIZEM

     • Jurij Musar

      Isto sranje, drugo pakovanje.

  • pajot

   Kako si prišel do tega,da sem ti jaz dal plus,mi je neznanka. Administrator,ukrepaj.

 • Demonkrat

  Dragi beton.Tam pa je zdravstvo v izgubi.

 • Ana Job

  Kaj rečejo janšisti, ko stojijo ob Barbara rovu? “TAKŠNO JAMO IMEL BOM TUDI JAZ!”

  • pajot

   Fuck you,kradljivka nickov.

   • radames

    Ja, nepošteno, kakor so nepošteno delali ves čas. S svojimi krajami nickov samo pokažejo, kako so kradli, ropali premoženje sSlovencev pred 70 leti. In seveda, UBIJALI LJUDI.
    Saj se niti ne zavedajo, kaj s svojimi dejanji zdaj počenjajo.

  • Fogglof Tunnek

   Bravo Ana…prišla si na pravo stran… Končno !!!

  • pajot

   Da bom vanjo vrgel lažno Ano Job.

  • karlina

   To pa nisi ti Ana Job, ki jo poznamo tukaj-kraja nicka

 • šmentanamuha

  Janez, kranjski Janez ……. daleč si padel. Domobranci so tvoji najbolj goreči zagovorniki. Ti pa njihov.

  • Fogglof Tunnek

   Domobranci: “ZA JANŠO… SPREMNI” !!!

 • Jurij Musar

  Česa se bojijo levičarji? Ničesar seveda. Po mojem mišljenju je tale spomenik totalno brez veze, saj sprava ni potrebna in je nikdar ne bo. Edino čas je tisti, ki celi vse rane. Sem pa mislil, da smo sekularna država in ne vem zakaj bo tam katoliška maša, saj je verujočih katolikov v državi morda le kakšnih 10%. Še težje pa razumem, da bodo maši prisostvovali tudi ateisti. Le zakaj?

  • sprehajalec

   Za levičarje in njihovo oblast bodo poskrbele obresti na najete kredite v kombinaciji z negativno javno finančno bilanco.

  • pajot

   prišel bo čas,ko se bojo levičarji začeli bat. Takrat se bojo poskrili v mišje luknje,tako kot so se leta 91. In ti z njimi.

   • šmentanamuha

    pajot vesel bodi, da živiš v mišji luknji.

   • Fogglof Tunnek

    Mi smo vas že “poskrili” v lukje leta 1945…ampak izgleda da premalo…

    • gušto

     KAJ SI PRAVKAR NAPACKAL TULE !!!!!??????

     I Z G I N I ….. i z r o d ek !!!

     • Fogglof Tunnek

      Ka še pa ti čakaš na svetlobi…marš v lukjo…

     • karlina

      Je ze večkrat prijavljen glavnemu uredniku

   • radames

    Ivan Maček se je po letu 1990 tako bal, da je večkrat poiskal zatočišče na psihiatriji v Polju, med svoimi prijatelji psihiatri, ki so bili visoki udbovci.

    • pajot

     Vem tudi za primer Staneta Semiča-dakija,ki je pri belem dnevu videval svoje žrtve. Skušal jih je pobiti še enkrat,pa se ni izšlo. V Vodnikovem hramu je naperjal pištolo proti svojim prikaznim,pa smo ga komaj ukrotili. Trpijo,morilci,trpijo. Kar naj.

    • karlina

     TOČNO

  • zokispoki

   Namesto da bi poskrbeli za brezdomce, so raje eno leto kopali in zapravljali davkoplacevalski denar, tako, za pickin dim, ce se ne motim…

 • Fogglof Tunnek

  Čujte, samo fSloveniji lahko sodelafce fašistof – domobrance… in borce za svobodo stlačijo pod isti spomenik. Tisti Župančičef verz je pa ukraden iz partizanske grobnice narodnih herojef. Fse narobe. Spomenik politični neumnosti, ne sprave… Izdajalci ne smejo nikoli dobiti spomenika v okviru državne politike… za to so “pristojni” skrajni desničarji ala SDS !!!… Kapish?

  • Bozz

   Ok, domobranci so prisegli Hitlerju, kako pa komentiraš paktiranje komunistov z nacisti, dokler se niso skregali? Tisto pa zamišiš na obe očesi, zamašiš ušesa in zatisneš usta?

   The Soviet Story
   https://www.youtube.com/watch?v=RBMSk0R_TIM

   • Fogglof Tunnek

    Ja, pravočasno moraš predvidet situacijo…pol pa fse gre. Tudi dandanes pretežno vladamo levičarji fSloveniji…Izgleda da je narodu lepo !!!

    • Bozz

     Ja, je lepo (če odmislimo vso korupcijo in nesposobnost in slabenje naše vojske in s tem našega naroda, itd.), dokler nam ne bodo zaprli pipice in se bodo krediti ustavili kot v Jugi, potem bo pa polom. Razvajeni JS bo takrat tenko piskal.

     • karlina

      PODPIS

    • karlina

     TIK TAK TIK TAK

   • Hun

    tvoj vodja je tud paktiral z komunisti pa se je kasnej skregal

    • Bozz

     Kateri je pa moj vodja?

    • Bozz

     Jaz nisem ne na strani nacistov, ne na strani komunistov, torej ne na strani domobrancev in ne na strani komunističnih revolucionarjev pri nas, zato komentiram neobremenjeno. Obe strani sta paktirali z Nacisti v določenem času in prostoru.

     Svastika rdeče armade, ko sta Stalin in Hitler bila še prijatelja:
     http://thepeoplescube.com/images/Swastika_RedArmy.jpg

     Nacistično-komunistični oz. socialistični kovanec, s srpom in kladivom, leto 1934:
     http://www.thepeoplescube.com/images/HammerSickle_Swastika_Nazi_1934.jpg

     Dokazov je zadosti, da lahko podkrepim moje pisanje kot resnično.

 • Fogglof Tunnek

  Čujte, še deset takšnih spomenikof ne bo spremenilo prepričanj, ki so v glavah desničarjef… Žrtve vojne so bili fsi, zmagovalci so pa bili samo eni in to je priznal celi svet. Desnosučni se lahko trudijo to obrnit, vendar jim ne bo uspelo.

 • šmentanamuha

  Tale spomenik je SRAMOTA! NACISTOM POSTAVLJATE SPOMENIKE Z NAŠIM DENARJEM?!!!

  • sprehajalec

   Tvoj Fotr, aktivist in zaslužkar izpred Hude Jame, se obrača v grobu….

   • karlina

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Fogglof Tunnek

  Čujte, pa ka na totem portalu komentiramo še sami levičarji? Kje ste desnosučni…ka vas jebe?

  • gušto

   I Z G I N I ….. K O Z J I – i z r o d e k !!!

   • Fogglof Tunnek

    V lukjo sn reko…

  • antimur

   Pa ja gnoj kučanistični ne pričakuješ, da bom s teboj komuniciral.

 • Fogglof Tunnek

  hahahahahahahahahahahahahahahaha… Ne se hecat, vemo dobro kdo je zmagal leta 1945…in vemo kdo je zmagal leta 1991!?!?… Kdo pretežno vlada Sloveniji od leta 1991?… No…

 • pajot

  Sram me je mojega domobranstva.

  • Fogglof Tunnek

   No, lepo da priznaš…

   • pajot

    Ni pa lepo da sem domobranec.

    • Fogglof Tunnek

     Seveda ni…a se kesaš?

     • pajot

      Se …… od sedaj naprej bom nosil vtetovirano rdečo zvezdo na čelu.

     • Fogglof Tunnek

      Pol pa pristopi na našo stran…lepše ti bo…

  • pajot

   Saj je polnoma normalno. Kradli ste življenja,zdaj kradete še nicke.Bi se upal dobit z mano takole na štiri oči?

  • rubec

   majmun, kraja tebi ni tuja kajne? Maš to po fotru?

  • pajot

   Sram te naj bo tvoje matere,ki te je rodila,lopov,tat in morilec.

 • Antonius

  Kakšna sprava? Priznanje storjenega zločina in opravičilo svojcem umorjenih je vse, kar potrebujemo Slovenci, da enkrat končno v miru zadihamo.
  Z ZZB pa na sramotilni oder spravnega spomina.

  • Fogglof Tunnek

   Pa tebe zvezat na sramotilni steber…

  • Janez

   +++++ !
   Točno tako !
   Ne zmeni se za spodnjega že čisto zmešanega F. TUNNKA. LEP DAN TEBI ! L.r. J. KOMENDA

  • Hun

   kje so pa Krivci da se opravicijo…se zivijo?

  • karlina

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Janez

  RABIMO
  – IZKLJUČNO – LE NEPOTVORJENO – R E S N I C O ! Nobene SPRAVE !
  VSI
  PREBIVALCI
  R. SLOVENIJE – MORAJO VEDETI ZA !

  1. KPS KARDELJ, MAČEK, M. RIBIČI &COMP.
  – PLAČANO SLOVENSKI NAROD OD 1936. LETA DALJE
  – IZDAJALSKO IN
  – ZLONAMERNO MU – K OL A B O R A C I J O. – Z ZLOČINSKIM VKP B STALINOM
  2.
  Z NESODNIMI MORILCI –
  – SE NOBEN RAZUMEN ČLOVEK – NE SPRAVLJA :: N E R A B I M O – ” SPRAVE”

  3.
  REHABILITACIJA SLOVENSKIH DOMOBRANCEV – BRANITELJEV DOMOV !

  4.
  . PREPOVED UPORABE IZRAZA -BESEDE – ” I Z D A J A L C I ” ZANJE.
  ŠLO JE ZA
  – UPRAVIČEN – PO NARAVNEM PRAVU – DOVOLJEN ! SAMOOBRABNI ODZIV !
  – SAMOBRAMBNI ODZIV
  – NA MORILSKE IN RAZLAŠČEVALSKE NAMENE
  SLOVENSKIH IN KPJ KOMUNISTOV-STALINISTOV ! Dokazano.

  5. OPRAVIČILA IN ODŠKODNINE POTOMCEM !
  OTROKOM !
  KOMUNISTIČNO NESODNO POMORJENIH, NEOBOROŽENIH LJUDI. L.r. Janez. KOMEDA

  • Anthon

   Vse kar morajo vedeti prebivalci R. SLOVENIJE je, da ti nisi diht.

   • radames

    Najprej pojdi ti k spovedi – K PSIHIATRU.

 • DOMOBRANEC & GAY

  Moj stari oče in njegov brat (po materi) sta bila oba domobranca, ki sta padla 1944. Nihče točno ne ve kje. O tem mama ni veliko govorila, so pa bile debate o tem, ker sta se moja starša preselila v Argentino, kjer sem tudi rojen in živim.

  Sem sta šla, ker je bilo v Jugoslaviji okolje precej neprijazno do domobranskih družin, pa še oče je imel tu žlahto. Vendar pa v nobenem pogovoru mati ni niti približno namignila, da je bil njen oče borec za svobodo. Rekla je pač, da sta z bratom šla med belogardiste, ker so vsi pričakovali nemško zmago in je bilo to (iz tedanje perspektive) zelo logično.

  Moj point je, da vsak, ki je iz belogardistične družine in da kaj na svoj ponos ter korenine, ne trdi, da so bili njegovi borci za svobodo. Naši so bili pač del neke vojske, kot so bili partizani del neke druge (Rdeče armade). Bog je pač odločil, da zmaga druga vojska ne naša. To pravi moja mati. In temu verjamem.

  • Hun

   pod socialisticnim rezimom je bil v šoli uradni jezik SLOVENŠČINA..v petem razredu malo srbohrvascine…
   ce bi bili pod Nemsko okupacijo bi se v soli ucili NEMSCINO…to si naj zagrizeni desnicarji vzamejo kot resnico

   • sumljivislon

    v SVN 1991 dalje se po Ustavi RS javno piše in govori v slovenskem jeziku………..srbocro.. nam je vsiljena…kot rdeča zvezda in jankovićeva cunja na stolpu gradu ljubljanskem..!! ..so what!!?..F.Jozef ..hvala ti , kar ije ostalo – je poz. karma..!!

   • dob

    Jaz sem bil v gimnaziji pod angleško in francosko okupacijo. Italijansko okupacijo sem pa prostovoljno sprejemal prek stripov, mimo šole in tako, da v šoli niso vedeli. Moja mama sploh ni vedela, da gledam filme Totoja, Uga Tognazzija, Bertoluccija, Marca Ferrerija.

    Če ne bi doma bile Solzice!

    SOLZICE
    Prežihov Volbenk je lepo opisal družinski odnos v črtici Solzice.
    V njej ga opiše res da nekoliko drugače kot se je v resnici zgodil, ampak to je umetniška svoboda. Opiše pa za Slovence ta zelo bazični odnos, ki definira odnos do mamice.
    Zadeva je v originalu potekala drugače kot v literaturi.

    Mamica je bila sama, se pravi brez moškega, in bi bila rada malo sama. Se pravi brez sinkota, da se ji plete med nogami. Ker bi rada, da se ji nekaj drugega plete med nogami.
    In ker pri nas velja pravilo, kdor prej pride prej melje ( in če mu dobro melje, mu tudi prej pride), jo je imel na očeh en učitelj, ki so ga sicer v vasi klicali Frančeško.

    V resnici je bil Franc, ampak ker je bil svojčas v Italiji, v Bologni natančneje, kjer je študiral bolonjsko reformo, so ga ljudje klicali Frančeško.

    Večina ga ni marala, ker je ves čas govoril o reformi šolstva, ampak kdo pa to rabi, a ne. V glavnem – niso ga marali!
    Malo se je bil tam, kjer je bil, navzel italijanskih manir, ženskam je poljubljal roko, ko jih je srečal in če so mu bile všeč seveda. Pa kako se je bil nosil in kakšno frizuro je imel! No, vse je kazalo na polizanega tipa.

    Tistega famoznega dne, nam vsem znanega iz šole, se je Frančeško napovedal pri mamici. Mali Volbrenk se je motal okrog hiše kot bi vedel, da se nekaj pomembnega pripravlja. Pa ga je mamica poklicala in mu rekla: Volbevsk, pejt mi v Pekel nabrat rožic!

    Ampak, tam je nevarno, je rekel mamici. Lahko mi še spodrsne in se ubijem.
    Toda mamici tedaj ni bilo do tega, da bi o tem razpravljala na dolgo in široko in mu je rekla: Pol pa bolj pazi, da se kaj ne zgodi! Pejt mi rožice iskat!

    V resnici je samo ponovila tisto »pazi, da se kaj ne zgodi…, kar se je bila namenila reči Frančeškotu ob njunem srečanju, seveda, če se bo odkrižala ta malega za eno uro ali dve euri.
    In je mali Volbmijavsk odšel na svojo nam še iz šole dobro poznano pot nabiranja rožic za mamico. In ker je Volfbang bil okreten in je imel željo vrniti se čimprej zdrav in cel k mamici nazaj domov, da ne govorimo da je bila ura glih za Kravico Katko in Pujso Pepo, je splezal globoko v Pekel dol in spet nazaj. Vse sam in brez tuje pomoči (za mamico!) in je tam nabral solzic.

    S šopkom v roki je ponosno korakal proti domu.
    Kot ponavadi ni takoj šel h glavnim vratom, temveč je pogledal najprej skozi šipo. In kaj je videl?
    Na ognjišču se je kuhal močnik in je zato sklepal, da so šipe kamre zato zamegljene in orošene. Kar je pomenilo, da mati počivajo (množina, a v tem primeru bi bilo bolje uporabiti dvojino, kenede. Torej: počivata! Ali pa, mater(!), (vejica) počivata!

    In je vstopil v kolibo ter jel zapirat vrata kamre, češ naj mati počivata (dvojina, ne množina!). A ko je pošpegal skoz priprta vrata kamre – uuuuuuuu, ….’kamadona…, kaj je ugledal? Frančeška, tega izdajalca, kako mu štepa mamico!

    Ona pa je sedela na njem (on ni nič delal, lenuh, je vse ona morala sama naredit, praktično jo je izkoriščal) in še uživala zraven. Tedaj je spoznal, da je zapeljana od sovražnih elementov. In to globoko.

    Vseh sort stvari mu je tedaj šlo skozi glavo. Ki so se pozneje pretvorile v ideologijo. Recimo to, da gre pri okupaciji ravno za to, da okupator okupira mamico in poliže ves močnik, tako da zanj nič ne ostane.

    Da je mamica zapeljana (okupirana) in da se sama sploh ne zna braniti in da potrebuje osvoboditelja iz stiske.

    Ne more kar en drug stanovnik vdreti k njim v kolibo in, meni nič – tebi tič, iz nje izriniti tiste, ki imajo pravico do svoje mamice. Torej, prednost. Torej da so avtohtoni.

    Ampak tedaj, ko je to videl, mali Volfštapler ni mogel kaj dosti storiti, ker je bil še majhen. Zato je stal pred oknom, zrl skozi meglico noter v kamro in solze so mu tekle na solzice po lici (solze po lici na solzice na okenski polici), ki jih je nabral svoji mamici.

    Mater, če bi se to dalo ovekovečiti na freski, to bi bila slovenska Pietà (so rekli, da za marmor ni denarja, ampak za Robbo, tega italijanskega kurbirja, je pa zmeri bil marmor, pizda vam materina!).

    To čustvo in ta zavest sta ostajala živa, vse od tedajci pa do zdajci. In se je vse to slejkoprmej manifestiralo še mnogokrat in na mnoge druge načine v slovenski polpretekli, kot tudi sedanji polzgodovini.

    Recimo, ko je udaril sem okupator, ve se s kakšnimi nameni, je bilo treba braniti mamico – pardon domovino z vsemi sredstvi! Če ni bilo orožja, smo ga pa okupatorju vzeli in ga z njim pobili. Ali, kot bi to rekel ta stari Ribičič, s kurcem nad kurce.

    Skratka: nacionalni interes je (tu je potreben prevod, ker je ta izraz precej v rabi, pa nihče ne ve, kaj pravzaprav pomeni), interes nacionalni je, da nam tujci ne jebejo mater.
    Je že mogoče, da sami ne znamo, ampak se pa patriotizem najlepše kaže v tem, da ne znaš (da si impotenten), ampak da si sam jebeš mater, kar nam zelo lepo uspeva. Ne pa da smo v tem odvisni od tujca.

    Kadarkoli torej kdo omeni našo neodvisnost, gre pravzaprav za to in nič drugega.

    Ko pa je treba primerjati psihologijo Slovenca s psihologijo Evropejca, pa se je treba zavedati, da pri nas ne veljajo ista pravila. Kajti pri nas nič ni primerljivega z drugimi.

    Ne ekonomija, ne snemanje filmov, ne razlaganje “družine” in odnosov v njej, pa kaj to sploh je, ker je vse vezano na bazični odnos sinek-mamica. In če tega ne razumeš, potem ti ni jasen pojem nacionalnega interesa, ki je še naprej ohranjati nedotaknjen bazični odnos sinkota z mamico, kar je prešlo v kulturo ali v Kulturo, kot to pri nas rad poudarjamo.
    Kultura je nekakšen potokaz, v katerem sinko pazi, da je mamica nesrečna. Kar je že Cankar lepo povedal. Cankar je bil velik socialist in to ni mala šala, da ne rečem šalica (kave).
    Če drugje uporabljajo psihološki test za ugotavljanje primernosti ljudi za določeno službo in ali so ti optimisti ali pesimisti, in mu zato pred nos pomolijo kozarec na pol poln ali napol prazen, in ga vprašajo če je kozarec napol poln ali napol prazen – je čisto logično, da se za Slovenca namesto kozarca zato uporabi – fojba!

    Kritično vprašanje je torej: ali so pri nas fojbe na pol prazne ali napol polne? Zgodovinsko je takšen test utemeljen! Na stvar je treba gledati v pravilnem kontekstu.

    Patriotska čustva so torej vsa v tem, kdo nam bo jebal mamico.

    Le kadar je nesrečna, je naša, saj je že to, da je nesrečna, znak da je naša, da ji lahko zaupamo. Če pa je srečna, potem se pa sigurno skrivoma fukari z okupatorjem. Ki ji vlaga sveža sredstva, in to kdove kam v katero luknjo, da mi tega ne vidimo.

    Zato je pomembno na oblasti vedno imeti nekoga, ki pazi na narodov interes, da kontrolira denarne tokove, kam gredo. Da imamo družinsko politiko (da se ve kaj je normalno!) in pa seveda, kaj otroke učijo v šoli.

    Predvsem nabirat rožice, da se našim politikom (osvoboditeljem!) ne pletejo med nogami, medtem, ko nam v miru jebejo mamico.

    ****

    • Anton

     ja italjanski komik Toto je bil tud men všečen, sem bil pa bolj pristaš Louis de Funnes-a, Fernandel morda/verjetno tudi zato ker sem bil bolj seznanjen z njimi

     sarkazem press

     • dob

      Vsak si sam izbira okupatorja.

     • Anton

      jaz nikoli nisem gledal na taj način

     • dob

      Jaz sem si vedno želel, da bi me okupirala ena dobra Brazilka, pa se na žalost to ni zgodilo. Moral sem samoupravljati.

     • RATATA

      Hoho Dob,
      Brazilka bi te scuzala do daske, pa si ne bi upal nobenmu povedat.
      To, da te je pa samoupravljanje scuzalo, pa lahko in moraš povedat vsem!

     • dob

      Saj veš kako je bilo s samoupravljanjem. Dokler nam ni prišlo da samoupravljanje ne nese daleč, nismo nehali. Zdaj bi ga pa spet uvajali.

     • RATATA

      Saj ga bodo uvedli, še nekaj revežev nastane (v smislu Pijadejevega navodila), pa revolucija v skrajno levo nazaj v slabo. Za ubogi narod naplahtat so špecialisti bli in vedno bodo.

    • RATATA

     Sicer, malo daljše branje, ampak splačalo se je oči frdirbat +++

     • Ana Job

      Jih boš jutri počival.

     • RATATA

      Šele po dvanajsti

    • samotoje

     Tole pa je literatura za uživat v njej. Še sam Vorancelj bi ti moral priznati (čeprav je bil sicer na pravi strani ideološkega sr….), da si dobro zapopadel bistvo, očem skrito. Meni so se Solzice vedno zdele eno enigmatsko čtivo. Objavi kaj, človek!

     • dob

      Zaenkrat imam samo blog.
      https://obstajajoljudje.blogspot.si/

     • samotoje

      Sem poškilil, izgleda obetavno. Naredi kakšen izbor takih “ta žmohtnih” pa malo potipaj okrog urednikov založb, morda poznaš kakšnega pisca, ki je že na trgu. Naj ostane kaj zares slovenskega za nami.

     • dob

      Hvala za prijazno oceno, vendar moram priznati, da tega ne bi naredil. Mislim poiskal urednika.
      Če bo tako, kot mislim, bom sam prišel do denarja in z minimalnimi popravki, (zelo nadzorovanim lektoriranjem) izdal knjigo v samozaložbi.
      Ne maram urednikov, ki postavljajo pogoje. Vsi uredniki pa postavljajo pogoje.

      Pred 25 leti sem si (sebi) napisal pesem:

      PESEM, KI JE NI
      Sam sem jo napisal,
      jo izdal v samozaložbi,
      jo potem tudi sam kupil
      in sam prebral.
      Zato je ni.

     • samotoje

      Res je, ko greš k uredniku, je treba imeti česen pri roki pa še križec okrog vratu. Pesem pa tudi daj zraven. Namesto uvoda bi dobro sedla.

  • Anthon

   In tvoja mati vsekakor ve več kot novopečeni SDS domobranci!

  • sprehajalec

   #Moj point je, da vsak, ki je iz belogardistične družine in da kaj na
   svoj ponos ter korenine, ne trdi, da so bili njegovi borci za svobodo. #

   To smo že razčistili, pač ena stran izgubi v državljanski vojni, tako je vedno bilo. Srž spora v Sloveniji je likvidacija vseh pripadnikov premagane in predane vojaške enote, pa še deloma njihove žlahte. Ta obračun je bil najbolj krut v Europi vse od nemških 30 letnih vojn v 16. stol. naprej. In mu v Europi ni para.

   Da ne govorim o tem, da je zmagovita stran v holokaustu pomorjene Žide potem obtožila kolaboranstva in si prilastila njihovo premoženje.

   in te dogodke se še vedno slavi kot zmago in ne kot tragedijo. V tem je poanta.

   • pajot

    Poanta je v tem, da so partizani zmagali, belogardisti, domobranci in fašisti pa izgubili. Vse ostalo so detajli.

    • sprehajalec

     So, samo ni mi znano, da bi Rusi nemške vojne ujetnike in civiliste zazidavali v Rudnik. pa to še danes slavili. Tako kot to počnejo partizani in njihovi podporniki.

     imaš kakšen podatek, da se to dogaja?

     • Hun

      zato se ne jt prevec hujskanja ker hitr se lih zgodovina pinovi…mascevanje ti zameglu um zato pride do krvolocnosti

     • sprehajalec

      kaj, najbolje je pustiti rdeče potomce pri miru, da ne bo pizdarij?

     • rubec

      Tako je. Zgodovina to potrjuje.

     • sprehajalec

      Zgodovina pravi, da so rdeči korajžni samo ko je nasprotnik zvezan…..

      od vseh vodij dolenjskega partizanstva so vsi preživeli vojno. Daki, Kidrič, Kardelj, Maček Matija…

     • Jovo Jamnica

      Hvala Bogu, da sem Štajerc. Mi smo imeli Pohorski bataljon.

     • rrrrr

      Imeli!
      Če ga ne bi teden pred hajko nemškim policistom izdal major Matija Ribičič ( ker Šarhovi niso bili pretirano za OF, so se jih hoteli ljubljanski partijski skrivači elegantno odkržati ) , bi še danes kradlli hrano okoliškim kmetom.
      No ja, pravzaprav njihovi vnuki.

     • Jovo Jamnica

      Nedostojna pripomba, ki temelji na hipotezah. Že v osemdesetih letih sem raziskoval usodo Pohorskega bataljona. Doseglivi dokumenti so pričali, da je po padcu bataljona Ribičič večkrat poslal Franca Rozmana poizvedovat na teren, kje je Pohorski bataljon, saj se je za njim izgubila vsaka sled. Rozman je iskal, dokumentirano, sledi za bataljonom več mesecev. In ja, stari Šarh je bil Ljotićevec. Blizu mu je bila stara Kraljevina. To pa ni zmotilo Josipa Broza, da ne bi Šarha odlikoval z Redom narodnega heroja, leta 1953. Pohorski bataljon je padel do zadnjega v boju in ne begu!!!

     • rrrrr

      Izdajalec Ribičič poslal drugega morilca Rozmana poizvedovat, če je kdo pomotoma preživel? To sicer je logično vse drugo pa, kolikor vrstic, toliko pol(ne)resnic. Razen zadnje.
      Žal so ti ljudje padli zaman. Tudi njihovo smrt so Tito in njegovi razbojniki onečastili. Kot tisoče drugih poštenih padlih partizanov, ki so zavračali revolucijo.

     • Jovo Jamnica

      Bodi pač po tvoje… adijo

     • rrrrr

      Le tipkaj, pa še kaj prilepi zraven!

     • Jovo Jamnica

      Le kam se ti mudi…???

     • pajot

      Odgovarjaš na lažni nick. Toliko v vednost.

     • sprehajalec

      Pa kako vam hekajo tele nicke? Imate vsi ista gesla kot uporabniško ime ali kaj?

     • pajot

      Ne vem kako. A lahko pridejo noter preko e-maila? če je tako,potem so to udbovske roke zraven.

     • sprehajalec

      Ne, ne more. Imaš verjetno isto uporabniško ime in geslo.

     • pajot

      Geslo je malček drugačno.

     • sprehajalec

      tako, da se ga dati s poskušanjem ugotoviti. Mora biti zelo drugačno.

    • rubec

     Majmun, kraja tebi ni tuja kajne? Imaš to po materi lajdri?

     • pajot

      Ne sekiraj se,rubec. Poslužujejo se vseh mogočih načinov,da bi uničili ta forum,ampak jim ne bo uspelo. je pa tako: slejkoprej ga bom dobil v roke in takrat se mu ne bo dobro pisalo,lopovu.

    • pajot

     Tudi ti boš kmalu detajl,kradljivec nickov.

   • DOMOBRANEC & GAY

    Ja, povojni poboji in podobne stvari, ki se dogajao v miru, so grozljive.
    Mi smo od južno-ameriških držav kar dobro odnesli. Naša zahodna soseda Chile, pa ne… tam so do leta 1990 imeli Pinocheta, pod katerim je “izginilo” vsaj 10.000 ljudi.
    Dobro se spomnim tistih časov, ker je bilo še nas strah…

    • sprehajalec

     Kaj Čile z 10 milijoni ljudmi in 10.000.

     Slovenci z 1,5 milijona in 15.000.

     Obsežnosti pobojev in likvidacij pri nas ni para v svetu….

  • Jovo Jamnica

   Če je vse približno res, kar pišeš, potlej nam zaupaj IP, od koder se oglašaš. Te nič ne stane in ti tudi škoditi ne more.

   • DOMOBRANEC & GAY

    Najprej sem moral ugotoviti, kako to narediš… no, zdaj znam:
    190.7.252.164
    Upam, da kaj pomaga…

    • Jovo Jamnica

     To je IP prek VPN. To lahko izkoristim tudi jaz v Sloveniji. Mislil sem na domačega. Nihče te zaradi tega ne bo iskal v Argentini.

     • DOMOBRANEC & GAY

      Trenutno sem pri starših na dopustu v Necocheai, to je cca 500 km južno od Airesa. Mogoče zato…
      Zakaj bi me pa kdo iskal?!

     • Jovo Jamnica

      Ja no, mislil sem si, da se morebiti tega bojiš in uporablaš VPN. Drugače, jaz ga tudi uporablam in moj IP je 109.236.91.29. To je Nizozemska. Oglašam se pa iz občine Duplek.

     • DOMOBRANEC & GAY

      Žal se ne spoznam zelo na računalnike…

     • Jovo Jamnica

      Škoda. Vprašaj starše, zakaj uporablajo VPN.

      http://www.lacnic.net/en/web/lacnic/acerca-lacnic

     • DOMOBRANEC & GAY

      Raje ne… bo še kaj izvedel, česar nočem…
      Sem pa 17-ega tako ali tako nazaj v Airesu.

     • Jovo Jamnica

      Te ogovorim, če se bodeš takrat še oglašal na tem portalu…

     • DOMOBRANEC & GAY

      Daj, pa spročim!

   • etrusk

    Čestitke in pozdrav . Prišel bo čas , ko bo resnica prišla na dan . Kajti domobranci so branili pred podivjanimi komunisti zavedne Slovence

    • Jovo Jamnica

     Pozdrav tudi tebi. Ne vem, čemu čestitke. Sem Štajerc slovenskega porekla in pri nas na Štajerskem, domobrancev nikoli ni bilo.

     • Kosobrin

      Jovo, in kdo je potem Štajersko osvobodil, če ni bilo domobrancev?

     • Jovo Jamnica

      Osvobodil??? Od koga le??? Mi Štajerski Slovenci smo živeli v naši deželi Štajerski, vsaj od 6.stoletja dalje. Štajersko mesto Schladming je poimenovanu po slapu, ki se blizu tam diči med planinami. Kraj smo Slapnik poimenovali in potoku Slapnica rekli. In nihče, razen nas Slovencev, temu naravnemu fenomenu ne reče SLAP. To nam priznajo tudi avstriski Germani. In ja, Bajuwari so nas takrat Vendi imenovali. Naše davno pleme so germani hoteli germanizirat. Ni jim povsem uspelo. Najhuje je bilo v petdesetih letih devetnajstega stoletja. Takrat se Slovenci zavemo, da smo narod postali. In se začnemo prepirat, kam spadamo. V kateri državni okvir? Pa pravijo staroslovenci z Bleiweisom na čelu, da so naše dežele del domovine Avstrije… pa Kozler nam mape riše, pa Levstik nam Krpana napiše, kjer udriha čez dvor, kateremu je Bleiweis prisegal. Levstiku je všeč panslavizem in “bratje” na jugu. Kako potem pričakovat, da se s časom ne bile bi naše dežele razdelile in pod različnimi jarmi našle???

  • Kosobrin

   Samo eno vprašanje. Če bi danes nekdo hotel zavzeti Slovenijo, na kateri strani bi se boril? Na strani Slovencev ali okupatorja, tistega, ki bi hotel vzeti tvojo zemljo in te odpeljal v taborišče smrti?

   • DOMOBRANEC & GAY

    Odgovor na vprašanje je jasen. Na strani Slovencev, seveda.

    Žal pa tvoje vprašanje razkriva popolno nerazumevanje časa v katerem so se znašli ljudje. Taka posploševanje in simplifikacija, kot si jo navedel, je povsem neumestna. Tu, kjer živim imajo ljudje reklo (ga bom skušal prevesti): Po bitki je lahko vsak general.
    Veš, kaj mislim, kajne?

 • Anthon

  Zakaj bi moral jaz kot Štajerc plačevati spomenik padlim dolenjskim domobrancem? Kje pa so bili, ko so njihovi prijatelji nacisti na Frankolovem obesili 100 nedolžnih slovenskih civilistov? Za Bežigradom so zaprisegali Hitlerju, barabe pokvarjene izdajalske!

  • pajot

   100 nedolžnih slovenskih civilistov so Nemci obesili zato,ker je nek zahrbtni komunajzar streljal na osebni avto nekega nemškega oficirja in ga ubil. Kajti banditi so se spravljali samo na posameznike,pred organizirano vojsko so bežali. Tudi ene same dobljene bitke z Nemci nimajo,niti s Italijani. Kaj to pove o banditih? Z užitkom so pobijali samo svoje ljudi,svoje brate in sestre,svoj narod. Ta dejanja povedo o teh morilcih marsikaj. Predvsem to,da so izrodek naroda in izrodek človeštva nasploh.

   • Jovo Jamnica

    V Lidicah na Češkem so se Nemci grozoviteje maščevali nad nedolžnim prebivalstvom. Heydricha so umorili angleški agenti.

   • pajot

    Se oproščam za vse slovnične napake, ker sem osnovno šolo obiskoval v Argentini.

    • rubec

     Majmun, kraja tebi ni tuja kajne? Maš to po materi lajdri?

     • rubec

      Majmun, kraja tebi ni tuja kajne? Maš to po materi lajdri?

   • Bozz

    Se pravi so izkoriščali Naciste, da so opravljali njihovo umazano delo. Nekako tako danes hočejo uporabiti muslimane, ki jih uvažajo v Evropo, levičarske igre “brez meja.”

    • karlina

     TOČNO

  • radames

   Ti zares nimaš pojma o zgodovini. A te ni sram, da se takole javno izpostavljaš?
   Frankolovske žrtve so zaradi partizanskega izzivanja. Kje so bili partizani, da bi potem rešili tiste, ki so bili namenjeni obešenju???
   Ti si nadudlan s komunistično propagando!

   • karlina

    PODPIS

  • BananaNjam

   Točno tako! Štajerci smo bili zavedni vse do osvoboditve izpod Nemcev, katerim so domobrančki služili.

 • janez cepec

  ne vem sicer, kuga bo pisal na spomeniku, verjetn tardeči ne bojo gor dal vseh svojih “herojskih” dejanj, glih tko, ket verjetn ne bo gor omenjena domobranska prisega Dolfetu, pa Urh, pa še kešn njihov medvojni podvig. tok, de ne mi zdej tle neki pizdit, kdo kej skriva, pa kdo se boji kej prznat. sprave ne bo tok cajt, dokler domobrančki ne bojo prznal, de so izdl lastn narod, de so bli na ta napčn stran, pa de so vojsko zgubl. Amen

  • sprehajalec

   Sprave ne bo, dokler ne bodo zidarji rudniškega vhoda v jašek priznali, da je zazidati živega človeka v rudnik sprevrženo dejanje. In to v mirnem času, ko bi takšno dejanje morala preganjati in sankcionirati pravna država…

   • Bozz

    Nekoč Inkvizicija, kjer so med drugim ljudi žive zakopavali, danes komunistične, nacional socialistične in fašistične revolucije. Antikrist pa vlada vsem vpletenim stranem. Deli in vladaj.

    • sprehajalec

     Žive zakopavajo tudi danes, na področju ISILA.

     jaz mislim le, da zato, ker ljudje nimajo Boga. Ateisti pa to, Bozzo.

     • karlina

      TOČNO

  • Viktorh

   Tik – tak, še 51 dni, pa…

 • gušto

  Pa kakšen spomenik je to – dva betonska bloka – cena pa da se ti zavrti v glavi.
  Pa kdo je sklenil ta posel in kdo ga je izvedel ?

  • Bozz

   Spomenik filanja žepov na račun delitve Slovenskega naroda, deli in vladaj.

   • gušto

    Zgleda res ….
    ah, žalostna moja zemlja… ..tolikokrat zaničevana, mučena, teptana, …… zdaj pa naj
    dva betonska bloka BREZ sleherne BESEDE, pokrijeta VSE

    prestano TRPLJENJE, pretečene SOLZE, vso pretečeno KRI !

    • Bozz

     Na koncu bodo pred Bogom vsi odgovarjali, vsak sleherni posameznik za svoja dela. Mnogi sicer tega ne verjamejo, a ko bodo vstali od mrtvih in stali pred edinim pravičnim sodiščem, bodo dojeli. Tudi ta čas bo prišel.

     • karlina

      PODPIS

 • Anton

  zame ta dva bloka predstavljata, vse drugo kot pa spravo

  sarkazem press

  • Bozz

   Predvsem predstavljata to, da si je spet nekdo žepe napolnil, medtem ko se levi in desni razgreteži na tem portalu priročno kregajo o 70. let stari zgodovini. Zelo dobičkonosno, zato jim je seveda v interesu, da do sprave ne pride nikoli. Naj se narod krega, deli in vladaj, da lahko oni v miru vladajo in kradejo. Gledano z določene plati zgodbe.

 • rubec

  Zopet nekaj kar gre na mlin levakom. Spomin na mlada leta ko so po taki steni pod enakim kotom rolkali.

 • pajot

  Poanta je v tem, da so partizani zmagali, belogardisti, domobranci in fašisti pa izgubili. Vse ostalo so detajli.

  • sprehajalec

   Morda bi pa rabili arbitre v Europi in bi jih morali vprašati, če je zazidavanje živih v rudnike zmagovito dejanje. in to po vojni…

   • pajot

    Seveda je. V Europi pa sploh.

    • sprehajalec

     Bo treba vprašati v Bruslju…

     • pajot

      A ne v Europi?

     • sprehajalec

      Bruselj je center za takšna etična vprašanja….

     • Anton

      misliš Evropski uniji ali Evropi?

    • rubec

     Majmun, kraja tebi ni tuja kajne? Imaš to po fotru?

     • rubec

      Majmun, kraja tebi ni tuja kajne? Imaš to po fotru?

  • Anton

   zamolčano pa je bistvo

   sarkazem press

   • pajot

    Tebi je itak vse zamolčano …. še očetovo ime.

    • Anton

     ??

  • rubec

   Majmun, kraja tebi ni tuja kajne? Maš to po fotru?

   • pajot

    Ja . Po fotru Ivana Janeza mlajšega.

 • pajot

  Kdaj bodo domobranci odgovarjali za smrt slovenskega pilota Tonija Mrlaka?

  • sprehajalec

   na zahodu se temu reče kolateralna škoda….

   partizani so naprimer obtožili Juda Moskoviča, ki so ga nacisti ubili v Holokaustu kolaboranstva z Nemci in mu vzeli Vilo, v kateri je danes Stranka naslednica partizanov. Pa nihče ni odgovarjal…

   • Jovo Jamnica

    Tudi za Dachauske procese ni nihče odgovarjal. Edino iz Belgrada so takrat naši komiji dobili nasvet, naj s temi procesi prenehajo. Nasvet so razumeli kot povelje in s procesi zaklučili.

    • sprehajalec

     Kako bo odgovarjal, če so isti na oblasti Jovice…

     Stara narodna pravi #Vrana vrani ne izkljuje oči#.

     • Jovo Jamnica

      Zakaj pa so naše komije karali iz Belgrada. Ni bil tam vrh takratne oblasti???

     • sprehajalec

      ker so bili slovenski komiji kot v vsem najbolj dosledni, v pobijanju v obtoževanju. revolucijo so resno vzeli, ne kot na jugu, ko so z njo prenehali, ko se je maršal zasidral na oblasti in čutil varnega.

      nihče ni pobil toliko svojega naroda, kot ravno slovenski komiji v svoji gorečnosti. Enako kot je danes ravno slovenski birokrat največja nesreča za Slovenca. S ta spodnjimi se je dalo zmeniti…

     • Jovo Jamnica

      To mamo po Nemcih. Spomnim se, kak so se Osijem čudli, da so bol papeški ot Stalina…

     • sprehajalec

      Ja, komanda je komanda. Kakršna komanda, takšna naj bo banda. Po eni strani te takšen način naredi lideja v svetu (tudi angleži so podobni), po drugi strani ti pa povzroči veliko težav….

     • MladiLiberalec

      Ah sam to je sam tko pregovorno. V DDR je bil red terror drugac dosti manjsi kot v SZ pod Stalinom.

     • Jovo Jamnica

      No, jaz sem v DDR prbil nekaj časa in si sploh ne znam predstavlat, da bi blo kje hujše…

     • MladiLiberalec

      Pa si sel pogledat kdaj Dachau?

     • Jovo Jamnica

      Ne. Zakaj??? Moj oče je živel v Augsburgu.

     • MladiLiberalec

      Pa to je cist blizu. :O

     • Jovo Jamnica

      Menda vem…

     • MladiLiberalec

      Pa kako da nisi sel pogledat pol? Jaz sem si vzel 5,5 ure za ogled in nabavil sem kar nekaj materiala in naredil slike in pisal o tem.

     • Jovo Jamnica

      Enostavno. Ni me zanimalo.

     • MladiLiberalec

      Hmm

     • karlina

      Slovenski komunisti so bili bolj stalinistični, kot sam Stalin, še sam tito se je menda čudil, koliko so komunisti pomorili svojih ljudi.

    • MladiLiberalec

     Sam JJ revizijo dachauskih procesov so naredili ze konec 60. let.

     • Jovo Jamnica

      Ja. In to je bilo ažurno ovekovečeno v dnevnem časopisju, radijskih postajah in takratni RTV Ljubljana. Vrstili so se protesti v pismih bralcev…

     • MladiLiberalec

      Kaki protesti npr?

     • Jovo Jamnica

      Ja, protesti proti posameznikom, ki so procese vodili. Pozneje je Igor Torkar napisal knigo, Umiranje na obroke… 1984, če se ne motim. Takrat sem jo prebral.

     • MladiLiberalec

      Aha no kul kul

   • MladiLiberalec

    Mladi Moskovic je bil mladinski aktivist za OF na ljub. solah. Nisem sicer preprican da gre za isto druzino je pa verjetno

    • sprehajalec

     Zelo verjetno. V zahvalo so jih obtožili kolaboracije in vzeli premoženje.

  • Janez

   So že odgovorili.
   TISTI, KI SO UPRAVIČENO !
   STRELJALI NA NJEGOV JLA AGRESORSKI HELIKOPTER.

   Samo ti nič ne dojemaš. Poberi se s tega ok portala. L.R Janez KOMENDA

   • pajot

    Torej so upravičeno streljali tudi domobrance.

    • sprehajalec

     Povsem upravičeno, do dneva končanja sovražnosti 09.05.1945.

     po tem datumu pa je šlo za umore.

     • rubec

      Tega datuma domobranci niso priznali. Torej so jih upravičeno še naprej pobijali. Pravzaprav domobranci do danes niso uradno prekinili vojne.

     • sprehajalec

      ker ni ostal niti eden, da bi uradno podpisal. vse je šlo v brezna in rudnike….

    • Janez

     Z BREZUMNEŽI !
     Je debata odveč.
     Upravičenost !
     – nesodnih polit morjenj ,
     – neoborženih ljudi
     – po koncu vojne .
     TO – DOKAŽI TI. A ? Od tebe – kaj pametnega ? Ne bo !? L.r. Janez KOMENDA

   • pajot

    ne bo se pobral,ker se je pred nedavnim pojavil pod mojim imenom. Zdaj bo lepo sral dalje,dokler ga ne dobim v roke.

   • karlina

    podpis

 • Janez

  ALI?
  TA SPOMENIK VKLJUČUJE TUDI ?

  – PO VOJNI
  – NESODNO KOMUNISTIČNO- STALINSKO
  – POLIT POMORJENE VRNJENE IN ZAJETE SLO PROTIKOMUNISTE? L.R. Janez KOMENDA
  P.S.
  ALI KDO TO VE ?

  • pajot

   Vključuje tudi vse tiste, ki bodo še v prihodnje padli zaradi izdaje naroda.

 • Fogglof Tunnek

  Gre za zavrženo provokacijo ki enači kolaborante z odporniškim gibanjem. In da zato zlorabijo Župančičef verz namenjen partizanom, je kot tisto, ko so simpatizerja OF napisali na domobranski spomenik…to pove fse o njihovi ”pieteti”.

  Bolje bi bilo, če bi napisali preprosto:

  Kdor narod svoj izdaja,
  proti njemu se bori,
  še rodne zemlej črvi
  ga ne glodajo kosti.

  • MladiLiberalec

   Crvi ne premorejo narodne zavesti :D

 • pajot

  Kdaj bomo postavili spomenik padlemu slovenskemu vojaku Toniju Mrlaku, ki ga je pokončala sovražna roka medtem, ko je prevažal kruh za lačne soborce?

  • rubec

   Ti si zgleda nov majmun tukaj. To smo stari forumaši že obdelali. Maš kaj novega?

   • Rožle

    Ni ni.. on nov ..on je star Šizo od fejkerja…zablokiri ga …

    • rubec

     Ti si zgleda nov majmun tukaj. To temo smo stari forumaši že obdelali. Imaš kaj razen ukradenega nicka kaj novega za povedati?

   • pajot

    Tud tebi ga je ukradu. Jasno,kućanu gre za nohte. Rdeča falanga dela s polno paro.

  • Artur

   Za lačne soborce, ki so v transportnih helikopterjih z oznako rdečega križa prekladali orožje za boj proti tvojim sovražnikom, ki jim je bila intimna opcija samostojna svobodna neodvisna Slovenija.

   • šmentanamuha

    Zakaj se ne postavi spomenik ubitemu Slovencu Toniju Mrlaku? Saj je prav tako kot domobranci bil na napačni strani zgodovine. To pa ni zločin, kot trdite nekateri. Torej?

    • Artur

     Je.e se meni za domobrance sicer pa izmed manjšega ali večjega zla so kot vsak razumen človek izbrali takrat v danih okoliščinah manjše zlo od večjega. Ja kot ne-domo-branec za samostojno neodvisno slovenijo 91 leta se mu pač kalkulacija ni izšla , če bi pravočasno pristal s helikopterjem s predhono najavo nekje na določenem mestu ne pa letel nad prepovedano cono no potem se mu bi vendarle izšlo brez kalkulacije.

    • karlina

     Ti, ki še ziviš v letu 45, ne veš, da je ze postavljen

  • karlina

   je ze

 • pajot

  Zakaj se ne postavi spomenik ubitemu Slovencu Toniju Mrlaku? Saj je prav tako kot domobranci bil na napačni strani zgodovine. To pa ni zločin, kot trdite nekateri. Torej?

  SPOMENIK TONIJU MRLAKU!!!!

  • karlina

   Kaj se pa ti tako dereš.je ze postavljen, če ne veš

 • Bozz

  Obe strani, še posebej levaki, katerih zgodovina je skrita, ker so pač zmagali in so lahko pisali svojo revizionistično zgodovino, si morata priznati, da sta paktirali z Nacistično Nemčijo v določenem časovnem obdobju, eni prej, drugi kasneje:

  Svastika rdeče armade, ko sta Stalin in Hitler bila še prijatelja:
  http://thepeoplescube.com/images/Swastika_RedArmy.jpg

  Nacistično-komunistični oz. socialistični kovanec, s srpom in kladivom, leto 1934:
  http://www.thepeoplescube.com/images/HammerSickle_Swastika_Nazi_1934.jpg

  The Soviet Story
  https://www.youtube.com/watch?v=RBMSk0R_TIM

  Torej že samo to dejstvo bi moralo doseči, da si sežete v roke in si priznate, da imate v bistvu nekaj skupnega. Evo vam spravo.

  • rubec

   Ti si vse pomešal. Nacistom smo zaprisegli MI DOMOBRANCI in ne partizani.

   • Bozz

    Bla bla bla…kot sem rekel, oboji so sodelovali z Nacisti v določenem času…zgoraj imaš dokaze.

    Višje zle sile na vrhu pa so financirale in zalagale s surovinami obe strani. Deli in vladaj.

 • rubec

  DOMOBRANEC & GAY • 31 minut nazaj
  Moj stari oče in njegov brat (po materi) sta bila oba domobranca, ki sta padla 1944. Nihče točno ne ve kje. O tem mama ni veliko govorila, so pa bile debate o tem, ker sta se moja starša preselila v Argentino, kjer sem tudi rojen in živim.

  Sem sta šla, ker je bilo v Jugoslaviji okolje precej neprijazno do domobranskih družin, pa še oče je imel tu žlahto. Vendar pa v nobenem pogovoru mati ni niti približno namignila, da je bil njen oče borec za svobodo. Rekla je pač, da sta z bratom šla med belogardiste, ker so vsi pričakovali nemško zmago in je bilo to (iz tedanje perspektive) zelo logično.

  Moj point je, da vsak, ki je iz belogardistične družine in da kaj na svoj ponos ter korenine, ne trdi, da so bili njegovi borci za svobodo. Naši so bili pač del neke vojske, kot so bili partizani del neke druge (Rdeče armade). Bog je pač odločil, da zmaga druga vojska ne naša. To pravi moja mati. In temu verjamem.

  • MladiLiberalec

   Partizani niso bili del RA ampak kvecjemu JA v casu zmage. To je tudi kasneje omogocilo bolj samostojen razvoj.

   • mojadezela

    Revolucija na slovenskem je vodila v bratomor, ne pisi bedarij.

    • karlina

     podpis

 • dr Janez Sveti

  1,2 milijona? Hahahahahahaha Ti bokca, to je pa draga betonaža.
  DR Janez Sveti kontrarevolucionar

  • sprehajalec

   Zokistan, kaj čmo…

  • Jovo Jamnica

   Ja. Pot zemlo sta bloka povezana. In to stane…

   • gušto

    Če bi bila povezana na vrhu pa bi držalo, kajne ?

    • Jovo Jamnica

     Pojma nimam. Nisn gradbinc. Je pa možno, da bi blo bol poceni, pa še vidlo bi se. Tak pa se zdaj lahko zgovarjajo, da je ono ta drago, skrito pot zemlo.

    • KIKI

     Tako je! V nebesih so vsi enaki!

   • dr Janez Sveti

    “Kad propadamo, propadamo otmeno!” (srbska modrost)
    DR Janez Sveti genij

  • KIKI

   Bo Janković stojnice z zelenjavo postavil na plato pod spomenik….
   Ali pa parkirišče …samo, da se trži, a njede!

  • Artur

   Namesto enega otroškega vrtca ali zmanjšanja čakalnih dob v zdravstvu ali ……..

   • dr Janez Sveti

    Kaj si mlada mamica ali upokojenec, da te zanimajo vrtci in zdravniki? Kaj pa sprava? !a 1, 2 milijona mi lahko rećeš komunist ali fašist, mi je vseeno.
    DR janez Sveti Na prodaj

    • Artur

     Sprava se ne izvaja z betonom temveč v zavesti vsakega posameznika.

     • dr Janez Sveti

      Ta beton je neumnost! Spomeniki so za mene neumnost. Komu imam jaz kaj zamerit ali pa odpustit?? Kdo verjame v to in ni doživel vojnih dni je totalen idiot. Kar je bilo, se ne da spremenit, pa da se postaviš na glavo.
      DR Janez Sveti Uživač

 • Artur

  Pahor kdaj bomo bili deležni te odrešujoče scene ne pa mešanje današnjega režimskega “šmorna” ?
  http://shrani.najdi.si/?25/C4/3oR3EBX3/xx.jpg
  http://shrani.najdi.si/?R/6i/4QyD73v0/xxl.jpg

 • rubec

  DOMOBRANEC & GAY sprehajalec • 2 minuti nazaj
  Ja, povojni poboji in podobne stvari, ki se dogajao v miru, so grozljive.
  Mi smo od južno-ameriških držav kar dobro odnesli. Naša zahodna soseda Chile, pa ne… tam so do leta 1990 imeli Pinocheta, pod katerim je “izginilo” vsaj 10.000 ljudi.
  Dobro se spomnim tistih časov, ker je bilo še nas strah…

  • Janez

   Ja?
   Pokvarjen ali pa ” psihič – odklop ” tip je. NE ZMENIMO SE ZANJ. L.R. J. KOMENDA

  • sprehajalec

   Kaj Čile z 10 milijoni ljudmi in 10.000.

   Slovenci z 1,5 milijona in 15.000.

   Obsežnosti pobojev in likvidacij pri nas ni para v svetu….

   • Jovo Jamnica

    S povojnimi pomori ni imela večina Slovencev čisto nič skupnega. Zadevo so prikrivali in kdor je bil priča, so mu pod grožnjo represalij, zavezali usta.

    • sprehajalec

     Včeraj je Mladi Liberalec obelodanil, (kot predstavnik nove zgodovinske smeri Repeta in Giuseppa Pierazzija) da je imela Osvobodilna Fronta Slovenskega naroda v tistem času izvršno oblast in je torej vodila pomore….

     • MladiLiberalec

      ? Lol

     • sprehajalec

      Tvoje trditve so vse potrjene z dokumenti in viri. primarnimi pa sekundarnimi….

     • MladiLiberalec

      To ze res in prav da kdo ki je le malo pametnejsi to priznava sam ta ni moja trditev.

     • sprehajalec

      Spomni se, saj je le en dan tega….

    • Anthon

     Glede na znano logistiko zločinov v Srebrenici in okoli je z veliko zanesljivostjo mogoče sklepati, da je tudi Slovenija 1945 uporabljal toliko ljudi. Če me spomin ne vara (to se bral pred desetletjem), najmanj 2 človeka na enega ubitega.

     • Jovo Jamnica

      Srebrenica??? O zločinu v Srebrenici je bil obveščen ves svet. Povojna morija na slovenskih tleh pa se je samo omejeno šepetala od ušesa do ušesa.

   • karlina

    200.0000

  • KIKI

   Mucek Gay, nas je bilo najbolj strah Rusov, ki so vdrli na Madžarsko in Poljsko,
   jo okupirali in do par desetletij nazaj držali v krvavih tacah po vodo!
   Chile so doživele genocid , največje so povzročili Stalinizem (žrtev se še prešteti
   ne da!), -komunizem in Hitlerjev fašizem!
   Južna Amerika je bila za nas takrat oddaljena “stvarnost”,

 • Janez

  NA SPOMENIKU BI MORALO PISATI !
  Slovencem
  umrlim v vojnah in vsem nesodno politično umorjenim – v nevojnem času ! L.r. J. KOMENDA
  P.S.
  ALI JE DOVOLJENO PRITI OB 18H – S KAŠNIM NAPISOM ? Ali kdo ve?

  • rubec

   Ni.

  • Olga

   Komunisti nimajo nobene pravice postavljati spomenikov, saj so zločinci!

  • Artur

   Ni dvakrat za reč , da ne bo kje v bližini provokatorjev s komunjarskimi simboli .

 • TOML

  Slovenci, s socialističnimi kriminalci ni sprave!
  Med vojno so kradli klobase, po vojni so klali,
  potem pa 70 let samo kradli in kradli.
  Ekonomsko uničili dve državi in ljudi naganjali v pomanjkanje.
  Ne volte lopovski socialističnih pezdetov!

  • karlina

   podpis

 • šmentanamuha

  Po svetu naciste in njihove hlapce pobijajo ne pa, da jim postavljajo spomenike!

  • Janez

   Muhe tudi !
   Kar popipsajo jih ! A tebe se tudi – lahko – POPIPSA ? L.r. L.r. J. KOMENDA
   P.S.
   SAJ MUHE SO STVORI BREZ DUŠE – A NE ? Pips !

  • KIKI

   …pomota: komuniste in njihove hlapce !…

  • karlina

   V katerem stoletju pa ti še ziviš, samo vprašam, oz. ali si mogoče ostala v letu 1945

 • KIKI

  Za ta denar in “šemarijo” brez srca, bi lahko človečno pokopali vse žrtve
  v čisto preproste grobove- obeležja! Samo banda komunistična hrepeni
  po mavzolejih, statuah, bustah , grozečih, do zob oboroženih bronastih vojakov,
  namenjenih strahospoštovanju naroda! Hvala ! 70 let strahovanja,
  omalovaževanja, maltretiranja, je bilo dovolj ! Narod, če že nima ničesar
  od podaljšane roke komunizma, bi rad imel vsaj božji mir!
  Svoje politične točke nabirajte v gospodarstvu, kulturi, preganjanju “mega”
  razpasenega kriminala (bančnega, gospodarskega),! Nagrajujte delovne
  ljudi , spoštujte sočloveka! Iztrgajte iz revščina državljane, ki niso sokrivi
  za vašo nesposobnost in negospodarnost!
  Poslušajte in slišite nas, ne hodite po nas in mimo nas, vaših državljanov !
  -pa boste zbrali vse želene točke za vladavino!

 • Olga

  Slovensko državo je treba ovaditi na mednarodnem sodišču za človekove pravice zaradi genocida! Zločinci nikoli ne bodo brez ovadbe kaznovani, saj v Sloveniji ni pravne države! Vsa pomembna mesta v državi, tudi v sodstvu,
  so prevzeli in prevzemajo tisti, ki so morili s svojimi potomci in tisti, ki so bili proti samostojni Sloveniji! Levica se nikoli ni distancirala od genocida in ga obsodila! Omogoča celo udbašu in komunističnemu zlocincu Kučanu sodelovanje v javnem življenju in vodenje države iz ozadja! Obenem obračunava s političnimi nasprotniki preko političnih procesov!?

  • Janez

   SE STRINJAM !
   ABSOLUTNO.
   Kar pripravite uradno prijavo na EU. TAKOJ SE URDNO PODPIŠEM. L.r. J. KOMENDA

   • Minovak

    Podpis, absolutno!!!

 • hle

  Spomenik naj bi bil postavljen v imenu vseh sinov in hčera našega naroda katere je kolesje vojn potegnilo v svoj uničevalni stroj in to kar se greste tukaj je skrunjenje spomina na vse ki so v teh kolesjih izgubili življenja

  • sprehajalec

   Tudi Bogdanu Hrovatu – Puklastemu Mihu? Ozna ga je namreč likvidirala v hotelu Slavija leta 1947.

   # Samo spomladi 1945 naj bi osebno pobil 2000 ljudi. Tako pravijo, gotovo
   pa se je marsikomu ohranil v spominu kot pošast. Kriv je tudi, da je
   paranojo o vrinjencih prenesel tudi na ostale partizanske formacije na
   Pohorju, začel se je histerični lov na čarovnice, zato je na podoben
   način umrlo še več partizanov in ostalih nedolžnih ljudi.#

   • KIKI

    …In krvava Tatjana in Zdenkica….vampirke komunistične!

 • mojadezela

  Moj predlog je, da se levaki in desnaki, kar takoj pobijete med sabo in naredite dovolj prostora za nas ostale, malce pametnejse in prave patriote, da bomo lahko drzavo spet postavili s skupnimi mocmi na noge. Oboji ste zastareli in nazadnjaski. In oboji ste krivi, da je nasa ljuba domovina na kolenih!

  • sprehajalec

   Z Davidovo zvezdo v avatarju med levičarji ne boš daleč prilezel….

   • mojadezela

    Bolj podrobno si oglej avatar. Ce bos razumel kontekst.

    • sprehajalec

     Born to kill Jews? Grda zadeva….

     • mojadezela

      Nisi razumel. Zidje so rojeni da morijo, to je pravi pomen.

     • sprehajalec

      Koga pa morijo? Filistejce?

     • mojadezela

      Odpri oci in se sam prepricaj, kako morijo cele drzave.

     • sprehajalec

      Po vseh ocenah gre za 14,31 milijona ljudi po vsem svetu. Oziroma danes
      0,00000019% odstotka svetovne populacije…pa morijo cele nacije.

     • MladiLiberalec

      Antisemiti nikoli ne nehajo s svojimi blodnjami. To je srednjeveski nacin razmisljanja v sodobni preobleki ko so Zide krivili celo za kugo namesto lastne necistoce.

     • Minovak

      Prva ocena je za leto (x 100 let), druga pa za dnevno…in je račun potrjen, rdečkarji so največji zločinci vseh časov, tudi pri hitrosti pobijanja in genocida.

     • Bozz

      A potem so naši Slovenci, ki so krivi umorov in nasploh vsi morilci tega sveta v resnici Judi? Nekaterim se že res blede očitno…

      V srednjem veku so jih še za kugo obtožili. Niste daleč od srednjeveške mentalitete.

  • MladiLiberalec

   Z zavracanjem antifasizma zlasti pa z antisemitizmom delas izrazito skodo Sloveniji. Dobro je da nimas vecjega vpliva in da vladamo vendarle liberalci.

   • mojadezela

    Liberalci ste gyimi in hlapci zidov in ste res pain in the ass-peta kolona.

 • MladiLiberalec

  Besedo genocid je za povojne izvensodne poboje po sami definiciji napacno uporabljati.

  • Olga

   Ni res! Sedaj je možno!

  • Janez

   KDO BO. PA TEBE KAJ VPRAŠAL ?
   Saj imamo Parlament – pa bodo tam to dorekli ! L.p. J. KOMENDA

  • sprehajalec

   Genocid je pobijanje neke skupine ljudi na verski, rasni in razredni pripadnosti.

   v čem vidiš torej omejitve?

   • DOMOBRANEC & GAY

    *sistematično pobijanje s ciljem odstranitve…
    In ja, genocid je kar primeren izraz.

   • MladiLiberalec

    Tudi ce bi bila taka definicija pa ni bi bilo za povojne izvensodne poboje neprimerno uporabljati izraz genocid.

    • sprehajalec

     Večinoma je šlo za vojsko predstavnikov meščnskih strank. meščanskega razreda torej.

     Tudi srbi si na vse pretege trudijo, da Srebrenica ne bi bila okarakterizirana kot genocid.

     • MladiLiberalec

      Ja sam njim ni uspelo na ICTYu.

     • sprehajalec

      Ne ni jim zaradi premočnega srbskega lobija. Pri nas sicer je ta lobi močan, vendar se ga zadeva direktno ne tiče, zato bi lahko obveljal pomor za genocid.

     • MladiLiberalec

      To si pa zmedeno napisal XD

   • karlina

    podpis

 • Morala

  Sprava bi naj bila v srcih, ne s tem betonom!! Gre se samo za politične točke.

 • Artur

  Učna ura za Repo . Vendar pa kot pravi srbski pregovor : magarca prepričevati, da je njegova senca samo od njega in ne od nekega drugega magarca je jalovo početje https://www.youtube.com/watch?v=1CGIRZAr3Y0

 • Rožle
 • sale

  ha ha ha koje želje s teroristi izdajcl govnu od dreka kar so pač domoposranci bili nema sprave sicer pa malo vas je ha ha

  • Rožle

   Was .. ???

   • sale

    obično selo

    • Rožle

     Was bre ..?

     • Hun

      svastika

  • FUCK COMMUNISM

   Ti bos med prvimi deportiranci. Ali drugace povedano, da bos razumel: spizdi ali crkni!

   • sale

    tak je blo tudi njim rečeno paa so izbrali drugo varianto eni so kr sami poskakali

    • FUCK COMMUNISM

     Tut tebe kmal caka taka izbira!

 • sale

  ha ha zanimivo da so samo domobranci bili domoljubi pa še oni so se borili z begom

  • FUCK COMMUNISM

   Cefur, a kufre mas spakirane!?!?

   • sale

    malo vas je

    • FUCK COMMUNISM

     Ti se kar tolaz…

     • sale

      anti se nadaj ha ha

     • FUCK COMMUNISM

      Kva pa kvakas?!? Govort se nauc!!! Kok let si ze parazit v tej drzavi, glede na to, da se do danes ne znas slovensko!?!

     • sale

      slovensku

     • FUCK COMMUNISM

      Cefur ne znas niti na enostavno vprasanje odgovort…

     • karlina

      +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   • Hun

    a za arđentino

    • FUCK COMMUNISM

     Boli me kurac kam… ven!!!

     • Hun

      ti bos spizdil za arđentino prasc nacionalisticni

     • FUCK COMMUNISM

      Hvala za kompliment! Res je, nacionalist sem! Ponosen na to! In ti cefur ne bos nobenega Slovenca iz Slovenije podil! Zacni kufre pakirat!!

     • Hun

      jst sm Slovenec po krvi…ne prenasam pa smrdljivih skrajnih nacionalistov..ker kratis svoj posledicno pa tud moj mir

     • FUCK COMMUNISM

      Slovenec si po krvi, ja… tak ki daje prednost vsakemu cefurju! Zame je najhujsi slovenski komunajzar se vedno Slovenec, za vas levuharje pa slovenski desnaki nismo vredni da zivimo. Kdo je torej za bratomorno vojno?!?!? In boli mene kurac kdo in kaj teb smrdi! Upam, da od smradu komaj dihas!

     • Hun

      humanost, postenje in spostovanje…to so vrline vse ostalo ni vredno nič..kaksna nacionalnots, dedno, levo, sredina ce ni tistega zgoraj nisi pokoncen človek

  • Rožle

   Sale…nešto si pobrkao..mayke ti

  • zokispoki

   Rdecim kretenom je med herojsko partizansko vojno uspelo ubiti celih 450 Nemcev. Zaradi tega ste potem pobili preko 50000 sonarodnjakov in jih 200000 izgnali, seronje petokrake ! Zgodovino pa znate prirejati in lagati. Kako prasice skocite v zrak, ce vam kdo servira nasprotna dejstva !

   • sale

    in kolko nemcof so pobili domobranci in kolko Slovencev ali ubili ali poslali v taborišča

    • dob

     Domobranci naj bi po tvoje pobijali okupatorja medtem ko so komunisti pobijali Slovence.

     • karlina

      +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Najplemenitejši

  Tudi če se RKC cerkev in kolaboranti opravičijo, sprave ne bo! Slovenci se nimamo kaj spravljati z izdajalci!

  • FUCK COMMUNISM

   Najvecji izdajalci slovenskega naroda ste komunajzli in levuharji! In ti pizda rdeca se bos oglasal!?!?!

   • Najplemenitejši

    A ti je znano, da je bil tudi Janša komunist?

    • FUCK COMMUNISM

     Vem ja! Jaz se nikoli nisem bil za Janso!

    • Ti si še vedno. Ali te moramo zato zdajle ubit ?

  • zokispoki

   Ne, Slovenci – domoljubi smo mi, vi ste pa navadni kreteni, komunajzarski banditi , domoljubi pa vsekakor niste !

   • karlina

    MOJ VELIK PODPIS !!!!!

  • Takšno razmišljanje je kretensko.
   Odpusti, če želiš, da ti bo odpuščeno ! Ni vse samo črno in samo belo.

   • Najplemenitejši

    Nam Slovencem nima biti kaj odpuščeno, ker nismo nič slabega storili, kolaboranti pa so priložnost za odpuščenje že zamudili!

 • Bozz

  “Prava sprava je potrebna, a z veliko mero samorefleksije”

  Če hočete resnično samorefleksijo, potem si obe strani, ki praskate samo po površju na veselje tistih, ki vas delijo in vladajo, preberite tole:

  STALIN JE BIL JEZUITSKI DUHOVNIK

  http://vaticannewworldorder.blogspot.si/2012/03/stalin-practically-every-right-wing.html

  Lahko tudi tole:

  http://www.vanityfair.com/style/1999/10/pope-pius-xii-199910

  • MladiLiberalec

   Meni se bolj zdi da je bil Stalin the black pope ha ha

   • Bozz

    Jezuiti so bili izgnani iz več kot 80 držav od 17. do 19. stoletja. Ta zgodovina je danes zamolčana. Skupno z njimi so tudi prostozidarske lože povsod zapirali.

    • MladiLiberalec

     Nic ni zamolcano da so jezuite izgnali iz mnogih drzav. To se v malo bolj informiranih krogih seveda ve. Eni bodo rekli da je bil Stalin vrhovni rabin ali pa the black pope. Oboje je isto res.

     • Bozz

      Eni bodo pa rekli, da je MladiLiberalec, vse tri stvari so isto res.

      Mešaš meglo.

     • MladiLiberalec

      Joj. Lol

   • Bozz
 • Duhec

  Dolgčas…. to več nobenga ne zanima. En kip gor al pa dol.

 • Gru

  Stos je da si SDS nezeli sprave, saj je to njihovo glavno vodilo pri nabiranju ostarelih volilcev ;p

  • MladiLiberalec

   Ja

  • sprehajalec

   Za spravo ti mora biti žal. Zazidati živa dekleta v rudnik, ni kar tako….

   • Gru

    Posiljat ljudi v taborisca, tud ni kr tko….

    • sprehajalec

     Verjetnost, da boš tam ostal za vedno je bila 19%. Iz zazidanega rudnika priti živ, pa je bila verjetnost 0%.

     • Gru

      Me prav zanima kako bi reagiral clovek, ki je prezivel taborisce , na to tvojo izjavo ;)

     • sprehajalec

      Najprej si pa kaj preberi na to temo, ne samo revijo borec. taborišča so bila zelo različna, uničevalna, zbirna, koncentracijska, delovna, prehodna. Posamezne izpovedi, ki krožijo pri nas so od internirancev, t.i. političnih z rdečim trikotnikov. Takšnih, ki so se z orožjem uprli Rajhu. jihova zgodba je žalostna, režim je bil zelo krut v takšnih taboriščih. Potem tisti Slovenci judje, z rumenim trikotnikom, uničevalnih taborišč, ki so bila namenjena izključno judom, niso preživeli, da bi povedali zgodbo.

      Velika večina od 65.000 Slovencev je bila v internacijskih taboriščih milejšega režima ki so bila podružnice glavnih in najbolj znanih taborišč. Njihova internacija je bila namenjena predvsem industrijskemu in poljedelskemu delu. Pobijanja ni bilo, hrana je bila zadostna.

      Veliko lapanja pri nas izvira predvsem iz neznanja, češ #zgodovina je napisana# pa to. povprečen slovenec je pa svojo zadnjo knjigo v življenju prebral v osnovni šoli. tako pravi statistika.

  • moon

   Na osnovi cesa ti volis svoje leve bedake??
   Na osnovi programov in rezultatov?
   Potem si pa res en trot!

   • Gru

    To tko je js sm trot, ker ne volim desne, kljub temu da imajo slabse programe in rezultate se bolj porazne ;)

 • sale

  Izdajalec si ne zasluži sprave lahk je pa pospravljen

  • FUCK COMMUNISM

   Ti rabis samo eno zrno necesa hitrega in vrtecega med oci!

   • Gru

    Zrno koruze? ;)

 • MladiLiberalec

  No pa povejte kdo je po vasem sprejel sklep da se izvedejo povojni poboji zajetih pripadnikov kolabotantskih enot? Upam da ne bo kdo rekel da sta Tito in Subasic skupaj sprejela tak sklep na svetu ministrov jug. vlade. XD

  • Vera

   Stanovnik je javno na RTV SLO 1 rekel, da je poboje po vojni naročal ” ruski tito ” izvajali so jih pa v glavnem slovenski klavci !

   • MladiLiberalec

    Stanovnika sem slisal jaz reci da so se Stalin Churchill in Rooswelt dogovorili da je treba naciste in njihove sodelavce pobiti. Ker pa jih niso povsod ali celo v vecini primerov kar pobili je bolj verjetno da je bil sprejet sklep da jih je treba kaznovati o izvedbi sklepa v posamezni drzavi pa je odlocala posamezna vlada. Samo na vladni ravni ni bilo nobenega takega sklepa ali seje ne na zvezni ne na republiski ravni.

    • Vera

     Stanovnikove besede , sem sama slišala v TARČI na RTV SLO1 ! Izdal je titovo povelje , da naj v Sloveniji bolj pohitijo , kar je izjavil tudi Kardelj –

    • sprehajalec

     Vračati, ne pobijati…

   • karlina

    TOČNOOOO

  • Če veš povej ! Zakaj sprašuješ? No……. bo šlo….

  • Vera

   Še to : Pobijali so ženske , starčke , otroke . Zdaj pa napiši kaj so imeli oni s kolaboracijo ?

   • Gru

    Domobranci so pa izdajal ljudi, da so bili poslani v taborisca. Otroci nosece zenske in starcki. Torej kje je razlika? Aja niso jih sami ubijal.

    • MladiLiberalec

     Ne saj so jih ubijali tudi sami. Posebno pa ujete partizane in aktiviste OF

     • sprehajalec

      kaj bi pa morali pustiti, da jih ti postrelijo? O vojni ne veš prav veliko…

     • MladiLiberalec

      XD

    • sprehajalec

     Tudi moji predniki so bili v taborišču. vsi so se vrnili, še zredili so se, otroci so hodili v vrtec, odrasli so imeli pa osem urni delavnik.

     Taborišč je bilo več sort gru.

     • Gru

      V katerem taboriscu se je to dogajalo? Ker taborisca so v osnovi bila narejena da pobijes cim vec ljudi za cim manj denarja.

     • sprehajalec

      Podružnica Dachaua.

    • ljubinica

     Imena?

   • MladiLiberalec

    V veliki vecini so bili pobiti ptipadniki kolaborantskih vojaskih enot.

    • ljubinica

     Po katerem zakonu se pobija ” pripadnike kolaborantskih vojaskih enot”, in sicer slecene, zvezane, pretepene … v zavetju noci … in se jih zmece v jame, prepove njihovo omembo
     , zastrazi morisca ….
     Citiraj zakon.

     • karlina

      komunistični zakon po učenju v Moskvi

   • karlina

    NOSEČNICE !!!!!!

  • sprehajalec

   Izvršni plenum Osvobodilne fronte slovenskega naroda?

   • MladiLiberalec

    Takrat vrhovnega plenuma OF ze dolgo ni bilo vec.

    • sprehajalec

     kaj ga ni Kidrič razpustil konec 1945 leta?

     • MladiLiberalec

      Ne nehal je obstajati po zborovanju v Crnomlju na zacetku 1944 ko se je struktura OF preoblikovala. Kidric je konec 1945 ukinil sirino OF. Iz priblizno istega casa je pismo Kocbeka ki je kriticno do ravnanja novih oblasti zlasti pa KP. OF ni nikoli obravnavala povojnih pobojev. Ce pa bi jih bi verjetno sprejela sklepe podobne tistim iz jeseni 1943 ki jih je sprejel vrhovni plenum OF glede kaznovanja pripadnikov Mvac.

     • sprehajalec

      sklepe podobne tistim iz jeseni 1943 ki jih je sprejel vrhovni plenum OF glede kaznovanja pripadnikov Mvac.

      ? Likvidacija?

      Sedaj trdiš, da je bila OF samo neka farsa, da je bila dejanska moč nekje drugje?

     • MladiLiberalec

      Saj sem ze objavil te sklepe. XD Smrtna kazen je bila predvidena za tiste ki so delali zlocine vendar po sojenju in za bivse jug oficirje zajete med cetniki. Za ostale pa kazen dela v partizanskih kazenskih delovnih cetah.

     • sprehajalec

      Seveda je vse povezno z OF pa plenumi ostalo pri sklepih…

      nekako podobno delavskim svetom kasneje. Linija odločaanja je bila znana in utečena, partijska, tako kot kasneje.

     • MladiLiberalec

      Ti sklepi so se takrat vsaj delno spoštovali. Res so bili mnogi bivši pripadniki MVAC poslani v delovne kazenske čete. Čeprav je bila ponekod na terenu praksa bolj trda od tega kar so določali sklepi vrhovnega plenuma OF npr na partizanskem sodišču v Ribnici.

     • ljubinica

      Kaj si ti studiral komunisticno zgodovino?
      Bos moral prebrati se kaj drugega, ce hoces, da se ne bos smesil na porrtalu, ki ni komunisticen.

     • MladiLiberalec

      Kr neki XD

     • Jovo Jamnica

      Daj, daj. Churchillu se sajnalo ni, kdo je nek Kidrič…

     • sprehajalec

      OF razpustil jovice. preimenoval se je potem v SZDL, kot najširšo ljudsko fronto delovnega ljudstva. SZDL je pa mutiral potem v LDS, pa podvariante, SD, naprej, nazaj, pozitivna, negativna Slovenija, Zares, zahec, Šivilja, SMC.

     • Jovo Jamnica

      In kakšno zvezo ima to s povojnimi pomori???

     • sprehajalec

      Zgoraj našteti utemeljujejo svojo legtimnost v povezavi z OF.

      V principu je pa OF v rokah komunistične gverile izvedel državni udar in naredil zločin nad slovenskim narodom.

  • Minovak

   Ker si mlad in neizobražen, ti pošiljam link zgodovinarja, ki ti bo vse razložil, na tebi pa je, DA SI ZAPOMNIŠ!
   http://nova24tv.si/slovenija/ljudje/zrtve-komunisticnih-pobojev-v-stevilkah-to-so-neosebe-brez-pravice-do-groba/

   • karlina

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  • Jovo Jamnica

   Dejstvo je, da je bil nabriti general Patton s svojo armado že v nizkem štartu, da se zakadi v Tita. Istočasno je bil pred zaključkom projekt Manhattan. Trumanu so svetovali, naj počaka do 16.julija 1945, ko je bil napovedan prvi praktični preizkus novega smrtnonosnega orožja. To je pretehtalo, da je Truman zavrnil Churchillovo prošnjo po vojnem sodelovanju ameriških čet. Churchill je hotel meseca maja, 1945, zaščititi angleške interese v Avstriji z vojaškim napadom na enote JLA. Douglas (Dakota) C-47, sestreljen nad Bledom je bil kolateralna žrtev zavezniških priprav za napad na Titovo JLA.

   By Jovo

   • MladiLiberalec

    No to je res. Churchill je imel v mislih operacijo za izgon JA iz Trsta in Koroske. Ni pa dobil ameriske podpore. Ampak probi odgovorit na vprasanje kdo je dal ukaz pri nas za povojne poboje. Nekaj kandidatov smo ze utemeljeno izlocili. Jug. vlado slov narodno vlado organe OF. Kdo torej poveljstvo JA ali CK KPJ?

    • Jovo Jamnica

     Po mojem Broz. Saj se je on dogovarjal s Churchillom.

     • MladiLiberalec

      Ok sam ne sam. Ocitno ga je v tem podpiral partijski aparat in vojska. Spreho pravi da to dokazuje da je bila dejanska moc izven organov legalne vlade in OF. You have any comment?

     • Jovo Jamnica

      Brozu od bližnjih somišljenikov takrat ni ugovarjal nihče. Arso Jovanović je to plačal z glavo. Pozneje je postal Broz “milosten”. Primer Ranković in Djilas. Na koncu celo Jovanka. To pa zato, ker je Brozu, glede na splet okoliščin, zdaj eden, zdaj drugi blok, dajal za nagrado koncesije. Truman naprimer, je posthumno leta 1948 odlikoval Dražo Mihajlovića. Dokler je bil Broz med živimi, tega odlikovanja Američani niso izročili svojcem na tleh Jugoslavije.

     • sprehajalec

      Tako je kdor ugovarja generalnemu seketarju centralnega komiteja, ta ne odnese žive glave. še sploh če so sekretarji produkt kominterne 30 let in akademije džerdžinski, pa hotela moskva.

     • Jovo Jamnica

      To so dejstva.

     • MladiLiberalec

      Pol gres v smer da se je tako odlocil CK KPJ? Samo resnici na ljubo tudi tak sestanek ni nikjer zabelezen

     • Jovo Jamnica

      To je približno tako, kakor bi trdil, da kar ni zabeleženo v arhivih, se ni zgodilo…

     • MladiLiberalec

      V redu saj sem sam opozoril na to da taka seja ali zapisnik ni zabelezena.

     • sprehajalec

      In pravi tudi, da je bila Ljudska fronta OF samo farsa.

    • ljubinica

     Kako bedasto vprasanje.
     TITO.
     A si tak idiot, da mislis da bi kdo od partiji podrejenih aparatcikov upal moriti na svojo roko?
     A se kdo sprasuje, kdo je dal ukaz za nacisticna taborisca?

    • karlina

     MAČEK, KIDRIČ, KARDELJ, TITO

  • Nada

   Povojnih pobojev niso izvajali odkrito, legalno, temveč so jih skrivali in nihče ni smel govoriti o njih; če je kdo kje kaj rekel, je bil tudi sam ob življenje. Vedeli so, da pobijajo zverinsko, brez vsakega reda, kogarkoli, zato tudi ni bilo nobene dokumentacije, ker postopki niso bili legalni in nihče jih ni smel nikjer omenjati.

 • Gru

  Najvecji izdajalci sploh niso domobranci( ceprav so izdali lasten narod ) , ampak danes ziveci fani gibanja domobrancev ;)

  • sprehajalec

   Izdajalci česa pa? velikega Stalina in bratskega srbskega naroda?

   • Gru

    Izdajalci sprave in bremzanja napredka drzave ;p

    • sprehajalec

     Saj ZZB NOVJ noče sprave. Oziroma pod njenimi pogoji, da zaslužne penzije, pa dodatki pa proračusnki tranferji še naprej pritekajo v žepe članov ZZB NoVJ. ker gre pa za velike denarje, je to nesprejemljivo.

     Še nobena država na svetu pod levičarji ni napredovala. lep primer imaš Seevera in južna koreja, ki sta se razvijali istočasno in ločeno.

     • Gru

      Bla bla. Imas tudi ogromno desnih vlad , ki so zajebale drzavo. Sam poglej kaj je Merklova naredila z povabilom beguncev v EU.

     • karlina

      podpis

  • karlina

   ne zveza borcev od 15 .leta dalje, ze člani

 • sale

  kviz vprašanje koliko domoljubnih domobrancev je padlo v boju z okopatorjem? Vsi so padli na kolena pred njim

  • sale

   brez boja

  • Oh, dej no…. pretiravaš….. Domoljubi in izdajalci so bili med enimi in drugimi, to je prav gotovo.

   • sale

    tu se strinjam sm pravi domoljubi so se borili niso bežali

    • sprehajalec

     Ja, svetla imena kot maček matija, major mitja, pa Daki, pa Puklasti Miha.

     Pa vsi so preživeli. Daki je potem imel malo slabe vseti, pa so napisali knjigo v njegovem imenu Najboljši so padli.

     • Vera

      ” Nalogom , majorja Mitje ” je pisalo v arhivskih knjigah .

    • Vera

     Ženske , starčki in otroci so bežali, da so si rešili življenje pred klavsko gordo .

    • Rožle

     …in kva si ti za en ćettnik ..?

  • MladiLiberalec

   Jest vem za dva. Poleti 1944 sta v Trstu padla pod streli fasitov domobranski nadporocnik Joze Hocevar in njegov spremljevalec Bonifer.
   dobim kako nagradico? :D

 • Vera

  Vsi pobiti Slovenci so danes nemirni , saj bi napisala , da se obračajo v grobu, toda vlada še ni poskrbela za dostojen pokop vseh, ki so še po breznih po vsej državi . Sramota ! Ta beton brezvezni ne bo olajšal bolečin svojcev pobitih !

  • Gru

   Kero dejanje pa bi olajsalo bolecine svojcem pobitih?

   • moon

    Kaj pomeni beseda kero???

    • Gru

     ” Katero” oprosti , ker sm napisal pogovorno ;)

  • karlina

   PODPIS

 • DOMOBRANEC & GAY

  Mislim, da je bistveno bolj ključno povojno kot vojno dogajanje.
  Torej čas, ko je bil mir že razglašen in je šlo bolj za maščevanje, kot osvobajanje.
  Je pa res, da ne morem soditi niti si predstavljati, kako so se vojaki in civilisti (na katerikoli strani) počutili po 4 letih groze in morije… obupni časi, ki so iz (verjetno) poštenih ljudi naredili pošasti…

  • sprehajalec

   nemški in sovjetski veterani so prihajali domov iz bistveno bolj stresnih situacij, kot so bile zadeve tukaj. Pa niso likvidirali pa zazidavali živih.

   • DOMOBRANEC & GAY

    NKVD je že med vojno (pa tudi po njej) pobil na miljone političnih nasprotinkov. Vse mimo kakršnihkoli sodišč.

    • sprehajalec

     Lej, malo sem se poglobil v to temo. Ampak če seštejem številke, ki krožijo okoli, (prva vojna, revolucija, kontrarevolucija, lakota, druga vojna, NKVD, stalin, čistke), potem na ozemlju držav Sovjetske zveze že zdavnaj ne bi bilo več prebivalcev. Številke dosegaje skoraj samo število prebivalstva.

     ni vse za verjeti….

  • Gru

   Lih to je problem. Imam v rodbini obe strani in po vojni so ljudje bili zelo jezni. Celo ko se je brat od dedka, ki je kot duhovnik delal v dveh taboriscih vrnil v rodni kraj. Je pozabu da so nekateri preziveli taborisca. In je bla taka stala da se je mogu vrnit po 2dneh v argentino.

  • Vera

   Tisti,ki so želeli priti domov v svoj dom , niso bile pošasti !

  • Aron

   revašizem je bil takoj po koncu vojne brutalen po celotni evropi, pobitih je bilo stotisoče ljudi samo zato, ker so pripadali določeni skupini ljudi. nasilje je bilo neopisljivo. bivši taboriščniki so se živalsko znesli nad vsemi, ki so spominjali na njihove paznike in mučitelje, isto je veljalo za vojake zmagovitih sil. vsakdo je v vojni izgubil nekoga ljubega, veliko tudi celotne družine, rodbine, celotne vasi. takratnih dogodkov ne moremo soditi iz današnje perspektive miru in sožitja, ker gre vsakič za čustveno reakcijo.

   • DOMOBRANEC & GAY

    Točno tako!!!

   • baubau

    ni res-spet bi rad razglasil,da so(bili) vsi enaki. Ne,niso!

   • macon

    Nasilje je bilo sistemsko samo pri komunistih. Samo oni so uporabljali cele divizije za pokole, transporte, pokope in zavarovanje morišč. Samo oni.

    Vsi se naslanjate na lažniv Mladinin članek, ki je namerno zamolčal obseg klanja.

    • Aron

     In kaj točno hočeš povedati? Ne prepričuj prepričanega.

    • karlina

     TOČNO

   • karlina

    podpis

  • ljubinica

   Ni slo za mascevanje.
   Povojni masaker je bil revolucionarno dejanje. Ciscenje resnicne ali potencialne politicne in idejne opozicije.
   In pa seveda “burzoazije in kulakov” …
   Da so jih potem se oropali.

   • Jovo Jamnica

    Ne more biti nekaj revolucionarno, če se pred folkom strogo skriva…

   • macon

    Žrtev bi bilo tudi veliko manj, na nekih krajih največ po par deset. Nikoli tisoči na enem kraju in času, za to si rabil logistiko in veliko ljudi.

   • karlina

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • sale

  le zakaj so izbrali argentino

  • Rožle

   le le le …..

  • Vera

   Naši zavedni Slovenci so jim še danes hvaležni, da so jih sprejeli odprtih rok . Mnogi so še tam , nekaj jih je pozneje šlo v Ameriko, kjer so se izobrazili , ter danes lepo mirno živijo .Niso pa pozabili na ” materin jezik “, saj večkrat obiščejo svojo rodno domovino , zato lahko slišimo, da še tretji rod zna slovensko , tudi pesmi znajo . Pohvalno, ni kaj !

   • sale

    a zakaj Argentina ??? ZATO KER ARGENTINA NI IZROČALA VOJNIH ZLOČINCEV ZATO!!!!

    • Vera

     Ker tam ni bilo takrat vojne . Preberi nekaj knjig in se pouči o pravi resnici .

    • DOMOBRANEC & GAY

     Mislim, da moja starša in še tisoče drugih, ki so prebežali nista bila ravno vojna zločinca…

     • Najplemenitejši

      Niso bili vojni zločinci, bili so veleizdajalci, ker so prisegli okupatorju in se zanj borili. Za veleizdajo je bila po takratnih zakonih zagrožena smrtna kazen, za kar so bili izdajalci tudi obsojeni.

     • macon

      Komunisti niso bili tisti, ki so imeli legalno pravico določati, kdo je veleizdajalec. Njihov povojni pokol, represija in kraja premoženja kažejo, da so bili komunisti veleizdajalci slovenskega naroda. To je realnost, ostalo pa komunistične flance.

     • Najplemenitejši

      Izdajalci so bili obsojeni v imenu ljudstva, dobili pa so točno tisto, kar so iskali. Represije so obstajale tudi pred socialističnim sistemom in obstajajo še danes. Kraja premoženja je pa rezervirana za RKC cerkev! To je realnost, ne pa komunistične flance!

     • macon

      Tvoja realnost so laži. V imenu ljudstva je rekla-kazala in cerkev je pridobivala premoženje tisočletje in več, ne pa z dekretom čez noč. Vmes so jo posvetni vladarji večkrat razlastili, recimo razsvetljenci so pobrali premoženje samostanov in razpustili cerkvena gospostva in cele pokrajine pod cerkvijo vključili v države.

      Nikdar ni bilo takega pokola kot pod fašisti in komunisti. Kako ti gre skupaj pravični, ljudski socializem in represija? Komunajzarji s tem nimate problemov, najebejo vedno “izdajalci”.

     • karlina

      podpis

     • Viktorh

      .Tik – tak, še 51 dni, pa…

    • FUCK COMMUNISM

     Pravilno, da jih ni izrocala! Drzava s hrbtenico!

  • DOMOBRANEC & GAY

   Argentina je bila zelo odprta dežela, ki je potrebovala veliko delavne sile. Slovenci so bili v tem primeru zelo dobrodošli, saj je bilo veliko mladih, izobraženih, predvsem pa delovno sposobnih in zagnanih.

   • Vera

    Naši so tam prijeli za vsako delo.

   • FUCK COMMUNISM

    Zakaj moras ti razglasat, da si peder?! Koga mislis, da zanima, kaksen seks tebi pase?! Ravno zarad te vase LGBTQ vsiljivosti, greste vecini hetero populacije vedno bolj na zivce!

    • DOMOBRANEC & GAY

     Zakaj moraš pa ti razglašati svoje sovraštvo? Ravno zaradi te vsiljivosti greste večini normalne populacije vedno bolj na živce. ¿Lo entiendes?

 • Minovak

  Tudi na tem portalu, še bolj pa na levih, je bilo objavljeno in razpravljano, celo pred kratkim, da sprave ne bo nikoli. To so bile izjave, predvsem levičarjev, ki se trenutno čutijo močne, a moč pojenja, kot človek, ki ostari. Resnica VEDNO pride na dan in ni je človeške moči, da bi jo skrila za vedno. Takrat bo črn dan za skrivače resnice…!

  • ljubinica

   Ja, res je.
   Pomislimo na Hudo jamo. (Nomen est omen).
   Mislili so, da se jim je posrecil popoln zlocin. Da bo za vekomaj skrit za sedmimi pregradami.
   Ampak cez sedem let (ali pa malo kazneje vse pride na dan).

   • karlina

    HVALA BOGU, HVALA BOGU !!!!!

  • karlina

   TOČNO

 • radames

  “Levičarje je strah predvsem resnice. Na povojni laži socializma namreč
  stojijo vse njihove politične ideje, politični pedigre in smisel
  njihovih političnih strank. Od kod bo SD črpal svojo zgodovinsko
  pravico, če njihove heroje razglasimo za morilce?”

  Ja!
  Že zdavnaj smo prišli do tega mnenja! Vemo, da njihov režim in sploh
  njihov obstoj pade, če pade mit o “NOB”. Na tem stoji njihov obstoj.
  Zato je treba nenehno ponavljati, da “NOB” sploh ni bilo, bila je le
  revolucija. Morilska revolucija!
  Zato tudi danes tak naval levičarjev na forum v tej temi. Orkestrirano, z ukazom Organizacije!
  Bila
  je revolucija in nobenega “boja” za “osvoboditev”. To je bil le lažni
  izgovor. Samo revolucija in z njo totalitarna oblast za zasužnjenje
  naroda.
  Najplemenitejše dejanje v tem obdobju je bil oporožen odpor
  proti revoluciji. Zato naj danes ti ljudje, ki so jih zločinsko pobili,
  veljajo za junake, mučenike in svetnike.

 • Fogglof Tunnek

  Toti spomenik je spevržena provokacija ki enači kolaborante z odporniškim gibanjem. Da banditi zato zlorabijo Župančičef verz namenjen partizanom, je kot tisto, ko so simpatizerja OF napisali na domobranski spomenik…to pove fse o njihovi ”pieteti”.

  Bolje bi bilo, če bi napisali preprosto:

  Kdor narod svoj izdaja,
  proti njemu se bori,
  še rodne zemlej črvi
  ga ne glodajo kosti.

  NEODOMOBRANCI RAUS !!!

  • Bozz

   Svastika rdeče armade:
   http://thepeoplescube.com/images/Swastika_RedArmy.jpg

   Svoj narod so izdali predvsem Stalin, Hitler, Mussolini, itd. naivneži pa ste delali za eno ali pa drugo stran. To vam seveda ne bo nikoli jasno.

   • Fogglof Tunnek

    Tudi JJ je na dobri poti, da izda svoj narod. Poskusi so že bili sam mu ni uspelo !!!

    • Bozz

     Ne pozabi Kučana in vse ostale njegove sodelavce.

     • Fogglof Tunnek

      Kučan in Drnofšek sta največja osamosvojitelja Slovenije…kapish?

     • Bozz

      Dej nehi no, kradejo nas tako, da se kar kadi. Če nas ne prodajajo EU, nas prodajajo pa Srbom, pa muslimanom iz Qatarja, pa Hrvatom, pa vsakemu, ki ima 5 minut časa, da 70 milijard eur v davčnih oazah ne omenjamo. Če bi ta denar ostal doma, ne bi potrebovali “evropskih sredstev” za vsako malenkost.

      Je to zate svoboda in osamosvojitev? To ni nikakršna svoboda. Odpri oči.

     • Bozz

      Pa še s tem spomenikom je spet nekdo fino zaslužil. Imajo nas za popolne bedake, vsako stvar izkoristijo za svoj žep, še ta spomenik.

      Da smo skregani jim gre fino na roko, več biznisa za njih in lahko nemoteno kradejo naprej, ker narod se očitno ne bo nikoli več zedinil.

     • jonh doe

      pa hitler in stalin,hahahahaha kaki idiot iz haloz, marš v pasjo uto pokrito z slamnato streho

     • karlina

      Bumbar

    • karlina

     Ti baraba barabinska, s tem si povedal vse, da si še vedno na strani bivše Jugoslavije, fuj, pojdi iz Slovenije, mogoče v Srbijo, boš videl, da bo tam za tebe bolje

  • karlina

   PRIJAVA

 • soc

  Stavim Dom Perignon letnika 1996, da bo v manj kot mesecu dni vestni podmladek ZZB NOB opravil prvo mazaško akcijo.

  • šmentanamuha

   Kaj želiš povedat s tem? Da poznaš Dom Perignon? Kje boš pa dobil letnik 1996? Na sedežu SDS-a?

  • sprehajalec

   Če smatraš podmladek letnik 60+ potem boš stavo dobil.

   za besednjak na spomeniku po akciji pa stavim, da bo iz nabora besednjaka Mačka Matije – kurbe, prasice, svinje..

   skratka tipičen levičarski besednjak osebkov zrelih let.

  • karlina

   točno

 • Fogglof Tunnek

  Čujte, napredne države so že davno stem sranjem zaključile. Mi pa komaj začnemo stem zaključkom leta 2017… Prekprokleti klero-fašisti izsiljevalski… zakaj še vas nismo več v jame zmetali…bi gnes fsaj bil mir !!!

 • Aron

  Glede na to, da se s spomenikom nobena stran ne strinja oz. hočejo politiki spet vnesti med ljudi razdor, ga je nujno podpreti. Spomenik je namenjen spominu mrtvih SLOVENCEV.

  • MladiLiberalec

   Smc ne vnasa razdora

   • Aron

    ve se kdo…

   • karlina

    Ohohoho, ohohoho, ohoho, ohoho, ojoj-VIC STOLETJA !!!!

    • MladiLiberalec

     XD

  • Vera

   Vseh mrtvih Slovencev !

  • Gru

   Ampak dosega to kar bi moral, z tem spomenikom se bo pokazalo tako na levi in desni, kdo sploh je za spravo.

 • Gru

  Torej dragi desnaki, kako bi vi hoteli da se zacne sprava?

  • RATATA

   S slovensko himno “Naprej zastava… … za blagor očetnjave naj puška govori….”
   Spravljati se, spraviti se s kom, kako, zakaj ?
   Komunisti niso nekomunističnim otrokom le čokolade pojedli, to se oprosti(!) …..
   uničili so generacije in domovino,
   umorili so slovenske ljudi in slovenskega duha (!) vmes pa internacionalo špilali in si imetje nase prepisovali! Tako je bilo Gruiću!

   • Gru

    Torej zacel bi z himno, kaj pa pol? Kako bi nadeljeval spravo dragi Ratataić? ;)

    • RATATA

     Prijeten sogovornik si, ko se takole pohecaš. Sproščujoče deluješ.
     Kakšno stvar je treba priznati! Vsak jo mora, saj se vse ve. Resnico zanikati ni lepo, s tem se slabo živi in celo človek postane divjak. Laž ima najdaljše noge pri nas, v Sloveniji.
     Torej resnica naj vleče naprej in priznanje, kaj so storili zdaj že mrtvi revolucionarji in na katere temelje so prišli nadaljevalci in častilci revolucije. Sprava pa ni možna. Priznanje in resnica bo čisto dovolj in največ kar se da.

     • Gru

      Sprava ni mozna? Zakaj? Obe strani sta delali grozovita dejanja. Se strinjam naj se prizna in pove resnico. A to nebo zbrisal obcutka da so domobranci prisegli k okupatorju in da so partizani pobili veliko ljudi na koncu iz jeze. Za danasnje mlade je ta situacija nepomebna in skodljiva, ker se neresuje danasnjih problemov in to otrosko obnasanje starejsih ( levih in desnih ) pove samo eno stvar. Njim je vseeno za otroke in prihodnost , vse skrbi za svojo rit. In komi cakam da bo ta generacija tok stara , da se bo lahko Slovenija ukvarjala z prihodnostjo , ker sprave enostavno niso sposobni dosesti ;)

      Ampak ja zdaj vidim zakaj nimas odgovora kako dosesti spravo. Saj jo nocete ;)

     • RATATA

      Ni možna striček.

     • Gru

      Ok stekam , danes leta 2017 sprava ni mozna. Torej pustimo to obdobje pri miru in gremo dalje v prihodnost ;)

     • Nikola

      Ampak a ne bi bilo prav, da potem tudi domobranci priznajo, da so izdali svoj lasten narod in prisegli nacističnemu okupatorju, ki ima na vesti več kot 6.000.000 pobojev? Da so se obrnili proti svojim bratom in sestram?

     • RATATA

      Ne govori mi, na način, da sem jaz domobranec, tisti iz 1943.
      A si ti s Korduna al iz Like(?) Nikola?
      Srb al Hrvat? Pravoslavec (?) ja / ne (?) …. Doma so ti nekaj rekli, da si, sami pa niso vedeli, kaj so oni nekdaj bili, morali so pozabiti ali pa vsaj prikrivati in nikdar povedati. Najbolj se jim je pa po 45. splačalo biti komunist.
      Veš v Slovenskih Deželah je bilo malo drugače, kot pri vas in tega ti ne moreš razumeti. A si 6.000.000 MIO pobojev našel v NY Timesu (?) židovskem časopisu (?) Ta številka mi je znana že iz četa 1916.
      Študiraj! Preskočil si nižje razrede, kjer se nauči osnov. Najverjetneje so ti pa oprali možgane, zato dojemi, da se midva ne moreva pogovarjati, dokler zamujenega ne nadoknadiš sam s tem, da se seznaniš z eno in edino resnico.
      Moja stara mama je bila v partizanih. Zelo z zanimanjem sem jo poslušal vedno, ko je o tem pripovedovala. V vseh letih in v vseh pripovedih ni bilo drugega, kot bežanje. Pa tako sem si želel slišati o kakšnem napadu junaške partizanske vojske.
      Kateremu kmetu ukradeš kravo, ko se lotiš kuhat partizanski golaž? Partizani niso imeli kmetij, farm, polj … Pozdravi brate in sestre.

     • karlina

      TO JE KOMUNISTIČNA LAZ, DA BI PRIKRILI SVOJE POMORE ,UBOJE, KLANJE!!!!

  • macon

   Za kriminalce so zapori, ne pa sprava. Kriminal ni politično vprašanje, kot nam laže levica. To je minimum, da družba funkcionira, ostalo so blodnje in razpad.

   Levi nam mečejo pesek v oči, da je neznani kraj, neznani čas in neznana obljuba koristi tudi kriminal, vendar je to prava smešnica ob levičarskih rabotah avtoceste, zdravstvo, TEŠ6, bančna velekraja in napovedan drugi tir. To je dobro le za zabite idiote in leve pokvarjence.

   • Gru

    Torej ti bi stlacu ljudi v zapor in nepriznal dejanja domobrancev, ce te prav razumem;)

    Z takim misljenjem res nebo sprave nikoli ;)

    Kok pa si star? Da vidmo kok bo se treba cakat do sprave ;)

    • macon

     Dejanja domobrancev so bila že davno razgaljena, komunistična pa se še danes razgaljajo in so bila skrajno zavržena. Že davno so misleci razložili, kam pripelje klanje v imenu “pravične” ideje, vendar ti ne bom priporočal zamujenih branj. Verjetno si toliko star, da si jih sam išči.

     • karlina

      Ze 70 let v Sloveniji komunisti delajo samo zlo, zlo in še enkrat zlo !!!!!

  • karlina

   Tako, da se končno prizna, da so komunisti med in predvsem PO VOJNI NAREDILI GENOCID NA SLOVENSKIM NARODOM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Fogglof Tunnek

  Fora ni ftem, da je spomenik betonski. Fora je v ceni. A se vam zdi normalno, da kup betona stane toliko?
  Prekprokleti desničarski klero-fašisti !!!… Zaradi vas se ta spomenik postavlja…zaradi vaših gnilih domobranskih gobcef in vašega pokvarjenega “kulturnega” boja !!!… Nam dafkoplačevalcem ste dolžni 1,2 milijona ojrof !!!

  • macon

   Debilče pokvarjeno, zlati kos betona je naročila in plačala leva režimskega klika in sicer svojemu izvajalcu. Ves državni denar namreč pretakajo v svoje žepe. Korupcije imamo kolikor hočeš.

   Tvoja miselna salta kaže na neverjetno izprijeno osebo.

   • karlina

    podpis

  • karlina

   MILIJARDE SO PONIKNILE V KOMUNISTIČNIH ZEPIH, MILIJARDE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Fogglof Tunnek

  Bolje bi bilo, če bi napisali preprosto: Kdor narod svoj izdaja…

  • karlina

   TI SI IZDAJALEC SLOVENSKEGA NARODA !!!!!!

 • Fogglof Tunnek

  To še je en izmed mnogih načinof, da se – “v imenu sprave” – izenači agresor, domači izdajalec in tisti, ki to pač ni bil !!!… SMRT FAŠIZMU, SVOBODA NARODU !!!

  • jonh doe

   tunek a še imaš danes trdega tiča na janšo??? kaj te nobena žival v halozah noče več pogledat,ker si tako zabit

  • Viktorh

   Tik – tak, še 51 dni, pa…

   • karlina

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Sredina

  Mogoče je pa nekaterim za to, da se nehamo ukvarjat z zgodovino in se ukvarjamo s čim drugim…

  • Gru

   Ko bi se vsaj to zgodilo , bi blo takoj boljs za vse ;)

  • ljubinica

   Kdo naj se neha ukvarjati z zgodovino?
   S katero zgodovino?

   • Gru

    Levi in desni stari ljudje. Mladino te stvari nezanimajo. ;)

   • Sredina

    Politiki, z vso zgodovino, sicer pa naj se zaposlijo na filozofski fakulteti ali akki drugi instituciji, ki se ukavrja z zgodovino, če jim je to v tako veselje, sedeže v DZ-ju in drugje pa naj prepustijo ljudem, ki se bodo ukvarjali s prihodnostjo

    Če se bomo ukvarjali s tem, kdo je koga pobijal, kdo je bil na čigavi strani in tudi če to na koncu razčistimo in sprejmemo resnico, ki je sprejemljiva za vse, pokojnine ne bood višje, plače ne bodo višje, BDP ne bo zrastel, ugled SLO se ne bo povečal…

  • macon

   Prav, ukvarjajmo se z levimi milijardnimi kriminalci. Kje so marice, procesi, obsodbe in zaplembe premoženja?

   Aja, vsega tega ni. Vidiš, spomeniki z rdečo zvezdo so garant, da tega tudi nikoli ne bo, kraja in represija pa samo čedalje večja. Levi so odkrito prestopili v režimski način vladanja ob lažnih “vstajah”. Žal mi je vseh tistih, ki tega nikoli niste dojeli.

   • Sredina

    Če se bomo ukvarjali s tem, kdo je koga pobijal, kdo je bil na čigavi strani in tudi če to na koncu razčistimo in sprejmemo resnico, ki je sprejemljiva za vse, pokojnine ne bood višje, plače ne bodo višje, BDP ne bo zrastel, ugled SLO se ne bo povečal…

    Zato, da se razišče razna kriminalna dejanja, pa imamo policijo, NPU, tožilstvo in sodišča

 • ljubinica

  Tocno to je hotela levicarka Spomenka.
  Spomenik.
  Potem pa pozabimo na komunisticno zlocinstvo .
  Vse ostane po starem.
  Bo Milka sedela poleg Kucana?
  BRUH.

  .

  • RATATA

   ….. In spomenka je ustavila desnico ….! Hribarjeva spomenka!

  • karlina

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Damjan Štrucl-Hrnčič

  Na zgodovino druge svetovne vojne sem začel gledati zelo drugače,
  ko sem preštudiral celotno zgodovinsko dogajanje na Balkanu.
  Ključno za razumevanje dogajanja na Slovenskih tleh leta 1945 je verjetno dogodek
  o katerem se v naših zgodovinskih učbenikih in tudi medijih ni nikoli pisalo.
  Decembra 1944 je v Atenah prišlo do spopada Angleške vojske in grških partizanov levičarjev – komunistov.
  Dogodek je znan kot “Dekemvriana”
  viri: https://en.wikipedia.org/wiki/Dekemvriana
  http://www.athensinfoguide.com/history/t9-93decemvriana.htm
  https://www.theguardian.com/world/2014/nov/30/athens-1944-britains-dirty-secret
  Sledila je krvava grška “državljanska vojna”. Grško državljansko vojno svetovno zgodovinopisje
  uvršča v prvo pravo lokalno vojno tako imenovane hladne vojne. Med glavne akterje te vojne
  svetovno zgodovinopisje prišteva Jugoslavijo s Titom na čelom.
  viri:https://en.wikipedia.org/wiki/Greek_Civil_War
  http://www.historyguy.com/warfiles/greek_civil_war_warfile.htm#.WWds0bpuJaQ
  https://wiki.leeds.ac.uk/index.php/Underlying_Causes_of_the_Greek_Civil_War_and_British_Involvement
  Ko vse to prebereš, postane jasno, da zmaga partizanske vojske v Sloveniji leta 1945
  še zdaleč ni bila tako samoumevna kot nam jo danes prikazujejo. Pričakovanja domobranske vojske glede vojaških potez
  Angležev in njihovega sodelovanja z njimi proti partizanom niso bila tako nelogična, kot nam prikazujejo zgodovinarji v naši deželi. Dogodki v Grčiji konec leta 1944 niso mogli biti neodmevni ali neopazni.
  Zagotovo pa je za njih vedelo partizansko vodstvo s Titom na čelu.
  Sodelovanje Titovih partizanov z Angleži po letu 1944 je bilo že zelo daleč od nekega zavezništva,
  saj je dejansko grozil spopad dveh donedavnih zaveznikov tudi na Slovenskih tleh. Iz tega stališča so popolnoma
  razumljivi tudi vsi montirani sodni procesi proti tako imenovanim angleškim vohunom v Sloveniji v letih 1946-1949.
  Razplet druge svetovne vojne v Sloveniji je zgolj posledica odločitve velikih sil, predvsem Angležev, da bodo pod svoj vpliv vzeli južni del Balkanskega polotoka, severni del pa bodo prepustili Sovjetom – komunistom.
  Rezultat vsega tega je bil, da so v Sloveniji po 2 svetovni vojni morale iti v izgnanstvo domobranske družine, v Grčiji pa tri leta kasneje skoraj v enakem,
  če ne celo malo večjem številu partizanske družine.
  Tudi povojni poboji v Sloveniji leta 1945 niso bili nič drugega kar je zapisal Mitja ribičič v Naših razgledih enkrat v 80 letih prejšnega stoletja.
  Povedal je, da je šlo za VOJAŠKO AKCIJO, saj bi se mnogi ti ljudje,ki so bili izvensodno pobiti, zagotovo postavili na Angleško stran kot se je zgodilo v Grčiji.
  Povojni poboji vsekekor niso bili zaradi nekega izdajstva maščevanja ali sodelovanja z Nemci kot prikazuje ZZB. V to danes ne verjamem več.
  Bila je odločitev Tita in njegovih tesnih sodelavcev, da se pač ti poboji naredijo in se s tem utrdi njihova (Titova) absolutna komunistična oblast.
  Za grške levičarje pa je Tito ena velika svinja, saj jim je leta 1949 obrnil hrbet in se dobesedno prodal Anglo-Američanom, sledil je grški eksodus v DDR in Sovjetsko zvezo.
  VSE JE BILA SAMO ENA VELIKA IGRA PRESTOLOV.

  • Jovo Jamnica

   Tako je. V Teheranu so se veliki trije leta 1943 pogajali, kako si razdeliti vplivna območja v Evropi. Stalin je zahteval varnostni pas pred SZ. To so bile države, ki so uradno več ali manj kolaborirale z Nemci. Zraven se je našla tudi Kraljevina Jugoslavija, ki je s Hitlerom podpisala pakt. Kako se je nadaljevalo, vemo. Nastala je NDH in drugi večji del razpadle države so nadzorovali Nedićevi Srbi – nemški kolaboranti. Splet okoliščin je botroval, da se Stalin v tistem trenutku še ni odločl za brezpogojno uvrstitev razpadle države v svoj varnostni pas pred zahodnim imperializmom. Zadostovalo mu je Estonija, Litva, Latvija, Poljska, del Nemčije, del Avstrije, Češkoslovaška, Madžarska, Romunija in Bolgarija.

  • ljubinica

   Odlicen komentar.
   Cista resnica.
   Ne vem zakaj nam resnice (kot je predstavljena v zgornjem komentarju) ne upajo povedati nasi zgodovinarji?
   Se bojijo Anglezev?
   Dejstvo je, da so Anglezi Jugoslavijo prepustili komunisticnim partizanom.
   V Grciji so pa v drzavljanski vojni pomagali protikomunisticni strani ….

   • neny

    Mogoče se še pojavi.

   • MladiLiberalec

    Protikomunisticna stran v Grciji ni bila del nemske vojske in teror aparata SS in policije kot pomozne enote. Domobranci so pa to bili. Zadnji resni poskus da bi Anglezi prisli v Jugoslavijo oz da bi se izkrcali je bil ob kapitulaciji Italije. Pa Americani in Sovjeti niso bili za to. Potem se je bolj ali manj vedelo kdo bo zmagal v Jugoslaviji namrec partizani pod Titom. Prav kmalu nato so jih veliki trije tudi podprli v Teheranu Mihajlovica pa dokoncno zavrgli. Churchill se je potrudil doseci se nekaj politicnih koncesij z dogovorom Tito-Subasic. Iz Moskve so svetovali naj se sporazum sprejme ker se bo zlahka zaobsel v prihodnosti.

    • ljubinica

     Domobranci so bili slovenska narodna vojska, ne pa nemska.
     Najvecja komunisticna sprevrzenost in sprijenost je domobrance zmerjati z “izdajalci slovenskega naroda”. Res gnusno.
     In to zmerjanje prihaja od komunistov, ki se jim j … za narod. Multikulturniki.
     Domobranci noso bili niti fasisti niti nacisti.
     Branili so svoje domove, svoje druzine pred podivjanimi partkzani …

     • domovina mili dom

      Komunisti so preganjali tudi Tigrovce, ki so se borili proti fašistom.
      Tako je dokazljivo kdo je kolaboriral z naciji in fašisti. Vse kar delajo komunisti obračajo in kažejo na druge.
      Najbolj smešno pa je poslušati, brati te malinovce, ki so napumpani od pleničarjev.
      Partizani so zmagali. Pa kaj so nori, da to verjamejo.
      Pa da Slovencev ne bi bilo več, če ne bi bilo partizanov.
      Naj si pogledajo Belgijo, Nizozemsko…brez partizanov, kakor so Nemci not prišli, tako so odšli. Samo smer korakov je bila drugačna. Pa še vedno ti narodi obstajajo.

     • Hribouc

      Nihče ne govori o temle:

      Vse , kar so pobili komunisti ali naredili tako, da so pobili Italijani ali Švabi , je zdesetkalo slovenski rod!
      Vzemite podatke stanja prebivalstva pred vojno in po njej- naredil sem pregled za eno pokrajino – in prebivalstvo se do leta 1991 še zdaleč ni obnovilo številčno, daleč od tega !!!!
      TOREJ: KAJ JE KOMUNISTIČNI GENOCID ?

     • domovina mili dom

      Hrani podatke, morda še pridejo prav.

     • Hribouc

      Upam, da bere dr,Zverova in enkrat objavi podatke za vso državo!

      Mislim, da bi se narod fejst zagrabil za glavo, kaj so nam poleg svoje “rdeče teroristične svobode” še priborili!

      Zakaj so se že borili?

      Na ožjem Notranjskem, cerkniška(stara) občina ima katastrofičen podatek, samo primer:

      Ubitih Slovencev na področju občine je bilo 2154 ljudi.

      Ubitih okupatorje za isto območje pa 13.

      Partizanov in rdečih komisrajev je bilo na področju stotine, ne vem točno, Notranjski odred in še bataljoni, ki so prehajali gor in dol?

      Kaj je njihov uspeh : 13 okupatorjev?

      In stotine nedolžnih pomorjenih od njihove roke ?
      ———————————————————————–
      SE KDO, DE FACTO IN DE JURE, SPRAŠUJE KDO MORA NA ZATOŽNO KLOP ?

     • domovina mili dom

      Dokler bodo mediji v komunističnih rokah, se bodo butli še naprej sprehajali na volitvah.
      Baje Lastnik Dela kupuje Gorenjsko banko. Zakaj le? Jim voda teče v NLB, se morajo preseliti na novo zlato jamo. Seveda s pomočjo Telekoma, katerega komunisti tudi niso spustili iz rok. Vse imajo planirano za par let naprej.

     • Hribouc

      Tako je to kajnovsko slovensko boljševiško plenilsko pleme.

      V juriš na sovraga pošilja one, ki bi se jih rad znebil !

      Poraz, kurba, nesposobna, razglasi za zmago!

      In zmago oznanja z Lažjo !

      Krajo naziva pridobitev!

      Zločin spemeni v pošeno sodbo v imenu pocukranoprestrašenega ljudstva!

      DRŽI TI PIŠTOLO NA TILNIK IN TULI : LJUBI ME, NA KOLENA IN POJ MI SLAVO!

     • domovina mili dom

      +10

     • Stane

      Dr. Janez Rugelj: PSIHIATRIČNI VIDIKI PARTIZANŠČINE IN BELOGARDISTIČNE IZTIRJENOSTI

      1. Najprej nekaj osebnostnih lastnostih partizanov:

      – med partizani, s katerimi sem jaz prišel v stik, ni bilo niti enega z zveriženo osebnostjo, vsi so bili urejeni in predani naši stvari,
      – da bom do konca iskren, povem, da sem poznal enega partizana, ki je s preveliko gorečnostjo (vendar legalno in legitimno) streljal na smrt obsojene partizane,
      – vsi partizanski komandanti, ki sem jih osebno poznal, so bili v danih razmerah genialni in do konca pošteni možje in bojevniki, ki so tudi do žensk, svojih prijateljic, gojili veliko spoštovanje, kar razodeva njihovo osebnostno urejenost,
      – predvsem pa so bili partizani-borci zelo modri in predani svojemu narodu, zato so se tudi odločili za boj proti okupatorju, ne pa za zaroto proti svojemu narodu.

      2. Sedaj pa še o poglavitnih osebnostnih značilnostih belogardistov:

      – o vseh, ki sem jih osebno poznal, sem ugotovil eno ali obe od naslednjih dveh značilnosti: bili so zarukani ali/in psihopati (motene osebnosti):

      – zarukani (saj med njimi ni bilo niti enega odličnega učenca) zato ker niso spregledali izdajalske vloge katoliške duhovščine na čelu z italijanskim podložnikom, škofom Rožmanom (glej knjigo I. Jan: Škof Rožman), obenem pa so zaupali in verjeli našemu nebogljenemu človečku, župniku na Mirni, Jakobu Širaju, ki sploh ni imel lastnosti moža, pač pa klavrnega potuhnjenca (se pravi psihopata) in izdajalca, zato je bil po vojni obsojen na zaporno kazen; tudi tisti, ki bi se radi izmuznili odgovornosti za izdajstvo z trditvijo, da so bili zavedeni, spadajo med skrajne zarukance, saj zaradi zarukanosti niso bili sposobni razlikovati med okupatorji in uporniki proti okupatorju (naj povem, da smo imeli v mirenski dolini vsi možnost, da posnemamo zgledne partizane: nadučitelja Franca Lunačka /ki so ga belogardisti zverinsko ubili/, Ladota Kocijana, Marka Bulca in druge),

      – psihopati pa so bili zato ker so se kot Hitlerjevi podrepniki (to je pravi ljudski izraz za njihovo početje) borili proti svojemu narodu, kar gre v kontekst neodpustljivega narodnega izdajstva, kateremu podležejo izključno motene osebnosti (glej temeljne knjige o izdajalcih slovenskega naroda: 1. F. Saje: Belogardizem; 2. S. Grgič: Zločini okupatorjevih sodelavcev 1., 2. in 3 del; 3. T. Ferenc: Dies Irae),

      – s psihiatričnega vidika štejem za psihopate tudi vse ljudi, zlasti razne pisune – sedanje zagovornike belogardizma, ki so tako predrzni in nesramni, da zagovarjajo njihovo klečeplazenje Hitlerju; s svojim zagovarjanjem belogardizma razodevajo svojo brezmejno sovraštvo in maščevalnost do upornikov proti okupatorju, seveda pri tem ne upoštevajo temeljnega dejstva izdajstva, da so belogardisti prisegli Hitlerju in so zato zaslužili smrtno kazen.

     • Hribouc

      O Ruglju ne vem dosti, le v osnovi, da je znal odlično poštimati alkoholike in , da je imel modlične ideje kako to narediti in dolgotrajno voditi. Odlično je govoril o babjekih o ničasatih pijandurah, ki z babami niso znali, itd…Bil mi je všeč.

      Ampak, tole pisanje, če je njegovo, je pa drek od dreka in ni na njegovem nivoju niti pod razno.

     • Stane

      Dr. Janez Rugelj: PSIHIATRIČNI VIDIKI PARTIZANŠČINE IN BELOGARDISTIČNE IZTIRJENOSTI

      1. Najprej nekaj osebnostnih lastnostih partizanov:

      – med partizani, s katerimi sem jaz prišel v stik, ni bilo niti enega z zveriženo osebnostjo, vsi so bili urejeni in predani naši stvari,
      – da bom do konca iskren, povem, da sem poznal enega partizana, ki je s preveliko gorečnostjo (vendar legalno in legitimno) streljal na smrt obsojene partizane,
      – vsi partizanski komandanti, ki sem jih osebno poznal, so bili v danih razmerah genialni in do konca pošteni možje in bojevniki, ki so tudi do žensk, svojih prijateljic, gojili veliko spoštovanje, kar razodeva njihovo osebnostno urejenost,
      – predvsem pa so bili partizani-borci zelo modri in predani svojemu narodu, zato so se tudi odločili za boj proti okupatorju, ne pa za zaroto proti svojemu narodu.

      2. Sedaj pa še o poglavitnih osebnostnih značilnostih belogardistov:

      – o vseh, ki sem jih osebno poznal, sem ugotovil eno ali obe od naslednjih dveh značilnosti: bili so zarukani ali/in psihopati (motene osebnosti):

      – zarukani (saj med njimi ni bilo niti enega odličnega učenca) zato ker niso spregledali izdajalske vloge katoliške duhovščine na čelu z italijanskim podložnikom, škofom Rožmanom (glej knjigo I. Jan: Škof Rožman), obenem pa so zaupali in verjeli našemu nebogljenemu človečku, župniku na Mirni, Jakobu Širaju, ki sploh ni imel lastnosti moža, pač pa klavrnega potuhnjenca (se pravi psihopata) in izdajalca, zato je bil po vojni obsojen na zaporno kazen; tudi tisti, ki bi se radi izmuznili odgovornosti za izdajstvo z trditvijo, da so bili zavedeni, spadajo med skrajne zarukance, saj zaradi zarukanosti niso bili sposobni razlikovati med okupatorji in uporniki proti okupatorju (naj povem, da smo imeli v mirenski dolini vsi možnost, da posnemamo zgledne partizane: nadučitelja Franca Lunačka /ki so ga belogardisti zverinsko ubili/, Ladota Kocijana, Marka Bulca in druge),

      – psihopati pa so bili zato ker so se kot Hitlerjevi podrepniki (to je pravi ljudski izraz za njihovo početje) borili proti svojemu narodu, kar gre v kontekst neodpustljivega narodnega izdajstva, kateremu podležejo izključno motene osebnosti (glej temeljne knjige o izdajalcih slovenskega naroda: 1. F. Saje: Belogardizem; 2. S. Grgič: Zločini okupatorjevih sodelavcev 1., 2. in 3 del; 3. T. Ferenc: Dies Irae),

      – s psihiatričnega vidika štejem za psihopate tudi vse ljudi, zlasti razne pisune – sedanje zagovornike belogardizma, ki so tako predrzni in nesramni, da zagovarjajo njihovo klečeplazenje Hitlerju; s svojim zagovarjanjem belogardizma razodevajo svojo brezmejno sovraštvo in maščevalnost do upornikov proti okupatorju, seveda pri tem ne upoštevajo temeljnega dejstva izdajstva, da so belogardisti prisegli Hitlerju in so zato zaslužili smrtno kazen.

 • Anja Kovacic

  HVALA JANEZ JANSA,DA IMAMO NOVA24TV!!!! In HVALA BOGU DA IMAMO TEBE,JANEZ JANSA!

  • Goran Hvala

   Men kr stoji ko ga vidim…:-)

   • Anja Kovacic

    JAZ SEM MOKRA!!!!

    • Goran Hvala

     Super…kje se dobimo…?

     • Anja Kovacic

      Imas spuzvo?

     • Goran Hvala

      Zrihtam vse…jaz bom trd ti pa mokra…bova pasala skupaj…

     • Anja Kovacic

      Si komunist?

 • Gru

  Kaj je zdj , bo gdo od desnakov odgovoru kot se sika. Kako bi vi naredili spravo?

  Al ste blokiral vse ljudi in berete samo sebe? ;)

  • jonh doe

   Brez lustracije sprave ne bo nikdar,a si sedaj zadovoljen z odgovorom ,gru gru

   • Gru

    Skor ampak lustracije noben noce , niti desni politiki. ;)

   • karlina

    TOČNO

  • ljubinica

   Najprej: vse spomenike komunisticnih klavcev v muzeje in na deponijo …
   Potem pa naprej …

   • Gru

    Zanimivo, zbrisat spomenike ;) kako bi pa slo naprej?

   • karlina

    pa imena ulic zamenjati-TAKOJ !!!!!!

 • VERZIFIKATOR

  Dobesedno kos betona. Očividci pravijo, da napisa ni nikjer.
  Se motijo, morda kdo ve?

 • Jure kavčičeu

  Pa saj vemo resnico porkamadona! Nisem se še z nobenim “levičarskim” kolegom pogovarjal, ki bi zanikal dejstvo, da je prišlo do povojnih pobojev, da je bila Jugoslavija nesvobodna država z eno samo stranko, da je bil narodnoosvobodilni boj hkrati tudi revolucionarni boj … Če zanikaš to, se pač slepiš in si na istem nivoju kot tisti, ki zanikajo holokavst ali pa globalno segrevanje. Zakaj vedno opisujete tiste, ki vam ne pašejo, kot težke komunajzerje, ki nočejo slišati o dogajanju po vojni. Vemo resnico, je dokazana, kruta in nehumana pa vseeno je tu in ne moremo jo spreminjati. Pravzaprav, ste vi tisti, ki ne popustite niti za centimeter. Kako spretno vrtite besede in poskušate prikazati domobrance kot neke pozitivne, domoljubne osebe. Poglejte. Okupator je prišel sem z namenom razsloveniti (politika raznarodovanja) ljudi, jih narediti Nemce, Italijane… Komunistično nasilje je bilo po vašem razlog, za nastanek vaških straž in kasneje domobrancev. Razumem. Ampak zakaj jih definirate kot tiste, ki bi ohranjevali slovensko kulturo tako, da so se bojevali na strani tistih, ki so jo želeli popolnoma uničiti. Zakaj je bil komunizem tisti največji sovrag, za katerega je bilo vredno priseči zvestobo Hitlerju? Poznana nam je lahko samo ena verzija zgodovine, ki se je dejansko zgodila in v tej je zmagala partizanska OF. Zatorej lahko realno ocenimo; nas je zmaga komunizma res tako odtujila od tega, kar smo bili prej? Je bila naša kultura popolnoma uničena, ker so zmagali partizani in ne nacisti ter domobranci? Nismo sedaj svoj narod, ki ima svojo identiteto? SI upa kdo z gotovostjo trditi, da bi sploh še obstajali, če bi Hitlerju uspelo (kar je bilo kar nekaj časa tudi zelo mogoče)? Bi Slovenci, še eden izmed ničvrednih slovanskih narodov, sploh obstajali? Če so domobranci v srcu res čutili ljubezen do domovine, v kar pravzaprav ne dvomim, zakaj so si potem za zaveznika izbrali naciste? Le tem je v grlo počasi začela teči voda in so sprejeli katerokoli pomoč kateregakoli naroda. Če bi se situacija v vojni ponovno obrnila Nemcem v prid in bi tudi na koncu zmagali, mislite, da bi še prijateljevali z “zavednimi slovenčki”? Ne vemo, sam pa mislim, da gotovo ne. Tisoči bi se znašli v taboriščih po Evropi in počasi bi iskrica našega naroda ugasnila. Postali bi še en kos lebensrauma, le delovna sila za tisočletni rajh.
  S takim hujskanjem in sovražtvom, kot je ubesedeno tukaj, se bomo pač kregali še v 22. stoletju.

  • Aron

   Odlično. Nemški načrt je bil, da se deportira četrt miljona Slovencev in na ta območja naseli Volksdeutsche. In tem so domobranci prisegali zvestobo in si še vedno pravijo domoljubi? Skregano z logiko. In da, nihče ne zanika vojnih in povojnih pobojev in ostalih zločinov, gre za svinjarijo (po Stanovniku), ki je madež na vesti OFa. A vseeno je potrebno postaviti stvari v kontekst in na tehtnico.

   • macon

    Domobranci niso imeli skoraj nič legitimnosti (komunistični poboji do 1942 so jim dali nekaj zagonske), bili so pomožna milica fašistov. Ampak to ne opravičuje pokola stotisočev takoj po vojni. Levi se niste sposobni osvoboditi laži postavljanja v kontekst. Taki zločini nikoli nimajo nobenega pokritja, ga ni pravnega in moralnega opravičila, ker če pristanemo na to, si lahko takoj režemo vratove in si izmišljamo kontekste. To se gredo zdaj islamisti, ki so za vsak drek užaljeni in režejo vratove.

    Levica je civilizacijsko nezrela oziroma s simbolnim, ki temelji na zmagi v drugi svetovni opravičuje sedanji velekriminal. To je vsa zgodba “ideološkega razdvajanja”. Kraja ni ideologija, ampak kriminal.

    • Jure kavčičeu

     Ne želim moralno opravičevati pobojev. Čisto tako jih obravnavam, kot vi. Ampak to je le en del zgodbe, drugi je veliko bolj zakompliciran in pa hkrati tudi precej preprost. Dve strani s svojimi zavezniki, fašizem na eni, komunizem na drugi strani. Ti dve opciji imaš. Če so se eni baje bojevali za slovenijo, so se hkrati bojevali za fašizem. Če so se drugi prav tako bojevali za slovenijo, so se hkrati tudi za komunizem.

     • macon

      Obstajala je možnost nacionalnega odpora z zametki v Tigru, ki so ga komunisti preprečili. Komunisti so imeli na začetku vojne izurjene ubijalce in propagandiste (trening v Rusiji in Španiji), nacionalisti ne.

      Recimo kot Vojska Kraiowa na Poljskem.

     • Jure kavčičeu

      Jaja, eni bi se počasi zmigali, drugi bi čakali na zaveznike, tretji bi bežali … Partizani so se odločili ukrepati hitro, brez odlašanja, seveda tudi s sebišnimi, revolucionarnimi nameni. Ampak vseeno, boj proti okupatorju – izrazito pozitivna odločitev. Vsaj to jim priznajte, če drugega ne.

     • macon

      Oprosti, partizani se niso nič zmigali po okupaciji, ker jih je zanimala revolucija. Zmigali so se četniki. Boj proti okupatorju je bil pozitivna odločitev in vir legitimnosti.

      Za pobijanje ljudi moraš imeti natreniran mem, takoj to zmorejo samo psihoti.

     • Jure kavčičeu

      Ne vem katero revijo si ti bral, ampak načeloma velja, da so bili četniki tisti, ki so se odločili čakati na zmago zaveznikov. In na koncu tudi sodelovali z okupatorjem, sploh v Srbiji.

     • macon

      Vstajo so začeli četniki, pozneje je bilo kot si zapisal in so imeli povsem legitimne razloge za pasivnost proti Nemcem. Tudi Francozi in ostali niso kar planili nad Nemce, ko so jih ti enkrat okupirali, ker bi bila to norost.

     • Goran Hvala

      Francozi so se naredil francoze…tako kot vedno….

     • Bozz

      Ja, potem, ko so se skregali, prej so pa sodelovali:

      http://thepeoplescube.com/images/Swastika_RedArmy.jpg

    • karlina

     podpis, nikoli in nikdar nihče ni izrekel besed, da so bili po vojni ubiti LJUDJE, LJUDJE IN V VEČINI SLOVENCI !!!!!!!!

   • Rožle

    Drž ga Aron…drž ga …hov..hov !!!

  • Demonkrat

   Spomnimo se samoodločbe naroda v primeru Klagenfurt.To vse pove.Od tistih pravljic in pripovedk o pravični družbi o delavski enakosti in ostale bla bla bla ,so rezultati bedne penzije ,slabe plače ….pri nas da ne bo pomote

  • FUCK COMMUNISM

   Konformisticno sranje od komentarja! Mislis, da si pameten, pa vse kar si, si lepo naucen pudelj! Ti nisi noben arbiter, da bos govoril kdo je na kaksnem nivoju! Jaz zanikam holokavst v obliki, kot nam ga poskusajo z zakoni vsilit, jaz zanikam namen Nemcije podjarmiti kogarkoli, jaz zanikam teorijo globalnega segrevanja na nacin, kot nam ga predstavljajo… in kaj kurac bos zdaj ti naredil!?!? Vse kar lahko naredis je, da se razpocis! Razne nivoje si pa zatlac kamor sonce ne posije!

   • Gru

    Najboljs da se zanikas lasten obstoj ;)

    Ps; kaksne oblike je zemlja po tvoje?

    • FUCK COMMUNISM

     Jebi si mater!

     • Gru

      Uuu si se razpocu mal haha

      Sj pravim najboljs da se zanikas in ti bo boljs v zivljenju ;p

    • Bozz

     Kakšne oblike je zemlja?

     Felix Baumgartner je s svojim skokom z roba vesolja nenamerno dokazal, da je ploščata. Ko so se vrata njegove kapsule odprla je notranja kamera, ki ni imela obkjektiva “ribjih oči”, pokazal popolnoma raven horizont, ko je stopil pa ven, so pa zunanje kamere, ki so imele objektiv “ribjih oči” pokazale nenormalno izkrivljen horizont. Zakaj so zunanje kamere imele objektiv “ribjih oči”, notranja pa ne? Očitno, da nekaj skrijejo za butalce na tleh, ki se še kar oklepajo iluzije. Kar poglej:

     Felix Baumgartner’s jump on the flat Earth & celebration of Flat Earth dayhttps://www.youtube.com/watch?v=U1kz-sqO8qI

     2:09 če si nepotrpežljiv…

     Takega dokaznega gradiva je še veliko več. Ljudje že dolgo pošiljajo gor svoje balone s svojimi kamerami, ki so potrdile resnico, da je zemlja ravna.

   • Jure kavčičeu

    Jaz se ne bom razpočil, ti mi pa deluješ, kot da si zelo blizu tega. Zanikaj karkoli zaradi mene, tvoj primanjkljaj pameti škoduje tebi, ne meni. Ni pa to kot religija, da ne boš mislil. To so zgodovinska dejstva, znanstvena dognanja, ki jih ti očitno ne razumeš in je lažje potem reči, da so izmišljena. Kakšen dokaz bi rad, da se zemlja segreva? Da se v 14 dneh za 10 stopinj dvigne temperatura? Glede holokavsta sploh ne bom komentiral, ker ni vredno… Ampak, tako kot religije, nimaš pravice svojega mnenja nikomur vsiljevati. Bodi idiot sam zase v samoti v zaprti sobi, če je možno ter tam govori neumnosti

    • FUCK COMMUNISM

     Dejstva ja… katera dejstva pa?!? In ti budala ne vsiljujes svojega mnenja drugim!?!? Dej popucej sebe najprej preden seres drugim!

     • Jure kavčičeu

      Točno, katera dejstva pa? Ta, ki so predstavljena na nova24tv, in praktično samo tukaj. Ali to, kar pišejo izobraženi ljudje, ki so življenja posvetili raziskavam in znanosti, očitno zato, da jim nek debil lahko kadarkoli serje na glavo. Nikomur ne vsiljujem ničesar, si pa močno želim, da bi ljudje čim več brali, se čim več izobraževali in bili čim bolj razgledani. Moje mnenje (oziroma podobno) pride nato samo od sebe. Če ne, potem pa sem se pripravljen pogovoriti in svoje mnenje tudi spremeniti, v kolikor so mi predstavljeni neki trdni dokazi in predvsem iz verodostojnega vira. Si ti tega sposoben? Mislim, da nisi. Škoda

    • RATATA

     O to ste mi znanstveniki hahaha
     A raketo ste že nardil za na Mars al kaj boste osvobodil u vesolju hehe budale.
     Sory Znanastvene Budale.

     • Jure kavčičeu

      Sedaj, ko so te pripeljali iz vrteca, pa bedarije pišeš po internetu. A nebi raje šel malo ven? Ali pa prosil mamo, naj ti pomaga pri sestavljanju povedi. Prosim…

     • RATATA

      Iz vrteca kaj? E bi lahko drugje porabil, ti profesor znanstvene slovenštine hehe

    • Bozz

     “Da se v 14 dneh za 10 stopinj dvigne temperatura?”

     Kaj pa, ko se spusti za 10 stopinj? Kaj pa ko nekod poleti sneg pada? Ali pa ko zamrznejo pozimi tudi predeli južne Evrope, ki prej niso? V Ameriki je v Sierra gorovju prvič v zgodovini podaljšana smučarska sezona preko 4. Julija po rekordnem padcu snega pozimi. V Severni Dakoti so imeli še 26. Junija poškodbe na pridelkih od slane (obenem pa so imeli še sušo) in povsod po svetu so kmetijski pridelki na udaru zaradi neobičajnega mraza in ostalih nevšečnosti, cena hrane gre gor. Kaj boš pa na to porekel? Se ne sklada s standardno propagando globalnega segrevanja, kjer so trdili, da snega sploh ne bo več po letu 2010 in kaj jaz vem kaj še vse, a ne.

     Evo ti dokazi, glej in se čudi:

     http://www.dailymail.co.uk/news/article-3207582/Only-Alberta-eh-Snow-falls-Calgary-despite-middle-summer-bats-eyelid.html

     http://www.huffingtonpost.com/2014/09/12/summer-snow-storm-record-early_n_5812218.html

     http://www.huffingtonpost.com.au/2017/02/19/behold-these-breathtaking-pictures-of-aussie-summer-snow_a_21717249/

     https://watchers.news/2016/11/24/tasmania-summer-snow-november-2016/

     http://www.climatedepot.com/2017/04/18/cold-wave-hits-europe/

     http://uk.businessinsider.com/snow-europe-pictures-2017-1

     http://www.independent.com.mt/articles/2017-01-07/local-news/Heavy-snow-fall-below-freezing-temperatures-hit-Europe-Malta-facing-unusual-cold-6736168759

     Record Cold July in Arctic & Squaw Valley & Tahoe First Time Ever July 4th Skiing (407)
     https://www.youtube.com/watch?v=WavIkTybKXg

     June Crop Losses You arent Hearing About | Mini Ice Age 2015-2035 (410)
     https://www.youtube.com/watch?v=Lc57QOYM99g

     Razodetje 6
     5 Ko je odtrgalo tretji pečat, sem slišal, kako je tretje živo bitje reklo: »Pridi in poglej.« In glej, prikazal se mi je črn
     konj, in tisti, ki ga je jezdil, je držal v roki tehtnico.
     6 In slišal sem kakor glas, ki je govoril sredi štirih živih bitij: »Merica pšenice po denariju in tri merice ječmena po
     denariju; in glej da ne poškoduješ olja in vina.«

     • Jure kavčičeu

      S tabo se ne ukvarjam, ker si ne želim poškodovati sivih celic.

     • Bozz

      Dober izgovor, ko si premagan v debati z dokazi.

     • Jure kavčičeu

      Če jemlješ neke podatke iz konteksta in jih poskušaš prodati kot dokaz, da se zemlja ne segreva, potem to zame ni nikakršen dokaz. Če navedeš par pojavov, ki odstopajo od opažanj večine svetovnih znanstvenikov, to ni nikakršen dokaz. Ni bilo debate, ne bom z njo začel, ker se mi ne da.

     • Bozz

      Seveda se ti ne da, ker n.i.m.a.š. p.o.j.m.a. kaj se v resnici dogaja. Sneg poleti ti pač zapre usta.

     • Bozz

      Mimogrede, ne zanikam, da se spremembe dogajajo. Ampak dogajajo se zaradi aktivnosti sonca, kozmičnih žarkov, zmanjšanja zemljinega EM polja za 50%, kar ga je naredilo za zelo nestabilnega in posledično povečanje UVA/B/C sevanja, ki je rekordno in zaradi nestabilnega EM polja, itd. imajo ponekod rekordne poletne temperature, medtem ko imajo spet drugje neobičajen mraz in celo sneg poleti, in ne zaradi človeške aktivnosti CO2 izpustov.

      Z vsem naštetim pa razpolaga Bog, ampak to ni za tvoje sive celice.

     • Jure kavčičeu

      Dobro. Potem pa v tišini čakaj, da nas bog ugonobi. Tako kot je ta genocidni prasec enkrat že zalil celo zemljo. Če temu vrjameš, seveda…

     • Bozz

      Aroganca ljudi, ki so zagrešili polno zločinov, grehov, med katerimi je tudi mnogo genocidov, da potem Boga zmerjajo z genocidnežem…na koncu boste dobljeni na laži.

      Imaš v Svetem pismu točno opisano zakaj je Bog zalil celo zemljo. To ni storil brez razloga in še posebej ni ugonobil nedolžnih ljudi, ampak:

      Geneza 6
      5 GOSPOD pa je videl, da na zemlji narašča človekova hudobija in da je vse mišljenje in hotenje njegovega srca ves dan le hudobno.
      11 Zemlja pa je bila vedno bolj sprijena pred Bogom in polna nasilja.
      12 Bog je pogledal na zemljo in glej, bila je pokvarjena; vse meso je spridilo svojo pot na zemlji.

      Matej 24
      37 Kakršni so bili namreč Noetovi dnevi, tako bo tudi ob prihodu Sina človekovega.

      Kar poglej okoli, novice samo iz Slovenije, kaj šele po svetu in vse kar počnejo na skrivaj. Seveda to priznati, te iskrenosti ne premoreš.

  • Viktorh

   Tik – tak, še 51 dni, pa…

   • Gru

    Pa?

  • neny

   Ta komentar bi morali imeti na Novi izpostavljen 365 dni v letu, tako pa prednjači Lady trač politka.

  • RATATA

   Dejganomalmejfukat
   Pa ti brkaš vse. Nekaj se v tem tvojem pisunjenju najde, kar je celo res, toda že naslednja trditev vse postavi na glavo.
   Vseglihar si Jurček, to pa ni vredno poupizde mrzle vode.
   Da so morali zaradi revolucionarnega – komunističnega nasilja prositi tujega okupatorja, da jih zaščiti(!) pred sonarodnjaki,
   pa jih tuj okupator ni zmogel zaščititi, saj ni imel dovolj enot tu (ker niti ni bilo protiokupatorske “osvobodilne” vojske (!) ampak samo par v Moskvi in Španiji šolanih divjakov) a ni to žalostno. Kakšna borba našuhtanih lenuhov tipa mesec ipd. za oblast.
   V narodnih nošah, v Slovenskem jeziku, s Slovensko zastavo, s slovenskimi pesmimi, za slovenske ljudi, komandirani s slovenskimi povelji.
   O neumnostih enih in drugih ti ne moreš trditi, ker si izpričan, pomanjkljivo izobražen levičar, ki definicije levičarja ne pozna in spreminjanja levičarstva ne spremlja. Si del sistema, ki bi se rad malo s pepelom posul.
   Da imaš pa vsega dovolj ti pa verjamem.

   • Goran Hvala

    Aja kr tko vse so pobijal…dej ne ga srat no…sej nismo vsi 15let stari..pa nism noben levak niti komunajzer ker pac nisem nic in to mi cist odgovarja…sploh pa se vedno sprasujem da mi prosim pokazete eno vojno kjer se ni obracunavalo z nasprotniki…in po vojni da so si rokce dal….dej prosim pokazi mi jo…vsaj eno…

    • karlina

     VOJNA JE VOJNA, po vojni pa so drugačna pravila, kaj misliš , brez obračunavanj

     • Goran Hvala

      Kje je ze to blo?..v kateri sds pravljic niso obracunaval z nasprotniki?

     • Goran Hvala

      V katerih smrkcih je to blo?

  • neny

   Ta komentar bi morali imeti na Novi izpostavljen 365 dni v letu, tako pa prednjači Lady trač politka.

   • Anton

    da ta komenar bi moral biti izpostavljen kot ti praviš skozi vso leto in še več v opomin
    vsem nam, kako je bivši režim pral možgane ljudem. in omenjeni komentator je vzorni primer opranoglavca oz priviligiranca.

    tokrat brez sarkazem press

    • neny

     za konstruktivne debate brez sarkazma.

  • macon

   To o namenih fašistov si po mojem v redu napisal, vendar je bila iskrica slovenstva močno pohabljena pod komunisti.

   Opcija nacionalnega odpora je bila tudi realna in živa (Tigr), prinesla bi nam manj žrtev in verjetno tudi več ozemlja, ker bi se Britanci do njih drugače obnašali kot do komunistov.

   Vsi namerno pozabljajo veleizdajo komunistov v petdesetih, ko je Bakarić Kardelju izpulil severno Istro od Mirne do Dragonje in Medmurje. To bi morali izpostavljati vsak dan in vsak trenutek, če bi imeli 5% nacionalne zavednosti. To je bilo takrat par odstotkov nacionalnega ozemlja in to z dekretom v mirnodobnem času!

   • Jure kavčičeu

    Seveda, alternativa je bila. Zelo švoh, če smem dodati. Partizani so bili dokaj hitro mobilizirani in očitno tudi dovolj močni, da so povzročali okupatorju preglavice in na koncu celo sami, k sreči brez pomoči rdeče armade osvobodili naše ozemlje. Seveda so s seboj prinesli socialistični režim. Če si mnenja, da je v tem času slovenstvo nazadovalo, v redu, spoštujem. Ampak NOB je bil vseeno na mestu, potreben in je bil takrat naša najboljša opcija.

   • ljubinica

    Ja tu se vidi narodna zavest slovenskih kardeljev ….
    Vseeno jim je bilo, kje je meja … saj je povsod socializem!

  • Nada

   Nemci so ja okupirali samo Spodnjo Štajersko, Koroško in Gorenjsko ter 14. oktobra 1941 izdali odločbo o pridobitvi državljanstva na osvobojenih (po njihovih razglasih je šlo za osvoboditev teh dežel) območjih. Nemška državljanstva so izdali vsem nemške in podobne krvi, se pravi večini prebivalstva. Leta 1943, ko so po sili razmer zaradi kapitulacije Italije morali prevzeti tudi Ljubljansko pokrajino, je tam šlo za drugo. Iz posnetka tiste domobranske prisege slišimo, da so prisegali v slovenščini, svoji slovenski domovini pod vodstvom velike Nemčije seveda.

   • Gru

    Kaj pa so naredili z ljudmi , ki niso bili podobne krvi?

    • FUCK COMMUNISM

     Nic!

     • Gru

      No ja starejsi razlagajo da ta tvoj ” nič” , ni bil lih prijeten ;)

     • Goran Hvala

      Pol lahko recem da tud komunisti niso naredil nic z tistimi ki niso njim prisegl…cist simpl…

    • Nada

     Evakuirung – izgon. Saj to se ve, da so določene ljudi začeli izseljevati vendar, ko so zasedli Ljubljansko pokrajino tam niso izvajali te iste politike kot prej na območjih, ki so jih priključili rajhu.

   • Jure kavčičeu

    No, zelo blago si tole opisala, kot da sploh ne bi bila stvar problematična. Me prav malo skrbi…

    • Nada

     Meni je problematično, da so ti, ki naj bi nas osvobodili nato, po osvoboditvi, prav tako vozili ljudi v koncentracijska taborišča, ubijali, grozovito grdo delali z zaprtimi – preberi si včerajšni tekst, zelo dokumentaren, kaj je v osvoboditeljskem zaporu preživljala Angela Vode in druge zapornice. Od t. im. osvoboditeljev bi se ja pričakovalo, da ne ravnajo z ljudmi na enak način kot tisti za katere pravijo, da so nas osvobodili od njih.

     • Jure kavčičeu

      Gulagi so bili na primer res pekel na zemlji, jugoslavija je vseeno imela precej bol blago politiko ravnanja z političnimi nasprotniki. Vsaj v glavnem. In ja, ne govorim, da je bila to zlata doba našega naroda, jugoslavija definitivno ni bila dober izid vojne, je bil pa boljši izmed dveh, ki sta bila na voljo v tistem trenutku.

   • tarantela

    Slabo poznaš zgodovino. Nemci so zasedli tudi Primorsko in tisti del Slovenije, ki je bil do septembra 1943 pod okupacijo Italije. Domobranci so prisegli Hitlerju, se pravi okupatorju, ves svet je namreč smatral Hitlerja kot okupatorja. Samo naši desni menijo, da je bil osvoboditelj.

    • Nada

     Ti pa slabo bereš. Saj sem napisala, da so po kapitulacije Italije silom prilik zasedli tudi tisto, kar sicer prej ni bilo v njihovem planu.

  • Goran Hvala

   Desnakom tega ne bos dopovedal..oni imajo prav….;-)

  • Anthon

   Slovenski partizanarji, ki v resnici niso bili nikakršna rezistenca, so k zmagi zaveznikov pripomogli ravno toliko, kot brca premakne tovorni vlak. Praktično nič. Ozirom negativno, saj so z revolucijo skoraj onemogočili dejansko odporništvo legalnih strank (Dosje Mačkovšek), ki je s poročili in drugo dejavnostjo angleški obveščevalni službi realno pomagalo.

   Pravljičarstvo, ki je nastalo potem, ko so zavezniki Jugo prepustili Rusom in ko so začeli tudi slovenski partizanarji graditi svojo fejk sliko medvojnega dogajanja – o katerem pripoveduješ, je za argumetiranje glede dejanskega medvojnega dogajanja brezpredmetno.

   • Jure kavčičeu

    Aaa, potem se pa vsi motimo, potem imaš pa ti prav. Dobro, pa bodi tako.
    Btw, nikoli niso juge prepustili rusom, jugoslavija se je sama osvobodila s svojim odporniškim gibanjem, zato je pa bila malo manj v kurcu kot države zahodnega bloka, ki jih je osvobodila rdeča armada in je tam tudi ostala. Stalin in Tito sta se lepo skregala, juga je bila ustanoviteljica gibanja neuvrščenih, torej ni teoretično pripadala ne zahodu, ne vzhodu.

    • Anthon

     Nič se ne motiš, le nekritično prepisuješ, oz. ponavljaš “spominsko” literaturo “osvoboditeljev” Od papirjev obstajajo samo skrbno izbrani dokumenti o delovanju “brigad, bataljonov…..” nekje na položaju. Govorim za območje Slovenije, ker je bilo dogajanje južneje zelo drugačno – mi pa smo Slovenija. Osvoboditev Ljubljane, na primer, ni bila nikakršna osvoboditev. Če prebereš vsaj nekaj dnevnikov Edvarda Kocbeka, se prav lepo po datumih kristalizira, kaj je počela partijsko-oefarska vrhuška (kompletno vodstvo) vsa začetna leta med okupacijo. “Brigade in bataljoni” pa so v tem času pomorili več kot tisoč zavednih Slovencev. Potem je tu 70000 mobiliziranih za orožje sposobnih moških, ki so v nemški okupacijski coni vstopili v nemško armado. Ti niso vkalkulirani v to sliko, ker so se mnogi po vrnitvi morali udinjati partizanarjem za morilska povojna grozodejstva. Itd.

     • Jure kavčičeu

      Seveda je bila zgodovina precej komunistično obarvana, saj jo pišejo zmagovalci. Ampak kar ti govoriš je totalno pretiravanje. Ne moreš kar ignorirati stotine partizanskih dnevnikov, zapisov, poročil z ene in druge strani, vsa dela, ki so jih pisali zgodovinarji (bolj ali manj obremenjeni s politično opredelitvijo) … To je podobno kot če bi kar rekel, da je v bistvu Poljska napadla Nemčijo. Ti dam prav, potrebno je veliko kritike, da se skozi steno več desetletne propagande prebiješ do nečesa, čemur bi lahko rekel resnica, a to ne pomeni, da je dovoljeno imeti čisto svojo verzijo zgodovine.

    • Anthon

     Še dodatek: Kaj če bi preštudiral, kakšno vrsto najhujšega, vrhunskega kriminala pomeni po mednarodnem pravu (ki je veljalo 1941, 1942, 1943) med okupacijo izvajati fejk volitve, se iti politiko, glumiti “državne” odločitve in po njih sankcionirati ljudi, civiliste, razne uslužbence v okupirani državi ali njenem delu. Takšno kaznivo dejanje je mnogo višje, hujše stopnje, kot da kdo v mirnodobskem času izvede državni udar. Tega v literaturi, ki jo ti “študiraš”, še ni. Razlog, da o tem ne moreš brati, še ne pomeni, da to ne drži.

     V času okupacije je celo SZ imela po mednarodnem pravu legalno oblast, komunisti v Sloveniji pa niti slučajno ne.

     • Anthon

      Še dva stavka: Ker je komunistična vrhuška, ki je v okupirani Jugoslaviji igrala osvoboditev, dobro vedela, da je mednarodnopravno nična in kriminalna, a se je obenem zavedala kot izpostava Kominterne (Kardelj in nekateri drugi so bili izvežbani agenti), da je realen svet krivičen in da bo zagotovo tak tudi še po koncu vojne – je delala ravno na tem. Žal ji je uspelo. Pomagali so ji tudi zavezniki, ker je pač bila realna svetovna moč takšna.

      Odgovarjam ti samo zato, da ti enkrat za vselej povem, da lahko sestavljaš pravljičarsto o herojski Jugi do onemoglosti in da ti bodo povprečneži dali celo prav. A to bo tako do tedaj, dokler bo tako tudi v Rusiji, ki jo mora svet zaradi velikosti in s tem realne moči upoštevati tudi v tem trenutku. Vendar v normalnem, relativno pravno urejenem svetu pač noben nemški kriminal niti za pikico ne zmanjša ne ruskega ne slovenskega medvojnega in povojnega kriminala.

   • karlina

    PODPIS

 • Gru

  Ok po prebiranju levih in desnih forumov , se je pokazalo da si starejsa generacija ne zeli sprave. Bo treba pocakat da postanejo se mal starejsi ;) Pol pa bo nova generacija delala za prihodnost Slovenije ;p

 • totex39

  TO JE SPOMENIK SRAMOTE, ki naj bi združeval ubijalske izdajalce slovenskega naroda in borce za samostojno Slovenijo, ki v nobenem primeru ne spada skupaj z komunističnimi klavci tega časa.

  • Primoz Papez

   Pa kdo so bili izdajalci slo.naroda drugo kot domobranci..

   • sprehajalec

    Tudi komunistična gverila je bila kolaborantska. Hotela je združitev z zvezo sovjetskih republik.

    • rrrrr

     Ne tudi! Samo komunistična gverila je kolaborirala, najprej s fašisti ( z generalom Graziolijem), potem z nacisti ( z generalom Horstenauem) in nazadnje z boljševiki ( sovjetskim zun. ministrom Molotov).
     Danes komunisti kolaborirajo s polkovnikom Popovom in generalom Aksentijevićem.

     • karlina

      TOČNOOOOO

    • karlina

     TOČNO

   • janko

    Ti pa ne poznaš resnice! Domobranci so nastali kot samoobramba vaščanov pred zverinskimi domačimi partizani, ki so mesarili po vaseh nad nedolžnim domačim vaškim življem! TO JE RESNICA!

    • Primoz Papez

     Pa kjevti živiš…domobranci so priseglji Hitlerju ker so mislil da bojo zmagal v vojni

     • karlina

      Obratno, obratno-leta 1939-pakt Stalin-Hitler in vsa leta vojne sodelovanje Tito-nacisti

    • karlina

     Škoda razlagati to titoističnemu smrkavcu

   • Anthon

    Definiraj pojem izdajalec brez izrazja Kardelja ali Kidriča. In kaj ta pojem pravno pomeni med vojaško okupacijo Jugoslavije.

   • karlina

    Ti ze veš, ti je tvoj dedek komunist povedal, kajne,

 • Rožle
 • Najplemenitejši

  Na današnji dan leta 1920 so fašisti požgali Narodni dom v Trstu, na današnji dan leta 2017 jim v Ljubljani postavljamo spomenik!

  • FUCK COMMUNISM

   9. januarja 1942 je rdeca svojat zajebala in izdala Drazgosane! Se danes ima rdeca svojat na ta dan vsako leto, proti volji Drazgosanov, svoje rdecuharske orgije! Poserjem se na vse komunajzle!

   • janez cepec

    ti očitno usak let hodeš na te, kot praveš, orgije, upajoč, de b’ se našu kešn, de bi te nabrisu. sam u gužvi ga še uhka fašeš, pederu jedan

    • sprehajalec

     Janez, da naumo pršli u Dražguše spet let bandite jagat.

   • domovina mili dom

    Krivi v osnovi so Dražgošani. Javno naj bi spregovorili resnico. Kljub temu, da so L 91 še letali udbovci po Dražgošah in grozili prebivalcem.

  • Olga

   Fašizem=komunizem=nacizem!

   • Primoz Papez

    Si pozabila Janšizem…

    • karlina

     ti pa titoizem

  • sprehajalec

   29. Novembra 1942 so antifašisti postavili peklenski stroj v osnovno šolo na Jesenicah in ubili 7 deklic pri pouku 12 pa jih hudo ranili. Šola je bila uničena.

   Pri fašističnem požigu Narodnega doma v trstu ni umrl nihče…

   • Najplemenitejši

    Naj počivajo v miru. In večna jim luč sveti še naprej!

 • janez cepec

  na spomeniku b’ mogu bit napis: Dolfetu, vedno tvoji slovenski domobrančki. 20.apr.1944

  • macon

   Domobrance so pobili leta 1945, komunajzarski zblojenci pa še pridno razsajate tukaj in zdaj.

   • Primoz Papez

    A si ti domobranska mladina oz podmladek sds..

    • karlina

     Kaj te briga, titov pionirček

  • sprehajalec

   Pa mobiliziranci, 70.000 jih je priseglo Dolfetu Janez. Potem bi moralo pisati;

   Dolfetu, vedno tvoji slovenski domobrančki in landsverji August 1942 – 20.apr.1944

  • karlina

   CEPEC OD CEPCA, na titovem spomeniku v Velenju pa-od leta 1939 smo sodelovali z nacisti in vsa štiri leta vojne

 • VERZIFIKATOR

  N.(omen) N.(escio)

  SPOMENIK

  Pojavil se kamnit je spomenik,
  velik, vendar v kotu sramežljivo,
  kot bi reči hotel porogljivo:
  »Sodim v skriti kot, kot star robnik.«

  Pojavil se je zdaj, po letih mnogih,
  imen nobenih, čas samo okviren,
  kozel da bo cel, da volk bo miren,
  nekaj v verzih le besed ubogih.

  Pojavil se je kakor nem nagrobnik,
  posvečen nikomur in vsem hkrati,
  češ, naj vse vsaj kamen vas pobrati,
  če že drugih ni stvari podobnih.

  Pojavil se je, kjer stoji zaman,
  saj le pod kotom pravim bo opažen,
  od mnogih bo preziran, osovražen,
  kot trinajsti je – postavitve dan.

  Pojavil se ob boku spomenikov,
  obdan od vsepovsod od kamnov tistih,
  ki vpijejo v nebo o rokah čistih,
  ljudi, ki v vrste spadajo krvnikov.

 • domovina mili dom

  Ti kosi betona ne pomenijo ničesar. So samo ironija na rdeči podlagi. Nekaj metrov vstran pa se v posmeh temu bizarnemu spuščanju megle komunistov, dvigujejo spomeniki krvnikov, ki so te duše umorili.
  Poglejte si spravo:

  http://www.topnews.si/2017/07/13/tit-turnsek-v-imenu-borcev-napadel-blagoslov-in-molitev-nadskofa-in-metropolita-stanislava-zoreta-ob-otvoritvi-spomenika/

  • Anton

   ni res ti kosi niso zgolj simbol ironije temveč provokacije!

   • domovina mili dom

    Kakor koli vzameš, norčevanje iz demokracije in vzdrževanje notorične laži, pa naj stane kolikor hoče, so komunisti umetniki.

 • Anja Kovacic

  LEVI SO KLOVNI,KLOVNI,KLOVNI!

  • Goran Hvala

   Jest bi bil takoj levi…sam da grem desnim cimbolj v nos…:-)

  • domovina mili dom

   To tisti klovni, ki z motorkami in mačetami strašijo okrog.

 • althar

  Mah kakšna sprava neki, dajte ga srat. To nobenega ne briga.
  Edini namen teh dveh kupov betona je ta, da je par arhitektov z dobrimi zvezami pri Koželju in Arhitekturni zbornici prišlo do milijona € našega denarja.

 • samsara

  Gradbeništvo, konkretneje betonerstvo dosega nove mejnike pri soseganju dodane vrednosti.
  Kriza gradbeništva je pod vladavino tovariša Mirsada postala zaključene preteklost.

  BTW Nova24TV, beton se navaja v kubičnih metrih ali krajše in bolj po domače, v kubikih, ne va v litrih.

  • RATATA

   No, količine betona bi lahko navajali tudi v hruškah hehe

   • samsara

    Le da bi to bilo precej netransparentno, pavšalno in samo za večje količine. Tako nekako kot so netransparentne ‘hruške’. Pa tudi ‘hruške’ niso vse enake…

    • RATATA

     No to bi pa že definirali. Npr. merska enota bi bila 10 tonska hruška.

     • samsara

      Gradbenik pa ti nisi kaj?
      Hruške se rangirajo po kubikih. Vsaj včasih je bilo tako. Ali pa ‘ta velika’ (triosna) in ‘ta mala”(dvoosna), zdaj že izumrla. No zdaj so tudi štiri osne hruške, pumpe pa so lahko podvrsta hrušk ali pa samostojna vrsta.

     • RATATA

      Ja seveda sem narobe napisal tone, namesto kubikov, kar bi bilo pravilno.
      Gradbenik nisem, “novinar” pa tudi ne.

     • samsara

      Nič hudega. Nihče ni popoln, a zdaj veš nekaj več ;-)

     • RATATA

      Ej, prav nič več ne vem, saj sem ves beton za bajto po kubikih plačal. ;-)

     • samsara

      No pa morda glede hrušk in pump.

     • RATATA

      Kakšna pumpa in hruška sem, ti povem na primeru, ko sva šla v istrsko gostilno s kameradom na dva deci.
      Pa naročim dva krat dva deci refoškega.
      Pa reče gostilničar Emil, da tega nima.
      Kako nimaš, ga vprašam.
      Mamo osminko.
      Pa vprašam, kakšno osminko?
      Reče, normalno.
      Popizdil sem in naročil liter.
      Takrat sem se nekaj naučil!
      Tega bo kmalu že 30 let hehe.

 • samsara

  Česa se bojijo levičarji?
  Poleg resnice, kot sami pišete, se neznansko bojijo izgube uzurpiranega in nakradenega. Tako materialnega kot nematerialnega.

  • Primoz Papez

   A govorite o desničarjih???

  • domovina mili dom

   Problem njih je, da prihaja po drobtinicah resnica na dan. Ko vzgajajo ta podmladek, se vidi po komentarjih, da ne vedo za kaj se gre, je puhlo napumpan balon, ki se bo nekega dne razpočil.

   • samsara

    Resnico se da zadrževati, ne da se je pa ustaviti.

   • karlina

    podpis

 • Goran Hvala

  Kar naj napisejo da so jih v lukne metal..se strinjam…pa naj se napisejo zakaj in koga po vecini…so pa v vsaki vojni in po vsaki vojni civilne zrtve…vsaj demokraticni ameri to vseno in znova poudarjajo…al bi vi to kar zamolcal, cist tko po desno slovensko…

  • sprehajalec

   Takrat ko so jih metali v luknje, je bilo vojne že konec Goran.

   • Goran Hvala

    Ja sej vem…in kaj se po vojni pocne z nasprotniki?..dej mi prosm obrazloz…a se gre na pircek pa cevape al kako imajo to ta desni zrihtano?

    • sprehajalec

     Norvežani so jih spustili domov in vse ostale Europake nacije. če je bila pa proti kakšnemu priajava, so pa sprožili postopek.

     v starem veku so jih pa res pobili, ujetnike, še sploh v verskih vojnah za časa pokristjanjevanja v obdobju karla velikega, leta 700 in tam nekje.

     To imaš pa prav

     • Goran Hvala

      Aja..sej res majo norvezani se zdej ce se ne motim zaisano za vsakega posameznika ki je kakorkoli kolaboriral…vodijo evidenco…skor kot udba…sluzbe za njih ni…vsaj ne v javnem sektorju…vsaj tako sem bral pred enmi petimi leti…mogoce res da so norvzani kupil karto in vse poslal lepo domov…kar pa ne verjamem kar tako…sploh na zgodovino skandinavskih drzav..niso glih bozal nasprotnikov…

     • sprehajalec

      Praviš še danes imajo Romorena pod lupo Norvežani. pa kartoteko vodijo, pa iz skakalne ekipe so ga vrgli. Bravo Gorane…

      Gorane, številka je 27 vseh obsojenih in usmrčenih zaradi kolaboracije na norveškem. napram slovenskih 15.000 neobsojenih, je kar nea razlika? Ali pač ne.

      Kartoteko udbovsko je imel pa tukaj tudi marsikdo. Pa še vedno je bila udbovska veliko hujša kot norveška policijska.

     • Goran Hvala

      As na wiki prebral..:-)

     • sprehajalec

      Ne, zdi se mi, ker so ga iz reprezentance vrgli. verjetno ga norveška tajna policija sledi zaradi kartoteke kolaboranstkih prednikov v drugi vojni.

      Boljše razlage nimam, saj si ti tako namignil….

     • Goran Hvala

      Sej kartoteko majo se zdej….da se ve kdo je kdo…

     • sprehajalec

      Itak, Kjetil André Aamodt sumljiva oseba, zagotovo ga Norvežani še danes spremljajo pa polnijo njegovo kartoteko. Kolaborant.

     • ljubinica

      Poglej si na wikipediji stevilo zrtev ww2.
      Pa potem primerjaj s Slovenijo.

     • Goran Hvala

      Pa sej ko jst prilimam wiki me zmerjate z lewakom in da to ni nikakor verodostojen podatek..a ko ga vi prilimate pa je…dej ne flancaj z wikijem…drgac pa stevilo zrtev ww2 v primerjavi z slo…jah za 2 bloka so jih v slo pospravl…res budo veliko…:-)

   • karlina

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Adolf Hitler

  fantje mazole v roke in pregovnajte ta gnoju do konca da niti en kamen na kamnu nebo stal! pička im komunajterska tisto spako od cmerarja bi blo treba mal na ta isti zid rasčesent negovo lubenico za dom pripravljeni komunajzerske betice razčezniti!

 • Fogglof Tunnek

  Tit Turnšek je glih zaj reko…sprave med SS-ofci in izdajalci lastnega naroda ne more biti in pika!!!

  Tako tudi razmišljamo v stranki LEVICA!!!

  • Tačka

   glih glih vuf hov

  • karlina

   Aha, sedaj si se pa izdal, kakšen p…c si , tvoja stranka pove vse o tebi

 • Fogglof Tunnek

  Borči si ne upa reči bobu bob, samo, da bi bil izvoljen… Točno se ve kdo je bil zmagovalec vojne in na kateri strani se je kdo boril. Jas in moja stranka LEVICA ne potrebujemo nobene sprave… spravo potrebujejo tisti ki so med vojno preračunavali in slabo izbrali in praf taki je na žalost naš karizmatičen precednik, prava barbika pač, samo da je fšečen!

  PS: Spomenik fsem žrtvam bo postavljen, janševiki bojo pa še naprej prekopavali kosti po celi Sloveniji!!!

 • Fogglof Tunnek

  V socializmu je bil.fsak spoštovan od čistilke do direktorja…sedaj so pa.navadni delafci novodobni sužnji.

 • Fogglof Tunnek

  SRAMOTA OD SRAMOTE !!!…Spomenik žrtvam fseh vojn ni nič drugega kot poizkus relativizacije zgodovine, spomenik izpraznjen fsebine, ki za svojo legitimacijo želi brezsramno uporabiti nesmrtne verze antifašista Župančiča, namenjene izključno borcem za svobodo, enakost in boljšo prihodnosti… borcem proti fašizmu in nacizmu in ne kolaborantom okupatorja, katerih sramotna dejanja v času 2. svetovne vojne želi nov spomenik izenačiti z bojem NOB… SRAMOTA OD SRAMOTE !!!

  • janko

   Sramota in velika škoda naše dežele so vaši na rdeče preparirani možgani!

  • karlina

   SRAMOTA TI SI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • luckyss

  Takšna simbolika je potrebna zaradi sprave, ki pa je seveda zaradi takšnih portalov kot je tu in strank kot je SDS ne bo…
  Pobijali so komunisti, fašisti, belogardist, nacisti…
  Najebal pa je narod kot vedno…Premožnejše so novačili farji in Hitler..reveže pa komunisti…
  Komur to ni jasno in vidi le eno plat zgodbe, ni le idiot, ampak tudi provokator, ki bi moral (in slej kot prej bo ) kazensko odgovarjal.
  Moralno zadoščenje pa je kljub vsemu na strani zaveznikov in ne Hitlerjevih hlapcev…
  To je to, pa si lahko zgodovino na novo izmislite…resnica je takšna kot je…

  • zokispoki

   Ja pajade ! SDS bo kriv za vse, kenede bedak. Tezko prebavljam taksne maloumne komentarje, kot je zgornji, ker ravno s temi nebulozami in nekim kvazi objektivnim trobezlanjem , dokazujes, da sploh ne razumes, kje je problem.
   Ta ni v tem, kdo je bil , ali ni bil ta bel, ali partizan, temvec je dejstvo , da so komunajzarji umorili za priblizno 8 krat vec ljudi, kot se je to zgodilo na primer v Srebrenici . Do danes zrtve te odurne morije, niso mogle biti niti dostojno pokopane, prav tako pa tudi nihce, niti eden iz morilske bande, ni za to odgovarjal.
   V Srerbrenici so za pokol odgovarjali vsi vpleteni.
   Zaradi tega so povojni poboji pri nas povsem brez primere, zlasti ce upostevamo, kako majhen narod smo.
   Kaj gre tem rdecim kretenom po glavah, raznim Tunnekom in podobnim skropucalom, sicer popolnim luzerjem, celotni kvazilevicarski placani bandi, ki smeti po portalu, pa itak lahko vidimo in beremo. Lahko se samo zgrazamo, saj se njihove besede besede sokantno ujemajo z dejanj in lumparijami, ki jih v drzavi izvaja nesposobna levica , na vseh nivojih, kaj vse so pripravljeni storiti in manipulirati, samo da obdrzijo oblast in lahko naprej kradejo in zavajajo kot doslej.
   1,2 milijona lahko vrze , tako brez veze stran samo popolni idijot. Koliko brezdomcem in drugim , potrebnih pomoci, bi bilo lahko s tem denarjem olajsano trpljenje. Banda prekleta, sprevrzena ,levajzarska !

   • luckyss

    Na tem portalu se večinoma le drek meša to je dejstvo…Zakaj se to počne pa ovce vprašajte svojega prebarvanega pastirja…
    Sicer pa sem že zgoraj napisal neovrgljiva dejstva….razumem pa, da vas resnica boli…

    • Tačka

     Luuuuuckyss vuuuuf vuuuf hov hop

    • zokispoki

     Tebe bumbar,bi morala boleti resnica. Ta portal je zakon. Nasprotni pol tvojih
     trobil za mentalno omejene.

     • luckyss

      Tebe pa očitno boli desnica…babo si najd ;))

     • karlina

      ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    • sprehajalec

     Kje pa so ta dejstva? redko kdo bere ker so te že vajeni…

   • Jovo Jamnica

    Slovenci kot narod, s povojnimi pomori nismo imeli nič. Zato so jih še leta dolgo skrivali.

    • zokispoki

     No, potem je bil to po tvoje verjetno mnozicni samomor, kar se je zgodilo po vojni ?!

     • Jovo Jamnica

      To so tvoje besede. Pomori so bili posledica dogovora med Churchillom in Brozom. Slovenec tukaj ni igral nobene vloge. Rablji so bili iz vrst JA.

     • zokispoki

      Eksekutorji pa razni Puklasti Mihati, Ribicici, in podobna golazen, kenede.

     • Jovo Jamnica

      Imaš njegovo DNK analizo? In eden, dva ali trije… deset – predstavljajo že narod?

     • zokispoki

      Jih je bilo na stotine, pokvarjenih eksekutorjev, ne se debila delat !

     • Jovo Jamnica

      Tudi stotine niso dovol, da bi se zaradi njih dolžil morije celi narod. Le kaj porečejo na to oni Slovenci, ki v okviru dežele nikoli živeli niso. Pa onih 50.000, katere so nacisti iz svojih domov izselili???

     • zokispoki

      A si ti od dol, da si tako moder, in imas tako eksoticno logiko ?

     • Jovo Jamnica

      Ne. Moje korenine so od gor…

     • sprehajalec

      Vsi so se vrnili Jovice. In vsi bi se vrnili brez partizanov ali pa z njimi….

     • Jovo Jamnica

      Tega pač ne vemo.

     • sprehajalec

      Definitivno vemo. če ne bi bilo partizanov, bi se pri nas vojna končala 09.05.45. tako se je pa zaradi njih še za nekaj časa podaljšala.

     • Jovo Jamnica

      Definitivno ne vemo, ker se to ni zgodilo.

     • sprehajalec

      Z ogromno verjetnostjo sklepamo lahko, da bi bilo umrlih če ne bi bilo komunistične gverile =

      padli mobiliziranci v nemški, italijanski, madžarski vojski ter pobiti judje v holokaustu. Številka bi bila okoli 10.000 in primerljiva z norveško.

     • Jovo Jamnica

      Torej, krivi so tujci, ki so neupravičeno in nepozvani prišli v našo deželo. Če se to ne bi zgodilo, z ogromno verjetnostjo sklepam, da žrtev pač ne bi bilo.

     • sprehajalec

      Bravo jovice. Kriv je tudi napoleon, ker je pridrl sem.

      Vojna je del europske tradicije in se ti v bistvu ne bo nič zgodilo, če nisi vojak in če spoštuješ novi red. če pa nisi vojak in vzameš orožje za boj proti temu redu, si pa avanturist in se greš smrtno nevarno početje…

     • sprehajalec

      spomenik je tudi za Puklastega miho, ki ga je likvidirala OZNA v Hotelu Slavija leta 1947, ker je postal že preveč nor.

      tudi on je žrtev vojne….

     • Jovo Jamnica

      Spomenik je za mene nebodigatreba…

     • sprehajalec

      Churchill in broz sta se dogovorila za VRAČANJE in ne pobijanje. Enak dogovor so imeli Angleži z Danci, Norvežani, Sovjeti, Francozi, belgijci, holandi.

      pobijali so samo tukaj. tega pa dogovor ni predvidel.

     • Jovo Jamnica

      Za pomor nismo krivi Slovenci!

     • sprehajalec

      KNOJ s Slovenci je pobijal. Kozjanski odred v celju. Pa majorja kokrškega odreda na belem konju so si ljudje zapomnili, ko je na jeseniški postaji vodil raztovor vrnjenih domobrancev. kasneje se mu je reklo oče naroda, France bučar.

     • Jovo Jamnica

      Morili so tudi Slovenci. To je tudi vse. Gre za spravo nas, živih. S kom se naj spravlam???

     • sprehajalec

      ne moreš se, ker se Turnšek noče. Prav smiliš se mi…

     • Jovo Jamnica

      Kaj pa imam s Turnškom?

     • sprehajalec

      Ti bi se spravil, on pa se noče. Za spravo morata biti dva…

     • Jovo Jamnica

      A on se noče spravit z mano? Kako pa to veš?

     • sprehajalec
     • Jovo Jamnica

      Tudi z Vilijem nimam nič…

    • Nata

     Narod si ravno zaradi tega, ker je marsikdo vedel, kaj se dogaja, bil tiho. Kdo si je pa kaj upal.
     In, morda je zato tudi delna krivda na narodu.
     Tako, kot danes ! Da imamo, kar imamo, je kriv narod.

   • Bozz

    Jasenovac pa pozabljaš…kaj bi se zgodilo s komunisti in vsemi ostalimi nasprotniki nacizma, ki niso morili nikogar (protestanti,…), če bi zmagal Hitler in domobranci…verjetno bi končali tam ali pa v taboriščih v Nemčiji in na Poljskem in drugje. Ma luckyss glede tega kar prav. Pobijali so vsi. Tako so zmagali pa komunisti in so napravili to kar bi njihovi sovražniki z njimi, če bi bilo obratno. Poglej zgodbe iz Jasenovca in boš našel podobne okrutne zgodbe komunistični moriji na naših tleh.

    Mimogrede tudi vsi katoliki niso podpirali Hitlerja. Ravno danes sem bral članek, kako je Papež Pij XII. tako imenovani Hitlerjev Papež, pomagal Hitlerju priti na oblast s tem, ko je pomagal uničiti Nemško katoliško politično opozicijo proti Hitlerju.

    http://www.vanityfair.com/style/1999/10/pope-pius-xii-199910

    • zokispoki

     What the fuck, ima eno zveze z drugim? Mi govorimo o NEKAZNOVANIH POVOJNIH POBOJIH, bedak ! Kaj razpredas o zgodovini in ne vem cemu se vse.
     Tu gre za NEKAZNOVAN POGROM , IN ZA DOSTOJEN POKOP TEH NESRECNIKOV !

     • Bozz

      Veliko veze ima z vsem tem. Ker poznaš samo površje, domobrance in komuniste, ne vidiš večje slike.

      Če pa misliš, da boš v Sloveniji doživel kaznovanje teh, ki so odgovorni za povojne poboje pri nas, pa kar sanjaj naprej. Mnogokateri niso doživeli zadoščenja na tem svetu, ko so jim pobili svojce. Lahko gremo nazaj 70 let, lahko gremo pa nazaj tudi več sto in tisoč let.

      Katoliška cerkev je pobijala na milijone ljudi, 1. in 2. svetovna vojna sta bile samo nadaljevanje inkvizicije. V podrobnosti pa ne bom šel, ker vas večina ni sposobna:
      https://www.youtube.com/watch?v=MMzd40i8TfA

      Na temu svetu pravične sodbe ne boš videl, jo bomo pa videli pred edinim pravičnim sodiščem, pred Božjim prestolom. Takrat pa bo vsak dobil plačilo za svoja dela.

      In že sedaj Bog pošteno kaznuje ljudi tega sveta za razno raznimi neurji in tako dalje in se vedno bolj zaostruje kot prerokovano.

     • karlina

      podpis

  • sprehajalec

   Farje so Nemci, kot prepričani socialisti najprej izgnali od vseh. Najprej na Gorenjskem, potem na Spodnjem Štajerskem. Bolj malo so novačili…

   • luckyss

    Ja, saj zato je večina farjev prebegnila v hoste k partizanom kjer so potem maševali…;)

    • sprehajalec

     ne, ker do leta 44 praktično ni bilo kam pobegniti. če si šel naprimer na pohorje, te je Borec za svobodo Puklasti Miha likvidiral iz preventivnih razlogov. Šli so na Hrvaško pa po Dolenjskem.

     • Jovo Jamnica

      Nekateri so končali tudi v Jasenovcu… ker so bili Slovenci!

     • sprehajalec

      Jasenovac in Slovenci Jovice je velika zmešnjava. Stika z oblastmi NDH ni bilo. Tako da tudi nisi mogel priti tja. najverejtneje so ti Slovenci Hrvaška slovenska manjšina. V zagrebu je bilo veliko tega, ko so dolenjke in belokranjke hodile za služkinje tja.

     • Jovo Jamnica

      No, to kar sem napisal, je preverllivo. To je bil dejanski genocid nad Slovenci.

     • sprehajalec

      če misliš na internetni spomen park jasenovac.org, naj te opozorim, da sta kot žrtvi jasenovca med drugimi navedena tudi Franc Rozman Stane in France Balantič.

     • Jovo Jamnica

      Mogoče. Če je to res, je to laž.

     • sprehajalec

      Zagotovo. Videno na lastne oči.

     • Jovo Jamnica

      Torej je laž, videna s tvojimi očmi. Nič drugega.

     • sprehajalec

      In v to laž mnogi verjamejo Jovice.

  • Nata

   Izmišljujete si jo vi. Vsak dan bolj.
   Pa tale portal obstaja. . . . . koliko časa že ?? Osprav se pa govoriči že 26 let.
   Dej no luckyss

 • Fogglof Tunnek

  Čujte, na spomeniku žrtvam fsem vojn je uporabljen prvi verz iz spominskega posvetila Otona Župančiča, ki ga je leta 1948, pol leta pred smrtjo, napisal izključno za grobnico narodnih herojef, torej, za padle heroje narodno osvobodilnega boja (NOB)!!!…Kapish?

 • Fogglof Tunnek

  Čujte, ali se dediči Otona Župančiča strinjajo, da se toti verzi napišejo? Spomenik bi moral biti posvečen žrtvam fseh vojn… nikakor pa ne potrebujemo spomenika razdora, ki enači izdajalce z osvoboditelji. In pika!!!

  • karlina

   Če še ne veš, gospod Oton Zupančič ni bil nikoli komunist, pač pa VELIK IN DOMOLJUBEN SLOVENEC !!!!!!

 • Aron

  Prireditev je bila korektna, tako Pahorjev govor kot tudi Zoretova molitev. Nobenega pompa.

  • Morala

   To je spomenik ljubezni po Pahorjevih besedah. ;)

  • andreas82

   Zore izgubljen duhovnik, ni pošten nobeden, ki ne zahteva najprej resnice, šele nato rabimo spravo. Osnova krščanstva je biti pošten, tako so nas bojda učili.

   • Aron

    To je samo leporecje, teorija, praksa je pa nekaj drugega.

    • sprehajalec

     Boljše pač ne ostaja.

     Metelkoiva še ni rodila nobene filozofije, ki bi bila uporabna….

 • andreas82

  O super ta članek! Imamo veliko spomenikov, bi rabili tudi naši sredi Ljubljane kako je bilo. Preprosta reakcija naroda, kot danes ob invaziji migrantov, levica izroča narod barbarskim plemenom, desnica ga brani! Tako je bilo skozi vso zgodovino, križarske vojne, to samo levičarji svoje napadajo, ko smo se vendar tudi branili, vsak normalen ve.

  • luckyss

   Verski ste enako škodljivi kot politični fanatiki..
   Ekstremizem ne pelje nikamor..Ein Fuhrer ein folk ipd..

   • andreas82

    Zbudi se levica ne predstavlja naroda in Cerar ne Slovencev. desnica to ima, se najdem v tem kar je slovenskega, tujega nočemo, svojega ne damo ;))

    • luckyss

     V Sloveniji ne vidim strank, ki bi jih lahko opredelil kot leve….desne pa so tudi v posmeh samim sebi…
     Politiki so le Evropski hlapci in v zameno za uničevanje naše dežele ter naroda jim Evropa dovoli krajo na domačih tleh..

     • Morala

      Kam pa bi dal levico?

     • Jovo Jamnica

      Koliko članov pa šteje ta strašna Levica???

     • Morala

      Jaz nevem….veš ti?

     • Jovo Jamnica

      Če bi vedo, nebi fprašo…

     • luckyss

      Tja kot desnico…med prasce, ki se borijo za prostor pri koritu…

     • Morala

      ;)

     • karlina

      Pri nas ni levice, pri nas so komunisti, oz. potomci le tih, pika !!!!!

   • Tačka

    Vuuuuff cmok

 • Primoz Papez

  Dajte nam nazaj Titiovo cesto..

  • sprehajalec

   lahko si svoje dvorišče (če ga seveda ne deliš s sosedi) poimenuješ po njem. drugače mora pa biti nek razlog, da poimenuješ ulice po nekom. ne gre kar tako, zato ker si pač ti gledal Yula brinnerja in Neretvo..

  • Anton

   mirne duše si lahko postaviš Tita na dvorišče, če ga še nimaš izobešenega na kaki od sten svojega stanovanja/hiše.

   sarkazem press

   • karlina

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Morala

  Meni ni jasno kakšna sprava je to, če se nobena stran ne strinja s tem betonskim spomenikom!? Ali se je o tem spomeniku kaj razpravljalo in kdo je dal zeleno luč, da se postavi in to za 1,2 mil.€?

 • Anton

  https://www.youtube.com/watch?v=7XsW8pZyw6g&t=4s

  važn da naši butljni še vedno trdijo da smo pritepenci izakarpatov, kar niti ni tako presenetljivo, saj je dejstvo da družboslovci nimajo kaj dosti opravka z matematičnimi metodologijami in razumevanjem le teh

  sarkazem press

 • Olga

  Sprava?! V prvi vrsti zadnji šef komunistov in Udbe??? SD se do danes ni distancirala od genocida in ga obsodila! Zločinci postavljajo spomenik levaski kraji, zločinu in aroganci!

  • luckyss

   Genocid je seveda bil…mogoče ne ravno v takšnih številkah kot se navajajo…Je pa dejstvo, da je Hitler kuril žide, cigane in Slovane…torej genocid je bil..

   • Bozz

    Sedaj poglej pa še drugo plat zgobe, tisto ki nam je bila skrita:
    http://vaticannewworldorder.blogspot.si/2012/03/stalin-practically-every-right-wing.html

    Ta članek govori, da je tudi Stalin imel peči v Sibiriji in še marsikaj drugega pove…

    • luckyss

     To ni druga plat, ampak ista zgodba…
     Tudi danes živimo v isti zgodbi…le vsak po svoje si ljudje tolmačijo zgodovino, namesto, da bi živeli sedanjost..
     Politiki pa seveda to izkoriščajo …

   • janko

    Pri nas v Sloveniji pa je bilo pobitih več ljudi od domačih komunistov kot jih je padlo v vseh 4 letih v boju proti okupatorju (Nemci in Italijani). Tako da veš.

    • luckyss

     Hja partizani so pač streljali nazaj…ne glede na to ali so jih preganjali nacisti ali njihovi hlapci belogardisti…
     Sicer pa sem slišal, da so belogardisti namesto nožev in nemških “šmajserjev” na zasede nosili vrtnice in vijolice..

     • sprehajalec

      kolikor jaz poznam sceno in poznam jo zelo dobro, so malo taborili, pa šli domov, če so pa videli nemca, je bila pa špura.

     • luckyss

      O drugi svetovni vojni je mnogo zapisanega..Najbolj verodostojni viri so angleški..
      Tam je moč prebrati vse o tej vojni,, za vsako državo posebej… žrtvah, talcih, itd…
      Potem ti bo bolj jasno zakaj so se zavezniki na jaltski konferenci odločili, da bodo vse enote, ki so kolaborirale s Hitlerjem vrnili v države njihovega delovanja…
      Naši viri so bolj tako …levi ali pa desni ;)

     • sprehajalec

      vrnile v države, to je bil sklep. Sklepa o njihovi likvidaciji pa ni bilo nikjer. in nikjer jih niso, razen pri nas borci za svobodo.

     • luckyss

      Jebi ga….
      Kaj bi storil šele Hitler in njihovi privrženci, če bi zmagali..
      Verjetno bi vsaj še desetletje imeli s čim kuriti…

     • sprehajalec

      Nič, ker so primeri, da se ni kurilo ne v Franciji, ne v holandiji, ne na norveškem. Pa če se ni kurilo do 45, potem se tudi kasneje ne bi. Zakaj bi Nemci kurili svoje državljane s pasuši tretjega rajha? Tehnično bi bilo enako, kot da bi kurili bavarce.

     • karlina

      Itak, to je meni povedal meni tudi moj stari oče-prisiljeno priveden v partizane

    • karlina

     TOČNO

   • sprehajalec

    Nič se nisi izobrazil od svojih zadnjih nastopov tukaj. Še vedno lapaš neumnosti….

    • Anton

     ni res! on je provokator in kot sem že omenil, zdravilo zoper te “bolezni” je ignoranca.

     sarkazem press

     • luckyss

      Ko vidim, kako vas resnica boli, se mi kar malce zasmilite…
      Ravno zato sem precej dobrohoten in prijazen…

     • Anton

      vsak ima pravico do svojega mnenja

      sarkazem press

     • sprehajalec

      Že pred časom sem te pozval, da navedeš ime enega samcatega Slovana, nejuda, ki je končal v plinski celici in peči?

      tvoja resnica je za uporabo do kolpe pa karavank. ima torej lepotno napako.

     • luckyss

      Od moje matere bratranec, če že vprašaš….tako iz prve roke..
      Sicer pa bi te moral za takšno izjavo prijaviti, da bi kakšno leto na hladnem razmišljal kaj si izjavil..idiot..

     • sprehajalec

      Prijavil bi samo svojo bedarijo. In te pozivam, da vložiš naprimer na sodišče v Avstriji. Da bo pošteno in ne bo turnšek v poroti.

      Še enkrat zaplinjenje in kurjenje je bilo namenjeno samo in izključno judom in ciganom. če je bil pa tvoj bratranec jud, potem ti pa verjamem. Če je umrl kot nejud v taborišču, je bil pa postopek enak, kot ga imajo na Žalah. Niso bila pa taborišča letovišča. In strogost je bila odvisna od narave prekrška. Če si se z orožjem uprl rajhu, si kot človek brez statusa (ne vojaške knjižice, ne obeležja priznane države) lahko pričakoval najhujše, saj te ni ščitila nobena vojaška konvencija. Bil si outlaw. Tudi ameriški vojaški priročnik med drugo vojno je vključeval streljanje talcev kot sredstvo za pacificiranje zasedenih področij. Vojna je po europski tradiciji rezervirana za vojake. zato konvencija ščiti vojake in civiliste. Ne ščiti pa civiliste, ki primejo za orožje.

      Bistveno premalo veš o teh stvareh.

     • luckyss

      90 % “skurjenih ” je bilo Judov, ostali so bili cigani in Slovani …to vsaj velja za “Brzezinko”
      Sicer pa se malo zamisli…kot, da Judje niso ljudje..bebec primitivni..

     • sprehajalec

      Daj spisek Slovanskih imen skurjenih v 6 uničevalnih taboriščih. Brzezinka je bila rezervirana izključno za Jude in je žalitev Holokausta in njihovih žrtev, če poskušaš stlačiti vanjo Slovane. Samo tisti, ki so bili prepoznani kot Judje in samo oni.

      Pobijali so pa Slovani, Komando Trawniki sestavljen iz Rusov in Ukrajincev bivših ujetnikov rdeče Armade je vodil operativo in izvajal poboje. Nemci so bili samo šefi.

     • luckyss

      Ne bom več komentiral z nekom, ki je pod vsakim nivojem…In ne, moj sorodnik ni bil Jud in tudi če bi bil, bi verjetno bil Človek, mar ne ?!
      Idiot pritlehni…kaj vse danes lazi po svetu…

     • sprehajalec

      ha, ha, seveda Slovencelj, ki ga zbode, da bi kdo pomislil, da je judovskih korenin.

      še to, NOB ni pomagal nobenemu Judu niti ni nobenega Juda rešil uničenja. Od 26500 priznanj, ki jih je Izrael podelil posameznikom za pomoč Judom med vojno, ni noben udeleženec NOBja. Je pa NOB te iste Jude, ki so jih Nemci zaplinili obtožil kolaboranstva z Nemci in jim zaplenil Vile in premoženje.

      Pa nihče ni ostal, da bi temu oporekal.

   • Olga

    Genocid komunistov nad Slovenci!

    • luckyss

     Razčisti si osnovne pojme…npr.. definicijo genocida, ki zadeva..narodnostno, etnično, rasno ali versko skupino,
     Kot, da komunisti ne bi bili tudi Slovenci ali katoliki..verjetno so bili vsi krščeni ;)
     Vem, da je na teh straneh razgledanost in izobrazba bolj problem…vendar vsaj truditi bi se morali..

     • sprehajalec

      Nacionalno so komunisti slovenci, vendar so tujci po razmišljanju. Genocid definira tudi uničevanje neke skupine na razredni osnovi, v našem primeru meščanstva, veleposestnikov in klera. .

     • Olga

      Malo se prosvetlite!

    • karlina

     TOČNO, zanimivo je , da so ravno ta teden kazali genocid nad Bosanci , pa so naši levi portali to še kako obsojali, ter dejali, da je bil to prvi genocid po 2. sv. vojni, kakšna laz-prvi genocid je bil nad slovenskim narodom, takoj po vojni ,kar pa seveda nihče niti slučajno ne upa povedati, ker jim je to prepovedano omenjati.

  • karlina

   TOČNO

 • črnaovca

  Tudi kontra revolucija ni omenjena, a saj če bi hoteli napisati vse nebuloze bi rabili štiri stebre. Važno je da se zapravlja denar in lahko poliva gnojnica ter kaže nespoštovanje do države

 • janko

  Sprenevedanje. Kot o arbitraži, v resnici so nam zapravili odprtost morja in ozemlje, pa “slavijo zmago”. Bruh!
  In ZAVRNIMO arbitražo! Spoštujemo EU pravo, ampak so bili zavedeni z dejstvi!
  Premalo podatkov vsled nedela komunistov (kot izguba našega terana in kranjske – Židan)!
  Odprto morje, Savudrija, Trdinov vrh z okolico in še kaj – VSE TO JE SLOVENIJA!!
  Zato – odstop od arbitraže, pokličimo na pomoč Melanijo, da zarohni Donny nad temi našimi vladajočimi uničevalci države!!! To je edinstvena prilika!! In morda edina.
  In dol z vlado, kje je odbor za republiko???
  Konec je komunizma tudi pri nas! Nič več nam ne boste lagali, nič več kradli dobrih služb in našega denarja , nič več nas ne boste terorizirali !!!

 • Fogglof Tunnek

  Čujte, spomenik nikakor ne more pomeniti, da pozabljamo zločine okupatorja in sodelafcef. Ad acta!!!

  • gušto

   Ka te je hudič prneso nazaj.

   • Fogglof Tunnek

    V jamo…je še prostora…

    • karlina

     SI PRIJAVLJEN !!!!!

  • karlina

   KOMUNISTI SO SODELOVALI Z OKUPATORJI, TO JE ZGODOVINSKO DEJSTVO !!!!!!!

 • neny

  “Sprava brez priznanja komunističnih zločinov nima smisla.

  Vsegliharska retorika bo samo še bolj razdelila narod. Tisti, ki živijo v prepričanju, da je šlo za narodno osvobodilni boj, bodo godli, kako so se spravili, potomci izvensodno pomorjenih pa bodo še naprej zahtevali pravico. A pri današnji slovesnosti bo predvsem v ospredju misel: “Morilcu se je vedno lahko spraviti, če za svoja dejanja nikoli ne dogovarja.” In tako bo danes. Zagovorniki morilskega režima ne bodo nikoli priznali zločinov, žrtvam pa bo vsiljena instant sprava v stilu: “Tu imate kos betona, zdaj nam pa dajte mir!”
  No lahko bi priznali in se opravičili, da bi bil mir. Tako se bo pa vleklo in vleklo…in se preneslo na potomce.

 • Fogglof Tunnek

  Slovesnost, ki jo je organizira in priredila država, predstavlja kršitef Ustave Republike Slovenije fkateri je določena ločitef cerkve in države. V program slovesnosti nikakor ne sodijo molitve katerega koli cerkvenega dostojanstvenika, pa naj bo to katoliški, protestantski, judofski, pravoslavni ali pa muslimanski. Kapish?

  • gušto

   al pa haloški. Pejd sam hudičem. Hudičev sin.

   • Fogglof Tunnek

    V jamo…še je prostora…

    • gušto

     Pejd napred, da mi pokažeš pot – gnida

     • Fogglof Tunnek

      Ja ka še čakaš…v jamo sn reko…

     • karlina

      Točno tako, kot so tvoji predniki kajne

    • karlina

     PRIJAVA

  • Fogglof Tunnek

   Lahko se fprašate zakaj niso povabili k molitvi judofskega duhovnika? Preprosto gre za manipulacijo, ki je protiustavna… Sama zasnova spomenika bolj spominja na razdvajanje in kaže na skrito željo po nekakšni “spravi”, s katero se, ve se kdo, nabirajo volilni glasovi.

 • Fogglof Tunnek

  Spomenik nikakor ne more pomeniti, da pozabljamo zločine fseh nosilcef zla (tudi domobranci) in krvnikof nedolžnih ljudi… na fse talce, žrtve mučenja, poniževanja, prisilnega dela čez šestdeset tisoč Slovencef v taboriščih in izničenja njihovega slehernega dostojanstva in padlih partizanof, ki so se borili za našo svobodo.

  • neny

   če se ti nek v zvezah, zakaj se je tolk težko opravičiti poleg teh dveh nebotičnikov. Vsaj nekaj za rajo.

   • Fogglof Tunnek

    Čuj, sam proces sprave ima namreč ves čas težavo… domobranska stran se še vedno ni pokesala. Niti priznali niso, zakaj so sodelovali z okupatorjem. Je potem sprava sploh mogoča?

    • neny

     no saj to je pa tudi lahko. Pomeni, da se noče noben spraviti, ker se vsaka stran boji zase, nobena pa nima jajc stopiti korak naprej.

     • Fogglof Tunnek

      In za koji kurac potem postavljamo spomenike vredne preko milijon ojrof? Mater smo fukjeni slovenceljni…živeči v zabačeni vukojebini.

     • Tačka

      Zsbačen zabačen si vuf hov

     • Fogglof Tunnek

      Ka si spet potrebna…vuf hof…

    • Entity_

     Daj preberi kakšna dejstva, ne da gniješ tu na forumu. Dolomitsko izjavo za začetek potem pa vklopi še razum, kolikor ga pač je v tej tvoji mali vukojebini.

 • Fogglof Tunnek

  Protikomunistična klero-desnica jemlje NOB kot samoumevno pritiklino revoluciji, negativno pa potencira samo revolucijo. Tako preprosto pa to ni… komunisti so se bojevali in umirali za osvoboditef izpod okupatorja! Dokler protikomunistična desnica ne prizna in ne obsodi medvojne vojaške kolaboracije in zločinskih izdajstef, ki so zaznamovali vojni čas, so fsi spomeniki zaman.

 • Olga

  Komunizem je zločinski sistem! Komunisti so zločinci! V EU je kaznivo vsako propagiranje le tega! Komunizem je za sabo pustil sto milijonov žrtev!
  Nalaganje levakov in opravičevanje zločinov ne zdrži! Genocid ne zastara nikoli!

 • resnicaboli

  Sramota sramota sramota ob otvoritvi spomenika žrtvam pa zvezda ki je večino teh umorila.

  • karlina

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • karlina
 • Fogglof Tunnek

  Domobranska vojska je bila slovenska le po dejstvu, da so jo sestavljali Slovenci, kot vojska pa ni bila slovenska, ampak vojaška pomožna formacija okupatorjef. In oni si zaslužijo spomenik? Ma ne me jebat!!!

 • Fogglof Tunnek

  Protikomunistična desnica v postavi katoliške cerkve, ki je bila neposredno fpletena v kolaboracijo, dejansko se ni opravičila, tudi ni obsodila kolaboracije in izdajstef protirevolucije. S takimi se nimamo kaj spravljat.

  • Aton

   Očitno vest pravi drugače, ker si dediči povojnih morilcev tako prizadevajo za zapravljanje denarja za betonske bloke.

  • neny

   skupaj bi morali sprejeti konsenz opravičila, v enem kosu. Ker pa opravičilo pomeni istočasno tudi lustracijo – vsaj tako si predstavljam, se to ne bo zgodilo.

  • Janez

   TUNNEK !
   PA KAJ TI TOLIKO PIŠEŠ O
   – ” DOMOBRANCIH” ?
   Rojen si po vojni, nobenega živega domobranca – nisi poznal ! Itd.
   JAZ
   SEM DRUŽIN IZ VRST SRUŽIN T.I. “BRANITELJEV DOMOV” – POZNAL PRECEJ !
   Vsi
   po vrsti ok, kot osebe in kot družinski ljudje.
   Kaj
   KONKRETNO TI GOVORIŠ O
   – NESREČNIH DOMOBRANCIH – JE BREZ – VSAKEGA – P O M E N A !
   Nehaj
   pisati o tej temi, ker le znižuješ nivo debate. DAJ ODIDI S PORTALA ! L.r. J. KOMENDA

   • neny

    moderator z x nicki. – plačanec, vključno z ostalo delovno skupino ali zlagano desnico..

  • Viktorh

   .Tik – tak, še 51 dni, pa…

 • Krtača 17

  Domobrančke sam u jame fuknt. Te se novjo spravl z nobenmo in nikdar. Nima smisla. Gonjo nej se dalje…u tri pm…

  • sprehajalec

   Krtača, skret imam umazan. Mislim, da boš ravno pravšnji za to…

  • Viktorh

   Tik – tak, še 51 dni, pa…

   • janez cepec

    a sam seb odštvaš, pizduh UDBOUSKI, kok cajta t’ je še ostau do posledne sodbe?

    • Viktorh

     .Tik – tak, še 51 dni, pa…

  • Janez

   Bolj
   ENOSTAVNO BO, ČE TI SAM. V KAKO JAMO SKOČIŠ. Za zmeraj – seveda.
   Sa?
   A te bo kdo kaj pogrešal ? Mi tukaj ? BREZ TEBE NAM BO LEPŠE. L.r. J. KOMENDA

   • janez cepec

    sam de nam ne boš ti, Janez aus Begne, kam pobegnu, u kešno jamo, de se ne boš skriv, ker, resnično povem ti, te bomo pogrešal. mau je takeh idijotou

    • Viktorh

     Tik – tak, še 51 dni, pa…

   • neny

    moderator ne ga srat.

   • Tetka iz ozadja

    Janez, saj sam veš, da se te domači sramujejo.

    • janez cepec

     ne, tok je prfuknen, de tud tega ne ve, sicer se ga pa ne, sej so mu rod, so glih tko fukneni kot on. praujo, de pr njih use u familij ostane

    • Janez

     Ja?
     ALI SI ŽE PRILEZEL
     IZ TISTE VODE ?
     A “MRTVAKA” ZNAŠ PLAVATI. Sicer pa – kot ribja hrana boš ok. L.r. J. KOMENDA

     • Tetka iz ozadja

      Kljub vsemu se te domači sramujejo in s prezirom gledajo nate in komaj čakajo, da stegneš papke.

 • Lokomotivführer

  Iz kamnov-opek oz. betona vseh zidov v Hudi jami bi morali postaviti identičnih enajst zidov, opremljenih z večjezično tablo, z natančnimi datumi…skratka, vsak tujec (večina slovencev seveda ne bi) bi lahko sam ugotovil, da to niso žrtve vojne….

  • janez cepec

   sej u bistvu desnakarji res niso bli žrtve vojne, bli so kaznovani za kolaboracijo in narodno izdajstvo. res pa je, de so tardeči zadevo mau preveč poenostavl, ni blo obsodb, etc. tega pa tud jest ne odobravam.

  • hribovc

   Kam bi pa spravil vsa ta dolga hrvaška imena?

 • Anja Kovacic

  A MATERE LEVICARJEV NE BI SE VZDRZALE,VSAJ ENKRAT??? DAT NA SVET LEVICARJA….. FUUUUJ!

 • hribovc

  V vojni je pač tako, da eden zmaga in obračuna s poraženci. Nikoli ni bilo drugače. Tudi Američani so počistili (skoraj iztrebili) indijance. Če bi zmagal Hitler in njegovi domobranci, bi bilo po vojni pobitih še bistveno več Slovencev. Konec debate!

  • Tetka iz ozadja

   Samo Hitler bi tudi domobrančke pospravil: “Če ste izdali svojo domovino boste izdali tudi mene”, bi rekel on.

   • Viktorh

    Tik – tak, še 51 dni, pa…

  • Viktorh

   .Tik – tak, še 51 dni, pa…

   • Anja Kovacic

    A se nisi ti včeraj za vedno poslovil od Nove24? Lagal si pač kot zaveden janšist, kajne?

    • Viktorh

     Tik – tak, še 51 dni, pa…

     • Krtača 17

      A rabiš štrik?

  • janez cepec

   je pa res, de se otrokom ne bi blo treba nemšk u osnovn šol učit

  • sprehajalec

   Hribovc, sem že mislil, da boš napisal Tudi Američani so počistili (skoraj iztrebili) Japonce in Nemce.

   Hribovc, narodnoosvobodilni borci so pobili daleč največ vojnih ujetnikov po končani vojni na celem svetu. nikjer ni bila neka vojna skupina tako temeljito likvidirana. Morda le še v Katynu, ampak precej manj je bilo tam Poljakov likvidiranih.

   • Tetka iz ozadja

    In seveda Francozov, Švedov, Italjanov….

    • sprehajalec

     Francozov 750, Švedov 0 Italijanov pa veliko.

     Vendar nikjer ni bilo primera kot pri nas, ko je Narodnoosvobodilna vojska, do takrat že organizirana enota pod vojaškim poveljstvom izvajala izensodne likvidacije in zazidavala žive v rudnike. Primeri, ki jih naštevaš, so bili posamezni eneorganizirani ekscesi.

     Borci za svobodo, so bili pa organizirani in vodeni.

     • hribovc
     • sprehajalec

      hribouc, povsod samo komuniste pobijajo. Pol Pota pa ne boš prilepil, pa Kampučijo? je bila neuvrščena pa prijateljevala je z maršalom?

     • tramal

      To je samo njegov odgovor na tvojo laž.

      “Hribovc, narodnoosvobodilni borci so pobili daleč največ vojnih ujetnikov po končani vojni na celem svetu.”

     • sprehajalec

      In kje vidiš laž? kaj pa ne drži? Indonezijska vojska je po zmagi odprla taborišča in v obdobju 10 let je v njih umrlo 400.000 Indonezijcev.

      narodnoosvobodilni borci so brez taborišč v enem mesecu pobili 15.000 nastrotnikov komunizma.

      če bi Indonezijske žrtve glede na število prebivalcev 100 milijonov takrat preračunal na slovenske, bi jih bilo 6000.

      če bi slovenske žrtve preračunal na Indonezijske bi bilo toliko, kot da bi bilo pobitih 1 milijon Indonezijcev.

     • tramal

      “Hribovc, narodnoosvobodilni borci so pobili daleč največ vojnih ujetnikov po končani vojni na celem svetu.” – laž.

   • hribovc
 • Anja Kovacic

  BEGNE SO ZA NAS JANŠISTKE DRUGI DOM!!!

  • janez cepec

   tud ljubljeni vodja se vam vo hmau prdružu, tok je zafrustriran, de, kadar se u špegu pogleda, Kučkota vid. sam Begne ga še uhka rešjo

 • Tetka iz ozadja

  Lepo in zmagovito je biti antijanšist.

  • sprehajalec

   Kako kaj obresti, je šel Mirko po kakšen nov puf? nič se več ne govori o tem.

   • Tetka iz ozadja

    Saj zame ni pomembno od kje denar. Zame je pomembno da ga imam dovolj.

    • sprehajalec

     Vprašanje če ne bodo tvoji vnuku plačevali za tvoje udobje. Seveda te pa zato boli koko….

     • Tetka iz ozadja

      Točno tako, kot mi je vseeno ali se je avstrogrska zadolžila ali ne.

     • sprehajalec

      Nimaš kaj, treba je uživat pa čim več pufov vzet. Neka se proživi život….

     • Tetka iz ozadja

      In v čem drugem je smisel?

     • sprehajalec

      V principu imaš prav, treba je otroke fuknt na cesto pa da jih socialna vzame, pa ga doma žurat pa zapravljat. to je smisel, sedaj si mi odprl oči…

     • Tetka iz ozadja

      Tebi ne morem odpreti oči ker si lenuh. Sam veš zakaj to pravim.

     • sprehajalec

      Ti je zmanjkalo neumnosti v glavi? Da se tebi to zgodi, pa sem mislil, da jih imaš neizčrpno na zalogi….

     • Tetka iz ozadja

      Spomi se nekaj mesecev nazaj.

     • sprehajalec

      Ko si ponujal neko klikanje po netu za pridobitev Bruseljskih sredstev?

      Ko si napeljal na misel, da je CIA v navezi s kulturniki maskiranimi v trenerke zrušila legalno vlado Ivana Janeza?

      ne spomnim se najbolje?

     • hribovc

      Če bi ti bil pravi desničar bi vedel, da so ravno krediti motor kapitalizma.

     • sprehajalec

      Če bi bil kaj ekonomista kribouc, bi vedel, da to v primeru če kreditov ne moreš vračati prinese velike težave…

  • realnost

   Ko boste dokončno sfu*al državo ga ne spet prosit da pride reševat pogorišče. Naj ti tekne tvoje “zmagoslavje”.. aufbix še naprej…

   • Tetka iz ozadja

    Ali te boli ker ne boste nikoli zraven.

    • realnost

     Tud nebi hotel bit. S takimi kot si ti se ne družim. pika

     • Tetka iz ozadja

      Tako je, mi smo zmagoviti, vi ste zgolj statistični podatek v neki založeni mapi.

     • sprehajalec

      neka se proživi život, ti je že Ćale govoril Tetka?

 • hribovc

  Je pa tako. Po navodilih diktatorja Janeza Janše mora konflikt iz 2. svetovne vojne v spominu Slovencev živeti še naprej, ker je to njegov edini politični (in gospodarski?) program, ki ga drži pri življenju. Ni naključje, da njegova NovaTV vztrajno skrbi za podžiganje starih ran, ne ozirajoč se na čustva padlih tako na eni, kot na drugi strani.

  Politik, ki gradi lastno kariero na kosteh pokojnih ni vreden, da ga pes poščije!

  • sprehajalec

   Tudi Turnšek jo gradi. Pa eni še prej so jo 72 let gradili.

 • ostrovrhar

  Zveze združenj norcev ni bilo, ker jih je Tit(o) protestno nazaj v hosto odpelu. Za talca so pa s sabo Fanka vzel.

 • Janez

  “TETKEŽ”
  KAKŠNA JE KAJ VODA ? Daj – skoči še 1x vanjo. Pa kar odnese naj te. L.r. J. KOMENDA
  P.S.
  V VODI JE LEPO
  https://www.google.si/search?q=pijanec+budi+pijanca&client=tablet-android-samsung&prmd=ivmn&source=lnms&tbm=vid&sa=X&ved=0ahUKEwiD–zdlIfVAhUHSBQKHWmYBxsQ_AUICigC&biw=1280&bih=800

  • neny

   jes plačanec.

  • Tetka iz ozadja

   Kljub vsemu se te domači sramujejo in s prezirom gledajo nate in komaj čakajo, da stegneš papke

 • Krtača 17

  Še 7 dni pa se en janšev kradljivi kamerad usede. Jebeš pa spravo z domobranci. Oni bi se spravl sam pod pogojem da jih pobožamo in rečemo – res ste se boril za narod. Eeee zajebi, niste se, nikdar ne bo te besede, niste je vredni. Crkujte v sramoti, pa še po smrt mal razmišlite kolk ste narod nategnil. Pfej.

  • sprehajalec

   Šlo bo za praznik desničarjev, ker Tacenski miličnik in komunist, ter tranzicijski levičar Igor Bavči nikoli ni bil desničar. On je levičar, LDS ga je leta 2003 posedel v Istra benz, da bo kot so dejali na Hanzi TV uspešno politično kariero nadaljeval z gospodarsko. vsi so ploskali, tudi Tone Rop. Murgl’c mu je poslal čestitko, vse je kazalo na uspeh tranzicijske poti, ki so jo zastavili levičarji. oziroma na Nov dan.

   žal so precenili Levičarsko kapaciteto v Bavčiju in začel je delati neumnosti. Sedaj bi ga pa radi naprtili desničarjem. že videno, levičar to vedno naredi, tako je na koncu tudi delavca socialista in levičarja Adolfa obtožil desničarstva.

   • Anthon

    V demokraciji poleg levičarjev in desničarjev obstajajo tudi liberalci. Bavčar je prijateljeval z Janšo, ne s Kučanom.

    • sprehajalec

     Bavčar je pod LDS sedel v marmornato pisarno Istra Benza. Dobil je žegen Toneta Ropa in Ldsovcev in to vsaj leto dni preden je Ivan janez sploh upal sanjati o zmagi na volitvah. ki jih je na grozo sil kontinuitete in progresa nesposobni Tone Rop izgubil.

     Igor Bavči ima toliko z Ivanom janezem, kot z ostalimi 4rimi JBTZ. In da se ga sedaj poskuša predstaviti kot zaveznika in prijatelja ter sledilca ideološke poti Ivana janeza, je pa samo z enim namenom, diskreditacija političnega nasprotnika. In to tako prozorna, da ne moreš verjeti, da se je je kdo sploh lotil.

     bavči je komunist in tacenski miličnik. in nič drugega. .

     • tramal

      Kaj želiš povedati? Da se Bavčar obrača po vetru kot Janša? Saj ravno zato sta velika prijatelja.

     • sprehajalec

      Ne, bavči je ostal v partiji, Ivana janeza so pa kot disidenta in partijskega oporečnika iz nje vrgli. Gre za bistveno razliko.

     • Anton

      bo akr držalo, Janez janša je z razliko od Kučana domoljub, ki je z razliko od Janeza Janše domoljub srbjancev kot nekoč Kardelj(pravo ime Eduardo Cardelli), bil je jud rojen v Italiji blizu Milana; ostali naši komunistični veljaki:Boris Kidrič, član srbske prostozidarske lože, že njegov oče Franc je bil v njej; Aleš Bebler – Aleksij Baebler, judovskega porekla, član srbske prostozidarske lože; Joža Vilfan, član srbske prostozidarske lože; Drago Marušič, član srbske prostozidarske lože,…ki je delal za srbsko veliko ložo in je bil prostozidar. torej akj želim povedati, načrt “slovenskih” komunistične strenje je bila srbinizacija Slovenskega ozemlja. Ta postopek oz srbinizacija se je v veliki meri uresničil, v rokah bančništva, pravosodja gospodarstva imajo glavno besedo ljudje neslovenskega izvora-ljudje s končnico ćč, nekateri pa so se poslovenili/poženili in prevzeli sloevnsko ime kot recimo Spomenka Hribar, poprej Dikić. Še veliko bi lahko rekel o raznih menedžerjih, gospodarstvenikih, sodnikih in tožilcih pa naj bo temu dovolj

      tokrat brez sarkazem press

     • KIKI

      Že leta 1984! Fant je hitro spregledal! No, pa saj se je tudi Janez
      Stanovnik izpisal iz “Marijine družbe” pa še en kup kvazi partizanov,
      pa jim nič ne očitate, kaj so bili v “srcu” preden so se spridili kot ljudje!

     • Anton

      res je bil je kadet na Rocnu pri Tacnu, kjer je tudi vila komunajzerskega funkcionarja Kardelja, ki je nacionaliziral lastnino družine Zevnik, na Rocnu je bila svoj čas tudi cerkvica, katero so komunajre kajpak podrle in ja za spoštovanega Bavčarja se govori da je bil tok zabit da je komi izpit za avto naredu, najbrž pa so mu izpit kar podarili

      Iz zanesljivih virov press

 • sale

  povojni poboji so itak samo mit debilni domobrančki so kr sami v jame poskakal ko se jim jecfirer fstrelu to se bo ponovilo ko bo šel ljubljeni vodja rakom žvižgat

  • FUCK COMMUNISM

   Ti bos takrat ze truplo…

 • sale

  janševi opranoglavci danas pere čarli ha ha ane

 • Anthon

  Če že govorimo o domobrancih, govorimo o Dolenjski nikakor pa ne o celi Sloveniji. Tudi na Štajerskem se je našel kakšen, ki je branil svoj lastni dom pa zato ni zaprisegel Hitlerju. Torej so domobranci bili dolenjska posebnost, ki so skrbeli izključno za svoje riti (pod italijansko okupacijo), medtem, ko se je okupirana Štajerska s strani nacistov SAMA borila proti Nemcem. Zanimivo, da se domobranci niso nikoli pojavili na Štajerskem.

  • Anton

   na Štajerskem so bili pa partizani, “borci za svobodo”

   sarkazem press

 • sale

  če seštejemo vse zločine ki jih je storila banda domobrancev pod okriljem cerkveb so barbarin rov kočevski rog razne grape in jame čisti luksus

  • sprehajalec

   Saliću, nemoj da se mangupišeš više ovjde, bedo jedna. Aj begaj na spavanje nevoli te majka…

   • sale

    ajd prošetaj malo

 • Krtača 17

  Vojska, ki za sabo nima svojega naroda, ne bo nikdar zmagala. Tudi v drugi sv je blo tako. Ljudje so se postavili na stran NOB, zato je ta zmagal. Domobrančki pa izgubil. Lahko se kdo zdaj začne vsajat da je bila prisila pa vojna. Stvar je čist simpl – med vojno ni take demokracije kot jo poznamo danes, ni časa. Je samo, ali si z nami ali si proti nam. Če si proti nam, si mrtev. Kakorkoli gledano, narod se je tako odločil. 4letne tiranije nemcev in domobrančkov je imel vrh kape pa so jih nemilostno zmetal v jame. Vojna iz človeka nardi žival, ni važno na kateri strani.

 • tramal

  Janšistični domobranci ste toliko nerazgledani, da sploh ne veste, da bi v primeru zmage nacizma danes živeli v Italiji, mi Štajerci pa v Nemčiji. Mimogrede, tudi v Norijskem kraljestvu (Dolenjska) vas ni bilo zraven.
  Tako da tem Janševim pravljicam lahko rečemo samo SANJA SVINJA O KORUZI!

 • Janez

  V DUBROVNIKU !
  Domačini rečejo : ” OVO SUNCE – PA NAROD – POLUDI ” !
  Bo
  kar držalo:
  TUNNEK& COMP, SMC JANI M, IN ŠE NEKATERI – KAR NORIJO !
  TUNNEK !
  Kar znori – komunizem v kaki klošarski kompaniji – morda? Ni tako slab. L.r. J. KOMENDA

 • Krtača 17

  Če domobrancev nebi bilo in bi se narod enotno uprl (kljub vsemu so domobranci dobili nekaj pozivov da prestopijo na nob stran a niho hotli), bi bilo žrtev bistveno manj. Tko pa… Kolaboracija nikdar ni bila in ne bo rešitev.

  • sprehajalec

   Vaške straže in potem čez 2 leti domobrani so nastali kot posledica Rdečega vojvodstva na Dolenjskem, nekontroliranega pobijanja in izvajanja revolucije s strani komunistične gverile po vzroru španske državljanske vojne. In Narod ni imel nič s tem uporom, ker je bilo že ob ustanovitvi protiimperialistične fronte 70% desnega volilnega telesa izključeno iz tega odpora ter označeno za kolaborante in po vzoru Boljševiške revolucije za belo gardo. Največji krivec za nastanek komunistične gverile pa je bila ohlapna italijanska zasedbena oblast, ki se je obdala z žico okoli Ljubljane in se s tem zaščitila.

   Ko je na pritisk Nemcev Italijanska oblast začela ukrepati v stilu soških ofenziv (70.000 vojakov) je ta nedolžni narod nasrkal.

   • tramal

    Kaj italijanska oblast vas pa ni prav nič motila? Ustreli se, izdajalec …

    • sprehajalec

     Ko si hodil po jeans v Trst za tvojo staro rit z podedovano borčevsko penzijo te tudi Italijani niso motili. pa ko so komunisti prijateljevali z njimi.

     • tramal

      Meni ni bilo treba. Sem že takrat živel v bolj razviti državi kot je Italija.

      Kaj italijanska oblast vas pa ni prav nič motila? Ustreli se, izdajalec …

     • sprehajalec

      na žuljih samupravnega delavstva. poznamo takšne. Šverc cigaret pa alkohola, pa kalašnikovk.

     • šmentanamuha

      Poznaš ti Janeza Janšo ne pa njega, ovca nevedna.

     • sprehajalec

      Ne ne, to še prej, ko si v biafro vozil kalašnikovke. V šolah so pa otroci kupovali znamke za biafro pri nas. Si dvojno potegnil, tukaj, pa še tam.

     • šmentanamuha

      Ti lahko trikrat potegneš, če želiš.

     • sprehajalec

      Bi, če bi bilo kaj za potegniti. Tistega tvojega črvička še z lupo ne bi našel. kakšne vrste transhominida predstavljaš?

     • tramal

      Zamešal si me z Janšo.

     • sprehajalec

      To se sedaj že ponavljata spodaj. je to ves intelektualni domet?

 • Krtača 17

  Domobrančki se najprej spravite s svojo glavo, s sabo. Šele poten vam bo enkrat postal jasn da so vas farji nategnil. Farji so moral v Nemčiji pod prisilo podpisat podporo hitlerju, če ne ode imetje Vatikanu (jebeš vernike, za te jim je blo vseen), bog košta.

  • sprehajalec

   delavski socialist Adolf je kot pravi levičar sovražil farje. V dachau jim je odprl t.i. Pfarerblock. Prvi ukrep nemcev je bil ob prihodu izgon farjev.

   Bili so prve žrtve okupacijske oblasti. ko so komunisti še prijateljevali z delavskimi socialisti.

   • tramal

    Nacizem (in neonacizem) uvrščajo Nemci pod SKRAJNO DESNICO! Oni vsekakor vedo bolje kot vi Janezovi pravljičarji.

    • sprehajalec

     zato, ker je v Moskvi kominterna tako ugotovila za časa španske državljanske vojne. In ta spin furajo levičarji še danes. napaka, delavski socialisti so levičarji, kot ti že ime pove.

     ni desničar tisti, ki tebi ni všeč. Levičarski ideolog Goebbels, je vsak govor začel z #Mi socialisti#

     • tramal

      Nacizem (in neonacizem) uvrščajo Nemci pod SKRAJNO DESNICO! Oni vsekakor vedo bolje kot vi Janezovi pravljičarji.

      Če ne verjameš meni, boš pač moral današnji uradni nemški politiki.

     • sprehajalec

      verjamem kar prečitam. Če so imeli vzhodnonemški realni socialisti težave s tem, pa nemški levičarski liberalci potem, napumpani s filo faks profesorji in hipiji, potem je na nas, da jim odpremo oči…

      mi smo imeli oba, delavski in samoupravni socializem.

     • tramal

      Potem se pa nauči nemško in prečitaj. Morda se bodo tebi potem odprle oči, čeprav dvomim, ker slepec pač ne bo nikoli spregledal.

     • sprehajalec

      Znam nemško bolje, kot ti sploh sanjaš lahko. Ko v debati nemcu razložiš kominternovski keč, pa Ljudski avto za 1000 mark, pa ljudske tovarne v lasti sindikatov, pa Ljudsko obrambo 1945, pa delavske bloke, ki so jih gradili pri nas, pa minimalno plačo, ki so jo uvedli pri nas ob prihodu, pa ime samo, začne razmišljati drugače.

      oprani so, treba jim je pomagati.

     • tramal

      Nekaj od tega boš pa ja uspel razumeti;

      Rechtsextremismus dient als Sammelbezeichnung, um neofaschistische, neonazistische oder ultra-nationalistische politische Ideologien und Aktivitäten zu beschreiben. Deren gemeinsamer Kern ist die Orientierung an der ethnischen Zugehörigkeit, die Infragestellung der rechtlichen Gleichheit der Menschen sowie ein antipluralistisches, antidemokratisches und autoritär geprägtes Gesellschaftsverständnis. Politischen Ausdruck findet dies in Bemühungen, den Nationalstaat zu einer autoritär geführten „Volksgemeinschaft“ umzugestalten. Der Begriff „Volk“ wird dabei rassistisch oder ethnopluralistisch gedeutet.

      https://de.wikipedia.org/wiki/Rechtsextremismus

      Although the right-wing originated with traditional conservatives, monarchists and reactionaries, the term extreme right-wing has also been applied to movements including fascists, Nazis, and racial supremacists.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Right-wing_politics

     • Štalmajster
     • KIKI

      Kako smo preživeli, mi še danes ni jasno!

     • Darth Vader

      pa kva pol če nemci to tja uvrščajo…..sej imajo turke, senegalce, afganistance, iračane tut za nemce….pa niso…..nacionalni socializem ali nacizem je skrajno levi politični pojav, pače se vržeš na popek majster….in v svetu, ne v nemčiji, se ima nacionalni socializem za ekstremno levi pojav http://www.theneworder.org/national-socialism/idea-movement/national-socialism-a-left-wing-movement/

     • Štalmajster

      Današnji nemški politiki ??? Ja kdo pa jo vodi ???
      Angela Merkel iz vrst “izvoljenega ljudstva” ??? ……..
      http://crazzfiles.com/the-jewish-angela-merkel/

      In ja pokolte se belčki med sabo,…….. nataliteta pa v q*cu !!
      https://www.youtube.com/watch?v=wWsuKbeg50E

      https://www.youtube.com/watch?v=qTYSv_YQOVo

      Eni imate povsem zmešane pojme in vam ni jasno kaj je vzrok in kaj posledica !

     • KIKI

      Poglej , saj je bil Tito prava kopija! Kopiral je govore in zločine, samo, da je bil
      bolj strasten!

     • janez cepec

      poznamo dones tud enga tacga, veliki disident,.večni predsednik, ne priznava sodišč, etc. k bi rad Tita kopiru, o stvari sej ga že, sam mau ga skrbi, de mu ne b’ na konc noge odrezal

     • KIKI

      Kučanu pa ne režite nog, prosim, ima že tako prekratke!

     • janez cepec

      ne, ne, dobr veš kerga oba misleva, med drugim je tud prerok, dobri pastir, pesnik in pisatelj, biu je vodič po peteh Avnoja, aja pa komunajzar je še skoz, čeprou tega ne upa javno pokazat, raj se u cerku kaže, de farba naivne ovčice za glasove na volitvah. če je on vern kristjan, sm jest Papež. use za Ablast

 • Janez

  RESNICO – RABIMO – SPRAVE – NE RABIMO !
  S
  KRIMI IN S POLT LOPOVI SE NORMAL ČLOVEK — NITI – NE ZBLIŽUJE ! L.r. J. KOMENADA
  P.S.
  TA DVA BETONSKA BLOKA – PA ?
  A imata kakšno povezavo z mrtvimi in z živimi ? Najbrž – nobene ! Pač – eni dragi betnski bloki.

  • janez cepec

   ti rabeš tablete,s am jih oćitno še niso pogruntal, take, de bi pr teb prjele, ergo, samo kou po glau, to ti pomaga, za pou ure, poj pa jovo na novo

   • Janez

    NO!
    ČE BOŠ KAJ HODIL PO CENTRU LJUBLJANI ?
    Imaš zdaj – dva betonska zidova več
    – na razpolago – za z glavo se zaletavati – vanju. Saj to te veseli, a ne ? L.r. J. KOMENDA

    • janez cepec

     dobr si pogruntu, bojda zdej, od kar si ti gor ven u Begnah tud nov betonski zid devajo, ker ti kol terapija ne pomaga, se boš šu buntnskalo. uhka bi vam predlagu grad <Kamen, sam poj boš še tiste mau kar je ostau od gradu podru, če se boš z glavo zaletavu u skalovje. bo kr škarpa taprava zate. orng jo nej poarmirajo, jim povej, pa bo

 • tramal

  Vsakršna podobnost z janšisti je zgolj slučajna.

  Rechtsextremismus dient als Sammelbezeichnung, um neofaschistische, neonazistische oder ultra-nationalistische politische Ideologien und Aktivitäten zu beschreiben. Deren gemeinsamer Kern ist die Orientierung an der ethnischen Zugehörigkeit, die Infragestellung der rechtlichen Gleichheit der Menschen sowie ein antipluralistisches, antidemokratisches und autoritär geprägtes Gesellschaftsverständnis. Politischen Ausdruck findet dies in Bemühungen, den Nationalstaat zu einer autoritär geführten „Volksgemeinschaft“ umzugestalten. Der Begriff „Volk“ wird dabei rassistisch oder ethnopluralistisch gedeutet.

  https://de.wikipedia.org/wiki/Rechtsextremismus

 • Vrhovni sodnik

  Lewi socjalarji, že cel dan gonjo kozlarije, tud za malco nimate fray, jebeš tak life.

 • Anthon

  Dr. Janez Rugelj: PSIHIATRIČNI VIDIKI PARTIZANŠČINE IN BELOGARDISTIČNE IZTIRJENOSTI

  1. Najprej nekaj osebnostnih lastnostih partizanov:

  – med partizani, s katerimi sem jaz prišel v stik, ni bilo niti enega z zveriženo osebnostjo, vsi so bili urejeni in predani naši stvari,
  – da bom do konca iskren, povem, da sem poznal enega partizana, ki je s preveliko gorečnostjo (vendar legalno in legitimno) streljal na smrt obsojene partizane,
  – vsi partizanski komandanti, ki sem jih osebno poznal, so bili v danih razmerah genialni in do konca pošteni možje in bojevniki, ki so tudi do žensk, svojih prijateljic, gojili veliko spoštovanje, kar razodeva njihovo osebnostno urejenost,
  – predvsem pa so bili partizani-borci zelo modri in predani svojemu narodu, zato so se tudi odločili za boj proti okupatorju, ne pa za zaroto proti svojemu narodu.

  2. Sedaj pa še o poglavitnih osebnostnih značilnostih belogardistov:

  – o vseh, ki sem jih osebno poznal, sem ugotovil eno ali obe od naslednjih dveh značilnosti: bili so zarukani ali/in psihopati (motene osebnosti):

  – zarukani (saj med njimi ni bilo niti enega odličnega učenca) zato ker niso spregledali izdajalske vloge katoliške duhovščine na čelu z italijanskim podložnikom, škofom Rožmanom (glej knjigo I. Jan: Škof Rožman), obenem pa so zaupali in verjeli našemu nebogljenemu človečku, župniku na Mirni, Jakobu Širaju, ki sploh ni imel lastnosti moža, pač pa klavrnega potuhnjenca (se pravi psihopata) in izdajalca, zato je bil po vojni obsojen na zaporno kazen; tudi tisti, ki bi se radi izmuznili odgovornosti za izdajstvo z trditvijo, da so bili zavedeni, spadajo med skrajne zarukance, saj zaradi zarukanosti niso bili sposobni razlikovati med okupatorji in uporniki proti okupatorju (naj povem, da smo imeli v mirenski dolini vsi možnost, da posnemamo zgledne partizane: nadučitelja Franca Lunačka /ki so ga belogardisti zverinsko ubili/, Ladota Kocijana, Marka Bulca in druge),

  – psihopati pa so bili zato ker so se kot Hitlerjevi podrepniki (to je pravi ljudski izraz za njihovo početje) borili proti svojemu narodu, kar gre v kontekst neodpustljivega narodnega izdajstva, kateremu podležejo izključno motene osebnosti (glej temeljne knjige o izdajalcih slovenskega naroda: 1. F. Saje: Belogardizem; 2. S. Grgič: Zločini okupatorjevih sodelavcev 1., 2. in 3 del; 3. T. Ferenc: Dies Irae),

  – s psihiatričnega vidika štejem za psihopate tudi vse ljudi, zlasti razne pisune – sedanje zagovornike belogardizma, ki so tako predrzni in nesramni, da zagovarjajo njihovo klečeplazenje Hitlerju; s svojim zagovarjanjem belogardizma razodevajo svojo brezmejno sovraštvo in maščevalnost do upornikov proti okupatorju, seveda pri tem ne upoštevajo temeljnega dejstva izdajstva, da so belogardisti prisegli Hitlerju in so zato zaslužili smrtno kazen.

 • janez zorman

  Pri udbopartiji mora biti elementarna resnica vedno globoko pod zemljo – zabetonirana; podobno kot je povezava med “tabelim” in “tardečim” betonskim kvadrom, globoko pod zemljo.

  • KIKI

   Žal, čista resnica!

 • Anton

  Najprej so kopali jame. Jama deli svet na dva dela.
  Zdaj gradijo zidove. Zid tudi deli svet na dva dela.

  Postaviti je treba KRIŽ. KRIŽ povezuje…..

  • MEFISTO

   Ni so jim kopali jam.

   Celo jame so si morali samo izkopati.

   Najraje pa so uporabljali naravne jame in jame, ki so jih za različne poštene namene izkopali drugi.

   • KIKI

    Na travniku za našo hišo so dve noči jetniki (vozili so jih s kamioni
    in vozovi) kopali svoje jame, rove, v katere so jih 1945 (novembra),
    s puškinimi kopiti porivali “naši”, z junaškimi streli v tilnik! Tam so prikriti
    grobovi vsaj dvestotih siromakov!
    Njihovi kriki groze so bili v nebo vpijoči! Tega nihče ne pozabi ! Še kamen
    bi se jih usmilil, “veliki koljači” se jih niso!

   • janez cepec

    ja a misleš, de nej bi jih u Postojnsko jamo lifral? Bunksl naumn

  • KIKI

   Še Slovenske zastave tovariši v Ljubljani ne obesijo na Ljubljanski grad,
   kako bi pa potem prenesli simbolni križ? Za njih je simbol rdeča zvezda in
   – po novem rdeča kravata, ki jim “vis okol vrata” ….ali pa iz riti!

 • MEFISTO

  Včerajšnjo spominsko slovesnost in spomenik naj si levičarji nekam vtaknejo.

  Že spomenik je tak, da se že z aeroplana vidi, da njegovi naročniki in snovalci niso mislili resno.

  Žrtvam bi se najbolj oddolžili s tem, da bi neusmiljeno podrli spomenike tovarišem v sosedstvu, ki so organizirali in izvedli največjo morijo med Slovenci.

  • KIKI

   To pa ne! Kam bi pa hodili naši psi “scat”?

   • janez cepec

    sej bojo poj tud po “vašeh ” scal, a to j’ pa uredu?

 • Jožef

  Morda sta ta dva bloka kopija tistega iz filma” odiseja 2001″. Morda, pa še to ne vemo, da spregovorita vsak o svoji zgodovino, če se ju dotaknemo z dlanmi in prosimo Boda, da nam spregovorijo. Treba je poskusiti. Lahko pa je na tistem, kim je namenjen domobrancem nevidni seznam ubitih, na tadrugem pa seznam tistih, ki so jih pobijali in njihovim vodjem. Treba bo meže gledati na ta betonska zidova in prisluhniti tišini. Bog daj večni mir pobitim, saj so za svoje grehe plačali strahotno kazen že na zemlji. Njihovim krvnikom pa pravično sodi. Večina njih je že prišla pred zadnjo sodbo, nekaj pa jih še vedno tlačimto zemljico. Ljubi bog bodi pravičen do teh, ki bodo še prišli. Mir z vami, dragi Slovenci in državljani Slovenije.

 • MEFISTO

  “MladiLiberalec”, Jovo Jamnica, janez cepec in drugi, kje so medvojni nemški in italijanski vojni arhivi.

  Ste jih uničili, da se ne bi nikoli izvedelo, kdo je bil resnični kolaborant in izdajalec slovenskega naroda?

  • MladiLiberalec

   Kje so ti arhivi? V Arhivu Slovenije in po drugih institucijah. Tudi jaz jih imam kar nekaj doma. Dokazujejo pa seveda kolaboracijo Mvac in domobrancev.

   • Kako veliko vilo pa imaš, da lahko vse to hraniš ?

    • MladiLiberalec

     Jest sem še mlad in še nimam vile. Mogoče enkrat kasneje ker naša država nam na srečo omogoča da se lahko tudi obogatimo. Kar zelo cenim in bom tudi uporabil.

     • Jaaaa, res nam omogoča.

      Zaradi rubeža se je včeraj razstrelil v Novem mestu v svojem fiatu in umrl 59-letni Jože Zupanc……. takšni in podobni so dosežki naših vlad.. v naši mladi državi…………ti pa …..pišeš neumnosti…….najbrž si eden tistih, ki imajo skrbno shranjen denar v davčnih oazah….

     • MladiLiberalec

      Kr neki XD

     • KIKI

      Kar Jankoviću, mafijskemu dvospolniku se prilepi na rit, pa ti bo mogoče ratalo,
      seveda, če ti bosta njegova barabinska sinova dovolila, da mu visiš iz riti, sicer
      je po tebi! Mafijci tudi pospravljajo “na oni svet”…

     • MladiLiberalec

      Joj dej se mal skuliraj no. XD

     • KIKI

      Resnica pa malo boli, a nede?

     • MladiLiberalec

      Resnica? :D :D

  • janez cepec

   za arhive upraš velikega disidenta, kuga j’ znjimi devu, Brejc mu jih je kr na dom lifru, de jih je vodja uhka friziru

 • MižekFiga

  Tokrat se strinjam s tovarišem ddr. Milanom Kučanom, da betonska sprava ni mogoča.

  • KIKI

   Kučan je izjavil, da tisti, ki jih ni bilo (ZZZB) povedo največ! Pa smo spet
   na začetku! Nekdo bi moral glasno odgovorit na njegovo izjavo z besedami:::
   JEBI SE STARI KOMUNJAR IN IZGINI IZ TE ZEMELJSKE OBLE ALI VSAJ IZ
   SLOVENSKE ZEMLJE, KI JE NIKOLI NISI MARAL!
   PO TVOJEM ODHODU BO V DRŽAVI MIR!

 • MEFISTO

  Nasprotujem brisanju komentarjev.

  Če ima komentator neusahljivo željo, da se osramoti, mu je treba to omogočiti.

  Zdravilo za take komentatorje in njihove nicke je edino v tem, da se jih odklopi.

  • janez cepec

   zato tebe ne brišejo, de usi vidjo kašn kreten si

 • Darth Vader

  na FDVju so vam pač opral možgane….nebi bili prvi mulci, katerim so to v zgodovini nardil….najbrž tudi zadnji ne boste, tko da kaj ti misliš…..je popolnoma irelevantno…..ker zapisi v arhivih bundestaga so sledeči “Where National Socialists are to be found in this spectrum seems quite clear: We are leftwingers—no doubt about it! We do not want to preserve the present system or any part thereof. We do not believe in the foundations of a system that has led our people into the misery of the present time! We do not
  want to support any institution which is responsible for two world wars
  between White nations as well as countless minor wars, nuclear
  rearmament, the pollution of the environment, unemployment, the total
  disillusionment of young people, who have lost all faith in the future,
  drug abuse, pornography, and all the other forms of complete degeneracy
  which are displayed today. We National Socialists want the most radical change of all: We want the complete overthrow of the entire Old Order!”

 • resnicaboli

  Ko ne bo več spomenikov morilcev imen trgov in ulic z imeni komunističnih morilcev takrat se bomo lahko pogovarjali o spravi v Sloveniji.

 • tarantela

  Noben spomenik ne more prinesti sprave, ta je v ljudeh, ki imajo voljo in željo do sprave. Zdraharjem pa vsaka sprava pomeni izgubo smisla življenja. Kot Drakula s krvjo, se zdraharji napajajo s sejanjem sovraštva.

  • In, kdo so ti zdraharji ?

  • domovina mili dom
  • janez cepec

   dokler belčki ne bojo prznal, de so lastn narod izdal, pa se, sevede, pokesal, sprave ne bo

   • antimur

    Pa si ti res popolnoma butasta oseba, ali samo kučanistični zdrahar. O kakšnih belčih ropotaš, tiste, ki so to bili, so tvoji vzorniki pospravili in to na prav zločinski zločin. Zato so to tudi sedemdeset let skrivali kot največjo tajnost. Danes smo pa leta 2017, tebi se pa še kar prikazujejo, morda si pa zamešal bele miške z belčki, bedak antislovenski.

    • janez cepec

     no ja, res so jih neki pospraul, de se zastopmo, tud jest obsojam povojne poboje, mogl im bi sodet, pa jim niso, mistaka. mel ste ablast, pa bi sprocesiral morilce, k so to deval, sam dones, praveš 2017 se vam desnakarjem in potomcem domobrančkov še vedno prkazujejo u sanjah kao neka slovenska vojska, kao, de so zmagal pa take traparije. še enkrat je treba jasn povedat, izdal so narod, niso bli na taprau stran, zajebal so se, vojsko so zgubl. Amen in pika. ko boste to spoznal in prznal, poj se pa uhka gremo spravo

     • KIKI

      Ti si možgansko steriliziran idiot? Človeka postane strah, med kako
      bando mora živet!

     • tohuvabohu

      A če bi Hitler zmagal, bi bil pa za domobrance? Ti si res udarjen, pa ne le ti.
      “Se gremo spravo”, hahaha. Kaj si pa ti za en faktor?

   • KIKI

    Ti izdajaš lasten narod s svojimi pravljicami in zase prirejeno zgodovino že
    več ko 70 let!

   • tohuvabohu

    Rdečkarji so bili 6.4.1941 v paktu s Hitlerjem. Torej so bili peta kolona. Kdo je potem izdajalec?
    “Izdaja naroda” je kretenski izum lažnih borcev proti okupatorju. Narod je mogoče izdati le tako, da se odpoveš svojemu narodu. NOBEN domobranec se ni odpovedal svojemu narodu. Izdajalci so tisti, ki so šli v Moskvo in Španijo služit mednarodnemu boljševizmu.

    • neny

     arhive si oglej, kdo se je narodu odpovedal madona.

     • tohuvabohu

      Narodu se je odpovedala partija. Žrtvovala ga je za svoje oblastne interese po napotkih komunistične internacionale. Oglej si v arhivih, koliko pobitih talcev in požganih naselij je bilo po “zaslugi” brezskrupuloznih gozdnih opic pod parolo NOB.

     • neny

      Najslabše se je godilo neizobraženim. In vzrok?

     • tohuvabohu

      Preusmerjaš pozornost.

     • neny

      Ne. Razkrivam realnost.

     • tohuvabohu

      Čudovito poslanstvo.

     • neny

      ni za osličke.

   • alojz

    Dokler ne boste priznali, da ste lasten narod pobijali in klali vam ni pomoči. Belčki so narod hoteli le zaščitit pred roparsko bando.
    Takšni kot so Janez cepec nas polarizirajo. Z takšnim se sigurno nočem družit.

 • domovina mili dom

  Spomenik so si izmislili levi povzpetniki za volilne glasove. Torej to njihovo meglo plačujemo vsi.
  1.po zdravi pameti in logiki spravo ne morejo ponujati komunistični povzročitelji gorja. Oni se lahko samo opravičijo,pokesajo in gredo v mirni večni spanec.
  2.obeležje sprave lahko postavijo samo oškodovanci, ko prejmejo opravičilo rabljev.

 • KIKI

  Toliko betona in kamnov, ki težijo srca pravih Slovencev, Slovenija ne premore!
  Za duše, ki jih ni več in njihove potomce bi bilo dovolj iskrena prošnja odpuščanja
  in skromno obeležje ., groba, ki izkazuje pieteto,
  Kaj takega, preprostega, zagrizeni in sprevrženi “komunisti” ne premorejo; če ni
  vihtenja rdečih simbolov, zanje ni pomembnosti!

  • janez cepec

   ja zakuga pa ne proste za odpuščane za use pizdarije k ste jih deval u kompaniji z okupatorjem?

   • KIKI

    No, da ti povem eno od junaštev, cepec! Partizani so znali odlično provocirat, tako,
    da so naprimer ustrelili enega nemškega starca, čeprav so bili obveščeni in je bilo
    povsod izobešano opozorilo z navedenimi sankcijami ! 100 talcev za 1 “pomembnega”
    Nemca. In evo ti junake, grejo in ga počijo! Nič lažjega, saj niti spremstva ni imel!
    Posledica: iz “Celjskega piskra” so 100 talcev, med njim mladih kar veliko”komunistov”
    odvlekli v Vojnik in jih obesili na bližnja drevesa! Ja, kje ste bili junaki in preprečili
    ta masaker! Zakaj tam ni srečanj ZZZb in čitanje pravljic prismuknjenega Tita Turnška!?
    Tam je bilo ubitih 100 Slovencev! Zavednih!
    Partizančki so mogoče “kukali” iz gozda in jih je bilo strah! Normalno! Samo priznajo
    naj, da so te fante poslali v naročje nacistov kar sami! Brez potrebe! Zaradi enega
    Nemškega kretena!

    Junaške zgodbe, ni kaj!

    • Jovo Jamnica

     Ja, Vojnik bi bil, glede na ime kraja, pripraven za to zgodbo…

     • KIKI

      Ne veš nič ali pa nočeš vedet! Obesili so jih v Frankolovem,
      ne v Vojniku! To bi lahko vedel,ko si tako “razgledan”!

     • Jovo Jamnica

      KIKI > janez cepec • en dan nazaj
      ————————-

      Posledica: iz “Celjskega piskra” so 100 talcev, med njim mladih kar veliko”komunistov”
      odvlekli v Vojnik in jih obesili na bližnja drevesa! Ja, kje ste bili junaki in preprečili…

    • neny

     arhivi ne lažejo. Zapri.

  • neny

   Najprej se poučite o domobrancih. Prioriteta so vam lajki v bitki za moč, zato ste s tem portalom izgubili minimalne možnosti za zmago.

   • janez cepec

    možnosti za zmago so zgubl tist moment, k so Dolfetu prsegl, pa roke so si s krvjo umazal, zato j’ pa sledila kazn

    • neny

     v službi resnice. :)

    • tohuvabohu

     Kdo je začel s klanjem slovenskih ljudi že leta 1941?

 • antimur

  Zanima me, če so organizatorji morali dobiti dovoljenje za izobešanje slovenskih zastav od Jankovića. Sam osebno sem mnenja, da bi bili bliže spravi, če bi obesili slovensko zastavo na ljubljanski grad, mafijca Jankovića pa transportirali s Kučanom skupaj na Dob.

  • KIKI

   Ta dan bi lahko imeli za VSESLOVENSKI državni praznik! Kazen naj ne bi bila “vikend” kazen,
   ampak tista, brez možnosti pomilostitve!

  • domovina mili dom

   Zanimivo in nepričakovano je bilo v slišati poslanca Ferlugo iz SMC-ja, ko se je včeraj izražal v parlamentu:”sem Primorec zato sem tudi domoljub in sprašujem zakaj ni na ljubljanskem gradu izobešena slovenska zastava ne samo za praznike, izobešena mora biti vsak dan. Če ni denarja za drog in zastavo, ga bomo zbrali posamezniki, samo dovoljenje Jankoviča se potrebuje.”
   Kaj to pomeni presodite sami.

   • Lustrator

    Obupano nabiranje političnih točk pred najverjetnejšim izpadom iz parlamenta na naslednjih volitvah in prav nič drugega. Enako velja za spomenik, ki mu bodo nasedli le hudi buhtlji – a žal prav oni tvorijo večino volilnega telesa.

    • domovina mili dom

     Bil sem prepričan, da je je več pameti v slovenskih beticah. Pa žal ni tako.

     • Lustrator

      Zares upam, da se motim. Doslej sem vedno precenjeval slovenskega volivca in že 10 let neuspešno napovedujem, da je narod spregledal prozorne finte prebarvanih “novoobraznih” partijcev – upam, da me tudi tokrat negira in na volitvah pokaže vsaj rahel vzpodbudni trend.

     • domovina mili dom

      Težka bo. Narod kljub informacijam, da krade samo levica na stari udbo podlagi, v čelo jim nabijajo, pa še kar slepo verjamejo v plave očke. Vsaj v moji okolici. Tako, da imam malo upanja v pozitivno smer.

     • Lustrator

      Žal te informacije do njih ne pridejo, saj spremljajo izključno režimsko medijsko propagando. Zato imamo zavedni Slovenci tako pomembno poslanstvo, da informacije ponesemo tudi v hiše, kjer so vrata že generacije zapečatena pred resnico.

     • domovina mili dom

      Čim prej rekonstrukcija in dezinfekcija kupleraj hausa.

     • Lustrator

      Rekonstrukcija? Saj rdeči kupleraj rekonstruirajo praktično vsake volitve nanovo. Dezinfekcija pa vsekakor.

  • KIKI

   Res je, žal!

 • Johan

  To skropucalo ni vredno nič, jaz ga naredim za 100.000

  • janez cepec

   tle te pa podprem, jest ga nadrim še pu cnej, za 50 jurjou, pa gajbo pera

   • MEFISTO

    Potolaži se, saj je spomenik v resnici videti kot da ga je naredil cepec.

    • janez cepec

     a veš kuga me tolaž, de ga boš tud ti plačou, čeprou ga tko kritiziraš, luzer

 • neny

  Večina evropskih držav, sodelujočih v 2. svetovni vojni, je praktično že kakšno leto po vojni zaključila s tovrstnimi seštevanji žrtev vojnih in povojnih pobojev, ter tako rešile vse dvome in nadaljevale v smeri skupnega razvoja.

  Mi smo pač, nekdo že ve zakaj, na zaključek te zgodbe čakali skoraj 70 let, da nam je Inštitut za novejšo zgodovino (INZ) objavil podatke števila žrtev Slovencev med vojno in takoj po njej na naših tleh, katere so zbirali, tudi preverjali in nenazadnje zapisovali vse od 1997 leta.

  Zdaj je tudi ta rezultat, končno in za vedno, na dlani.

  Skupno število žrtev Slovencev med 2. svetovno vojno in takoj po njej na naših tleh je – 97.500.

  Povzročitelji pa, poleg ostalih dejavnikov, praktično vse oblike oboroženih sil v takratnem času na naših tleh :
  – na vrhu pobojev so tako pristale sile nemškega okupatorja in domači izdajalci, predvsem domobranci, ki so zakrivili poboje 42.500 Slovencev
  – sledijo zavezniške sile in partizani, ki so zakrivili poboje 30.000 Slovencev
  – 20.000 jih ostaja nerazvrščenih
  – 5000 pa sodi med žrtve mobilizacije oz. drugo

  • domovina mili dom

   Vse bi bilo pozabljeno, če nebi po ulicah po 70 letih strašili tisti izpred 70 let. In podžigali sovraštvo z rdečo zvezdo. Torej če lahko eni, zakaj ne bi še drugi. Kaj ne. Ko bodo utihnili eni, bodo utihnili drugi. Preprosta logika.

   • neny

    ja, zato ni sprave, ker ima več vzrokov, ne samo enega.

   • janez cepec

    kuga pa, ko vaši plešejo gor po Routah pa proslavljajo poraze. glih taki ste, kot Srbini, k poraze s Turki proslavljajo, luzerji

    • domovina mili dom

     Torej po tvoje poraženci nimajo kaj proslavljati? To si zadel v polno.
     Leta 91 torej bi morali poraženci pospraviti svoje cokom pokom rdeče cunje in v “ladovino”. Ne pa, da zdaj slavijo svoj poraz in se “štulijo” v vsako državno proslavo zmagovalcev. To je zadetek v polno.

     • KIKI

      Ah, te rdeče cunje so njihova zgodovina in drag spomin, čeprav so bile zašite
      po vojni!…Če bi bila res vojna in pravi vdor Hitlerjeve vojske, bi hitro visele
      na fižolovkah še posrane gate in od punc bele rjuhe iz njihove dote!

 • hribovc

  Dr. Janez Rugelj: PSIHIATRIČNI VIDIKI PARTIZANŠČINE IN BELOGARDISTIČNE IZTIRJENOSTI

  1. Najprej nekaj osebnostnih lastnostih partizanov:

  – med partizani, s katerimi sem jaz prišel v stik, ni bilo niti enega z zveriženo osebnostjo, vsi so bili urejeni in predani naši stvari,
  – da bom do konca iskren, povem, da sem poznal enega partizana, ki je s preveliko gorečnostjo (vendar legalno in legitimno) streljal na smrt obsojene partizane,
  – vsi partizanski komandanti, ki sem jih osebno poznal, so bili v danih razmerah genialni in do konca pošteni možje in bojevniki, ki so tudi do žensk, svojih prijateljic, gojili veliko spoštovanje, kar razodeva njihovo osebnostno urejenost,
  – predvsem pa so bili partizani-borci zelo modri in predani svojemu narodu, zato so se tudi odločili za boj proti okupatorju, ne pa za zaroto proti svojemu narodu.

  2. Sedaj pa še o poglavitnih osebnostnih značilnostih belogardistov:

  – o vseh, ki sem jih osebno poznal, sem ugotovil eno ali obe od naslednjih dveh značilnosti: bili so zarukani ali/in psihopati (motene osebnosti):

  – zarukani (saj med njimi ni bilo niti enega odličnega učenca) zato ker niso spregledali izdajalske vloge katoliške duhovščine na čelu z italijanskim podložnikom, škofom Rožmanom (glej knjigo I. Jan: Škof Rožman), obenem pa so zaupali in verjeli našemu nebogljenemu človečku, župniku na Mirni, Jakobu Širaju, ki sploh ni imel lastnosti moža, pač pa klavrnega potuhnjenca (se pravi psihopata) in izdajalca, zato je bil po vojni obsojen na zaporno kazen; tudi tisti, ki bi se radi izmuznili odgovornosti za izdajstvo z trditvijo, da so bili zavedeni, spadajo med skrajne zarukance, saj zaradi zarukanosti niso bili sposobni razlikovati med okupatorji in uporniki proti okupatorju (naj povem, da smo imeli v mirenski dolini vsi možnost, da posnemamo zgledne partizane: nadučitelja Franca Lunačka /ki so ga belogardisti zverinsko ubili/, Ladota Kocijana, Marka Bulca in druge),

  – psihopati pa so bili zato ker so se kot Hitlerjevi podrepniki (to je pravi ljudski izraz za njihovo početje) borili proti svojemu narodu, kar gre v kontekst neodpustljivega narodnega izdajstva, kateremu podležejo izključno motene osebnosti (glej temeljne knjige o izdajalcih slovenskega naroda: 1. F. Saje: Belogardizem; 2. S. Grgič: Zločini okupatorjevih sodelavcev 1., 2. in 3 del; 3. T. Ferenc: Dies Irae),

  – s psihiatričnega vidika štejem za psihopate tudi vse ljudi, zlasti razne pisune – sedanje zagovornike belogardizma, ki so tako predrzni in nesramni, da zagovarjajo njihovo klečeplazenje Hitlerju; s svojim zagovarjanjem belogardizma razodevajo svojo brezmejno sovraštvo in maščevalnost do upornikov proti okupatorju, seveda pri tem ne upoštevajo temeljnega dejstva izdajstva, da so belogardisti prisegli Hitlerju in so zato zaslužili smrtno kazen.

  • Jovo Jamnica

   Kaj to je Rugl napiso zato, ker so mu grozili, da bo zgubo licenco???

   • neny

    Ni potrebno biti niti psihiater, če se znajdeš kje med pripovedovalci teh zgodb. Kot nekoliko pregrob psihiater si je pa upal povedati to, kar je bilo res.

    • Jovo Jamnica

     No, no. Pretstavo je dva al tri mejne primere in pol na podlagi tega določo psiho profil cele populacije, kera se je identificirala zdaj z enimi, zdaj drugimi…

     • neny

      Na grobo je kr trofo. V vojni ni izbire: si naš ali pa njihov, ostalo so izgovori.

      Psiho-profil je pa bil verjetno na obeh straneh podoben ne glede na izobraženost.

      Izpostavil je samo glavne like, kjer je izobraženost potegnila za sabo predanost svojemu narodu, česar za domobranca ni mogoče trditi. Je ta izobražen ali pa ne.

     • tohuvabohu

      Blablabla. Čigav njihov? Pri nas je bilo vojne konec s kapitulacijo Juge. Potem je šlo samo še za revolucijo in upor naroda zoper rdeči teror. “NOB” je največji nateg.

     • neny

      pač ne razumeš poante psiho profila….
      Seveda se jim je šlo za oblast….državljanska vojna je bila tudi med vojno, ta vojna je vidna še danes ali ne? Kapitulacija pa… tu nima vloge kjer smo danes.

     • tohuvabohu

      Pač ne razumeš razlike med vojno in terorizmom. Rdeča banda je izkoristila težke trenutke okupiranega naroda za svojo računico in sprožila krvavo revolucijo. To je največja podlost, kar si jih neka supina ljudi lahko privošči. Brez vojne nikoli ne bi prišli na oblast.

     • neny

      vrabci čivkajo…..to poslušam vsaki dan..čiv, čiv. Poskusi RAZUMETI več.

     • tohuvabohu

      Ne želi si tega.

     • neny

      te je strah za svojo funkcijo v službi resnice?

     • Olga

      Ravno komunisti so bili lumpenproletarci!

  • alojz

   Sarkazem?

   • janez cepec

    ne resnica, no ja, u glavnem, pousod pa maš luzerje, k hočjo izstopat, poglejte velikega disidenta

    • alojz

     Tebe lahko resnica trešči v glavo pa jo še vedno ne boš prepoznal.

     2017-07-14 11:08 GMT+02:00 Disqus :

     • MEFISTO

      Pri njem je rit bolj pomembna od glave.

    • Janez

     A TO MISLIŠ ,
     NA SEBE !?
     VERJETNO SI DEL KAKE TAKE DEGRADIRANE ZDRUŽBE !
     Si
     Ali nisi del take degradirane populacije? Pa bi nam rad pridigal ? L.r. J.KOMENDA

    • Nata

     janez ? Imam predlog. Spremeni ime. V Veliki cepec.
     Brez zamere, no !

 • domovina mili dom

  Razlogi in zakaj stoji spomenik tam in zakaj so ga komunisti postavili, je v blogu v blagi obliki zapisal:

  http://blog.zturk.com/2017/07/spomenik.html

  • Lustrator

   A kljub očitnem licemerstvu postaviteljev z njim (spomenikom namreč) vseeno na nek način soglaša. Temna (relativistična) plat Žige Turka, žal.

 • Osti jarej

  Danes bo vrhovni kolaborant odkril spomenik borcem za svobodo, ki naj bi v objemu praznovali z zločinci, ki so v imenu Hitlerja pobijali njihove družine. Vrhunska slovestnost bo to, 1.2 milijona so dobili reveži za hrano in bolnice za preživetje, da bo lahko spomenik sramotil slovensko zemljo. Pahor seveda ni razgledan, vse kar pove je napisano z drugimi rokami in naučeno na pamet. On še nikoli ni slišal, da so zmagovalci že avgusta 1945 pomilostili izdajalce in sodelavce Hitlerja, če niso imeli krvavih rok. Črni sodelavci Hitlerja pa se do danes niso opravičili za svoje številne zločine in zdaj jih bo Pahor nagradil. Slovesno bo s črnosrajčniki povzdignil zločince v nebesa, a ga pri tem ne bo sram niti francoske zgodbe – tam po ustavi kakšna podobna sramota ni dovoljena. Ja, pri nas pa že od pamtiveka celo Napoleonu, ki nas je tudi napadel, postavimo spomenik, ki še vedno z vsemi častmi stoji na slovenski zemlji, pa nikjer drugje v Evropi! Se narod res ne zaveda, da imamo vrhovnega izdajalca in ustvarjalca sporov med ljudmi, da je njegovo izdajalsko početje kvečjemu na ravni škofa Rožmana in bi v Franciji že imel sodni proces kot kvizling? Pa, da ne bo pomote. narod mora doseči spravo, vendar ne na lažnih enostranskih zavajanjih, pač pa sprejeti edino človeško znanost, da je lepši jutri le, če smo enotni in vsi delamo drug za drugega. Pahorjev jaz sem lep in zato pomemben pa je že dolgo zrelo za smetišče in izbris s celotnega interneta. Sram nas je lahko, sram, da je pri nas kaj takega možno, da nam lažejo, se nad nami izživljajo in nas že dolgo kradejo. Kajti, če bomo še naprej rdeči in črni bomo zato zelo poslušni, ker se bomo borili le eden proti drugemu in ne oboji za vse nas! Izdajalec si Pahor in seveda vsi tvoji nadrejeni! In prav bi bilo, po slovesnosti prikleniti ga na spomenik, naj tam uživa zelo dolgo! V črnem dolgem cerkveno modno oblikovanem plašču kot pred meseci v Mariboru!

  http://www.publishwall.si/bozan.zabjek/post/306415/pahor-najvisja-sramota-slovenije
  http://uploads.publishwall.si/imgs_2/2017/07/13/publishwall_1499939728_5783948.jpg

  • neny

   našli smo krivca. Enega. :)

 • Artur

  Že po tem , da se ob takšni priložnosti slinijo pod našo zastavo a ne pustijo zraven rdeče, komunajzarske zvezdaške vzporedno pa dovoljujejo in celo orgazmirajo na svojih javnih partijskih orgijah z rdečimi komunajzarskimi z zvezdo pove vse o njihovem licemerju,hinavščini in psihopatološki pokvarjenosti .

  • Štalmajster

   Je beš zvezde !! A one šestkrake na zastavi so ti pa bolj všeč ? (Bolj odražajo pedigre Moše Pijade, Kardelja, Tita ;-))

 • Osti jarej

  ..narod si bo sodbo pisal sam….tudi spravil se bo sam,po lastni volji,spoznanju in želji…če se bo

  • neny

   ma ne bo. Politiki nas bodo j. še s to zvezdo do smrti. Končat se mora, za to bi se blogar moral zavzemat, če hoče ostalo…

   • Osti jarej

    …nekega dne rob čaše prelije ena sama kapljica ….ne zaradi te kapljice,ampak zaradi tistih,ki so se nabirale v kupi tej…leta in leta…..zgodovina ne laže

    • neny

     nisem mislila na vojno….Prava dejstva se morajo izpostavit in stari naj dajo že mir.

     • Osti jarej

      …prava dejstva so,da naroda ne morejo prisiliti k spravi…pa ,če so še toliko plačani za to…..lahko jih pa prištejemo k izdajalcem naroda…danes…

     • neny

      se strinjam tudi s tem. Mrbit pol lustracija, ker je vmes pa politika se lahk kaj…. S politiki ne moreš nič, z nobenimi.

 • Osti jarej

  ..pfej..

 • črnaovca

  Lepo je če se država pokloni žrtvam vojn, revolucij in kontra revolucij, ta dogodek sta ignorirqali ZZB NOB in SDS torej ti so tisti ki netijo sovraštvo in razdor v Sloveniji.

  • Lustrator

   Kdor ne čuti sovraštva do partizanskega komunističnega banditizma, si nima nikakšne pravice, ne osnove reči Slovenec. Takšnega sovraštva pri zrelem demokratičnem ljudstvu ni potrebno netiti, saj ga narekujejo osnovne civilizacijske in moralne norme.

   • Jovo Jamnica

    In kako naj gledamo na ta pomnik mi Štajerci??? Dobro, žrtve druge vojne so pri nas bile. Tako zaradi zavezniškega bombardiranja, kakor zaradi uvoženih revolucionarnih komisarov iz Lublane in nje okolice. Eni sicer opletajo, da se je vrnilo na svoje domove vseh 50.000 slovenskih duš, ki so jih prisilno izselili Nemci in tudi nekaj talcev je končalo pod streli pušk ali v svarilo obešenih po drevesih. Maloštevilni borci proti okupatoru so padli v boju. Po vojni pa je iz Lublane v naše kraje prišla oblast in uprizorila morijo, ki z nami Štajerci ni imela nič skupnega. Kako to, da danes zahtevajo nekateri od nas Štajercev, da se s kom spravimo? Morija je bila ljudstvu prikrita. Izvajali pa so jo pripadniki JA.

    • Nada

     Iz štajerske zgodovine je tudi znano, vse po imenih in priimkih, kako so po Informbiroju 1948, komunistični vodje s sedežem v Ljubljani koristili priliko in na Štajerskem pod lažnimi obtožbami odstranjevali stare, še predvojne komuniste in na njihovo mesto priseljevali svoje kadre iz drugih delov Slovenije, ker so v original Štajercih, čeprav njihovih nekdanjih tovariših, videli oviralce za izvedbo centralizacije.

    • Lustrator

     Vi Štajerci? Mar “vi Štajerci” niste Slovenci, Evropejci, civilizirani ljudje, da za vas ne veljajo moralne in civilizacijske norme, ki naj bi jim sledil razviti svet? Komunizem, fašizem in nacizem je potrebno ostro obsoditi povsod po svetu, ne glede na to koliko škod eje posamičenm režim naredil na določenem ozemlju. Družbe, ki teh ideologij in njihovih zločinov ne obsodijo, zločincev pa preganjajo, so obsojene na to, da se jim bo ponovila zgodba, ki so jo na svojih ramenih že izkusili drugi.

     Sicer pa prava sprava ne pozna imperativa – do nje mora priti popolnoma prostovoljno in sicer na pobudo dolžnika, ki se pokesa za grehe in žrtev prosi odpuščanja. V normalni demokratični državi ne more nihče ZAHTEVATI od žrtev, da svojim rabljem oprostijo, prav tako ne od rabljev, da se spravijo. Vloga države pa je v svoji osnovni funkciji zagotavljanje pravice – torej pravične obravnave tako zgodovine kakor sedanjosti in ukrepanje proti tistim, ki kršijo njene pisane in nepisane zakonitosti. Pravna država je temelj vsake civilizirane demokratične skupnosti in le to moramo zahrtevati VSI državljani, ne glede na regijo, politično pripadnost ali zgodovinsko – kdor pri tem noče sodelovati, nima legitimitete v žepu nositi niti slovenskega državljanstva. Ko pa si že omenil Štajerce – tudi štajerski partijci so veselo sodelovali z Gestapom pri sestavljanju spiskov za talce, razlastitve, izselitve in podobno. Da niti ne omenjam koliko množičnih morišč je nastalo na štajerskih tleh, kar so mnogi domačini dobro poznali, a še do danes večina preračunljivo/v strahu(?!) molči in bodo skrivnosti najbrž tudi odnesli s seboj v grob, tako kot že večina pred njimi. Vedeti za zločin in molčati o njem, pa je v demokratičnem svetu smatrano kot posredno sodelovanje pri zločinu, saj se s prikrivanjem dobesedno ščiti zločince pred pregonom. Pričevanja o partizanskih pokolih ne bi smela biti stvar osebne presoje oziroma posameznikovih moralnih vrednot (ki jih je komunizem tako ali tako spačil), ampak dolžnost vsakega državljana. Tudi če v partizanskih banditskih četah ne bi sodeloval niti en Štajerc, so se zločini odvijali na vaših tleh in vaši ljudje so tisti, ki s svojim molkom tej zločinski ideologiji “držijo štango”, namesto da bi rdečo elito z njo mahnili po buči in nas s tem pripeljali velik korak bliže k tako opevani Avstriji.

     • neny

      “tudi štajerski partijci so veselo sodelovali z Gestapom pri sestavljanju spiskov za talce, razlastitve, izselitve in podobno. ”

      resnica, kar izkazujejo tudi arhivi

      O domobrancih pa molčite kot grob. :)

     • Jovo Jamnica

      Ja. Verjetno so oni štajerski partijci, keri so harali v ilegali rajnke kralevine, na vrat na nos laufali na sedež Geštapa in s tem v legalo. V Rajhu so baje komiji bli jako prilubleni in spoštovani…

     • Lustrator

      Nacisti oziroma gestapo niso imeli za cilj uničenja komunistov, ampak zasedbo ozemlja s čim manj žrtvami ter postopno razslovenjenje dežele. In boljšega partnerja pri tem početju od komunistov si ne bi mogli niti izmisliti. Komunistična revolucija je namreč slonela prav na teh identičnih postavkah. Če jim pa v zameno za nenapadanje partizani celo čuvajo železniško infrastrukturo za povezavo z južnim balkanom, pa toliko bolje; win-win situacija za socialistične brate.

     • Jovo Jamnica

      Pa si se ti gdaj z kakim hoh Švabom v živleju sploh meno???

     • Lustrator

      Ne govorim ne o “hoh Švabih”, ne o uradni nacistični politiki do komunistov, ampak o dejanskih dogodkih, dokumentiranih podtalnih dogovorih preko katerih so tako nacisti, kakor tudi fašisti in komunisti odnesli od vojne v Sloveniji (tudi Jugoslaviji) le nekaj prask medtem ko je slovenski narod krvavel v hektolitrih.

     • Štalmajster

      Postopno raszslovenjenje …. bullšit !! A niso to delali Jugosi, ko so povsod na pomembnih položajih bili …Srbi in na veliko uvašali jugose v slo, oz. dandanašnji z multikultivatorsko agendo,…….. ???

     • Lustrator

      So. Prav o tem govorim – oboji so imeli podoben cilj, zato so tekom vojne tako uspešno sodelovali in tako onemogočili resnejši odpor Slovencev proti obema okupatorjema – komunistom in nacistom.

     • neny

      vem tolk, da so bili popolnoma zmešani na katero stran bi šli ..več pa tu ne bi. Res je tudi to, kot pravi prepotentni Rugelj, da so bli premal inforimirani, izobraženi na spodnjem koncu .

     • Lustrator

      O domobrancih na Štajerskem pa res ja. Čudaki.

     • Jovo Jamnica

      Potlej se pač spravlajte in si postavlajte spomenike. Mene se to ne dotakne.

     • Nada

      Na Štajerskem se ZZB – jevci niso nikoli hoteli spraviti z nekdanjimi mobiliziranci v nemško vojsko. Tudi po osamosvojitvi ne. Sem poiskala, ko je moj oče napisal za Večer: “Globoko pomilovanje sem občutil, ko sem prebral prispevek pod naslovom “Brez prisilnih mobilizirancev” v katerem je novinarka poročala o burni razpravi na sestanku vojnih invalidov iz občin Maribor, Ruše in Pesnica. Pomilovanje do tistih ljudi, ki so na sestanku pokazali oster in hkrati močan emocionalni odpor do kakršnegakoli sodelovanja z nekdanjimi nemškimi vojaki. Le kako naj takšni ljudje dojemajo in razumejo današnje dogajanje v slovenski družbi, če je njihova miselnost zakrnela na tistem, kar se jim je vcepilo v prvih letih po vojni. … ” Tvoj oče, kot si napisal, je 1963 emigriral v Nemčijo in tako nisi podedoval, da bi se te dotaknilo, mislim dotaknila nepopisno krivična obravnava nekdanjih mobilizirancev v nemško vojsko.

     • Jovo Jamnica

      Moj oče ni bil prisilni mobiliziranec v nemško vojsko. Repatriiran je bil kot nemški vojni ujetnik iz ameriškega taborišča smrti v Marseillesu, septembra 1945. Niti sajnalo se mu ni, kdo so bili partizani. Oblast, s katero se je soočil v domovini, je bila zanjga nekaj nedojemlivega. Koj je registriral negativno selekcijo, saj so vidne položaje v družbi zasedli polpismeni ljudje bivšega obrobja. Za nameček je bil vpoklican še na 6. mesečno usposablanje v JA. Prigode prekaljenega nemškega vojaka med, kakor se je izrazil, čobani, so bile vredne pozornosti odraščajočega mladostnika. Kar je povedal, sem zajemal z veliko žlico…

     • KIKI

      Upam, da se te je kaj prijelo?

     • Nata

      + + + + + + + + + +

   • črnaovca

    Ja še hujše sovraštvo je treba čutiti do narodnih izdjalcev ki so okupatorju ovajali zavedne Slovence

    • Lustrator

     Saj prav o njih pišem v svojem komentarju, še enkrat ga preberi. Partija je vse od pričetka okupacije Gestapu priskrbovala sezname pokončnih Slovencev za odstrel in izselitve, na področju italijanske uprave je bilo enako – preko 600 Jugoslovanskih oficirjev je tako po njihovi zaslugi bilo odpeljanih v fašistična taborišča. Ni je hujše izdaje kot izvedba državnega udara – revolucije v času zunanje okupacije.

 • domovina mili dom

  Lepo je zapisal bloger. Ko je Pahor šel do spomenika “sprave”, je šel mimo spomenika povzročiteljev tega zločina. Ko se je vračal se je zopet pozdravil s tem simbolom povzročiteljev. To je ironija.

  • KIKI

   Nepremišljena ali namerna svinjarija!? To je vprašanje!

   • domovina mili dom

    namerna svinjarija

 • Osti jarej

  ..nobenega denarja NI za narod…ne za par evrov višje plače,ne za evro ali dva višje penzije,ne za par centov več za socialo…ne za zdravstvo,ne za šolstvo….se pa stran vrže milijon in dvesto jurjev za dva betonska bloka….politika VLADA….ja,pa ja de…..ovce večbarvne,ene

  • neny

   to je vse res, zato se mora nekaj spremenit, prekinit za začetek to zdraharstvo okrog WW2.

  • KIKI

   To je še drobiž, kolikor pokradejo in koliko zapravljajo za lastne užitke in promocijo!
   Več kot vsaka monarhija, glede na število prebivalcev!

 • Osti jarej

  o,ja—mi smo krivi….ker tako nesnago podpiramo in gledamo,da nam kradejo…kot teleta v vrata klavnice

  včeraj se je pa v n.m. razstrelil obupan državljan….menda zaradi grožnje z rubežem….

 • Osti jarej

  …včeraj so v dz cel dan gobezdali v prazno…nato so zasedali še ekstra v pozne nočne satove…..za prazen nič in obogatitev lastnih denarnic…..jim je pa spoštovani poslanec g .prof.trček nalil čistega vina….jim je v frise povedal,da se glupirajo že 26 let..

 • montyamp

  Pustimo kosti .

  Še žive morilce in udboidiote je treba pozapret , kot to delajo Nemci .
  Penzije pa banditom rojenim pobrat in vrnejo naj izdajalski ovaduhi kaj so do danes dobili .
  ZZB s Turnškom pa na sodišče , naj o lagošah povedo in napišejo resnico , če ne pa v čuzo z lažnivimi Stalinovimi glistami , Putinovimi varčevalci .

 • Osti jarej

  ..ma,ta rugelj tudi ni bil čisto gladek

  • neny

   ekscentrik, velik je mel pa prav, kot ima tud Vodeb npr…

   • tohuvabohu

    Težko je reči, kdo od obeh je bolj usekan.

    • neny

     težko je tud reč kdo ni.

     • tohuvabohu

      O tem pa ni dvoma. Oba sta (bila) trčena.

     • neny

      Haha…. se ne čudim .

     • neny

      Vodeb je bil za vas dodana vrednost tega portala.

     • Osti jarej

      ..ne

     • neny

      a ne, Vodeb je zagovarjal tradicionalno družino, b.v. razlagat…

 • Osti jarej

  Gospodu Karlu Erjavcu je prvi interes, da je na ministrskem mestu s svojimi varnostniki in šoferjem. Upokojenci in slovenska država pa sta pri njem v drugem planu./čuš/

  …sam se pa tudi drži poslanskega stola,kot polip

 • Osti jarej
  • KIKI

   Potem pa imaš izredno elegantno staro mamo!
   Ti si pa navaden kmetavz!

 • neny

  Ste pa strahopetci, da vam ni para. Najboljše gradivo ste s portala pobrisali. Npr psihološko gradivo o domobranskih karakteristkah…

  • Lustrator

   Od kakšnega resnega strokovnjaka ali še enega partijskega hlapca, ki mu je kariero omogočila revolucija?

   • neny

    Ja, ker smo mu kariero omogočili strokovnjaki – alkoholiki republike Slovenije. Kariera simbolizira primerjavo z doktorji, inženirji – begunci.

    • Lustrator

     Država, ki da sociopatu licenco, da zdravi alkoholike pač ne more biti sama nič drugega kot neposrečena mešanica obojega.

     • neny

      ja alkoholne iztirjence bi morali zdravit duhovniki. Žalostno to. :)

     • Lustrator

      V marsičem bi bili tudi uspešnejši tudi od najboljših psihoterapevtov – alkoholizem je sicer res psihološka odvisnost od substance, a vzrok zanjo je pogosto krepko onkraj psihologije. Govorim o iskanju SMISLA. Psiholog lahko odpravlja posledice praznine na tem področju, ne pa tudi vzroka.

     • neny

      Ja najbolje pozdravijo človeka župniki pedofili.

     • Štalmajster

      Daj neny, nekaj za tebe, ki se spoznaš na ………. pedofilijo.
      https://www.dailystormer.com/talmud-pedophilia-the-jewish-religion-allows-sex-with-3-year-old-baby-girls-and-little-boys-under-nine/
      Zanimivo, da se o tem piše samo v katoliških krogih ??

     • KIKI

      V vaših vrstah pa zdravijo doktorji “pasjejebci”…umirjajo vas policaji kobilarji,
      gospodarstvo pa vodijo govedojebci….vse imate pri roki! (no enega ni več,
      bo pa njegov partner nadaljeval),

     • Friderik Peršič

      Še bolje egzorcist , hahaha …

  • Stane

   “- s psihiatričnega vidika štejem za psihopate tudi vse ljudi, zlasti razne pisune – sedanje zagovornike belogardizma, ki so tako predrzni in nesramni, da zagovarjajo njihovo klečeplazenje Hitlerju; s svojim zagovarjanjem belogardizma razodevajo svojo brezmejno sovraštvo in maščevalnost do upornikov proti okupatorju, seveda pri tem ne upoštevajo temeljnega dejstva izdajstva, da so belogardisti prisegli Hitlerju in so zato zaslužili smrtno kazen.” ….J.Rugelj

 • Jožef

  Osti jeraj, poglejte še na zadnjo stran medalje ali prislihnite še komu drugemu razen Pirjavcu in podobnimi. Ugotovili boste, da se v mnogočem motite in žalite marsikaterega zavednega Slovenca. Čas je, da se vi in vam podobni soočite z resnico. Težko bo, vendar boste morali to storiti še prej, kot bo vas obiskala Matilda. Bog živi Slovenijo in mir z vami, kar vas dobrih je ljudi.

 • Lustrator

  Fantastičen prispevek, ki mu je tako s strokovne plati, kakor osnovne logike, absolutno nemogoče oporekati. Postavljeni spomenik je večji pljunek v obraz vsem žrtvam revolucionarnih zločinov ter njihovim svojcem, kot če ga sploh ne bi bilo. Ni je večje ovire za resnico (brez katere sprave ni in je ne more biti!), kot ta zlagana, hinavska farsa za množice ovac. Tako intenzivno, robato in brezosebno kot se k nebu dvigata betonska bloka, tako intenzivno robat in brezoseben odnos ima ta vlada do vseh “drugorazrednih”. Bojte se dneva, ko bo demokratičen narod pričel polagati račune za tovrstne natege!

  Ces(/r)ar je nag!

 • Janez

  NO JA !
  POKOMUNISTI SO POSTAVILI – SPOMENIK ! Komu? Sebi!?
  Njihovi
  pokomunistični – brezglavosti : brezsmmisele, drag – čisto v smislu brezsmiselnih pokom ljudi !
  A!
  NIČ SKRBI !
  MI
  BOMO POSTAVILI
  RES LEPE
  SPOMENIKE
  NAŠIM TRPEČIM IN POLIT POMORJENIM SONARODNJAKOM !
  POMORJENIM
  S STRANI NEČLOVEŠKIH TUJCEV IN NEČLOVEŠKIH “ŽAL” SONARODNJAKOV !
  Vidi
  se
  DUHOVNA PRAZNOST IN BREZKONCEPTNOST
  IDEJNIH IN IZVEDBENIH SNOVALCEV TEGA OBELEŽJA
  – KI SEVEDA NE IZRAŽA
  NE
  SPOMINA IN
  NE – ŽALOSTI – NAD IZGUBO ŽIVLJENJ. SONARODNJAKOV !
  Le
  dva brezpomenska ! Brez-sporočilna
  – drraga betonska zidova, bloka – stojita – tam ob robu Kongresnega trga.
  In?
  KAJ NAREDITI ?!
  To
  KAR JE NAREJENO –
  JE LE OSNOVA, ZASNOVA – NEKEGA SPOMINSSKEGA, ŽALNEGA PROSTORA !
  Dodati bo treba?
  Kak ?
  OBELISK ?
  KAK KIP – ŽALUJOČE – ŽENSKE – ŽALIK ŽENE !
  V
  KRŠČANSTVU POZNAMO KIP – P I E T A !
  Dodajam !
  Par sugestij !
  Naši pokomunistični
  ” prazno obožujoči in nepristno žalujoči ” akterji
  – s tem obeležjem
  – s takim kot trenutno je – doživljajo še ? En poraz – naj -brezkoristni – odidejo ! L.r. Janez KOMENDA

  • neny

   haha…. avatar modus.

   • Janez

    Jaz !
    NE PIŠEM PLAČANO IN TUDI NE NAROČENO. kaj želiš. L.r. J. KOMENDA

    • neny

     Verjeten se noben od uporabnikov nikol ne odlogira. Pobrišeš vse, kar teb paše…

     • Janez

      Ne vem
      Kaj te moti.
      Jaz pišem svoja mnenja pod le enim vzdevkom. S podpisomL. L.r. Janez KOMENDA

     • neny

      dej sputiš tud po pet strelov naenkrat….LR KOMENDA ORDINATOR KOOPERANTE.

 • Vlado Lorbek

  No spomenik me sploh ne zanima…Zanima me kako se krepko čez milijonček da za tako stvar…Kdo je to odobril in kje se za to najde denar? Za delavce na minimalcu pa problem…Bomo konkurenčni ko bomo še delodajalcem nazaj nosili, ne samo državi kot sedaj…Daj naj raje javni sektor sledi privatnemu ne pa samo pravice do lanske bolniške iskat…Tle smo si pa enotni vsi..Rdeči in beli in ostali pofarbanci in nafarbanci

  • Aron

   Javni razpis je odprt za vse. Zakaj se nisi prijavil, če bi naredil za manj?

   • Anton

    pa kaj se ti hecaš?

 • Janez

  NEKROPOLA !
  ŽALNI KRAJ – MORA IZRAŽATI – DUHOVNO VSEBINO :
  ŽALOST, OBŽALOVANJE, HREPENENJE PO LEPŠEM, ŽIVEM ŽIVLJEENJU !
  Tam
  sta zdaj – dva brezpomenska betonska bloka !
  Ni
  Dreves, ni simbolnih kipov, ni primernih napisov ! DAJEM NEKAJ SUGESTIJ ! L.r.J.KOMENDA
  P.S.
  DUHOVNA OSNOVA ŽALNIH MEST
  https://www.google.si/search?q=mrzel+veter+tebe+žene&oq=mrzel+veter+te&aqs=chrome.2.69i59j69i57j69i59j0j69i60l2.32322j0j4&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8
  https://www.google.si/search?q=vsi+so+prihajali+njega+ni+blo&client=tablet-android-samsung&prmd=ivn&source=lnms&tbm=vid&sa=X&ved=0ahUKEwif1PqP-ojVAhVCXhoKHUeJB9cQ_AUICigC&biw=1280&bih=800

  • Olga

   Vse je bolj ravno in pri tleh, razen stebrov, ker bo Kučan iz Zvezde, mimo Kostkota, šel vsak dan tja prižgat svečko?

 • Darth Vader

  to so zgodovinski pamfleti iz arhivov bundestaga, katere so shranili po padcu nacistične nemčije in na osnovi teh pamfletov se učijo po svetu zgodovino bučko…..nimajo vsi takih nagnenj, kot tvoji vzorniki in mentorji, da zažigajo državne arhive, ker se sramujejo svoje preteklosti oziroma bi jim vzelo politično moč, če bi se zgodovinska vloga levičarjev v Sloveniji razčistila….

 • janez55

  Rant, za tole pisarijo si si pa gotovo prislužil kakšno službico v SDS po volitvah, ko bo Nova24TV v službi desnice zaradi finančnega poloma morala zapret štacuno.

  • Olga

   Mislite Hanzi?

 • neny

  Med komunisti partizani in domobranci – zavezniki ok. sil se je odvijala državljanska vojna tudi med WW2, ki je vidna še danes.

  Kdo bo to rešil?

  • Lustrator

   Narobe, narobe in narobe. Partizani imajo z zahodnimi zavezniki približno toliko kot domobranci z nacisti ali državljanska vojna s tistim kar se je dejansko dogajalo v Sloveniji in celotni kraljevini Jugoslaviji (krvava komunistična revolucija); en velik, debel okrogel NIČ.

   • neny

    kaj je narobe?

    Napisala sem:
    – komunisti partizani
    – in domobranci z zavezniki okupatorja
    in oboji v državljanski vojni med ww2 – torej v SLO in vojni, ki traja še danes.

    Prebrano po lastnih zamislih, žal.

    • Lustrator

     V Sloveniji ni bilo državljanske vojne, kot se premnogi napačno izražajo – šlo je za državni udar proti obstoječi državni ureditvi in demokratično izraženi volji naroda. Šlo je za krvavo revolucijo s strani komunističnih teroristov, ki niso v sebi imeli prav nič državljanskega in so od samega začetka dalje napadali izključno temeljne simbole slovenstva, dokler niso dosegli svojega – iztrebljenje elite slovenskega naroda, njegovo nepopravljivo krvavenje, moralno in gospodarsko razdejanje, torej pogorišča na katerem so potem lahko vzpostavili totalitarni režim enoumja katerega posledice čutijo že 3 generacije in kot kaže niso niti zadnje. Stran, ki se je komunustičnemu revolucionarnemu terorju uprla, ni bila niti vojska, ampak bolj samoobrambne sile sestavljene iz Slovencev, ki niso želeli umreti kot piščanci med zakolom in so se odločili za obrambo družin, Boga in domovine žrtvovati svoja življenja.

  • Olga

   Komunistične revolucionarje ali partizane ali partijsko vojsko postaviti pred mednarodno sodišče za vojne zločine! Partizani so imeli status vojske, obnašali so se kot BANDITI in s pobijanjem civilov in zajetih vojnih ujetnikov kršili vse mednarodne konvencije, ki so le te varovale!

   • neny

    ja pa se to že rešuje, resno me zanima?

    • Olga

     Še še ne, se pa bo! Bivše komunistične države predlagajo nastanek tega sodišča!

     • neny

      v redu..

     • Friderik Peršič

      Olga , Olga …če se tebi nekaj sanja , to še ne pomeni , da se bo to dejansko zgodilo …

 • Janez

  KJE JE TU KAJ ŽALUJOČEGA ?
  Ni
  NIČESAR. LE DVA BETONSKA BLOKA. Na stroške nas davkoplačevaalcev. L.r. Janez KOMENDA
  P.S.
  ŽALIK ŽENA=LLRONA
  BREZ NJE NI ŽIVLJENJA. LE PRAZNO ŽIVLJENJE. Morda.

  https://www.google.si/search?q=lila+downs+llorona&oq=lila+downs+llorona&aqs=chrome..69i57j0l3.22283j0j4&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

 • Stane

  Fatamorgana levica in domosranci, izgubljeni v času in prostoru, iščoč odgovor za svojo sramoto, sramoto izdaje lastnega naroda in kolaboracijo okupatorju. Spomenik pa naj si borat za klobuk zatakne! Smrt fašizmu-svoboda narodu!

  • Stane

   Kar se pa rdeče zvezde tiče, je pa ESČP povedalo svoje! Zvezda ostane! RDEČA ZVEZDA!

   • Olga

    (Sm)rdečo zvezdo si pa sami v rit vtaknite in dodajte še kljukasti križ! Itak boste na seznamu levih fašistov v EU!

    • Stane

     Olga, glede na stanje vašega uma domnevam, da so vaše genitalije v hudo slabem stanju. Zelo razšlampane. Blagor tistemu, ki vas je zgrešil!

    • Stane

     Gospa Olga, menim, da ste si kljukasti križ tlačili že v vse možne telesne odprtine. Vam bolj odgovarja kljukasti ali katoliški? Če slednji, vam bolj odgovarja oni s križanim telovadcem ali brez?

  • Olga

   Spomenik naj si v rit vtakne! Smrt komunuzmu, nacizmu in fašizmu!

 • Štalmajster

  Aron pojma nimaš 8 urni delavnik, plačan dopust, praznovanje 1. maja. Krediti brez obresti za družine. 1 otok -1/4, 2. otrok .1/2 kredita, nad 4 otroke, odpis kredita…..
  V razmislek:
  https://www.youtube.com/watch?v=pKnFN8P21-0

 • neny
  • Jovo Jamnica

   Kaj izzivaš z tem videjom??? Slovenska zastava??? Ko vidim tote ruske farbe, se mi kuj megla pret okami nardi. Obešajte si Vi uskoki pot Trojanami tote ruske zastave, če čete. Domobranska pa ta nova, na kero je šaman neko fliko zalepo… isti šmorn

   • neny

    haha…kdaj so to skupaj spravili, danes sem prvič opazila. Poleg te kar straha rata…

   • Anthon

    Kaj imate pa komunajzlji onkraj Trojan za pokazat? Na primer tistih 50.000 mož, ki so se zeitig vrnili iz nemške armade, potem pa mnogi “korajžno” sodelovali pri hudojamskih rabotah. Ajde, nariši mi vašo nacistoljubsko fano.

    • Jovo Jamnica

     Naša fana je lahko recimo, tak ko kanadska, samo zeleno – belo – zelena in tam, ko je kanadski javorov list, stoji naš lipov. Lahko je tut recimo zeleno – belo – zelena in tam ko je belo, stoji grb s karantanskim panterom! Na ščitu ali pa bres, meni je fseeno…

     http://www.hervardi.com/images/panter001.jpg

     • Anthon

      Tvoja fana je toliko verodostojna, kot je Kučan demokrat!

     • Jovo Jamnica

      Za oceno verodostojnosti je v mojem primeru zahtevana vsaj minimalna sposobnost predstave. Sklepam glede na omembo Kučana, da te moj opis asociicra nanjga. Podobne čudaške primere je moč najti ob prebiranju strokovne literature. Katere, pač presodi sam.

 • Anthon

  Breivik se zavzema za spravo. Nestrpni sorodniki 77 žrtev pa nerazumno vztrajajo pri delitvi na žrtve in zločince. Tomašičev tvit.

  Aplicirajmo na novoslovensko dojemanje sedanjosti: Postavljavci spomenika se zavzemajo za spravo. Nestrpni sorodniki desettisočev žrtev pa nerazumno vztrajajo pri delitvi na žrtve in zločince.

  • neny

   Zanima me kdo so bili domobranci? čez 1000 komentarjev, pa se nič ne izve.

   • Jovo Jamnica

    Čestitali so Hitleru za rojstni dan v njihovem bodrilnem glasilu Slovenski domobranc. To bi bilo objavljeno, pazi… 24. aprila, 1945. Mislim, da številka potem v polni nakladi ni izšla.

    • neny

     je treba zajet globoko sapo. Kot kriminalka.

    • Friderik Peršič

     Se je zataknila rotacija …?

    • Anthon

     Takrat je bil nemara tvoj štajerski sorodnik še pravi nemški vojak z nemškimi emblemi brez kakšne trobojnice. Kasneje so šele taki postajali partizani.

     • Jovo Jamnica

      Ja. nekako ne sovpada z dejstvi. Moj oče je 24. aprila že bil v ameriškem ujetništvu. Predal se je v Antwerpenu. Šele septembra 1945 so ga Ameri repatriirali v Jugo. Takrat pa partizanov v Jugi že nekaj mesecev ni bilo več. JA je bila ustanovlena 1. marca 1945. Dolenski uskoki pač ob pomankanju argumentov, radi insinuirajo. Mi, kleni Štajerci in pravi Slovenci smo s tem dejstvom že dolgo seznanjeni.

     • Anthon

      Saj nekaj takega sem sklepal glede na tvoje številne prispevke. Kaj pa je počel v nemški vojski vsa leta? Karitativna dejavnost ali kaj takega in prijateljevanje z zavezniki. Malo morgen! Totalitarno partizansko kariero pa je, sklepam po tebi, zlahka nadaljeval v Jugi.

      Moj 17-letni stric, dijak, je odšel k domobrancem v Ljubljani, potem ko so mu komunajzarji ubili 4 leta starejšega brata. Slednjega so pred tem, ranjenega, nasilno mobilizirali, po kavbojsko pozdravili in ga kot kanon futer poslali z drugimi v neko neumno “bitko”. Zadet je bil od zadaj z neko havbico, ki so jo “osvobodiltelji” uporabljali za svoje “borbe”.

      To je bila vojna in vojska v italijanski okupacijski coni. Pri vas so se lepo dali nemški soldateski mobilizirati, leta pedantno pobijali zaveznike, potem pa, zavedajoč se, da Američani resno jemljejo vojno pravo, ob koncu vojne skočili njim v naročje.

      Da si sploh drznete komentirati vi pravi, relevantni, zaresni kolaboranti, nemški soldati s križci, navadnimi in kljukastimi!

     • Anthon

      Tudi vaši vermani so učinkovito varovali večino Štajerske pred partizanarskimi vpadi do konca vojne. To vam priznavam kot plus, ki pa ga zasenči velik minus, ko ste ploščo obrnili (Wehrmannschaftsregiment Untersteiermark, kasneje Volkssturm). Itd. Ja, striček, govorim o Slovencih v nemških oboroženih formacijah! In pred to, dosti prostovoljno včlanitvijo v nemške formacije vam niso pobili sorodnikov, kot se je to dogajalo na Dolenjskem, Notranjskem in ponekod v Ljubljani in okolici. Samo ukazali so vam in polni občudovanja do sposobnih Nemcev se niti sprašaevali niste, ali je to ok.

      Danes ste vsi rdeči, a to ne zakrije vaše strašanske zgodovinske krivde. Vas je bilo 90.000 (z vermani) ali celo več. Drugih za vojsko sposobnih NI bilo. Zdaj pa mi plozate o partizanščini. Hvala za vse vaše današnje osvobodilne rdeče štajerske ZZB ipd.

     • Jovo Jamnica

      Spoštujem mnenje potomca uskokov in ga tudi po svoje razumem. Nemec ni bil toliko zarukan, da bi varoval svoje na novo pridobleno ozemlje pred banditi s pomočjo mobiliziranih domačinov. Poslal jih je na druge fronte daleč stran od domače grude. Z vsakim kilometrom oddaljenosti od rodnega kraja se je manšala verjetnost, da se kaj sfiži v maniri lojalnosti nemški ideji.

     • Jovo Jamnica

      Napačno sklepaš. Moj stari oče je bil sudetski Nemec iz današnje češke Opave. Nekako s trebuhom za kruhom, se kot železničar najde v Marburg an der Drau, leta 1916. Nekako v tem času prebeži pred Lahi iz Tergesta na Štajersko tudi moja stara mama, rojena sicer v kraju, kjer je privekal na svet kapucinar Janez Svetokriški. Usoda ju združi in v zakonu se jima rodi (1920) moj oče. Deležen s strani svojega očeta – stroge nemške vzgoje in v družini, kjer se je le nemško občevalo, fante odrašča in slovenske mu besede nudi ulica, pozneje šola v Mariboru. Moja stara mama – njegova mati, je govorila le nemško in laško, čeprav je bila slovenske krvi. Vendarle se je rodila v AO monarhiji. Pride WWII in Maribor je znova Marburg a/d Drau. Oče vzneseno in nestrpno pričakuje, da njegov sin prostovolno, študiju in zalublenosti do ušes navklub, obleče vojaško sukno. Moj oče mu klubuje, se izmika, poroči z dekletom slovenskega rodu in pričakuje otroka. Ko se otrok (moja sestra) rodi, moj oče popusti in obleče vojaško sukno, star 21 let (1942). V nemško vojsko je vstopil kot nemški državlan v Nemčiji, vzgojen po nemško in tudi pol Nemec po rodu. O kakršnikoli kolaboraciji v njegovem primeru ne more biti govora. Po repatriaciji iz ameriškega ujetništva, se dobesedno muči z njemu neljubim državnim ustrojem. Počasi mu prekipi in v začetku šestdesetih let, ko mu uspe pridobiti potni list, za vedno zapusti takrat še FLR Jugoslavijo. Odpravi se v Nemčijo in prva stvar, ki jo tam ukrene je, da zaprosi za izgubleno mu nemško državlanstvo. Brez težav mu ga dodelijo.

     • Anthon

      Biti original Nemec, pol Nemec ali preprosto mobiliziran kot občudovalec Reicha ali kar tako je irelevantno. Ker sem navajal približno število (okrog) je plus minus ena irelevantno. Bistveno je, da nihče od takšnih nima pravice ust odpreti glede domobranstva, ki je nastalo izsiljeno in zaradi življenjsko neprimerno nevarnejših okoliščin za vojaško sposobne in ustrezno stare fante v it. okupacijski coni.

     • Jovo Jamnica

      Domobranstvo omenim vedno le takrat, ko mi ga kdo vsiljuje. Mi na Štajerskem nismo imeli domobranstva in nismo sodelovali pri povojni moriji. Štajerci nismo imeli moči, ukazati morilcem in njih kolovodjem iz vrst JA, naj si za morijo izberejo kakšen drugi kos države. Le kdo bi nas sploh kaj vprašal??? Pomnik nekakšne sprave, ki danes stoji sredi od uskokov okupirane Lublane, nima z nami Štajerci nobene zveze.

    • Anthon

     Bogve kolikokrat so tvoji sorodniki čestitali Dolfiju kot nemški soldati, pa tega ne želiš vedeti! Pa kratkohlačni štajerski fanteti rjavosrajčniki z rimskim pozdravom, ki so potem postali komunisti. Beri spodaj.

     • Jovo Jamnica

      Odgovoril sem ti spodaj. Moj oče ni bil nikoli, niti v sanjah, pripadnik komunistične partije. Hitlera je oboževal moj stari oče.

   • Hribouc

    A ti resno?
    V dveh stavkih:

    Boljševiški teror banditov, gošarjev, ki še niso partizani , leta 1941 in 1942 rodi odpor teroriziranih Kristjanov po Ljubljanski pokrajini, na Notranjskem in na Dolenjskem, kjer so
    , recimo jim zdaj, partizani, do jeseni 1942 pobili skoraj 1800 ljudi, ljudi, nedolžnih, po krivem obtoženih “izdaje”.Revolucija je delovala po načelu:”Žrtve morajo biti!”Osnujejo se Vaške straže, Italijani kot okupator po mednarodnem pravu mora zagotoviti red, žrtve pa orpžja niso imele, ker so ga že dale v zbiralnih akcijah gošarjem- vsi so bili za OF od začetka !!!Vaške straže so bile policija MVAC Militia Voluntare Anti Communista, ki je samo čuvala vasi, ljudi in imetje, da se je partiz.terror zaustavil -ofenzivnih akcij niso smeli delati.
    Po kapitulaciji Lahov, jih partizani z Italijansko pomočjo uničijo, preda se 1100 Vaških Stražarjev(VS). čez 700 jih pokoljejo in potolčejo,kar tako, po gozdovih, po jamah.Najbolj znan je krvavi zakol 40 VS na Mačkovcu na Blokah., Turjak, Kočevje, Jelendol, Grčarice, itd.PRED TEMI POKOLI SO VS partizanom predlagali , da se skupaj borijo proti Švabom, odbito!
    Preživeli VS se zatečejo v ljubljano in Leon Rupnik, slavni jugoslovanski general organizira domobranstvo! Domobranci, spet kot nemški policaji neizprosno vodijo frontalni boj z partizani in v tem zmagujejo-ni znana bitka, da bi izgubili. Končajo na KOroškem, Angleži jih vrnejo mesarju Brozu in jih pobijejo v teharjah, Hrastniškem hribu in po kočevskih breznih! Toliko, si zadovoljen/a?

   • Anthon

    Moj stric je odšel k domobrancem, star 17 let. Čez leto in pol, ko je bilo že konec vojne, je našel grob v eni od hudih jam na Štajerskem. Imam precej dokumentacije. Zdaj iščem njegov grob in potomce tistih, ki so to storili.

 • MEFISTO

  To bo zid objokovanja, v katerega bodo butali rdečuhi s svojimi trdimi beticami.

  • Olga

   Ali pa bo služil kot pisioar (najdražji v EU) obiskovalcem Pr’ skelet! Pa tudi obiskovalci Zvezde ga imajo blizu! Bo Kučan lahko na hitro odtočil!

   • Hribouc

    ne bo odtakal, ker bi se videlo od daleč, da mu ne nese čez čevle!

  • Hribouc

   Bele barve je pa zato, da jih bo spominjalo na Vaške stražarje, ki so jih in jih še zdaj, zmerjajo z Belo gardo, ki je obstajal kot armada v Rusiji,
   Pomisli, kakšni narcisoidni psihopati so bili kardeljanci, revno in slabo oboroženo neuko in lačno ter zgarano rajo, ki je vzela francoske flinte na en patron od lahov so preimenovali, sramotno, v Belo gardo! Kurbe rdeče!

 • Hribouc

  Dober članek, ampak nekaj ne štima.
  ” Če se dokaže, da so Vaške straže in Domobranci nastali zaradi partijskega terorja….”
  Čudi me, mkaj je treba še dokazati?

  Morda le z namenom, da se trdobučnim pristašem Mita o NOB revoluciji in novokomponiranim jurišnikom v enem zbranem delu zbere vse dokaza, to pa ja !
  KDO BO TO NAREDIL ?

  Avtor, upam, da nisi izpustil pisanje Kidriča in Kardelja v stilu: ” Odlično je, da so naredili Vaške straže(tabele, belo gardo ali “bega”, skrajni čas! Če jo ne bi bi jo morali mi sami!”

  REVOLUCIJA JE RABILA ŽRTVE, ZATO SO POBIJALI VSEVPREK!

  VAŠKI STRAŽARJI SO PO KAPITULACIJI LAHOV PROSILI KOMUNISTE, DA SE SKUPAJ BORIJO PROTI ŠVABO; SEVEDA SO TO ODBILI.
  Potem so se zabarikadirqali v Turjak in bili potem, od 1100 ujetnikov, masovno poklani in pobiti, skoraj 700
  Vaških stražarjev- ki so čuvali samo svoje domove in družine!
  Nato je nastalo Domobranstvo, kajneda tovariši in tovarišice !

  NO; KDO BO V INŠTITUTU ZA SPRAVO SPISAL ZGOŠČENKO O KOMUNISTIČNEM NASILJU 41-45 ?

  Gospa Zverova, ali me slišite, prosim?

  • neny

   …. polovičarski člank.

   • Hribouc

    Ja, to je, manjka, ni kompletno in tisto o dokazu zavaja, žal.
    g ali ga A.R., treba bo sprejet korektivne ukrepe!

 • samotoje

  Ko ne bo več Kidričevega spomenika sredi Ljubljane, Titovega v Velenju in vseh drugih podobnih po Sloveniji, postavljenih v spomin na dokazane morilce, ko ne bomo več praznovali 27.aprila, zlaganega praznika zlagane OF, ko na proslavah in prireditvah ne bodo več v prvih vrstah sedele barabe, pokvarjenci vseh sort, betonska bloka ne bosta posmeh poštenim ljudem, od katerih še vedno mnogi objokujejo svoje pomorjene ljudi. Ko bodo civilizirano pokopani vsi po vojni pobiti, ko ne bodo več prišle do besede barabe tipa Turnšek, Pirjevec, Repe in podobni podrepniki, ko bodo varuhi krvavega komunizma odkrito priznali, da je partija pošten partizanski boj zlorabila za rdečo revolucijo in boj za oblast, bo misel na spravo dobila smisel in pomen. Šele takrat.

  • Friderik Peršič

   To bo takrat , ko bodo sloni leteli …

  • Hribouc

   čestitam.resnica je to.

 • neny

  Priznajte si že, da lažete in nategujete rajo desni. Kako se vam bo uspelo izmazat do konca bo zanimiva serija.

  • Olga

   Resnica: smo veliko boljši od levičarjev, saj nimamo krvavih rok in nismo tatovi niti kriminalci! V srcu imamo domovino!

   • neny

    manj ste vladali, zato pa jo imate tako v srcu. :(

    • Hribouc

     Mrha sprijena, si me nategnila, da ti razlagam domobrance, kaj?

   • Friderik Peršič

    V glavi pa meglo …

  • Hribouc

   Resnica pregovorno in de facto boli.
   kolikor bolj pozno pride, toliko bolj peče, tudi tebe bo.

 • Friderik Peršič

  Baje so vgradili tudi kamne iz gramozne jame …ja tiste , v kateri so streljali talce …tiste v kateri so ustrelili Hinka Smrekarja …

  • Hribouc

   Če bi vgradili po eno lopato kamenčkov s komunističnih morišč 1941 in 1942, bi morali spomenik zgraditi na sredi Kongresnega trga, da bi bilo dovolj prostora.
   Tovariš, mislim kamenčke iz Rovt, Šentruperta, Šentjošta, Begunj pri Cerknici, Ribnice na Dol.,Logatca, Sv.Vida in Mokrca na Blokah, Grahovega, Krimske jame in desetin drugih kraških jam, tudi Socerba, Dobrepolja in še in še!
   —————————————————————————————–
   Če bi vgradili po eno lopato kamenčkov s komunističnih morišč 1943 , od Grahovega do Turjaka, Mozlja, Jelendola, Grčaric in pridali še leto 1945 s Teharji, Mariborom, kamniško Bistrico, Lescami, Škofjo Loko in Kočevskim rogom, Brežice in podobne, bi spomenik moral stati nekje na Barju, da bi ga lahko umestili.

   Pokorno javljam, tako to izgleda iz moje perspektive!

 • Kosobrin

  …. in brez omembe okupatorjevega nasilja in nasilja domačih izdajalcev in plačancev.

 • Hribouc

  ALI JE TA PREVARA RES NAREJENA IZ MATERIALA KOT DŽAMIJA V LJUBLJANI ? Ve kdo?

 • janko

  “”Zakaj torej ta spomenik? Čemu služi? Služi kampanji levice, ki bo po parih pregrešno dragih litrih betona (1,2 milijona) ob vsaki omembi povojnih pobojev s prstom kazala na desnico, češ: “Mi smo se spravili, oni pa se nočejo!” Spomenik naj bi simbolno počastil žrtve vseh vojn – ne glede na to, na kateri strani so padle. V resnici pa gre za zakrivanje genocida in medvojnega nasilja s strani partizanov ter za revizionizem nazaj v socializem. Gre za to, da če se revolucionarnega klanja že ne da opravičevati, pa o njem vsaj ne bomo govorili, saj smo baje “spravljeni”.

  Česa se bojijo levičarji?
  Levičarje je strah predvsem resnice. Na povojni laži socializma namreč stojijo vse njihove politične ideje, politični pedigre in smisel njihovih političnih strank. Od kod bo SD črpal svojo zgodovinsko pravico, če njihove heroje razglasimo za morilce? Kako bo levica upravičila rdečo zvezdo, če jo razglasimo za simbol genocida in razdora naroda? Kako bodo levičarji vse, ki se ne strinjajo z njimi, označevali za domobrance, če se dokaže, da so vaške straže in domobranci nastali zaradi komunističnega terorja in ne zaradi okupatorja?””

  Lepo povedano! Kako zapravljajo ta levi naš denar. In kako da nihče ni uspel ustaviti ta projekt?

 • Hribouc

  Sprašujem glasogovornika lj.nadškofije, dr.Strehovca:

  Ali so g.nadškof Zore vedeli, da bo otvarjal spomenik brez napisa komu je namenjen, posvečen?

  Ali so vedeli tudi, da je spomenik narejen iz enakega materiala kot ljub. džamija ?

  Torej, spomenik slovenskl blaznici z imenom Kučanov Slovenistan ima vgrajenih večstopenjsko PREVARO, kar se čedalje bolj jasno izkazuje!

 • MižekFiga

  Miljon za Beton ???

  Ta Beton je brez vsebine. Propadel bo sam od sebe tako kot Prvi most na Peračici, ali Viadukta na Verdu in Ravbarkomandi. Žal ima beton svoje zakonitosti, ni večen!

  Stroške zmanjšamo z razstrelitvijo in prodajo po kosih. Dve lestvici sta ob tem pomembni. Plebs sme kupit manjše koščke okoli pol kile. Večje živine pač večje kose. Tisti, ki se izkažejo z rdečimi izkaznicami pa 50% popust. Možno, do so ostanke berlinskega zidu prodajali, ne vem

  Vendar vem, da bi bolje porabili ta Milijon za letovanje otrok ali šolsko prehrano.

 • Anton

  za 1/2 omenjene cene vam ga grem z veseljem podreti

  sarkazem press

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!