Cerar bi si priljubljenost kupoval s ponovno uvedbo socialističnih praznikov, Lahovnik: “To je podcenjevanje Slovencev!”

Miro Cerar (Foto: STA)

Iz vrst največje vladne stranke SMC danes prihaja nerazumljiva napoved, da bo njihova poslanska skupina predlagala spremembo zakona o praznikih, s čimer bi 2. januar ponovno postal dela prost dan. 2. januar je v ostalih zahodnih evropskih državah navaden delovni dan, v Sloveniji pa smo še dve desetletji tudi na ta dan praznovali novo leto in posredno častili ostanke bivšega sistema. V okviru nujnih gospodarskih ukrepov, da bi upočasnili padanje BDP-ja v kriznih časih po razpadu neučinkovitega levega trojčka, ga je ukinila šele vlada Janeza Janše leta 2013. SMC je lani zavrnil identičen predlog Združene levice, zdaj pa so Cerarjevi očitno ocenili, da jim je priljubljenost tako močno padla, da lahko samo s takšnimi populističnimi potezami še zadržijo nekaj podpornikov.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je o predlogu med drugim povedala, da želijo zakon uveljaviti že 2. januarja 2017. “Slovenkam in Slovencem želimo veliko optimizma in zagona, predvsem pa dodaten čas za družino, prijatelje in sprostitev. V poslanski skupini SMC-ja ocenjujemo, da je javnofinančna situacija toliko stabilizirana, da vrnemo ta dela prosti dan,” slovenske državljane nagovarja Lipicerjeva, ki poudarja, da želijo spremembo zakona izpeljati po skrajšanem postopku.

Če držijo njene trditve, da predlog podpirata tudi ministrstvi za finance in gospodarstvo, je to še en dokaz, da je vlada že zdavnaj izgubila kompas. Ministrstvo za gospodarstvo bojda ocenjuje, da prost dan prinaša pozitivne učinke na turizem, ki je lani dosegel rekordne rezultate, in spodbuja dodatno porabo, kar vpliva na gospodarsko rast. O tem očitno za mnenje niso povprašali Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), ki je potezo Janševe vlade takrat podprla, kasneje pa podala oceno, da je samo v letu 2014 država privarčevala 35 milijonov evrov, od tega v javnem sektorju 170 tisoč evrov.

Lahovnik: Teze SMC-ja so nesmiselne in so odraz podcenjevanja zdrave kmečke pameti
Ugledne strokovnjake na področju ekonomije, kot je nekdanji minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, takšne poteze Cerarjeve vlade izjemno skrbijo. Po njegovem gre pri predlogu SMC-ja bolj za slab poskus vplivanja na strm padec priljubljenosti stranke v javnomnenjskih anketah s širši javnosti všečnim ukrepom. Lahovnik meni, da vlada podcenjuje slovenske državljane, ko jim skuša prodati tezo, da bi takšen ukrep lahko gospodarstvu celo koristil.

Matej Lahovnik (foto: STA)

Matej Lahovnik (Foto: STA)

“Njihova obrazložitev je seveda nesmiselna in je odraz podcenjevanja zdrave kmečke pameti. Dodaten plačani dela prost dan pomeni za podjetja predvsem dodaten strošek, hkrati pa se zaradi dodatnega prostega dela produktivnost seveda ne bo kar tako sama po sebi povečala,” je za Nova24TV komentiral Lahovnik, ki je tudi profesor na ljubljanski Ekonomski fakulteti.

V drugih razvitih evropskih državah 2. januar navaden delovni dan
Slovenija je po številu plačanih dela prostih dni na visokem petem mestu med članicami OECD. Ponovno uvajanje drugega januarja kot praznika po besedah Lahovnika za gospodarstvo ne bo pomenilo katastrofe, saj imata tudi Avstrija in Nemčija podobno število plačanih prostih dni, bo pa za mnoge obrtnike in podjetnike to dodaten problem, saj je 2. januar v sosednjih državah delovni dan in se jim bodo tako dodatno povečali stroški dela. Za gospodarstvo bi bilo najbolje, če bi imeli v Sloveniji samo tiste praznike, ki jih praznujejo tudi druge razvite evropske države.

Predlog slovenski strokovnjaki na področju ekonomije vidijo predvsem kot nekakšen politični “spin”, ki služi za preusmerjanje pozornosti javnosti stran od drugih precej bolj perečih problemov, ki jih vlada ne zna rešiti. Namesto da bi reševali razpadajoče zdravstvo in čistili sistemsko korupcijo v vseh porah javnega ustroja z obljubljenimi reformami, ki jih ni od nikoder, bi Cerarjevi raje razglašali proste dni.

A takšne poteze SMC-ja za Lahovnika nikakor niso presenetljive: “Za marsikaterega zaposlenega bo po dveh letih Cerarjeve vlade to pač prvi ukrep, ki ga bo občutil kot pozitivno spremembo. Seveda pa bo tudi ta ukrep dodatno obremenil gospodarstvo. Zato bo zanimivo videti, kakšna bo reakcija Obrtno-podjetniške in Gospodarske zbornice, ki jima je Cerarjeva vlada obljubila, da bo s sistemskimi ukrepi povečevala konkurenčnost gospodarstva!”

L. S.

 • AlojzZ

  Gospod Lahovnik! Na uspešnost gospodarstva vplivajo dobri posli in ne število praznikov, če je osnova zagotovljena in ta je: PRAVNA DRŽAVA.

  Če vam še kaj ni jasno, pa vprašajte, bova šla skupaj k starim kmetom njihovo kmečko pamet vprašati. Oni so morali na svobodnem trgu teči tudi potem, ko jim je oblast dala uteži na okoli nog. In preživeti!

 • janez.pokoncni

  Cerar misli nekako takole ; dobršen del javnega sektorja ima praznik 365 dni na leto. Naj se jim vsaj malo približajo tisti, ki jim to praznovanje plačujejo.
  Pri tem pozablja bistveno. Vse to bo moralo plačati tisto malo zdravega gospodarstva, ki ga imamo.

  • ent’č

   Cerar tudi ne ve, da če bi bi privatnik (tu mislim, tiste privatnike, ki dejansko delajo/ustvarjajo, ne tiste, ki samo preprodajajo) delal le 42 ur na teden in, če bi koristil še dopust in dela proste dneve, kot jih zakon predpisuje, ne bi imel s čim plačati delavca, ki pa mu mora vse to omogočit.

 • PIA PlA

  Cerar si kupuje glasove, tako kot cesar deli ljudem kruha in iger. Drugega januarja bo narod lahko še malo poležaval in zdravil mačka. Za kruh, mu je pa zmanjkalo idej. Trdi, da bodo k nam zaradi praznika drli turisti, ki morajo doma drugega januarja žal delati. Si bodo pač vzeli dopust, da bodo lahko še malo praznovali. Naš turizem bo na tak način vzcvetel, cmerar bo pa lahko še naprej mirno tuhtal, kaj narediti, da spet dobi naslednje volitve.

  Cerarjeva logika več bo praznikov, več bomo zaslužili je taka, kot je pač njegova morala. Naj drugi delajo, jaz bom pa pobiral denar.

 • VERZIFIKATOR

  Mironus Cesareus junior

  IGER BREZ KRUHA

  Se zateče v preročišče
  rimski konzul iz Emone,
  ko v republiki Junone*
  ves zgubljen sam sebe išče.

  »Kaj mi je še narediti,«
  tam Sibilo povprašuje,
  »mi iz dneva v dan je huje,
  me želijo napoditi?

  Sindikati so hujskaški,
  dela ni in ni uspeha,
  v Rimu tarča sem posmeha,
  tarča kliki sem nergaški.«

  Vse to znano je Sibili,
  ve, da konzula čez mero
  siti so in staro vero
  bi uvedli v skrajni sili.

  Mero polnil je čezmerno,
  se obnašal infantilno,
  zdaj Mironus bi servilno
  ljudstvo brzdal nejeverno.

  Konzula, se ve, je mesto,
  pridobil samo prek sedla,
  klika tja ga je privedla,
  ga postavila na cesto.

  Konja so mu obljubili,
  čast in konzulsko palačo,
  s tem Mironusa za plačo
  zase v Rimu pridobili.

  Zdaj ne ve, kako rešiti,
  kar rešiti je mogoče,
  v preročišču se razjoče,
  dalje hoče konzul biti.

  Res Sibila mu obljubi,
  da vsaj tja do januarja
  bo imel oblast, denarja,
  da ne bo še na izgubi.

  Več ne more obljubiti,
  drage so brez kruha igre,
  kdo bo krmil leve, tigre,
  kdo znal ljudstvo bo krotiti?

  In izpolnil bo pogoj
  takšen konzulček v zameno,
  da bo delovno izmeno
  drugi dan ukinil koj.

  Drugi januar bo svetek,
  igre bodo, nič več kruha,
  in kar ta se dan ne skuha,
  se požre na črni petek.

  Če Mironus potešen je,
  lačen se naprej igrati,
  ni se za oblast mu bati,
  umirilo se bo vrenje.

  Toda to je še dodala,
  da za svetkom pride petek,
  ko je dan za nov začetek,
  k pameti ga je pozvala.

  Pa Sibile ni več slišal,
  konzul ta, Miron Emonski,
  »Populus sem dvomilijonski,«
  misli si, »na mah utišal.«

  Držo je zavzel servilno,
  brž pozabil na svarila,
  saj pod soncem ni zdravila
  za naravo infantilno.

  30. 11. 2016 ob 6.50

  * Junona je bila v rimski mitologiji najvišja boginja, sestra in hkrati žena vrhovnega boga Jupitra, ter zavetnica mesta Rim. Bila je tudi boginja neba, zakona in družine.

 • Darth Vader

  vi preveč filozofirate na demokratičen način o Cerarju…..tip je prevarant in lobist, zmagal so z volilno prevaro…..vi pa še lepo pišete o njem in njegovi vladi? pa njega je treba prefukat na prafaktorje….to je udbaška gnida, ki uvaža muslimane, skrbi da se lepo s trebuhom za kruhom izvažajo slovenci, stgrmogljavlja gospodarstvo…..oni se pa sončajo v socializmu in vi ste še kulturni in prijazni do te opice? ne vem kdo je bolj usekan…..

 • bednick

  Bravo Cerar, to mi deli!
  Mater, kdor je pa proti praznikom, ta pa je upilen!
  Za vse, ki ste proti prazniku:
  vlak za Lesce, potem pa peš čez letališče do Begunj!

 • dež

  Na twitterju poteka glasovanje, kako naj bi ta dan poimenovali. Trenutno vodi “Dan Mira Cerarja”, meni bi bil bolj všeč “Dan Mirka T. Cerarja”.

 • južnificirana_si

  jaz bi za polovico javne uprave uvedel 365 neplačanih praznikov v letu

 • Ivan Friderik Novak

  Dajte no, kramljanje o dela prostem 2. januarju kot socialistični relikviji je neumno.
  Kdo ne mara praznikov? Delodajalsko-kapitalistično-neoliberalistične pokveke, ki vidijo le dobiček in nič drugega.

  Dr. Janša se baha z ukinitvijo prostega 2. januarja. Pozablja pa, da je malikoval romanje v Jajce.
  Bodi mož pokončen . . . ha, ha, ha, . . .

  • Capi

   Pa kaj če je šel v Jajce, marsikdo je šel, pa sedaj vidi da je bilo vse zlagano….. jaz sem bil za časa yuge v mladinskih brigadah, ….ja, saj je bilo fino takrat…….mladi smo delali zastonj, pod pretvezo da je treba pomagat, delali smo vodovod, kanalizacije, ceste……..oblast in tisti ki so bdeli nad tem, pa so mastno služili……….prost 2.januar je za lenuhe iz Javne uprave in državni aparat……..od kje bodo vzeli denar za plačevanje ne-dela, če trdijo da ni denarja………….

   • Ivan Friderik Novak

    Mešaš jabolka in hruške . . .

    • Capi

     Najlažje to rečt če nimaš kaj drugega…..
     Jabolka in hruške meša tvoj Mirko…….

  • traktor

   Ti si itak, še vedno v jajcah. Plačaj si praznike, pa jih koristi celo leto.

 • marker

  Levica bi samo praznovala, proslavljala in nič delala, denar za plače JS si pa že itak sposojamo pri mednarodnih bankah. Evropa bo verjetno z odobravanjem sprejela to potezo naše vlade. Že itak smo na dnu gospodarske in finančne uspešnosti, sedaj pa bomo še novo leto začeli z delovnim dnem manj. Bravo!

 • plamen100

  dejstvo je da je takrat bila to zelo nespretna poteza SDS, Ni mi jasno zakaj so se spravili na 2.januar namesto na 2.maj. in ne pozabite ko so novinarji potem 2. maja prisli v parlament in presteli koliko poslancev je v sluzbi juh je najvec manjkalo ravni pri SDS ker so bili vsi ta dan na dopustu in tudi to je vplivalo na njihov rejting. Enako so nespretno zagovarjali ces ds tega prazniks druge drzave nimajo, ja kaj pa potem niso rekli tako da ukinjajo 2. januar in ta praznik prestavljajo na 6.januar na praznik Svetih 3 kraljev kot ga ima Avstrija?? In tudi v zahodni Evropi se jemljejo bozicni dopusti do treh kraljev ko se nekako zakljuci bozicno novoletno praznovanje. Ampak ne, mi slovenci smo nekaj posebnega in to se dogala ze 26 let. Tudi tw banda ki je danes na oblasti, namesto da bi sprejeli glede protikadilske zakonodaje tisto kar pac Evropa zahteva, pa bodo sprejeli to iz Evrope plus se svoje nebuloze in obdavcili elektronske cigarete in prepovedali njihovo prodajo preko neta cesar pa Evropa ni zahtevala, torej spet nekai nasega cisto nepotrebnega in se skodljivega ker bodo s tem odvrnili msrsikoga ki pa bi nehal kaditi in bi presel na ecigaret, kot sem sam pred dvemi leti sedaj pa sem se to opustil a vsekakor mi je pomagal da sem prenehal kaditi, ampak to nasa neizobrazena in popolnoma zahojena banda na oblasti seveda ne razume!!!

  • ney

   ” 6.januar na praznik Svetih 3 kraljev kot ga ima Avstrija?? In tudi v zahodni Evropi se jemljejo bozicni dopusti do treh kraljev ko se nekako zakljuci bozicno novoletno praznovanje.”

   +++++++++++++++

  • traktor

   Saj ni problem, če je človek doma na 2. Januar in koristi dopust. Če pa je državni praznik, ga je ravno tako potrebno plačati, dopust pa ostane. Ker smo v pizdi in nam vse pobere davkarija, ne moremo več financirati takšnih pizdarij. Nihče normalen nima več teh praznikov.

 • Duhec

  Ja… bo pa delovalo.

 • totex39

  Sedaj pa res lahko rečemo, da nam vladajo same zavožene komunistične smeti, ne vejo več kako bi si pridobili volivce na svojo stran, ko je že praktično gospodarstvo in vse drugo na dnu.
  kmalu bodo te etični butalci še uvedli vsak mesec podaljšan vikend, prosti ponedeljek, da bodo lahko uživali.

  • moon

   Saj ce semo realni, za njih prosti petki in ponedeljki ze obstajajo.
   Mi v gospodarstvo se bomo pa ze znasli, ali po domace: ko vas jebe..
   Ali tako kot je rekel Batagelj: “Vi (vlada & sindikati) imate gospodarstvo za nebodigatreba, za sovraznika..”
   Se toliko niso pametni, da bi vedeli, da pravzaprav kot zajedalci unicujejo svojega gostitelja.

 • Ryuk

  “Ministrstvo za gospodarstvo bojda ocenjuje, da prost dan prinaša pozitivne učinke na turizem.”
  Res. Vprašanje je samo, čigav turizem so imeli v mislih. Slovenski, ko bodo na ta dan gostinski obrati večinoma zaprti? Ali v tujini, kamor bodo Slovenci ob prostem dnevu šli. Res so mojstri za idiotizme.

 • Kučko pod pručko

  Spominjam se časa, ko se je po najuspešnejšem štiriletnem obdobju vodenju države leta 2008 pričela volilna bitka med SDS na eni strani in murgelskimi SD, LDS in Zares. Takrat je Kučanov propagandni stroj pričel z novim načinom blatenja Janeza Janše. Dnevno smo poslušali, da je avtoritativen človek, ki se odloča, brez da bi se posvetoval z ostalimi in kot tak neprimeren za predsednika vlade.

  In ta stroj je uspel na tron države ustoličiti Pahorja v družbi pokvarjene lisice Kresalove in lažnjivega Golobiča. Kot se je hitro izkazalo, je bila vlada povsem nemočna, zlasti pa v času gospodarske krize premalo odločna. Takrat bi kdaj rabili odločnega človeka, kot je Janša. Moje mnenje je, da imam veliko raje nekoliko avtoritativnega premierja, kot pa cunjo, za kakršno se je izkazal Pahor. Vsako, še najmanjšo stvar, ki bi rabila hitre akcije, je dal v široko javno in strokovno razpravo, samo da iz nje ni nič bilo.

  Bratuškova, ki ga je nasledila, glede odločnosti ni bila dosti boljša, ker pa je bila kura, se nam je krivulja padanja še bolj usmerila navzdol. Ona niti ni vedela bistva vladanja, kaj šele dobrega.

  Cmero je pa cmero, tak, kakršnega poznamo po njegovem mečkanju in cincanju. Neodločen do konca in sedaj, ko se zaveda ogledala, ki mu ga je z interpelacijo celotne vlade postavila SDS, si hoče na cenen način popraviti ugled. Toda tega si je pri treznih slovenskih volivcih zapravil že zdavnaj. Pravzaprav takoj, ko je prvič poteptal svojo največjo ‘odliko’, s katero se je prerinil do oblasti. Ja, najbolj etičnega pod soncem ne bodo rešili niti dodatni prazniki, s katerimi se prilizuje volivcem.

  Če kdaj, bi Slovenija sedaj rabila odločnega človeka, ki pa je edino Janez Janša!!!

  • if

   Vsi dobro delujoči sistemi so načeloma avtoritarni, ker v eni osebi, pravni ali fizični, združujejo sposobnost, vizionarstvo, odgovornost, pravičnost, odločnost, učinkovitost.
   Taka avtoritarnost je željena, iskana.
   Primeri take avtoritarnosti so denimo vrhunski dirigenti poljubnega glasbenega sestava, instrumentalenga ali vokalnega.
   Res je! Slovenska politika lahko ta hip sestavi takooblast le iz kadrov nabora SDS.

 • FORT WORTH

  Zgleda,da smo s sedanjo vlado na stopnji Venezuele. Gospodarstvo je v vse slabsem stanju. Delavci mnozicno emigrirajo v Avstrijo in druge zahodne drzave,kjer mesecno dobijo 2-3 Slovenske place.
  Izobrazenci grejo pa se dlje ZDA,Avstralija…
  Aja,da pa bi odsli s trebuhom za kruhom v drzave ex yugovine,vzhodne drzave,Rusijo jim se na pamet ne pride.
  Pa,kaj je s tem blesavim narodom narobe,da dopusca te yugosocialiste na oblasti ?!

  • xtc

   šE VEDNO JE PIJAN OD SOCIALIZMA IN UPAJOČ ;DA BO Z MALO DELA DOBRO ŽIVEL:

 • Olga

  Seveda, Cerar bo šel nazaj na faks, pa bo lahko s svojo javnosektorsko bagro podaljšal dopust! Pri njih se pač ne bo poznalo! Pa še praznik bodo dobili plačan in to bolje kot delovni dan!???
  Gospodarstvo naj pa kar crkne, a ne Cerar, samo, da je za vas in vaše dovolj!

  • Vera

   Olga , se strinjam z vami, toda po moje bi bilo dobro, da se 2 maj ukine , kot dela prost dan , saj ga nobena druga država v EU nima . Drugega januarja pa firme itak nimajo skoraj nobene koristi , ker si večina delavcev špara dopust za te dni . V evropskih demokratičnih državah , so pa nekateri prosti do 7.1.

  • traktor

   Saj pravim, da je bebo izjavil, da bodo na prosti dan, v JS privarčevali. Bedaku ni jasno, da mora praznik ljudem nekdo plačati. To pa smo mi vsi.

 • xtc

  Popoplnoma se strinjam z Lahovnikom glede praznikov;dejansko je treba praznike kot drugi maj;dan reformacije(nimajo ga niti protestantske države) ipd jajca takoj ukiniti enako tudo SEDEMINDVAJSETI APRIL PA ŠE KAK KOMUNISTIČEN RELIKT:dELOVNI ČAS PA UREDITI OD OSMIH DO SEDEMNAJSTIH ALI SEDEMNAJST TRIDESET KOT JE TO V NAVADI ZUNAJ:

 • althar

  Če to ne bo dovolj za dvig priljubljenosti, bomo pa dodali še nekaj novih dela prostih dni: 25. maj, 29. november, 22. junij, 27. april, aja ta je že…

  • Vera

   Ja pa kaj še ? SMC ni bila priljubljena že na samem začetku ne , zdaj pa še najmanj !

 • željudin

  slovenski delavski razred je iritiran… še posebej okoli anusa…ga penetrirajo neki novi obrazi že od 1941 dalje…tako da en dan počitka ne bo dovolj…

 • južnificirana_si

  seveda, javno upravi je nesmiselno hodit v službo 2 januarja raje so na netu od doma

 • karpelec

  Pri vladanju se je našim profesorskim veleumom ustavil čas za razmislek o svoji prihodnosti, pa so se rajši vrnili v preteklost in pokazali že preizkušenega aduta, ki vedno deluje.Za kaj novega in naprednega porabijo preveč časa za preučevanje.

 • Nata

  Nič hudega , no !!

  Bodo pa pri kakšen cerkvenem prazniku notri prinesli .
  Glavno , da so še en Janšev zakon razveljavili ??? To pa je ” bolano ” ……….

 • Kučko pod pručko

  Vodja poslanske skupine SMC, Simona Kustec Lipicer, je o predlogu med drugim povedala, da želijo zakon uveljaviti že 2. januarja 2017. “Slovenkam in Slovencem želimo veliko optimizma…

  Kakšen cinizem in igranje na karto neumnosti Slovencev. Stranka, ki nam je dokončno poteptala vsa upanja na lepšo prihodnost, nam želi …

  … VELIKO OPTIMIZMA!!!

  • traktor

   Zajebali so totalno vse, kar je bilo možno. Zdaj so ugotovili, kako lepo in toplo jim je, ko ne delajo nič in prejemajo čudovite plače. Radi bi še ostali. Zato nam ponujajo igre brez kruha. Cenena finta dragi poslančki. Ne bo vam uspelo.

 • Silka

  Banda z nedelom pričakuje dvig gospodarskih kazalcev. Po tej logiki sploh ne bi trebalo nikomur delati in bi krasno živeli. BUDALE ZAHOJENE !

 • slosin

  Jaz hočem nazaj še 29. november….no, pa kakšen 4. julij bi bil tudi dobrodošel…ha,ha,ha!
  burkači-press…

 • tarantela

  Končno! Bomo lahko feštal, 2. januarja pa mijau zdravili!

 • Kučko pod pručko

  Ne bo edini, bo pa sigurno eden tistih, ki jim dodatni prosti dnevi ne bodo v posebno korist, minister za gospodarstvo Zdenko Počivalšek.

  Njegov počitek, ki si ga privošči vseh 365 dni v letu, zato ne bo prav nič boljši!!!

 • Stajerka

  ne, sploh jih ne podcenjuje……večini je samo nastavil špegl, ki je še vedno orošen, še vedno večina ne vidi in ne dojame bistva…….če prebiramo spletne medije, je v Slolandiji včeraj po objavi velike novice SMC, vladala prava evforija……..večina je pozabila na kraje, zdravstvo, bančno lukno, nepravno državo – pomembno je, da so 2. januarja doma, vse ostalo je drugorazredna tema……
  res se lahko tej večini smeji v obraz in brije norce iz njih……in ne spoštovani novinarji, pravite: Cerar bi si…..jaz vam sporočam: Cerar si je s to potezo dvignil rating…..naslednja raziskava javnega mnenja in podpora vladi bo skokovito poskočila……razen, razen, če prihaja trenutek resnice…..

 • Anton

  cerar tvoj cekar je že zdavnaj prazen

 • Artur
 • samotoje

  Da jih ni sram, barabe pokvarjene.

 • Antonius

  Murgeljski poslednji novi ‘cerarjev obraz je še zadnja stopnica do spoznanja, da je edina rešitev za Slovenijo SDS in Janša!

  Odpoved delovnega razmerja tisočim zlobirano zaposlenim iz nekrivdnih razlogov je še zadnja programirana umazana bomba, ki jo bo morala požreti nova vlada. Odpravnine za odpoved dela iz nekrivdnih razlogov bo podtaknjeni “purfelj”, ki bo po murgeljskem porazu gorel in podpihoval k ljudskemu nezadovoljstvu po kanalizacijah.
  Naklepno ravnanje je vse kar je skupaj spravila moralistična ‘cerarjeva vlada, kompasa pa niso zgubili, ker ga nikoli niti imeli niso.
  ‘cerar je navaden tat, ker je zavestno ukradel neuprvičeno zaračunano pot, ko je šel šolarjem predavati moralo.

 • avtohtoni neandartalec

  Zakaj bi različni narodi praznovali iste praznike, ko pa imamo vsak svojo zgodovino in kulturne navade, edini univerzalni przaniki so krščanski, čeprav je vernikov čedalje manj in jih tudi redko kdo v resnici praznuje. Ne vsi, pravoslavni prazniki se praznujejo z zamikom. Novo leto je tudi globalni praznik, razen v severni Koreji, ki imajo svoj koledar. Nobenega univerzalnega pravila ni, SDS se moti, radi bi samo, da bi zgledali bolj podobni bogatim katolibanskim deželam.
  Na ekonomijo par dni zagotovo nima vpliva, razen da povečajo potrošnjo, naše firme so v celoti odvisne od Nemčije, lahko bi izdelali trikrat več proizvodov, ki jih ne bi imeli kam prodati. Tega Lahovnik seveda ne razume, on je strokovanjak za popolnoma zavoženo termoelektrarno, ki bi nam prinesla določene prednosti, vendar veliko manj kot recimo drugi blok nuklearke in obnovljivi viri. Težka industrija rabi ogromno energije, ki jo je poleg nuklearke, mogoče zagotoviti edino s kurjenjem fosilnih goriv, to sta nafta in premog, pa tudi les. Te energije pri nas ne rabimo, jo pa lahko pošiljamo po žicah v sosednje države, ki iz političnih razlogov ne smejo imeti nukleark in nočejo uničevati svojo naravo, ne bi rekel, da je to dobro za Slovence, čeprav fašisti odlično zaslužijo.
  Niso vsi doma čez praznike, nekatere državne služne delujejo neprestano, pri podjetnikih pa je to stvar dogovora z delavci, ne morejo jih prisiliti, lahko pa jih izsiljujejo. Dela se, ko je denar, če se pojavi priložnost za zaslužek, pač ni praznikov, vikendov in marsikdaj ni niti bolezni. Naša državna podjetja delajo za bogate tujce, vendar z ogromnimi izgubami, javna uprava bo ostala doma, kar pomeni manjše izgube, nikakor obratno.
  Najprej moramo ujeti razvite civilizacije v vseh ostalih okvirjih, od splošne kulture, do plač in dobičkov, šele potem bi lahko resno govorili o kakšnih primerjavah, prazniki so vedno dobrodošli in zaželjeni, SDS nima pri tem nikakršne podpore oziroma jim bo ukinjanje praznikov zagotovo škodilo na volitvah, medtem ko Cerarju ne bo nič pomagalo, ker itak nikoli ni bil priljubljen in ga tudi redko kdo jemlje resno.

  • tohuvabohu

   Kakšen ekonomski ekspert si pa ti, teleban?

   • Borut Stari

    Ha ha ekspert! Tudi tega ne ve, da javna uprava ne potrebuje dela prostih dni, Saj itak nimajo dela. Če ga pa imajo pa ga špricajo.

  • janez zorman

   Čudak, daj mi razloži, kdaj bomo dobili normalni trgovski urnik (zahodnoevropski urnik in ne baščaršijski), katerega je predlagala, pred leti SDS, potrdili državljani na referendumu, levakarji pa ga ignorirajo.
   Saj ne moremo biti krščanski, če namesto druženja z družino (ob nedeljah in praznikih), mamice pitajo nenasitne državljane po trgovskih centrih. V sosednji Avstriji, katero imamo vsi za zgled, se v soboto ob 13:00, zadeva konča; naprej delajo samo še trgovine za oskrbovanje podjetij, gostiln,…

 • toxico

  Prav fajn bi bilo jaz nikol nisem nič praznoval samo fajn je bilo ko si lahko bil doma

 • toxico

  jaz predlagam praznik da je vsak na svoj rojstni dan fraj

 • Borut Stari

  Ne maram Cerarja imam pa rad proste dneve. Sedaj sem v konfliktu sam s sabo. Pih, grem pa takoj na pijačo.Tam ne raspravljamo o takih in podobnih neumnostih. Raje uživamo.

  • janez zorman

   Vzameš dopust in nimaš konflikta z nikomur. Vendar v SMC, kot stranki bivših partijskih zastonjkarjev, je to že preveč; hočejo zastonj dopust !!!!!!

   • Borut Stari

    Povej kako naj se znebim Cerarja,ko pa se permanentno pojavlja v medijih kot kakšna odslužena porno zvezda. Celo v NOVI24TV.

    • tohuvabohu

     Meni je pa všeč, hehehe. Vsak njegov javni nastop potrjuje, kako so levičarji neumni, zblojeni in štorasti.

     • Borut Stari

      ha ha! Avtist, Ta je dobra.

     • Borut Stari

      Prav taki so njegovi/njihovi volivci

    • janez zorman

     Zadnjič je nekdo lepo opisal življenjepis avtista na Šubički – očitno ga dobro pozna.

     • Borut Stari

      Imaš opis? Prav rad bi ga videl. Lahko tudi po spominu.

   • traktor

    Baraba je izjavil, da bodo s prostim dnevom v JS privarčevali. Torej, če ga razumem, ko ne delajo varčujejo. Zakaj potem sploh kaj delajo. Budale, takšni bedaki nas vodijo, saj ni čudno, da skoraj nimamo več za kruh.

 • Olga

  Mateja Kožuh Novak, komunistka, priviligiranci in “avantgarda” v DESUS, ki so ji komunisti ubili očeta, se je služila na Radio Hanzi in obljubljala, da se “bodo stvari uredile”, saj pri nas nič ne klapa, ker “ustavno sodišče deluje politično” in se “ubogi sodniki zastonj trudijo”, da bi naredili red?!!!! Ali nam obljublja novo revolucijo, zamenjavo ustavnega sidišča, pogrom nad drugače mislečimi in ukinitev svobode govora?!!!!
  Zgražajo se nad mladimi zdravniki, ki v anonimni nasprotujejo dogajanjem v zdravstvu???!!! Hvali par mandlcov, ki so se podpisali (politično sprejemljivi?!!) in hvalijo svete težnje zdravništva!??? Hvali Celarčevo, “edino ministrico, ki je kaj naredila v dobro bolnikom”?!!! To, da jih streljajo njeni, skupaj z zdravniki, da ljudje umirajo na urgencah zaradi napačnega plina, da jih operirajo in odstranijo zdrav organ, da obsevajo zdrave….????!!! Ministrico za zdravje, ki skrbi za pretakanje zdravstvenega evra v Zemljaričeve in udbaške žepe?!!!
  Skorumpiraka, izvajalka in poveličevanja ZLOČINSKEGA komunističnega sistema sodi na sodišče in v zapor, tako kot tisti, ki jih zagovarja!!

  • Borut Stari

   Ne vem zakaj. Mene vse to spominja na rigidno socialistično samoupravljanje. Pardon, na upravljanje v imenu drugih.

   • Olga

    Mene pa spominja na restavracijo komunizma!

    • Borut Stari

     Mene pa bolj spominja na pajzl kot na restavracijo, Oprosto, so poden od podna.

   • fikus

    Upravljanje brez znanja in brez odgovornosti. ………… “brigo moja, pređi na drugoga” so nam govorili naši južni bratje in tako to je še danes.

    • Borut Stari

     E jebiga nobenih bratov nimam.Ne morejo biti moji bratje ker sem padel z Marsa.

  • traktor

   Baba je pokvarjena do skrajnosti.Bori se samo za svojo pizdo. Če bi se ji res šlo za upokojence, bi že zdavnaj zahtevala enake pokojnine za vse. Za tiste, ki so že v penziji in bodoče.

 • MEFISTO

  Cerar dobro ve, da za ljudi ni dela.

  • fikus

   Seveda, da ve, da ni dela, če pa so vse izvozili na Kitajsko. Za nas delajo Kitajčki, naši ljudje pa nimajo denarja niti za nekvalitetno kitajsko robo.
   Ma to moraš biti pameten, da šenkaš/izvoziš stroje in programe tujim ljudem, domače firme uničiš in delavce vržeš na cesto. To ne zna vsak.

   • if

    To ne zna vsak.
    Torej, moraš biti mona, da to zmoreš!

 • centurion

  Cerar, SMC in vladna koalicija s predhodnimi socialističnimi
  vladami so poskrbeli marsikomu za proste dneve od
  prvega januarja do 31. decembra in jih poslali na biro za nezaposlene.
  Pa še kdo bo dela prostih dni v taki obliki deležen v prihodnje po
  njihovi “zaslugi”.
  Ali bodo imeli taki sedaj dvakrat prosti drugi januar ali kaj?
  Hvala Cerar, tudi v mojem imenu, za prečudovito reformo….

 • Osti jarej

  ….podcenjuje slovence,ker jih lahko…ako bi jih bilo 100 tisoč na cesti,pred vlado in100 tisoč pred parlamentom, bi imel na gatah rjavo črto…pa ne samo on

 • francelj3

  Končno ena strukturna reforma! Dolgo smo jih čakali, zdaj se je pa začelo! Zdaj bo cmerarjeva vlada končno pokazala svoje sposobnosti. Naslednja strukturna reforma bosta prosta 29. in 30. november.

 • zokispoki

  Sem kreten, ne jamram, kenede…

 • čips

  boli mene qrac za proste dni, trgovci asmo na šihti petek, svetek in vse dni vmes… moji doma kuhajo božično večerjo mene pa na šihti ob 19h (na božični večer) stranka vpraša: a ju3 mate nedeljski delovni čas?…

  • fikus

   Ja. In takšni nam vladajo zato ni čudno, da smo tule, kjer smo.

 • Vrhovni sodnik

  Penzionisti bodo tega zelo veseli, ha,ha,ha.

 • FRANC3

  Najbolje, da ukinejo Novo leto, velikonočni ponedeljek, Vse svete, Božič, Dan državnosti in Dan samostojnosti, uvedejo pa 3 dni praznikov za OF (ki je dan PIF-Komunisti spomnite se 23. 8.1939), potem 5 dni praznikov za 1. maj, 50 dni ob 25. maju dnevu mladosti, 29. november dan SFRJ. Ne smemo pozabiti tudi 4. julij-dan borca. Pa še kaj bi se našlo.
  To je garant, da na naslednjih volitvah SMC dobi 50%+

  • renee

   ja pa kaj še! sej nismo leta 1945.

  • Anton

   Ja to bi blo za probat da vidmo kje smo v resnici….

 • Vrhovni sodnik

  Pony je dal komando, da vlada pade !

 • cornusmas

  SK Lipicer….zdaj pa jaz tebe prosim,da greš na teren…med tiste,ki hodijo po pakete na RK in Karitas…med tiste,ki ne vedo,kaj bodo jutri v pisker dali….in jim v obraz rečeš…da jim želiš veliko optimizma…in veliko zagona ob na pol praznih želodcih….

  • dr Janez Sveti

   Menda je zelo zdravo, da se nikoli ne naješ do konca. Zato…
   DR Janez Sveti Potica

   • traktor

    In, če slučajno nimaš za kruh, se najej potice.Je rekla, že dolgo nazaj.

  • Igor Karlić

   Optimizem dviguje raven serotonina (hormona sreče) in serotonin pa znižuje občutek lakote. Tako je njegova izjava “na mestu”.

 • dr Janez Sveti

  Predlagam praznike od 1.1. do 31.12.
  DR Janez Sveti Združeni uživači

  • PIA PlA

   Nič novega, take praznike ima glava partije že od nekdaj.

   • dr Janez Sveti

    Ja kdo pa potem krade? Saj pravite, da partija rovari, krade in delajo vse hudo. To je veliko dela. Sploh kaj spijo?
    Dr Janez Sveti Logik

    • PIA PlA

     Ej, sveti bučko, ko partija nekaj sistematizira, potem ni nobenega dela več.

     Isti sistem 75 let, akterji pa se samo še množijo.

     • dr Janez Sveti

      Pusti to, da nam sistem ne da delat normalno in nas dušijo s predpisi, odloki, inšpekcijami in vsem mogočim, kar si lahko izmislijo. Govorila sva o kraji!
      DR janez Sveti genij

     • PIA PlA

      Ej, Sveta Preproščina jasno, da sva govorila o kraji. Naj ti narišem?
      Ko je enkrat sistem kraj vzpostavljen, se kradljivci samo še množijo. Seveda pa je predpogoj, da ni pravne države, ki bi to zajezila. In pri nas je ni. Vsi ti predpisi in odloki, ki jih omenjaš, dušijo samo rajo. Za “elito” itak ne veljajo.

     • dr Janez Sveti

      Kar so opkradli so pokradli. Ni več kaj dosti..
      DR Janez Sveti Korito

 • Danda

  Pa če še zrihta 3.januar dela prost dan ,ga ne volim!!!!!

 • Igor Karlić

  Predlagam da ECB vsakemu državljanu EU za 2 januar 2017 podari 1 milijon EUR. Tako bomo vsi bogati in nobenemu ne bo treba več delati. Venezuela prihajamo!

 • Igor Karlić

  Ne vem, če se bi lahko strinjal z Lahovnikovim optimizmom, da bo narod spregledal populizem. A so ga v Grčiji? Še sedaj so jim krivi chemitraili, zarote bank, Angela Merkel, … Samo zmrznjenega deda v skrinji, ki še prejema penzijo ne opazijo. Nikoli ne precenjuj situacije.

 • PIA PlA

  Kako že pravijo, lahko je s tujim po koprivah mahat.
  Ali pa tuje daje svoje bi skrival.
  Cerar daje ljudem praznik, ki ga bdo plačali delodajalci in ne država.
  —-
  Cerar me spominja na bistroumnega poveljnika iz naslednje anakdote.
  Padalec se dere med skokom: “Poveljnik, moje padalo se noče odpreti!?”
  “Nič hudega, saj je samo vaja!”

 • marker

  Vladajoča stranka SMC prosti dan 2. januarja postavlja za prioriteto. Cela Evropa se nam lahko smeje.

 • samsara

  “V drugih razvitih evropskih državah 2. januar navaden delovni dan”

  Udbokučofevd z njimi pač ni primerljiv.

  • Shalalabayzer

   UDKF…dobro se sliši :)

 • garfi

  podkupnina za VOLIvce

 • plamen100

  kakor koli, bolje 2. januar kot pa Bajram.

 • Shalalabayzer

  Po kmečko…če je treba kup kolma prestavit iz enega kupa na drugega, je treba delat…ne pa praznovat novo leto.

  Se še spomnim iz šole, da so kompartijci zaradi avgustovskega Marijinega praznika govorili, da Cerkev ovira kmete pri delu in jim nalaga prisilen počitek, ko bi lahko delali.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!