Cerarjeva vlada bi rada krajše čakalne dobe – denarja za to pa ne bi dala

Foto: sta.

Skupščina Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bi morala danes odločalati o predlogu finančnega načrta za prihodnje leto, a tega ni storila. Od vlade vseeno zahteva, da vrne del obveznosti iz zdravstvene blagajne na državni proračun in spremembo zakonodaje, da bi se iz državnega proračuna namenjala sredstva za skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu. Po mnenju predstavnika zavarovancev Ladislava Rožiča je trenutni predlagani finančni načrt namreč premalo ambiciozen.

Ladislav Rožič poudarja, da je potrebna sprememba sistema financiranja zdravstva, “saj tako več ne gre in ljudje umirajo, ko čakajo na vrsto za zdravstveno storitev. Tudi neoliberalne države prispevajo bistveno več za zdravje državljanov iz proračuna, kot pa ga prispeva Slovenija”.  Zaskrbljena je tudi Frančiška Četkovič, ki je opozorila, da bomo v prihodnjem letu za zdravstvo namenili manjši delež v primerjavi z bruto domačim proizvodom kot letos. Zato takšnega finančnega načrta ne more podpreti, vodstvo ZZZS pa je pozvala, naj pripravi predlog finančnega načrta v skladu s potrebami, ki obstajajo v zdravstvu. Po njenem mnenju bi morali razliko, ki je ne more kriti proračun ZZZS, pokriti državni proračun.

Skupščina je sicer soglasno podprla Rožičev predlog, s katerim zahteva od vlade, da zagotovi podlage za prenos financiranja pripravnikov, sekundarijev, specializacij ter terciarja 1 v zdravstvu iz zdravstvene blagajne na državni proračun. V skladu s tem bi moral državni proračun v prihodnjem letu zagotoviti eno tretjino teh sredstev, oz. 30 milijonov evrov. Skupščina pa vlado Mira Cerarja poziva tudi, naj s spremembo zakonodaje določi, da se iz državnega proračuna namenijo sredstva za dodatne programe zdravstvenih storitev, ki bodo skrajšali čakalne dobe na dopustni čas.

ZZZS tako danes sploh ni odločal o predlogu finančnega načrta za prihodnje leto, saj so raje glasovali o predlogu, da bi odločanje predložili na naslednjo skupščino. Ta bo predvidoma 13. decembra. Predlog ni bil izglasovan, pred glasovanjem o predlogu proračuna pa je bila skupščina nesklepčna.

So pa uspeli potrditi vsaj rebalans finančnega načrta za letošnje leto. Prihodki ZZZS bodo tako letos za skoraj 33 milijonov evrov višji od načrtovanih, zlasti na račun višjih prispevkov zavarovancev. Odhodki pa bodo za 52,6 milijona evrov višji, kot je bilo načrtovano.

L. S.

 • Novakec1

  Čisto enostavno; ne pišite več napotnic za specialiste pa ne bo čakalnih vrst.

 • Iza Demos

  “….da zagotovi podlage za prenos financiranja pripravnikov, sekundarijev, specializacij ter terciarja 1 v zdravstvu iz zdravstvene blagajne na državni proračun….”

  Zakaj pa? Saj ti opravljajo delo v zdravstvenih institucijah in prejemajo plačo. Res, da ne 100% (odvisno od pravilnika), a ponekod v zdravstvenih domovih in tudi UKC Ljubljana (preverjeno) marsikdaj nadomeščajo zdravnika. A to zato, da bo ostalo več denarja za pripravljenost na domu in spalne nočne za zdravnike?

  Glede čakalnih vrst pa sem danes doživela spet en “enkraten” primer. Pri fizioterapiji me je gospod (pacient) vprašal, če mi terapija pomaga in se mi je bolečina zmanjšala. Pa sem mu rekla, da me sedaj po 3 mesecih, ko sem prišla na vrsto sploh več tako ne boli in da hodim bolj zato, ker mi pač pripada. Pa mi gospod odvrne: “Zakaj pa se niste zmenila za preložitev terapije?” Jaz:”Kako?” Pa mi razloži: “Jaz sem bil naročen pred 4 meseci, pa so me takrat bolečine popustile pa sem se dogovoril, da pridem, ko me bo bolelo. No in sedaj sem tu. ” Se sicer ne razumem na sistem ugotavljanja čakalnih dob, a sem prepričana, da tudi tak način prenaročanja (ki velja tudi pri operacijah kolka, kolen in morda še česa, a za te primere ne vem) oz. naročanja na odlog doprinese k rezultatu čakalnih dob.

  Drugače pa sem prepričana, da če bi vsak zdravnik oddelal svojih 40 ur na teden v zdravstveni ustanovi, upoštevajoč troizmensko delo in dosegajoč normalno produktivnost in učinkovitost, ter splošni zdravniki ne bi za vsako figo pošiljali pacientov k specialistom ne bi imeli problema čakalnih dob.

 • Marija

  Tečejo jim zadnje ure pa grabijo kolikor se da

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!