Cerarjeva vlada krive ščiti, nedolžne pa preganja: Tožilstvo odstopilo od pregona socialnih delavcev, ki so pomagali pri ugrabitvi velenjskih dečkov

Foto: STA

Celjsko tožilstvo je odstopilo od kazenskega pregona socialnih delavcev, vpletenih v ugrabitev velenjskih dečkov, katerima je oče ubil mater. Velimir Cugmas, pooblaščenec babice nesrečnih dečkov, zato pregon nadaljuje sam.

Pooblaščenec babice velenjskih dečkov Velimir Cugmas naj bi vložil zasebni obtožni akt proti takratni direktorici Centra za socialno delo Velenje Lidiji Hartman Koletnik, prav tako pa tudi proti nekdanjemu direktorju CSD Slovenj Gradec Juriju Šumečniku ter dvema njegovima sodelavkama, proti delavkama velenjskega centra za socialno delo in vzgojiteljicama Vrtca Slovenj Gradec, navaja STA. Obtoženi socialni delavki iz Velenja naj bi po napeljevanju direktorice CSD Velenje in ob pomoči direktorice ter vzgojiteljic v vrtcu lanskega 30. marca otroka nezakonito prevzeli v vrtcu in ju odpeljali v rejniško družino. Cugmas zavzema stališče, da sta socialni delavki storili kaznivo dejanje odvzema mladoletne osebe, direktorica CSD Velenje Hartman Koletnikova pa kaznivo dejanje napeljevanja h kaznivemu dejanju odvzema mladoletne osebe. Dvema vzgojiteljicama iz vrtca pa Cugmas očita pomoč pri odvzemu mladoletne osebe.

Poročali smo že, da o odvzemu ni bila predhodno obveščena babica dečkov, pri kateri sta dečka živela vse odkar jima je oče decembra 2015 ubil mamo, ta ni dobila niti odločbe o svoji vlogi za rejništvo. To je dobila šele 10 dni po odvzemu dečkov, natančneje 11. aprila, čeprav jo je vložila na CSD v Slovenj Gradcu že 21. januarja. Šumečnik in njegovi socialni delavki na CSD Slovenj Gradec bi morali v skladu z zakonom pravočasno posredovati vlogo babice za izdajo dovoljenja za opravljanje rejniške dejavnosti ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in socialne možnosti, a tega niso storili. Nezakonitost tega ravnanja je ugotovila tudi upravna inšpekcija, Šumečnik pa je dva meseca po odvzemu velenjskih dečkov odstopil z direktorske funkcije zaradi objektivne odgovornosti.

“Odločitev celjskega tožilstva je v posmeh načelu enakosti pred zakonom”
O tem, da je celjsko tožilstvo odstopilo od kazenskega pregona socialnih delavcev, ki so očitno delovali nezakonito, pa smo povprašali Francija Donka, socialnega delavca in strokovnega zastopnika starih staršev ugrabljenih dečkov, ki je nad to odločitvijo zgrožen. “Odločitev celjskega tožilstva, da odstopi od kazenskega pregona neposredno odgovornih za nezakonit odvzem koroških dečkov, je dejanje nespoštovanja človekovih pravic vnučkov in starih staršev ter v posmeh načelu enakosti pred zakonom. V zadevi koroških dečkov se jasno kaže CerarŽidanErjavčevo nespoštovanje zakonov in ustave, saj se odgovorne za odvzem vnučkov ščiti pred roko pravice, nas, ki se zavzemamo za vrnitev vnučkov v njuno edino družino babice in dedka, pa se sodno preganja.”

“Odvetnica Markova vseskozi spodbija pomen ugotovljenih kršitev človekovih pravic v zadevi koroških dečkov. Zaradi pomoči babici pa kazensko preganja tudi oba odvetnika babice ter mene kot strokovnega zastopnika babice. Tudi v mnogih drugih razvpitih primerih vlada ustavnega pravnika Mira Cerarja dokazano krive ščiti, preganja pa tiste, ki na napake opozarjamo, še najbolj zagovornike človekovih pravic. Pod izrojeno Cerarjevo levičarsko vlado se na zakonodajni in osebni ravni dogaja hudo poseganje v družino, ki za demokratično družbo ni sprejemljivo, saj družbi spodkopava tla pod nogami ter povzroča hude družinske travme. Krivice koroškima dečkoma, babici in dedku je treba čim prej popraviti, odgovorne pozvati k prevzemu odgovornosti, nemočna otroka pa vrniti v njuno edino družino. Pravičen razplet zgodbe koroških dečkov lahko pričakujemo od naslednje vlade, za katero upamo, da bo demokratična in bo njen minister za družino v svoji prvi nalogi poskrbel za takojšnjo  vrnitev koroških dečkov domov. Levičarski praksi uničevanja družine so ljudje na družinskem referendumu decembra 2015 izrekli odločen NE, zato je s proti družinsko politiko treba nemudoma prekiniti,” je jasen Franci Donko.

Zakaj tožilstvo ne najde krivcev, saj so imena in priimki kršiteljev znani?
Odzvala pa se je tudi sopobudnica stranke Glas za otroke in družine in njena podpredsednica Metka Zevnik: “Zgleda, da imamo v Sloveniji dva vzporedna pravna sistema. Vrhovno sodišče je v sodbi v zadevi ‘koroški dečki’ ugotovilo, da je bil odvzem vnukov njuni babici nezakonit. Ta odvzem ni bil neka fata morgana, ampak je pri tem sodelovala skupina ljudi, ki so v imenu države kršili družinsko življenje dečkov – sirot in njune babice. Kot je poudaril senat vrhovnega sodišča v obrazložitvi  sodbe, je potrebno pravico otrok do starih staršev ,pa tudi starih staršev do otrok varovati ne le pred posegi države, ampak tudi z aktivnim ravnanjem in skrbjo državnih organov. Ta pravica je varovana tako z Ustavo RS kot z Evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin. In ker se je odvzem zgodil, s sodbo Vrhovnega sodišča RS ugotovljeno, da nezakonito, s strani Upravne inšpekcije ugotovljena nezakonitost odločbe, se seveda sprašujem, zakaj pa tožilstvo ne najde krivcev za vse skupaj.”

Metka Zevnik, zagovornica človekovih pravic: “Dejstvo je, da poznamo kraj dogodka – čisto določeni vrtec, ki ima ravnateljico z imenom in priimkom, prav tako vzgojiteljico, ki sta otroka izročili delavkam CSD z imenom in priimkom. Pa ju ne bi smeli – kdo jima je dal pooblastilo? Pa tudi delavki CSD ne bi smeli odpeljati otrok. Noben pravni akt v demokratični državi ne dopušča ugrabitve otrok iz vrtca samo zato, ker je nekdo zaposlen v državnem organu in ima morda v rokah neko odločbo. Stari starši otroka niso z ničemer ogrožali. Samo v takšnem primeru bi lahko Center za socialno delo vzel otroka iz vrtca zaradi zaščite otrokovih koristi. Socialne delavke so šle po otroka z vednostjo direktorice oziroma direktorja CSD, ki sta zaradi izkazane nezakonitosti že odstopila. Tožilstvo pa zdaj odstopa od pregona in s tem po mojem razumevanju sporoča vrhovnemu sodišču, da je razsodilo napak – torej, da tak nasilen in pravno ter ustavno nepokrit odvzem s strani državnih organov ni bil nezakonit.”

V trpljenje ju je poleg osebne nesreče potisnila še država
Zevnikova še dodaja, da je zaradi takšnega vzporednega razumevanja prava in pravičnosti  nekaterim vse dopuščeno, drugi pa trpijo.  “In v to trpljenje jih je poleg osebne nesreče potisnila država. V tem primeru rasteta dva fantička brez staršev, svoje stare starše pa lahko vidita zelo redko in še to pod nadzorom, kot da sta babica in dedek nevarna kriminalca.” Zato zaključuje, da “edino upanje ostane odvetnik, ki se srčno bori za babico koroških dečkov in sodišče, ki bo odločalo o nezakonitem ravnanju vseh vpletenih v odvzem otrok in o namestitvi dečkov v rejništvo neznanim ljudem, ne pa k njunima dedku in babici. Morda upam preveč.”

M. S.

 • antimur

  Radoven sem, ko bo ljudstvu, predvsem domoljubom prekipelo, kam se bo ta kučanistična golazen razbežala.

  • Zgornji

   Večinoma bodo ostali brez glav, nekaj od te golazni se bo pa tudi malo poskrilo , nekaj pa tudi malo pohinavilo. A žal se nebomo mogli čisto vseh znebiti .

  • totex39

   Poskrili se bodo v titove bunkerje in v hoste tako kot njihovi predniki.

 • Demonkrat

  Koliko strokovnega kadra pri nas je nestrokovnega ?Glede stanja in rezultatov v državi namreč

 • Zgornji

  Narobe svet … Narobe narod … Pokvarjen narod – z Pokvarjeno vlado !!! ! !!!

 • Spet dečki po logiki skupnih jugoslovansklih jeder- fantka je po Slovensko!

 • janko

  Vrnite otroka v domač objem, in solze…. Koga ne bi ganilo…. Še pol levičarjev se bo dotaknilo, teh mlajših, tastari so zakrneli.

 • indijanka

  Babica in dedek jočeta. Majhna fantka sanjata o domu. Morilec pa si zadovoljno mane roke, ker je njegovo maščevanje rodbini, ki se je uprla njegovemu nasilju popolno. Zaupa državi in verjame, da bo kmalu zadihal s polnimi pljuči na prostosti. Pedofil…nasilnež. Povratnik. Nič in nihče ga ne ustavi, nikoli se ne bo pokesal. Samo vprašanje časa je, kako bo reagiral na sinovi srci, ki bosta pogrešali mater. Ljubosumno, oblastno in nasilno. Tako kot mu dovoli partner v njegovi igri. Naša Butalska država. Krivična in neusmiljena do običajnih ljudi. Brrrrrrr…..

 • tarantela

  Ne vem, kaj je v resnici vzrok za odvzem dečkov starima staršema in namestitev pri rejnikih, menim pa, da je ta vzrok dovolj velik in močan, da se je tožilstvo tako odločilo.

 • PG

  Tole je brisano in označeno kot spam. Zakaj? Ker je napisana resnica? Nova24 misli, da je spam?

  Nehajte no. Kar naprej se skrivate za nekimi neosebnimi izrazi. Tudi tožilstvo ima osebo z imenom in priimkom, ki naj bi to vodila. Napišite, kdo na tožilstvu je prevzel primer. Te osebe je treba obelodaniti,
  kajti z izrazi kot so tožilstvo, CSD, policija, vrtec ne bomo nikamor prišli.

  Napišite katerima vzgojiteljicama v vrtcu in njuni ravnateljici ne smemo zaupati otrok, ker jih bosta mirno predali ugrabitelju? Zapišite, kdo ne upošteva odločbe vrhovnega sodišča ter kako sploh lahko to naredi, saj smo vendar v Sloveniji vsi podvrženi zakonom in še zlasti sodnim sklepom. Zapišite kako to, da ima ta človek še vedno službo. Zapišite kako se lahko izobnem sodni odločbi, da bomo to znali tudi drugi. Zapišite zakaj policija ne ukrepa in ne izvrši sodne odločbe in vrne otroka starim staršem, če je tisti, ki mu je bila izročena noče.

  V zgodbi so vpleteni ljudje, ki nam še kar naprej delao škodo in zlasti vsi delajo protizakonito. Zakaj se v tem primeru ne zaščiti pravne države. In ne nazadnje, zakaj v Sloveniji ni na pomembnih delavnih mestih ljudi, temveč so samo pokvarjeni birokrati.

  Kaj pravi o ne spoštovanju sodišč Evropa?

 • Slovenec 33

  Okupatorsko izdajalske veje oblasti delujejo le v zatiranje in škodo avtohtonega življa.
  Iz otrok delajo duševne invalide, ki jih bo z lahkoto posrkal loby LGBTQ izrodkov, ker ne bodo čutili korenin.

  • janko

   Ena od osnovnih idej socializma je, da odpravijo narod. Ves svet naj bi bil kot en sam narod.

 • MladiLiberalec

  Avtor članka ne razume kaj pomeni delitev oblasti. Vlada ne izreka sodnih odločitev. XD

 • RealRevolution

  Cist po levicarsko!

  Skozi njihova dejanja je vec kot ocitno,da za drugo razredne drzavljane ne obstajajo isti drzavni zakoni.
  Zato se kar naprej sejejo svojo plevel,ki povzroca tako imenovano drugorazrednost med ljudmi.

  • Janko Gedlička

   Sicer tudi za prvorazredne državljane ne veljajo državni zakoni. Oni jih kršijo in vse je v redu. Drugorazredni pa pišemo komentarje.

 • totex39

  Sedaj je postal že vseved, kajti na obzorju ima že nekaj sposobnih ljudi iz svojega klana za naslednje volitve.

 • Franc Šink

  Bolim se da zaradi časovne oddaljenosti dogodka ter starosti dečkov vrnitev normalno družinsko življenje ne bo več mogoč.Ali pa igrajo oblastniki na to “finto” !

 • Olga

  Bravo Cugmas! Bravo Kovačič! Tako se bori za demokracijo! Državljani moramo vsi na volitve in pokvarjene levičarje, kamor spadata tudi SMC in NSI postaviti na smetišče zgodovine! Lopove pa v zapor!

 • Franjo Trojner

  Ta oblast se bo zadušila v lastnem dreku! Rad bi vido runkle, ki so jo izvolili. Za Slovenijo je res najboljše, da se razdeli na dva dela, enega naj imajo levičarji v drugega pa gremo desničarji, kr to kar nam tranzicijska levica počne ni več za nikamor.

 • dob

  To pomeni, da kučanizem dela kar hoče in da ni boga nad njimi.

  Če kdo meni, da kaj ni prav, je to samo mnenje, ki ni obvezujoče. Končno imamo vsi pravico do lastnega mnenja, v državi, ki spoštuje pravico do svobodnega izražanja.

  • RATATA

   Dob, a ti tudi uživaš, ko si eden izmed nas “norcev” ki trdimo, da kiićan vse vodi(?) Jaz neizmerno.

   • dob

    Itak. Se spominjam še s foruma Financ, čisto na začetku, ko mi je en levak očital: pa kaj nam tega kučana skoz naprej porivaš, pri vsakem komentarju ga ven privlečeš – kaj pa ima kučan opraviti s čimerkoli, saj o ničemer ne odloča. Kaj ti ni jasno, da je kučan samo upokojenec?

 • Janez

  TALE !
  RES TEŽKI PRIMER DEČKOV IZ VELENJA !
  Lahko zadovoljijvo razrešujejo le socialni delavci , ki imajo strokovno znanje.
  In tudi?
  Srce za otroke – v tako izjemno težki situaciji.
  Otroka zagotovo rabita
  čimveč stika s svojimi starimi starši in res sposobnimi mlajšimi rejniki. L.r. Janez KOMENDA

 • dob

  Žiivimo v državi, kjer vlada pravni red. Če komu kaj ni prav, se lahko pritoži, to pravico ima. Potem se lahko pritožuje, dokler otroka ne bosta stara 25 let. Tedaj problema ugrabljenih otrok ne bo več, kvečjemu lahko odpremo nov fascikel, ampak o ugrabitvi otrok ne bo več govora. Problem ugrabitve otrok bo s tem rešen.

  Tako Cerar rešuje problem brezposelnih. Večina ne more več čakati na zaposlitev, ker jim leta bežijo, zato popizdijo in odidejo v tujino. Kup na zavodu s prošnjami za zaposlitev se manjša, ker te tam vodijo le omejen čas, pol jih ne zanima več, kaj bo s tabo! Nakar se Cerar javno hvali, da je prošenj za zaposlitev med njegovo vlado vse manj. Zanj je problem rešen, ko jih premakne z enega kupa na mizi na drugega, na isti mizi!

 • lauraas

  Vse delajo kontra zdravi pameti in nič, nobenih sankcij.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!