Cerarjevemu uživaštvu ni videti konca – Poglejte vse poti z vladnim falconom in koliko so nas stale

Falcon (foto: STA)

Ekskluzivno objavljamo seznam poletov s falconom na davkoplačevalski račun. Cerarju ni dovolj prestižni službeni BMW serije 7, tudi falcon je »njegovo« prevozno sredstvo, tudi v kraje, kamor bi lahko potoval z rednimi letalskimi linijami.

Predsednik vlade Miro Cerar je velik uživač. Ko je botrom iz ozadja poleti 2014 uspel veliki met ter so vodjo opozicije in najresnejšega kandidata za zmagovalca na takratnih volitvah Janeza Janšo tri tedne pred volitvami po politično montiranem sodnem procesu spravili v zapor, je Cerar prišel na svoj račun. Le tri tedne pred tem so mu ustanovili stranko, ki je nato na nelegitimnih predčasnih volitvah zmagala.

Kakor je prišel, tako vlada
Tako kot je prišel, tako vlada in tako bo tudi odšel. Vlada Mira Cerarja je namreč ena večjih katastrof v samostojni državi. Ne samo, da je nelegitimna, je tudi nestabilna, uspehov pa ni in ni. Ker smo v zadnjem letu pred rednimi volitvami, lahko že rečemo, da se bo vse skupaj končalo katastrofalno slabo. Za državo in državljane, ne pa tudi za predsednika vlade Mira Cerarja in njegove ožje sodelavce. Ti uživajo. Na davkoplačevalski račun.

Nekoč menda skromen?
Uvodoma spomnimo, da je Cerar, ki naj bi imel že četrto uradno spremljevalko, po prevzemu funkcije Komisiji za preprečevanje korupcije prijavil svoje premoženje, v katerem je navedel tri nepremičnine (atrijsko hišo, del hiše in garažo) v ljubljanskem predmestju (dejansko je sosed Milana Kučana in drugih veljakov v Murglah) in šest let star osebni avtomobil VW tuareg. Skromnež, bi lahko rekli. To pa se je po volitvah 2014 hitro spremenilo.

Kmalu pokazal pravo barvo
Nedavno je bilo na enem od blogov zapisano, da je že v času menjave vlade, leta 2014, tedaj predsednico vlade Alenko Bratušek domala moledoval, naj kupi nov službeni avtomobil BMW 7, ki ga bo nato uporabljal kot predsednik vlade. S tem se je želel izogniti kritiki o lastnem razmetavanju davkoplačevalskega denarja. Bratuškova mu ni sledila, zato si je svojo željo pač »moral« izpolniti sam. Mediji o tem seveda niso veliko poročali, provladni mediji pa tudi niso tekali za Cerarjem in ga spraševali o tem. V začetku letošnjega februarja pa je Bojan Požar na svojem blogu potrdil, da ima »zgodba o slavnem BMW serije 7«, ki ga je Cerar kmalu po prevzemu oblasti kupil pod krinko nabave prestižnega vozila za prevoze pomembnih gostov iz tujine, ki pridejo v Slovenijo, zelo pomenljivo plat. Pri tem je navedel zgodbo o Cerarjevem moledovanju Bratuškove, hkrati pa je zapisal, da »starega audija A8, ki so ga prej vozili Borut Pahor, Janez Janša in Alenka Bratušek, Miro Cerar ni hotel imeti zato, ker naj bi bil prestar«. Danes pa »ta isti stari A8« uporabljajo za prevoze predsednika državnega zbora in podpredsednika SMC Milana Brgleza.

Že oktobra 2015 z BMW 7
Ob tem ne moremo niti mimo blogovskega prispevka z naslovom »Cerar je gol. Ubog zmeden uradnik, ne državnik.«, katerega avtor je Miran Ališič, javnosti znan kot komentator avtomobilističnih hitrostnih dirk in dober poznavalec avtomobilskih znamk. Tako je Ališič na svojem blogu natančno opisal svoje srečanje »z njegovo visokostjo« sredi Ljubljane. »Bilo je 11. oktobra 2015, pozno popoldne.« Dodajmo, da je bilo to točno 13 mesecev po tem, ko je Cerar prevzel vodenje vlade. »Stari trg v Ljubljani. Madžarska je prav takrat zapirala meje. Sprehajal sem se … nekaj korakov pred menoj Miro Cerar. Ta, ja. Predsednik vlade. S svojima – ugibam – najstniškima otrokoma. Lepo. … Pričakoval bi, da je tam peš ali s kolesom ali da je parkiral svoj v garaži na Kongresnem trgu. Ampak ne. G. Cerarja in otroka je na mestu, prepovedanem za ustavljanje in parkiranje, ob šentjakobski cerkvi čakal velik nov službeni BMW 7 s šoferjem,« je zapisal Ališič in v nadaljevanju dodal, da velik in prestižen avto nikakor ni namenjen prevozu njegovih otrok z nedeljskega sprehoda. Nadalje je zapisal, da je šofer »zelo odločno speljal desno na Karlovško cesto, potem pa še pred mostom ostro zavil čez polno dvojno črto levo na Prule«. Kršenih je bilo torej tudi več cestnoprometnih predpisov, Cerar pa ni niti pisnil.

Nakupi leta 2015
Ko smo raziskovali, kakšne avtomobile je kupila ta vlada in kdaj, smo izvedeli, da je vlada avtomobil znamke BMW kupila v letu 2015, hkrati so nove avtomobile naročili še za ministra Karla Erjavca (zunanje ministrstvo), Zdravka Počivalška (gospodarstvo) in Gorazda Žmavca (Slovenci v zamejstvu in po svetu). Vsak od teh avtomobilov naj bi bil vreden okoli 50 tisoč evrov. Pogodbo za BMW 740 pa je leta 2015 podpisal takratni generalni sekretar vlade Darko Krašovec. Rečeno je bilo, da bo »državo stal 84.169 evrov«. Hkrati so naročili še osem »nekoliko cenejših vozil« (v to so všteti tudi trije prej navedeni). Vlada je za vse to v letu 2015 namenila okoli 400 tisoč evrov, odločala pa se je, ali naj kupi osem beemvejev 530 ali osem audijev A6 (poleg BMW 740 za Cerarja). Mimogrede, obrambno ministrstvo je spomladi tega leta naročilo še nove megane, insignie in berlinga, še pred tem pa kangooje. Eden od novih pozneje naročenih avtomobilov znamk BMW ali Audi pa je bil namenjen tudi ministrici Andreji Katič, ki se zdaj tudi vozi v njem.

Skrite noge
Zakaj to navajamo? Zato, ker stvar ne kaže samo na novi avto, ki si ga je Cerar omislil na stroške davkoplačevalcev (zavrgel je audi in si zaželel BMW), pač pa kaže tudi na njegov karakter. Slednjega smo poznali že takrat, ko smo razkrili, da je avgusta 2014 na svoj bančni račun, ki je imel odprtega kot samostojni podjetnik (to je bil ob redni zaposlitvi na pravni fakulteti), prejemal denar za pravno svetovanje od državnih ustanov. Volitve so bile 13. julija 2014. Ali od takrat, ko smo razkrili, da je za predavanja koroškim dijakom zaračunal dvojne potne stroške, nato pa − po medijskem razkritju seveda – preveč zaračunano pobotal kar z vrednostjo svojih knjig. Kot da bi jih dijaki tako željno pričakovali ali brali. Morala brez morale torej.

In leto 2016
Ališič je pisal o letu 2015. V letu 2016 pa je generalni sekretariat vlade še dodatno obnavljal vozni park z izgovorom, da »obstoječi ne dosega več uveljavljenih standardov za prevoz visokih diplomatskih delegacij«. Finance so to leto poročale tudi o tem, da sekretariat kupuje avtomobil znamke BMW 740 xDrive, s katerim se bo vozil predsednik vlade Miro Cerar. Navedli so, da je cena na trgu za tovrstni avtomobil med 130 in 150 tisoč evri, v kar je všteta tudi dodatna oprema.

Cerar se je v novem avtomobilu BMW 7 vozil že jeseni 2015. Uradno naj bi ga potem kupovali še v letu 2016. Danes se v njem zagotovo vozi, kdaj točno so ga kupili in kako so ga prej plačevali, predvsem pa koliko so plačali zanj, pa še raziskujemo. Dodajmo, da je v času Cerarjeve vlade do pravilnih podatkov zelo težko priti. Nikoli doslej se še nismo srečevali s takšnimi težavami kot prav v njegovem mandatu.

Fetiš tudi falcon
Cerarjev novi fetiš pa niso samo novi službeni avtomobili. To je tudi vladno letalo znamke Falcon. Zgodba o vladnem letalu Falcon 2000 EX se je začela poleti 2001, ko je vlado vodil Janez Drnovšek. Za prestižno vladno letalo smo plačali 42 milijonov evrov (po nekaterih poznejših podatkih »le« 30,6 milijona evrov), takratni generalni sekretar vlade Mirko Bandelj pa je nakup opravičeval s tem, da gre »v resnici za večnamensko letalo, s katerim bi na primer lahko prevažali ranjence«. Drnovška je nasledil Anton Rop, ki se je skušal rešiti tega letala. Izračunali so, da bi moralo biti v zraku vsaj 750 ur letno, da bi se nakup finančno izšel. Eden od poznejših izračunov pa je pokazal, da slovenska vlada leti samo 250 ur na leto. Ropovi so nato v začetku leta 2004 začeli iskati najemnika in ga tudi našli, falcon so oddali v najem podjetju General Maritime Corporation iz ZDA za 125 tisoč dolarjev mesečne najemnine. Američani so ga nato po petih letih vrnili, v krizi so se pač odpovedali »dragim igračam«, pogodba pa jim je to dovoljevala. Najemnino so sicer redno plačevali, skupno naj bi bilo te v višini 5,74 milijona evrov. Falcon je nato sredi oktobra 2009 po dvomesečnem servisu v Švici pristal v Ljubljani. Njegovo vzdrževanje pa je presegalo naše finančne zmožnosti; letni strošek vzdrževanja naj bi se po poročanju nekaterih medijev gibal okoli 500 tisoč evrov, pri čemer gre samo za stroške upravljanja letala, zagotavljanje vzdrževanja in ohranjanja plovnosti. Takrat smo izvedeli tudi za ceno letenja falcona, ki lahko pelje 10 ljudi. Ura letenja naj bi bila 5.400 evrov. Podatek je iz leta 2011.

Samo za nekatere službene poti
Cerarjeva vlada je nato sprejela sklep, da bodo falcon uporabljali za vladne namene. To se je razumelo, da bo falcon v uporabi samo takrat in tam, kjer ni drugega ugodnejšega letalskega prevoza. Za pot v Bruselj, s katerim so vzpostavljene druge odlične in bistveno cenejše letalske linije, naj torej falcona ne bi uporabljali. Takšen je bil sklep, realnost pa je drugačna.

Zasebni let v Pariz
Tako rekoč vsesplošna uporaba falcona je prišla na dan v primeru potovanja predsednika vlade Mira Cerarja na rokometno tekmo slovenske reprezentance s Hrvaško v Pariz. Falcon je v pristojnosti ministrstva za obrambo, ki ga vodi Andreja Katič. Slednja je pred kratkim o Cerarjevem potovanju na tekmo v Pariz poslancem v državnem zboru povedala: »Od začetka uporabe je bilo opravljenih skupnih 238 prevozov. V letu 2014 je bilo teh 31, v letu 2015 jih je bilo 64, v letu 2016 že 104 in v letu 2017 trenutno 18« (zadnji podatek 20 – op. av.). Povedala je še, da je bil naročnik prevoza v Pariz kabinet predsednika vlade, ministrstvo za obrambo pa je bil izvajalec prevoza. Dodala je, da je bilo na letalu 10 potnikov, in sicer predsednik vlade Miro Cerar, ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič, trije sopotniki iz kabineta predsednika, en sopotnik iz urada za komuniciranje, dva sopotnika z ministrstva za izobraževanje in dva varnostnika. Letalo je letelo na relaciji Ljubljana−Pariz, Pariz−Ljubljana. V Franciji je pristalo na letališču Le Bourget. Dodala je, da stroški poleta še niso dokončno znani, ker še niso prejeli vseh računov. Po do takrat znanih podatkih pa znašajo  6.588,19 evra, vključno s stroški tričlanske posadke. Stroški bodo poravnani iz sredstev, ki so bila v letu 2017 posebej zagotovljena Slovenski vojski za izvedbo 400 ur prevozov s falconom za potrebe državnih organov. Katičeva je še dejala, da je vlada s pravilnikom za izvrševanje proračuna določila tudi ceno ene ure leta s falconom, ki je 4.221 evrov. Spomnimo, še leta 2011 je bila ta okrog 5.400 evrov.

Foto: STA

Gorenak zahteva dokumente
Veliko podatkov je torej spornih. Na to je opozoril tudi Vinko Gorenak, nekdanji minister za notranje zadeve in zdajšnji poslanec SDS. Na ministrstvo za obrambo je namreč naslovil zahtevo za dostop do informacij javnega značaja. Izpostavil je, »da so mediji nedavno poročali, da je 28. januarja 2017 vladno letalo Falcon 2000 EX letelo v Francijo, v Pariz, in nazaj v Slovenijo. Po poročanju medijev naj bi tega dne z omenjenim vladnim letalom leteli predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar, ministrica, pristojna za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič ter skupina zaposlenih v kabinetu predsednika Vlade Republike Slovenije, zadolženih za odnose z javnostmi, Tanja Subotić Levanič, Rok Hodej in Klemen Babnik. V letalu naj bi bil tudi neznani otrok«.

Opozarja na zlorabo
Poslanec Gorenak je opozoril, da se vladni falcon sicer lahko uporablja za uradne in delovne obiske v tujini. »V omenjenem primeru pa je predsednik vlade Miro Cerar skupaj z drugimi potniki, ki so bili na letalu, uporabil vladno letalo Falcon 2000 EX za ogled tekme slovenske rokometne reprezentance v dvorani Bercy v Parizu,« je dodal. Opozoril je, da bi v konkretnem primeru lahko govorili tudi o zlorabi položaja Mira Cerarja kot predsednika vlade. V razpravi se je nato izkazalo, da obisk predsednika vlade in sopotnikov v Pariz ni bil niti delovni niti uradni, ampak je šlo očitno za izlet predsednika Vlade RS in njegovih sodelavcev ter morebiti še koga v Pariz, za kar pa bi potniki polet morali plačati sami. Poslanec Gorenak je v nadaljevanju zahteval številne listine in gradivo, s katerim bi ta januarski vladni polet v Pariz povsem razjasnili.

Seznam potnikov
Tudi v našem uredništvu nismo držali križem rok in smo tako na vladi in ministrstvu za obrambo iskali dodatne podatke. Pridobili smo seznam letov s falconom za leta 2015, 2016 in 2017. S seznama, ki ga objavljamo v nadaljevanju, je razvidno, da so z vladnim letalom na stroške davkoplačevalcev leteli številni vladni uradniki. Zelo priročna igračka pa je tudi za Mira Cerarja in njegove spremljevalce. Dodajmo, da so bili številni leti opravljeni tudi v kraje, kamor bi vsi lahko potovali z rednimi leti uveljavljenih letalskih prevoznikov, pa niso. Cerarjevemu igračkanju na davkoplačevalski račun torej ni videti konca.

V nadaljevanju objavljamo poimenski seznam oseb, ki so v letih 2015, 2016 in del leta 2017 leteli s falconom. Dodajmo, da v koloni Imena potnikov nekatera imena niso razkrita. Tu gre za imena fizičnih oseb, ki niso javni uslužbenci. Predvidevamo, da gre za varnostnike, uradne fotografe, izbrane novinarje, tolmače in podobno. Njihovih imen ministrstvo za obrambo, ki je izdelalo ta seznam, ni dolžno oziroma jih po zakonu niti ne sme razkriti. Poimensko pa so navedene vse uradne osebe. Pri Cerarju je navedena tudi zdaj že nekdanja Cerarjeva spremljevalka Vesna Arnšek, ki je bila kot takšna del uradne delegacije.

Doslej 219 letov
V letu 2014 je bilo s falconom opravljenih 31 letov, čeprav ti podatki v seznamu niso zajeti. V letu 2015 je bilo 64 letov, 2016 so bili 104, leta 2017 pa 20 (podatki se sprotno dopolnjujejo).

Najdražji polet je bil leta 2016 iz Ljubljane v Bamako, kamor se je odpravila delegacija ministrstva za obrambo, davkoplačevalci pa smo za to plačali 23.192,40 evra. Temu sledi let iz Ljubljane v Dubaj, kamor se je leta 2016 odpravila delegacija ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Za ta let smo davkoplačevalci plačali 21.406,80 evra.

V letu 2016 je na primer zelo zanimiv let predstavnikov iz Kabineta predsednika Vlade RS v Beograd oziroma sta bila v Beograd dva leta (enkrat 10 in enkrat 8 potnikov), iz Beograda v Ljubljano pa se je vrnilo 10 potnikov. Med njimi so bili Miro Cerar, sekretarka Lilijana Kozlovič, minister Karl Erjavec, svetovalec Aleksander Kešeljevič in še nekateri iz Cerarjevega kabineta. Prav vsi bi lahko tja in nazaj potovali z rednimi letalskimi linijami ali pa z osebnimi službenimi vozili.

V nadaljevanju objavljamo seznam. Prijetno branje!

Demokracija

 • rubec

  Hohštamperl.

  • indijanka

   Hmm..ja. Sej ne bodo več dolgo uživali, sedeži bodo kmalu zamenjani za preprostejše. Falcon bo postal del flote, ki bo vračala migrante v rodni dom, ko nam EU ukaže. Mi pa bomo falcona vzljubili.

   • von Rhein

    Pri vsem tem transportu tistih,ki do včeraj niso znali niti čevljev zavezat,ne bi bilo čudno,če bi kmalu postal kot vlak,imenovan Gomulka.

    • Prle

     Če bi fovšija gorela, danes ne bi bilo Slovenije.

     • von Rhein

      Saj je ni.To kar je je bolj skrpucalo od države.

     • Prle

      Kaj se pa potem sekiraš, zaradi nekega aviona?

     • von Rhein

      Mistake.Nič se ne sekiram,stvar jemljem kot črni humor. In nisem nikomur nevoščljiv.Tudi,če bi familjo Strojan vozili bi me zabavalo.

     • Prle

      O,k, oprosti, če sem te vznemiril.

     • von Rhein

      Nisi,nisi.Ravno čas za pogled na forum sem imel. Imam pa res eno izmed napak.Kot eden iz aviona,ki vedno začne…moram nekaj rečti.Do naslednjič.

     • althar

      Kaj se pa potem sekiraš zaradi podkupnine, ki naj bi jo dobil Janša od Patrie?

     • Prle

      Saj se ne, denar, ki ga je dobil bo itak vrnil državi, saj se ve, da je stalen gost na sodiščih, to pa košta, kajne?

     • althar

      Jah, kdaj bo pa Cekar vrnil denar državi? Poleg privatnih izletov s Falconom še na primer 300 milijonov, ki jih je zajebal v Cimosu, da ne naštevam naprej? Poleg tega pa, Janša zadne cajte večinoma dobi tožbe, pa mu mora država plačevat odškodnino, torej ne bo nič z vračanjem, al kako?

     • Prle

      Nič ne vem o privatnih izletih, končno naj mu pa vaši poslanci postavijo vprašanje, s Cimosem, pa Cerar nima nič. Lahko naštevaš naprej.

     • althar

      Aha, ko postane vroče, pa nič več ne vemo. Nekako tako, kot ne vemo, odkod tisti tisoči okostnjakov v Hudi jami. Najverjetneje so se sami zazidali z 11 pregradami v rudniški rov.

     • Prle

      Stari, današnja tema je avion, pa še slikica je priložena za vse nepismene.

     • althar

      Jaja, sej vem, že preseravanje Cerarčka s falkonom je dost zajebana stvar za provokatorje, kaj šele druga sranja, ki jih počne trenutna partijska lutka na oblasti, da partijskega početja vobče niti ne omenjam ;-)

     • Prle

      Kaj a Ivan, bi pa po svetu hodil na avtoštop, ne bit naiven,no?

     • althar

      Jah, kaj vem, ko je bil presednik, se ni vozil s falkonom navijat za rokometaše v Pariz, če se prav spomnim.

     • Prle

      Je pa pripeljal na državne stroške družino iz Grčije, ko so bili na dopustu. Vsi oblastniki so isti.

     • althar

      Zgleda, da res bolj slabo bereš, pa nisi prebral brifinga, ki so ti ga dali: Ivanček je tisti polet plačal iz svojega varžeta.
      Ampak tema so Mirkotovi izleti s falkonom, ne Ivanovi. Za nepismene je zato tudi slikca nalimana. Dobr, Mirko zgleda mal utrujen, pa vendar…

     • Prle

      Seveda je utrujen, medtem, ko se on za vas žrtvuje, vi pljuvate po njem in ne cenite njegovega truda za lepšo in boljšo Slovenijo.

     • althar

      Kaj češ, nemo propheta in patria sua, oziroma nihče ne profitira od Patrie.

      Dobro, lepo je bilo poklepetat s tabo, a moram še kaj zaslužit in davkov plačat, da bo tvoj Mirč lahko letal okol. Zdaj si lahko še sam s sabo malo dopisuješ, da ti ne bo preveč dolgčas. Aja, pa enkrat mi boš res moral bolj nadrobno opisat, kako so se tiste punčke zazidale v rudnik, ko jim še kele in špohla niso dal, rokomavhi Brozovi. Ajd

     • Prle

      Ja , lej, ko se srečava, ti pa razložim, kaj, kako, zakaj.

     • indijanka

      Če bi ti zjutraj sem in tja z desno nogo vstal, bi ti bil vsaj kakšen dan prijetnejši..a veš to?

     • Prle

      O prijateljica indijanka, s katero nogo, pa si danes vstala ti, ti je mogoče kdo pomagal, ko si vstala?

     • indijanka

      bi rad, da me izobčijo, dobr, da so te vsi blokirali, da tega ne berejo

     • Prle

      Ne, to ti pa ne privoščim, končno si ti njihova prijateljica. Res pa je, da veliko zamujajo, ker me imajo zblokiranega. Misliš, da jim bo kdaj žal?

     • indijanka

      A tebi v službi ni treba nič delat?

     • Prle

      Ne, ker sem brez službe.

     • indijanka

      No, to je pa hudo. Oprosti.

     • Prle

      Evo, ker si v redu ženska, samo zate.
      https://www.youtube.com/watch?v=Y8raabzZNqw

     • indijanka

      No, hvala. Sedaj mi je žal za vse ostre besede. Želim, da se ti življenje obrne na bolje.

     • Prle

      Je že v redu, nisem ti zameril nobene besede. Hvala, bo že.

     • indijanka

      Bova to pustila ob strani. Ker ne vem, kaj naj ti rečem. Če ne bi izgubila sina, ne bi občutila žalosti niti osamljenosti. Življenje mi je naklonjeno. Je pa res, da to zahteva ogromno moje energije in mi omogoča malo prostih trenutkov. Indijanka je beg iz rutine in znanega okolja, kjer se ne pustim potisniti do roba, ker rob pomeni spremembe. Zato jo štejem kot evolucijsko spremembo same sebe. Tko nežno in počasnejšo. Bom te pa poskusla malo razvedrit ne glede na moje politično prepričanje in razmišljanje sokomentatorskih prijateljev.

     • Prle

      Iskreno sožalje za sina, pri smrti smo vsi nemočni, od posameznika pa je odvisno, kako se bo prebil iz tragedije. Grdo rečeno, življenje teče po svojih tirnicah naprej, treba je poiskati smisel življenja. Poznam podobno situacijo, pa je ženski kar uspelo, kakor ti pri takšni tragediji sploh lahko uspe.
      Politika: Končno se pa nasprotja privlačijo, prav je da imamo ljudje različna mnenja, ker bi bilo drugače dolgčas, če bi vsi isto razmišljali.

     • indijanka

      Če teh stvari ne bi razčistila v sebi o tem zagotovo ne bi govorila. Nikoli se ne pogovarjam o svojih problemih z drugim kot z zvezdami in drevesi. Enkrat samkrat sem se prepustila paniki v neki zgodbi. Pa sploh ne razumem zakaj. Tega se še sedaj sramujem.

     • Prle

      Menim, da ni nič narobe, če poveš svojo zgodbo, nekateri se zaprejo vase, pa je potem še slabše. Bodi takšna kot si, pa bo vse o.k.

     • indijanka

      Nisi čisto razumel. Kaj, če bi midva vse tole kar sva se pogovarjala dala pod delete? Zašla sva.

   • traktor

    Težka bo. Majhen je. Pa kiper tud ni.

 • rubec

  Na enem letu sem opazil Matjaž Han. Zakaj tudi pri preostalih letih iz seznama ni prtljaga navedena?

  • traktor

   On je sinček največjega švercerja v Radečah. Mogoče je šol pa po robo.

 • VERZIFIKATOR

  Kdo že sanja o falconu?

  Fani Tančič

  SANJA FALKON

  Sanja tista večna je letalka,
  ki že leta po Evropi šviga,
  dnevnice si, plačo vztrajno dviga,
  teh zadev je dobra poznavalka.

  Se prijel je vzdevek je Falkon,
  bi priimku bil precej primeren,
  po naravi trmast, brezobziren,
  drugo reči je zaman, zastonj.

  Pravijo, da ni nobena tajna,
  da deklina sanja o falkonu,
  ko na letališkem je balkonu,
  v sanjah svojih vsa je neomajna.

  »Tudi jaz s falkonom bom letela,
  ne več z linijo evropsko redno,
  kot doslej sem se vozila vedno,
  zdaj le redke bom na krov sprejela.«

  Striček ji mendá je to obljubil,
  če bo več doma kot pa v tujini,
  več pri stričkih, v njihovi bližini,
  bojda za pilotko jo bo snubil.

  Sanja kapitanka bo postala
  in se zapisála v zgodovino,
  vrne naj se čimprej v domovino,
  na postlanem tu da bo pristala.

  Treba ni pilotskih ji izkušenj,
  le s falkonom dobro naj pozira,
  letanje pa sploh ne bo ovira,
  ves sistem vnaprej je preizkušen.

  Kot pilotko tu jo proslavijo,
  hvalijo tovarniška glasila,
  takšna so s komande navodila,
  vrabčki Sanji klanjat se hitijo.

  Da letalka je posebne vrste,
  poje se ji hvala neizmerna,
  poročila dnevna in večerna,
  delo zlahka da ji gre skoz prste.

  Kaj potem, če sanja ni pilotka,
  naj le pridno se doma pojavlja,
  fraze naj pilotske prav ponavlja
  in drži se vsakega napotka.

  Ni hudir, da dvigne se letalo,
  da falkon obdržal se bo v zraku,
  da lebdel na rdečem bo oblaku,
  kratko bo povsem zadostovalo.

  Naj tako po nebu plavem pluje,
  daje vtis, da sama pilotira,
  naj v kabini medijem pozira,
  vrne se potem lahko na tuje.

  Zdavnaj zmanjkalo je že pilotov,
  zdajšnji so le mali kaskaderji,
  manekeni, gumpci in pozerji,
  ki usmerja združba jih falotov.

  Sanja kot ulita mednje sodi,
  saj njen cilj leteči je falkon,
  tudi če v resnici bo le dron,
  ki ga drugi kot igračko vodi.

  Danes so dovoljene ji sanje,
  a že jutri novi svit napoči
  in podnevi zlahka se razloči
  razne Sanje, Vanje in pa Tanje.

  Naj falkon roji ji le po glavi,
  konec bo njegov nedvomno tak,
  kot tovrstnih je letalcev vsak,
  še prekmalu ptiček strmoglavi.

  Že v tovarni, ko ga naredijo,
  vanj vgrajena takšna je napaka:
  če pilotka kdaj po svoje kvaka,
  skupaj jo s falkonom sestrelijo.

 • Fogglof Tunnek

  Čujte, zakaj ne smemo komentirati tega članka…”Ne samo Stalin, tudi Mussolini in Hitler sta izhajala iz marksizma” ???… A morda zaradi tega:

  http://www.mladina.si/arhiv/200404/

 • rubec

  Če se kdo čudi kako so ksenijo dvojni t dobili čez vrata naj povem da so jo zvlekli čez oba motorja. Tako je bila zamuda pri odhodu za polovico krajša.

  • Prle

   In avion je nato pristal na tvoji plešasti glavi.

 • tarantela

  Jest bi pa enkrat vse jedilnike za ves teden v kuhinji parlamenta. In seveda cenik. Menda majo dobre in poceni obroke. Hvala!
  Še nekaj me zanima: od sinoči se mi vsakokrat, ko odprem NOVO in potem in ko kliknem na nov prispevek, prikaže opozorilo protivirusnega sistema NOD32, imam plačljiv protivirusni program. Pri vseh drugih portalih, pošti, dokumentih in sploh pri vseh drugih zadevah, me ta protivirusni program ne opozarja. A ima še kdo ta problem?

  • leviukradlidrzavo

   Ja, tudi meni odvceraj javlja probleme z varnostnim potrdilom na tej strani. Na androidu. Nekaj jim ocitno ne dela kot bi moralo.

  • Borut Stari

   Osebno imam tudi uradno kupljeni NOD32 in deluje normalno, Preveri nastavitve programa. Pa to. Le naložen, brez ustreznih nastavitev lahko dela probleme z blokadami ali karanteno.

 • totex39

  Jaz bi tudi imel nekaj službenih poletov z falconom, da se mi ne bi trebalo cijaziti z starimi službenimi avti po Evropi, banda pospetniška.

 • KIKI

  Ideja za 1 milijardo EUR:
  Ko bo politična agospoda poletela na kakšen “poslovni izlet” ( vlada z ministri in
  njihovimi hlapci), je potrebno hitro reagirati! …
  Gornje naveden prihranek zagotovljen!

 • Duhec

  Kaj je pa z uživaštvom na Novi??? Z več milijonov evrov ste naredili TO!!! 3 članke na dan in še to cp.

  • Andrej S

   A te kej peče!!! a je nova z tvojim dnarjem kej delala dej mal se zamisl pa premisl predn kej napišeš

   • Duhec

    Predn bom jst lačna, bo večina že umrla od lakote.

    • von Rhein

     Imaš tako zalogo sala na sebi ali podpornika,ki bi ti financiral dnevno potrebne kalorije?

  • janez zorman

   Hudičevo dobro je Nova premešala štrene vsem aktualnim portalom, če se skoraj polovica vseh komentarjev na KURAH, nanaša na komentarje na Novi ali Nori, kakor ji norci pravite.

  • leviukradlidrzavo

   Z vec milijonov evrov? Res, a mislis tako kot prisilni rtv prispevek?

  • Borut Stari

   Lahko se posloviš, nihče te ne bo pogrešal.

   • Duhec

    Zmenli ste se, da bote vse tiste, ki so premalo desni oz niso v stranki SDS, ignorirali. Najboljša možna odločitev, držite se.

    • nevtrino

     Imate pa res hude težave z eno SDS in eno novoTV, vas težijo tudi nočne more ?

  • Ryuk

   Na Novi so z milijonom naredili več, kot naredi hanzi tv s petimi. Te informacije (zgoraj) ne boš zasledil v nobenem mainstream mediju.

   • yetibanned

    Milijon €, milijon €??? To se dobi za milijon€??? Katastrofa!!!!!!!

   • Prle

    Stari, na sestanku smo se zmenili, da pravokatorjem ne odgovarjamo. Drži se dogovora, drugače, te bomo vrgli iz stranke. To ti je zadnje opozorilo.

 • janez zorman

  Če uživa v vožnjah z kovinskimi konzervami, naj pač uživa. Babnice mu tako drugi rihtajo, kakor kaže. Vsak tele ma svoj vesele.

  • Prle

   Tako je, tudi ti imaš svoje.

  • KIKI

   Drago “vesele” a njeee?

 • Borut Stari

  Problem ni več bonvivanTito, bil je eden. Problem so številni mali, v duši okvarjeni Titiči. Domišljavost teh je enkratna.

 • althar

  Kaj je slabše od nesposobnega komunista na oblasti? Naduti nesposobni komunist na oblasti.
  #Cerar=Tuerk

 • Hun

  Jansa bi ga med svojo vladavino prodal in namenil denar revezem pa neb danes Cerar letal okol

  • Duhec

   Ni se spomnil…

 • Dragan Krstič

  Cerar je humanist prec za Drnovškom. On s Falconom gre po jetra v Pariz kadar je potrebno. No ne glih človeška ampak gosja.Jih naravnost obožuje.

 • Ryuk

  Kaj? A s falconom se je vozil? 8 let star audi ni bil dovolj dober, 16 let star falcon pa je?!

 • Duhec

  Eni si lohk najamejo svoj avion, drugi majo službenega in to sam zarad gobcanja in podpore že skor lačnih.

 • Krtača17

  Glede aviona bi takole povedal. Kupila ga je Drnovškova vlada, kasneje se mu je mislim da Rop odrekel in ga poslal za par let pogodbeno v eno privat firmo. Zatem pa je prišla Janševa vlada in hotela razdreti pogodbo, da bi se lahko gospod Janša vozil v Bruselj na sestanke. Tako da ni vse črno belo. Zdaj ko ga pač ima naša vlada, naj ga uporablja a zmerno. Še eno podvprašanje? Bi lahko nova bila toliko korektna in objavila celoten spisek letov? Ali je spet preveč? Zadeva bo precej bolj zanimiva, če bo predstavljena primerjalno – med ostalimi uporabniki (prejšnje vlade). Ah saj res nova – v službi resnice….

  • Prle

   Stvar je sledeča, tukajšni komentatorji sploh nočejo misliti, kaj šele verjeti, da obstaja še kakšna druga barva, razen bele. Mi jim skušamo povedati, da obstajajo še kakšne druge barve, ampak oni so kot otroci, vržeš jim liziko pa skočijo za njo, ha, ha.

   • Krtača17

    Točno to. Mene zanima samo resnica. V preteklosti so me novinarji velikokrat zavedli. Ko sem pa določene zgodbe v življenju tokom potovanj po svetu videl, slišal in občutil na lastni koži, sem se pa fino zamislil glede dobesedno propagande na določenih portalih. Zato sem začel tudi komentirat. Ljudje, ne nasedat na vsako novico, kolikor se da, jo preverite. In šele nato si oblikujte mnenje. Na netu je danes dostopno vse mogoče. Samo pobrskat je treba. In to lažnjivcem ne gre v glavo. Včasih se je dalo usmerjat množice preko tv in radia. Danes je pa živ dokaz da to ne deluje več brexit in izvolitev Trumpa.

    • Prle

     Zavedati se je pa treba, da pri stranki sds ni pomembna resnica, ampak kaj izusti Veliki vodja, vse skupaj spominja na sekto, ki jih v Ameriki mrgoli. Ampak, mi se ne damo.

     • Krtača17

      Po njihovih standardih sem itak levi. Nisem v nobeni stranki. Itak je pa vse kar ni za Janšo, takoj levo. To kar pa zganjajo desni pa tudi mene skrbi, ker ni normalno.

     • tomven

      A ne bi raje nehala, poglej kako lep dan je zunaj, pa petek je… pojdita raje na pivo s prijatelji, malo pokramljajta, poglejta kako punčko itd… Ne bodita slabe volje v petek, če je vikend pred vama…
      Lp

     • nevtrino

      A sekta kot na primer finančne ministrice ?

   • nevtrino

    In zakaj se vi, kot odrasli in modri, ukvarjate z “otroci” ?

  • nevtrino

   Avion ?… To letalo je bilo že kupljeno gangstersko, zakaj res ga ne bi uporabljali sedanji vladajoči gangsterji in njihove oprode ?
   Je sedanji problem kaj manjši, če se pogleda vso zgodovino ?

 • resnicaboli

  Samo kak cirkus bi levi mediji vzganjali da so to potovanja Janše in njegove vlade imeli bi pri vsaki izdaji 4 dodatne strani Hanzi TV pa dnevnik dolg 2 uri.

 • tzt

  Včasih je Marjana Ročaj prepevala:

  Vozi me Mirč v daljave,
  daleč tja v širni svet,
  glej, zdaj se zde planjave,
  vse kot en sam pisan cvet. …

 • tzt

  Kaj se mora slina cedit iz ust drugorazrednega hohštaplerja Danüla. Nema falkona, nema ist river. Samo še na roke pomiva posodo.

 • tomven

  Še enkrat.
  To vrhunsko analizo cmeravega je na Požareportu podal komentator Cox.

  “cox 06.02.2017 14:38:53

  Cmerar je mentalni revež, ki svojo samopodobo gradi na privilegijih in bonitetah komunističnega režima. Težko bi s svojo pametjo preživel kot pravnik na trgu, kot profesor je to lažje, saj je med službenim časom kradel denar in trgal otrokom kruh od ust, po šolah in vrtcih. Zdaj si kot izbranec mafijskega botra lahko privošči še večje razkošje, limuzine, letala, s katerimi obiskuje športne prireditve in ženske. Teh še vedno ne prepriča, vedno pa je dovolj tistih, čakajočih, ki bi med rjuhami lažje zgradile svojo poklicno kariero…Tako kot bo Jankovič vedno le cigan, bo cmerar vedno le jecljajoči mamin sinko.”

  Možakar ni mogel bolje opisati zgoraj omenjenega osebka.

  • nevtrino

   Ampak do kdaj bo še slovenski folk vso to cigojnerijo še prenašal ?

 • dule5

  sem vesel da se falcon uporablje, da se po svetu ne kažemo večji siromaki, kot smo.
  Edino pravilno je da falcon leti.

  • Fireblade

   Siromak si ko prideš iz te stare kripe, z usti postrani, kilavim pogledom in prazno betico.

   A si ti šel kdaj dlje od Gradza?

   • Zgornji

    AMENNN !!!

  • Dragan Krstič

   dule5, a misliš da po svetu ne vedo da je Slovenija siromašna. Na skrivaj norca brijejo iz naših rdečeih hohštaplerjev na račun ljudi, ki komaj shajajo z dohodki čez mesec.

  • nevtrino

   Je ta vaš komentar resen ?

  • Zgornji

   KOZEL ZMEŠAN

 • Olga

  Kar je zasebno naj “moralnež” plača iz svojega žepa!

  • nevtrino

   Kdo, kdaj in kako ga bo v to prisilil ? Ali vsaj resno zahteval ?

 • Primoz Papez

  Na novi tv intervju Boris& boris lahko bi malo šparal lahko naredi intervju am s sabo…

 • nevtrino

  Kako so že pred leti kupovali to “vladno” letalo …?

 • Zgornji

  IN TO NA MOOOOOOOJIH ŽUUUUUUULJIIIIIIIHH !!! ! !!! PARAZITI IZKORIŠČEVALSKI RAZSIPNIŠKOZAPRAVLJIVI POKVARJENIIIIIII !!! ! !!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!