20-letnik iz Šentjurja mladoletnikom preprodajal pirotehniko

Nevarne petarde (foto: STA).

Policijska preiskava je pokazala, da je poškodovani 14-letnik, ki so mu zaradi hudih poškodb amputirali obe roki, kupil pirotehniko od 20-letnika z območja Šentjurja.

Policisti so ugotovili, da je 20-letnik, ki je poškodovanemu prodal več kosov pirotehnike, tovrstne izdelke prodajal tudi drugim osebam, med njimi več mladostnikom. Večjo količino pirotehničnih izdelkov naj bi za nadaljnjo preprodajo kupil na ljubljanskem območju, kar policisti še preverjajo.

Celjski kriminalisti v primeru poškodovanega 14-letnika obravnavajo sum kaznivih dejanj povzročitve splošne nevarnosti ter nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom. V celotni preiskavi so policisti zasegli skupaj več kot 3.500 kosov različnih pirotehničnih izdelkov.

Po zakonu o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih je prodaja pirotehničnih izdelkov dovoljena med 19. in 31. decembrom, uporabljajo jo lahko med 26. decembrom in 1. januarjem. Pirotehnične izdelke prve in druge kategorije lahko uporabljajo mladoletniki, stari od 14 oziroma od 16 let, če so pod nadzorom staršev ali skrbnikov. Prodaja, posest in uporaba izdelkov druge in tretje kategorije, katerih glavni učinek je pok in med katere spadajo predvsem petarde, pa je prepovedana.

B. J., STA

 • Rožle

  Ke u tazadno bi jim nabou tele petarde !!!

 • dež

  Petarde bi morali enostavno prepovedati, rakete brez poka povsem zadostujejo. Ko prebereš zadnji odstavek tega članka se vprašaš, kateri idioti so napisali ta zakon. Z njim dobesedno vzpodbujajo metanje petard.

 • cosmosjasnovidec

  Tale bumbar si sicer zasluži veliko kazen so pa tudi taki otroci povsem nepravilno vzgojeni,da petarde kupujejo na črnem trgu starši jim pa dajo še denar za njih.

 • tarantela

  Ne vem, ali lahko praznujemo samo ob pokanju, včasih tega ni bilo, pa še bolj smo bili veseli in se družili, kljub skromnim darilom in hrani. Sploh pa je čudno, da predvsem moški del mladine tako zelo razveseljuje to pokanje. Moram reči, da ne razumem moških, vsaj v tem delu ne.
  Kar se pa tiče prodaje teh nevarnih izdelkov, menim, da imamo premilo zakonodajo. Vse življenje bi morali takim trgati od prihodkov za pomoč poškodovanim ob teh nevarnih “igračah”. Če noče delati, pa prisilno delo, da bo vsaj sebe vzdrževal.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!