Danes se bodo poslovili od duhovnika in policijskega vikarja Janka Novaka

Foto: Twitter

V 57. letu se je po boju z zahrbtno boleznijo poslovil duhovnik in policijski vikar Janko Novak, ki se je s svojim izrazitim čutom za sočloveka in svojo naklonjenostjo Cerkvi dobro zapisal med ljudmi in ostalimi brati duhovniki.

Janko Novak, ki se je poslovil v petek 18. avgusta, ob sončnem zahodu, je od avgusta 2005 opravljal delo policijskega vikarja. Poleg tega, da je skrbel za duhovno oskrbo v slovenski policiji in pri tem oral ledino, je bil tudi duhovni pomočnik v župnijah Brezovica, Fužine in Podlipa pri Vrhniki. Po duhovniškem posvečenju 29. junija 1987 je Novak sprva služil kot kaplan v Kranju in Starem trgu pri Ložu. Preden ga je Slovenska škofovska konferenca imenovala za služenje slovenski policiji je bil kar 14 let župnik na Trebelnem.

Foto: iStock

Imeli so ga za iskrenega prijatelja
Ob prazniku nadangela Mihaela, zavetnika policistov, je vsako leto v cerkev sv. Martina v Srednji vasi k sv. maši povabil policistke in policiste, kriminalistke in kriminaliste ter uslužbence ministrstva za notranje zadeve. Po končani sv. maši so prisotni skupaj molili in položili venec na grob nekdanjim uslužbencem policije. Domačini in policisti, ki so vsako leto obiskovali sv. mašo v Srednji vasi, so ga imeli zaradi njegove prijaznosti in topline za iskrenega prijatelja.

Janko Novak od sobote zjutraj leži v župnijski cerkvi v Šentvidu pri Stični, pogreb pa bo danes ob 16. uri na pokopališču v Šentvidu.

N. Ž.

 • soc

  Zanimivo bi bilo vedeti, koliko višjega kadra slovenske policije je bilo prisotnega na mašah pokojnega in kdo med njimi je med mašo odprl usta vsaj za “Amen”.

  • Anthon

   To ni pomembno. Sicer pa katoličan reče: pri maši, pri mašah.

   • soc

    Povsem se strinjam z drugim delom kljub želu med vrsticami in skritemu profilu. Nikakor pa se ne strinjam s prvim. Implikacije odsotnosti so vsaj meni zelo očitne, v kolikor jih ti ne želiš videti. V prav tako laični Avstriji je precej drugače.

    • Anthon

     Ne moreš v nelustrirani Sloveniji pričakovati kaj več. Že to, da imamo kurate, je zame, ki sem živel lep čas v socialistični kameni dobi, veliko.

  • Vera

   Dobro vemo, da nas je bilo 99 % Slovencev krščenih, pri sv.obhajilu , pri sv.birmi , mnogi tudi cerkveno poročeni , zato mislim, da se Očenaša ne da pozabiti , zato me toliko bolj moti , da ne na pogrebih , ne za 1 november nihče ne moli za duhovnikom . Zakaj jih je sram vere ? ZAKAJ ?

   • karlina

    PODPIS

   • Nata

    Jaz odgovor vem. A ga ne bom tule pisarila.
    Naj človek poiva v miru !

   • Bozz

    Zakaj bi molil za mrtvim človekom? Moli se za žive, ko je človek mrtev je njegova usoda, njegova predestinacija, ki se je odvila tekom življenja, kje bo preživel večnost, že odločena. Apostol Pavel, navdihnjen s svetim Duhom, je zapisal v pismo Hebrejcem v Novi zavezi: “Ljudem je določeno enkrat umreti in potem sodba.” Po smrti je samo še sodba, to pomeni, da je usoda posameznika že odločena in ni nobenega čakanja na ponovno odločitev Boga oz. upanje, da si bo Bog premislil in bo grešnik dobil še eno priložnost. In apostol Pavel v drugih pismih pove še celo več, govori o predestinaciji in izbiri Boga kdo bo izbran v Kristusu in kdo puščen, in da je Bog opravil to izbiro preden je ustvaril temelje sveta. Tako pravi Božja beseda, tako pravi krščanstvo. Vse ostalo je človeška domišljija, ki ima več skupnega s poganstvom kot s krščanstvom in človeške zapovedi in doktrine, ki zanikajo Božjo besedo in jo spreminjajo, zaman. Božje volje in odločitve človek ne more spremeniti.

    Pismo Efežanom 1
    4 pred stvarjenjem sveta nas je izbral v njem, da bi bili pred njegovim obličjem sveti in brez krivde v ljubezni:
    5 Vnaprej nas je določil, naj bomo po Jezusu Kristusu njegovi posinovljeni otroci. Takšen je bil blagohotni sklep njegove volje,

    poismo Rimljanom 8
    29 Kajti tiste, ki jih je že vnaprej poznal, je tudi vnaprej določil, naj bodo skladni s podobo njegovega Sina, da bi bil ta prvorojenec med mnogimi brati.
    30 Tiste, ki jih je vnaprej določil, je tudi poklical; in tiste, ki jih je poklical, je tudi opravičil; tiste pa, ki jih je opravičil, je tudi poveličal.

    Predestinacija = vnaprej določenost = vnaprej določena usoda

   • cosmosjasnovidec

    Ker jih spominja na poboje komunajzarske drhali nad nepristaši komunizma.

  • MEFISTO

   0, 00 komadov.

  • cosmosjasnovidec

   Če so bili samo zahrbtni tovariši hinavci potem seveda nobeden.

 • karlina

  Škoda, da se je gospod poslovil v tako mladih letih, naj počiva v miru in sozalje vsem svojcem in prijateljem.

 • Olga

  Naj počiva v miru.

 • rrrrr

  Gospoda Janka sem osebno poznal, ko je kot duhovni pomočnik gostoval v naši župniji. Imel sem to čast in privilegij, da sem se lahko v tistih kratkih mesecih velikokrat z njim osebno pogovarjal… Izjemen, topel človek, izjemen duhovnik, izjemen humanist in izjemen Slovenec: globok v duhovnih temah, širok v razumevanju človeških slabosti in velik v ljubezni do slovenske domovine in našega človeka.
  Spoštoval je svojo Cerkev, čeprav je tudi ta, kot vsa naša družba, razdeljena na tranzicijski levici naklonjen pol in desni, tradicionalno slovenski pol. Spoštoval je oba, bival, deloval , širil, zlasti pa z vsem srcem ljubil pa je le tega, domoljubno slovenskega.

  Slovenci smo spet izgubili velikega in pokončnega človeka.

 • Najplemenitejši

  Religije nimajo mesta v državnih organih! Po ustavi je religija ločena od države!

  • cosmosjasnovidec

   Kozojebec ali to misliš tako kot so komunajzarji?
   Levuharski in komunajzarski brezbožneži se pa,ko je kaka pomembna zadeva hodite slinit in prilizovat v cerkve gamad voluharska zahrbtna.
   Kolikokrat se v cerkvi pojavijo samo SMC z tovariši “pahorjatom,kurčanom,erjavcem”itd,ko hočejo spet kaj pokrasti.V katero religijo pa potem ta svojad spada katera pozneje po cerkvi pljuje?

  • MEFISTO

   Kak bedak!

   Sploh nimaš pojma, kaj je država in kaj pomeni ločitev religije od države.

   Torej sem tudi jaz ločen od te države, kakršno ste nam ustvarili rdečkarji, in država nma pristojnosti nad menoj.

 • Johan

  Naj počiva v miru

  • MEFISTO

   Ne bo zanj miru, dokler b Najplemenitejši še malo živ.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!