Družina pokojnega Zagožna vztraja, da je postopek za odvzem njihovega premoženja nezakonit

Jože Zagožen, Foto: STA

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je začela glavna obravnava v tožbi, s katero tožilstvo od dedičev pokojnega nekdanjega gospodarskega ministra Jožeta Zagožna zahteva odvzem premoženja nezakonitega izvora v višini 810.000 evrov. Še pred tem so izvedli poskus poravnave, ki pa ni uspel. Zagožnovi dediči vztrajajo, da je postopek nezakonit, ustavno sodišče pa obravnava več pobud glede omenjenega zakona. 

Tožilstvo je namreč izvedlo finančno preiskavo, v kateri je pretreslo premoženje Zagožnovih od 1. januarja 2000. Primerjava prihodkov in izdatkov pokojnega Zagožna, ki ga je tožilstvo v zadevi Patria obdolžilo terjanja in sprejemanja nagrade, a je kazenski postopek septembra 2013 zaradi njegove smrti ustavilo, je pokazala za 837.309 evrov nepojasnjene razlike, ki jo skuša tožilstvo zdaj izterjati z odvzemom premoženja Zagožnovim dedičem. Danes je tožilstvo zahtevek sicer znižalo na nekaj manj kot 810.000 evrov, saj ne zahteva več zaplembe polovice stanovanja in garaže za Bežigradom.

Zagožnovi medtem vztrajajo, da je zahtevek v celoti neupravičen. Predlagajo tudi, da sodišče postopek prekine, dokler ustavno sodišče ne odloči o ustavnosti nekaterih določb zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora. Kot je namreč danes pojasnil odvetnik Zagožnovih, Andrej Pohar iz odvetniške pisarne Čeferin, ustavno sodišče trenutno obravnava več pobud za oceno ustavnosti omenjenega zakona, med drugim je 8. marca na seji obravnavalo tudi pobudo Zagožnove žene Marije Zagožen, ki jo obravnava absolutno prednostno. Zato bi bilo po njegovem mnenju smiselno, da sodišče najprej počaka na odločitev ustavnega sodišča. Zagožnova je sicer na ustavnem sodišču že spodbijala sklep o začasnem zavarovanju premoženja, ki je bilo predmet finančne preiskave, a je ustavno sodišče njeno zahtevo zavrglo.

Finančno preiskavo so uvedli zoper pokojno osebo
Zagožnovi dediči tudi vztrajajo, da je bila finančna preiskava Zagožnovega premoženja nezakonita, saj da takratni zakon ni dovoljeval finančne preiskave zoper neobsojeno osebo, “kaj šele zoper pokojno”. To je omogočila šele novela zakona, sprejeta aprila 2014, je danes povedal Pohar. Tožilka Specializiranega državnega tožilstva Barbara Lipovšek je njegove navedbe zavrnila ter zatrdila, da imata tako finančna preiskava kot tožba za odvzem premoženja podlago v zakonu. Poskus poravnave med obema stranema danes ni uspel, a so si tožilstvo in Zagožnovi dediči pustili odprto možnost, da jo dosežejo tekom postopka.

C. Š.

 • Olga_10

  Glede na neupravičen in nezakonit teror krivosodja nad dediči pokojnega gospoda Zagožna, predlagam, da začnemo tudi postopke proti dedičem komunistov! Tu bo teror upravičen, saj so njihovi predniki dokazano pokradli premoženje svojih žrtev in žrtev nacistov! Tudi teroristična stranka komunistov – SD!

  • črnaovca

   Aha sedaj je zopet krivosodje, ko so razveljavili referendum so bili pa pravosodje. SDS pametnjakoviči

   • borko

    ne mešaj

   • Mateja Urankar

    v tej državi se obe strani obnašata v podobnih situacijah povsem enako. vsaka vedno kaže na drugo stran. kot sedaj ti.

   • Steiermark

    čarovnica brigaj se raje za svojega opankarja, kateremu so oprostili vse zločine, pa še 16 milionov evrov davka mu poklonijo! Pri njem “zastarajo” dokazi, preden jih policija sploh “uspe ” dostaviti na tožilstvo…..nje de de….

  • DJURO SUMAR

   Zopet si potrdila, da ničesar ne razumeš.

 • Antonius

  Najbrž hočejo pokojnemu Zagožnu pobrati premoženje zato, ker ga ni pridobil s prepovedano prodajo mamil.
  Mamilarskemu Tošiću niso vzelo skoraj nič. Vzeli so mu samo mobilca in nekaj kartic različnih operaterjev.
  Z mamilarskimi zaslužki kupljene lokale v katerih je pral umazan mamilarski denar so mu pa pustili.
  Na volitvah se bo treba odločiti, če bomo kleptomansko krivosodje zvezano s Kučanovimi prefarbanci še naprej prenašali.

  • Steiermark

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • rubec

  Citiram zapis komentatorja rrrrr.

  Sodnijsko butalsko pravilo: ko režimsko pravosodje nekoga
  obsodi, je ta gotovo nedolžen. In ko nekoga oprosti, je ta vreden
  zapora.

 • črnaovca

  Še en poštenjak ki ne ve od kod mu denar. Joj da nisem tak srečnež da bi mi kar tako priletelo na tekoči račun.

  • stajerc5

   Glede na to, da si rdec kot hudic, pomeni to samo, da si butast kot noc!

  • MEFISTO

   Te dobrotnik Zemljarič ni poučil, kako se taki reči streže?

 • rubec

  800 čukov od leta 2000 do 2013. Jaka muda. Tak znesek denarja nepojasnjenega izvora boste pri jankoviču našli že v obdobju med 1. in 2. serijo smučarskih skokov.

 • soc

  Zagožen, Časar, Lovšin, pa Šrot in Bavčar kot dvojna agenta… Kot volilca SDS (dokler ne vidim resno desne, v Višegrad, svobodni trg z minimalno socialo in vitkim javnim sektorjem usmerjene stranke), me izrazito moti, da je SDS, ko je bila na oblasti, omogočila delovanje takih kriminalcev, identičnih onim iz certifikatskega lastninjenja in Foruma 21. Ne maram dvojnih meril, naši – nenaši.

  • Jan Kovalski

   Če bi bil ti res volilec SDS ne bi tlačil Bavčarja pa Šrota na svoj spisek. Za Šrota je npr. Pahor dejal: “Lahko smo ponosni, da imamo v svojih vrstah tako uspešnega podjetnika”. Bavčar bil pri LDS, obsodili so ga pa verjetno samo zato ker je leta 1988 reševal Janšo iz zapora in se pozneje nekajkrat pokazal z njim na okroglih mizah.

   • soc

    Glej, sinko, ne soli mi pameti. Sem bil od vsega začetka (Cankarjev dom) kot član pri Slovenskih demokratih (SDZ in kasneje NDS) do klavrnega sesutja stranke, potem zvest volilec Bajuka, po njegovem odhodu Janše. Ne prodajaj mi agitatorskih pravljic, sem nanje alergičen, tudi če so z desnice. Poglej v arhive o nakupu Mercatorja in o zadnjem opominu Kučana Šrotu za soliranje na nekem jadranskem križarjenju – Kordež bo zdavnaj na svobodi, ko bo Šrot še vedno kasiral svoje za dvojno igro, z Delom se ni odkupil. Bavčarju se Janša ni odpovedal niti, ko je bila njegova tajkunska vloga pri Istrabenzu povsem jasna. Lepa prijateljska gesta, ki je žal odvrnila nekaj deset ali sto tisoč volilcev.

    Storjene napake so fantastična municija murgelske aristokracije in ko govorim s kolegi, ki nikakor ne sodijo h kučanistom ali k naivnim poprečnjakom, jih te zadeve odvračajo od SDS. Upam, da imate aktivisti kak kvaliteten plan in navodila (ne tule, prepričanih pač ne prepričuješ) za medijsko nevtralizacijo teh zadev v naslednjih dveh mesecih.

    • DJURO SUMAR

     Kaj se ti je zgodilo? To ni tisti stari SOC. Očitno si spregledal.

    • Jan Kovalski

     Slovenija leta 2050. Ti a veš, da je baje Janša leta 2005 prodajal Merkator kar v svoji pisarni, je ASK povedala. pa Dela se je hotel polastiti
     A res, kaj pa je to Merkator in Delo in ASK?

     • soc

      Silno inteligenten in poveden odgovor. Naj ti po zdravo slovensko odgovorim fuck off, igraj v svoji ligi po svojih sposobnostih. Veliko uspeha ti želim. Prav?

    • rabbit

     Intervju Bavčar Možina , Bavčar pa pravi sem levičar s telesom in dušo vsa moja družina je levičarska tako sem vzgojen in tako mislim. Komu naj verjamem enemu socu ali Igorju Bavčarju.

     • soc

      Odloči se po zdravi pameti. Seveda s predpostavko, da poznaš vse javno dostopne podatke tako iz Kučanovih kot iz desnih medijev. Popolno resnico o tem nenavadnem, a prijateljskem odnosu, verjetno poznata le Bavčar in Janša.

      Vrnem se na izhodišče. Za poprečnega slovenskega volilca so te podrobnosti irelevantne. Bavčar je lopov in sedel je ob Janši ob lanskih osamosvojitvenih dogodkih. In to, na kar kot kartezijanski intelektualec opozarjam, je, da ta prijateljski odnos z dokazanim tajkunom stranki in prvaku močno škodi. Pika.

      BTW, soc niti kot nick niti kot posameznik z imenom in priimkom, ki je kot zaveden Slovenec precej napisal tako v Sobotno prilogo Dela v prelomnih letih (s Šetincem in navkljub njemu) kot v Mag in Reporter, nima na vesti kakršnihkoli grehov zoper državo ali posameznike. Še na gobec ni nikogar tam od 1981 dalje kljub hitri jezi in ogromni postavi. Solidno preživetje si je zaslužil pri multinacionalkah, zdaj pa zaradi svoje grde gobčnosti na stara leta doma ne dobi službe na vsaj približno ustreznih pozicijah. Jebi ga… Life sucks.

     • rabbit

      Janša je v enem intervjuju povedal da bo Bavčarju vedno hvaležen kar je za njega storil leta 1988 ko je bil v zaporu. Kar se meni zdi čisto lepo ne vem zakaj bi moral potem kaj Bavčarja ubiti. Povedal je pa tudi da so se njegove politične poti končale s tem ko je Bavčar prestopil v LDS. Da pa sedita skupaj na osamosvojitvenih proslavah kolikor jaz vem me še spomin ni zapustil sta bila oba ena izmed pomembnih mož osamosvojitve.

      Milan Kučan je tudi sedel skupaj z Milom Djukanovičem zelo znanim lopovom iz Črne gore je potem takem tudi Kučan znani lopov črnogorske mafije.

     • soc

      Da.

     • rabbit

      Me veseli sedaj samo še dokaze za oba prinesi pa upaj, da bosta oba enakovredno obravnavana po bosta oba delila celico na Dobu. Koliko greš stavit da tega filma ne boš videl. Pa ne zaradi Janše.

     • soc

      Se ti zdi, da nakladaš pravemu?

 • totex39

  Največja sramota kaj si ta režimska banda vse ne dovoli. Očitno je narod do takih še dovolj potrbežljiv…….

 • Gavnar

  Banda krivosodna.
  Še dobro, da imamo ustavno sodišče.
  To je edino sodišče, ki dobro ve, da se Komunista iz SĐS, ki ne zna pojasniti izvora svojega premoženja in gotovine, tega ne sprašuje.
  Že samo dejstvo, da je član SĐS že dokazuje, da gre za poštenega komunista, včasih celo za politkomisarja te rdeče partije.

  • stajerc5

   Kuku, Brejkdrk, so te spet iz kurnika spustili, da vsepovsod praznis kloako kot vse ostale kure?

   • Gavnar

    Ja mene iz kurnika vsaj spustijo.
    Tebe iz zaprtega oddelka “gorenjskih toplic” še dolgo ne bodo.

    • stajerc5

     Gorenjska? Kje je pa ta drzava? Je to tam, ko ti zejnemu recejo, da ima sosed boljso vodo? (Pravi Gorenjci, sorry, to leti samo na njega!!!)!

 • kralj matjaž

  Hm.
  A niso podobno delali tudi nacisti. Pač sovražnikom režima so preprosto zasegli premoženje, tisti, ki so lahko so pobegnili, ostale oa je doletela kruta usoda. Paralele se pojavljajo same.

  • DJURO SUMAR

   Ne sovražnikom režima, temveč kradljivcem.

  • Franc Šink

   Čakaj čakaj si mislil komuniste?

 • Jan Kovalski

  “Tožilstvo je namreč izvedlo finančno preiskavo, v kateri je pretreslo premoženje Zagožnovih od 1. januarja 2000. ”
  ==============
  A pred letom 2000 pa ni nič zaslužil ali kaj?
  Če bi npr. pri meni naredili preiskavo od npr. leta 2010 naprej tudi ne bi mogel dokazati.
  Ampak tole izgleda bolj kot tržnica kot pa sodišče.

  • KAPIBARA

   Ne se vzburjat, boš hotu kavsat, žena je pa na sidikalcu..
   810.000 : 40 let :12 mescev = 16.875 na mesec
   Kdo je imel 40 let tako plačo in je VSE TO prišparal, brez plačevanja tekočih življenskih stroškov: položnic+hrane+ostalega..?

   • Jan Kovalski

    Jah, najprej se moraš naučiti osnovnih računskih operacij. Pravilno je tole:

    810.000 : 40let : 12 mesecev = 1.687,50 na mesec

    Torej zmotil si se 10 kratno. Ampak prav, zakaj si vzel v obzir samo 40 let?
    Verjetno je imel gospod tudi kakšne prednike in je zato tudi kaj podedoval. Sodišče ocenjuje vse njegovo premoženje. Drugo, ni nujno da je v tej družini služil samo on, kaj pa žena? Malo smešno vse skupaj, tole se zdi sedaj že skoraj kot drobiž v primerjavi z npr. odpisi Jankovićevih 16 milijonov pa sedaj spet njegovemu sinčku kakšnih 5, …

    • KAPIBARA

     Imata prav – se oproščam.
     Kalkulator ima že slab displej, pa temu primerno slabo kaže številke :-(
     Glede jankoviĆa imaš pa čisto prav, pa še pri Grepu (betonske katakombe), se je omastil

     • Jan Kovalski

      Sprejmem tvoje opravičilo.

   • črnogled

    Kapibara,matematika ti je slaba stran.

   • rabbit

    Direktor Gorenja letna plača okoli 400.000 evrov , bil tudi direktor HSE tudi tam zelo bogate plače , bil predsednik več nadzornih odborov tudi sedel je v večih nadzornih svetih. Tako da revež vsekakor ni bil, Žena njegova enako.

 • Miran

  Zagožen je bil ena večjih barab iz SDS. Če bi bilo vse ok svojci ne bi na vsak način ovirali sodnega postopka.

  • Silka

   Ne vem ali je bil baraba ali ne, vem pa, da je bil v času sojenja že na smrt bolan. Kako se je hkrati možno boriti proti sodnikom in za življenje si pa je težko predstavljati.

 • Branko Robic

  Jeb..š take razprave, ko tvoje razmišljanje, komentar izbrišejo, ker SDS-u ne odgovarja. Če pa udrihaš po bivših komunistih je pa vse OK.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!