[Ekskluzivno] Objavljamo nove dokaze, kako je osumljenec za naročilo umora Janeza Plavca, domnevnemu izvajalcu Rashidu izročil denar in pištolo z naboji!

Michel Stephan

Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da je dr. Michel Stephan, Libanonec, ki je bil v preteklosti zaposlen na Kemijskem inštitutu, že nekaj tednov v priporu v Ljubljani zaradi naročila umora dr. Janeza Plavca. Stephan zadnjih 16 let živi v Sloveniji, sicer pa gre za nekdanjega specialca v libanonski vojski, ki je po dvanajstih letih državljanske vojne skupaj z bratom pobegnil v Pariz, kjer je nato tudi doktoriral iz kemije. Živel in deloval je v več državah po svetu, preden se je leta 2001 na povabilo raziskovalke ljubljanskega Kemijskega inštituta preselil v Slovenijo, kjer je tudi ostal, čeprav so plače v tujini tudi dva- do trikrat višje. Kriminalka s kemijskega inštituta dobiva nove razsežnosti ravno na dan, ko bo višje sodišče v Ljubljani odločilo o pritožbi zoper obsodbo Milka Noviča, ki je bil po mnenju številnih pravnikov obsojen po krivici in brez dokazov. 

Nova24 TV je iz zanesljivih virov pridobila informacijo, da je Michel Stephan v priporu zaradi poskusa naročila umora, ki naj bi bil izvršen 26. oktobra 2017. Stephan naj bi se konec oktobra dobil z Alijem Hamzahom Rashidom, okoli šeste ure v kavarni Bar. Stephan je takoj zahteval, naj se prestavita drugam. Sprehodila sta se do kitajske restavracije, nakar se je Stephan odločil za restavracijo Saraj. V restavraciji je Rashidu pokazal zemljevid in na njem pokazal na hišo osebe. Zemljevid je nato vzel s seboj in Rashidu povedal, da mu bo zvečer prinesel drugega. Takrat naj bi mu izročil tudi pištolo, solzilec in ostalo. Rashid je v srečanje privolil. Preden sta se razšla, mu je Michel vzel mero od ramena do pasu zaradi izbire primernega nosilca pištole.

Libanonec je umor skrbno načrtoval
Michel mu je zvečer, na drugi lokaciji, res prinesel vse ostale stvari skupaj z avansom 3.100 evrov v različnih bankovcih za izvedbo operacije. Za naslednji dan sta se dogovorila za ponoven sestanek, da bi odšla na trening streljanja, da bi preverila delovanje pištole. Naslednji dan sta se dobila v Šiški in se odpravila proti gozdu. Tam je Stephan postavil dve vreči peska, v katerih je bila tudi pištola z naboji in dušilcem. Stephan je namestil dušilec na ustje pištole in jo predal Rashidu. Ta je dvakrat ustrelil v vreči peska. Potem sta se odpravila nazaj.

Milko Novič z nestrpnostjo čaka na odločitev višjega sodišča, ki bo znana po današnji javni obravnavi.

Na poti sta naletela na dva policista v civilu, ki sta ju na mestu aretirala. Stephan se je aretaciji upiral in ko je videl, da je Rashidu dovoljeno kaditi, mu je grozil, da ga bo nekoč dobil. Stephan je pri sebi imel še 19 nabojev.

Ali to pomeni novo presodbo v sojenju dr. Milku Noviču?
To poročilo meče povsem novo luč in dvom na sojenje dr. Milka Noviča, ki je bil obsojen na 25 let zaporne kazni za umor direktorja Kemijskega inštituta, dr. Janka Jamnika. Umor, ki ga je dr. Novič do danes kategorično zanikal in vztrajal pri svoji nedolžnosti, tudi sodišče ni dokazalo skladno s kazenskopravnim načelom “onkraj razumnega dvoma”. Ravno nasprotno, vse več je indicev, da je umor Jamnika del večje in dobro organizirane združbe. Že pred dnevi smo razkrili, da je bil Stephan sicer tudi med osumljenci za umor, ki je pretresel slovensko javnost in zaradi katerega že slaba tri leta v zaporu sedi dr. Milko Novič, ki je očitno nedolžen in zgolj žrtev spletk v ozadju. Pa tudi nesposobnega slovenskega sodstva, saj so Noviča obsodili brez trdnih dokazov na podlagi obtožnice, ki jo je spisala zloglasna tožilka Blanka Žgajnar. Še bolj grozljivo pa je, če v tem primeru ne gre za nesposobnost sodstva, ampak za načrtovano akcijo.

Stephan kriminalistom, v nasprotju z drugimi osumljenci, ni dovolil postopka zavarovanja sledi, ki nastanejo po streljanju. Skrajno nenavadno je, da so to preiskovalci sprejeli. Umor in poskus umora sta se zgodila na Kemijskem inštitutu in skoraj nemogoče je, da med sabo nista povezana. In v obeh primerih se je med osumljenci pojavila ista oseba Michel Stephan.

Zakaj je Stephan za neuspelo likvidacijo dr. Janeza Plavca najel Rashida, zaenkrat ostaja neznanka. Več kot očitno pa je, da je umor Janka Jamnika neposredno povezan s poskusom umora Janeza Plavca. Vsako normalno sodišče bi moralo Milka Noviča, ki je v priporu brez kakršnegakoli resnega dokaza, že davno oprostiti. Ob novih dejstvih v zvezi s poskusom umora Janeza Plavca pa ne bi o tem smelo biti nobenega dvoma več. Ali naša pravna država deluje vsaj še malo bomo videli danes 20.12.2017, ko bo višje sodišče v Ljubljani obravnavalo pritožbo Milka Noviča.

Ivan Šokić