Kaj dela policija na Pop TV in Planet TV – bodo ugotavljali tudi prelivanje dobičkov Pro Plusa v davčne oaze?

Fotografija je simbolična (foto: STA).

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) preiskuje prehod televizij z brezplačnega oddajanja prek zraka, so za spletni portal Žurnal24 potrdili na policiji. Problematičen naj bi bil usklajen prehod Pop TV, Kanala A in Planet TV na plačljivo oddajanje prek kabelskega omrežja oziroma IP-televizije, osumljena podjetja pa so Telemach, Telekom in Pro Plus.

“V povezavi z vašimi vprašanji vam lahko potrdimo le, da v omenjeni zadevi NPU vodi predkazenski postopek zaradi suma storitve kaznivega dejanja, za katerega se storilec preganja po uradni dolžnosti. Drugih podatkov in informacij v tej fazi postopka ni mogoče posredovati,” je za portal povedal Drago Menegalija. Na Telekomu, ki je večinski lastnik Planet TV, na Telemachu ter Pro Plusu po navedbah portala s preiskavo niso seznanjeni.

Pop TV in Kanal A sta signal prek zraka nehala oddajati sredi januarja lani, Planet TV je z enako potezo sledil slabega pol leta kasneje. Obe televizijski hiši sta po ukinitvi brezplačnega oddajanja prek zraka od distributerjev, to je kabelskih in IP-operaterjev, zahtevali in dobili nadomestilo za svoje programe, kar je vodilo v serijo podražitev paketov za uporabnike. NPU naj bi po neuradnih informacijah Žurnala24 preverjal, pod kakšnimi pogoji so se sklepale pogodbe z različnimi distributerji in ali so si največji med seboj delali kakšne nedovoljene usluge, ki bi lahko pomenile omejevanje konkurence. Protipravno omejevanje konkurence je namreč tudi kaznivo dejanje, zagrožena kazen pa je od šest mesecev do pet let zapora, poroča STA.

Na Nova24TV smo že pred časom poročali, da je monopolni Telekom, ki določa obvezne sheme za kabelsko televizijo, omogočil Pro Plusu, da sta njegovi televiziji Pop TV in Kanal A ostali znotraj paketa kabelskih operaterjev, sicer pa bi morali biti posebej plačljivi.

Dobički od gledanja Pop TV, Kanal A in drugih programov gredo v davčne oaze
Podroben pregled lastniške strukture družbenikov Pro Plusa pa razkriva šokantno hobotnico podjetij, ki vodijo vse do davčne oaze Curacao, kjer ima sedež podjetja edini ustanovitelj nizozemske družbe CME Media Enterprises. To je na portalu Tax-Fin-Lex razkril davčni strokovnjak Ivan Simič, ki je podatke uradnih dokumentov dobil iz sodnega registra. Ko se je spraševal, zakaj ima družba Pro Plus takšno lastniško strukturo, je bila edina logična razlaga, da je to najverjetneje zaradi davčnega odtegljaja.

C. Š.

 • Soave

  O, pa ja de !! Mešajo meglo in državljane !!

  • Franc Šink

   Da,državljani potem lahko tavajo v megli in zato morajo seveda plačati.

 • Peter serdinšek

  pop tv bi itak narod moral bojkotirat saj so zadnje predsedniške volitve reklamirali z slogom: VOLI 7 VE ampak narod lepo aja in nič jih ne zanima, ko pa bo začelo po državi pokat in grmet zaradi te socialistične nesnage te pa bo narod jokal in se spraševal ZAKAJ!

 • Olga_10

  Plačevati je treba samo tisto, kar gledamo! Murglske kloake kot Hanzi, POP, kanal A NE gledam in je ne bom plačevala!

 • bojan

  ma kašna TV , to so navadni oderuhi , vsi po vrsti

 • Franc Šink

  Kaj dela policija na POP TV ? Čaka na konec šihta. Drugače nič !

 • Waltter

  Pa to ne mores verjet – Preiskujejo prehod iz brezplacnega na placano, pa ne ga srat no. Namesto da bi to naredili pri ponudnikih kabelskega sistema ki jih ni zavrnil ozr. ljudem ni omogocil shemo brez njih. Pa to bo ja ni sans da koga obtozijo vecino teh iz NPU ima ze tezavo doma s televizijskim pilotom in telefonom ko gre za kaj vec o telefoniranja in tu bi radi najdli kaj? Da so delovali usklajeno? Ja tako so en je to naredil drugi so vidli da gre pa je stvar resena. Ce bi to naredila RTV v obratnem smislu da bi okinila prisilne prispevke takrat bi se nekak verjel da gre za neko usklajeno delovanje ne pa tu ko eden zaracunava in drugi vidi da je slo skozi.. Kaj je naslednje bote pozaprli vse Kmete ker usklajeno zaracunavajo mleko namesto da bi ga dali zastonj??

 • Martuljek

  In zakaj je zemeljski multipleksor sedaj precej prazen?

 • horuk

  Tudi T 2 je podražil iz istega vzroka.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!