Kriminalisti preiskujejo bančno sanacijo iz leta 2013

Foto: STA

Na štirih lokacijah v Ljubljani potekajo danes kriminalistične preiskave v zvezi s sanacijo bank, ki je potekala konec leta 2013, so sporočili s policije. V Banki Slovenije so prisotnost kriminalistov že potrdili, po poročanju medijev pa preiskava poteka tudi v NLB ter v revizijskih hišah Ernst & Young in Deloitte.

Kot so sporočili s policije, so aktivnosti preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, česar so osumljene štiri fizične osebe. Nobeni od osumljenih oseb ni bila odvzeta prostost, ker za to ni zakonskih razlogov.

Med preiskovanci so tudi guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec in viceguvernerja Mejra Festić, Stanka Zadravec Caprirolo ter Tomaž Čemažar. Več informacij o nadzoru bančnega sistema bo znanih pozneje. Kriminalisti so obiskali še NLB ter revizijsko hišo Ernst & Young, po neuradnih informacijah Financ pa tudi Deloitte Slovenija.

Po navedbah policije iz dosedanjih ugotovitev preiskave izhajajo utemeljeni razlogi za sum, da so uradne osebe, ki so v okviru sanacije bank leta 2013 ugotovile domnevno negativen kapital v eni od saniranih bank, neupravičeno izrekle izredni ukrep prenehanja kvalificiranih obveznosti banke ter pri tem storile kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Zaradi takšnega ravnanja je banka po navedbah policije pridobila veliko premoženjsko korist v znesku 257 milijonov evrov, ker so ji s tem prenehale obveznosti do njenih upnikov, imetnikov podrejenih obveznic in podrejenega dolga. V okviru bančne sanacije je bilo v NLB izbrisanih za 257 milijonov evrov podrejenih obveznosti. Na podlagi pisnih prijav je predkazenski postopek Nacionalni preiskovalni urad začel v decembru 2014, preiskovalci pa zbirajo obvestila in dokaze ter izvajajo druge potrebne ukrepe na podlagi usmeritev Specializiranega državnega tožilstva.

Zaradi milijardne sanacije bank v NLB, Novi Kreditni banki Maribor in Abanki, pa tudi v pozneje likvidiranih Factor banki in Probanki, ki je na podlagi rezultatov pregledov bank in obremenitvenih testov vključevala tudi izbris imetnikov podrejenih obveznic in razlastitev delničarjev, so predstavniki malih delničarjev in nekateri imetniki podrejenih obveznic javno izražali očitke na račun Banke Slovenije ter vložili prijave in ovadbe.

M. P., STA

 • Olga

  Kdaj se bodo ukvarjali z milijonskimi odpravninami? !

  • plamen100

   Misliš Kramarja, ki še kar čaka in čaka pa nobenega ni blizu!!!

  • samsara

   Nikoli! Samo malo glumijo, da jim čas hitreje mine.

 • dob

  >>Nobeni od osumljenih oseb ni odvzeta prostost, ker za to ni zakonskih razlogov.<<

  Ko za krajo denarja ni zakonskih razlogov za priprtje osumljencev, bi kazalo pogledati, če obstajajo kakšni zakonski razlogi za priprtje piscev zakonskih predlogov.

  • Mojca pokraculja

   Ja zdej se pa ne čudi, a nisi ugotovil, da si sami pišejo zakone? Torej tudi pisci zakonov gledajo na to, da nikoli ne bo nobenih razlogov za njihovo priprtje. Itak je to strokovno vrhunsko delo-pisanje zakonov. Če pa slučajno v zakonu kakšno lukno nardijo, ki jih lahko ogrozi, jo pa izvajalci zakona, policaji tožilci itd, zaflikajo. In vse je v najlepšem pravnem redu.

 • soc

  Pri nas vedno bolj prevladujoči Balkan lepo pove: kadija te tuži, kadija te sudi. Ve se, kdo je pri nas kadija. Berite Pezdirja v Reporterju, dragi forumaši, dokler je še živ.

  • plamen100

   Pezdir je zelo dober in ima jajca, da o UDBI ki danes preko svojih potomcev vlada v Sloveniji piše. Tudi na Hrvaškem je povzročil burjo in mimogrede po TV razkrinkal nekaj udbašev, ki imajo še danes podjetja. Novinar na HTV ki je objavil le manjši del intervjuja cca 15 min, je že drugi dan izgubil službo. Pri nas pa ga tudi na TV ne upajo povabiti, no mogoče ga bo NOVA24. Ker pa je denar sveta vladar pa se bojim, da se bo do novega leta verjetno ponesrečil kje v prometu ali pa naredil kakšen samomor zato bi bilo res dobro da kaj pojasni na Novi24, dokler je še med nami! PS: želim mu 100 let samo ker je dregnil v tabu teme nikoli ne veš. Še Janšo so zaprli za pol leta predvsem, da so mu dokazali, kaj lahko storijo pa če tudi si nedolžen in vodja parlamentarne opozicije!

   • soc

    Tule sem že trikrat javno izzval Novo24, naj organizira in ustrezno spromovira soočenje Pezdirja in njegovega hrvaškega predhodnika Domagoja Margetića z Mencingerjem in Arharjem, tudi čudežni deček Borut Jamnik bi bil dobrodošel. Seveda nisem dobil niti kake kurtoazne zahvale za idejo, raje vajenci pobrišejo kak moj politično nekorekten post. Potem pa v brk pameti organizirajo zgodovinsko “soočenje Janše in Kučana”…

    • plamen100

     haha… imaš prav, vse to je megla. Za tiso “soočenje” pa se je tudi meni zdelo čudno kako ga tako reklamirajo, ko pa Kučan niti pod razno ne bi dal pristal na to, saj bi ga Janša pred javnostjo zmlel v prah. Da, da…počasi bodo morali popestriti stvari tudi na Novi24, drugače bodo izgubili gledanost, ker se ljudje naveličajo zgolj ene oddaje na dan, ki se nato večkrat ponavlja.

 • plamen100

  Ja po treh letih pa bodo res našli ogromno sledov!!! Vsi ti sledovi so samo v digitaklni obliki v opisni pa zgolj kar je bilo natisnjeno. Vsi ti ljudje imajo denar in s tem dostop do najboljših programerjev ki so te cifre preobračali kakor se je zahotelo lastnikom, In kdo od NPU ima takšna znanja, da bi lahko takšne goljufije odkril?? Kaj čakajo s tistim Kramarjem, ki mu z lahkoto dokažejo da je na goljufiv način prikazoval uspešno delo banke in si dal izplačati milion eur odpravnine pa čeprav je v njegovem mandatu nastala največja bančna luknja. KAJ ČAKAJO??? Je mar sestavni del levofašističnega režima da se ga nihče ne dotakne??? Za Dokazovanje njegove odgovornosti pa res ne rabijo nobenih posebnih znanj, saj so tisti krediti ki jih je on podpisoval skoraj vsi prešli na slabo banko. A rabite namig navadnega občana s poklicno izobrazbo? Sicer lahko kar na ulici povprašate miomoidoče pa vam bodo podobno odgovorili:

  1. Preverite koliko kreditov je v svojem mandatu odobril in podpisal,
  2. Kako so bili ti krediti zavarovani in koliko se pojavljajo tajkunska imen in na koncu
  3. koliko je bilo povrnjenih in koliko se jih nikoli ni vrnilo in razlika je škoda, ki jo je naredil slovenskim davkoplačevalcem zaradi česar so danes male penzije, plače, drag bencin, vrtci, šolstvo…..

  Seveda mu potem zaplenite hišo, račune doma in v tujini…..Če vam manjka izkušenj pa pogledajte na Youtubu kako to FBI v ZDA naredi. Tudi kozarce iz hiše tajkuna so odnesli in prodali na dražbi. Ja saj vem da tega ne morete nartediti, ker levi fašizem je pobral iz amerike samo tisto kar mu paše, holyvudsko življenje, medtem ko pa je sankcije ki doletijo takšne Bavčarje in Zidarje, popolnoma izpustil iz zakonodaje in jih nadomestil s svojimi, da če tudi se jih slučajno odkrije, da se lahko izmažejo kot lahko vidimo v naših procesih. Ocenjuje se da je bilo v Sloveniji na takšen način pokradeno 100 milijard (ne milionov) eur, mi pa se ukvarjamo z goljufijo nekega preglednika, ki je vzel 20 eur za kavo!

  • sevenx

   Ja nekaj morejo delati da prej mine delavnik.

   • plamen100

    Ja itak, pa vmes se malica urco in pol pa prihod in odhod, pa so 3 ure ze samo za zirijo. Potem pa se ovadba na 60 straneh s 300 prilogami…in leta minevajo, ucinka pa kot pri vseh ostalih, nobenega!

  • Mojca pokraculja

   Ja mi se pa ukvarjamo z goljufijo nekega preglednika- najbrž je mišljen primer lažnega potrjevanja tehnične sposobnosti vozil, pri tem pa policija zelo natančno opravi postopek, ga pripre za 48 ur, in preda v obravnavo preiskovalnemu sodniku. Zakaj policija tega ni izvedla pri nobenem ki so nas pokradli ? No mimogrede, na Kramarja se je pa očitno pozabilo, pa se jim nič ne mudi, naj vse skupaj zastara….tako se dela, mar ne!

 • ostrovrhar

  Očitno je lovska družina Lj. – Murgle izdala dovoljenje za odstrel jazbecev, ki so se preveč razmnožili.

 • samsara

  “…po poročanju medijev pa preiskava poteka tudi v NLB…”

  Pa sme slovenska policija sploh vstopiti v NLB? So vprašali Kučana? So vprašali Ropa, ki ima tam ekskluzivo za brkljanje po dokumentaciji? Ali pa so se zmenili, da bodo preiskovali zgolj fiktivno, da zadovoljijo plebs, kolikor ga je še naivnega.

 • Unikatna

  Jezijo me te kriminalistične preiskave, če pa na koncu vse potihne!!!

  • samsara

   Vsaj vtis, slepilo, iluzijo, privid, da nekaj delajo, morajo ustvariti…

   • soc

    Natanko tako. Zato so bili na uradnem obisku pri Jankoviću, Pušniku in še celi plejadi rdečih aristokratov. Privatno se jim verjetno Majhenič & Co. nato globoko opravičijo in prinesejo kako flaško odličnega vina, da ne bi bilo nepotrebne zamere. The Untouchables nikoli ne bodo sedeli, dokler se ne zruši te virtualne demokracije.

    • samsara

     In si rečejo, “Saj veste kako je, moramo…”
     Neprostovoljni plačniki predstave, zaenkrat še mirni.

 • samsara

  “Mejra Festić…”
  Kaj tale obvlada tudi slovenščino ali je tuja visoko strokovna okrepitev banksterske tovarišije udbofevda?
  Iz aktualne kvote ‘doctors and economists’ najbrž ni…

 • dob

  Kako v glavnem funkcionira Slovenija.
  Zidar zgradi hišo na črno. Potem jo Občina od njega kupi in ugotovi, da je črna gradnja in jo sama sebi podre.
  Nakar spremeni občinski prostorski akt in spremeni namembnost parcele v stavbno zemljišče. Izpelje postopek pridobivanja gradbenega dovoljenja, si na novo postavi isto hišo in jo proda nazaj Zidarju.
  Nedokončana simfonija (do tretje gradbene faze):
  Ludwig I.van Beton

  • dr Janez Sveti

   Ti pa znaš zakomplicirat.
   Dr Janez Sveti enigma

 • soc

  Zanimivo se mi zdi, da po dveh urah od prve objave in še večih od njenega nastanka ta novica še ni med udarnimi (v Financah seveda od prvega trenutka), kazen za Lionela Messija pa se uvrsti vanje v manj kot uri. Rumenost in neažurnost še vedno ostajata razpoznavna znaka portala, kar me kot desnega intelektualca slej ko prej močno žalosti.

 • sevenx

  Očitno prihajajo migranti in bo vlada padla. Vse zgleda da se pripravljajo na volitve. Zdaj bodo spet vsi pošteni. Kakor že vsi vemo v tej banana republiki, kriminalisti ne smejo preiskovat ničesar. Spet bodo na 24kur pokazali nekaj posnetkov kako kriminalisti nosijo škatle in potem nič.

 • janez.pokoncni

  Boštjan Jazbec (nobene zveze nima z Markom Jazbecem iz SDHja) je v BS prišel julija 2013, prej je delal v tujini. Tole, kar danes počnejo “kriminalisti” je totalno spuščanje megle. Ne ukvarjajo se s tistimi, ki so luknje izvrtali ampak s tistimi, ki so jih vknjižili.

  In še en manever odvračanja od bistvenih problemov se je danes že četrtič začel pogrevati. Tretna in JJ. http://www.reporter.si/slovenija/komedija-se-nadaljuje-jan%C5%A1eva-parcela-%C4%8Detrti%C4%8D-ocenjena-na-20000-evrov/62591

  • asdfg

   Te naše cenilce je treba prijaviti – podati ovadbe in naj obrazložijo točno metodologijo dela ocenjevanja nepremičnin, ker že ves čas – skoraj vsi – delajo, kar “po občutku” in še nihče izmed njih do danes ni bil kaznovan.

   • janez.pokoncni

    Preberi članek v Reporterju. Obrazložena “metodologija”. ;)
    Vse skupaj je demonstracija kretenizma. Cenilski fantje so zemljo obravnavali kot kmetijsko zemljo, pozidana zemljišča pa se tako ve, kdo jih lahko edini ceni – trg!

  • Mojca pokraculja

   Tudi to je preizkušen manever. Kot vidimo, kriminalisti zopet počno točno tisto, kar ves čas počno. Preiskovance obiskujejo, vabijo, se pogovarjajo, odnesejo nekaj papirjev, nazadnje nikogar ne aretirajo, še pridržijo jih na policiji za nekaj ur, najbrž popijejo kavico m saj vtako kratkem času ni mogoče opraviti nobenega resnega polic8ijskega dela. Zakaj jih ne pridržijo za 48 ur?!

   • janez.pokoncni

    Danes imamo dve totalni farsi.
    Prva je tale z BS. Oceno stanja bank sta delala Ernst & Young in Deloitte ! Stvar je skomplicirana da je joj in noben kriminalist ne razume nič na to temo. Na drugi strani imamo na stotine kreditnih map slabih kreditov, v katerih so podatki, ki bi jih lahko razumel dobesedno vsak. Zadeve niso ZF. Znesek kredita, garancija za krediti in smo skupaj. Ni potrebno biti “cajnštajn”, da s primerom v mapi iz katere je razvidno, da je za 10 mio evrov kredita banka sprejela za garancijo pasjo hišo, nekaj zelo narobe. B. Jazbec je prišel v BS 2013 in od stotine ljudi, ki so med 1991 in 2012 podelili morje spornih kreditov, so se papki odločili za preiskovanje njega, ki je prišel v BS včeraj in Sloveniji po parih mesecih sporočil, da so nas banke “ubile”.

    Druga farsa je Trenta in JJ. Kaj bi sploh radi? Iz stečajne mase je bila parcela kupljena za skoraj isto cifro, kot jo je Imos plačal JJ. Gre za obalo Soče, evropskega bisera. Za pozidano zemljišče. Sam bi tako na oč celo posumil, da je cifra 130K res napačna in to premajhna, kar je verjetno posledica krize. Tukaj skušajo skonstruirati incident iz prahu, ki mu do mušjega dreka mankajo svetlobna leta.
    100% sem, da je to šele začetek. Volitve se bližajo in Janšo je pred njimi potrebno deskreditirati do konca. Ob silnih milijonih, ki vsako uro pred očmi vseh že leta odtekajo iz Slovenije, se pajaci ukvarjajo dobesedno z ničemer.

 • Artur

  Tresla se je gora rodila se je miš.

  • asdfg

   Kadar preiskujejo leve tičke je to prav že stara praksa.

   • janez.pokoncni

    Kdo je tukaj levi tiček?

    Da vas malo spomnim. Boštjan Jazbec je bil predlog JJ za guvernerja BS že leta 2007, a ga Drnovšek, kot predsednik države, ni hotel predlagati parlamentu. Na koncu se je na prestol BS zavihtel Kanjec.

    B. Jazbec je 2013 bil v parlamentu potrjen s popolno večino (tudi SDS).

    Da ne bo pomote. Z B.Jazbecem ni nič narobe. Še več. Zelo dober guverner je. Pred njegovim prevzemom BS, velika večina sploh ni vedela, da imamo BS.

 • Vseslovensko Združenje Malih D

  BANKA SLOVENIJE – današnje hišne preiskave potrjujejo utemeljenost navedb v Kazenski ovadbi in Naznanilu suma kaznivega dejanja, podanima s strani VZMD na Specializirano državno tožilstvo

  http://www.vzmd.si/novice/banka-slovenije-danasnje-hisne-preiskave-potrjujejo-utemeljenost-navedb-v-kazenski-ovadbi-in-naznanilu-suma-kaznivega-dejanja-podanima-s-strani-vzmd-na-specializirano-drzavno-tozilstvo

  http://www.vzmd.si/images/Kazenska_ovadba_VZMD_6_3_2015.pdf

  »ROP STOLETJA« – soočenje z argumenti in razkritje zavajanj predstavnikov BS in prejšnje Vlade RS

  https://www.youtube.com/watch?v=vXpezj0t5as

 • Anton

  ko bodo obsojen, dam za pivo:)

  • dr Janez Sveti

   Spet šparaš!
   Dr Janez Sveti vedeževalec

   • Anton

    :)

 • Micheals finance

  Pozdravljeni vsi skupaj,

  Sem Michael je Finance Private posojilo posojilodajalec z dobro delovno ugled,
  [email protected] Uporabi danes, če boste potrebovali v sili
  Posojilo iz sugledne družbe, z dobrimi pogoji in delovnih razmerij,
  potem bi se obrnete na nas, kot smo ponujajo posojila na
  cenovno obrestno mero 3% in vaše delo pri nas
  bo dobra izkušnja. Če ste zainteresirani, se obrnite
  nas po e-pošti: [email protected] ali
  +2349057519652 [email protected]

  Čakam na vaš hiter odziv
  Micheal za finance

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!