Lepo je biti nekdanji LDS-funkcionar z imuniteto: Sodišče oprostilo Golobičevega prijatelja Edvarda Ovna

Nekdanji vidni član stranke LDS Edvard Oven (foto: STA)

Ponovljeno sojenje zaradi obtožb o zlorabi položaja pri preprodaji zemljišč pred 15 leti je nekdanjemu direktorju Stanovanjskega sklada RS Edvardu Ovnu in nekdanjemu direktorju družbe Etaline Inženiring Zdravku Strmčniku prineslo oprostilno sodbo. Medtem ko je obramba z odločitvijo sodišča zadovoljna, je tožilstvo napovedalo pritožbo. Edvard Oven je sicer nekdanji vidni funkcionar stranke propadle LDS, saj je celo kandidiral za njenega predsednika. V zasebnih krogih se še vedno rad pohvali, da prijateljuje z Gregorjem Golobičem in ostalimi levičarskimi prvokategorniki, ki so si v tranziciji nagrabili veliko premoženja. Oven še danes velja za najbogatejšega državnega uradnika, saj se je s svojim premoženjem uvrščal celo med stoterico najbogatejših Slovencev.

Okrožno sodišče v Ljubljani je Ovna, ki ga je specializirano tožilstvo obtožilo zlorabe položaja pri nakupu osmih parcel v Vižmarjah od družbe Etaline Inženiring, januarja 2014 obsodilo na štiri leta in pol zapora ter plačilo 35 tisoč evrov kazni. Strmčniku, ki naj bi Ovnu (ta je stanovanjski sklad vodil 12 let) pomagal pri storitvi kaznivega dejanja, je dosodilo štiriletno zaporno kazen in prav tako plačilo 35 tisoč evrov, medtem ko je družbi Etaline Inženiring določilo plačilo pol milijona evrov kazni.

Po takratnih ugotovitvah prvostopenjskega sodišča je Oven kot direktor stanovanjskega sklada sklenil pogodbe o nakupu zemljišč, ki pa niso bila primerna za stanovanjsko gradnjo, saj so bila namenjena zdravstvu ali šolstvu in brez komunalne opremljenosti. Oven in Strmčnik sta bila že pred poslom zanj dogovorjena, kar naj bi bilo razvidno iz dopisov, kjer Strmčnik navaja “po dogovoru”, poleg tega naj bi se Strmčnik za enomesečno posojilo na banki za nakup zemljišč in vpis v zemljiško knjigo dogovarjal še preden je odkupil zemljišča, je takrat sodbo obrazložilo sodišče.

Višje sodišče je po pritožbi obrambe spomladi 2015 prvostopenjsko sodbo razveljavilo in sojenje vrnilo na začetek. Ugotovilo je bistvene kršitve določb kazenskega postopka in okrožnemu sodišču naložilo, naj se pri ponovitvi postopka opredeli tudi do dokazov obrambe, jih ustrezno ovrednoti in nato vnovič razsodi.

Oven še danes velja za najbogatejšega državnega uradnika
Kot piše današnje Delo, se je ponovljeno sojenje začelo marca, tožilstvo pa je vztrajalo, da naj bi Oven kaznivo dejanje zlorabe položaja storil leta 2002 z nakupom osmih parcel od Etaline Inženiring. Prepričano je, da se je Oven s Strmčnikom dogovoril, da bo Etaline od kmetov na območju škofovih zavodov odkupil zemljišča, ki jih bo nato stanovanjski sklad odkupil po višji ceni. Etaline je za približno 24 tisoč kvadratnih metrov zemljišč odštel 3,6 milijona evrov, sklad pa je kmalu potem zanje plačal 5,7 milijona. Po mnenju tožilstva je bil stanovanjski sklad s tem poslom oškodovan za 2,1 milijona evrov, poroča STA.

Foto: STA

Sodišče je tako oba obtoženca oprostilo, posledično pa tudi družbo Etaline Inženiring, ki je obtožena kot pravna oseba. To podjetje je sicer od prve sodbe končalo v stečaju, nima nobenega premoženja in je za zdaj še vedno odprto zgolj zato, ker ima odprtih več pravdnih postopkov.

C. Š.

 • sprehajalec

  Kleptomanska država z kleptomanskim sistemom, prilagojena za male kleptomančke in velike kleptomane, ki se “znajdejo”. Ker velja, da tisti, ki se ne “znajde” je pa neumen, ker itak vsi kradejo.

 • montyamp

  Udbopartijsko krivosodje , ki krši človekove pravice v 7400% večkrat kot nemška sodišča , sodi svojim blesavim HLAPCEM in Slovencem meče šoder v oči z quazi procesi debilom murglosrbske hunte , katera crkuje pod vodstvom halbmadžarskega žveplenega pritlikavca , razoroževalca slovenske teritorialne obrambe med osamosvojitveno vojno .
  Slovenistanski vukojebistan je napajališče pohabljenih od samozapravnega fašizma , zato takšna država ne more biti drugo kot danes je , sramota času in prostoru , za katero so krivi ” zmagovalci ” nad nacizmom , rdeči NKVD-kominternovski informbirojevski komunistfašisti , natrošeni po parlamentu .
  Ka ni res ???

 • dež

  Deja vu, vedno eden v verigi policija, tožilstvo, sodišče deluje v korist naših, da so na koncu oproščeni. Tudi nakazilo iranskih 100 K€ Miki Miški ali Jaki Racmanu ne kaže sumov pranja denarja. In enako bo v zadevi Fišer/Zalar, tam bo najbrž tožilstvo (ki je sedaj na vrsti) odstopilo od pregona.

 • Caetano

  Sodstvo je prepredeno s starimi komunističnimi kadri. Kljub zakonu o sodniški službi, ki ga je dosegel Pučnik in prepoveduje, da bi zasedali mesto sodnika ljudje, ki so v času udbovske diktature kršili človekove pravice je LDS izvajanje zakona sistematično blokirala. Tako imamo sedaj stanje, ko je celo vrhovno sodišče vodil človek, ki je bil agresivni nasprotnik osamosvojitve in je za JLA verificiral umore na mejah.

 • antimur

  Malo več pameti pa ima vseeno levi kriminalec Oven kot čefurska baraba vseh barab Janković. Oven se vsaj javno ne hvali, da je Janšev sovražnik, zato se mu posledično ne more nič zgoditi, za razliko od čarapana Jankovića, ki to na ves glas razlaša. Je pač pripadnik primitivcev, kradljivcev in zahrbtnežev (majke mi).

  • zokispoki

   Castna mi lopovska, de !

 • Janko Gedlička

  Nič nenavadnega tako za prvorazredne, kakor tudi za drugorazredne državljane, pač pa povsem običajnega. Prvi grabijo, drugi pa ali volijo rdečo kamarilo, ki jim zagotavlja drobtinice, ali pa ne gredo na volitve.

 • janez zorman

  Tokrat sodišče ni brisalo zastarele prisluhe ampak, kot kaže, zastarele podpise na pogodbah. Če mi ne dobimo neke “trojke” od zunaj, nas bojo nateguni slekli do gat !

 • RATATA

  Ne le razni ovni, celotni stanovanjski sklad je pokvarjena golazen!!

 • Osti jarej

  …ta država…z vsemi tremi vejami oblasti…je OGABNA…..58 %naroda je tako mnenje izkazalo na volitvah….

 • Svadreb

  Tajkunov,lopovov,kriminalcev vseh vrst iz levih propadlih strank in strančic kot so LDS,Združena lista socialnih demokratov sedaj SD,POZITIVNA SLOVENIJA POD VODSTVOM jANKOVIĆA ustanovljen pod patronatom Kučanovega klana F21 na Magistratu,Strančica Aleneke Bratušek.Izdelki teh strank se vsi povrsti pa sodiščih oproščeni pa tudi če pade kakšna žrtev.Samo,da so naši pravijo na policiji in sodišču.

 • pupa

  Še predno se je začelo šušljat o tem kriminalcu sem vedela kakšen bo zaključek ko bo prišel na vrsto. Njegov oče je bil vojno lice sestra ali svakinja pa je sodnica na novogoriškem sodišču. Preiskovalci bi lahko samo izmerili celotno njegovo premoženje pridobljeno po letu 1990 in vse njegove plače v tem času pa bi imeli rezultate kot na dlani. Ta prasec ni gospodaril s vojim imetjem temveč z državnim, ki ga je spravljal v lastni žep.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!