Milko Novič podal kazensko ovadbo proti sodnemu izvedencu Sabliču zaradi lažnih navedb o ustrezni akreditaciji forenzičnega laboratorija

Milko Novič. (foto: STA.)

Milko Novič, ki prestaja zaporno kazen zaradi umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, je podal kazensko ovadbo zoper sodnega izvedenca Franca Sabliča. Očita mu, da je na sodišču navajal, da ima Nacionalni forenzični laboratorij potrebne akreditacije za preiskave, ki jih je naredil v njegovem primeru, čeprav teh ni imel.

Sablič je namreč v sodnem procesu zoper Noviča pripravil izvedensko mnenje o delcih streljanja, ki so jih po umoru našli na Noviču in njegovi jakni, pri čemer je Noviča močno obremenil, na njegovo mnenje pa se je nato oprlo tudi sodišče.

O izvedenem mnenju je bil tudi zaslišan, pri čemer pa po mnenju Novičeve obrambe ni govoril resnice. Kot je namreč danes povedal eden izmed dveh Novičevih zagovornikov, Žiga Podobnik, je Sablič decembra 2015 dejal, da je Nacionalni forenzični laboratorij (NFL) akreditiran laboratorij, da je akreditiran s točno določenim “postopkovnikom” in da ima v postopkih in navodilu akreditirano, da jemlje vzorce tudi po 24 urah.

Sabličev laboratorij je akreditacijo prejel šele 24. julija 2017
A se je po besedah Podobnika pozneje izkazalo, da to ne drži. NFL je namreč akreditacijo za opravljanje preiskav GSR delcev prejel šele 24. julija 2017, še danes pa nima akreditacije za odvzemanje vzorcev, je opozoril na današnji novinarski konferenci, na kateri so predstavili ovadbo. Sabliču tudi očita, da je čas, v katerem naj bi NFL lahko jemal vzorce, namenoma raztegnil na 24 ur, da bi pokril čas, ko so bili vzorci odvzeti Noviču. Ta je namreč na odvzem prišel prostovoljno 23 ur po streljanju.

Foto: Petra Janša

Kakšen motiv bi lahko imel Sablič za krivo pričanje, Novičev odvetnik Jože Hribernik natančno ne ve. “Lahko bi čisto preprosto naredili napako, ki so jo nato poskušali na vsak način opravičiti,” je dejal. Kot je namreč spomnil, je bil Sablič v času, ko se je zgodil umor, direktor NFL, nato pa je postal sodni izvedenec, ki je naredil izvedensko mnenje o tem primeru. Slednje se zdi Hriberniku tudi sicer nehigienično in protipravno.

Vse poti vodijo do Michela Stephana
Novičeva obramba je tako trdno prepričana, da je Novič, ki je bil obsojen na 25 let zapora, nedolžen, ter da je treba krivce iskati drugje. Odvetniška kandidatka v Hribernikovi odvetniški pisarni Monika Poje je opozorila na možno povezavo s primerom libanonskega kemika Michela Stephana, ki mu na Okrožnem sodišču v Ljubljani sodijo zaradi suma napeljevanja k umoru enega od vodilnih na Kemijskem inštitutu, Janeza Plavca. Opozorila je, da je bil način delovanja v obeh primerih identičen.

Hribernik je pri tem dodatno opozoril, da je bil Stephan med prvimi osumljeni za umor Jamnika, a naj bi v času, ko bi moral na pregled, odšel v tujino. Spomnil je še na izjavo matere umorjenega Jamnika za medije, da se njen sin ni bal Noviča, ampak Stephana, ki naj bi mu tudi grozil.

C. Š. , STA

 • Olga2345

  Srhljivo! Človek nima besed ob nestrokovnosti, neodgovornosti, brezčutnosti komunističnega krivosodja! Nedolžnega človeka zaprejo brez utemeljenih dokazov, pravega zločinca pa ščitijo?!!!!
  Vsi na volitve! Lustracija udbomafije na sodiščih!

 • Anton

  mihca so pa naši kriminalisti skrili na varno , najbrž je dobil za zasluge, all exclusive počitnice. pa še nekaj , kar sicer ni povezano s to tematiko, pa vendarle enak princip kje je milenca babič, lekam jo je Dejanček v kateri kot skril,?Vse tiho je bilo

  sarkazem press

 • šmentanamuha

  To je prava poteza. Resnice je zmaga!

 • Hun

  se prav akreditacija NFL je zakonsko neustrezna samo za clane SDS…ker obsojencev, kateri so obsojeni na racun dokaza izvedenjskih laboratorijskih analiz ogromno v zaporu…in tistih, ki so kazn od ’91 ze odsluzili..

  • david23

   Oprosti, ampak tvoj komentar z vsebino članka nima nobene koherentnosti!

   • Hun

    moj komentar vidi par potez naprej…to je bistvo…kar tvoja pamet ni zmozna

    • Den456

     Tvoja pamet je zmožna samo komunistično – kučanovih blodenj, Hun.

     • Hun

      sm ze mislil da si strokovno podkovan na podrocju prava in bos pri tej strokovnosti meni kot laiku dal za mislit…pa vidm da si kot vsi ostali jansisti; ko ti custva do politicne opredeljenosti kvarijo razum pri strokovnosti..zal se en politicno kontaminiran, ki v stroki nima legitimne pristranskosti

    • david23

     Uf, a poznaš tisti stari slovenski pregovor – lastna hvala cena mala?

     • Hun

      ja mas prav, se kako drzi ta pregovor…zavedam se da bi bilo prevec posledic, ce Noviceva pritozba uspe…
      Novic je pa itak imel moznost obrambe, da akriditira tujega izvedenca te stroke..to moznost je uporabil

     • david23

      Ja, se strinjam, da bi bilo veliko posledic, če Novičeva pritožba uspe, ampak o tem so bili in so dolžni razmišljati tisti, ki so bili in so za to še plačani (od gospoda Franca Sabljiča naprej), ne?

      Novič je resda uspel s predlogom za sodelovanje tujih strokovnjakov, vendar se je kasneje izkazalo da Nacionalni forenzični laboratorij za določene raziskave/preiskave ni bil akreditiran. Da v prejšnjem stavku navedena institucija ni bila akreditirana je katastrofa, in sicer tako, če se je slednje izvedelo še preden je sodišče izdalo sodbo (tukaj se postavlja vprašanje, kako je sodišče (s sodiščem mislim okrožno sodišče) lahko sodbo oprlo na izvedenska mnenja neakreditirane institucije) in tudi v primeru, da je sodišče (v tem primeru višje oz. pritožbeno sodišče) za to izvedelo šele po izdaji sodbe (na kaj je potem oprlo svojo odločitev višje sodišče, če je bistveni del v sodbi okrožnega sodišča postavljen pod vprašaj) je to hudo vprašljivo z vidika zakonitosti, ker se akreditacija ne podeljuje kar tako brezzveze in kakor da nima nobenega pomena in učinka.

     • Hun

      Policija nima nobenega vpliva na NFL in sm povsem preprican da je nepristranski in usposobljen za specializirano delo kot zahtevajo standardi…sj se izobrazujejo od najboljsih

     • david23

      Sploh ne gre za to, da bi imela Polocija kakršen koli vpliv na NFL, ampak zato, da za določene raziskave/preiskave NFL pač ni imel akreditacije!!! To in edino to je bistveno in nič drugega! Prav z akreditacijo se namreč izkazuje usposobljenost, delo po verificiranih metodah in tudi zadostno izobraževanje zaposlenih na NFL in tega pač niso imeli na določen datum! To je vsa zgodba!

     • Hun

      sm ti napisal kasnej moje mnenje, da NFL doseze vse svet. standarde pri izvedbi mnenja

     • david23

      Razen, da pač ni imel in nima ustrezne akreditacije, ne?

     • Hun

      samo za morilce clane SDS

     • david23

      O čem ti to zdaj govoriš? Vsakega normalnega človeka v taki zadevi, kot je zadeva dr. Noviča, zanima le eno – ali ima NFL akreditacijo ali ne, pri čemer je popolnoma vseeno, ali je nekdo član SDS oziroma katerekoli politične stranke!

     • Hun

      obramba vedno rusi primer cisto pri zacetku preizkave, takrat, ko so ostali dokazi prevec trdno obremenilni..kr sprijazni se in custva na stran jansistek

     • david23

      Od kje pa tebi ideja, da sem jaz janšistek? A ti samo v strankarskih gabaritih razmišljaš? Jaz sem se vedno pogovarjal o stvari in ne o političnih strankah v tej zadevi! Kje za vraga si potem ti našel janšizem in politične stranke?

     • Hun

      evo dokaz je tvoka replika kako si strokovn…stopm ti na rep pa vs custven jokajoce sopes

     • david23

      Oprosti, ampak kakšen dokaz si prezentiral za svojo trditev iz zadnjega odgovora? To je pa zelo stara finta, da repliko oziroma odgovor nekoga prezentiraš kot dokaz, pri čemer ne prezentiraš svojega lastnega dokaza! No, da ob tem povsem zanemarim dejstvo, da sem jaz v zadnjem odgovoru zgolj postavil tri vprašanja in trditev, da sem sem vedno (vsebinsko) pogovarjal le o stvari in ne o političnih strankah! No, pa v čem ali s čim si mi stopil na rep; po vsebini mislim in ne v navajanju nekakšnih političnih vkalupljanj? Stojim na stališču, da z ničemer! Sicer pa kdorkoli bo bral najino celotno razpravo, mu bo zadeva, če ga zanima stvar in vsebina ter ne politično flancanje, popolnoma jasna! Pa hvala za razpravo!

     • Hun

      prosm!

 • pajot

  Glede na to,da tile komunajzarski sodniki podpišejo svoje sodbe v imenu ljudstva,izjavljam,da v primeru Novič tega ne priznam. Za rešetke ste ga spravili v svojem imenu,v mojem ne. Tudi za vašo rit palca raste,jebenti.

 • Antonius

  Bravo za tole ovadbo krivično obsojenega dr. Milka Noviča!!!!!!!!!!!!
  Zanimivo bo spremljati, kako bo slovensko krivosodje požrlo svoj pridelani drek.
  Volite SDS, pomagajte krivično obsojenemu, nedolžnemu Milku Noviču, da se SDS po volitvah tudi z odvzemom trajnih mandatov loti sodniških barab.
  Kučanu zvesta, podkupljiva tožilska in krivosodna drhal je na podoben način v komplotu zrežirano, obsodila tudi nedolžnega Janeza Janšo, Krkoviča in Črnkoviča.
  Nedolžnega Noviča imejmo tudi pred očmi, ko bomo volili SDS, da se za zmeraj znebimo Kučanove kleptokracije s krivosodnimi vred.

  • wert

   “…….. obsodila tudi nedolžnega Janeza Janšo, Krkoviča in Črnkoviča.” pa še toliko in toliko drugih nedolžnih, katerih nesrečne zgodbe niso prišle v medije. :(

  • MOSTISCAR

   Ja zmaga naj SDS nato pa na položaje postavit morilce in lopove!

   • Janez

    Kdo je moril? Levica ali Desnica?Aja oni je padel z lojtre sam,S Krambergerjem je bilo podobno.In kdo je že naredil “samomor ” z dvema streloma v tilnik?

   • Steiermark

    Za to ne rabi zmagovati SDS, ker imajo že svoje lopove in morilce postavljene oz. nastavljene, povsod, levaki in to že 28 let, na podlagi 45!

    • MOSTISCAR

     Aja, oprosti nisem vedel tega!

  • siap

   Vse lepo in prav, da izpostavljaš posameznike iz političnega establišmenta, vendar NAS je veliko več, predvsem tistih, ki se upiramo komunističnim klavcem.press

   • Antonius

    Bodite resni. Politik je JAVNA oseba, moj pokojni svak, ki ga je krivosodje obsodilo 8 mesecev po njegovi smrti pa ni bil v javni funklciji. Naj dodam, da je imel pokojni svak spor s SPL-jem, ker mu je zaračunaval uslugo, ki jo ni bil dolžan plačevati.
    Nimam dovoljenja, da človeka, ki je odsedel krivično kazen vlačim v javnost, ker ni imel denarja, da bi se pritožil na postopek sojenja in obsodbo. Eno leto in pol je odsedel, ker finančno ni zmogel pritožbe na višje sodišče.
    Na samo zaradi Janše, Krkoviča in Črnkoviča, tudi zaradi pokojnega svaka in mnogih ostalih, sem hodil tri leta protestirati pred slovensko krivosodje.

 • wert

  Bravo g. Novič !
  Tako se dela.

  Korajža velja !!!

 • MOSTISCAR

  Spet nabijate!

 • VERRZIFIKATOR

  Oznan Udbovšek

  VNOVIČ IN ZNOVIČ

  Jamo, ko zatrpal je agent,
  ko predjamsko je opravil delo,
  žalostno bilo je, ne veselo,
  delo dokončal je eksponent.

  Prvič ni bilo, bilo je vnovič,
  procedura ista se ponavlja,
  isti kup agentov v njej pojavlja,
  ponovitvena rutina – znovič.

  Kdo opravil delo je grobarsko,
  treba zdaj samo je še zakriti,
  in nič krivega prav obtožiti,
  za dejanje kriv da je mesarsko.

  Tu agent kot vedno se opira
  na zakonov izvajalce vnovič,
  ženske tu pomagajo mu znovič,
  toda past nevarno se zapira.

  »Drugemu skopati moraš jamo,«
  šepnil mu je Janez Grobarič,
  znan izkušen stari pridanič,
  »živega potisniti v osamo.«

  In agent je to opravil vnovič,
  kot je ponovitvena rutina,
  šteje »efikasnost« in »brzina«,
  za seboj pospravil vse je znovič.

  A nerodnost vsake je rutine,
  da preveč postane predvidljiva,
  stvar iz rok nazadnje izmuzljiva,
  vsak učinek dela slednjič mine.

  Ko je kópal jamo lopov znovič,
  silno se uštel je bil pri merah,
  se polomil ves je na ovirah,
  ni bilo tako kot vsakič, znovič.

  Pri kopanju plitvih znovič jam,
  se zalomi slednjič barabija,
  ne pomaga zlodej ne sodnija,
  v jami znajdeš se nazadnje sam.

  To poduk najboljši bo za mlade:
  kjer je ponovitvena nevarnost,
  barabinska skrajna malomarnost,
  tam kopač sam vnovič v jamo pade.

 • Janez

  Janša je bil itak.

 • Soave

  Komentator wert je dobro napisal : ” pa še toliko in toliko drugih nedolžnih, katerih nesrečne zgodbe niso prišle v medije ”

  Ali pa se zaradi napak policistov pri preiskavi postopki vlečejo že leta in morda sploh ne bodo prišli na sodišče
  https://podcrto.si/nekaznovano-posilstvo-primer-padel-zaradi-napak-policije-pri-hrambi-dnk/

 • xtc

  Vse bolj imam občutek ,da je Stephan vse bolj nedotakljiv,Noviču pa nobena stvar ne pomaga nič,torej se ve kaj je v ozadju.
  Novič bo zelo težko,če sploh prišel iz zapora na zaradi tistega ,kar NAJ BI storil pač pa tistega kar VE.

 • stajerc5

  Mislim, da bodo sodisca prav kmalu spoznala, kaj se zgodi, ce primes noz z napacne strani!!!

 • Ejakuator

  Naj toži sodnico za krivo sodbo in naj jo vtaknejo v samico. Pri sebi naj ima samo svečo, daj ji nebo dolgčas.

 • pupa

  To so prehude sodne “napake” , da bi na koncu zadostovalo samo opravičilo.
  Nekdo bo moral te napake prej ali slej grdo plačat.

 • pupa

  LJUBI BOG ODPUSTI VSEM; KI SO UMAZALI SODNIŠKO OBLAČILO IN INSTITUCIJO IN VSEM, KI SO K TEJ UMAZANIJI KARKOLI PRISPEVALI.

 • Dostmamrecesije

  Lewaške ovce ne prenehajo. K sreči jim teče voda v grlo.

 • Iva

  NFL je akreditacijo za opravljanje preiskav GSR delcev prejel šele 24. julija 2017, še danes pa nima akreditacije za odvzemanje vzorcev(!). To je vedelo že okrožno sodišče (2015), višje sodišče tega ni moglo več skrivati (dec. 2017).
  Sablič bi moral za krivo pričanje odsedeti večletno kazen, vendar morajo vpletene institucije ščititi tudi sebe, zato se Sablič danes smeji, tako kot se smejijo zaščiteni banksterji!

  Zakaj Sablič kot pooblaščena oseba ni podpisan pod poročilom o opravljeni preiskavi delcev vzetih 23 ur po dogodku-strelih pred Via Bono, potem ko ga je na policijo prijavila visoka oseba zaposlen na KI (sic!)? Podpisana je le laborantka, poročilo pa je bilo osnova za aretacijo in pripor Noviča! Medtem ko so štirje drugi izvedenci (2 nemška) delce opredelili kot sekundarno in terciarno kontaminacijo, jih je Sablič definiral kot primarno kontaminacijo, čeprav taki delci izginejo najkasneje v 7 urah po streljanju!

  Sabliča so postavili (udbomafija) za izvedenca, da bi z Novičevim priporom preprečili preiskovanje v pravo smer – pravega morilca, pomočnikov in naročnikov mafijskega umora! REVOLT!!!

  • večina

   Če bi Novič streljal, bi bilo sumljivih večina delcev, ne le trije od 270. A o tem obramba eksplicitno nič ne govori? Razen tega, da primarni delci izginejo po 7 urah. Torej, zaradi tega nič ne govorijo o tem?

 • montyamp

  KRAMBEGER , SLIVNIK , JAMNIK , …………………………
  Skupni imenovalec —————- MURGLOSRBIJA

 • montyamp

  Razkrivamo, kako je osumljeni kriminalist Simon Golub v predalu namerno zadržal zadevo Farrokhzadeh, dan pred zaslišanjem pa padel z lestve in se ubil!
  Kij mu je na glavo padu , potem so pa udbovci lojtro prinesli .

 • montyamp

  To so udbovska posla .
  Ziher ma rilec poleg žvepleni murglosrbski pritlikavi prekmurec , koka-beton prinaša preveč denarja .

 • montyamp

  Če so 1945 čistili brez sodišč , lahko danes s svojim udbosodjem .
  Banda skorumpiranih krvosesov , ni senca od nemških sodišč ,

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!