Na Vrhniki zaradi vnetja nevarnih snovi gorelo kot še nikoli. Požar je k sreči pogašen, vendar zrak ostaja onesnažen

slikovni vir: http://www.istockphoto.com/photo/firefighters-training-gm514454367-47578886

Na Vrhniki so se v ponedeljek znašli v ognjenih zubljih – okoli 20. ure je namreč zagorelo v tovarni Kemis. Gre za družbo ki se ukvarja z zbiranjem, predelovanjem, odstranjevanjem in posredovanjem različnih vrst odpadkov – mednje prištevajo tudi več kot 1.500 ton različnih vrst nevarnih odpadkov, kot so odpadna olja, lake, topila, barve in celo zdravila.

Kljub vsemu vzrok požara še ni znan, saj vstop v stavbo zaenkrat ni bil mogoč, je povedal poveljnik štaba Civilne zaščite Vrhnika Viktor Razdrh. Jasno je, da nastale škode za zdaj torej še ni mogoče oceniti.

Pri gašenju požara, ta naj bi bil že skoraj pogašen, je na pomoč priskočilo kar 256 gasilcev iz območja Ljubljane in Kranja; dva izmed njih naj bi zaradi posledic vdihavanja dima poiskala zdravniško pomoč. Zaradi možnosti občasnih izbruhov požar že nekaj časa varuje straža, je še dodal Razdrh.

Voda ostaja pitna, zrak nekoliko onesnažen
Prizorišče v območju 200 metrov tako ostaja omejeno, daljše zadrževanje na tem področju pa ni dovoljeno. Zaradi številnih vozil gasilcev in policije v okolici objekta je trenutno dostop do vrhniškega zbirnega centra in komunale onemogočen.

Vrtci in šole bodo kljub požaru delovali nemoteno, odsvetujejo le dolgotrajnejše dejavnosti na prostem, trenutno je bolje, da se prebivalci zadržujejo v zaprtih prostorih. Voda je sicer pitna, prekuhavanje priporočajo le za podtalnico in vodo iz vodnjakov.

S. E., STA

 • baubau

  ima tale “tovarna”predelave nevarnih odpadkov res vsa okoljevarstvena dovoljenja,kajti nahaja se na barjanskem področju-so vodotoki,vodnjaki in podtalnica ter polja in prebivalstvo primerno zaščiteni in zavarovani?

  • tarantela

   Iz podtalnice črpajo tudi vodo za uporabnike več občin in jim je to edina vodooskrba. Kako s prekuhavanjem uničiš kemične snovi, pa res še “nismo jemal”.

 • vsemojebabe

  Prelepa Slovenija, dežela raka, okužb dihal in alergij. Ministrstvo za okolje in prostor leži na hrbtu, na njem pa počiva minister za gospodarstvo.

 • cosmosjasnovidec

  “”Kljub vsemu vzrok požara še ni znan””
  Seveda,da ne bodo povedali,da so povzročitelji požiga kamelotrajbarski musliči ampak si bodo na zadnje izmislili neko tehnično napako.

 • dob

  Tovarne za zbiranje okolju nevarnih snovi morajo obstajati zato, da se te snovi, ki so nevarne okolju, ne bi zbirale posamično, kajti v tem primeru, bi se lahko dogajale posamezne nesreče, pri katerih bi se kaj vžgalo in bi se tako okolju nevarne snovi razširjale v okolje in ga onesnaževale.
  Tako pa se skladiščijo vse na kupu.

  V čem je pa potem razlika me prvim in drugim primerom, razen te, da bi se v prvem morda vžgalo nekaj odpadkov, v drugem pa zgorijo vsi naenkrat?
  Predvsem je razlika v kroženju denarja.

  V drugem primeru ga je več, medtem ko ga v prvem praktično ni, razen morda nekaj drakonskih kazni, ki jih napišejo inšpektorji. Teh pa v drugem primeru ni. Če so, so minimalne.

  Država namreč ne določa višine kazni glede na storjeno škodo, temveč glede na to, koliko lahko “požanje”. Kazni so zato višje tam, kjer jih je lažje pobrati in kjer je plačnikov več, da jih lahko sistemsko odira. Enako je pri davkih.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!