Neuradno: Stefanu Cakiću, proti kateremu je bila končno vložena obtožnica, ki ga bremeni uboja Gašperja Tiča, bodo zaradi “morale” sodili za zaprtimi vrati

Foto: Facebook. Na sliki skrajno levo Stefan Cakić.

Sojenje osumljenemu za uboj dramskega igralca Gašperja Tiča se, tako kot smo na Novi24TV v preteklih tednih že poročali, ne bo začelo pred jesenjo, je pa bila po dolgem odlašanju na kazenski oddelek Okrožnega sodišča v Ljubljani 1. avgusta naposled vendarle vložena obtožnica zoper 20-letnika, sicer nekdanjega člana tujske legije, pred tem pa tudi vratarja Nogometnega kluba Radomlje. Cakić, ki je v priporu od 20. junija, je osumljen, da je v jutranjih urah 18. junija letos s kuhinjskim nožem več kot desetkrat zabodel Tiča, od takrat naprej pa je javnost ves čas ugibala, kakšno je bilo ozadje njegovega motiva, da odvzame življenje 44-letnemu popularnemu igralcu. Medtem, ko je policija molčala, homoseksualni lobiji pa pritiskali na javnost, naj o uboju na Trubarjevi ne poročajo, so na dan vseeno prihajale informacije, da je Tič Cakića omamil in posilil, zaradi česar naj bi se mu nekdanji član Mladih zmajev želel maščevati. Cakić je sicer policistom ves čas zatrjeval, da ga je Tič želel posiliti, njegov odvetnik Gorazd Fišer pa nam je povedal, da ima obramba svoje dokaze, s pomočjo katerih lahko ubrani svojega klienta. Iz državnega tožilstva pa so nam v sredo znova potrdili, da obstaja velika možnost, da bo sojenje potekalo za zaprtimi vrati.

“V zvezi z vašimi vprašanji vam sporočamo, da je bila v zadevi, o kateri sprašujete, dne 1.8.2017 na Okrožno sodišče v Ljubljani, Kazenski oddelek. vložena obtožnica zaradi kaznivega dejanja uboja po 1. odst. 115. člena KZ-1C. Zaradi določb Zakona o varstvu osebnih podatkov in Zakona o kazenskem postopku vam podatkov o vsebini obtožnice ne moremo posredovati,” so nam odgovorili iz državnega tožilstva na prošnjo, naj predstavijo tudi konkretno vsebino obtožnice zoper 20-letnega Stefana Cakića, ki je osumljen uboja Gašperja Tiča. Zakaj je bil pripor podaljšan za tako dolgo časa, nam tudi niso želeli odgovoriti.

Se bodo sklicevali na 295. člen ZKP in javnost izključili zaradi “morale”?
Sicer pa so na tožilstvu v nadaljevanju potrdili, da obstaja možnost, da bo glavna obravnava potekala za zaprtimi vrati, daleč od oči radovedne javnosti, ki še vedno ugiba, kaj je bil razlog za uboj. Zapisali so: “V zvezi z javnostjo glavne obravnave vam sporočamo, da se sme na podlagi 295. člena ZKP od začetka zasedanja pa do konca glavne obravnave javnost izključiti, če je to potrebno za varovanje tajnosti, varstva javnega reda, morale, varstva osebnega ali družinskega življenja obtoženca ali oškodovanca ali koristi mladoletnika, ali če bi po mnenju senata javnost škodovala interesom pravičnosti.”

Foto: Mediaspeed.

Po naših informacijah se utegnejo sklicevati prav na dejavnik morala in varstvo družinskega življenja oškodovanca, zato naj bi sojenje za javnost zaprli. Tožilstvo sicer vabila na predobravnavani narok oziroma glavno obravnavo v zadevi še ni prejelo. To jim mora namreč posredovati Okrožno sodišče v Ljubljani, kjer pa v sredo za naša vprašanja niso bili na voljo.

Cakića se drugi zaporniki izogibajo, nekateri zaradi strahu celo zahtevali premestitev drugam
Sicer pa smo od naših dobro preverjenih virov iz pripora na Povšetovi ulici v Ljubljani pridobili podatke o tem, da je Stefan Cakić še vedno v zelo slabem psihičnem stanju in da je med zaporniki zelo osamljen, pogosto agresiven, zato se ga preostali priprti izogibajo. Njegovi “cimri” naj bi celo večkrat zahtevali premestitev drugam, saj si z njim nihče ne želi deliti zaporniške celice. Čeprav redko govori, naj bi drugim zapornikom potrdil, da je bil v tujski legiji.

Osumljenega 20-letnega Stefana Cakića sicer doslej še niso obravnavali zaradi kakšnega kaznivega dejanja. Obtožnica ga bremeni kaznivega dejanja uboja, za kar je zagrožena kazen od pet do 15 let zapora.

T. F.