Obtoženi tihotapci odpirajo šampanjce: Zaradi lenobe okrožnega sodišča je celjsko višje sodišče odpravilo pripor za šest članov mednarodne tihotapske združbe

Foto: iStock

Višje sodišče v Celju je odpravilo pripor za šest posameznikov, obtoženih tihotapljenja drog po Evropi. Do odločitve je prišlo po tistem, ko po letu in pol na celjskem okrožnem sodišču proti obtoženim niso uspeli izpeljati predobravnavnih narokov, danes poročajo Slovenske novice.

Kot razlog za takšno odločitev so po poročanju časnika na celjskem višjem sodišču navedli prednost pravice obtožencev do osebne svobode in sojenja brez nepotrebnega odlašanja pred bojaznijo ponavljanja kaznivih dejanj in begosumnostjo.

Uprava zaporov je morala iz pripora izpustiti obtožene Nedžada LužićaŽarka KalinićaBranimirja StokućoPetra ŠolajoBranka Peklaja in Milana Nikića. Poleg tega so odpravili tudi ukrep javljanja na policijski postaji zoper Draga Šolajo in hišni pripor Gorana Oberča, oba prav tako obtožena sodelovanja pri tihotapljenju drog po Evropi, poroča časnik. Zadovoljstvo nad odločitvijo je za časnik izrazil odvetnik Petra Šolaja, saj po njegovih besedah na celjskem okrožnem sodišču ni bilo storjenega ničesar, nadaljevanje ukrepa pripora pa bi bilo posledično nedopustno.

Policisti so akcijo prijetja označili za najuspešnejšo
Novembra 2016 so slovenski kriminalisti v eni najuspešnejših akcij v zadnjih letih zasegli kar 865 kilogramov prepovedanih drog. Kot je takrat pojasnil direktor uprave kriminalistične policije Branko Japelj, so člani združbe za potrebe drugih kriminalnih združb izvajali transport prepovedanih drog. Te so povečini natovarjali v Španiji, Nizozemski in Italiji, namenjene pa so bile v Nemčijo, Švico, Norveško, Finsko in Švedsko.

Mednarodna kriminalna združba je delovala od septembra 2014 do 15. novembra 2016, ko so jo razbili slovenski kriminalisti. V sklepni fazi preiskave so koprski kriminalisti na Okrožno sodišče v Celju podali kazenske ovadbe zoper skupno 19 osumljencev, med katerimi je bil eden še mladoleten, in sicer zaradi suma 14 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami v hudodelski združbi. Med ovadenimi je bilo 13 slovenskih državljanov iz več krajev po Sloveniji, ovadbo pa so podali tudi zoper dva nizozemska, tri bosanske državljane ter zoper enega državljana Srbije.

Okrožno sodišče ni spoštovalo niti sklepa višjega sodišča o pospešitvi postopka
Specializirana državna tožilca Izidor Rojs in Maja Veber Šajn sta po poročanju Slovenskih novic obtožbo proti 15 osumljencem vložila maja 2017. 28. novembra je okrožno sodišče ugotavljalo, da je obtožba vročena vsem, razen Branku Srdojeviću, ki naj bi po pisanju Slovenskih novic pobegnil v Bosno in Hercegovino. Takrat je bila sprejeta odločitev, da se postopek proti njemu izloči.

Decembra so sodniki višjega sodišča izpostavili potrebo po pospešitvi kazenskega postopka. Kot so zapisali v časniku, je celjsko višje sodišče v sklepu, izdanem 5. februarja 2018, izrazilo “upravičeno in realno pričakovanje, da bo okrožno sodišče kmalu začelo sojenje v predmetni zadevi”. Ker do aprila ni prišlo do nadaljnjih premikov v zadevi, so višji sodniki torej sprejeli odločitev, da se pripornike izpusti na prostost.

Demokracija

 • Waltter

  Krivda je predvsem na strani kriminalistov in tožilstva ker kot stranke v postopku sploh niso ničesar naredili da bi se stvar premaknila. Primer: Dobiš kazen za prometni prekršek in se v delo sodišč vehamentno vtika komandir policijske postaje in brez kakršnihkoli problemov vpliva na hitrost odločanja. Tukaj pa nič ne me no zajebavat …

 • alojz

  Pomembno je, da tistega zaprejo ki ima konopljo v teglcu. Pa Kanglerja je treba par let preiskovat zaradi ptičje hišice in starega traktorja. Za (ne)prijatelje si je treba čas uzet. Potem pa za “naše” ni časa.

  • samotoje

   Tudi relativiziranje prekrškov ni zdravo. Kje je potem meja? Kaznovati je treba vse tiste, ki kršijo zakon. Vse.

 • samotoje

  Logično bi bilo, da bi bil naslednji članek na temo ukrepanja vodje okrožnega sodišča in nadrejenega na tožilstvu proti vsem, ki niso opravili svojega dela in s tem povzročili škodo proračunu in omogočili tihotapcem, da nadaljujejo z delom. Tako naj bi se ukrepalo. Naj bi.
  Bi bilo pa zanimivo vedeti, koliko kriminala v Sloveniji prispevajo državljani Slovenije tujega porekla, koliko tujci in koliko državljani slovenskega porekla. V imenu politične korektnosti se namreč tudi kriminalcem podeljuje dovoljenje za stalno prebivanje v Sloveniji. Kdo bo terjal te odgovore od policije in sodstva? Slovenija je med kriminalci vseh barv priljubljena zaradi mile zakonodaje in šlampastega sodstva. Govorim o naši državi.

 • lado

  Pri nas SO TRI VEJE OBLASTI!!!! SKORUMPIRANE ,POKVARJENE ,GNOJI!!!!!!! JA ZA TEGELC ZAPOR ,PA V cajtng”delo” PRI 900 kg PA SI FRAJ!!!!! SSO TE TRIJE DOBILI FAJ 2ŽEPNINO” ZA HIŠO yAHTO, KOT MIKLAVČIČ VOLITE DESNO STRANKO ZA BOLJŠI JUTRI VSEH SLOVENCEV IN NAŠIH POTOMCEV !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! MADŽARI ZA ZGLED!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Anton

  Koliko je bilo podkupnine?

  sarkazem press

  • stajerc5

   Vprasaj Srota!

 • Morala

  Takle imamo..ali bo kdo ukrepal proti lenobi okrožnega sodišča?! Ni čudno, da je vse več kriminala v SLO…Čemu bi se potemtakem policija trudila pri lovljenju kriminalcev, če pa sodišče ves trud uniči!?

 • Franjo Trojner

  Sedaj sami vidite, da naše neodvisno sodstvo, ločeno od politike razume svoje poslanstvo samo in edino v preganjanju šefa opozicije g. Janeza Janše in ostalih drugorazrednih državljanov, če je potrebno tudi v odsotnosti vseh dokazov, ki bi upravičili pregon .
  Če sedaj minister za pravosodje ne odstopi smo pa na še nižji stopnji od banana republike, na stopnji gusarske, mafijske združbe.

  • herman

   Bimbo! Kako pa naj odstopi minister vlade v odstopu?

   • Franjo Trojner

    Odstop vlade ni ovira, da pravosodni minister spakira kovček in odide iz pravosdnega ministrstva, danes takoj, že včeraj bi bilo iz objektivnih razlogov prepozno! Kaj pa te pomeni odstop vlade, vlada v odstopu, če se pa gre ta leva Cerarjeva vlada/koalicija vladanje, kadrovanje in vlaganje ter sprejemanje zakonodaje nemoteno še kr naprej?
    Te pa mi zdaj ti odgovori kdo je bimbo ti ali jaz?

   • stajerc5

    Pocasi, pocasi! A ni to priblizno tako kot samomor z padalom, ali pistoljcina, ki vstreli ampak cakas, da te krogla zadene? Samo vprasam…

 • janez.pokoncni

  Odvisni sodniki so jeba vsake skupnosti, zakonsko neodvisni, v resnici pa povsem odvisni, sodniki, kot je to v Sloveniji pa pomenijo mafijsko državo.
  SLO mafija ima v rokah tožilstvo, sodstvo in večino policije. Manjkajo samo še ovce za striženje. No, v Sloveniji nas je tudi teh na pretek.

  LP, ofca.

 • Suljo

  še vedno rajši šarca kot pa janšo,on je že bil in kaj je naredil v svojem mandatu,nič razen tega da so nastajali tajkuni in se delili ogromni krediti kateri se ne bodo nikoli vrnili,za to ne hvala janša slovenci gremo samo enkrat na led

  • stajerc5

   Yugo, ti se ledu videl nisi v prikoljic od pristina!

  • tramal

   Ti si en zabit slovenski komunajzer ,ki se skriva za bosanskim imenom Še toliko te ni v hlačah da bi priznal da si veliko bolj zabit kot bosanci.

 • stajerc5

  Pozabite, preprosto pozabite na rdece Cjele! Od Vrabicke, ki je pripeljala okoli 70-tih TIO2 v dolino(celi svet ni hotel te fabrike, niti DDR ne!!!), pa do danes, ima cjelska rdeca mafija popolnoma vse v svojih rokah. In, ce recem popolnoma vse, je tudi res tako!!! To je tako skrita stajerska svinjarija, da je MB skoraj nedolzen, mocvirje je pac prevec opankarsko javno. Mislim, da so se veeeeliko vecje svinjarije dogajale v Cjelu kot kjerkoli drugje!

 • cosmosjasnovidec

  Tole ni lenoba ampak skorumpirana levaško komunajzerska čefutarska podkupljiva sodniška golazen.
  Ali bo kdo preverjal koliko denarja od podkupnin si je kateri od teh sodnikov stlačil v žep?
  Seveda ne.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

 • tramal

  Malo podkupili malo zagrozili ,pa so zunaj .Slovenija je pravi raj za vse vrste lopovov,prekupčevalcev in morilcev.z komunistično drhaljo na oblasti

 • McBobo

  Če jih obsodijo, ja kdo jim bo pa potem mamile dobavljal?

 • antimur

  Tem kučanističnim lenobam in tožilsko-sodniškim pokvarjencem je najprej potrebno odvzeti stalni mandat, potem pa tistim, ki zaradi ležernosti, predvsem pa politične pristrankosti krivo sodijo, obsoditi in pozapreti.

 • lado

  kresalka,senica,lukec,kordišić ,so urgirali pa še klemenćić in so zunaj!!!!!!!!! zato VOLITE DESNICO SDS kot MADŽARI , pa bomoPREŽIVELI sicer BOMO FIZIČNO IZTREBLJENI, KER BOJO TU , v NAŠI DOMOVINI ZAVLADAL MUSLIMAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!! TO JE ZADNJI VLAK ,POTEM BO PREPOZNO !!!!!!!!POMISLITE NA OTROKE ,VNUKE IN NAPREJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • McBobo

   Amen.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!