Po Berliču je v nečedne posle vpleten še en sodelavec mariborskega župana Fištravca

Svetovalec župana Fištravca Marko Kovačič (levo). (Foto: STA)

Marko Kovačič, svetovalec mariborskega župana Andreja Fištravca, se je moral zglasiti na sodišču in se zagovarjati zaradi domnevne poslovne goljufije v skupni vrednosti skoraj 120 tisoč evrov. Na predobravnavnem naroku je zavrnil krivdo, saj naj bi vse terjatve že poravnal. Po vstajniku Darku Berliču je to že drugi človek okoli mariborskega župana, vpleten v nečedne posle.

Tožilstvo Kovačiču po pisanju časnika Večer očita poslovno goljufijo, saj naj njegovo podjetje Svarog informacijske tehnologije osmim naročnikom ne bi dostavilo interaktivnih tabel, čeprav je denar zanje prejelo. Zaradi neplačila socialnih prispevkov se mu očitata tudi dve kaznivi dejanji kršenja pravic skupaj sedmim zaposlenim v Zavodu Svarog in družbi Svarog informacijske tehnologije.

Kazenski pregon je po poročanju Dnevnika sprožila prijava zavoda Alma Mater Europaea – Evropsko središče Maribor. Ta je Kovačiča konec leta 2013 ovadil zaradi poslovne goljufije, ponarejanja poslovne dokumentacije in zlorabe položaja pri nakupu interaktivnih tabel.

Proti Kovačiču uveden še en postopek
Kovačič je krivdo na predobravnavnem naroku zavrnil. Kot je povedal njegov odvetnik Milenko Ačanski iz Odvetniške pisarne Zečević, je Kovačič vse terjatve upnikov v različnih postopkih že poravnal, nedostavitev informativnih tabel pa naj ne bi bila posledica naklepa, ampak slabega finančnega stanja družbe Svarog informacijske tehnologije. Prav tako naj bi Kovačič poravnal tudi večino dolga do zaposlenih.

Kovačič po zaključku predobravnavnega naroka očitkov proti njemu ni želel komentirati, se pa po poročanju Večera postavlja vprašanje, kako je tako visoke dolgove lahko poravnal, glede na to, da, kot je povedal na sodišču, zasluži okrog tisoč evrov mesečno. Glavna obravnava je razpisana za 21. september.

Kot je na sodišču povedal obdolženi, je zoper njega uveden še en postopek. Ta naj bi bil po informacijah Večera še v fazi preiskave, tožilstvo pa naj bi ugotavljalo njegovo domnevno napeljevanje k zlorabi položaja. Kot so na Večeru izvedeli neuradno, naj bi Kovačič v postopku javnega naročanja Snage vplival na takratnega direktorja Aleša Vajngerla, da je ta leta 2014 brošuro za predstavitev projekta Wcycle Maribor, ki so jo potrebovali za promocijo na Kitajskem, naročil pri oglaševalski agenciji Oranža.

C. Š., STA

 

 • Za Slovenijo

  Ta levičarska svinja sploh nebi smel biti župan!

 • montyamp

  UDBOVSKA DECA uničujejo Slovenijo .
  Fištravec je marionetarski vajenec murglosrbske paradržave .

 • montyamp

  To so sitne ribe .
  Poglejte kako to delajo židje , saj Soros financira slovenske uničevalce demokracije .
  41 minuta
  https://www.youtube.com/watch?v=doWI3kOAozU

 • Vera

  Hitro se bližajo županske volitve, zato je že pri sami izbiri kandidatov biti previden, prijavijo se res naj samo taki, ki nimajo prav nič slabega na vesti ( potrdilo o nekaznovanju obvezno, potrdilo oz.dokaz o prejšnjih zaposlitvah ) , tako,kot ga mora predložiti vsak, ki se želi zaposliti na novo . Enako naj velja za vse bodoče občinske svetnike . Na tak način bomo prečistili slovensko JU od dna navzgor .

 • Peter

  Povejte raje, kdo ni.
  Bo manj dela, no.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!