Policija v letošnjem letu prijela že 537 migrantov, ki so nezakonito prečkali mejo

Foto: epa.

Nezakonito prestopanje slovenske južne meje se še vedno nadaljuje, saj je brežiška policija v torek zjutraj ponovno izsledila in prijela 12 Afganistancev, ki so poizkušali nezakonito prečkati hrvaško-slovensko mejo preko mostu čez reko Sotlo. Leto 2016 sicer velja za mirnejše obdobje v primerjavi z lansko jesenjo, ko je več valov ekonomskih migrantov preplavilo in ohromilo Slovenijo. Po podatkih Policijske uprave Novo mesto so letos do zdaj na meji prijeli 537 tujcev, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo ali se poizkušali izogniti mejni kontroli. To kaže, da je slovenska vlada še vedno izjemno slabo pripravljena na nov migrantski val, ki bi ga lahko v kratkem sprožila odločitev turškega diktatorja Recepa Tayyipa Erdogana, da odpre meje in slabe štiri milijone migrantov, kolikor se jih ta hip po podatkih obveščevalnih služb zadržuje na območju Turčije, s čolni prepelje v Grčijo.

STA poroča, da je novomeška policijska uprava največ tujcev pri nezakonitem prehodu meje zasačila na širšem območju Obrežja in Rigonc, kjer je ob lanskem begunskem valu preko mejnih prehodov in zelene meje vlada v Slovenijo nezakonito spustila skupaj več kot 413 tisoč tujcev. Po podatkih je tudi letos največ ekonomskih migrantov iz Afganistana, Sirije in Pakistana. Sledijo jim državljani Turčije, Albanije in Kosova, mnogi med njimi pa s seboj ne nosijo osebnih dokumentov, zato je težko oceniti, državljani katerih držav v resnici sploh so.

Vlado Mira Cerarja bi lahko skrbeli tudi podatki, da so na zeleni meji letos prijeli 263 tujcev, ki so organizirano ali drugače pešačili s Hrvaške, kjer po informacijah oblasti migrante pogosto kar same usmerjajo proti slovenski meji oziroma območjem, kjer lahko najenostavneje nezakonito prečkajo mejo. Večino nezakonitih prestopnikov meje sicer slovenska policija vrne hrvaškim varnostnim organom.

Nadaljnjih 274 ekonomskih migrantov so policisti prijeli na mejnih prehodih Dobova ali Obrežje, kjer so se pred mejnim nadzorom skušali skriti v kupejih vlakov, pa tudi med podvozji ali v tovornih vozilih. Slovenska policija je v zadnjem času tako še posebej pozorna na organizirane kriminalne združbe, ki poskušajo tujcem pomagati pri nezakonitem prečkanju meje. Letos so prijeli 16 takšnih osumljencev, ki so organizirali prevoze ekonomskih migrantov.

Večina teh organizatorjev prihaja iz Srbije, Hrvaške, Madžarske, Sirije, Iraka in Pakistana, medtem ko je bil med njimi tudi en slovenski državljan. Vse organizatorje so odvedli k preiskovalnemu sodniku, grozi jim denarna kazen in do pet let zapora. Organizatorji so zelo dobro obveščeni, kje na slovensko-hrvaški meji se nahajajo tehnične ovire, prebežnikom pa pomagajo z doma izdelanimi kovinskimi ogrodji in drugimi sredstvi.

To so zelo zaskrbljujoči podatki, saj se Turčija po pripovedovanju grške tajne službe pripravlja na odprtje meja, pripravlja plovila, ki bi dnevno prepeljala 3000 migrantov v Grčijo in se tako maščevala EU, ki je sprejela neobvezujočo resolucijo za zamrznitev pogajanj za vstop v Unijo. Grški obveščevalci so še sporočili, da se v skladu z odkrito namero na turški zahodni obali zadržuje na tisoče majhnih motornih čolnov.

Nepripravljeno Slovenijo lahko ogromen val ekonomskih migrantov zajame prej, kot se zdi.

L. S.

 • Nata

  Upam , da jih res vrne ??

 • Lisjak

  To so uradni podatki,kaj pa neuradni?

  • ŠĆČĐŽŠČĆŠ

   x20

   • avtohtoni neandartalec

    Afriški muslimani niso tak problem, ker jih ni tako veliko, azijskih je neprimerno več, če bi se tam zgodila kakšna humanitarna katastrofa, bi se menili o stotinah milijonov migrantov.

 • Vrhovni sodnik

  Nato pakt mora narediti vodno blokado Turčije, Frontex pa v Grčijo na mejo, pa naj si Erdogan sam svojga potegne.

 • avtohtoni neandartalec

  Po kakšni logiki se sploh selijo, na Kosovu je vojna trajala par mesecev, pa že 25 let migrirajo. Albanija jih plodi kot zajce, namesto da bi si doma ustvarili normalno civilizacijo, neprestano širijo svoja plemena, pa jih nihče ne dojema kot posebno grožnjo. Pri nas ni nobenih arabcev, po neki logiki so vsi srečni, da se valijo samo Albanci, čeprav osebno ne vidim razlik med njimi.
  Zakaj begunci ne ostanejo v Turčiji, če res organizirajo kampe za milijone ljudi, kdo jih v Evropi še sprejema, to se mi zdi čudno, kot bi rekrutirali bližnji vzhod in pripravili ljudi za integracije v neko Evriosko formo.
  Zgleda imamo velike težave ne le z Evropsko vizijo temveč tudi z obliko Unije, po neki logiki smo pričakovali, da se bi federacija držala Evropskega kontinenta, ampak zgleda, da bi radi zgradili novo sveto rimsko cesarstvo germanskih narodov, v mejah Aleksandra Velikega. Ne bo še kmalu konec tranzicije zgleda, nema odmora, dok traje obnova, so včasih rekli udbaši. Res smo prekleta generacija, ni dvoma, kaj nam je bilo tega treba.

 • Adolf Hitler

  natavt vodne mine nebi škodovalo

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!