Pravosodna zmešnjava v Mariboru: Tožilstvo z nenavadno argumentacijo zavrglo kazensko zadevo, ki jo je potrdilo Vrhovno sodišče

Foto: iStock

Na tožilstvu v Mariboru se je zgodil skrajno nenavaden primer, kjer je tožnik na mariborsko tožilstvo vložil ovadbo proti tožencu zaradi kaznivega dejanja uporabe tuje oznake ali modela, to pa je ovadbo zavrglo s kontradiktorno pravno argumentacijo. Vmes je tožnik vložil odškodninsko tožbo in zmagal na vseh instancah, celo na Vrhovnem sodišču. 

Gre za skrajno nenavadno zadevo, dveh nasprotujočih si ravnanj pravosodja, kjer sodišče pripelje zadevo do konca, medtem ko je tožilka Saša Lutarič iz mariborskega državnega tožilstva zadevo po petih letih od ovadbe preprosto zavrgla s pravno nelogičnimi in nezakonitimi argumenti. Razlog morda tiči v tem, da je oškodovani tožnik znani podjetnik in davčni strokovnjak, v medijih tudi poznan kot doktor davčnih utaj in lastnik podjetja Poravnava d.o.o. Rok Snežič, ki je moral zaradi pojava konkurenčnega podjetja z nenavadno podobnim imenom Povračilo d.o.o. vložiti kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja uporabe tuje oznake ali modela. Prav tako so iste osebe, ki stojijo za odškodninsko družbo Povračilo, ustanovile podjetje PDA d.o.o, ki je zopet na las podobno Snežičevemu podjetju PNA d.o.o in predstavlja zavajanje potrošnikov, kot tudi pravice, ki izhajajo iz varstva intelektualne lastnine. Snežič navaja, da mu je zaradi tega nastala večja materialna škoda.

Za omenjenima podjetjema, ki se ukvarjata z odškodninami stoji njihov zakoniti zastopnik Smiljan Hostnik, zoper katerega je tožilka kazenski pregon zavrgla s popolnoma drugačno pravno argumentacijo, kot je bilo mnenje okrajnega sodišča, ki je Hostnika obsodilo, sodbo pa sta potrdila tako višje kot vrhovno sodišče.

Vrhovno sodišče odločilo
Okrajno sodišče v Mariboru je obtoženega Hostnika spoznalo za krivega storitve kaznivega dejanja neupravičene uporabe tuje oznake ali modela in mu naložilo pogojno kazen treh mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Obtoženec je nato poskušal s pritožbo uspeti na višjem in vrhovnem sodišču, vendar je bil tam neuspešen.

Rok Snežič, strokovnjak za slovensko in tujo davkarijo. Doktor davčnih utaj in Martin Krpan, ki na sodiščih dobiva bitke z državo. Foto: Nova24TV

Rok Snežič, strokovnjak za slovensko in tujo davkarijo. Doktor davčnih utaj in Martin Krpan, ki na sodiščih dobiva bitke z državo. Foto: Nova24TV

Izredni nadzor nad tožilko Lutaričevo
Oškodovani Snežič je zaradi nenavadnega postopanja tožilke Saše Lutarič nad njenim delom sprožil strokovni nadzor, saj je Lutaričeva v svoji obrazložitvi na štirih straneh argumentira, “kako Hostnik ni storil nobenega kaznivega dejanja, da so moje navedbe v kazenski ovadbi neresnične in izmišljene, poleg tega pa navaja kup izmišljenih podatkov ter neresničnih navedb, samo da lahko bi lahko zavrnila kazensko ovadbo,” je v prijavi na državno tožilstvo zapisal Snežič. Pri tem bode v oči samo dejstvo, da je tožilka s sklepom zavrgla kazensko ovadbo v zadevi z nenavadnimi argumenti, ki pravno težko vzdržijo. Vsak študent prava namreč ve, da se v zadevi z enakim historičnim dogodkom in za isto kaznivo dejanje ne more dvakrat soditi (ne bis in idem), zato bi morala tožilka s sklepom zadevo ustaviti, vendar ne z besedami, “da toženec ni storil nobenega kaznivega dejanja in da gre za neresnične navedbe v ovadbi,” če so pred tem vse sodne instance ugotovile obratno.

Tožilka Saša Lutarič je svojo tožilsko funkcijo na okrožnem državnem tožilstvu nastopila leta 2011, njen najbolj znan primer pa je pregon nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja v zadevi dodelitve stanovanja vedeževalki Karin Ježoviti. Tožilstvo je pregon pred tremi meseci ustavilo.

Snežič od tožilstva zahteva temeljito obrazložitev tega primera, saj ta groteskno dokazuje, da v Sloveniji ne vlada vladavina prava, temveč vladavina vez in poznanstev ali česa drugega. 

M. P.

 • PIA PlA

  Kaj Nova po novem zagovarja davčne utajevalce in obsojene goljufe? (Snežič je celo goljufije, pranje denarja in davčni utaji na sodišču celo priznal, da je lahko znižal predlagano kazen.)

  Sodstvo je pri nas res skregano z zdravo pametjo, morda je prav, da ga malo pretresejo prav taki, ki se ga sami največ poslužujejo.

  • Ivan Friderik Novak

   Ne mešaj jabolk in hrušk.

   • PIA PlA

    Če si že tako pameten, pa napiši kaj so v tem primeru jabolka in kaj hruške ter zakaj ne maraš kompota.

    • macon

     To sta dva pravna primera in zadevi. Očitno v tej zadnji tožilka zlorablja pravo in zakone.

     • PIA PlA

      Me imaš res za tako neumno, da ne znam prebrati vsebine sporočila?
      Tožilka ima vso pravico, da tožbo zavrže. In to lahko dela v nedogled. Če bi ista tožba že bila odločena na Vrhovnem sodišču, je tožilka ne bi mogla zavreči. Se ti ne zdi.

      V naši ljubi Sloveniji se itak vse tožbe pišejo v imenu ljudstva, vendar proti ljudstvu, njegovim vrednotam, interesom in proti vsaki logiki sodobnega civilnega sveta. Da na to opozarja prav nekdo, ki je sam v celoti izigral sodstvo vključno z vsemi normalnimi vrednotami poštenega državljana, se mi zdi milo rečeno sporno.

     • Ivan Friderik Novak

      Oh, PIA, zdi se, da si bila MARLJIVA študentka (poudarjam marljiva).

  • antimur

   Vsekakor je večji zločin, če rdeča tožilka ne upošteva sodbe vrhovnega tožilstva, kot utaja davka. To je dobesedno umor države.

   • domovina mili dom

    Tako se govori.

  • dr Janez Sveti

   Pia Pia Pia! Torej če morilca, ki je odslužil svojo kazen po prihodu iz zapora nekdo ubije, le ta ni morilec?
   Dr Janez Sveti genij

   • PIA PlA

    Iz katere riti si pa tvoj sklep potegnil?

    Nimam spomina zlate ribice veš. Rok je res velik podpornik Nove, vendar to še ne pomeni, da je vse kar reče in naredi dobro in prav. Nisem pozabila, da je zaradi davčnih utaj zbežal v Bosno, da je želel postati državljan Bosne ter je šel v osebni stečaj, da ne bi izgubil utajenih 400.000 euro. Medtem je njegova žena nakazala 20.000 za Novo, zdaj je pa kar opran vseh grehov, ali kaj? Mar Nova tudi prodaja odpustke?

    Naše sodstvo je slabše od zanič, vendar to ne pomeni, da je vsak, ki mu ubeži dober in ima vedno prav.

    • dr Janez Sveti

     Iz tvoje (upam lepe) riti, sem to izvlekel. Pa menda nisi eden od tistih srboritežev, ki preberejo na pol in potem odgovarjajo na tisto, kar so želeli videt v prebranem?
     Še enkrat, bom bolj preprosto razložil. Briga me kaj ima Snežič z Novo in kaj je utajil. Gre se enostavno za to, da nima nobene zveze z omenjenim sodnim postopkom to, kaj je Snežič počel ali koga je prevaral. Gre za to, da tudi če bi bila to TI!!, bi se to zgodilo enako TEBI!
     To je nauk moje zgodbe o morilcu, morilca!
     Maš še kaj v ritki? Kje v bližini?
     Dr Janez Sveti raziskovalec

     • Jovo Jamnica

      Dve firmi, ki se ukvarjata z davčnimi utajami, ali drugače, služita na račun drugorazrednih, se tožarita za primat in to naj razumem, kakor prispevek pravni državi. Hvala Bogu, da nisem pravni strokovnjak. Bilo bi me sram.

     • dr Janez Sveti

      Jovo, saj ne sodiva midva. Ima pa tale fant pravico, da toži in jaz mu verjamem, ker fant ni neumen. Ima dve končani fakulteti in bi težko kdo rekel, da je neumen. Ali je pošten? To je pa druga zgodba.
      Takole mim grede, pravno izogibanje davkom, ni kaznivo dejanje.
      Dr Janez Sveti lisica in zajec

     • Jovo Jamnica

      Ah, nisem objektiven, ker komplet familijo Snežič poznam…

     • dr Janez Sveti

      Jaz sem tudi slišal marsikaj, vendar to za tole novico ni pomembno. Pomembno je, da sodstvo ne deluje tako,kakor bi moralo.
      Se strinjaš? To je zaskrbljujoče.
      DR Janez Sveti resnica

     • PIA PlA

      Izogibanje davkov je eno, davčna utaja pa drugo.

      Res si zajec in lisica hkrati.

     • dr Janez Sveti

      Kolikokrat naj ti razložim, da tudi če je morilec mora sodišče, če ima prav presoditi v njegovo korist. Še vedno ne razumeš*?
      Dr Janez Sveti genij

    • indijanka

     Dobri komentarji. Preganjanje tožilke je nanavadna poraba energije in časa za bistrega utajevalca davkov. Odpustki. Hmmm. Si želi nazaj? Kaj neki si je izmislil tokrat človek, ki je odvisen od občutja adrenalina s hojo po robu. Kaj pa, ko bo davkarija čez čas naštudirala, kako stopi na prste uživalcem davčne oaze? Prve tovrstne žrtve so že padle. A ta bi bil sedaj rad junak desnice? Bljek.

 • MižekFiga

  Tožilka Saša Lutarič(Ć), našminkaj se in kandidiraj za lepotico slovenskega krivosodja!

 • Sredinec

  A se mora SLO javnost resnično ukvarjat s sodnimi tegobami vsakega SDS člana in simpatizerja?

  • Stajerka

   mene bolj zanima ali se slovensko sodstvo ukvarja SAMO in IZKLJUČNO z desnico……medtem pa levaki ne premorejo več dovolj močnih hrbtov, na katerih bi prenašali svoje lopovščine in bogastvo…….

  • antimur

   Ti nisi normalen, vsekakor si funkcionalno nepismena oseba, skratka kreten.

  • Olga

   Saj se v glavnem sodišča ukvarjajo samo s SDS, konkretno z Janezom Janšo! Ste slišali na hrvaški TV, ko je na vprašanje novinarja, če se ne boji sodišča, Jankovič odgovoril, da ni Janez Janša! Tovariš, pravne države v Sloveniji ni, če niste opazili!? Medtem, ko gospodu Janši podtikajo, ker nima dlake na jeziku in skupaj s svojo stranko opozarja na probleme, druge, ki bi v vsaki demokratični in pravni državi sedeli za zapahi, enostavno pustijo pri miru!

   • Sredinec

    Pretiravanje. Precej je obtoženih tudi ‘levih’, samo spremljat je potrebno. Kakšnega velikega podtikanja pri JJ pa še tudi ni bilo zapaziti.

    • Olga

     Ali imate kakšne bonitete? Ljudje z bonitetami imajo v glavi levi medijski filter!

  • Nata

   Saj se ne ukvarjamo …….ukvarjajo se drugi ……..predvsem pristojni na sodiščih imajo velike skrbi
   Za nas je pa dobro , da vemo !!

  • alojz

   Seveda. Saj, ko bodo prvega iz svojih vrst obtožili bomo tudi spremljali.
   Npr. Jankovič ima ogromno stvari, ki čakajo zastaranje.

   • Sredinec

    Povsem odvisno od tega kam gledaš. Če preveč v eno smer, se ti kaj lahko pripeti, da kaj spregledaš. Tako kot si kot kaže kakšne primere spregledal (Thaler, Kordež, Lah,Škoberne, itd..). Zato jaz raje od barve spremljam argumente.

    • Ruggedplant

     “Thaler, Kordež, Lah,Škoberne, itd..”
     To je hec, kajne?

  • rrrrr

   Mora , kot pribito in to je tudi za lumpen režimske medije zelo naporno. V nasprtnem bi se morala SLO javnost ukvarjati izključno s socijalno čutečimi ravbarji, ki tej budni javnosti resnično obzirno in človekoljubno sesajo kri, znoj, miljarde in bodočnost.
   Če pa bi vsi člani SDS in njihovi simpatizerji vstopili v koalicijo, ki je vodena iz slaščičarne Zvezda v Ljubljani, lahko v istem trenutku ukinemo slovensko sodstvo, medije in javnost. Pardon, kritične javnosti v naši družbi itak nimamo več, ker se pravkar baše z emonsko rezino v Zvezdi.
   Sredinec, prav si se vprašal, zato moja nagrada.

 • Unikatna

  Mene res zanima ali vsi ti tožilci in sodniki nimajo enakih fakultet oziroma študija? ;)

 • Olga

  Pravna država, kje si?!

 • dr Janez Sveti

  Sodna veja oblasti v Sloveniji potrebuje reformo personala, ter osebno odgovornost za napake.
  Dr Janez Sveti

 • Peter

  Očitno Snežič neki nima, no….

 • Anton

  pravna država, haha, kaj je že to?:)

 • tzt

  Cobiss pokaže diplomsko delo iz leta 2001 in neki članek 2003. Nobenih biografskih podatkov. Da ni še ena katera je zalutala iz Bosne?

 • domovina mili dom

  Podoben primer s Trento. Trenta prodana, rdeči tožilci in sodniki pa še kar trajbajo svoje krvniške zločine.

  • PIA PlA

   Sploh ni res, ta primer s primerom Trenta sploh nima nič skupnega.

   Pozicija:

   Ne maram sodstva, ker je slabo, dvolično in koruptivno ter menim, da pri nas sploh nimamo pravne države.

  • Sredinec

   Po lastnih opravljenih preverbah mi je Trenta bila sumljiva in mi ni po dražbi nič manj. A si opazil, da sta dva od treh višjih dražiteljev povezana s SDS? A si se vprašal zakaj bi se Kasaško društvo iz Maribora z letnim prometom med 50.000 in 100.000 ter letnim dobičkom med 1.500 in 30.000 zanimalo za nakup te nepremičnine in bilo pripravljeno plačati 120.000? Upoštevaj prosim, da na JJ parcelo konji sploh ne morejo, ker je dostopna le preko peš viseče brvi. Jaz takih bučk ne kupim.

   • Anton

    Jaz pa verjamem, da je bila prodaja tega zemljišča prodana transparentno predvsem pa s predpisi, kajti v nasprotnem primeru bi bil Janez janša že zdavnaj obsojen, vkolikor bi bil posredi obremenilni dokaz, pa ga očitno ni.

    • Sredinec

     1. Dražba se še preiskuje
     2. A potemtakem slovenskemu sodstvu verjameš kadar ne obtoži JJ in ne verjameš, kadar ga obtoži? A ni bolje zaupati lastnemu razumu, kot pa sodstvu?

     • Anton

      ja v tem primeru verjamem indikatorju, to je slovensko sodstvo, saj dotični organ je izrazito proti Janši.

     • Anton

      torej da se razumemo, če je janša naredu pizdarijo, ga bodo obsodil, sem prepričan da bodo iskal vsako “obrmenilno” bilko, tako da ja naše sodtvo je kot sem že reku najboljši indikator, če je Janez Janša naredu akko pizdarijo in zakaj mu nebi verjel:)

     • Anton

      to spoznanje sledi na predhodnih informacijah katerih je dovolj, vs eje arhivirano na rtvju in drugod

     • Anton

      sicer pa vsakemu razumenemu človeku se poraja vprašanje zakaj se naše sodstvo tako močno trudi pri preiskovanju morebitnih zlorab, pri zgolj nekaterih ljudeh, recimo janez jnaš, pri ostalih pa vse tiho je bilo?

     • Anton

      tu pač neki ne štima, vsak logičen človek bi se takoj vprašal al je z dotično inštanca nekaj narobe

   • marta

    “…………………………….mi je Trenta bila sumljiva in mi ni po dražbi nič manj. A si opazil, da sta dva od treh višjih dražiteljev povezana s SDS?……………………..”
    In, kaj lahko sklepaš iz tega ? NIČ – popolnoma NIČ, ker lahko je in prav toliko lahko NI.
    Ne smeši se, razen, če ti je všeč mešati po dr*ku, ki se tebe nič ne tiče.
    Svoje moči in brihtnost raje usmeri v to, da nam davkoplačevalcem ne bo treba krpati bančnih lukenj, ki so jih napravili LEVI LOPOVI.

   • domovina mili dom

    A se je tvojemu jankoviću že kaj zgodilo?

   • rrrrr

    ..jih pa dobiš kostenloss

   • von Rhein

    Lastno opravi še kakšno preverbo.Glede na tvoje znanje in poznanje bo tvoj zapis tukaj dobrodošel.Če preverjaš samo določenega politika te lahko usmerim,dela boš imel za 7 let.

 • Viktorh

  Čestitam, gospodje tovariši.

  Še pomnite, tovariši?

 • Anton
 • if

  Depala vas-Patria-Trenta so produkti političnih kriminalcev rdečega nazora.
  Z vidika volilnega telesa je mazohistično, da jih to še naprej voli kljub dejstvvu, da država strmoglavlja.

 • Micheals finance

  Pozdravljeni vsi skupaj,

  Sem Michael je Finance Private posojilo posojilodajalec z dobro delovno ugled,
  [email protected] Uporabi danes, če boste potrebovali v sili
  Posojilo iz ugledne družbe, z dobrimi pogoji in delovnih razmerij,
  potem bi se obrnete na nas, kot smo ponujajo posojila na
  cenovno obrestno mero 3% in vaše delo pri nas
  bo dobra izkušnja. Če ste zainteresirani, se obrnite
  nas po e-pošti: [email protected] ali
  +2349057519652 [email protected]

  Čakam na vaš hiter odziv
  Micheal za finance

  • dr Janez Sveti

   Miha povej koliko potrebuješ in kaj imaš za garancijo. Nisem ti jaz Ljubljanska banka!
   Obresti so mesečne 3%, če zamudiš 1% na dan.
   Dr janez Sveti Templar

   • stajerc5

    Tega Mihata lahko najdes, vsaj “priblizno”, na tem lepem koncu sveta:

    Nigeria, Tschad, Zentralafrikanische Republik, Mauritius, Liberia, Sierra Leone, Ghana, Kamerun, Kap Verde, São Tomé und Príncipe.

    Vsi imajo enako pozivno: 0023 ………!

    • Unikatna

     Pa še google prevajalnik je uporabil… :)

    • dr Janez Sveti

     Nisem si mogel kaj, da ne napišem kar sem napisal. Poznam te tako imenovane “nigerijske prevare”. Mogoče te bo začudilo, vendar imajo kar uspeh. Včasih jim je bilo težje in dražje, saj so pošiljali pisma. Tudi nekaj Slovencev se je prijelo na limanice pohlepa.
     DR Janez Sveti genij

 • montyamp

  KRIVOSODJE …………………..

 • Olga

  As li veste, da “pravna država” še po smrti godpoda Zagožna maltertira njegovo družino! Postopki zanje še niso zaključeni?!?! Kje na svetu se še s smrtjo ne zaključijo postopki?! Sploh pa politični procesi! Če potegnemo vzporednico, bi jaz rekla, da bodo po naši sodni praksi zločini komunističnih zločincev pregonljivi še po njihovih potomcih, mar ne?!

 • Vrhovni sodnik

  Kakršen cmerko takšno sodstvo in tožilstvo.

 • kuskus

  Za povzročat zmešnjave rojeni, za zmešnjave vzgojeni.

 • Franc Šink

  Za slovensko pravosodje je značilno to da nikoli ne upošteva sodne prakse,oziroma jo prireja po meri določenih ljudi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!