S takšno neverjetno krutostjo so z zaporniki ravnali komunisti med leti 1945 in 1951

Cells at Berlin-Hohenschonhausen Memorial, former prison of state police Stasi during communist era.

V obdobju od konca vojne leta 1945 pa do leta 1951, ko je bila represija komunističnega režima najhujša, so v Sloveniji obstajale nekatere kazenske ustanove, ki so tipične za najtrše totalitarne režime. Tako so v tem obdobju poleg zaporov in kazensko-poboljševalnih domov v Sloveniji obstajala tudi koncentracijska ter delovna taborišča za prestajanje kazni v obliki prisilnega, poboljševalnega in družbeno koristnega dela. V obdobju 1945–1951 je bilo v omenjenih kazenskih ustanovah zaprtih najmanj okoli 62 tisoč oseb. Ker je bila veliki večini izmed teh prostost odvzeta iz političnih razlogov, so med njimi tako absolutno prevladovali politični zaporniki. Več kot četrtina vseh zapornikov v tem obdobju je bilo žensk. Odlomki so vzeti iz knjige Kazenske ustanove in zaporniki v Sloveniji 1945–1951, avtorja Milka Mikole.

Koncentracijska taborišča Ozne so predstavljala največje in hkrati najstrahotnejše kazenske ustanove, kar jih je bilo kdaj na Slovenskem. Bila so celo strahotnejša od koncentracijskih delovnih taborišč, ki so jih med vojno na Slovenskem na svojem okupiranem območju ustanovile nemške okupacijske oblasti.

Julij Jesih je kazen poboljševalnega dela prestajal v delovni skupini Strnišče pri Ptuju, na gradbišču “Gradis”. Pri prevozu gradbenega materiala z vozičkom se je hudo ponesrečil. Prepeljali so ga sicer v ptujsko bolnišnico, a je še istega dne zaradi hudih notranjih poškodb umrl. Julija Jesiha so še istega dne brez vsakega pogrebnega obreda pokopali na ptujskem pokopališču.  Ko je njegova žena prišla v ptujsko bolnišnico, da bi še poslednjič videla svojega moža, ji tega niso omogočili. Oblast do vdove ni pokazala nikakršnega sočutja in usmiljenja. Nasprotno, 26. oktobra 1949 je rajonski ljudski odbor Ljubljana izdal celo odločbo, s katero se je v njeno lastniško stanovanje vselila tričlanska družina, in to z obrazložitvijo, da je trisobno stanovanje po smrti moža zanjo in za otroka preveliko.

Niso prizanašali niti upokojencem, neozdravljivo bolnim, nosečnicam, duševno bolnim ter invalidom
Komisije za prekrške so pri pošiljanju na družbeno koristno delo zašle v takšne skrajnosti, da ob njih niti tedanja oblast ni mogla ostati ravnodušna. Pod obtožbo, da so delomrzneži, so na DKD pošiljali tudi osebe, ki so že bile v pokoju, neozdravljivo bolne za tuberkulozo, noseče ženske, kmečke sinove, ki so obdelovali očetovo kmetijo, in celo umsko omejene in duševno bolne osebe ter stoodstotne invalide.

Režim v taboriščih (delovnih skupinah) za družbeno koristno delo je bil sledeč: za vse delovne skupine je veljal natančno določen hišni red. 32. Člen: Osebe, ki so poslane v delovno skupino za izvrševanje prisilnega upravnega ukrepa družbeno koristnega dela, nimajo pravice nikomur pisati in od nikogar prejemati pisem. Te osebe tudi nimajo pravice sprejemati obiskov.

Kaznjenec, ki je kazen DKD prestajal v delovni skupini Litostroj, je povedal, da je bil do decembra 1949 postopek s kaznjenci v tej delovni skupini posebno krut. Kaznjence so stalno pretepali (batinali) in ustrahovali. To so z njimi počeli kaznjenci, ki jih je postavila uprava. Na koncu je prišlo do tega, da so morali enega od teh “delivcev batin” zapreti v “bunker”, da ga drugi kaznjenci ne bi linčali.

Foto: iStock

Iz pričevanj nekdanjih kaznjenk iz skupine DKD v Verdrengu je mogoče ugotoviti, da z njimi niso ravnali nič bolje kot z moškimi kaznjenci v delovni skupini Litostroj. Poleg tega, da so jih psovali, so morale tudi večkrat dlje časa v položaju “mirno” žejne stati na soncu, zaradi česar so padale v nezavest. Edini kazensko-poboljševalni dom, v katerem so bila stranišča, je bil KPD Ig pri Ljubljani. V vseh drugih kazensko-poboljševalnih domovih so imeli za opravljanje male in velike potrebe kible, zaradi česar se je po sobah širil smrad po fekalijah.

Prostostne kazni so prestajale tudi nosečnice in mladoletne osebe
Obsojenci in preiskovanci so imeli pravico do umivanja pozimi vsakih 14 dni, poleti pa vsakih 7 dni. Spodnje perilo so smeli menjati vsako nedeljo. Dvanajst obsojencev je bilo osem mesecev zaprtih v disciplinske samice – temnice (noč in dan brez svetlobe). Po tej protizakoniti disciplinski kazni so bili trije obsojenci več kot tri mesece v bolnišnici. Eden izmed njih je umrl. Dva od obsojencev so miličniki v temnici pretepali. Komunistična oblast ni prizanesla niti pesnikom, pisateljem in dramatikom. V celotnem obdobju komunistične oblasti jih je bilo v Sloveniji zaprtih okoli 50.

Letno poročilo Ministrstva za notranje zadeve LRS za leto 1946 navaja, da namen fizičnega dela obsojencev v kazenskih zavodih ni “kopičiti z delovno silo materialnih dobičkov”. Vendar to ne drži povsem, saj je bil namen zaposlitve obsojencev s fizičnim delom predvsem doseganje čim večje produktivnosti, s tem pa tudi ustvarjanje kar največjega dobička. Uprave kazensko-poboljševalnih zavodov in kazensko-poboljševalnih domov so zato težile h kar največji produktivnosti obsojencev, kar so skušale doseči z uvedbo tako imenovanega socialističnega načina tekmovanja. To naj bi povzročilo, da so obsojenci, denimo v letu 1949, v povprečju dosegli 108-odstotne norme. Kot kolektiv so najvišje norme dosegli v KPD Maribor z 219 % in na gradilištu HC Moste – Žirovnica z 218 %. V letu 1947 so obsojenci v delavnicah kazensko-poboljševalnih zavodov samo od januarja pa do maja dosegli kar 500-odstotno zvišanje proizvodnje. Tako veliko preseganje postavljenih delovnih norm je bilo mogoče doseči samo s skrajnimi delovnimi napori obsojencev, ki so mnogokrat presegali njihove telesne zmogljivosti.

Da bi se izognili zasliševanjem, so storili samomor
Sredstva za prevzgojo obsojencev so bila: fizično delo, učno-vzgojno delo in kulturno-prosvetno delo. Leta 1948 so imeli svoje pevske zbore vsi štirje kazensko-poboljševalni domovi. Repertoar teh pevskih zborov je bil izbran tako, da so v njem prevladovale partizanske in revolucionarne pesmi: Tito, Prekrasna Moskva, Šopek partizanskih, Delavski pozdrav, Titova kantata … Za prevzgojo obsojencev so enkrat v mesecu predvajali “politično-vzgojne” filme, od teh največ sovjetskih.

Ker so se “politična” kazniva dejanja obravnavala kot veliko nevarnejša od “kriminalnih” kaznivih dejanj, so s preiskovanci, ki so bili osumljeni kaznivih dejanj proti ljudstvu in državi, v preiskovalnem postopku ravnali neprimerno ostreje kot z drugimi preiskovanci. V posameznih primerih se je takšno zaslišanje za preiskovanca lahko končalo s hudimi telesnimi poškodbami ali celo s smrtjo. Nekaterim so med zaslišanjem zbili zobe, nekateri so zaradi udarcev po glavi oglušeli, nekateri pa so za posledicami pretepanja celo umrli. Obstajali tudi primeri, ko je preiskovanec, da bi se rešil pred nadaljnjim mučenjem, storil samomor.

D. L.

 • Demonkrat

  Nevarni duševni bolniki so bili na oblasti

  • Steiermark

   …in so še vedno……. če ne sami, pa njihovi potomci!

  • if

   Tudi danes so, sicer ne bi vsako leto polagali venec pred spomenik OF laži.

 • von Rhein

  Prevzgoja je potekala na enak način kot na Golem otoku. Nadzor in kaznovanje (pretepanje,mučenje drugih oblik) so prevzeli zaporniki-kriminalci. To je bil znan komunistični sistem. Ustvarili so dve kategoriji zapornikov. Zapornike zaradi političnega prepričanja in zapornike-kriminalce s privilegiji. S tem sistemom so kasneje nadaljevali,ločili so priviligirane člane partije in na drugo stran politično neaktivne (nasprotnike partije so itak pobili). In danes?

 • Steiermark

  Komunisti so patološki morilci, posiljevalci, pedri itd. – kot njihov veliki vodja jb tito, psihopat! Zato še ga pa danes, častijo!

 • piko8

  komunistično svojat in sedaj njihove potomce OBESIT NA KADELABRE MESTNE RASVTLJAVE, SAJ TEH REKVIZITOV IMAMO DOVOLJ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Slovenec 33

  Komunizem je eanka religija, kot islamizem. Obe rligiji imata enak cilj, da vse, ki pridejo z njima v stik potiskata v mračnjaštvo oin fevdalizem.
  Obe religiji sta krvavi agresivni in histerični in ob tem je islamoizem še pedofilska religija.
  od nastanka do danes je islamizem zakrivil v dobrih 1300 letih smrt 690 mio nevernikov.
  Komunizem pa v dobrih 100 letih skoraj 200 mio svojih ljudi.
  Take skrajne učinke lahko povzročijo samo verski blaznježi pod vplivom svojih krvavih, histeričnih in agresivnih religij.
  Inkvizitorji so bili po krščanskih deželah pravi amaterji v tehnologiji pobijanja v primerjavi z njimi.
  Zato imamo na slovenskih tleh nad 600 morišč slovenskih rodoljubov in ker okupatorsko izdajalska oblast, ki še vedno prikriva morišča in zatira avtohtono prebivalstvo, vabi v slovenske dežele nove okupatorje.

 • koreninca

  To se zgodi, ko oblast nasilno prevzamejo klošarji, ničvredni hlapci, lenuhi, kriminalci in par zblojenih izobražencev.

  • domovina mili dom

   Tipična slika je Maribor. Tipična slika je vlada. Dokazani , s podprtimi slikovnimi gradivi zasačeni kleptomani, so še kar na funkcijah raznih sekretarjev.

 • montyamp

  GORJE NARODU , KO PRIDE HLAPEC NA OBLAST .

  • janez cepec

   al pa Janša

   • janez zorman

    Res je bilo hudo od leta 2004 – 2008, ko smo imeli največji napredek, najmanjšo brezposelnost in najboljše plače ! In najmanjši puf ! Verjamem pa, da se državna uprava boji ZUJFA kot hudič križa – čeprav je le ta rešil Slovenijo pred bankrotom.

   • Minovak

    Al pa Cepec, ki ostaja cepec…do pekla!

   • domovina mili dom

    Razloži zakaj.

 • Caetano

  To je bila ”izgradnja socializma” po sovjetski recepturi. Čim več političnih zapornikov, ki delajo zastonj in v zelo slabih razmerah in gradijo s prisilnim delom kot sužnji tovarne ipd. Takih političnih obsojencev je bilo v SZ 30 milijonov.

 • janez zorman

  Veliko pa so jih tudi posamomorili – kar nekaj “opozicijskih” intelektualcev, ki sicer niso bili zaprti, ker jim niso mogli ničesar dokazati niti pod komunistično pretvezo, je sumljivo končalo – privezanih za luster in podobno – v ljubljanskih stanovanjih in tudi drugod po Sloveniji ter tujini. Mi je poznano nekaj priimkov. Upam, da se kakšen raziskovalni novinar loti tudi te teme, ki bo pokazala tudi na kriminalno komunistično dejavnost, ne samo na genocidno !

 • Božo

  Kaj bi dal da bi isto uvedli tudi sedaj. Ne pa da je kriminalcem bolje kot ljudem na prostosti.

  • radames

   Kriminalci so bili v komunističnih zaporih proti političnim jetnikom VEDNO pravi gospodje.
   Zares pravi zapornik je politični jetnik. Ostali so barabe.

   • MladiLiberalec

    Tudi v Dachau je bilo tako. Kriminalci so bili nadrejeni političnim jetnikom in jih pogosto tudi maltretirali.

 • radames

  Komunisti so imeli v starojugoslovanskih zaporih bajno življenje. Lahko so študirali, lahko so prevajali Marxa.
  Še danes se najde kakšen neverjeten vosu, ki napiše, da je bila Kraljevina Jugoslavija zaostala država in je bila 5revolucija zares potrebna. Res je, še vedno najdete take vosle, ki to napišejo.
  V Kraljevini ni bilo sužnjev. Komunisti so jih uvedli. Na neštetih gradbiščih so sužnji po vzoru sužnjev iz Sovjetske zveze ob nezadostni prehrani voslom, ki še danes trdijo, kako je v Jugi bilo lepo, postavljali elektrarne, stanovanjske bloke in institute.

 • soc

  Pokojni tetin (ločeni) mož je začel kariero kot mlad policaj brez izobrazbe v času, ko je Ribičič še osebno hodil zasliševat določene zapornike, brez izjeme politične. Kariero je nadaljeval do generalnega sekretarja zvezne skupščine, nato je bil do smrti pomemben član SLS.

  Enkrat preden se je selil v Beograd, v šestdesetih letih, sem kot otrok skrit pod mizo poslušal njegov pogovor s starimi strici. Obujal je ne tako davne spomine in med drugim povedal, kako je Ribičič, strah in trepet zapornikov, paznikov in policajev, vedno prišel v sveže zloščenih črnih škornjih. Ko je z zaslišanja odšel, so bili ponavadi rdeči od krvi… Nikoli ne bom pozabil. In ta brezčutni krvolok je mirno odšel v pekel v lepi starosti. “Glasom majorja Mitje” pač ni bil zadosten dokaz…

  • domovina mili dom

   Komunisti imajo srečo, da demokrati niso krvoločni. Kajti slika leta 91 bi lahko bila obrnjeno zadoščenje.

  • radames

   Najvišja Ribičičeva funkcija: bil je PREDSEDNIK JUGOSLOVANSKE VLADE (1969-1971).
   https://sl.wikipedia.org/wiki/Mitja_Ribi%C4%8Di%C4%8D

   • soc

    Pisal sem o funkciji tetinega moža. O Ribičiču mi je vse znano. In jasno.

 • Olga

  Takšne kazni bi bilo treba dati komunističnim zločincem danes in jim vrniti z isto mero!

  • domovina mili dom

   Prej je treba “sfukat” rtv kupleraj, sodstvo in policijo. Drugače ni vzvodov za očiščenje Slovenije.

 • xtc

  Podobnost z Nacional socializmom več kot očitna:

  • MladiLiberalec

   Goli otok ali KPD Maribor ne more biti enako z Auswitzom ali Treblinko in drugimi uničevalnimi taborišči! V nemčiji ne bi dovolili tako banalizirat holokavst. XD

   • komar marko

    samo OPRANA glava lahko zapiše take nOROSTI o taboriščih v MIRU!

    • MladiLiberalec

     Kr neki XD. V vojni se pa lahko pobije na milijone nedolžnih civilistov? Taborišča so imeli nacisti že pred vojno. Prvo je bilo dachau in so ga ustanovili takoj po prihodu Hitlerja na oblast.

     • Goran Hvala

      Ma ne razlagaj tega pametnim desnakom…ker je prav sam tisto kar povedo in sfantazirajo oni…pust jim veselje…men je super ker se nasmejim vsak dan do tilta…;-)

    • domovina mili dom

     Kaj nisi zavohal posranih plenic.

   • xtc

    Butec zarukani nekateri lagraši;ki so imeli “srečo” okusiti najprej nemške lagre in nato ša “titove resorte”(ker so pač imeli smolo;da so preživeli nemške_tja so jih spravili komunisti) so povedali ;da so bili nemški lagri v primerjavi z Titovimi prave počitnce ne nabijaj neumnosti:

    • MladiLiberalec

     Spet kr neki edino da si mal lepsi napisal. XD
     Tisti ki so bili v unicevalnih taboriscih niso nic takega govoril. Vecinoma sploh niso vec govoril.

     • xtc

      Glej;spelji se bebo zarukan_gulagi so požrli več nedolžnih kot hitlerjevi lagri na kvadrat_nehaj izpadati bebec:

     • MladiLiberalec

      Lej a res še nisu spoznal da sem jest liberal smart ass? Res nwm kaj naj ti rečem na to. XD

      Gulagov v takem smislu pri nas ni bilo. Na Kardeljevo priporočilo je Tito spremenil model socializma iz stalinističnega v samoupravnega. Leta 1950. In represija je pričela naglo upadati. Sem objavil zgovorne podatke. In Kardelja so povabili norveški socialisti leta 1954 na svoje srečanje kjer je govoril o tem kako si je sovjetski socializem pretirano podredil posameznika. Če hočeš lahko navajam še podatke iz knjižice iz 50. ki jo imam doma med dokumenti in govori o tem kako so levičarji iz Evrope takrat zagovarjali Jugoslavijo ko se je ločila od sovjetske sfere in sovjetskega modela oblasti.

  • domovina mili dom

   Razlika med nacional socializmom in balkanskim socializmom je, da naciji so poveličevali svojo nacijo in uničevali tujce, socialisti pobalkanjeni pa uničujejo svoj narod.in poveličujejo tujce.

   • xtc

    Hja metode pa blizu skupaj:

   • FUCK COMMUNISM

    Nacional-socialisti so bili nezni kot dojencki v primerjavi s komunajzarsko svojatjo!

 • janez cepec

  to j’ biu arest, ket de se reče, ne pa takšni k’ so dons, pa taki, u kakršnem je biu veliki diktator. čeprou prau, de je u zapor pršu nedoužn, pa de je junfer na Dobu zgubu. najbolš bi blo, k bi ga šu nazaj iskat, pa doug ga nej išđče

 • Caetano

  Poglejte si še kako je udba delovala v poznejših letih. Gospod Omerza je to že opisoval v mnogih knjigah. Zgovorno je, da smo imeli še leta 1984 v Ljubljani pravi totalitaristični montirani proces proti ”bolgarskim vohunom”, z mučenjem in vsem kar spada zraven. Zadnja knjiga pa je o udbovskemu zasledovanju pisatelja Borisa Pahorja.

  https://www.youtube.com/watch?v=PSRQoSvPojw

  • Nata

   Maj tast se je še leta 1986 hodil zagovarjat na policijo, zaradi njegove zgodovinske knjižice ( le te je – revež – sam izdajal ), ki so jo našli pri nekom, ki so ga zasliševali !!

 • Norm Kinley

  Tudi mojo družino so. Ubili očetovega brata, zaprli za 6 let starega očeta, kjer so ga tepli in mučili, se je vrnil z neozdravljivo boleznijo,4 leta staro mamo,njune sinove vključno mojega očeta. Nacionalizirali vse, pustili družini eno kolo. Izgubili celotno vmesno generacijo, itd itd.. Ker smo bili označeni za kulake. Prokleta pijanska hlapčevska rdeča drhal. Zanimivo je pa to, da je glavni udbaš, skoraj naš sosed, na koncu dal glavo v pečico in se je pezde baje zadušil. Njegovi otroci, redni obiskovalci begunj, prav tako drugi otroci rdečih pijancev, hlapcev, luzerjev. No, naša familija se še bori, kar precej smo si sodno pridobili nazaj, ime družine na sodiščih oprano, borimo se še za trenurno zelo popularen objekt, znan v Sloveniji, danes državna last, ne smem povedat še, kateri. Smo pa na dobri poti, po 20 letnem pravdanju in šikaniranju nam bodo to vrnili, ker smo dokazali, da so lastnika, člana družine UMORILI. Ko bo, bom napisal knjigo, boste videli, in se za glavo držali, kako so ti izrodki postopali z mojo družino. DRHAL PRIMITIVNA.

  • domovina mili dom

   Zato bi morale leta 91 padati glave.

   • FUCK COMMUNISM

    Upam, da bodo zdaj, po volitvah!

    • domovina mili dom

     Težka bo. Lahko bi takrat, ko je bil folk še usmerjen proti Švici. Zdaj se ozira na jug.

     • FUCK COMMUNISM

      Ocitno smo obkrozeni s samimi idioti!

     • domovina mili dom

      Ravnokar me je moderator skanslal.

     • Nata

      Zakaj pa ? A one fogle, pa slovence pa pusti, da packarijo in limajo “borbene ” pesmice ??

     • domovina mili dom

      Zgodilo se mi je pri prvi intervenciji, ko so mi celo preoblikovali tekst. Danes pa so naredili kraš.

     • Nata

      No comment

     • domovina mili dom

      Res je.

     • Nata

      Mene včasih prime, da bi namerno izzivala. A, se zadržim, saj tak način ne pelje nikamor. Vendar pa človeka res jezi, da jim veliko dovolijo ?
      Ali pa je to pač za portal tudi dobro ?
      Pujske se pa enostavno spregleda.

     • domovina mili dom

      Morda bodo dobili občutek kaj je pluralizem. Pujski namreč.

     • Nata

      + + + + dobra !

     • domovina mili dom

      Dobro je to, da si odstirajo vid. Morda si nekdo od njih le postavi vprašanje.

    • Jurij Musar

     Si pa zelo naiven.

  • FUCK COMMUNISM

   Moje sozalje kamerad, in srecno! Zelim ti vse dobro!

  • Nata

   + + + + + + + + + Dobro !! Le napiši knjigo.

  • Jurij Musar

   Po tvojem komentarju sodeč je bilo v vaši familiji kar nekaj domobrancev.

   • Goran Hvala

    Glede na napisano bi tud jaz reku da so bli domobranosi…in pac na nasprotni strani…te se zdej pricakujejo medalje in lizike…

 • montyamp

  Hitler na tem prostoru ni naredil 10 % od škode katero lahko pripišemo paradajzarskim HLAPCEM stalinizma .
  Saj je že pol Slovenije pri Hitlerjevih potomcih .
  Le zakaj ???
  Verjetno zaradi bogatije komunizma .
  Žvepleni pritlikavec je mentalno pohabljeno halbmadžarskomurglosrbsko nadaljevanje titoistične uzurpacije oblasti in menim da toliko škode na tem prostoru ni naredil še noben dvonožni stvor z imenom in priimkom .

 • domovina mili dom

  Enomesečni tečaj za penalizacijo komrovških oboževalcev komunizma, socializma.

 • Slovenec

  To so bili zapori. Ne pa danes, ko se v posmeh vseh poštenih Slovencev največji utajevalec davkov v Sloveniji in lastnik (delnice prenesel na ženo) Nova 24TV, Rok Snežić, v vikend zapor pripelje s Porschejem.

  Nova 24 TV pa seveda javno podpira to lopovščino:

  http://nova24tv.si/oznaka/rok-snezic/

 • Jurij Musar

  Z vodo jih niso polivali, kot to radi počnejo Američani. Za izdajalce je bilo kar hudo po vojni.

 • Adolf Hitler

  n dieses Video zeige ich Ursula Haverbeck, Fred Leuchter, Sylvia Stolz,
  Horst Mahler und Ernst Zündel. Ich bin durch Einsicht und Klarheit zum
  Revisionisten geworden. Die Revisionisten werden in Deutschland
  verfolgt, weil sie die wahre Geschichte Deutschlands kennen. Die
  deutschen dürfen nicht wissen was für ein bestialischer Völkermord
  damals in 1945 durchgeführt wurde das bis heute noch andauert. (Hooton
  Plan).
  Gute Dokus die man sich anschauen solltet sind: Höllensturm durch Thomas
  Goodrich, The Greatest Story Never Told produziert durch Dennis wise
  und „Ein Drittel des Holocausts“.

  1) Ursula Haverbeck: Komplettes Panorama Interview:
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=NhL31
  Webpräsenz: http://www.ursula-haverbeck.info/

  2) Fred Leuchter:
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=_Y55i
  Facebook: https://www.facebook.com/fred.leuchter
  Metapedia: http://de.metapedia.org/wiki/Leuchter

  3) Ernst Zündel:
  Interview: https://www.youtube.com/watch?v=A5sbe
  Webpräsenz: http://www.zundelsite.org/
  Metapedia: http://de.metapedia.org/wiki/Ernst_Zu

  4) Sylvia Stolz:
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=Q0v4x
  Metapedia: http://de.metapedia.org/wiki/Sylvia_S

  5) Horst Mahler:
  Video: https://www.youtube.com/watch?v=7beCc
  Metapedia: http://de.metapedia.org/wiki/Mahler,_

  6) The Greatest Story Never Told durch Dennis Wise:
  http://www.thegreateststorynevertold.tv/

  MAGNETLINK: (Deutsche Untertitel)
  magnet:?xt=urn:btih:0FD0C323F37960B9146F7F870EA3D16F0911650D&dn=TGSNTtv.DE.zip&tr=udp%3a%2f%2ftracker.openbittorrent.com%3a80%2fannounce&tr=udp%3a%2f%2ftracker.opentrackr.org%3a1337%2fannounce&ws=http%3a%2f%2fremote.utorrent.com%2ftalon%2fseed%2f9417201826%2fcontent%2f70b33902

  7) Höllensturm durch Thomas Goodrich:
  Webseite: http://www.hellstormdocumentary.com/
  Dokumentar: https://youtu.be/7DhwNyTu-OA

  8) Germar Rudolf:
  http://germarrudolf.com/germars-views

  9) David Irving:
  Webseite: http://www.fpp.co.uk/
  Metapedia: http://de.metapedia.org/wiki/Irving,_

  10) http://vho.org/ Freie Historische Forschung VHO

  11) https://codoh.com/ Committee on an Open Debate on the Holocaust

  Meine Internetpräsenz über die Reichsdeutschen:
  http://www.imperialgermans.com/DE

  Mein Zazzle Shop:
  https://www.zazzle.com/tridal

  Meine Paypal Adresse:
  [email protected]

  Mein Patreon Konto:
  https://www.patreon.com/naturalnobility

 • Marko Dolar

  Važno, da se leta 2017 še vedno pogovarjamo o tem, dejmo preit še na Turke, pa na Rimljane nazaj, mogoče bi mogl Grkom pa Italijanom cel svet vrnt pa jih sovražit za vsa krvava klanja ki so se včasih dogajala. Vojna je vojna, in kdor se ne zaveda da se v vojni dogajajo grde stvari, živi na pozlačenem tepihu. V vojni vedno nastradajo nedolžni ljudje, zaradi teh politkov ki se nam tako smilijo da so bili zaprti. Če ne bi bilo ekstremistov ki želijo vojno, se tudi ljudstvo med sabo ne bi pobijalo. Kako bi odregiral vsak posameznik, v trenutku ko bi bil v taki situaciji, lahko reče samo tisti, ki je tam bil. Namesto da bi dojeli, da so take zgodbe samo povečevanje nestrpnosti in nesprejemanja drugačnosti, zaradi česar smo po večini tako ali tako globoko v sebi nezadovoljni sami s sabo in slabe volje. Zgleda nekateri še kar širijo sovražnost zaradi nabiranja političnih točk. Kar je bilo je bilo, in namesto da bi iskali rešitve za življenje danes in jutri, se vlečejo ven stare umazanije, ki nam to onemogočajo. Žalostno..tukaj se prepirate o preteklosti, svet pa drvi v Amerikanizacijo. Problem je kapitalizem, ne pa komunizem..sužnji smo pa vsi, sužnji sistemu, ki tudi danes marsikoga, ki si ne zasluži vrže na cesto in z njim ravna kot z drekom, da o zdravstvu raje ne začnem. A se vam ne zdijo to mal pomembnejše teme?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!